Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Colaborarea liceeniilor CLUJENI și francezi, pe tema ENERGIEI VERZI. Ce au făcut în proiectul Erasmus+

Publicat


whatsapp image 2022 08 25 at 1.48.10 pm (4)

Proiectul Erasmus+ „Transition verte de l’énergie électrique” TV2E a ajuns la final. În perioada 5-11 aprilie și 27 mai-3 iunie 2022, au avut loc cele 2 mobilități desfășurate de către elevii de la Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca și partenerii din Franța, de la Liceul „Pablo Neruda” din Saint Martin d’Heres. Cei 12 elevi clujeni au fost însoțiți de inspectorul Octavia Oltean și de cadrele didactice Ionela Iederan, directorul adjunct Anca Petriuc, Emilia Galoș și Georgeta Călugăr.

„Elevii au desfășurat diverse activități de mare interes, în scopul atingerii obiectivelor vizate de proiect. Astfel, ei au executat lucrări practice în laborator (măsurări, cablaje, lucrări practice în înaltă și joasă tensiune), au vizitat baraje și centrale hidroelectrice (Livet-et-Gavet), muzee de profil (Cité des Sciences – Paris, Muzeul Hydrelec – Vaujany, Muzeul ArHome – Grenoble) și au asistat la prezentări susținute de ALEC (Agenția Locală de Energie și Climă din Grenoble).

Activităților de învățare li s-au adaugat și câteva vizite culturale la Paris, Grenoble, Lyon, Annecy și Vizille, cu scopul de a îmbogăți universul cultural al elevilor”, precizează Ionela Iederan, pentru Cluj24.

Citește și FOTO. Liceeni clujeni participă la un PROIECT Erasmus pe energie verde. Li s-au alăturat colegi din Franța

Prima mobilitate: Franța, 5 – 11 aprilie 2022

În prima zi a avut loc întâlnirea cu echipa de proiect la Liceul „Pablo Neruda” din Saint Martin d’Heres, unde clujenii au asistat la prezentări pe tema energiei regenerabile susținute de ALEC.

„A doua zi de mobilitate din cadrul proiectulului Erasmus + „TV2E” a presupus vizitarea centrelor de producere a energiei din regiunea Grenoble: barajul și uzinele hidroelectrice de la Livet-et-Gavet, centrala hidroelectrică Maison Romanche Energies, iar la final, am făcut o vizită Muzeului Hidroelectric din Vaujany.

whatsapp image 2022 08 25 at 1.48.10 pm (1)

whatsapp image 2022 08 25 at 1.48.10 pm

Elevii au avut posibilitatea să se documenteze asupra producerii energiei electrice, a echipamentelor utilizate în centrale, și au interacționat cu elevii francezi”, adaugă Iederan.

În următoarele 2 zile de mobilitate, sub îndrumarea profesorilor, s-a desfășurat o serie de activități în școala parteneră, Liceul „Pablo Neruda”, precum: mentenanța unui întrerupător automat (disjoncteur) de înaltă tensiune, schimbarea unei siguranțe a acestuia, confecționarea capetelor de cablu de înaltă tensiune și a racordurilor corespunzătoare.

whatsapp image 2022 08 25 at 1.48.10 pm (3)

„De asemenea, elevii împărțiți în grupe mixte au creat materiale pentru un joc interactiv pe tema energiilor regenerabile și non-regenerabile, realizând pe TwinSpace newsletter-ul activităților desfășurate.

În ultimele zile de mobilitate, am îmbinat studiul energiei, la Muzeul Științei din Paris, cu simbolurile culturale ale Franței: Arcul de Triumf, Turnul Eiffel, Biserica Notre Dame, elevii fiind îndrumați de echipa Erasmus parteneră.

Mobilitatea proiectului s-a încheiat cu o vizită culturală a orașului Grenoble, unde elevii clujeni și francezi au vizitat Catedrala Notre Dame, Palatul Justiției, grădinile orașului și Muzeul Dauphinois.

Am urcat cu toții cu telefericul pe Bastille, de unde am avut o priveliște asupra orașului, observând, astfel, punctele de producere a energiei regenerabile. După o plimbare minunată prin natură, ne-am luat la revedere de la prietenii noștri”, mai spune Ionela Iederan.

whatsapp image 2022 08 25 at 1.36.25 pm

A doua mobilitate: Franța, 27 mai – 3 iunie 2022

În cadrul următoarei mobilități, elevii clujeni și francezi au lucrat în echipe mixte, concepând cărți pe TwinSpace, pentru jocul celor 7 domenii conexe ale energiei regenerabile.

„A treia zi a început cu o vizită la Muzeul ArHome – Muzeul Inovației Industriale din Grenoble, un melanj între vechi și nou și s-a încheiat cu vizita la Muzeul Revoluției Franceze de la Vizille, un reper important pentru istoria franceză.

Următoarele zile au fost dedicate lucrărilor practice din atelierele școlii partenere, unde elevii au colaborat pentru asamblarea și alimentarea panourilor fotovoltaice, precum și pentru mentenanța dispozitivelor de înaltă tensiune.

whatsapp image 2022 08 25 at 2.04.00 pm (2)

whatsapp image 2022 08 25 at 2.04.00 pm (3)

De asemenea, am organizat împreună, în școală, o expoziție dedicată proiectului, cu materialele realizate de elevi în cel de-al doilea an de proiect. Acolo au participat și elevi și profesori de la Liceul <<Pablo Neruda>>, care au adresat întrebări membrilor din cele 2 echipe și au admirat exponatele: eoliene în miniatură, planșe și desene”, relatează Iederan.

Nu în ultimul rând, elevii au finalizat newsletter-ul mobilității pe TwinSpace, cu ajutorul programului Madmagz.

„Ultima mobilitate s-a încheiat în aceleași acorduri de bogăție culturală, odată cu vizitarea frumoaselor orașe Lyon și Annecy”, completează aceasta.

whatsapp image 2022 08 25 at 2.04.00 pm (1)

Întâlnirea finală de proiect: Cluj, 23 – 24 iunie 2022

Ultima reuniune transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ „TV2E” a avut loc la Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca, în perioada 23-24 iunie.

De aceasta dată, echipa franceză a fost formată din directorul liceului din Franța, Daniel Machire, și coordonatorul proiectului, profesorul Mustapha Nour.

whatsapp image 2022 08 25 at 2.09.59 pm (1)

„Cei 2 parteneri s-au întâlnit pentru a face o evaluare finală a întregului proiect. Cu această ocazie, s-au purtat discuții între membrii celor 2 echipe, s-a lucrat pe TwinSpace și am asistat la lucrări practice desfășurate în atelierele și laboratoarele școlii.

Totodată, oaspeții noștri au gustat puțin din farmecul orașului Cluj-Napoca și au vizitat Salina Turda”, punctează Ionela Iederan.

whatsapp image 2022 08 25 at 2.09.59 pm

Citește și FOTO. Impresiile unor liceeni FRANCEZI veniți în Cluj. Au lucrat cu cei de la Colegiul Tehnic Energetic pe tema ENERGIEI verzi

Elevii implicați în proiect au luat parte la o întâlnire în care au primit diplome de participare la proiectul Erasmus + „TV2E”, din partea oaspetilor francezi.

„Experiența a avut multe beneficii pentru elevii și profesorii clujeni, deoarece la baza lui a stat o problemă de actualitate și de mare interes pentru societatea noastră, – energiile regenerabile – iar acum, la final, ambele echipe și-au exprimat dorința de a continua colaborarea”, conchide Iederan.

whatsapp image 2022 08 25 at 2.09.59 pm (2)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Descoperire în centrul Clujului. ”Este, probabil, un drum roman. Credem că trecea prin fața Forului orașului Napoca”

Publicat

De

drum rom 3

Arheologii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au descoperit pe strada Iuliu Maniu un drum cu pavaje despre cred că ar fi un drum roman, Decumanus Maximus, care trecea prin fața Forului orașului Napoca.

Arheologul Cristian Dima a declarat pentru Cluj24 că, în cursul săptămânii viitoare, se vor mai realiza două sondaje în zonă care ar putea duce la descoperirea zidului roman al orașului.

”În timpul lucrărilor de modernizare a străzii Iuliu Maniu, la un șanț de asanare, au apărut la o adâncime de 1,60 – 1,80 m dale de piatră cam în dreptul numărului 14. Încercăm să stabilim care este lățimea drumului.

Este, probabil, un drum roman, Decumanus Maximus, drumul principal care trecea prin fața Forului orașului Napoca.

Teoretic ar trebui să găsim și o poartă și zidul roman al orașului.

drum rom 1

Vom efectua săptămâna viitoare două noi sondaje în continuarea drumului pe sensul spre Piața Avram Iancu”, a spus Dima.

În cadrul lucrărilor de modernizare a străzilor Iuliu Maniu și Bolyai Janos a mai fost descoperit un zid roman al unei clădiri, dar și schelete datate din perioada medievală.

drum rom 2

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, șoferi. Restricții de circulație pe strada Hermann Oberth, începând de luni

Publicat

De

hermann obert

Începând de luni, 26 septembrie 2022, vor fi demarate lucrările de modernizare pe strada Hermann Oberth, tronsonul cuprins între Bulevardul Eroilor și strada I.C. Brătianu, anunță Primăria Cluj-Napoca.

Aceste lucrări se desfășoară în cadrul proiectului de amenajare urbană a străzii Mihail Kogalniceanu, Universității și a străzilor adiacente.

Restricții de circulație pe strada Hermann Oberth

Astfel, pe strada Hermann Oberth, tronsonul cuprins între Bulevardul Eroilor și strada I.C. Brătianu, circulația auto va fi restricționată, fiind permis doar accesul riveranilor.

Circulația pietonilor se va realiza pe culoare pietonale delimitate și asigurate de către constructor. Lucrările vor fi executate de către SC Astor Com SRL.

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Meciul CFR Cluj-Petrolul se va juca la Mediaș. Cristi Balaj: Distanța a fost factorul decisiv

Publicat

cristi balaj

Din cauza operațiunii de schimbare a gazonului pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din Gruia, meciul dintre CFR Cluj și Petrolul Ploiești din etapa a 12-a va trebui să se dispute pe un alt stadion. Clubul CFR Cluj avea de ales între Mediaș și Sfântu Gheorghe, stadioane de la care au fost obținute acceptul de principiu. În cele din urmă, a fost ales stadionul din Mediaș.

Citește și: EXCLUSIV. Cristi Balaj (CFR Cluj) despre STADIONUL unde se va disputa meciul cu Petrolul Ploiești

Cristi Balaj, președinte la CFR Cluj, a declarat în exclusivitate pentru Cluj24: „După exprimarea în scris a intenției noastre de a disputa meciul pe Cluj Arena, am avut o discuție cu dl. Alin Tișe, o persoană care a fost alături de noi tot timpul și care ne-a susținut, discuție în urma căreia am luat, așa cu știți deja, decizia de a căuta un alt teren pe care să disputăm partida cu Petrolul, tocmai pentru a nu crea animozități și probleme proprietarului arenei.

Ca atare, în urma acceptului primit de la cele două opțiuni, Mediaș respectiv Sfântu Gheorghe, am ales Mediașul. Factorul decisiv în această opțiune a fost distanța. Ne-am consultat și cu fanii, care au fost de aceeași părere, stadionul de acolo fiind mult mai accesibil și pentru ei”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Două mașini implicate într-un ACCIDENT pe strada Plopilor din Cluj-Napoca. Bărbat extras din mașină de echipajul ISU

Publicat

De

accident plopilor

Un accident de circulație, soldat cu rănirea unui bărbat de 33 de ani, a avut loc pe strada Plopilor din Cluj-Napoca.

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit la un accident. Apelul de urgență a venit în jurul orei 18:00, la misiune participând o autospecială.

Accdient pe strada Plopilor

În accident au fost implicate două autoturisme, iar într-unul dintre acestea se afla un bărbat de 33 de ani care acuza dureri la coaste și la coloană.

Folosind echipamentele speciale, pompierii l-au extras în siguranță pentru a nu-i agrava posibilele leziuni. În cele din urmă, acesta a fost preluat de echipajul SAJ.

Surs foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax