EDUCATIE
FOTO. Impresiile unor liceeni FRANCEZI veniți în Cluj. Au lucrat cu cei de la Colegiul Tehnic Energetic pe tema ENERGIEI verzi
Colaborarea dintre liceenii clujeni și francezi continuă cu prima mobilitate Erasmus+. Elevii de la Liceul Pablo Neruda din Saint Martin d’Hères au avut ocazia să viziteze, printre altele, Barajul Lacului Fântânele, Hidrocentrala Mărișel, Salina Turda și centrala fotovoltaică din Câmpia Turzii.
Aceștia s-au întors marți în țara natală, unde îi vor aștepta pe partenerii români, cei de la Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca, în perioada 5-11 aprilie.
Scopul proiectului este de a îndruma viitorii electricieni să fie eco-responsabili, energia verde fiind tema principală.
„Timp de o jumătate de zi, echipele formate din câte un licean român și unul francez vor scrie articole despre vizitele făcute în România, folosind imagini proprii”, spune Mustapha Nour, profesor de inginerie electrică din Franța și coordonator al proiectului.
Din partea liceului clujean, coordonatorul este directorul adjunct Ionela Iederan, totodată profesoară de franceză.
Orizonturi mai mari
Echipa lui Mustapha a avut ocazia să învețe mai multe despre electricitate.
„De obicei, electricitatea pentru ei se rezumă la instalațiile casei, cu cabluri și întrerupătoare, iar experiența de aici i-a ajutat să vadă mai multe ramuri ale meseriei.
Dacă înainte întâmpinau dificultăți legate de acest domeniu, acum dețin mai multe cunoștințe despre electricitate”, explică Nour.
În cadrul atelierelor, liceenii francezi cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani au pus în practică noțiunile teoretice acumulate de-a lungul timpului.
Experiența românească
România nu a fost de la bun început o țară care să îi entuziasmeze pe copii, dar vizitând principalele atracții din zonă – muzee, peșteri și alte obiective turistice – și-au schimbat părerea.
„Au fost impresionați de orașul Cluj-Napoca, de mâncare, dar mai ales de români, în general. Sunt foarte amabili și politicoși și s-au simțit bine pe tot parcursul șederii”, adaugă el.
Un alt aspect care i-a încântat pe francezi a fost accesul în diferite locații precum hidrocentrale, firme de specialitate, ateliere de producție, deoarece în țara natală, acesta este restricționat.
„În Franța este foarte greu pentru un elev să facă astfel de vizite, iar aici au fost surprinși că ușile au fost deschise pentru ei”, adaugă Mustapha.
Relația dintre francezi și români
Liceul Pablo Neruda este recunoscut pentru dotările sale în ceea ce privește lucrul tehnic, însă workshopurile le-au venit în ajutor elevilor pentru a-și perfecționa abilitățile în afara spațiului special amenajat, cu atât mai mult cu cât colaborarea cu românii a fost o provocare.
„Puține licee din Franța dispun de astfel de laboratoare pentru studiu, dar venirea în România i-a ajutat să aprofundeze bazele pe care și le-au pus acolo, chiar dacă la început erau mai reci unii cu alții.
Este firesc să fie mai timizi la început, dar aici intervine profesorul”, relatează coordonatorul francez.
El a încurajat toți elevii să îl evalueze pentru implicarea sa de până acum în cadrul proiectului Erasmus+ și e de părere că această inițiativă a fost un pas în față și pentru colaborarea dintre elevii din țări diferite care au devenit mai dornici să converseze.
„I-am întrebat ce le-a plăcut și ce nu, am discutat inclusiv despre logo-ul ales și a contat că și-au exprimat opiniile pentru că asta a spart gheața”, adaugă el.
Anca Petriuc, profesor de electrotehnică la Colegiul din Cluj-Napoca, a remarcat același lucru.
„Au ajuns să comunice foarte repede, e drept că întotdeauna au fost încurajați și susținuți să vorbească, dar a contat și deschiderea lor. Elevii își doresc să cunoască mai multe, pun întrebări, este extraordinar.
Există aceste prejudecăți cum că cei de la o școală profesională nu ar fi interesați decât de meseria la care aspiră, dar s-au implicat atât de mult și am fost relaxată și liniștită văzându-i că vorbesc între ei, chiar dacă limba a fost o problemă la început. Important e că au găsit căi de comunicare”, precizează aceasta.
Conform spuselor sale, elevii au fost cel mai interesați de partea electrică și de fotovoltaice.
„Chiar și astăzi când am făcut mici celule fotovoltaice și măsurători în școală, imediat s-au implicat. Le place să lucreze pe domeniul tehnic, fiindcă e ceva ce deja cunosc, se simt în largul lor”, completează profesoara.
Muzica, o punte de legătură între Franța și România
Printre soluțiile găsite de elevi pentru obstacolele din comunicare se numără și aplicațiile de pe telefon care traduc instant orice mesaj doresc să transmită. În plus, Mustapha a observat că muzica i-a apropiat și mai mult pe liceeni.
„Doi dintre elevii români vorbesc extrem de bine engleză, iar acest lucru a fost un mare avantaj. Dintre cei 6 liceeni francezi, 2 vorbesc engleză, 2 sunt mai timizi și a fost mai dificil pentru ei să se acomodeze din acest punct de vedere. Cu toate acestea, au găsit soluții.
Elevii noștri fost surprinși că românii cunosc melodii din Franța și invers, erau vizibil entuziasmați că pot vorbi despre gusturile muzicale. Unul dintre români, care e mai prietenos din fire, a ținut neapărat să discute cu toți”, menționează Nour.
El nu exclude posibilitatea ca aceștia să păstreze legătura, dar punctează că depinde doar de ei și speră să mai apară oportunități în viitor, dat fiind că îi place România și colaborează cu profesorii de la Colegiul Tehnic Energetic din anul 2017.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
Candidatul independent Călin Georgescu, se situează pe primul loc, după centralizarea voturilor din aproape 90% din secțiile de votare.
În urma lui se află Marcel Ciolacu, candidatul PSD.
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
După centralizarea a peste 94% dintre voturile exprimate în țară, Călin Georgescu continuă este pe primul loc, cu 21,15 %. El este urmat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu 20,5 % și de Elena Lasconi, cu 17,6 %.
Pe următoarele locuri se situează George Simion (14,25%), Nicolae Ciucă (9,6 %), Mircea Geoană (6,15 %)
În mod surprinzător, Ludovic Orban a reușit să obțină, până la această oră, 18.544 de voturi, adică 0,23%.
Rezultatele parțiale în străinătate
Călin Georgescu a primit cele mai multe voturi și în străiătate, urmat de Elena Lasconi și George Simion.
În momentul de față, alegerile parțiale în Diaspora se prezintă în felul următor:
- Călin Georgescu: 33,41%
- Elena Lasconi: 30,81%
- George Simion: 11,61%
- Nicolae Ciucă: 8.36%
- Mircea Geoană: 5,66%
- Marcel Ciolacu – 4,51%.
Candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, a obținut, în județul Cluj, doar puțin peste 10% din voturi în primuk tur al alegerilor, cel mai slab rezultat al unui candidat de dreapta din ultimii 20 de ani.
La Cluj-Napoca, în orașul unuia dintre marii lideri ai PNL, Emil Boc, Nicolae Ciucă nu a obținut nici măcar 8% din voturi, fiind întrecut și de candidatul UDMR Kelemen Hunor.
Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a obținut cel mai bun scor în comuna Recea Cristur, unde a fost votat de 61,78% dintre alegători.
Localitățile clujene unde Nicolae Ciucă a fost primul în opțiunile alegătorilor și procentele obținute sunt următoarele:
- Ciucea – 30,11%
- Mărgău – 22,55%
- Mărișel – 33,61%
- Sânpaul – 21,74%
- Așchileu – 34,38%
- Panticeu – 42,78%
- Bobâlna – 27,18%
- Vad – 35,56%
- Câțcău – 44,36%
- Chiuiești – 24,78%
- Cornești – 29%
- Borșa – 34,02%
- Tureni – 17,52%
- Săndulești – 24,91%
- Căianu – 26,51%
- Pălatca – 40,48%
- Țaga – 22,03%
- Cătina – 22,15%
- Sânmărtin – 49,14%.
La alegerile locale din iunie 2024, PNL a câștigat în județul Cluj un numă de 51 de primării de municipii, orașe și comune.
EVENIMENT
Candidații Călin Georgescu și George Simion – naționaliști, extremiști, suveraniști, votați la Cluj în comune cu primari UDMR
Cei doi candidați la prezidențiale, considerați naționaliști, extremiști și suveraniști, cu accente legionare, Călin Georgescu și George Simion, au obținut voturi, și nu puține, inclusiv în comunele din județul Cluj cu primari UDMR și, unele, cu populație majoritar maghiară.
Astfel, în comuna Sic, unde candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a obținut 580 de voturi (88,01%), candidatul independent Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund și a primit 24 de voturi (3,64%, iar liderul AUR, George Simion, 9 voturi (1,37%), clasându-se pe locul 5.
În comuna Buza, George Simion ocupă locul 3, cu 55 de voturi (14,78%), în fața lui Georgescu, care a primit 42 de voturi (11,29%).
De asemenea, în comuna Moldovenești, independentul Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund, după Kelemen Hunor, cu 243 de voturi (19,1%) , urmat de George Simion, cu 152 de voturi (11,95%).
Candidații Călin Georgescu și George Simion – naționaliști, extremiști, suveraniști, votați la Cluj în comune cu primari UDMR
În Izvorul Crișului, candidatul AUR, George Simion, s-a clasat pe locul 2, după Kelemen Hunor, cu 45 de voturi (6,48%), în timp ce candidatul independent Călin Georgescu ocupă locul 4 cu 40 de voturi (5,76%).
În altă comună, Săvădisla, Călin Georgescu ocupă tot locul secund după candidatul UDMR, primind 319 voturi (14,89%), în timp ce George Simion s-a clasat pe locul 5, cu 153 de voturi (7,14%).
În Suatu, George Simion s-a clasat pe locul 2 după candidatul UDMR, cu 96 de voturi (14,68%), podiumul fiind completat de Călin Georgescu, cu 72 de voturi (11,01%).
În comuna Baciu, Călin Georgescu a ocupat locul 3, cu 915 voturi (15,35%), urmat pe 4 de George Simion, cu 535 de voturi ( 8,98%).
În fine, în comuna Sâncraiu, George Simion a înregistrat 62 de voturi (6,29%) și s-a clasat pe locul 2 după Kelemen Hunor, iar Georgescu 19 voturi (1,93%).
La alegerile locale din iunie 2024, UDMR a câștigat în județul Cluj 7 primării de comune: Baciu, Buza, Moldovenești, Săvădisla, Suatu, Sâncraiu și Izvoru Crișului, iar la Sic este primar independent susținut de UDMR.
EVENIMENT
FOTO. Diana Șoșoacă, ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot. Mii de voturi nule înregistrate
Președintele Partidului S.O.S România, Diana Iovanovici Șoșoacă, a fost ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale.
Astfel, duminică, după închiderea urnelor, la multe secții de votare cei care au numărat voturile au avut surpriza să constate că pe buletine de vot a apărut un chenar desenat cu pixul în interiorul căruia era trecut numele Dianei Șoșoacă și numele partidului și ștampila ”votat”.
De asemenea, cei 14 candidați aflați pe buletinul tipărit erau tăiați, voturile acestea fiind anulate.
Alți clujeni nemulțumiți au pus ștampila pe mai mulți candidați, astfel că și aceste voturi au fost considerate nule.
CCR a decis interzicerea candidaturii la Președinția României a Dianei Șoșoacă, astfel încât aceasta nu a figurat pe buletinele de vot.