EDUCATIE
FOTO. Copiii de la Grădinița Specială Cluj-Napoca au tablă INTERACTIVĂ, care îi va ajuta în procesul de învățare

Copiii cu dizabilități intelectuale, sindrom Down sau tulburări din spectrul autist, înscriși la Grădinița Specială Cluj-Napoca, vor avea parte de un proces de predare modern.
Grădinița aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj a fost dotată nu doar cu echipamente noi, ci și cu mobilier.
Copiii de la Grădinița Specială Cluj-Napoca au tablă interactivă, care îi va ajuta în procesul de învățare
Instituția școlară a fost dotată cu o tablă interactivă, dar și două retroproiectoare și două laptopuri. Utilizarea tablei interactive va permite trecerea de la o metodă tradiţională de predare la una modernă, presupunând numeroase posibilităţi de prezentare şi diversificare a informaţiei, cu avantaje atât pentru copii, cât și pentru cadrele didactice.
Pentru grădiniță au fost achiziționate și dulapuri pentru hol, paturi rabatabile, rafturi noi de bibliotecă, dar și scaunde ergonomice.
Pe lângă acestea, a mai fost achiziționată și o ladă frigorifică.
Beneficiarii Grădiniței Speciale din Cluj-Napoca sunt copiii preșcolari cu vârsta de 3 – 6 ani care au dizabilități intelectuale, sindrom hiperkinetic, sindrom Down, tulburări din spectrul autist, întârziere în dezvoltarea limbajului expresiv și receptiv, în dezvoltarea generală, precum și cu tulburări emoționale și de conduită.
Foto: Consiliul Județean Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Suporterul U Cluj care a aruncat cu o sticlă de bere în față unui tânăr, pus sub control judiciar pentru 60 de zile

Marius Băncilă, suporterul U Cluj care a aruncat cu o sticlă goală de bere într-un suporter al echipei rivale, CFR Cluj și l-a rănit în zona feței a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, anunță Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
Suporterul U Cluj, care are 38 de ani a fost identificat și reținut sâmbătă, pentru 24 de ore, de polițiștii clujeni. Procurorul a precizat că agresiunea nu a avut de a face cu etnia victimei.
Suporterul U Cluj, acuzat de violențe, pus sub control judiciar
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus, duminică, 6 aprilie, măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de o persoană
cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și lovirea sau alte violențe.
„S-a reținut că la data de 31 martie, în jurul orei 23:17, în timp ce inculpatul se deplasa pe o alee din Parcul Central situat în mun. Cluj-Napoca, în direcția Opera Maghiară, după finalizarea partidei de fotbal dintre echipele Universitatea Cluj și CFR Cluj ce a avut loc pe stadionul Cluj Arena, acesta ar fi observat un grup de suporteri ai echipei CFR Cluj pe care i-ar fi amenințat cu acte de violență fizică, după care ar fi aruncat înspre aceștia de la o distanță de câțiva metri o sticlă de bere golită de conținut, care a lovit persoana vătămată în zona feței, cauzându-i
acesteia leziuni traumatice ce necesită 17-18 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare”, se arată într-un comunicat de presă.
De asemenea, suporterul U Cluj a tulburat ordinea și liniștea publică prin acțiunile sale, având în vedere că la acel moment, arată procurorul, Parcul Central era intens circulat de persoane care au participat la evenimentul sportiv menționat.
Violențele nu au ca și cauză etnia
Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au mai precizat că din mijloacele de probă administrate în cauză a reieșit faptul că mobilul comiterii infracțiunilor descrise mai sus a constat în rivalitatea dintre suporterii echipelor de fotbal Universitatea Cluj și CFR Cluj și nu a avut legătură cu temeiuri care țin de etnia persoanei vătămate.
Suporterul U Cluj, interzis pe stadion
Prin ordonanța prin care procurorul a dispus măsura controlului judiciar față de inculpat, s-au dispus două obligații cu caracter special față de acesta, respectiv interdicția de a participa la manifestări sportive publice și interdicția de a se apropia la o distanță mai mică de 200 de metri de stadioanele ”Cluj Arena” și ”Dr. Constantin Rădulescu” cunoscut și ca Stadionul CFR, în zilele în care se desfășoară meciuri oficiale de fotbal în aceste locuri cu participarea oricăreia dintre cele două echipe.
EVENIMENT
Ambulanță SMURD Cluj, care transporta o pacientă, implicată într-un accident la Bunești. O fetiță a ajuns la spital

Un accident de circulație, în care a fost implicată o ambulanță SMURD Cluj a fost implicată, duminică într-un accident de circulație.
Ambulanța, care s-a ciocnit cu o mașină, transporta o pacientă în vârstă la spital.
Ambulanță SMURD Cluj, care transporta o pacientă, implicată într-un accident la Bunești
O ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, aflată în misiune, având semnalele acustice și luminoase în funcțiune, a fost implicată în urmă cu puține momente într-un accident rutier petrecut pe raza localității Bunești.
Aceasta efectua transportul unei paciente de aproximativ 80 de ani de la o unitate spitalicească din Cluj-Napoca spre spitalul din Dej, au transmis reprezentanții ISU Cluj.
Pacienta din ambulanța SMURD și membrii echipajului nu au suferit leziuni.
În accident a mai fost implicat un autoturism. La fața locului au intervenit în sprijin două ambulanțe SAJ și o ambulanță SMURD. Un bărbat și o minoră de aproximativ 10 ani au fost asistați la fața locului, cea din urmă necesitând transportul la spital pentru investigații suplimentare.
La o primă evaluare, ambii prezentau afecțiuni ușoare. Totodată, pacienta de aproximativ 80 de ani, aflată în ambulanța SMURD, este transportată la spital cu o ambulanță SAJ.
CULTURA
VIDEO. Invitat – surpriză la întronizarea noului episcop al Sălajului, fostul episcop vicar de la Cluj, PS Benedict Bistrițeanul

Preasfințitului Părinte Benedict, episcop ales al Episcopiei Sălajului, a fost întronizat, duminică, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău.
Oaspeți de seamă și mulți credincioși au participat la Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Slujba a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Invitat – surpriză la întronizarea noului episcop al Sălajului
Printre cei care au participat la slujbă a fost și îndrăgitul actor clujean Florin Piersic, care a asistat împreună cu alți credincioși și la ceremonia oficială de întronizare a Preasfințitului Părinte Benedict ca Episcop al Sălajului.
PS Benedict Bistrițeanul, a fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului
Preasfințitul Părinte Benedict a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din luna martie 2025, în această demnitate, obținând 38 de voturi din 51 exprimate. După alegere, Preasfinția Sa a afirmat că primește această misiune cu nădejde și cu responsabilitate.
„Am această nădejde că Dumnezeu mă trimite acolo. Și dacă lucrurile se întâmplă așa, am în continuare încredințarea că preoții și poporul lui Dumnezeu din această eparhie mă vor primi cu brațele deschise și cu toată disponibilitatea de a lucra frumos în slujirea Bisericii”, a spus Preasfințitul Părinte Benedict după ce a fost ales ca episcop al Sălajului.
Preasfințitul Părinte Benedict s-a născut la 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, județul Alba, în familia preotului Ioan și a preotesei Elena-Mărioara Vesa. La botez a primit numele Valentin-Cosmin și este al doilea fiu al familiei. A intrat în monahism la 17 ianuarie 2015, la Mănăstirea Nicula, unde a fost tuns cu numele Benedict.
Naș de călugărie i-a fost părintele Teofil Roman, actual arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. A fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului pe 13 februarie 2020, chiar în ziua în care a împlinit 36 de ani, iar hirotonia a avut loc zece zile mai târziu, la 23 februarie, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Hrănind speranța, hrănim zâmbete la Cluj. Împreună pentru ”Căsuța Bucuriei” în cadrul Colectei Naționale de Alimente

Ajunsă la a IX-a ediție, campania ,,Împreună hrănim speranța” a Colectei Naționale de Alimente a adus, din nou, un strop de bucurie și speranță, pentru a umple masa de sărbători a celor aflați în nevoie din Cluj-Napoca. Din cele peste 1.000 de magazine din întreaga țară, aducem în lumină magazinul Lidl din cartierul Zorilor, care de vineri servește aceluiași scop – acela de a menține atmosfera veselă în Casa de Copii ”Căsuța Bucuriei”, un loc în care fetițele de aici primesc sprijin și îngrijire, iar fiecare contribuție adusă în cadrul campaniei creează un spațiu prielnic pentru dezvoltarea lor.
Datorită Federației Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, precum și a celor 9 Bănci Regionale pentru Alimente, împreună cu partenerii lor, mii de voluntari în toată țara se implică astăzi activ în ajutorul celor vulnerabili, aducând un strop de speranță și magie acolo unde este cel mai mare nevoie.
Produse neperisabile
Astfel, clienții sunt invitați să contribuie cu o mână de ajutor, prin donații de alimente neperisabile și articole de îngrijire personală:
,,În prezent, avem nevoie, în mod special, de produse alimentare neperisabile, cum ar fi: conserve, paste, orez, făină și ulei.
De asemenea, orice donație de produse de igienă sau alimente pentru copii este extrem de valoroasă, având în vedere nevoile specifice ale acestora. Toate produsele enumerate sunt esențiale pentru a asigura o alimentație sănătoasă și echilibrată celor care beneficiază de ajutorul nostru”, declară pentru Cluj24 Adela Florean, președintele Asociației ”Căsuței Bucuriei”.
Întrebată cum a început să ia parte la această inițiativă, Adela Florean evocă ,,dorința de a sprijini persoanele aflate în dificultate, persoane care se confruntă cu lipsuri alimentare”.
”Am observat nevoia tot mai mare de ajutor în comunitate și am decis să ne implicăm activ, punând la dispoziție resursele noastre pentru a colecta alimente și a le distribui celor care au nevoie. Astfel, colaborarea cu diverse organizații și magazine a fost esențială pentru ca acest proiect să devină realitate și să aibă impact”, a mai spus aceasta.
Gesturile de solidaritate se transformă în pachete de alimente
,,Ne sprijinim reciproc în organizarea campaniilor de colectă, iar parteneriatele noastre se bazează pe transparență, comunicare eficientă și un scop comun: ajutarea celor care se află într-o situație de vulnerabilitate. Este o muncă de echipă care ne aduce rezultate pozitive și ne încurajează să mergem mai departe”, descrie Adela Florean colaborarea cu Banca de Alimente și magazinele partenere.
Însă, această inițiativă nu ar fi putut lua amploare fără sprijinul voluntarilor, a căror dedicare și perseveranță au reprezentat cheia pentru succesul campaniei. Recunoscuți după vestele portocalii și zâmbetele calde, aceștia au fost prezenți în fiecare magazin, informând clienții cu privire la scopul acțiunii și încurajând actele de generozitate.
,,Voluntarii sunt esențiali pentru succesul acestei campanii. Fără implicarea lor activă, nu am putea organiza atât de eficient colectele și distribuirea produselor. Ei sunt motorul care pune în mișcare totul – de la organizare, până la interacțiunea cu donatorii. Fiecare voluntar adaugă o valoare imensă și, fără ei, nu am putea ajunge atât de departe”, a precizat Florean.
Studenți voluntari
Raluca și Beatrice sunt două dintre voluntarele care se implică activ în campanie. Studente la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB, cele două fete au ocazia să aplice conceptele teoretice studiate și să aducă un impact pozitiv asupra comunității.
Astfel, datorită proiectului ,,Razele speranței” din cadrul facultății, a început colaborarea cu Căsuța Bucuriei.
,,Este o experiență foarte satisfăcătoare și plină de emoție. Faptul că am reușit să strângem alimente pentru o căsuță de copii mi-a oferit un sentiment de bucurie”, afirmă Beatrice pentru Cluj24.
Provocările campaniei
Însă, aceasta experiență a venit și cu provocări: ,,nu toți oamenii sunt receptivi, nu toți oamenii ne ascultă”.
De asemenea, colega ei, Raluca, susține că cea mai mare provocare a fost reacția negativă a acelor clienți nepoliticoși.
”Însă, o parte considerabilă dintre oameni au fost şi foarte deschiși și generoși, dispuși să doneze cat mai mult, motiv pentru care le suntem profund recunoscători”, a adăugat studenta
Vestea despre campania de sărbători a ajuns și la Facultatea de Istorie și Filosofie, unde Christoper este student in anul I: ,,M-am gândit că mi-ar prinde bine să mă implic într-un astfel de voluntariat, după ce am participat la activități asemănătoare și în perioada liceului, activități care mi-au adus experiențe frumoase”.
Reacțiile fetițelor de la ”Căsuța Bucuriei”
Sute de clienți s-au alăturat până acum cauzei, iar fiecare contribuție din cutia de donații reprezintă dovada vie a unei comunități unite – fiecare pachet de orez, fiecare conservă sau sticlă de ulei devenind, astfel, câte un zâmbet pe chipul unui copil.
,,Reacțiile fetițelor au fost emoționante, iar aprecierea și recunoștința pe care o arată atunci când primesc produsele ne motivează și ne adâncesc convingerea că ceea ce facem este important.
Acești copii merită să aibă acces la alimente de calitate, iar noi suntem fericiți să putem contribui la asta”, a mai spus Adela Florean, care a adresat mulțumiri publice donatorilor deoarece fiecare gest de ajutor contează enorm și face o diferență reală în viața celor care au nevoie.
”Vă suntem recunoscători pentru generozitatea voastră, pentru că ați ales să vă implicați și pentru că ne sprijiniți să aducem un strop de speranță în comunitate. Fiecare donație, indiferent de mărime, ajută la construirea unui viitor mai bun pentru cei mai vulnerabili dintre noi. Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți!”, a conchis Florean.
Dacă doriți să donați
Clujenii care doresc să se implice în această inițiativă a Băncii pentru Alimente trebuie să știe că voluntarii îi așteaptă și duminică în magazinul Lidl din incinta complexului comercial Sigma.
Aici, fiecare gest de bunătate contează, iar donațiile dumneavoastră vor ajunge direct la cei care au cel mai mult nevoie de ele.
Despre Căsuța Bucuriei
Casa de Copii ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca este o organizație non-profit, o alternativa la sistemul de îngrijire de stat, care oferă un cămin pentru 10 fetițe din acest sistem.
“Căsuța Bucuriei” asigură un serviciu de tip rezidential pentru copiii care urmează o formă de învățământ la zi, și are misiunea de a asigura accesul copiilor pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, reabilitare, sprijin emoţional, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, educație, consiliere psihologică și pregatire în vederea reintegrării familiale, socio-profesionale și eventual adopției.
Bianca Matei