Connect with us

Clujul de altădată

FOTO. Cum arăta cu adevărat Avram Iancu?

Publicat


avram

Avram Iancu este o figură eroică ce apare în manualele școale, un personaj istoric care dă nume unor aeroporturi sau școli, care are busturi și statui, dar ale cărui trăsături reale nu le recunoaștem. De fapt folosim ca simbol național, uneori fără să știm, o reprezentare eronată, o iscoveală cultivată în mod sistematic, dar falsă.

Ca și mormântul de sub „gorunul lui Horea”, care este acompaniat de două tunuri, deși românii ardeleni nu au tras cu tunuri de fier în timpul războaielor cu armata maghiară, ci doar cu tunuri scobite din lemn, imaginea lui Avram Iancu este mitologizată și transformată.

Nici măcar nu știm când s-a născut „Crăișorul Munților”, doar se presupune că este născut cândva în anul 1824. Când anume, nu se știe prea bine, pentru că, în mod ciudat, exact anul acela s-a pierdut din condicile bisericești.

Știm însă sigur că a murit într-o noapte friguroasă, pe 11 septembrie 1872, cu un fluier lângă el, dormind pe prispa unei case din Baia de Criș și trecând pe lumea cealaltă ca un om fără adăpost, chircit pe prispa casei unui covrigrar, zis „Lieber” sau Stupină.

Iank Abraham

Prima biografie a lui Iancu, scrisă în 1897 de Iosif Sterca-Șuluțiu, istoric și publicist, vicepreședinte al „Astrei” din Sibiu și prieten de tinerețe a fostului lider al românilor ardeleni, confirmă câteva dintre trăsăturile Iancului, care a studiat la Abrud, a făcut primele clase de gimnaziu la Zlatna (Zlagna, cum îi ziceau românii), ultimele clase de liceu la Blaj și Facultatea de Drept la Cluj.

Băiatul lui Iank Alisandru, trecut în catastifele școlare cu numele de Iank Abraham, îl numea pe Șuluțiu „frate”, fiind încurajat și primit în familia acestuia, aproape adoptat de către Șuluțești.

Tatăl lui Abraham, numit și „Avrămuț” (cel puțin așa zice Șuluțiu că îi spuneau părinții), era jude (iudex dominialis) al comitatului Zlatna, negustor de cherestea și vânzător de alcool, drept pe care îl primise chiar de la tatăl lui Sterca-Șuluțiu, născut la Câmpeni.

Om învățat ieșit din opincă

Amicul său ne spune că avea toate trăsăturile de caracter ale moților, era un bărbat „blondin”, modest, dar și cu temperament, fiind cel dintâi „om învățat ieșit din opincă”, cu bune maniere, participant discret la dezbaterile de idei din anii revoluționari. Mai ales că, în Mureș-Oșorheiu (numele inițial al Târgu Mureșului de azi), unde Iancu a ajuns în 1845, după ce a absolvit cursurile Facultății de Drept a Universității Maghiare din Cluj, primind post de „cancelist”, se discutau problemele arzătoare ale zilei.

Imaginea cu care suntem obișnuiți să îl asociem pe Iancu, plasată de Silviu Dragomir la începutul cărții despre „eroul moților”, publicată în 1924, este un portret atribuit lui Barbu Iscovescu, având ca presupus an de realizare anul 1849. Bărbatul din portretul lui Iscovescu, care are bărbia pătrată, buza de jos pătrățoasă, o mustață blondă răsfirată și subțire, cu sprâncenele separate și cu privirea lipsită de intensitate, e îmbrăcat ca un haiduc.

Cu chimirul lat înțesat de două pistoale, cu cușmă pe cap și cu lavalieră neagră înnodată cu fundă, cu ițari albi și țundră cafenie, pe sub care are un ilic cu blană, ceea ce îi dă un aspect disproporționat, această figură masculină este prezentată drept Avram Iancu într-o notă de pe marginea imaginii.

Portretul de dimensiuni foarte mici al lui Iscovescu, ce făcea parte dintr-un grup de imagini pe care acesta le-a făcut în 1849 prefecților ardeleni, au fost descoperite din întâmplare în 1901.

Portofoliul includea portretele unor revoluționari munteni, dar și sârbi, iar artistul cel mai probabil realizase imagini denaturate, imaginându-l pe Iancu îmbrăcat aidoma unui haiduc, poate ca pe un descendent al lui Horea. Eroarea devine vizibilă dacă facem o comparație cu alte portrete de epocă, mai ales cel realizat de Mișu Popp, dar și cu schița făcută de Ion Constande.

Portretele Crăișorului

Numai că imaginea aceasta, reluată în diverse forme artistice, de la tot felul de manuale, la faimoasa statuie care tronează în centrul Clujului, nu este în conformitate cu portretele autentice ale lui Iancu. Dintre acestea avem două fotografii care îl surprind în mod cert pe Avrămuț în etapa de decădere.

Aceste documente vizuale extraordinare, păstrate după mai bine de 150 de ani, ne permit să ne facem o imagine despre cum arată „Crăișorul”.

Cea mai tristă este aceea în care Iancu apare cu aspect de vagabond, cântând la fluier, probabil pentru a primi bani de băutură, decrepit și decăzut, nebărbierit și cu hainele jerpelite.

Un alt portret fotografic, realizat probabil în  jurul anului 1865, când încă bărbatul care fusese conducătorul armatelor contrarevoluționare din Transilvania mai păstra un aspect respectabil, îl arată pe Iancu într-o ipostază pseudo-marțială, cu gestul napoleonic al mâinii băgate la piept, indicând o grandomanie ascunsă în spatele delirului alcoolic.

Trăsături clare

Dar aceste trăsături surprinse de aparatul fotografic sunt importante, pentru că le regăsim într-un portret artistic, semnat de pictorul transilvănean, Mișu (Mihail) Popp, născut la Brașov, care cu siguranță se afla fizic în Transilvania în 1848 și care cel mai probabil îl întâlnise personal pe Iancu.

Spre deosebire de Iscovescu (născut la Constantinopol cu numele Baruh Iehuda), care a mai făcut și portretele lui Ioan Buteanu ca „duce al românilor” sau al lui Petru Dobra „prefectu de la Zlatna”, dar care nu i-a văzut fizic pe aceștia, Popp îl descrie pe Iancu într-o manieră vie și realistă.

Cu mustața blond-roșcată, alungită în stil „unguresc” și cu barbișonul tăiat sub linia bărbiei, după moda pe care o adoptase și Kossuth, cu bărbia rotunjită și ușor arcuită către buza de jos, cu sprâncenele conturate și arcuite, vedem un chip extrem de apropiat de descrierile celor care l-au cunoscut pe Iancu.

Avram cu ochi albaștri

avram

Consider că imaginea făcută de Mișu Popp este singurul portret realist al tânărului „cancelist” devenit lider paramilitar, iar trăsăturile lui Avrămuț din acest portret în ulei, în special linia nasului, care are o curbură inconfundabilă, dar și sprâncenele, care sunt aproape unite, prezente în toate fotografiile ulterioare, demonstrează că figura cu pistoale și cușmă nu este eroul înmormântat la Țebea.

Poate cel mai important detaliu, care face diferența dintre cele două picturi colorate, este dată de culoarea ochilor. Mișu Popp îl prezintă pe Avram Iancu așa cum era, cu ochi albaștri, moșteniți de la mama lui, Maria. Martorii oculari (citați și de Sterca Șuluțiu) confirmă că Iancu avea o doză de fanatism în privire, care îi făceau ochii „să scânteie”, iar această forță a privirii, intactă chiar și la omul decăzut, lipsește din portretul lui Iscovescu.

Un alt aspect important, care transpare din gravurile de epocă, este dat de poziția sa socială.

Deși a fost absolvent de studii de drept, Iancu nu a practicat niciodată avocatura, dar nici nu a avut pregătire militară. Iar ideea că românii ardeleni şi-ar fi creat propria armată sub conducerea lui Avram Iancu este o aberație, ce nu ține cont de realitățile politice și militare ale epocii.

Războiul de gherilă pe care l-au dus moții în Apuseni, despre care uităm că erau iobagi în acea perioadă, adică cetățeni fără drepturi, sclavi, nu a fost rezultatul unui proiect autonom de înarmare populară, cum spuneau manualele socialiste. „Cetele” (sau așa-zisele legiuni) ale românilor se aflau sub comandă austriacă și erau înarmate (slab și insuficient) cu armament austriac, fiind puse sub directa coordonare a generalului Puchner.

De altfel românii s-a dezarmat singuri în 1849, după înfrângerea revoluționarilor maghiari, tot la comanda austriecilor.

Război civil

Baronul Puchner, care s-a remarcat în timpul războaielor cu Napoleon, fusese numit încă din 1840 guvernator al Transilvaniei, iar în timpul războiului împotriva revoluționarilor maghiari a avut funcția de „K. K. feldmareșal locotenent”, adică șeful tuturor trupelor austriece din Transilvania, inclusiv al românilor ardeleni. Chiar Dragomir (59-60), care citează scrisorile adresate de Bărnuțiu către Baron în numele Comitetului, consemnează că aceștia îi cereau bani și arme lui Pulchner.

În mod real românii ardeleni s-au înarmat pentru că baronul Pulcher, la ordinul principelui Ferdinand, le-a cerut acest lucru în mod explicit, pe 18 octombrie 1848.

Deși românii au fost atacați în repetate rânduri, chiar și în urma unor masacre comise împotriva lor de nobilii maghiari, mai ales cel de la Mihalț, ei nu au reacționat militar. Abia pe 19 octombrie, Comitetul Național românesc, brațul politic „națiunii române din Transilvania” îi cheamă pe conaționali la arme în urma apelului autorităților habsburgice. De fapt ar trebui să vorbim despre un război civil dus între cele două națiuni ale Transilvaniei, orchestrat de către administrația austriacă.

Reacționar contra-revoluționar

Oricum ar fi, deși „Crăișorul” nu avea pregătire militară și abia absolvise facultatea, în funcția oficială de prefect el era echivalat cu un ofițer informal. De altfel e indubitabil că acțiunile sale din 1848 și 1849 au fost în favoarea monarhiei austriece, ceea ce nu îl califică în rolul de „erou al revoluției de la 1848 din Transilvania”, ci doar ca instrument al contrarevoluției.

Eroizat cu numele de Craiul Munților, devenit ulterior Craiul Moților, el a fost, așa cum se vede din gravura pusă pe pagina de gardă a biografiei scrise de prietenul său, Iosif Sterca Șuluțiu, este aceea a unui ofițer de armată habsburgică, dotat cu mundirul regulamentar și cu pălărie cu pene, nu ca un haiduc cu cușmă și cu pistoale la oblânc.

În pofida faptului că în imaginarul nostru colectiv istoricii naționaliști au construit cu grijă mitul „Crăișorului” ca erou revoluționar, în mod real Iancu a fost un reacționar contra-revoluționar, cu rol informal în armata habsburgică

Și portretul în creion, din perioada când studia avocatura, ne arată chipul acestui tânăr occidentalizat și modern, care era adaptat vieții urbane. Delegat de conducerea Comitetului Național să mobilizeze moții, iobagii și minerii din Apuseni, Iancu a acționat în calitate oficială, nu ca un personaj „din popor”.

Film fără legătură cu realitatea

Din păcate figura aceasta de erou țăran a fost perpetuată și în adaptările pentru marele ecran. Cel mai prost exemplu este filmul din 1980, intitulat ”Munții în flăcări”. Regizat de Mircea Moldovan după un scenariu de Petre Sălcudeanu, filmul îl arată pe actorul Vlad Rădescu îmbrăcat după imaginea lui Iscovescu, unde Iancu apare inclusiv cu țundră de cioban pe umeri, ca și când ar fi fost un fel de al doilea Horea.

Nu e ca și când ar contraveni propriei mitologii a Iancului, care se prezenta adeseori ca un descendent al lui Horea, dar filmul preia nenumărat stereotipuri, apare inclusiv un iobag din Albac care spune: „Munții noștri aur poartă/ noi cerșim din poartă-n poartă”, deși cântecul e modern.

Cel mai deranjant e monologul interior al lui Iancu, care recită din „Deșteaptă-te române”, imnul lui Andrei Mureșanu, dar rostit în stilul declamativ consacrat la „Cântarea României” în fața lui Nicolae Ceaușescu.

Așadar imaginea lui Iancu, îmbrăcat în țundră și cu cușmă din blană de miel este o ficțiune. Ea a fost impusă în imaginația publică de portretul idealizat al acestuia, realizat de Barbu Iscovescu, pictor evreu din Muntenia, artist minor și naiv, azi relativ uitat.

Refuză decorația habsburgilor

E foarte posibil ca Iancu să fi visat el însuși la poziția de „Crăișor”, după înființarea unui „Ducat al românilor”, un fel de Romanienland ce fusese promisă de autoritățile de la Viena, care făcuseră de altfel promisiuni similare și altor naționalități din imperiu, care, la fel, nu s-a mai materializat.

Nu știm dacă Iancu se vedea în fruntea acestei noi provincii, exclusiv românești, ca parte din Imperiul habsburgic. Dar e cert că nu se considera un lider țăran, așa cum apare portretizat de Vlad Rădescu, plimbându-se cu cușma din blană de astrahan gri (pe care o va adopta și Ceaușescu) în miez de vară.

Deși conducătorul Imperiului (austriac pe atunci) dorea inițial să împartă Transilvania în trei regiuni, una maghiară, una săsească și una românească, victoriile militare și toate beneficiile posibile au fost pierdute din pricina inabilității lui Iancu de a negocia politic.

În februarie 1851 Iancu refuză decorația habsburgilor și este obligat de către poliție să părăsească Viena din pricina atitudinii sale recalcitrante. Când, în 1852 Franz Iosif a vizitat Țara Moților, în august 1852 Iancu a fost arestat pentru distrugerea însemnelor imperiale și pentru ofense la adresa împăratului.

Ce s-a întâmplat în 1852, când Împăratul trebuie să se întâlneascu cu Iancu nu vom ști. După cum spune Șuluțiu, acesta e un secret pe care „Crăișorul” l-a luat cu el în mormânt.

Din păcate, după ce a fost bătut și umilit în închisoare, după eliberare Avrămuț suferă o depresie și va deveni alcoolic. Cu puternice tulburări mintale și bolnav de tuberculoză, a trăit pe drumuri între 1852 și până în 1872. Iancu a bântuit munții Apuseni ca o fantomă alcoolică, un semn al neputinței unui popor fără conștiință politică.

Doru Pop

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Anunț important. Serviciul de Permise Cluj este închis vineri, 27 iunie. Cum se rezolvă programările

Publicat

permise

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Cluj informează că vineri, 27 iunie 2025, nu se vor desfășura activități cu publicul la ghișee.

”Decizia survine ca urmare a unor motive de ordin tehnic. Activitatea de examinare a probei practice se va desfășura conform programului.
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și venim în întâmpinarea cetățenilor afectați cu o soluție: persoanele care aveau programare pentru data de 27 iunie 2025 vor fi preluate fără o nouă programare, ci în baza celei existente, în intervalele orare de lucru cu publicul, în perioada 23-26 iunie și 30 iunie – 4 iulie 2025.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

AUR: Congresul USR, un spectacol al ipocriziei. Fritz cere control pe servicii, dar nu răspunde în fața românilor

Publicat

De

Fritz

Discursul susținut de Dominic Fritz la congresul USR a fost o dovadă clară că acest partid a abandonat orice urmă de principiu și echilibru democratic. Afirmația noului lider USR despre un control total al serviciilor secrete nu are nimic în comun cu interesul național, ci trădează ambiția periculoasă a unei figuri politice care nu dă socoteală românilor, ci unor agende străine.

Fritz vorbește despre „ce s-a construit în 35 de ani” și identifică AUR drept inamicul acestui sistem. Are dreptate: AUR este exact ce se teme acest sistem: o forță politică ce se opune rețelelor de interese care au distrus România din interior și au vândut-o pe bucăți. Suntem amenințarea reală pentru cei care, în trei decenii, au sărăcit poporul, au distrus agricultura, au desființat industria și au pus economia în mâna străinilor.

Fritz pare să joace un rol într-un scenariu scris la Paris. Emmanuel Macron își exportă disperarea și ideologia progresistă în România prin partidele-marionetă ale sistemului. USR nu mai este de mult un partid românesc: e doar o platformă prin care elitele globaliste își impun oamenii, temele și interesele.

Propagandă electorală

Cât despre așa-zisa campanie „Fără penali în funcții publice”, Fritz și USR au arătat că a fost doar propagandă electorală. Astăzi, partidul promovează figuri controversate: Clotilde Armand, Lucian Viziteu, Allen Coliban sau Vlad Voiculescu.

AUR nu este o amenințare la adresa democrației, ci o reacție firească a unui popor umilit, ignorat și trădat. Vom continua să fim vocea celor care nu se mai regăsesc în jocurile murdare ale partidelor sistemului. Nu ne speriem de atacuri, pentru că știm că ele vin tocmai pentru că spunem ceea ce alții ascund.

În final, nu putem ignora faptele: Dominic Fritz nu are cetățenie română. Cu toate acestea, contrar legii, conduce de cinci ani Primăria Timișoarei. Iar astăzi, USR l-a pus în fruntea partidului.

Citește mai departe

CULTURA

Gala Premiilor TIFF: „Pământ străin” – câștigătorul Trofeului Transilvania, „Anul nou care n-a fost” – cel mai bun film românesc

Publicat

De

Sub semnul eleganței și al celebrării excelenței cinematografice, gala de închidere a celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a reunit, sâmbătă seara, la Cluj-Napoca, artiști consacrați, tinere talente, cinefili pasionați și personalități marcante ale industriei filmului. 

Trei figuri esențiale ale filmului internațional și românesc – Béla Tarr, Emilia Dobrin și Valerian Sava – au fost celebrate cu distincții pentru întreaga activitate, aplauzele prelungite din sala Teatrului Național din Cluj-Napoca marcând recunoașterea unei contribuții artistice profunde și de durată.

Maria de Medeiros, premiată pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale

Actrița portugheză Maria de Medeiros, cunoscută pentru rolul său emblematic din Pulp Fiction, a primit Trofeul Transilvania pentru Contribuția Specială adusă Cinematografiei Mondiale, o recunoaștere a rafinamentului și versatilității sale artistice.

Tot în cadrul galei, regizorul Mahdi Fleifel a fost distins cu marele Trofeu Transilvania pentru filmul To a Land Unknown / Pământ străin, apreciat pentru forța sa cinematografică și umanismul profund.

Recital al Corului Madrigal

Deschiderea galei TIFF.24 a fost una grandioasă, cu un recital susținut de prestigiosul Cor Madrigal. Gala a fost prezentată de președintele festivalului, Tudor Giurgiu, alături de prezentatoarea Amalia Enache. În spatele succesului ediției din acest an a stat o echipă impresionantă: 300 de membri ai staff-ului și alți 300 de voluntari au făcut posibilă desfășurarea acestui eveniment de anvergură. Tudor Giurgiu le-a mulțumit acestora pentru dedicare.

Premiile pentru întreaga activitate, înmânate celor trei personalități – Béla Tarr, Emilia Dobrin și Valerian Sava – au constituit momentele de vârf ale serii. Tarr a susținut și un masterclass în cadrul TIFF, întâlnindu-se cu publicul festivalului.

Emilia Dobrin a fost aplaudată pentru rolurile din filme de referință, iar criticul Valerian Sava a fost omagiat pentru o viață dedicată artei cinematografice, fiind prezent la fiecare ediție TIFF de până acum.

Premiile din cadrul festivalului TIFF.24

  • Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 euro: Pământ străin (To a Land Unknown, dir. Mahdi Fleifel, Marea Britanie)
  • Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 euro, oferit de ICR: Xoftex (dir. Noaz Deshe, Germania)
  • Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 euro, oferit de ICR: Debut (Debut, or, Objects of the Field of Debris as Currently Catalogued, dir. Julian Castronovo, Statele Unite ale Americii)
  • Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim: Ghjuvanna Benedetti, pentru filmul Regatul (The Kingdom, dir. Julien Colonna, Franța)
  • Premiul sectiunii “What’s Up, Doc?”, în valoare de 2.000 Euro, oferit de Tenaris Silcotub: Saturn (Saturn, dir. Daniel Tornero, Spania)
  • Mențiunea Specială a juriului „What’s Up, Doc?”: Întoarcerea proiecționistului (The Return of the Projectionist, dir. Orkhan Aghazadeh, Franța), Scrisori de pe strada Wolf (Letters from Wolf Street, dir. Arjun Talwar, Polonia)

„Anul nou care n-a fost” – cel mai bun film românesc

  • Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 2.000 de Euro, oferit de DACIN SARA și servicii de laborator in valoare de 10,000 Euro, oferite de CINELAB România: Anul nou care n-a fost (The New Year That Never Came, dir. Bogdan Mureșanu, România)
  • Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania: Viitor luminos (Bright Future, dir. Andra MacMasters, România)

  • Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 Euro și 5.000 de euro în servicii constând în echipament, cameră electrică și grip oferite de CutareFilm: Ajutoare (Aid, dir. Valentin-Rareș Fogoroș, România)
  • Premiul Publicului, în valoare de 2.000 euro, oferit de MasterCard: Surzenie (Deaf, dir. Eva Libertad García López, Spania)

  • Premiul pentru Cel mai Popular Film românesc din festival (Vodafone Hearts’ Award), în valoare de 2500 de euro, oferit de Vodafone: Anul nou care n-a fost (The New Year That Never Came, dir. Bogdan Mureșanu, România)
  • Premiul de Excelență regizorului Andrei Ujică, oferit de Nova Power & Gas
  • Premiul de Excelență actorului Florin Piersic

Trei premii pentru întreaga activitate

  • Premiul pentru Întreaga Activitate regizorului Béla Tarr
  • Premiul pentru Întreaga Activitate actriței Emilia Dobrin
  • Premiul pentru Întreaga Activitate criticului de film Valerian Sava

  • Trofeul Transilvania pentru Contribuția specială adusă cinematografiei mondiale actriței Maria de Medeiros

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj: Patru pacienți de la Psihiatrie, internați la Spitalul Județean după incendiu. Au primit îngrijiri medicale

Publicat

Psihiatrie

Poliția municipiului Cluj-Napoca anunță că a fost sesizată, sâmbătă, cu privire la degajări de fum observate în zona unui pavilion al Secției de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență de pe strada Victor Babeș din municipiul Cluj-Napoca, iar din primele verificări, s-a stabilit că incidentul ar fi fost provocat de un pacient internat.

”În timpul intervenției pentru evacuare și stingerea focului, pacientul ar fi profitat de contextul creat și ar fi părăsit incinta spitalului, ulterior fiind depistat în municipiul Cluj-Napoca.

În urma evenimentului, 4 persoane cu vârste cuprinse între 25 și 38 de ani au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportate la spitalul clinic județean de urgență, nefiind înregistrate alte pagube materiale”, au spus polițiștii.

În cauză, verificările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii incidentului și dispunerea măsurilor legale corespunzătoare.

ISU Cluj: Pacienți intoxicați cu fum

UPDATE. ”Trei dintre pacienți au venit la ambulanța SMURD care ofereau consultul medical unei asistente și au cerut să fie transportați la unitatea de primiri urgențe susținând că au fost intoxicați cu fum.

Medicul SMURD, în colaborare cu personalul medical din secția de psihiatrie, a hotărât să-i transporte la unitatea de primiri urgențe, având în vedere că toți pacienții secției au fost relocați”, a transmis ISU.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate