EVENIMENT
FOTO. Cum ajută cercetătorii clujeni la stoparea bolii Huntington. Proiect finanțat prin PNRR cu 1,2 milioane euro

O echipă de cercetători de la Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS) din Cluj-Napoca lucrează la un proiect finanțat prin PNRR care are ca scop dezvoltarea unei terapii genetice inovatoare pentru boala Huntington.
Echipa a făcut recent parte dintr-un grup mai mare de cercetători condus de profesor Sarah Tabrizi din Marea Britanie, care este specialistul numărul 1 în lume în ceea ce privește boala Huntington.
Huntington este o boală neurodegenerativă ereditară rară gravă, care apare de obicei la vârsta adultă și, în prezent, nu are un tratament curativ. Evoluția bolii duce, treptat, la pierderea controlului mișcărilor, tulburări cognitive și schimbări de comportament, afectând profund viața pacienților și a familiilor lor. Simptomele apar între 30 și 50 de ani, dar boala poate debuta mai devreme sau mai târziu.
Boala poate fi ținută pe loc
”Scopul nostru final este să identificăm substratul molecular al bolii, care apoi poate deveni țintă terapeutică. Practic, noi vrem să spunem companiilor farmaceutice că gena MSH3 este foarte importantă ca să țină în șah aceste expansiuni necontrolate ale ADN-ului, care duc la declanșarea bolii Huntingtoniar proteina devine o țintă terapeutică, care poate fi țintită cu nucleotide antisens, cum arătăm în articolul științific recent publicat. Boala nu dispare, în schimb poate fi ținută în șah, să nu mai evolueze.
Fiind o boală neurodegenerativă, odată ce începe, neuronii încet, încet se degradează și, practic, îți distruge mobilitatea corpului.
Și dacă noi țintim de la început această proteină, ținem boala pe loc, iar pacientul trăiește cu boala, ceea ce nu este problemă”, a declarat pentru Cluj24, dr. Mihai Miclăuș, membru al echipei.
Proiect PNRR pe trei ani
Acesta a explicat de ce o echipă de cercetători clujeni a fost cooptată în proiect.
”Noi existăm aici în Cluj ca și echipă ca urmare a demersurilor profesorului Gabriel Balmuș, de la Universitatea din Cambridge, care a câștigat în 2023 un proiect finanțat prin PNRR, de 1,2 milioane de euro (peste 7 milioane de lei).
Având la dispoziție acești bani pe trei ani, până în iunie 2026, el a putut să ne angajeze pentru a dezvolta sectorul de neuroștiință din România, practic să dezvolte o nouă echipă și să ne axăm cu preponderență pe bioinformatică.
În România găsim, încă, o resursă umană înalt calificată, care face bioinformatică, și o face cu bani mai puțini decât un bioinformatician din Vest.
Prof. Balmuș este conducătorul echipei și, având aceste colaborări internaționale, grupul profesoarei Sarah Tabrizi avea nevoie de bioinformaticieni, astfel că a fost o potrivire perfectă”, a menționat cercetătorul clujean.
Cercetare de frontieră
Cercetătorii clujeni au, în cadrul proiectului, target-uri foarte bine punctate și investighează mai multe gene, încercând să înțeleagă funcțiile lor prin diverse mutații, pentru a găsi, în final, potențiale ținte terapeutice.
”Noi facem aici cercetare de frontieră, cercetare fundamentală, iar de aici până la aplicabilitatea practică trebuie să treacă mai mult timp.
Un rezultat palpabil este articolul publicat recent în revista Science Translation Medicine în care se arată pe modelul de șoarece că, dacă noi injectăm în creier o bucată mică de ARN, aceasta stopează boala, ceea ce înseamnă sâmburii unui tratament pentru boala Huntington.
De aici încolo urmează trialurile clinice. Boala nu este tratabilă, ci evoluția sa poate fi stopată. Speranțele sunt mari în urma rezultatelor cercetărilor noastre”, a mai menționat Mihai Miclăuș.
Server de 30.000 de euro
Acesta a subliniat cât este de important PNRR ca sursă de finanțare pentru proiecte de cercetare, mai ales în condițiile în care echipa clujeană a beneficiat, pe lângă specialiști cu înaltă calificare, și de aparatură performantă, la standarde internaționale.
”Avem un server de bioinformatică, un server computational puternic, care a costat 30.000 de euro. În cadrul proiectului, noi analizăm diverse date, rezultate în urma secvențializării AND/ARN-ului extras din celule. Datele brute sunt uriașe, fiind vorba de sute de GB de informație.
Noi trebuie să luăm aceste date și să folosim genomul uman ca referință pentru procesarea și înțelegerea lor. Această analiză are nevoie, în primul rând, de spațiu de stocare de sute de GB sau TB de informație și de putere de calcul, adică de procesoare foarte puternice. Cu cât sunt mai multe probe, cu atât analizele durează mai mult, unele chiar o lună.
Serverul nostru înseamnă undeva la 15 computere și rulează peste noapte, iar dimineață produce un rezultat intermediar. Un lucru e clar, nu am putea face aceste analize pe un laptop sau pe un desktop normal. Serverul poate încărca 1TB de informație și să facă diverse conexiuni între ele”, a mai explicat Mihai Miclăuș.
Comparație între finanțarea PNRR și cea din România
Potrivit acestuia, dacă profesorul Gabriel Balmuș ar fi vrut să vină în România să adune o echipă de cercetare avansată beneficiind de fonduri românești, n-ar fi putut pentru că mecanismele financiare sau proiectele de cercetare în România sunt gândite pentru un sistem în care cercetătorul este deja angajat și are un salariu de bază, iar aceste proiectele îl ajută doar să îi crească puțin salariul.
”Un proiect de tip flagship programs de cercetare în România (anume, Proiecte de Cercetare Exploratorie) are un buget de 1,5 milioane de lei, comparativ cu peste 7 milioane cât are proiectul nostru”, susține cercetătorul clujean.
Boala Huntington are o incidență de 5-10 cazuri la 100.000 de persoane la nivel global, astfel că afectează între 400.000 și 800.000 de oameni din întreaga lume.
Componența echipei HUNTGEN de la Cluj
Prof. Gabriel Balmuș – director al Departamentului de Neuroștiințe Moleculare la Transylvanian Institute of Neuroscience și profesor la Universitatea Cambridge, Marea Britanie;
Dr. Ioana Ardelean – doctorat obținut în 2013 la Universitatea „Babeș-Bolyai”, cu stagii doctorale și postdoctorale la WSL Birmensdorf (ETH), Elveția;
Cătălin Coltău – student doctorand la Universitatea „Babeș-Bolyai”;
Samuel Dolean – student doctorand la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca;
Dr. Dragoș Leordean – doctorat obținut în 2018 la Universitatea Oxford, Marea Britanie;
Dr. Andrei-Ștefan Lia – doctorat obținut în 2020 la Universitatea Fribourg, Elveția;
Dr. Mihai Miclăuș – doctorat obținut în 2011 la Universitatea Rutgers, SUA.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a asista un bărbat căzut de la înălțime.
Incidentul a avut loc în interiorul unui șantier de pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca.
Bărbat căzut de la înălțime pe un șantier din Cluj-Napoca
Echipajele îi acordă îngrijiri medicale de urgență bărbatului de aproximativ 55 de ani, Acesta este conștient și cooperant.
La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.
Revenim cu amănunte.
EDUCATIE
Profesorul din Huedin, reținut de polițiși, a fost ARESTAT 30 de zile. Este acuzat de agresiune sexuală a unui minor

Sorin Brăileanu, profesor de biologie la Liceul Teoretic “Octavian Goga” din Huedin a fost arestat vineri pentru 30 de zile.
Acesta este acuzat de agresiune sexuală a unui minor.
Profesorul din Huedin, reținut de polițiși, a fost ARESTAT 30 de zile
În cursul zilei de joi, 20 martie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Huedin au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 55 de ani, profesor într-un liceu din oraș, cercetat pentru infracțiunea de agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor.
Potrivit IPJ Cluj, polițiștii au fost sesizați de conducerea unității de învățământ, în data de 14 martie, cu privire la faptul că, în aceeași zi, un cadru didactic, profesor de gimnaziu, ar fi manifestat, în timpul orelor de curs, un comportament indecent față de eleve, inclusiv utilizarea unui limbaj cu conotații sexuale.
În urma administrării probatoriului, polițiștii Compartimentului de Investigații Criminale Huedin au extins cercetările, stabilind existența unei alte fapte similare, comise în același mod.
Profesorul este acuzat de agresiune sexuală asupra unui minor
Vineri, 21 martie, bărbatul a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Huedin, care a admis propunerea de arestare preventivă și a dispus măsura arestării pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului de caz, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de agresiune sexuală asupra unui minor, în vederea stabilirii întregii situații de fapt și luării măsurilor legale.
Ce spune directorul liceului
Directorul școlii spune că au fost anumite aspecte care “nu se încadrează cu un comportament firesc”, care au fost semnalate de elevi și apoi poliției.
“Mie elevii nu mi-au spus nimic, chiar dacă predau la acea clasă, dar au menționat anumite aspecte la ora de dirigenție și, pe baza acestora, a fost sesizată Poliția”, a declarat Horea Matiș, directorul Liceului “Octavian Goga” din Huedin.
Horea Matiș a mai precizat că profesorul de biologie a venit la unitatea de învățământ în toamna anului trecut și că el nu a știut că are astfel de ieșiri. Directorul a mai spus că profesorul de bilogie venea 2 zile pe săptămână la liceu, având ore la învățământul gimnazial, și că făcea naveta.
EDUCATIE
Concursul Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, ediția a XXXVII-a, între 21 și 23 martie 2025, la Cluj-Napoca

În perioada 21-23 martie 2025, Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județului Cluj, Consiliului Județean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Societatea de Științe Matematice din România, cea de-a XXXVII-a ediție a Concursului Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, 2025.
„La acestă competiție participă elevi, din șapte județe ale țării: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Mureş, Satu Mare și Sălaj care vor concura la disciplinele matematică informatică, nivelurile gimnazial și liceal, potrivit regulamentului specific și a probelor de concurs.
Concursul Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, ediția a XXXVII-a, între 21 și 23 martie 2025, la Cluj-Napoca
Din fiecare județ participă 32 de elevi, 20 de elevi la disciplina matematică și 12 elevi la disiciplina informatică. Județul Cluj, gazda acestui concurs național, participă cu două echipaje.
Festivitatea de deschidere va avea loc la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, în prezența oficialităților centrale, județene și locale, a reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării, precum și a inspectorilor școlari pentru disiciplinele matematică și informatică, din județele participante.
Concursul Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, aflat la cea de-a XXXVII-a ediție, în acest an, este înscris în Calendarul național al concursurilor pe discipline școlare al Ministerului Educației și Cercetării, reunește la Cluj-Napoca 256 de elevi, 12 profesori însoțitori, 90 de profesori evaluatori pentru disiciplinele matematică și informatică și 15 inspectori școlari.
Festivitatea de premiere va avea loc la Auditorium Maximum, din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, ocazie cu care, în deschiderea festivității, participanții, elevi și cadre didactice se vor bucura de momente artistice și coregrafice oferite de elevii Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” Cluj-Napoca.
„Concursurile școlare reprezintă cadrul de a identifica și de a promova excelența în educație”
Aici, la Cluj-Napoca, oraș al inovației, al tineretului și un important centru universitar, în care se investește continuu în educație și cercetare, elevii participanți, ulterior desfășurării probelor de concurs, vor împărtăși șansa de fi împreună, de a pune în valoare competența și motivația performanței, de a învăța unii de la alții și de a lega prietenii durabile.
„Dragi elevi, participanți la Concursului Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, vă aflați într-un oraș care susține inovația, care investește foarte mult în educație și cercetare, care are cea mai bine cotată universitate din țară în topurile europene, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, dar și alte instituții, unde pasiunea voastră pentru matematică și informatică ar putea să se concretizeze într-un parcurs academic și o carieră de succes la companii locale, de asemenea, recunoscute pe plan intern și european.
Concursurile școlare reprezintă nu numai cadrul de a identifica și de a promova excelența în educație, ci și un prilej minunat pentru elevi de a se întâlni, de a lega prietenii cu alți colegi pasionați de cunoaștere, așa încât vă urez să profitați din plin de aceste zile la Cluj-Napoca și să reveniți, cu drag, fie ca studenți, fie ca turiști, în acest oraș care oferă nenumărate posibilități de petrecere a timpului liber – festivaluri culturale, de teatru și muzicale, târguri de carte, competiții sportive de nivel național, european și mondial.
Vă urez tuturor succes și am convingerea că, prin pasiunea voastră pentru disiciplinele matematică și informatică, veți reuși să contribuiți la schimbarea în bine a lumii în care trăim”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj”, se arată în comunicatul IȘJ Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Accident la Fizeșu Gherlii. Două persoane duse la spital, după ce au ajuns cu duba într-un pom

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp la Fizeșu Gherlii.
Un bărbat și o femeie au fost răniți în accident.
Două persoane duse la spital, după ce au ajuns cu duba într-un pom
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej sunt cei care au intervenit la accidentul rutier. Potrivit reprezentanților IISU Cluj. În accident a fost implicată o autoutilitară, care a ieșit în afara părții carosabile. Un bărbat și o femeie de aproximativ 50 de ani au primit îngrijiri medicale.
Ambii au fost transportați la spital pentru investigații suplimentare. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.
Foto: ISU Cluj