CULTURA
FOTO. Clujeanul care l-a adus pe Papa Francisc în România. Părerea Papei despre români
În 2019, Papa Francisc a vizitat România şi, printre altele, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, a beatificat 7 episcopi români. Principalul personaj căruia i se datorează vizita Papei în România a fost ambasadorul României la Vatican, clujeanul Liviu Petru Zăpârţan.
Cum a fost convins Papa Francisc să viziteze România
El a vorbit, pentru Cluj24, despre cum a reuşit să-l convingă pe Papa Francisc să viziteze România.
„A fost o muncă de ani de zile, fiindcă de la prezentarea scrisorilor de acreditare în 2016, acesta a fost mesajul constant pe care i l-am transmis şi pe care a trebuit să-l îmbrac în funcţie de evoluţia evenimentelor de pe continent şi din lume.
Primul argument a fost acesta: Sante Padre, vă aşteptăm în România la 100 de ani de la constituirea statului naţional unitar român. Pe parcurs mi-am dat seama că acest mesaj este limitativ, este îngust. Şi ce dacă aţi făcut statul, tot trebuia să-l faceţi. Şi atunci am schimbat argumentaţia şi am spus că avem nevoie de prezenţa lui în România pentru confirmarea conţinutului relaţiilor noastre, pentru un sprijin moral pe care îl aşteptăm din partea lui şi care, sigur, trebuie să se întindă pe deceniile care urmează. Şi aici a fost un picuţ mai receptiv”, a spus Liviu Petru Zăpârţan.
Papa Francisc: Aşa sunteţi voi, românii
El povesteşte şi cum îi vedea Papa Francisc pe români.
„Am marea satisfacţie să vă spun astăzi că un an şi jumătate înainte de anunţul oficial al vizitei, mi-a spus într-o discuţie privată: vin la voi, am aflat atâtea lucruri frumoase despre voi. Şi m-am bucurat să-l aud, în timp ce-l conduceam de la Blaj spre Sibiu, să-l aud spunându-mi: acuma înţeleg mult din felul vostru, al românilor, de a fi precum colinele calme ale Blajului. Aşa sunteţi şi voi, precum e natura voastră. Îmbucurător, nu? să spună Papa aşa un lucru frumos”, a mai spus Liviu Petru Zăpârţan.
Papa Francisc, printre marile personalităţi ale lumii
Diplomatul clujean a spus şi câteva cuvinte prin care îl caracterizeză pe Papa Francisc.
„Asta nu este singura carte pe care i-am consacrat-o, în bună măsură şi lui. Am mai publicat o lucrare, tot la editura aceasta, despre reflexiile lui filosofice, care sunt impresionante. În mintea mea este una dintre cele mai mari personalităţi ale lumii contemporane, o deschidere spre toate problemele care frământă omenirea, cu accent pus pe mulţimi, pe cei săraci, pe cei nevoişi, pe cei bolnavi, cu o aproape obstinată atitudine împotriva războiului, pe care îl consideră una dintre marile nenorociri ale lumii.
Cu o deschidere spre problemele ecologice, cu o deschidere spre problemele naţionale, această febră identitară care a cuprins şi se răspândeşte în rândul popoarelor lumii de astăzi, care nu sunt întâmplătoare -oamenii îşi caută rădăcinile. El are o propoziţie extrem de frumoasă: mergeţi şi învăţaţi limba bunicii voastre, mergeţi până la dialect, fiindcă dialectul e plin de culoare, are savoarea pământului natal”, a menţionat Liviu Petru Zăpârţan.
100 de ani de relaţii diplomatice România-Vatican
Fostul ambasador al României la Vatican, prof dr Liviu Petru Zăpârţan, a a susţinut, luni seară, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca conferința „Relațiile diplomatice România – Vatican. Conferinţa a fost urmată de lansarea volumului : „Romania – Santa Sede: 100 anni di relazioni diplomatiche”, ediție îngrijită de Liviu-Petru Zăpârțan şi apărut la Editura „Şcoala Ardeleană”, sub egida Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta și a Academiei Române.
„Pot să spun că, în calitatea pe care am avut-o, de ambasador pe lângă Sfântul Scaun, am simţit direct pulsul evoluţiei relaţiilor dintre România şi Vatican şi le pot caracteriza ca foarte bune. Adică, toate iniţiativele pe care le-am avut legate de colaborarea bilaterală au găsit un ecou extrem de favorabil, de prietensc în mediile vaticane. Şi ast se referă la schimburile profesionale, să zic aşa, între Vatican şi bisericile catolice din România, se referă la schimburile de studenţi -avem sute de studenţi în universităţile vaticane, ceea ce este îmbucurător-, avem schimburi culturale deosebite. Toate la un loc dau un semn bun calitativ despre relaţiile dintre România şi Vatican”, a spus Liviu Petru Zăpârţan.
Printre vorbitori s-a numărat şi fostul negociator şefal României cu UE, Vasile Pușcaș.
„Este o carte conscrată aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice între România şi Vatican. Stablirea acestor relaţii a fost un moment semnificativ, chiar pentru scena internaţională, europeană în orice caz. Şi a fost rezultatul întâlnirii a două interese. Al României, care era proaspăt stat naţional unitar. Şi al Vaticanului, care, după război îşi dorea o capacitate sporită de influenţare a opiniei publice. Aşa s-a întâmplat că cele două părţi şi-au stabilit relaţiile diplomatice”, a spus Liviu Petru Zăpârţan despre cartea sa.
Ioan Bolovan: Relaţiile dintre România şi Vatican au fost sinuoase
Istoricul clujean Ioan Bolovan, profesor universitar, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române a spus şi el câteva cuvinte despre carte şi despre ralaţiile diplomatice dintre România şi Vatican.
„Lucrarea Excelenţie sale prof. univ. dr. Liviu Zăpârţan, ambasador al României pentru multe mandate şi pentru mulţi ani în capitale foarte importante din Europa este o lucrare de referinţă. În primul rând, încorporează şi o experienţă personală bogată în misiuni diplomatice la cel mai înalt nivel, îndeplinite cu succes. În al doilea rând, pentru că pune în lumină, prin contribuţiile multor personalităţi, acest trecut destul de sinuos al relaţiilor diplomatice dintre România şi Sfântul Scaun.
Spun sinuos, pentru că, să nu uită, imediat după unire, unele măsuri pe care le-a luat statul român de unificare administrativă, legislativă, de reglare a problemelor proprietăţii, de despăgubiri pentru cei care au părăsit Transilvania după Marea Unire, au generat inevitabil tensiuni şi cu Sfântul Scaun. Dar aceste relaţii, timp de un secol, au cunoscut şi ameliorări, cel puţin după 1990 au ajuns la un nivel la care nu au mai fost până atunci”, a precizat prof dr Ioan Bolovan.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Senatul a adoptat noi măsuri stricte pentru a descuraja comportamentul periculos la volan. Prin modificările aduse Codului Penal, pedepsele pentru încredințarea unui vehicul unei persoane fără permis, precum și pentru conducerea fără permis, devin considerabil mai dure.
Pedepsele privative de libertate cuprinse între 4 şi 8 ani pentru încredinţarea vehiculului unei persoane fără permis, în urma căruia s-a produs un accident, şi între 5 – 10 ani, dacă accidentul s-a soldat cu victime, cresc cu o treime, iar cei care se urcă la volan fără permis vor fi obligaţi să execute pedeapsa, indiferent dacă produc sau nu accident, prevăd două amendamente admise la proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, adoptat luni de Senat, scrie Agerpres.
„Cred că în momentul ăsta, împreună cu Legea ‘Anastasia’, cu legea care pedepseşte consumul de droguri şi consumul, această lege întregeşte practic scutul de apărare împotriva celor care săvârşesc accidente datorită faptului că în mod voit şi cu bătaie de joc faţă de lege ignoră ideile de siguranţă (…). În momentul în care instanţele de judecată nu vor mai putea aplica pedepse cu suspendare şi în momentul în care cine se urcă la volan beat, drogat, fără permis sau cine încredinţează un autovehicul unei persoane bete sau fără permis, ştiu că nu mai e cale de învoială cu nimeni, cu siguranţă vor deveni mai responsabili, vor deveni mai atenţi la respectarea legii”, a transmis, în plen, senatorul PNL Daniel Fenechiu, iniţiator al acestui proiect legislativ alături de senatorul PSD Robert Cazanciuc.
Pedepse dure pentru încredinţarea vehiculului unei persoane fără permis
Un alt amendament admis vizează eliminarea din lege a articolului care se referea la răspunderea celor care încredinţează maşina.
„Cel care încredinţează un autovehicul primeşte o pedeapsă asemenea celui care conduce fără să aibă drept”, a detaliat Cazanciuc.
În opinia senatorului PSD, legislaţia trebuie să atragă atenţia celor care „mai au această uşurinţă” de a lăsa cheile de la maşină nesupravegheate.
„Textele în vigoare acoperă această situaţie. Eficienţa va fi legată strict de modul în care instanţele vor aplica acest text. În momentul în care ştii că nu mai poţi primi decât o pedeapsă cu executare, s-ar putea să fii mult mai responsabil când te urci la volan”, a susţinut Cazanciuc.
Pedepse cu închisoarea de la 3 la 7 ani
Totodată, rămâne nemodificat articolul din proiectul de act normativ potrivit căruia „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani”.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal va fi supusă dezbaterii şi votului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
POLITICA
George Simion: Nu am fost pur și simplu abandonați de conducători, am fost și trădați! (PE)
Președintele AUR, George Simion, a transmis duminică, de la Maramureș, un mesaj dur cu privire la situația în care actuala clasă politică a adus România.
Potrivit liderului AUR, România a ajuns o țară plină „de fier vechi” din cauza conducătorilor din ultimii 35 de ani, care, în loc să îi protejeze, i-au abandonat și trădat pe români, au închis fabricile și uzinele românești.
„Am ajuns să ne zvârcolim în sărăcie doar așa pentru că au vrut conducătorii noștri din ultimii 35 de ani. Să ne facem bine înțeleși: nu am fost pur și simplu abandonați de conducători, am fost și trădați. Fiecare fabrică închisă, fiecare mină abandonată este o dovadă a trădării pe care acești politicieni, antiromâni, nu români, au comis-o. (…) N-au fost nici socialiști, n-au fost nici liberali, n-au fost nici de stânga, n-au fost nici de dreapta, au fost pur și simplu niște hoți. Mine închise, fabrici dărâmate, locuri de muncă dispărute, o industrie ucisă de incompetență și trădare. Am ajuns o țară de fier vechi, de oameni forțați să plece peste hotare pentru a-și putea întreține familiile”, a spus George Simion, în cadrul unui eveniment organizat la Maramureș.
2024, anul patrioților
Mai sunt două săptămâni până când românii își vor alege președintele pentru următorii cinci ani de zile. Potrivit ultimelor sondaje, președintele AUR, George Simion, are cele mai mari șanse să intre în turul II, alături de Marcel Ciolacu. Simion susține că 2024 este anul patrioților.
„Zilele trecute, forțele care vor să ne confiște libertatea au pierdut o mare luptă în Statele Unite, de acolo de unde poate veni și libertatea, dar de acolo de unde poate veni și răul. (…) Noi suntem o mișcare care, la fel ca în Statele Unite, o să fie victorioasă pentru poporul nostru, pentru țara noastră și pentru felul nostru de a fi. (…) Alegerile o să le câștige românii care stau liberi pe rețelele de socializare și nu mai pot fi păcăliți cu televizorul”, a subliniat George Simion.
CMF: 11240014
CFR Cluj a jucat, luni seara la Galați, restanța cu Oțelul din etapa a 6-a a Superligii de fotbal. Clujenii au căzut în clasament după ultimele rezultate, erau doar pe locul 5 cu 24 de puncte, în timp ce gălățenii ocupau locul 9 cu 20 de puncte. După un meci urât, clujenii câștigă cu 1-0, dând dovadă de un pragmatism dus la extrem, având un singur șut pe poartă. A înscris Djokovic în min.18 și CFR urcă pe locul 2.
Echipele de start:
Oțelul Galați: I. Popescu – Adăscăliței, Angha, Stevanovic, Tomasevic – Lameira, Zivulic, Bourard – Maciel, Al. Pop, R. Tănasă
Rezerve: Dur-Bozoancă, Gomes Silva, S. Rus, Gallo, I. Neagu, N. Roșu, Duric, Teles, M. Cojocaru, Juric, Andronache, Hofman
Antrenor: Dorinel Munteanu
Oțelul – CFR Cluj, 0-1. PRAGMATISM la extrem: un șut pe poartă, un GOL
CFR Cluj: Hindrich – Graovac, Bolgado, M. Ilie, S. Rocha – Fică, Artean, Djokovic – Postolachi, L. Munteanu, Korenica
Rezerve: Gal, Fl. Iacob, Mogoș, Camora, Boben, R. Filip, Ad. Păun, Deac, Keita, Tachtsidis, Nkololo, P. Michael.
Antrenor: Dan Petrescu
Arbitru: Vidican Rares George
Asistenți: Orbuleţ Mircea și Badea Marius
Arbitru VAR: Mladinovici Horia Gabriel
Asistent VAR: Omuţ Marius
Rezervă: Naidin Valentin
Observator: Bratu Vasile
A fost o primă repriză deloc generoasă cu fotbalul, cu ocazii de poartă puține spre deloc, dar cu un gol. După ce Tănasă ratează o ocazie pentru Oțelul în min17, după doar un minut, la o fază frumoasă inițiată de Fică, Djokovic înscrie cu un șut pe jos în poarta lui Popescu, pentru 0-1.
Oțelul a mai avut o ocazie pe final de repriză însă fără modificări pe tabelă.
Repriza a doua a fost o mostră clară de pragmatism din partea clujenilor. La adăpostul scorului, CFR s-a mulțumit să destrame orice tentativă de atac a Oțelului. Lungă și pe-a doua a fost leit-motivul meciului. Nicio ocazie notabilă a CFR-ului, una de sămânță a gălățenilor prin șutul lui Lameira respins de Hindrich.
CFR obține victoria și urcă pe locul 2, la 3 puncte de liderul „U”.
Notele Cluj24:
Hindrich 6 – Graovac 6, Bolgado 5, M. Ilie 6, S. Rocha 6 – Fică 6, Artean 6, Djokovic 7 – Postolachi 5, L. Munteanu 6, Korenica 6, Mogoș, Ad. Păun, P. Michael
EVENIMENT
FOTO. Fascinanta lume a orhideelor își deschide porțile la Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca
Iubitorii de plante sunt așteptați să exploreze colecția de orhidee în cadrul Zilelor Porților Deschise la serele Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.
Evenimentul are loc între 12 și 15 noiembrie 2024, în Complexul de Sere Mari, și oferă o incursiune captivantă în lumea Orchidaceae, o familie botanică renumită pentru varietatea și frumusețea speciilor sale. Tururile ghidate, conduse de specialiști în conservarea biodiversității, au o durată de aproximativ 40-50 de minute.
Tur ghidat captivant
„De această dată, avem plăcerea de a vă invita să vizitați colecția noastră de orhidee, dedicată cercetării și conservării biodiversității! Familia botanică Orchidaceae, recunoscută pentru varietatea (cei mai mulți taxoni) și frumusețea speciilor sale, vă așteaptă să o descoperiți. Între 12 și 15 noiembrie 2024, specialiștii noștri vă vor ghida într-un tur captivant de aproximativ 40-50 de minute, cu plecări programate la orele 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 și 14:00.
Grupurile vor fi restricționate la maximum 20 de persoane, pentru a asigura o experiență cât mai plăcută. Vă așteptăm cu drag să explorăm împreună frumusețea și importanța conservării acestor specii unice!”, au transmis reprezentanții Grădinii Botanice „Alexandru Borza” Cluj-Napoca.
Vasile Dancu
februarie 13, 2024 la 10:04 pm
Bine, bine, a venit în Romania, a fost în patru locații, dar de ce nu a venit la Cluj Napoca, unde a fost invitat la sfințirea catedralei din P-ta Cipariu? Răspuns: un jurnalist de la Radio Cluj a scris Papei și i-au trimis un articol din Gazeta de Cluj, cu cele 84 de comentarii negative, la adresa episcopului Crihalmeanu și mai ales a vicarului general Todea Vasile Mihai, cel care a durat casa unei bătrâne de 88 de ani. Casa i-au fost restituita doar înainte de venirea Papei cu o săptămână. Vasile Luca i-au transmis episcopului că se va înscrie în audiență cu problema doamnei Câmpean Valeria. Ce nu a fost rezolvat in 9 ani de procese s-au rezolvat in 3 zile, de frica. Doar așa a reușit bunicuța să își recupereze casa cu ajutorul acestui jurnalist Luca. Papa a spus, atunci când i s-au făcut propuneri că nu poate merge la Cluj, un oraș unde sunt atâtea probleme. Vicarul Todea a fost dat afara , prin decizia Papei iar acum lucrează la Primăria Vultureni. Todea visa să ajungă episcop.