ACTUALITATE
FOTO. COSTUME impresionante și distribuție MULTICULTURALĂ la un spectacol de operă RAR în țară: „E un spectacol pentru Cluj”

„La Fanciulla del West” de Giacomo Puccini va fi pusă în scenă în premieră la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în data de 7 mai, la 18:30, urmând ca a doua reprezentație să aibă loc duminică, la aceeași oră. Este un spectacol de operă care se cântă rar în România și pentru care echipa de producție a depus eforturi deosebite astfel încât să încânte și publicul clujean.
„Spectacolul va oferi o experiență unică publicului prin distribuția extraordinară, decorurile spectaculoase și costumele impresionante”, anunță echipa.
Aceasta e formată din dirijorul David Crescenzi, regizorul Rareș Trifan, scenograful Adrian Damian și designerul vestimentar Ovidiu Pop.
Distribuția aduce în roluri principale soliști apreciați precum soprana Valentina Boi, invitată din Italia pentru rolul lui Minnie, tenorul Hector Lopez – mexican de origine – în rolul banditului Dick Johnson și baritonul Florin Estefan în rolul șerifului Jack Rance.
Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
„Am ales acest titlu pentru că putem să-l facem la Cluj. Există un parteneriat de un secol și doi ani cu Academia de Muzică, datorită căruia putem să avem rolurile solistice, având alături de noi și studenți din cadrul Academiei.
E un titlu dificil, greu de realizat și pus în scenă de multe opere, nu numai din România, ci și din afara țării. În momentul de față, doar noi o avem în țară, suntem singurii care o cântă”, precizează Florin Estefan, managerul instituției.
Ținute pe măsură, marca Ovidiu Pop: „Vestul sălbatic e o sursă de inspirație pentru orice designer vestimentar”
Costumele marchează debutul designerului Ovidiu Pop în spectacolul de operă, a cărui creație va fi foarte apreciată, după cum susține Estefan. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și Institutul Francez de Modă, colaborând și cu branduri cunoscute.
A avut șansa de a lucra cu Dior, dar s-a întors la Cluj pentru că și-a dorit să rămână în România.
„A fost un proiect la finalul anului universitar trecut la Paris unde am avut o contribuție. Mărturisesc că nu mi-am dorit niciodată să mă stabilesc în Franța sau în Italia, mereu mi-am dorit să mă întorc în țară și să mă dedic propriului brand”, precizează acesta.
Alegerea materialelor și conceperea costumelor a fost o provocare deoarece a trebuit să țină cont nu doar de aspect și autenticitate, ci și de lejeritate, întrucât interpreții trebuie să fie cât mai confortabili pe scenă în timpul actului artistic.
„Procurarea materialelor textile a fost cea mai mare provocare. Cu puțină răbdare, le-am avut până la urmă pe masa de croit.
Colecția e compusă din materiale naturale, nu am dorit să facem compromisuri. Am făcut mici ajustări tehnice prin croi astfel încât haina să întâlnească cerințele soliștilor”, spune Ovidiu.
Consideră că a redat autenticitatea respectând siluetele, formele și croiurile anilor 1850, dar și prin tehnici de manipulare a materialelor.
La prima sa colaborare cu Opera Națională din Cluj, a lucrat la un proiect vestimentar de anvergură cu piese numeroase.
„Sunt aproximativ 60 de piese care au fost regândite și adaptate rigorilor unui astfel de spectacol”, completează el.
Având în vedere deschiderea consumatorilor de modă din prezent, e de părere că ținutele s-ar putea integra în stilul acestora și i-ar plăcea să își pună semnătura pe o linie de design vestimentar cu o tematică de acest gen.
„Vestul sălbatic reprezintă o sursă de inspirație pentru orice designer vestimentar”, menționează Pop.
Intrând în poveste. La Fanciulla del West e „un spectacol pentru Cluj”
Dirijorul și directorul artistic al Operei din Cluj, David Crescenzi, s-a arătat bucuros de faptul că „La Fanciulla del West” va apărea pe scenă.
„Jos pălăria!”, a spus acesta către colegii săi, datorită cărora a devenit posibil proiectul.
Este unul complex nu doar prin prisma scenariului și aranjamentelor, ci și prin proiecția video asigurată de Magdy Hawash, menită să confere și mai multă profunzime poveștii.
În general, eroinele lui Puccini sunt femei modeste, ajutate de partenerul masculin. Dar pentru că autorul a vrut să rupă tradiția, s-a oprit la o altă tipologie feminină: femeia modernă, înscrisă în spațiul frontierei americane (California din perioada Goanei după aur).
Minnie, personajul feminin, se distinge prin faptul că e o femeie independentă care lucrează la Polka și locuiește singură în munți.
„Călărește, trage cu arma, îi ține piept șerifului. E și o femeie cu educație, deși după cum spune chiar ea în operă, are o educație de 30 de dolari.
E un personaj care, la fel ca în realitate, a avut un rol extrem de important în Vestul Sălbatic, dat fiind și faptul că în perioada febrei aurului, statisticile arată că populația californiană era predominant masculină, de 92 la sută”, informează regizorul, Rareș Trifan.
Pentru că a stat în America un timp, simte că experiența de acolo l-a ajutat să redea autenticitatea piesei.
„Toate aceste experiențe au avut un rol foarte important în a găsi felul meu de a pune în scenă piesa”, adaugă el.
Hector Lopez a împărtășit câteva idei despre relația sa cu personajul puccinian, Dick Johnson. Fiind mexican de origine, a crescut în cultura vestică.
„Ne doream să fim șerifi, pistolari, în joacă. A fost parte din mine”, punctează Hector.
Cu toate acestea, nu crede că naționalitatea sa reprezintă un avantaj în ceea ce privește interpretarea rolului.
„Normal că mă simt ca un pește în apă, dar ca interpret, dacă te pregătești bine, poți prelua orice rol, așa cum și eu am fost prinț într-o piesă, deși în realitate nu am fost niciodată”, explică el.
Pentru că Hector colaborează frecvent cu Opera Națională din Cluj-Napoca, managerul instituției îl consideră „cel mai mexican dintre români și cel mai român dintre mexicani”.
Un spectacol dinamic care nu trebuie ratat: „Având în vedere resursele Operei noastre, ne-am întrecut”
„La Fanciulla del West” este o piesă de operă cântată rar în România, dar în opinia regizorului, sunt alte elemente care o disting.
„Cei care îl iubesc pe Puccini sunt convins că vor regăsi aici și <<Turandot>>, <<Boema>>, <<Madame Butterfly>>, dar surpriza e cântarea.
Aparent convențională, introduce câteva teme care vor fi susținute vizual de o suprapunere a tehnicilor de cinema și a teatrului live.
De aceea, cred că producția în sine o face unică, iar având în vedere resursele Operei noastre, ne-am întrecut și am dorit să punem în scenă un spectacol extrem de dinamic și de cinematografic, asemenea muzicii lui Puccini”, a spus acesta pentru Cluj24.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA face cunoscut publicului călător programul de transport urban și metropolitan pentru perioada 18.04 – 21.04.2025:
In zilele de 18, 20 si 21 aprilie circulatia se va desfasura intre orele 6:00–23:00, conform programului de transport pentru zilele de duminica.
CTP Cluj: Programul mijloacelor de transport în comun în perioada 18-21 aprilie
Duminica 20 aprilie 2025 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca 28B si 43P vor fi suspendate, iar liniile 24, 24B, 28 si 43B vor avea un program special. Autobuzele pe liniile gratuite pentru clientii Carrefour nu vor circula in ziua de 20 aprilie 2025.
In ziua de 19 aprilie 2025 circulatia se va desfasura intre orele 5:30–23:00, conform programului pentru zilele de sambata.
Transportul in Noaptea de Inviere se va realiza cu autobuze si troleibuze, prin intermediul liniilor 5N, 25N, 54N, 46S si 39L, dupa urmatorul program :
L 5N : P-ta Garii – P-ta A. Iancu – Str. T.Vuia – P-ta Garii;
Plecari P-ta Garii: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50* – 1,15*;
Plecari T. Vuia: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50.
L 25N : Cart. Mănăştur – P-ta A. Iancu – Cart. Gheorgheni (Unirii) – Cart. Mănăştur ;
Plecari Bucium: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,45 – 00,00* – 00,30* – 01,30 – 01,40;
Plecari Unirii: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,40 – 00,00* – 00,15* – 01,25 – 01,35.
L 54N : Cart. Zorilor – P-ta A. Iancu – Cl. Motilor – Cart. Grigorescu – Cart. Zorilor;
Plecari Zorilor: 23,00 – 23,30 – 01,00* ;
Plecari Grigorescu: 23,00 – 23,30 – 00,00 – 01,00* – 01,45 .
L 46S : Cart. Zorilor – P-ta Cipariu – P-ta A. Iancu – Cart. Zorilor;
Plecari Zorilor: 23,20 – 23,50 – 00,00 – 00,20* ….. 01,20;
Plecari Posada: 23,35 – 00,05 – 00,15 …… 01,10* – 01,35.
L 39L: P-ta M. Viteazul – P-ta Gării – V. Chintaului(Cătun);
Plecari P-ta M. Viteazul: 22,55 ….. 01,20;
Plecari Catun: 23,20 ….. 01,45.
Pe durata ceremoniei religioase, troleibuzele liniilor 5N si 25N vor stationa in zona Pietei A. Iancu (P-ta Cipariu, respectiv Regionala CFR), iar autobuzele de pe liniile 54N si 46S in stația Posada (plecari mentionate cu *) si vor pleca spre cartiere dupa incheierea slujbei, la interval de 10 – 15 min. Programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy.
EDUCATIE
FOTO. Secretul studenților campioni de la UTCN, locul 1 în SUA la competiția de simulare a cutremurelor: Coeziunea echipei

Echipa studenților de la UTCN, câștigătoarea locului 1 și a premiului pentru cea mai bună comunicare la competiția de design seismic desfășurată la începutul lunii aprilie la Universitatea Berkeley din California (SUA), a împărtășit în fața conducerii universității clujene secretul acestei reușite.
Cea mai mare provocare inginerească
Căpitanul echipei, Cosmin Chiforescu, a declarat, miercuri, că în spatele acestor premii stau zeci și sute de ore de muncă în echipă pentru realizarea machetei unui turn care a rezistat cel mai bine la simularea unor cutremure.
”Cea mai mare provocare din punct de vedere ingineresc a fost proiectarea unei clădiri din Japonia, din orașul Kobe, care a implicat anumite dificultăți în ceea ce privește seismele.
O altă provocare a fost faptul că macheta a fost una atipică, având un gol în interior. Macheta pe care am prezentat-o și cu care am câștigat primul loc a fost construită din lemn de balsa, are o înălțime de 1,50 m și cântărește 500 de gr”, a spus Chiforescu, student în anul IV.
Simularea unui cutremur de 7,3 grade pe scara Richter
Colega sa, Maria Trușcă, este una dintre cele două studente care a făcut prezentarea în limba engleză a proiectului echipei UTCN, prezentare recompensată cu premiul pentru cea mai bună comunicare, a recunoscut ca a avut emoții cumplite, pe care le-a depășit.
”La final, când am aflat de la celelalte universități că prezentarea noastră a fost extraordinară, a fost ceva la care nu visam niciodată.
Prin această reușită din SUA sunt convinsă că ni se vor deschide, nouă, membrilor echipei, foarte multe oportunități la care nu ne puteam gândi că există.
Eu privesc acum altfel acest domeniu al construcțiilor”, a spus studenta în anul 3.
Aceasta a explicat că, în timpul concursului, macheta a fost pusă pe o masă seismică și supusă la două simulări de cutremure, unul des întâlnit și altul extrem, comparat cu cel din Kobe (Japonia) din 1995, care a avut o magnitudine de 7,3 pe scara Richter, iar structura a rezistat.
Pentru Miruna Maxim, presiunea rezultatelor anterioare obținute de-a lungul anilor de echipele UTCN i-a motivat pe studenți să-și atingă obiectivele.
”A contat mult lucrul în echipă, faptul că am fost apropiați unii de ceilalți, am avut obiective bine stabilite. Când s-a anunțat că am câștigat locul 1 am fost bucuroși că munca noastră a fost recunoscută.
Secretul acestui rezultat a fost coeziunea echipei, ajutorul mentorilor, dar și sprijinul familiei”, a menționat Miruna, anul IV.
Cu un ochi la trecut și cu unul în viitor
Unul dintre cei doi profesori coordonatori ai echipei, Ovidiu Prodan, a precizat că UTCN reușește în fiecare an să facă performanță în urma muncii consolidate depusă, an de an, de 12 studenți.
”În urma experienței acumulate în ultimii 15 ani reușesc să facă față celor mai importante facultăți de construcții din SUA, cum ar fi Stanford, Cornell, Berkeley, UCLA, San Diego, la care se adaugă universități de renume din Canada, Turcia, Egipt sau India.
Secretul acestor reușite este o muncă consolidată, studenții muncesc an de an în baza expertizei din trecut, cu un ochi la trecut și cu unul în viitor.
Reușesc să pună în valoare toată experiența echipelor anterioare și, prin dedicare și dăruire, reușesc ca în fiecare an să fie printre primele echipe la competiție”, a explicat Prodan.
Studenții, rațiunea de a fi a oricărei universități
Președintele Senatului UTCN, Nicolae Burnete, i-a felicitat pe studenți și pe cei doi profesori coordonatori, și a spus că studenții sunt rațiunea de a fi a oricărei universități, accentuând și faptul că fără dascăli nu se poate face școală.
”Aici, la UTCN, studenții și cadrele didactice au făcut o echipă de milioane, fiindcă locul 1 este o performanță, dar să iei locul 1 de n ori este extraodinar.
Problema este să nu vă opriți aici, vă rog să mergeți înainte, să duceți imaginea UTCN peste tot”, a spus Burnete.
Echipa UTCN
Echipa UTCN a fost formată Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii coordonatori Ovidiu Prodan și Paul Moldovan
EDUCATIE
FOTO. Fundația ”Ioan și Maria”, inaugurată de omul de afaceri Dorel Goia. Oferă afterschool gratuit pentru copiii din Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a inaugurat, miercuri, Fundația ”Ioan și Maria”, înființată în memoria părinților săi, care oferă afterschool gratuit pentru copiii din cartierul Mănăștur.
Dorel Goia a declarat, miercuri, că imobilul care găzduiește Fundația a fost construit pe terenul fostei case în care a copilărit și a trăit alături de părinți până la vârsta de 29 de ani.
”În perioada comunistă, printr-un decret, s-au naționalizat terenul și casa, care a fost apoi demolată pentru a face loc blocurilor din jur. După Revoluție, am început un proces de revendicare a terenului care a durat 12 ani și am redobândit terenul, redevenind proprietari în CF.
Atunci aveam două opțiuni, fie să-l vând unor dezvoltatori imobiliari, fie să construiesc singur un imobil și să-l vând.
Atunci am luat decizia să fac ceva pentru foștii vecini care nu își permit să-și dea copiii la afterschool, la școala de după școală, după finalizarea orelor din unitățile de învățământ, și am construit o clădire modernă, cu încălzire în pardoseală, un spațiu prietenos pentru copii.
Aceștia vor avea la dispoziție și fructe proaspete, mere, banane, dar și un ajutor pentru rezolvarea temelor primite pentru acasă la matematică, română, limbi străine, fizică, chimie, orele fiind predate de profesori plătiți și de voluntari din cartier.
Afterschool-ul va fi gratuit, copiii urmând să beneficieze și de calculatoare performante și internet de mare viteză, dar și de mese de tenis de masă”, a spus Goia.
De asemenea, copiii de aici vor primi și o masă de prânz.
Dorel Goia speră ca exemplul său să fie urmat și de alți antreprenori clujeni, menționând că spații similare construite pot reduce emigrația românilor și să ducă la revenirea în țară a familiilor tinere, deoarece diminuează presiunile asupra părinților.
Copiii vor moșteni Împărăția Cerurilor
Prezent la inaugurare, mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a sfințit și binecuvântat clădirea, și a subliniat importanța noului așezământ care are rolul de a ajuta copiii.
”În atenția Domnului Iisus Hristos, pe primul plan au fost copiii. La un moment dat, este întrebat de apostoli cine va moșteni Împărăția Cerurilor, iar Domnul a luat un copilaș, l-a pus în mijloc și le-a zis <<dacă nu veți fi ca pruncii, nu veți moșteni Împărăția Cerurilor>>.
Preocuparea față de copii și față de tineri, față de cei care au nevoie este foarte importantă”, a arătat mitropolitul Clujului.
Cea mai bună investiție, în educație
Primarul Emil Boc a afirmat, la rândul său, că inaugurarea este un moment de suflet și de viitor pentru Cluj-Napoca și cel mai mare cartier, Mănăștur.
”Gestul de astăzi este mai mult decât o clădire, e vorba despre un dar și o declarație de încredere în educație. Un dar din partea unui om cu inimă mare, Dorel Goia, care știe ce înseamnă să pleci de jos, o declarație de generozitate și solidaritate cu comunitatea din care face parte. Un om care-și prețuiește părinții spune totul despre el, despre tot ce face după aceea.
Acest centru va oferi șansa a zeci, mii de copii de aici înainte pentru a-și împlini potențialul educațional pe care îl au și vine în completarea a ceea ce părinții, școala și autoritățile fac, și ne ajută pe noi, ca și comunitate, să reușim.
În materie de educație nu există o altă investiție mai bună și mai importantă, lipsită de grija falimentului.
Dl. Goia dă șansa unor copii să-și vadă împlinit potențialul educațional, iar când salvezi un copil salvezi o lume, pentru că nu se știe niciodată ce se ascunde în spatele unui copil”, a spus Boc.
La inaugurare au mai fost prezenți, printre alții, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, președintele Consiliului de Administrație al CEO TeraPlast, Alexandru Stănean, directorul Palatului Copiilor Cluj, Valentin Cuibus, prof. univ. Vasile Pușcaș.
Valoarea investiției în imobilul Fundației ”Ioan și Maria”, care a presupus construcție, amenajări și dotări, s-a ridicat la aproximativ 370.000 euro.
Motto-ul Fundației este ”Un copil educat, un viitor mai bun!”.
ADMINISTRAȚIE
Ministrul Sorin Grindeanu, la Cluj: „Oricât de puternic ar fi un oraș, fără sprijin de la Guvern nu se pot face marile proiecte”

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, aflat miercuri la Cluj-Napoca, a declarat că indiferent cât de puternic este un municipiu, marile proiecte de infrastructură nu pot fi realizate fără sprijin guvernamental.
Trenuri noi și investiții în infrastructură: „De 25 de ani nu s-a mai cumpărat nimic”
Ministrul Sorin Grindeanu a anunțat că începând din această săptămână au intrat în circulație mai multe garnituri de tren noi, iar investițiile în infrastructura feroviară continuă.
„În primul rând, o să vină mai multe garnituri noi, unele chiar au intrat de azi în circulație, și se continuă investițiile în zona de infrastructură. Sunt două componente ca să poți să circuli european: pe de o parte, să faci infrastructură, dar să ai și garnituri noi de trenuri. De vreo 25 de ani nu s-a luat niciun tren nou în România, ceea ce se vede. Avem bani din PNRR, avem bani din fonduri europene, pe care îi investim inclusiv în acest material”, a spus Grindeanu.
Întrebat dacă situația s-a îmbunătățit față de anul trecut, oficialul a răspuns: „Evident, pentru că jumătate din banii pe care îi avem noi pe investiții în transporturi sunt pe zona feroviară, cealaltă jumătate este pe zona rutieră. Balanța e aproape perfectă”.
Centura metropolitană a Clujului, proiect susținut de Guvern
Referindu-se la marile proiecte din județul Cluj, ministrul a subliniat importanța centurii metropolitane și nevoia de sprijin guvernamental pentru realizarea unor astfel de investiții.
„M-am lovit și eu acum, venind de la Aeroport, de trafic. Domnul primar este, de fiecare dată, foarte tenace – și bine face – și pentru centură, și pentru metrou, și pentru toate lucrurile de care au nevoie clujenii și nu numai, pentru că am văzut și eu cum e cu traficul. Oricât de puternic ar fi un municipiu, cum e și Cluj-Napoca, al doilea oraș ca forță din România – deși nu îmi place să spun asta ca timișorean, dar e un adevăr – are nevoie de sprijin de la Guvern pentru marile proiecte”, a mai arătat Grindeanu.
Zonă inundabilă pe lotul 4 al căii ferate Cluj-Oradea
În ceea ce privește modernizarea căii ferate Cluj-Oradea, Grindeanu a declarat că lucrările decurg bine pe majoritatea tronsoanelor, cu excepția lotului 4: „Pe trei din cele patru loturi, lucrările stau bine, pe al patrulea este o zonă inundabilă, unde se finalizează săptămânile următoare o expertiză suplimentară”.
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a participat miercuri, începând cu ora 14, la Grand Hotel Napoca, la o reuniune a liderilor locali ai coaliției PSD-PNL-UDMR, la care au fost prezenți primarii și consilierii județeni ai celor trei partide, în contextul pregătirii alegerilor locale și europarlamentare. Evenimentul, desfășurat cu ușile închise la Cluj-Napoca, a reunit nume importante din administrația locală și centrală, printre care europarlamentarii Daniel Buda și Vasile Dîncu, primarul Emil Boc și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.