Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Comori al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Cartele și bonuri de pâine, carne și ouă de la Cluj din perioada lui Ceaușescu

Publicat


Cluj24.ro și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca au lansat o campanie de prezentare a vestigiilor din patrimoniul muzeului, cu scopul de a le face cunoscute vizitatorilor.

În preajma aniversării a peste 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist din România, MNIT propune, prin intermediul documentelor din colecția sa, o călătorie în timp în perioada anilor 1980, când speranțele legate de construirea viitorului de aur comunist s-au năruit sub greutatea cotidiană a penuriei generalizate și a raționalizării bunurilor de larg consum.

Colecţia muzeului păstrează mărturii materiale ale acelei perioade și anume cartele și bonuri, pe baza cărora românii puteau să-și cumpere în cantitate limitată (sau raționalizată) alimentele de bază sau să-și alimenteze rezervorul mașinii.

Cartelele și bonurile de alimente, donate după 1989

Ele au ajuns în colecția MNIT în urma unor donații făcute după evenimentele din decembrie 1989, care au răsturnat regimul comunist.

”Perioada de relativă bunăstare a anilor 1970 a fost înlocuită în deceniul următor de o profundă criză economică. Ea s-a datorat eșecului politicii economice, care a continuat să susțină funcționarea unor întreprinderi gigantice aparținând ramurei industriei grele.

Aceste întreprinderi nu consumau doar cantități mari de materie primă din import (în special petrol), al cărei preț pe piața mondială explodase la sfârșitul anilor 1970, dar și produsele lor nu erau vandabile piața internațională. Mai mult, costul de vânzare al produselor industriale românești nu acoperea niciodată cheltuilile de producție”, a declarat muzeograful MNIT, Manuela Marin.

Potrivit acesteia, conducerea Partidului Comunist Român a refuzat să inițieze o reformă radicală a economiei românești și a preferat ca populația să suporte consecințele penuriei de materii prime.

Ca urmare, prețurile la benzină, energie electrică, gaze naturale au crescut semnificativ pentru consumatorii casnici. Consumul de benzină a fost restricționat: fiecare conducător auto avea dreptul pe bază de tichet la 17 litri pe benzină pe lună și își câștiga acest drept după ce stătea ore întregi la cozile care se formau în fața stațiilor PECO.

Circulația mașinilor, în funcție de numărul de înmatriculare

”Totodată, regimul a impus și măsuri care limitau circulația automobilelor personale la sfârșit de săptămână: în funcție de numărul de înmatriculare, par sau impar, mașinile puteau circula alternativ din două în două duminici. Raționalizarea consumului a vizat și gazele naturale, energia electrică sau agentul termic.

Pentru cei care locuiau în blocuri, presiunea redusă sau întreruperea livrării gazului metan împiedica desfășurarea celor mai banale activități casnice, cum ar fi gătitul. Întreruperea energiei electrice i-a determinat pe români să folosească în lungile seri de iarnă lumânarea sau nelipsita lampa cu gaz”, a explicat muzeograful clujean.

Situația populației s-a înrăutățit și mai mult odată cu decizia guvernului de a plăti integral datoria externă a țării. Cum produsele industriale românești nu își prea găseau piețe de desfacere dincolo de granițele naționale, pentru a-și spori rezervele de valută forte, regimul comunist a decis să crească exporturile de produse agricole, în paralel cu reducerea drastică a importurilor.

Astfel, a fost introdusă raționalizarea alimentelor de bază (cum ar fi pâine, ulei, zahăr, produse lactate sau carne) sau a bunurilor de uz casnic sau personal (pastă de dinți, săpun, șampon, detergenți) pentru prima dată după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

Programul de alimentație științifică a populației

În anii 1980, aceste produse de strictă necesitate putea fi achiziționate doar pe bază de cartelă și doar într-o cantitate limitată stabilită, în mod cinic, de către regimul comunist pe baza Programului de alimentație științifică a populației.

”Publicat în 1982, documentul oferea o justificare pseudo-științifică a măsurilor de raționalizarea drastică a consumului alimentar al populației. Raționalizarea nu însemna, însă, că bunurile erau accesibile consumatorilor români. Dimpotrivă, ele se găseau în cantități limitate și puteau fi achiziționate fie <<pe sub mână>>, apelând la cunoștințe și relații, fie în urma unei umilitoare experiențe, cea a statului la coadă ore în șir. Coada pentru procurarea alimentelor a devenit preocuparea principală a tuturor românilor și care mobiliza pe toți membrii familiei: bunicii și copii se așezau de dimineață la coadă dacă <<se băga>> ceva la alimentara sau magazinele de cartier, iar după-amiaza locul lor era luat de părinții care își încheiau programul de muncă”, a precizat Manuela Marin.

Aceasta a subliniat că o altă mare provocare erau pregătirea meselor zilnice sau chiar a celor festive pentru că penuria de alimente punea la grea încercare imaginația gospodinelor, care se vedea obligate să improvizeze feluri de mâncare cu ce nu aveau la dispoziție.

”Frații Petreuș”, la mare căutare, dar nu pentru cântare

Vedetele meselor românilor au devenit ”adidașii” sau ”frații Petreuș” – adică picioare de porc sau doi pui într-o pungă, sau mult hulitul salam cu soia.

”Dacă a înflorit ceva în această perioadă au fost bancurile politice care făceau, mai ales, haz de problemele românilor. La întrebarea clasică <<Ce-a fost mai înainte: oul sau găina?>>, răspunsul invariabil era: <<Mai înainte au fost de toate>>. Și dacă coada reprezenta <<alinierea clasei muncitoare la politica înțeleaptă a partidului>>, socialismul era comparat cu <<un vapor: pe vreme bună toată lumea este fericită; pe vreme rea toți vomită, dar nici unul nu coboară>>. Românii însă au <<coborât>> în decembrie 1989”, a mai spus muzeograful MNIT.

Dacă vreți să aflați mai multe despre evenimentele care dus la căderea regimului comunist din România și ați ratat expoziția Cluj 1989. 21.12, MNIT vă invită la un tur vitual al acesteia la https://mnit.ro/turvirtual/.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale

Publicat

aur

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor abuzurile electorale și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic.

Inițiativa vine ca urmare a loviturii de stat din 6 decembrie, atunci când Curtea Constituțională a decis anularea întregului proces electoral prezidențial, fără existența unei contestații prealabile și în lipsa unui cadru legal clar care să permită o astfel de măsură radicală.

Proiectul legislativ inițiat de parlamentarii AUR urmărește armonizarea legislației naționale cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția în raportul publicat în luna martie.

Principalele modificări propuse sunt:
* Interzicerea expresă a posibilității ca procesul electoral să fie anulat din oficiu de către Curtea Constituțională, în lipsa unor contestații temeinic motivate și dovedite.
* Introducerea unor condiții stricte pentru invalidarea alegerilor, care să presupună fraude sau încălcări grave, de natură să influențeze rezultatul scrutinului.
* Obligația Curții Constituționale de a motiva în mod detaliat orice decizie de invalidare, prin prezentarea dovezilor și a modului în care neregulile au afectat rezultatul votului.

Românii au dreptul la alegeri corecte și la certitudinea că votul lor este respectat. Nu putem permite ca procesul electoral să fie viciat în urma unor decizii netransparente și lipsite de temei. Prin această inițiativă, AUR dorește să protejeze democrația și să se asigure că astfel de abuzuri nu se mai pot repeta.

AUR reafirmă angajamentul său pentru un stat democratic, în care vocea poporului să fie ascultată și respectată!

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat

Publicat

termopan

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat oficial joi că va finanța, în premieră, un program denumit „Rabla pentru termopane”. Programul urmează să fie finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și va avea în acest an un buget de 50 de milioane de lei.

Rabla pentru termopane ar urma să sprijine înlocuirea ferestrelor vechi cu geamuri termoizolante moderne, pentru creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de căldură din locuințe, scrie Alba24.

RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat

„Ne propunem să finanțăm în premieră și am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program, pe care îl vom numi Rabla pentru termopane”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la finalul ședinței de Guvern de joi, 24 aprilie.

Conform declarațiilor ministrului aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Mulți români au încă geamuri foarte vechi sau termopane din primele generații instalate în perioada de după Revoluție, care nu mai corespund standardelor actuale de eficiență energetică.

50 de milioane de lei buget alocat în 2025

Un aspect important subliniat de ministru este impactul pozitiv asupra economiei naționale. Spre deosebire de alte programe, precum cele pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau acumulatori, unde fondurile ajung preponderent la producători din afara țării, din China, industria termopanelor este bine reprezentată în România.

Deși bugetul alocat pentru acest an este considerat „infim” de către ministru – 50 de milioane de lei – acesta va permite:

– Elaborarea Ghidului de finanțare
– Parcurgerea procedurii de consultare publică
– Asigurarea unui program bine structurat
– Demararea unui proiect-pilot, posibil într-un județ din țară sau pentru o anumită categorie socială

Ministrul Mediului s-a arătat încrezător că programul își va dovedi utilitatea și că în anii următori fondurile ar putea fi suplimentate, posibil prin redirectarea unor fonduri de la alte programe.

Statul ar putea finanța și anveloparea locuințelor cu vată bazaltică

Mircea Fechet a menționat că acest program face parte dintr-o viziune mai amplă pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, sugerând că în viitor ar putea fi lansate și alte inițiative similare, cum ar fi finanțarea anvelopării locuințelor cu vată bazaltică, un alt material produs în România.

Această nouă inițiativă se înscrie în tendința de încurajare a economiei locale și de reducere a consumului energetic, având beneficii atât pentru mediu, cât și pentru bugetele familiilor române.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Zarzavat expirat și putrezit, vândut de un magazin Mega Image din Florești. Client: „Să vină Piedone și aici!”

Publicat

Un cititor Cluj24 a avut parte de o surpriză neplăcută astăzi, când a cumpărat o cutie cu zarzavat de la magazinul Mega Image de pe strada Răzoare din Florești. Deși produsul părea în regulă la prima vedere, sub etichetă se ascundeau legume putrezite, iar produsul era expirat încă din 14 aprilie!

Clientul susține că pe raft se mai aflau doar două cutii și nu a observat la fața locului produsele degradare și data de expirare a acestora.

El anunță că va depune plângere la Protecția Consumatorilor: „Să vină Piedone și la Florești!”, a spus acesta.

Situația ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care sunt verificate produsele puse la vânzare în marile lanțuri de magazine, mai ales când vine vorba de produse proaspete sau perisabile.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj și vor ajunge curând la primării

Publicat

Încă 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj și urmează să ajungă în scurt timp la primăriile din județ.

Pas important pentru educația din mediul rural clujean. 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj. Acestea vor ajunge în scurt timp la primăriile din județ, oferind elevilor condiții moderne, sigure și prietenoase cu mediul pentru deplasarea la școală.

Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj

Vehiculele moderne, electrice și prietenoase cu mediul, le vor oferi copiilor condiții de deplasare sigure, rapide și confortabile.

„Continuăm să oferim microbuze electrice pentru transportul elevilor din mediul rural. Acum o lună, Consiliul județean Cluj, din bani europeni, a oferit 34 de microbuze electrice școlilor și primăriilor din județul Cluj. Astăzi au mai sosit încă 25 de microbuze electrice pentru o educație de calitate.

Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. Investiția în educație este o investiție care nu falimentează”, a transmis, într-un clip postat pe rețelele de socializare, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.

Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate