EDUCATIE
FOTO. Colaborarea liceeniilor CLUJENI și francezi, pe tema ENERGIEI VERZI. Ce au făcut în proiectul Erasmus+
Proiectul Erasmus+ „Transition verte de l’énergie électrique” TV2E a ajuns la final. În perioada 5-11 aprilie și 27 mai-3 iunie 2022, au avut loc cele 2 mobilități desfășurate de către elevii de la Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca și partenerii din Franța, de la Liceul „Pablo Neruda” din Saint Martin d’Heres. Cei 12 elevi clujeni au fost însoțiți de inspectorul Octavia Oltean și de cadrele didactice Ionela Iederan, directorul adjunct Anca Petriuc, Emilia Galoș și Georgeta Călugăr.
„Elevii au desfășurat diverse activități de mare interes, în scopul atingerii obiectivelor vizate de proiect. Astfel, ei au executat lucrări practice în laborator (măsurări, cablaje, lucrări practice în înaltă și joasă tensiune), au vizitat baraje și centrale hidroelectrice (Livet-et-Gavet), muzee de profil (Cité des Sciences – Paris, Muzeul Hydrelec – Vaujany, Muzeul ArHome – Grenoble) și au asistat la prezentări susținute de ALEC (Agenția Locală de Energie și Climă din Grenoble).
Activităților de învățare li s-au adaugat și câteva vizite culturale la Paris, Grenoble, Lyon, Annecy și Vizille, cu scopul de a îmbogăți universul cultural al elevilor”, precizează Ionela Iederan, pentru Cluj24.
Prima mobilitate: Franța, 5 – 11 aprilie 2022
În prima zi a avut loc întâlnirea cu echipa de proiect la Liceul „Pablo Neruda” din Saint Martin d’Heres, unde clujenii au asistat la prezentări pe tema energiei regenerabile susținute de ALEC.
„A doua zi de mobilitate din cadrul proiectulului Erasmus + „TV2E” a presupus vizitarea centrelor de producere a energiei din regiunea Grenoble: barajul și uzinele hidroelectrice de la Livet-et-Gavet, centrala hidroelectrică Maison Romanche Energies, iar la final, am făcut o vizită Muzeului Hidroelectric din Vaujany.
Elevii au avut posibilitatea să se documenteze asupra producerii energiei electrice, a echipamentelor utilizate în centrale, și au interacționat cu elevii francezi”, adaugă Iederan.
În următoarele 2 zile de mobilitate, sub îndrumarea profesorilor, s-a desfășurat o serie de activități în școala parteneră, Liceul „Pablo Neruda”, precum: mentenanța unui întrerupător automat (disjoncteur) de înaltă tensiune, schimbarea unei siguranțe a acestuia, confecționarea capetelor de cablu de înaltă tensiune și a racordurilor corespunzătoare.
„De asemenea, elevii împărțiți în grupe mixte au creat materiale pentru un joc interactiv pe tema energiilor regenerabile și non-regenerabile, realizând pe TwinSpace newsletter-ul activităților desfășurate.
În ultimele zile de mobilitate, am îmbinat studiul energiei, la Muzeul Științei din Paris, cu simbolurile culturale ale Franței: Arcul de Triumf, Turnul Eiffel, Biserica Notre Dame, elevii fiind îndrumați de echipa Erasmus parteneră.
Mobilitatea proiectului s-a încheiat cu o vizită culturală a orașului Grenoble, unde elevii clujeni și francezi au vizitat Catedrala Notre Dame, Palatul Justiției, grădinile orașului și Muzeul Dauphinois.
Am urcat cu toții cu telefericul pe Bastille, de unde am avut o priveliște asupra orașului, observând, astfel, punctele de producere a energiei regenerabile. După o plimbare minunată prin natură, ne-am luat la revedere de la prietenii noștri”, mai spune Ionela Iederan.
A doua mobilitate: Franța, 27 mai – 3 iunie 2022
În cadrul următoarei mobilități, elevii clujeni și francezi au lucrat în echipe mixte, concepând cărți pe TwinSpace, pentru jocul celor 7 domenii conexe ale energiei regenerabile.
„A treia zi a început cu o vizită la Muzeul ArHome – Muzeul Inovației Industriale din Grenoble, un melanj între vechi și nou și s-a încheiat cu vizita la Muzeul Revoluției Franceze de la Vizille, un reper important pentru istoria franceză.
Următoarele zile au fost dedicate lucrărilor practice din atelierele școlii partenere, unde elevii au colaborat pentru asamblarea și alimentarea panourilor fotovoltaice, precum și pentru mentenanța dispozitivelor de înaltă tensiune.
De asemenea, am organizat împreună, în școală, o expoziție dedicată proiectului, cu materialele realizate de elevi în cel de-al doilea an de proiect. Acolo au participat și elevi și profesori de la Liceul <<Pablo Neruda>>, care au adresat întrebări membrilor din cele 2 echipe și au admirat exponatele: eoliene în miniatură, planșe și desene”, relatează Iederan.
Nu în ultimul rând, elevii au finalizat newsletter-ul mobilității pe TwinSpace, cu ajutorul programului Madmagz.
„Ultima mobilitate s-a încheiat în aceleași acorduri de bogăție culturală, odată cu vizitarea frumoaselor orașe Lyon și Annecy”, completează aceasta.
Întâlnirea finală de proiect: Cluj, 23 – 24 iunie 2022
Ultima reuniune transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ „TV2E” a avut loc la Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca, în perioada 23-24 iunie.
De aceasta dată, echipa franceză a fost formată din directorul liceului din Franța, Daniel Machire, și coordonatorul proiectului, profesorul Mustapha Nour.
„Cei 2 parteneri s-au întâlnit pentru a face o evaluare finală a întregului proiect. Cu această ocazie, s-au purtat discuții între membrii celor 2 echipe, s-a lucrat pe TwinSpace și am asistat la lucrări practice desfășurate în atelierele și laboratoarele școlii.
Totodată, oaspeții noștri au gustat puțin din farmecul orașului Cluj-Napoca și au vizitat Salina Turda”, punctează Ionela Iederan.
Elevii implicați în proiect au luat parte la o întâlnire în care au primit diplome de participare la proiectul Erasmus + „TV2E”, din partea oaspetilor francezi.
„Experiența a avut multe beneficii pentru elevii și profesorii clujeni, deoarece la baza lui a stat o problemă de actualitate și de mare interes pentru societatea noastră, – energiile regenerabile – iar acum, la final, ambele echipe și-au exprimat dorința de a continua colaborarea”, conchide Iederan.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Distribuție Energie Electrică anunță că, din cauza unor lucrări, se întrerupe furnizarea energiei electrice în unele localități din jud. Cluj, astfel:
Adresa:
CLUJ-NAPOCA, Strada C-TIN DAICOVICI
CLUJ-NAPOCA, Strada CHINEZU PAUL
CLUJ-NAPOCA, Strada CLEMENCEAU GEORGES
CLUJ-NAPOCA, Strada FULICEA VIRGIL
CLUJ-NAPOCA, Strada PETROVICI OCTAVIAN
Interval: 05/12/2024 09:00 – 05/12/2024 13:00
Se întrerupe furnizarea CURENTULUI în anumite localități din Cluj. Vezi când și unde
Adresa:
FLORESTI, Strada ABATORULUI integral
FLORESTI, Strada CETATII 1-42
FLORESTI, Strada MUNCITORILOR integral
FLORESTI, Strada POLIGONULUI integral
FLORESTI, Strada PROFESOR IOAN RUS 1-81
FLORESTI, Strada TĂUȚIULUI 1-23 ; 2-66
Interval: 04/12/2024 09:00 – 04/12/2024 15:00
Un adolescent de 13 ani a dispărut dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca, marți seară. Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a îl găsi.
La data de 3 decembrie, în jurul orei 19.50, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că în aceeași zi, în jurul orei 19.30, minorul LINGURAR FERNANDO, în vârstă de 13 ani, a plecat voluntar dintr-un centru de plasament situat în municipiu, iar până în prezent nu a mai revenit.
SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,70 m, greutate aproximativă 50 de kg, ochii căprui, părul negru.
În momentul plecării, acesta era îmbrăcat cu pantaloni de blugi de culoare închisă, geaca de culoare gri și pantofi sport de culoare neagră.
„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minor, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a transmis IPJ Cluj.
Un accident rutier a avut loc marți seară în localitatea Vâlcele. O mașină la volanul căreia se afla un bărbat beat a acroșat un parapet și s-a răsturnat pe partea carosabilă.
Marți, 3 decembrie 2024, în jurul orei 20:30, un accident rutier a avut loc în localitatea Vâlcele, județul Cluj. Un bărbat de 56 de ani, care conducea un autoturism în direcția municipiului Turda, a acroșat un parapet și s-a răsturnat pe partea carosabilă.
„La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 20.30, a fost înregistrat un accident rutier în localitatea Vâlcele. Conform primelor cercetări a reieșit că, un bărbat, de 56 de ani, care circula cu autoturismul înspre municipiul Turda, ar fi acroșat un parapet, ulterior răsturnându-se pe partea carosabilă”, a transmis IPJ Cluj.
Șoferul era beat
Din fericire, accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale. La testarea cu aparatul etilotest, șoferul a înregistrat o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.
„În urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultându-i o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influeța alcoolului”, a mai arătat IPJ Cluj.
Sursa foto+video: Facebook/Ești din Feleac dacă
Echipa clujeană U-Banca Transilvania a fost învinsă marți seară, 3 decembrie 2024, de Cedevita Olimpija Ljubljana, într-un meci disputat în capitala Sloveniei, în cadrul returului grupelor din competiția europeană.
Partida s-a încheiat cu scorul de 103-96 în favoarea gazdelor, după ce slovenii au dominat primele trei sferturi, în timp ce U-BT a câștigat ultimul act al întâlnirii.
Cedevita a dominat primele trei sferturi
Meciul a început într-o notă echilibrată, cu Cedevita adjudecându-și primul sfert la limită, scor 24-23. Gazdele au continuat să controleze jocul în al doilea sfert, pe care l-au câștigat tot cu avantaj minim, 26-23, intrând la pauză cu un avans fragil. În sfertul trei, echipa slovenă a reușit să se distanțeze semnificativ, câștigând secvența cu 25-17.
U-Banca Transilvania a avut o revenire notabilă în ultimul sfert, când a reușit să preia inițiativa, câștigând actul final cu 33-28, însă diferența acumulată de gazde în primele trei sferturi s-a dovedit decisivă.
Bilanț identic în grupă, înaintea confruntării
Cele două formații au intrat în această confruntare cu un bilanț identic în grupă, fiecare acumulând patru victorii și patru înfrângeri. Meciul era o oportunitate pentru clujeni să își ia revanșa după înfrângerea suferită în tur, la Cluj-Napoca, unde slovenii s-au impus cu 93-86.
Deși clujenii nu au reușit să obțină victoria la Ljubljana, meciul rămâne un semnal de luptă pentru echipă.