ADMINISTRAȚIE
FOTO. Clujenii așteaptă deschiderea Turnului Pompierilor. Vor să vadă panorama orașului de la 35 de m înălțime

Clujenii mai au puțin de așteptat până vor putea urca în Turnul Pompierilor, recent reabilitat, estimările administrației locale arătând că va fi inclus în circuitul turistic în această primăvară, cel mai probabil înaintea Paștelui.
Proiectul, finanţat din fonduri europene, a presupus reabilitarea monumentului și reintroducerea în circuitul turistic, atât ca punct de belvedere, cât și ca loc deschis pentru evenimente culturale, expoziții, activități artistice.
Proiectul câștigător a fost selectat în urma concursului internațional de soluții „Turnul celor trei vârste”, organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.
Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la 11,1 milioane de lei.
Proiectul câştigător a fost cel echipei conduse de arhitectul Vlad Sebastian Rusu. Prin regândirea spațiului din interiorul Turnului, monumentul devine un inedit punct de interes în circuitul turistic și cultural al orașului deoarece poate funcționa și ca un spațiu de vizitare, dar și să găzduiască diverse expoziții permanente sau temporare.
Traseul de vizitare este gândit să se realizeze prin intermediul unui ascensor de persoane, care accesează partea superioară a turnului, de unde se poate coborî la nivelele inferioare prin intermediul unor scări, parcurgându-se în acest fel fiecare etapă istorică a turnului.
Panoramă de 360 de grade
Au fost puse în valoare următoarele elemente de patrimoniu existente: suprafețele originale ale zidăriei și finisajelor turnului medieval; detaliile de piatră cioplită ale turnului medieval, în special gurile de tragere și ancadramentele; înscrisurile și desenele de epocă pe suprafața pereților; porțiunea drumului de strajă; golurile laterale din interiorul turnului. Piramida de sticlă a fost înlocuită cu un nou segment, alcătuit din două nivele (unul închis cu sticlă și unul deschis), care să permită accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360 grade asupra orașului.
Concursul de soluții privind reabilitarea a avut loc în 2017 iar lucrările s-au finalizat la sfârșitul anului 2022.
La începutul lunii martie 2023, clădirea de pe strada Tipografiei a fost predată Serviciului Public pentru administrarea obiectivelor culturale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
Turnul Pompierilor a fost construit în 1574, ca parte a incintei medievale de apărare a Clujului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Antrenorul campioanei CFR Cluj, Dan Petrescu, acuză probleme de lot înaintea meciului cu CS Universitatea Craiova, scrie GSP.
„Janga și Yeboah au avut un parcurs incredibil să ajungă aici, n-au reușit să ajungă la antrenament. Camora e accidentat. Boateng s-a accidentat în meciul amical cu Sibiu. Mai sunt și alți jucători cu accidentări mici, sper să îi recuperăm până la ora meciului.
Nu putem pregăti meciul cum îmi doresc eu. Moralul poate nu e așa de bun, mai ales după rezultatul cu Rapid din ultima etapă.
Burcă a venit cu un moral bun, a marcat primul gol, m-am bucurat pentru el. Sper să marcheze și pentru noi. El și Manea au jucat foarte bine. Chiar și Bîrligea și Petrila au făcut un meci bun la tineret. Yeboah a debutat și el în naționala Ghanei”, a spus Dan Petrescu într-o conferință de presă.
„Ivan e golgeterul echipei din ultimii ani. A fost cel mai bun jucător al lor, e într-o formă foarte bună. E cel mai important, clar! Dar mai sunt vreo 7-8 de mare nivel, în atac. Trebuie să avem grijă la Baiaram, la Markovic, la Koljic, Ișfan, Cîmpanu. Mateiu și Screciu sunt buni, parcă a găsit cea mai bună variantă cu ei”, a mai declarat „Bursucul”.
EVENIMENT
Ridicaţi-vă privirea din telefoane, imploră „părintele mobilului”, la 50 de ani de la inventarea lui

Problema cu telefoanele mobile este că oamenii petrec prea mult timp lipiţi de ele. Iar cel care susţine acest lucru este chiar cel care le-a inventat, în urmă cu 50 de ani, relatează joi AFP, preluată de Agerpres.
Pentru Martin Cooper, inginerul american supranumit „părintele mobilului”, micul gadget are un potenţial aproape infinit şi ar putea într-o zi să ajute chiar şi la eradicarea bolilor.
Acum, însă, el consideră că suntem, poate, puţin prea dependenţi de telefoanele mobile. „Sunt devastat să văd oameni trecând strada uitându-se la telefoanele mobile. Şi-au pierdut minţile”, a declarat pentru AFP inventatorul în vârstă de 94 de ani din biroul său din Del Mar, California. „Dar atunci când câteva persoane vor fi lovite de maşini, vor înţelege”, a glumit el.
Cu un ceas inteligent Apple la încheietura mâinii şi iPhone-ul de ultimă generaţie în mână, el trece intuitiv de la e-mailuri la fotografii şi de la YouTube la aplicaţia care îi permite să îşi regleze aparatul auditiv. Îşi procură fiecare model nou şi le testează temeinic capacităţile. Însă, după cum mărturiseşte, milioanele de aplicaţii disponibile îl ameţesc. „N-o să fiu niciodată, dar niciodată capabil să-mi dau seama cum să folosesc un telefon mobil aşa cum fac nepoţii şi strănepoţii mei”, a povestit el.
– Mobilitate reală –
Telefonul mobil al lui Martin Cooper, pe care îl foloseşte în principal pentru apeluri telefonice, seamănă foarte puţin cu „cărămida” grea cu cabluri şi circuite electronice pe care a utilizat-o pentru a efectua primul apel mobil din istorie, la data de 3 aprilie 1973.
Se afla, atunci, în fruntea unei echipe de designeri şi ingineri de la Motorola, care a investit milioane de dolari în încercarea de a întrece Bell System, un gigant american din domeniul telecomunicaţiilor, prin proiectarea primului sistem de telefonie mobilă.
Bell System evocase această idee la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar la sfârşitul anilor 1960 nu reuşise decât să instaleze telefoane în maşini, în principal din cauza bateriei lor enorme.
Pentru Martin Cooper, acest lucru nu permitea mobilitatea reală. Aşadar, după trei luni de eforturi continue, echipa sa a reuşit în cele din urmă să dezvolte mobilul DynaTAC. „Acest telefon cântărea peste un kilogram (…), iar bateria sa făcea posibilă menţinerea unei conversaţii timp de aproximativ 25 de minute”, a declarat el.
Dar „asta nu era o problemă”, pentru că aparatul „era atât de greu încât nu puteai să-l ţii ridicat timp de 25 de minute”, a explicat el.
Pentru primul său apel, Martin Cooper a avut ideea genială de a-şi suna rivalul de la Bell System, dr. Joel Engel. „I-am spus: ‘Joel, Martin Cooper aici (…) Vorbesc cu tine de pe telefonul mobil. Dar un mobil adevărat, personal, portabil, de ţinut în mână’. S-a făcut linişte la celălalt capăt al firului. Cred că strângea din dinţi”.
– „Vom învinge boala” –
Primele telefoane mobile nu erau ieftine: costau în jur de 5.000 de dolari fiecare.
Primii care au apelat la ele, potrivit inventatorului, au fost agenţii imobiliari. Graţie dispozitivului mobil, ei puteau să prezinte casele şi în acelaşi timp să răspundă la apelurile noilor clienţi. „Le-a dublat productivitatea”, povesteşte el.
„Astăzi, mobilul a devenit o extensie a persoanei, poate face mult mai mult”, este de părere Martin Cooper. „Iar acesta este doar începutul, abia începem să înţelegem de ce este capabil”, a adăugat el.
„În viitor, ne putem aştepta ca mobilul să revoluţioneze educaţia, sănătatea”, a continuat el.
„Ştiu că sună de parcă exagerez, dar să ştiţi că într-o generaţie sau două vom învinge boala”, a declarat Martin Cooper.
Aşa cum ceasul îi monitorizează pulsul când înoată, în opinia sa telefoanele vor fi conectate într-o bună zi la senzori corporali care vor detecta bolile înainte ca acestea să îşi facă simţită prezenţa.
Fostul inginer ştia că telefoanele mobile vor schimba în cele din urmă lumea, cu toate că nu şi-a imaginat toate lucrurile de care acestea aveau să fie capabile. „Ştiam că într-o zi toată lumea va avea un telefon. Suntem aproape acolo”, a spus el.
În ceea ce priveşte oamenii „hipnotizaţi” de telefoanele lor, el crede că acest lucru se va schimba pentru că „fiecare generaţie va fi mai inteligentă. Vor învăţa să folosească smartphone-urile mai eficient”.
„Mai devreme sau mai târziu, oamenii întotdeauna merg mai departe”, a concluzionat Martin Cooper.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj a publicat lista cursurilor prevazute in Planul de formare profesională pentru anul 2023, cursuri la care se vor putea inscrie gratuit somerii din evidenta agenției.
”Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la el. 0264-590227, 0264-596816, 0735-788800, sau prin e-mail: ajofm.cj@anofm.gov.ro”, arată AJOFM Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Gala Recunoștinței la Turda. Banca pentru Alimente Cluj a premiat eroii comunității și ambasadorii din parteneriatele sale

Un număr de 42 de organizații non-profit au fost premiate de Banca pentru Alimente Cluj pentru impactul lor în distribuirea alimentelor către cei în nevoie.
“Gala Recunoștinței” a avut loc în data de 30 martie la Turda și a reunit reprezentanți ai organizațiilor non-profit din regiunea în care acționează Banca Pentru Alimente Cluj, respectiv din județele Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Alba.
Scopul evenimentului a fost acela de a le mulțumi pentru contribuția lor valoroasă la eforturile de a combate risipa alimentară și sărăcia. Au fost acordate diplome de „Eroi ai comunității” către organizațiile non-profit și s-au celebrat și “Ambasadorii Băncii pentru Alimente” – persoanele care au depus eforturi semnificative pentru a ajuta în creșterea impactului.
„Am fost foarte bucuroși să putem premia organizațiile non-profit și persoanele fizice care au contribuit la activitatea noastră și au ajutat la distribuirea alimentelor către cei în nevoie. Fără acești parteneri și susținători, nu am fi putut avea un asemenea impact în lupta împotriva risipei și a sărăciei.”, a declarat Andreea Bobiș, vicepreședinte executiv la Banca pentru Alimente Cluj.
Din 2018 de la înființarea Băncii Pentru Alimente Cluj, asociația a adunat în total 194 de organizații non-profit beneficiare.
Despre Banca pentru Alimente Cluj
Începând de la înființarea din 2018, Banca pentru Alimente Cluj colectează surplusul de alimente de la agenți economici pentru distribuție gratuită către ONG-uri ce au în grijă persoane defavorizate, în risc de sărăcie și excluziune socială. În prezent acoperă 4 județe din zona de vest a țării: Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud. Scopul asociației este atât reducerea risipei de hrană din lanțul valoric al hranei, cât și ameliorarea sărăciei în județele în care acționează.
De la constituire până în prezent, Banca pentru Alimente Cluj a salvat de la risipă 2.096 tone de hrană, majoritatea de la depozite sau producători. În 2022, a salvat 1.128 tone de alimente și a distribuit echivalentul a peste 2 milioane de porții de mâncare către 111 organizații non-guvernamentale.