Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

FOTO. Clujul, colorat și NOAPTEA. Casa de Cultură a Studenților, iluminată în MOV în timpul UNTOLD. Ce urmează

Publicat


ccs4

Clujul intră în competiție cu marile orașe ale lumii și în ceea ce privește punerea în valoare a unor clădiri importante din centru, care va fi mai luminos și mai colorat.

Primăria Cluj-Napoca extinde proiectul care prevede iluminatul arhitectural în oraș. Miercuri seara a fost pornită iluminarea Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, dar vor urma și alte clădiri, potrivit primarului Emil Boc.

ccs3

La Casa de Cultură a Studenților (CCS) au fost montate 77 de proiectoare, împărțite pe 3 secțiuni. În stânga și dreapta clădirii, iluminatul va fi permanent alb cald, dar centrul clădirii va putea fi iluminat în orice culoare sau combinație de culori. Proiectul a costat peste 395.000 de lei.

„Acesta este primul exemplu de iluminat arhitectural, dar vom continua cu catedrala Sfântul Mihail și catedrala Ortodoxă, care vor intra într-un proces accelerat de modernizare. De asemenea vor fi iluminate și câteva poduri din oraș, iar acest lucru va aduce o pată de culoare și divertisment la Cluj”, a spus primarul Emil Boc.

ccs1

Iluminatul festiv nu va funcționa în fiecare zi. Culorile proiectate pe clădiri vor fi folosite la diverse evenimente, cuma ar fi Ziua Națională a României sau zilele naționale ale alor state. În rest, iluminarea va fi discretă și într-o singură culoare, așa cum este și la Biblioteca Central Univestitară, unde este folosită culoarea albastră.

Iluminatul arhitectural, pornit la CCS cu ocazia UNTOLD

Pornirea iluminatului la clădirea CCS marhează un moment de sărbătoare, a spus primarul, și anume festivalul UNTOLD care se desfășoară în Cluj-Napoca începând de joi.

ccs2

„Sunt atâția tineri care sunt aici cu ocazia festivalului UNTOLD și a fost un motiv de a marca acest eveniment. Nu în ultimul rând, este o fromă de respect și omagiu adus indirect lui Dumitru Fărcaș, cel care acum 4 ani, în 7 august, a trecut printre îngeri”, a mai spus Emil Boc.

ccs5

De altfel, CCS poartă numele marelui taragotist Dumitru Fărcaș.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Atenționare cod GALBEN de viituri și inundații în Cluj

Publicat

inundatii 3

Prefectura Cluj a lansat o atenționare de cod galben hidrologic, valabil în jud. Cluj în intervalul 08.05.2024, ora 12:00 – 09.05.2024, ora 08:00.

„În arealul Someș-Tisa sunt vizate sectoare de cursuri de apă din bazinele hidrografice Someșul Mic, Someș și Crasna.
Atenționarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale.

Atenționare cod GALBEN de viituri și inundații în Cluj

Specialiștii noștri monitorizează cursurile de apă și lucrările hidrotehnice din zonele aflate sun incidența atenționării hidrologice”, scrie pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi bărbați, reținuți pentru trafic de droguri în Cluj. Unul dintre ei a fost prins în flagrant delict

Publicat

De

Doi bărbați au fost reținuți pentru trafic de droguri de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj. Unul dintre ei a fost prins în flagrant delict.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj au reținut două persoane cercetate pentru trafic de droguri.

Cei doi sunt suspectați că, în aprilie și mai, ar fi procurat, deținut, manipulat și comercializat diferite cantități de substanțe psihoactive (2-CMC). Unul dintre ei a fost prins în flagrant delict. Avea asupra sa o cantitate de 500 de grame de droguri.

Prins în flagrant delict

„La data de 7 mai 2024, unul dintre bărbați a fost prins în flagrant delict, în timp ce ar fi deținut și transportat peste 500 de grame de substanță psihoactivă (2-CMC), destinată vânzării.

La data de 8 mai 2024, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a doi bărbați.

Reținuți pentru 30 de zile

La aceeași dată, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunerea de arestare preventivă a acestora, pentru 30 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor IPJ Cluj –  Poliția Municipiului Turda și ai Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, precum și al jandarmilor din cadrul IJJ Cluj.

Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Peste 6.000 de garaje de tablă, demolate la Cluj. Au fost create 500 de locuri de parcare în plus

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca a înființat aproape 500 de locuri noi de parcare, după demolarea a circa 6.600 de garaje de tablă, în ultimii patru ani.

Primăria Cluj-Napoca a creeat, în ultimii patru ani, aproape 500 de locuri noi de parcare în cartierele orașului prin demolarea a peste 6.600 de garaje.

Peste 7.100 de locuri de parcare

„Pe parcursul ultimilor 4 ani, Primăria municipiului a demarat procesul de desființare a garajelor din cartierele orașului. Începând cu 2019, spațiul public a fost eficientizat, astfel, prin desființarea a 6679 garaje s-au creat 7165 locuri noi de parcări pentru cetățeni”, a transmis municipalitatea clujeană.

Proiectul de demolare a garajelor a fost demarat de Primăria Cluj-Napoca în 2018. Acesta vizează restructurarea și regenerarea urbană în cartierele municipiului pentru creșterea calității vieții cetățenilor prin îmbunătățirea spațiului urban. În locul spațiilor ocupate de garajele de tablă, administrația locală amenajează spații verzi și de odihnă, dar și locuri de parcare suplimentare celor redistribuite proprietarilor de garaje.

Până în prezent, Primăria a demolat garaje din cartierele  Zorilor, Gheorgheni, Grigorescu, Mărăști și Mănăștur. Procesul va continua ți în anii următori.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. O instalație va transforma deșeurile de la CMID în energie electrică. A fost semnat contractul

Publicat

O instalație care va dezintegra deșeurile municipale și le va valorifica energetic a fost achiziționată de Consiliul Județean Cluj. „Gunoiul de la CMID va fi o amintire”, a declarat Alin Tișe.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, semnarea contractului de achiziție a unei instalații de tratare, prin dezintegrare moleculară, a fracției rezultate din Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).

Câștigătoare a licitației derulate de CJ Cluj a fost desemnată societatea Waste Powertech SRL. Valoarea contractului este de 60,7 milioane de lei (fără TVA), finanțarea fiind asigurată din fonduri proprii ale Consiliului Județean Cluj. Acesta presupune proiectarea și executarea instalației și darea în funcțiune a acesteia.

„Suntem la finalul unui drum sinuos și începutul unei noi etape în ceea ce privește gestionarea deșeurilor din județul nostru. Instalația are rolul de a reduce semnificativ cantitățile de deșeuri municipale rezultate din sortarea reciclabilului și tratarea mecano-biologică. Astfel, ne vom putem încadra în ținta stabilită prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor: valorificarea energetică a minim 15% din deșeurile municipale până în 2025. Este un obiectiv îndrăzneț pe care îl putem bifa acum mult mai ușor, cu atât mai mult cu cât soluția tehnică propusă este una ecologică, ce va genera energie verde, valorificabilă economic”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

„Gunoiul de la CMID va fi o amintire!”

Stația de dezintegrare moleculară va fi finalizată cel târziu anul viitor și va putea fi extinsă cu noi module, în funcție de nevoile identificate. Instalația va procesa o cantitate de 150.000 de tone de deșeuri pe an. Din această cantitate, ar urma să rezulte circa 18.000 de megawați pe an, care vor intra în rețeaua națională de electricitate.

„Această dare în funcțiune o estimăm, în varianta optimă, undeva la finalul anului sau în prima parte a anului viitor, cel târziu. Instalația are o perioadă de garanție de trei ani, cu asigurarea mentenanței din parte constructorului. Pe perioada garanției, dânșii vor și opera în această stație și vor asigura funcționarea în bune condiții, neavând costuri, practic, din partea Consiliului Județean. Practic, gunoiul procesat și energia produsă vor asigura aceste costuri.

Gunoiul de la Centrul de Deșeuri va fi o amintire! Printr-un proces chimic, gunoiul va fi transformat în gaz, iar în cele din urmă, gazul va fi transformat în energie electrică. Acest modul despre care vorbim va valorifica energetic circa 25.000 de tone de deșeuri reziduale pe an, iar energia produsă va fi de aproximativ 18.000 de megawați pe an, de aproximativ 10 ori consumul pe care îl are Consiliul Județean, Cluj Arena plus alte instituții din subordine într-un an”, a mai arătat Tișe.

Instalație 100% automatizată

Instalația, integral automatizată, va fi amplasată în cadrul Zonei tehnice a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj, pe o suprafață de cca. 1000 mp, în imediata apropiere a Stației de sortare și a Stației TMB.

YouTube video

Procesul tehnologic specific unei astfel de instalații presupune parcurgerea, în prealabil, a etapei de mărunțire la o granulație de sub 25 mm și de uscare până la o umiditate de sub 20%. Ulterior, deșeurile sunt introduse în reactorul stației pentru parcurgerea etapei de descompunere chimică (dezintegrare moleculară). Gazele astfel rezultate sunt trecute printr-un sistem complex de curățare, răcire, filtrare și stocare în rezervor sub presiune. Din acest rezervor, gazele se introduc în motorul generatorului de curent, energie care se va livra în sistemul energetic național.

Potrivit dezvoltatorului instalației, Szakacs Janos, instalații similare au fost amplasate și funcționează deja în Râmnicu Vâlcea, Târnăveni și Jidvei și sunt în curs de amenajare la Dărmănești și Oradea. Fracția rezultată din procesul de dezintegrare poate fi folosită în producția cimentului sau la asflatarea drumurilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax