ACTUALITATE
FOTO. Clujul a adunat „crema” mondială din domeniul bolilor cerebrovasculare. Ce spun Ştefan Florian şi Dafin Mureşanu

Personalităţi medicale din domeniul patologiilor cerebrovasculare din întrega lume s-au reunit la Cluj în cadrul unui simpozion în care se pun bazele unui transfer de expertiză şi bune practici din domeniu spre sistemul medical din România.
Evenimentul adună toate specialitățile implicate în diagnosticarea, tratarea și rebilitarea pacienților cu boli cerebrovasculare.
„Cele mai luminate minți” din domeniu s-au întâlnit, în premieră, la Cluj
Simpozionul a adus laolaltă cele „mai luminate minți” în acest domeniu mecial, potrivit neurochirurgului clujean Ștefan Florian.
VEZI ŞI:
Neurochirurgul Ştefan Florian: Clujul este prea departe de Bucureşti. Birocraţia şi interesele. România este şi la Satu Mare etc
„Întâmplarea a făcut ca noi, în zilele acestea, să ne adunăm la Cluj cele – să zicem – mai luminate minţi în domeniul bolilor cerebro-vasculare. Ideea a venit din partea noastră, a comitetului de boli cerebrovasculare a Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie, la care sunt preşedinte, şi am iniţiat un simpozion cu viziunea de a aduna toate specialităţile implicate în tratamentul, în managementul bolilor cerebro-vasculare, începând cu primirea şi diagnosticul lor, până la reabilitare.
Această idee a fost susţinută imediat de profesorul Dafin Mureşanu, care a reuşit să aducă o seamă de personalităţi extrem de importante din lume, care să contribuie, prin experienţa lor, la demersul nostru ştiinţific, educaţional şi nu în ultimul rând prietenesc.
VEZI ŞI:
Clujul, pe harta medicală mondială. Specialişti ai lumii în neuroştiinţe. Premieră în ţară în neuroprotecţie şi neuroregenerare
Am încercat să acoperim toate domeniile prin tematica pe care ne-am propus-o, lucrări de imagistică, de neurologie privitoare la atac cerebral din punctul de vedere al neurologului, sunt lucrări de neurochirurgie, chiar foare multe, pe diverse patologii, sunt lucrări de radiologie intervenţională.
Neurorecuperarea a avut o sesiune specială şi a adus importante contribuţii la actualizarea cunoaşterii în acest domeniu. Nu mai puţin importantă a fost şi imagistica diagnostică, iar ca participanţi am avut lectori invitaţi din 23 de ţări”, a declarat prof. dr. Ştefan Florian, preşedinte al Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica (EMN) şi preşedinte al comitetului de boli cerebro-vasculare al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie.
Potrivit acestuia, demersul este o premieră, cel puţin pentru România.
Toate specialitățile trebuie aduse împreună
Prof. dr. Ștefan Florian a precizat că acest demers este extrem de important pentru că fiecare minut pierdut înseamnă neuroni pierduți.
„Ceea ce am gândit, în calitate de preşedinte al comitetului de patologie cerebrovasculară a Federaţiei mondiale de Neurochirurgie, a fost să facem un prim pas spre o întâlnire a tuturor acestor specialităţi. Este petru prima dată când se organizează aşa ceva, nu numai în România.
Este o strădanie de ani de zile, pe care am făcut-o împreună cu profesorul Dafin Mureşanu, de a sensibiliza nu numai cercurile ştiinţifice, dar şi cele politice, populaţia, asupra importanţei şi necesităţiiunei educaţii şi a unei culturi în sensul cunoaşterii semnelor, simptomelor, adresării, la locul potrivit, la timpul potrivit, pentru că noi ştim că timp înseamnă nu bani, ci în primul rând creier. Fiecare minut pierdut înseamnă milioane de neuroni pierduţi”, a mai spus prof. dr. Ştefan Florian.
Accidentul vascular-cerebral, „cea mai mare povară” în materie de boli
La rândul său, neurologul clujean Dafin Mureşanu, preşedinte al European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR), a declarat că patologia cerebro-vasculară este una dintre cele mai mari poveri.
„Am ales astăzi să discutăm despre un proiect mare al nostru şi al României, un proiect legat de cea mai numeroasă patologie, cea mai grea, cea mai mare povară care este patologia bolilor cerebrovasculare, respectiv accidentul vascular cerebral.
Aş vrea să trec în revistă un aspect important. Patologia cerebro-vasculară, în special la persoanele de peste 50 de ani, reprezintă a doua povară a planetei în materie de boli. Este ceva enorm. Drept pentru care noi ne-am concentrat atenţia să aducem lucrurile într-o coeziune.
Dacă considerăm doar aceste cifre, ne aflăm la o incidenţă de 190 de cazuri la 100.000, la o prevalenţă de 833 la 100.000, la o mortalitate de 157 la 100.000, într-un context în care România are o finanţare foarte mică, cea mai mică finanţare, cel mai mic nivel de cheltuială per capita din comunitatea europeană, undeva sub 1.000 de euro. Asta este realitatea”, a spus prof. dr. Dafin Mureşanu.
Printre participanţi la evenimentul medical de la Cluj se numără cele mai reprezentative personalităţi ale neurologiei şi neurochirurgiei mondiale.
Este vorba despre Profesor Marc Fisher – President – World Stroke Organization (WSO), Profesor Volker Hoemberg – President elect – World Federation for Neurorehabilitation (WFNR), Profesor Dafin Mureşanu – President – European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR), Profesor Ştefan Ioan Florian – President – Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica (EMN), Profesor Natan Bornstein – Board member – World Stroke Organization (WSO), Profesor Dana Boering – Secretary General – European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR) şi Ştefan Strilciuc – Honorary Advisory to the Health Minister of Romania.
Noi perspective pentru pacienţii cu boli cerebrovasculare din România
Cele mai puternice organizaţii din neurologia mondială s-au reunit la Cluj-Napoca pentru a semna memorandumului în vederea transferului de expertiză, cunoştinţe şi bune practici către sistemul de sănătate din România.
Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces şi dizabilitate la nivelul sistemului de sănătate şi a societăţii româneşti.
„Poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind abordarea acestei realităţi este fermă: niciun guvern nu are la dispoziţie resursele necesare acoperirii universale cu servicii medicale de calitate.
Este nevoie de mai mulţi bani pentru sănătate, dar în acelaşi timp este nevoie şi de o prioritizare atentă şi asumată a serviciilor, medicamentelor şi dispozitivelor medicale care oferă cele mai bune rezultate în raport cu costurile lor şi cu resursele disponibile, precum şi de politici publice care să pună performanţa, transparenţa şi predictibilitatea în prim-plan”, se arată într-o informare a organizatorilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Inițiativă cu suflet! Se caută coafeze voluntare pentru copiii de la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava

Un grup de voluntari organizează sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 9, o acțiune caritabilă la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava din județul Alba. Scopul este să le ofere o tunsoare băieților din centru.
Pentru a completa această inițiativă, organizatorii fac apel către coafeze voluntare cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava sau din județele Alba și Cluj, care ar fi dispuse să se alăture și să tundă fetițele de la orfelinat.
„Suntem un grup de voluntari care mergem sâmbătă, 12 aprilie, la ora 9, la Mănăstirea Dumbrava, pentru a tunde băieții de la orfelinat. Căutăm coafeze cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava (jud. Alba) sau din județele Alba și Cluj, care vor să se alăture acestei inițiative frumoase și să tundă fetițele de la orfelinat.
Este un gest mic care poate aduce o bucurie mare în inimile acestor copii! Dacă vrei să te implici, scrie-ne în privat! Îți mulțumim că vrei să faci parte din acest gest!”, transmit voluntarii.
Ei subliniază că orice sprijin contează și încurajează persoanele interesate să se implice, fie și doar pentru câteva ore, într-un mod care contează enorm pentru cei mici.
Cei care doresc să se alăture sunt invitați să ia legătura pe Facebook cu organizatorii.
EVENIMENT
Așa parchează și în Germania? Bolid Porsche parcat pe trecerea de pietoni, în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca

Un autoturism Porsche cu numere de Germania a fost surprins parcat direct pe o trecere de pietoni în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca.
Un autoturism de lux marca Porsche, cu numere de înmatriculare din Germania, a fost parcat pe o trecere de pietoni din cartierul Mărăști, la intersecția străzilor Lotrului și Meseriilor.
Imaginile trimise de un cititor arată mașina lăsată ostentativ pe marcajul pietonal, blocând complet accesul trecătorilor.
Așa se parchează în Germania? Sau doar în Cluj, când nu te interesează de ceilalți din jur?
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Ciocolata Napoca, replică la ciocolata Dubai, prezentată de studenții USAMV Cluj-Napoca la festivalul Chocolate Saga

După succesul înregistrat în București, festivalul Chocolate Saga ajunge pentru prima dată la Cluj-Napoca, transformând orașul într-un paradis al iubitorilor de ciocolată. Evenimentul promite o experiență senzorială, reunind zeci de branduri de ciocolată artizanală și produse pe bază de ciocolată din întreaga țară.
Vizitatorii vor avea ocazia să participe la demonstrații live susținute de maeștri ciocolatieri, să descopere secretele preparării ciocolatei și să deguste delicii unice, precum ciocolata Dubai. De asemenea, festivalul va include lansarea colecțiilor speciale de Paști, oferind oportunitatea de a achiziționa cadouri dulci și sănătoase pentru cei dragi.
În cadrul evenimentului există o mulțime de activități, împărțite pe trei zile, ce le permite tuturor vizitatorilor să aibă o experiență unică, precum: degustarea de ciocolată sau alimente derivate, precum șerbeturi, înghețată și băuturi răcoritoare, dar și producții spaniole de vin sau ulei de măsline, participarea la ateliere și demonstrații culinare sau chiar ocazia de a vedea cum se creează ciocolata de la zero.
Ciocolata Napoca a studenților de la USAMV Cluj, reinterpretare a ciocolatei Dubai
Printre atracțiile principale ale evenimentului se numără un produs inedit și 100% românesc: Ciocolata Napoca, o reinterpretare locală, sustenabilă și prietenoasă cu buzunarul a renumitei ciocolate Dubai. Creată de studenții Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la USAMV Cluj, ciocolata este o inovație care îmbină tradiția autohtonă cu inspirația internațională.
Ciocolata Napoca se distinge nu doar prin gustul deosebit, ci și prin prețul extrem de competitiv: este de patru ori mai ieftină decât varianta de import, păstrând în același timp calitatea și aportul nutrițional. Produsul va fi disponibil în magazinele proprii ale USAMV și poate fi testat în premieră în cadrul târgului de la Chios, între 12 și 14 aprilie.
Baschet și ciocolată: U Cluj în căutare de sponsori… dulci
O prezență specială la târg o are și echipa de baschet feminin Universitatea Cluj, care vine nu doar din drag pentru ciocolată, ci și cu speranța că va atrage noi sponsori din rândul producătorilor și vizitatorilor.
„Suntem aici pentru că iubim ciocolata, dar și pentru că știm că, în anumite condiții, ea poate fi benefică pentru sportivi. Nutriționistul nostru, Fotis Vlahos, ne-a explicat clar că ciocolata neagră, bogată în flavonoide, ajută la sănătatea inimii și chiar la metabolism. Dacă e consumată cu moderație și în variante curate, poate face parte din dieta unui atlet”, a declarat una dintre jucătoare.
Pairing: vin și ciocolată – explozie de arome
Pentru pasionații de gusturi rafinate, somelierul Ionel Bârsan (Casa Domeniile Sâmburești) va susține demonstrații de pairing între vinuri românești și sortimente de ciocolată artizanală. Vizitatorii vor putea învăța cum anumite tipuri de vin – de la Merlot la Fetească Neagră – pot amplifica savoarea unui bonbon cu caramel sărat sau a unei trufe cu lichior de nuci.
Amatorii de gusturi avangardiste trebuie să treacă pe la standurile Ingres și Choco van Nis. Acolo se găsesc bomboane cu ardei copt sau rubarbă, respectiv Capsula cu Prăjituri.
De neratat
– O impresionantă colecție de trufe:
- amareto și nucleu de amarene;
- lichior de nucă și nucleu de prună confiată;
- ciocolată cu whisky și nucleu de caramel sărat;
- grand marniere și nucleu de mandarină;
- fistic cu nucleu de zmeură;
– Dulceață de ciocolată cu zmeură;
– Oul picasso cu praline și pate de fruits + rețetă pentru acasă.
– Ciocolată cu jumări, ciocolată cu ardei copt sau ce au mai inovat ciocolatierii
Program și acces
- Deschidere oficială: vineri, ora 12:00
- Vânătoare de ouă pentru copii: vineri, ora 18:00
- Ateliere creative pentru adulți și copii: sâmbătă și duminică, începând cu ora 12:00
- Locație: Events by Chios, Parcul Central Cluj-Napoca
Preț bilet: 20 lei / Intrare gratuită pentru copiii sub 10 ani, însoțiți de un adult.
Ce este Chocolate Saga?
Chocolate Saga este un eveniment pentru întreaga familie, ce are activități de care se pot bucura si copiii. Există o zonă de ateliere pentru cei mici în care aceștia pot învăța cum să facă figurine de ciocolată, precum iepurași, ouă, și vor avea parte chiar și de o vânătoare de ouă.
Andreea Paparuș
Andreea Ungur
EVENIMENT
Transplant renal complex la ICUTR Cluj-Napoca. Un băiat de 9 ani a primit un rinichi de la mamă

Trei transplanturi renale au fost realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca în ultimele 48 de ore, inclusiv un caz pediatric de o complexitate ridicată.
”În ultimele 48 de ore, echipa Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a realizat cu succes trei transplanturi renale, confirmând încă o dată excelența și dedicarea echipei noastre medicale.
Printre aceste cazuri se numără și un transplant pediatric deosebit de complex, efectuat la un băiat de doar 9 ani. Pacientul suferea de o boală polichistică hepato-renală, cu nefrectomie pentru detresă respiratorie la 2 ani si rinichi restant polichistic de mari dimensiuni ce a impus, în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale, extirparea rinichiului afectat și transplantul renal de la mama sa, care i-a oferit nu doar un organ, ci și o nouă șansă la viață”, a spus medicul Florin Elec.
27 de transplanturi de la începutul anului
Până în acest moment, în anul 2025, la ICUTR s-au realizat 27 de transplanturi renale, dintre care 7 au fost la pacienți pediatrici – o dovadă clară a angajamentului nostru pentru toate categoriile de pacienți, indiferent de vârstă sau complexitate.
”Aceste reușite reiterează nevoia stringentă de dezvoltare a Institutului într-un sediu nou, modern și adaptat cerințelor actuale, care să permită extinderea activității, reducerea listelor de așteptare și salvarea a și mai multor vieți.
Mulțumim tuturor colegilor implicați, familiilor donatorilor și celor care susțin necondiționat misiunea ICUTR”, a mai spus dr. Elec.
Foto: Arhivă