Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Comori al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Cartele și bonuri de pâine, carne și ouă de la Cluj din perioada lui Ceaușescu

Publicat


Cluj24.ro și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca au lansat o campanie de prezentare a vestigiilor din patrimoniul muzeului, cu scopul de a le face cunoscute vizitatorilor.

În preajma aniversării a peste 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist din România, MNIT propune, prin intermediul documentelor din colecția sa, o călătorie în timp în perioada anilor 1980, când speranțele legate de construirea viitorului de aur comunist s-au năruit sub greutatea cotidiană a penuriei generalizate și a raționalizării bunurilor de larg consum.

Colecţia muzeului păstrează mărturii materiale ale acelei perioade și anume cartele și bonuri, pe baza cărora românii puteau să-și cumpere în cantitate limitată (sau raționalizată) alimentele de bază sau să-și alimenteze rezervorul mașinii.

Cartelele și bonurile de alimente, donate după 1989

Ele au ajuns în colecția MNIT în urma unor donații făcute după evenimentele din decembrie 1989, care au răsturnat regimul comunist.

”Perioada de relativă bunăstare a anilor 1970 a fost înlocuită în deceniul următor de o profundă criză economică. Ea s-a datorat eșecului politicii economice, care a continuat să susțină funcționarea unor întreprinderi gigantice aparținând ramurei industriei grele.

Aceste întreprinderi nu consumau doar cantități mari de materie primă din import (în special petrol), al cărei preț pe piața mondială explodase la sfârșitul anilor 1970, dar și produsele lor nu erau vandabile piața internațională. Mai mult, costul de vânzare al produselor industriale românești nu acoperea niciodată cheltuilile de producție”, a declarat muzeograful MNIT, Manuela Marin.

Potrivit acesteia, conducerea Partidului Comunist Român a refuzat să inițieze o reformă radicală a economiei românești și a preferat ca populația să suporte consecințele penuriei de materii prime.

Ca urmare, prețurile la benzină, energie electrică, gaze naturale au crescut semnificativ pentru consumatorii casnici. Consumul de benzină a fost restricționat: fiecare conducător auto avea dreptul pe bază de tichet la 17 litri pe benzină pe lună și își câștiga acest drept după ce stătea ore întregi la cozile care se formau în fața stațiilor PECO.

Circulația mașinilor, în funcție de numărul de înmatriculare

”Totodată, regimul a impus și măsuri care limitau circulația automobilelor personale la sfârșit de săptămână: în funcție de numărul de înmatriculare, par sau impar, mașinile puteau circula alternativ din două în două duminici. Raționalizarea consumului a vizat și gazele naturale, energia electrică sau agentul termic.

Pentru cei care locuiau în blocuri, presiunea redusă sau întreruperea livrării gazului metan împiedica desfășurarea celor mai banale activități casnice, cum ar fi gătitul. Întreruperea energiei electrice i-a determinat pe români să folosească în lungile seri de iarnă lumânarea sau nelipsita lampa cu gaz”, a explicat muzeograful clujean.

Situația populației s-a înrăutățit și mai mult odată cu decizia guvernului de a plăti integral datoria externă a țării. Cum produsele industriale românești nu își prea găseau piețe de desfacere dincolo de granițele naționale, pentru a-și spori rezervele de valută forte, regimul comunist a decis să crească exporturile de produse agricole, în paralel cu reducerea drastică a importurilor.

Astfel, a fost introdusă raționalizarea alimentelor de bază (cum ar fi pâine, ulei, zahăr, produse lactate sau carne) sau a bunurilor de uz casnic sau personal (pastă de dinți, săpun, șampon, detergenți) pentru prima dată după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

Programul de alimentație științifică a populației

În anii 1980, aceste produse de strictă necesitate putea fi achiziționate doar pe bază de cartelă și doar într-o cantitate limitată stabilită, în mod cinic, de către regimul comunist pe baza Programului de alimentație științifică a populației.

”Publicat în 1982, documentul oferea o justificare pseudo-științifică a măsurilor de raționalizarea drastică a consumului alimentar al populației. Raționalizarea nu însemna, însă, că bunurile erau accesibile consumatorilor români. Dimpotrivă, ele se găseau în cantități limitate și puteau fi achiziționate fie <<pe sub mână>>, apelând la cunoștințe și relații, fie în urma unei umilitoare experiențe, cea a statului la coadă ore în șir. Coada pentru procurarea alimentelor a devenit preocuparea principală a tuturor românilor și care mobiliza pe toți membrii familiei: bunicii și copii se așezau de dimineață la coadă dacă <<se băga>> ceva la alimentara sau magazinele de cartier, iar după-amiaza locul lor era luat de părinții care își încheiau programul de muncă”, a precizat Manuela Marin.

Aceasta a subliniat că o altă mare provocare erau pregătirea meselor zilnice sau chiar a celor festive pentru că penuria de alimente punea la grea încercare imaginația gospodinelor, care se vedea obligate să improvizeze feluri de mâncare cu ce nu aveau la dispoziție.

”Frații Petreuș”, la mare căutare, dar nu pentru cântare

Vedetele meselor românilor au devenit ”adidașii” sau ”frații Petreuș” – adică picioare de porc sau doi pui într-o pungă, sau mult hulitul salam cu soia.

”Dacă a înflorit ceva în această perioadă au fost bancurile politice care făceau, mai ales, haz de problemele românilor. La întrebarea clasică <<Ce-a fost mai înainte: oul sau găina?>>, răspunsul invariabil era: <<Mai înainte au fost de toate>>. Și dacă coada reprezenta <<alinierea clasei muncitoare la politica înțeleaptă a partidului>>, socialismul era comparat cu <<un vapor: pe vreme bună toată lumea este fericită; pe vreme rea toți vomită, dar nici unul nu coboară>>. Românii însă au <<coborât>> în decembrie 1989”, a mai spus muzeograful MNIT.

Dacă vreți să aflați mai multe despre evenimentele care dus la căderea regimului comunist din România și ați ratat expoziția Cluj 1989. 21.12, MNIT vă invită la un tur vitual al acesteia la https://mnit.ro/turvirtual/.

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Greu cu academicienii! CFR Cluj învinge cu 2-1 pe Academica Clinceni

Publicat

CFR Cluj a întâlnit, sâmbătă seara, în deplasare, pe Academica Clinceni, într-un meci contând pentru etapa a 2-a a Ligii 1. După un meci dominat de la cap la coadă de clujeni, aceștia au câștigat cu 2-1 prin golurile marcate de Petrila și Latovlevici. Pentru Clinceni a înscris Cascini din penalty.

Echipe de start:

Clinceni: A. Păun – Fl. Achim, Bilali, Patriche Nechita – Cascini, Moulin – Cioiu, Vanzo, Kazlauskas – Vellios
Rezerve: E. Dobre – Pashov, Chandarov, Gavra, Jutric, Ventura, De Amorim, V. Dumitrache, Longher
Antrenor: Ilie Poenaru

CFR Cluj: Bălgrădean – Cr. Manea, Cestor, Bouhenna, Latovlevici – Tahiri, J. Rodriguez, C. Deac – Petrila, Debeljuh, A. Păun
Rezerve: Arlauskis – D. Ciobotariu, Hoban, Fofana, Sigurjonsson, Chipciu, Costache, Gîdea, Alibec
Antrenor: Marius Șumudică

Stadion: „Ion Comșa” (Călăraşi)
Arbitru: Rusandu Lucian (Sfântu Gheorghe) / A1: Gheorghe Sebastian Eugen (Suceava), A2: Orbuleţ Mircea (Bucureşti)

A fost un meci între două echipe care nu mai sunt ce erau. Campioana a schimbat antrenorul și a pierdut câțiva jucători de bază în timp ce Clinceni are o echipă nouă în proporție de 50%. Marius Șumudică a odihnit câțiva titulari în perspectiva meciului de miercuri din preliminariile Champions League.

Prima repriză a aparținut în proporție de 75% clujenilor, care au dominat jocul însă destul de steril. Cei din Clinceni s-au mulțumit să se apare, contând prea puțin în atac. De altfel, nici CFR n-a avut multe ocazii, de consemnat capul pe lângă poartă a lui Debeljuh și șutul bun, deasemenea pe lângă bară, al lui Păun.

Din păcate pentru campioană, punctul forte de până acum și anume apărarea a dat dovadă de nesiguranță și în acest meci. Tentativa lui Șumudică de a crea o echipă ofensivă este încă la faza de proiect.

În repriza a doua presiunea clujenilor s-a accentuat, materializându-se în min.61 prin golul frumos al lui Petrila care a reluat sub bară după o centrare de pe dreapta a lui Păun.

Deac faultează total aiurea în careu și Clinceni egalează din penalty în min.69 prin Cascini.

În min.75 Jonathan Rodriguez șutează de la 25m în bară.

În min.87 Latovlevici o aduce pe campioană în avantaj, tot după o centrare de pe partea dreaptă, de această dată a lui Deac.

Din nou Petrila a fost unul dintre cei mai buni jucători de pe teren. De notat și debutul lui Denis Alibec în culorile CFR-ului.

 

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ Artiști de mare clasă vor susține o serie de concerte excepționale la Festivalul Enescu de la Cluj-Napoca

Publicat

De

O serie de artiști și ansambluri de talie mondială vor susține în premieră concerte excepționale pentru publicul meloman dornic să reîntâlnească magia și grandoarea celui mai important brand cultural al României – Festivalul Internațional „George Enescu”.

Printre artiștii invitați se numără: Maxim Vengerov (foto), aclamat ca fiind unul dintre cei mai buni muzicieni la vioară din lume, câștigător al unui premiu Grammy și Polina Osetinskaya, o pianistă al cărui talent precoce a fost recunoscut și apreciat puternic de critici.

De asemenea, Cvartetul Fine Arts (foto), clasat printre cele mai distinse ansambluri din muzica de cameră de astăzi, având o istorie impresionantă de spectacole și o discografie extinsă de peste 200 de lucrări înregistrate.

Cyprien Katsaris (foto), pianist și compozitor franco-cipriot, care cântă de câteva decenii în liga înaltă a muzicii clasice alături de cele mai mari orchestre vine și el la Cluj-Napoca.

Manuel Fischer-Dieskau, unul dintre cei mai tonici interpreți la violoncel, expresivitatea sa reușind să depășească orice bariere și Maria João Pires (foto), pianistă portugheză care grație talentului înnăscut și experienței bogate de scenă reușește să descifreze și să transmită cele mai profunde sensuri ale muzicii prin fiecare reprezentație, cor urca și ei pe scenă.

Doi câștigători ai concursului George Enescu concertează la Cluj

Lista numelor grele din muzica clasică este completată de către doi dintre câștigătorii Concursului „George Enescu” din acest an, la secțiunile pian și vioară: artista sud-coreeană Yeon-Min Park, care a triumfat în finala de pian cu o interpretare convingătoare a unei lucrări de căpătâi, Concertul nr. 3 de Rahmaninov și violonistul român Valentin Șerban, care a pregătit un moment muzical menit să bucure suflete, în tandem cu pianistul Gabriel Gîțan.

Festivalul Enescu celebrează în acest an 140 de ani de la nașterea marelui compozitor. Concertele din Cluj-Napoca vor oferi publicului un amplu program de lucrări enesciene, care vin să completeze un repertoriu din care nu vor lipsi Beethoven, Chopin, Mozart sau Bach. Tema ediției din acest an este „O istorie din iubire”.

Biletele au fost puse în vânzare

Organizatorii evenimentului anunță punerea în vânzare a biletelor și abonamentelor pentru cele 6 recitaluri de gală programate în toamna acestui an, între 1-11 septembrie 2021, la Sala Auditorium Maximum.

Biletele și abonamentele se pot achiziționa începând de astăzi atât online, de pe platforma Entertix.ro, cât și din rețeaua de librării Cărturești, la un preț preferențial.
Perioada presale se încheie în 6 august.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Electric Castle: La BONȚIDA vor fi primiți DOAR festivalierii VACCINAȚI cu schema completă

Publicat

De

Organizatorii ediției speciale a Electric Castle din acest an așteaptă peste 10.000 de oameni la Bonțida. Festivalierii vor fi primiți pe domeniul de la castelul Bánffy doar dacă pot face dovada că sunt vaccinați cu schema completă.

Ediția din acest an a festivalului Electric Castle va avea loc atât la Bonțida, cât și în Cluj-Napoca.

Ema Prișcă, reprezentant al festivalului, a precizat sâmbătă că pe domeniul de la Bonțida vor fi primiți doar festivalierii vaccinați, cu shemă completă.

Citește și: LIVE VIDEO/ Ceterașii din Bonțida, strigături pro vaccinare din căruță. Gheorghiță VACCINEAZĂ în cortul Electric Castle

Potrivit normelor în vigoare, la evenimentele cu peste 2.500 de participanți, toți trebuie să fie vaccinați, a precizat Ema Prișcă. E a spus că la castel sunt așteptate în acest an peste 10.000 de persoane, iar cele nevaccinate nu vor putea intra la festival.

La Cluj-Napoca, unde vor fi amenajate mai multe scene, lucrurile vor sta diferit.

În oraș, numărul de participanți la concerte va fi mai mic, astfel că vor fi acceptate și persoane care prezintă teste PCR negative sau persoane care ateastă că au trecut prin boală, pe lângă cele vaccinate împotriva Covid-19.

Organizatorii Electric Castle au avut sâmbără o acțiune inedită prin care și-au dorit să îi atragă pe locuitorii Bonțidei, care fac parte din familia festivalului, să se vaccineze împotriva Covid-19.

În cortul amenajat în localitate a vaccinat și colonelul Valeriu Gheorghiță.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Clujeni REFUZAȚI la centrele de VACCINARE. Care este MOTIVUL și ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

Publicat

De

În vreme ce campania de vaccinare bate pasul pe loc în întreaga țară, la Cluj-Napoca oamenii care vor să se imunizeze sunt refuzați în anumite centre.

Medicul Valeriu Gheorghiță, directorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a spus la Cluj că a primit informații de la oameni că au fost refuzați când au vrut să se vaccineze.

Problema este că cei care doresc să se vaccineze sunt puțini, iar medicii se tem să „sacrifice” dozele de vaccin, care sunt făcute pentru a imuniza mai multe persoane cu ser din același flacon.

„Putem sacrifica doze dacă vine o persoană și aveți flacon nedesfacut. Are prioritate persoana respectivă. Nu e nicio problemă.

Primesc semnale din mai multe centre de vaccinare din Cluj că oamenii sunt refuzați tocmai ca să nu se deschidă un flacon nou, să nu se sacrifice doza.

Dar în același timp nu expiră doza, deci e important să dăm prioritate oamenilor pentru că orice om vaccinat e un om care va fi protejat și el, și îi va proteja și pe cei din jur”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, în timpul unei vizite la centrul de vaccinare de la Școala „Ion Creangă” din Cluj-Napoca.

CNCAV, de altfel, a transmis instrucțiuni în centre ca oamenii să fie vaccinați, chiar dacă trebuie deschis un flacon nou care nu va fi folosit în totalitate.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate