EVENIMENT
Cozonacii și carnea vândute online la Cluj pot aduce toxiinfecții și dosare penale. Oleleu (ANSVSA): Există astfel de situații
Fenomenultot mai extins al comercializării de prăjituri, cozonaci, platouri festive, produse din carne și alte preparate culinare pe rețelele de socializare, inclusiv la Cluj, atrage atenția Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Vicepreședintele instituției, clujeanul Ioan Oleleu, avertizează că aceste practici nu sunt doar ilegale, ci pot duce la îmbolnăviri grave și chiar la răspundere penală pentru cei implicați.
Oferte tentante, dar fără autorizație
În contextul creșterii cererii de produse tradiționale și preparate „de casă”, mai ales în perioada sărbătorilor, mulți vânzători neautorizați își promovează produsele culinare în grupuri de Facebook, pe Instagram sau TikTok. Oleleu subliniază însă că această activitate este strict reglementată, iar încălcarea legii nu rămâne fără consecințe.
„Recomandarea noastră este ca toate produsele alimentare să fie achiziționate doar din locuri autorizate și înregistrate sanitar-veterinar. Doar acolo există supraveghere reală asupra riscurilor din procesul de obținere și procesare a alimentelor”, a precizat pentru Cluj24 vicepreședintele ANSVSA.
În anunțuri se regăsesc formulări atrăgătoare, precum:
„Pregătim cu drag mâncare tradițională și prăjituri făcute în casă, exact ca la mama acasă. Folosim ingrediente proaspete, rețete testate în timp și multă pasiune pentru ca masa voastră de sărbători să fie delicioasă și fără stres”
Exemple de oferte întâlnite online
- Aperitive reci – 1.5 kg: 230 lei
- Platou brânzeturi – 1 kg: 350 lei
- Salată Boeuf: 70 lei/kg
- Sarmale fierte / nefierte: 6 lei buc / 5 lei buc
- Prăjitură asortată – 1 kg: 120 lei
- Cozonac: 120 lei/buc
O clujeancă platouri aperitive reci pentru Crăciun la 130ron/kg.
”Un platou conține următoarele preparate: șnițel de porc, crispy de pui, bulete de cascaval, chec aperitiv, chiftele, dobos cu sunca si cascaval, rulada cu șuncă, brânză și ardei, ardei cu brânză, roșii cherry, carnati sticks, rulou de șuncă cu hrean, măsline, castraveți, floare din salam, Comenziile pentru Crăciun se preiau pana în data de 20 decembrie”, anunță aceasta pe o rețea de socializare.
Toxinfecții alimentare greu de anchetat
Produsele preparate în bucătării improvizate, fără verificări și controale, pot duce la toxiinfecții alimentare serioase.
„De multe ori nu se cunoaște sursa celui care a comercializat produsul, de unde provin materiile prime sau în ce condiții au fost preparate. În aceste situații, ancheta epidemiologică este extrem de dificilă”, a explicat Oleleu.
Document obligatoriu: înregistrarea sanitar-veterinară
Întrebat cum pot consumatorii verifica dacă un vânzător de pe internet este autorizat, oficialul ANSVSA a clarificat:
„Nu există producători online. Există doar comercializare online. Producătorii au obligația de a se înregistra sanitar-veterinar, iar o simplă solicitare a acestui document clarifică situația.”
Amenzi, confiscări și plângeri penale
Cea mai importantă avertizare transmisă de ANSVSA vizează sancțiunile pe care le riscă cei care vând ilegal alimente precum cozonaci, prăjituri, platouri cu mezeluri, carne sau preparate tradiționale.
„Sancțiunile pornesc de la o simplă amendă contravențională, dar în cazuri mai complicate se poate ajunge chiar la plângeri penale”, a subliniat Oleleu.
Astfel, cei care promovează și comercializează alimente fără autorizație, în special produse perisabile sau de origine animală, pot fi cercetați penal dacă activitatea lor pune în pericol sănătatea publică.
Cazuri deja înregistrate și fenomen în creștere
Vicepreședintele ANSVSA confirmă apariția unor cazuri recente în care astfel de produse vândute online au fost reclamate ca neconforme sau au generat îmbolnăviri.
„Există situații în care cumpărătorii reclamă calitatea produselor sau, mai grav, apar toxiinfecții alimentare. Fenomenul există, și, din păcate, este în creștere”, a adăugat Ioan Oleleu.
Numărul sesizărilor diferă de la un județ la altul, însă trendul ascendent îi îngrijorează pe specialiștii în siguranță alimentară.
ANSVSA derulează în prezent acțiuni de informare și controale, împreună cu alte instituții ale statului, pentru a identifica și a sancționa comerțul ilegal.
„Facem eforturi continue pentru a aduce la cunoștința publicului aceste riscuri și pentru a stopa aceste practici”, a mai spus Oleleu.
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






