Connect with us

CULTURA

FOTO. Clujeanul care l-a adus pe Papa Francisc în România. Părerea Papei despre români

Publicat


În 2019, Papa Francisc a vizitat România şi, printre altele, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, a beatificat 7 episcopi români. Principalul personaj căruia i se datorează vizita Papei în România a fost ambasadorul României la Vatican, clujeanul Liviu Petru Zăpârţan.


Cum a fost convins Papa Francisc să viziteze România

El a vorbit, pentru Cluj24, despre cum a reuşit să-l convingă pe Papa Francisc să viziteze România.

„A fost o muncă de ani de zile, fiindcă de la prezentarea scrisorilor de acreditare în 2016, acesta a fost mesajul constant pe care i l-am transmis şi pe care a trebuit să-l îmbrac în funcţie de evoluţia evenimentelor de pe continent şi din lume.

Primul argument a fost acesta: Sante Padre, vă aşteptăm în România la 100 de ani de la constituirea statului naţional unitar român. Pe parcurs mi-am dat seama că acest mesaj este limitativ, este îngust. Şi ce dacă aţi făcut statul, tot trebuia să-l faceţi. Şi atunci am schimbat argumentaţia şi am spus că avem nevoie de prezenţa lui în România pentru confirmarea conţinutului relaţiilor noastre, pentru un sprijin moral pe care îl aşteptăm din partea lui şi care, sigur, trebuie să se întindă pe deceniile care urmează. Şi aici a fost un picuţ mai receptiv”, a spus Liviu Petru Zăpârţan.

Papa Francisc: Aşa sunteţi voi, românii

El povesteşte şi cum îi vedea Papa Francisc pe români.

„Am marea satisfacţie să vă spun astăzi că un an şi jumătate înainte de anunţul oficial al vizitei, mi-a spus într-o discuţie privată: vin la voi, am aflat atâtea lucruri frumoase despre voi. Şi m-am bucurat să-l aud, în timp ce-l conduceam de la Blaj spre Sibiu, să-l aud spunându-mi: acuma înţeleg mult din felul vostru, al românilor, de a fi precum colinele calme ale Blajului. Aşa sunteţi şi voi, precum e natura voastră. Îmbucurător, nu? să spună Papa aşa un lucru frumos”, a mai spus Liviu Petru Zăpârţan.

Papa Francisc, printre marile personalităţi ale lumii

Diplomatul clujean a spus şi câteva cuvinte prin care îl caracterizeză pe Papa Francisc.

„Asta nu este singura carte pe care i-am consacrat-o, în bună măsură şi lui. Am mai publicat o lucrare, tot la editura aceasta, despre reflexiile lui filosofice, care sunt impresionante. În mintea mea este una dintre cele mai mari personalităţi ale lumii contemporane, o deschidere spre toate problemele care frământă omenirea, cu accent pus pe mulţimi, pe cei săraci, pe cei nevoişi, pe cei bolnavi, cu o aproape obstinată atitudine împotriva războiului, pe care îl consideră una dintre marile nenorociri ale lumii.

Cu o deschidere spre problemele ecologice, cu o deschidere spre problemele naţionale, această febră identitară care a cuprins şi se răspândeşte în rândul popoarelor lumii de astăzi, care nu sunt întâmplătoare -oamenii îşi caută rădăcinile. El are o propoziţie extrem de frumoasă: mergeţi şi învăţaţi limba bunicii voastre, mergeţi până la dialect, fiindcă dialectul e plin de culoare, are savoarea pământului natal”, a menţionat Liviu Petru Zăpârţan.

100 de ani de relaţii diplomatice România-Vatican

Fostul ambasador al României la Vatican, prof dr Liviu Petru Zăpârţan, a a susţinut, luni seară, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca conferința „Relațiile diplomatice România – Vatican. Conferinţa a fost urmată de lansarea volumului : „Romania – Santa Sede: 100 anni di relazioni diplomatiche”, ediție îngrijită de Liviu-Petru Zăpârțan şi apărut la Editura „Şcoala Ardeleană”, sub egida Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta și a Academiei Române.

„Pot să spun că, în calitatea pe care am avut-o, de ambasador pe lângă Sfântul Scaun, am simţit direct pulsul evoluţiei relaţiilor dintre România şi Vatican şi le pot caracteriza ca foarte bune. Adică, toate iniţiativele pe care le-am avut legate de colaborarea bilaterală au găsit un ecou extrem de favorabil, de prietensc în mediile vaticane. Şi ast se referă la schimburile profesionale, să zic aşa, între Vatican şi bisericile catolice din România, se referă la schimburile de studenţi -avem sute de studenţi în universităţile vaticane, ceea ce este îmbucurător-, avem schimburi culturale deosebite. Toate la un loc dau un semn bun calitativ despre relaţiile dintre România şi Vatican”, a spus Liviu Petru Zăpârţan.

Printre vorbitori s-a numărat şi fostul negociator şefal României cu UE, Vasile Pușcaș.

„Este o carte conscrată aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice între România şi Vatican. Stablirea acestor relaţii a fost un moment semnificativ, chiar pentru scena internaţională, europeană în orice caz. Şi a fost rezultatul întâlnirii a două interese. Al României, care era proaspăt stat naţional unitar. Şi al Vaticanului, care, după război îşi dorea o capacitate sporită de influenţare a opiniei publice. Aşa s-a întâmplat că cele două părţi şi-au stabilit relaţiile diplomatice”, a spus Liviu Petru Zăpârţan despre cartea sa.

Ioan Bolovan: Relaţiile dintre România şi Vatican au fost sinuoase

Istoricul clujean Ioan Bolovan, profesor universitar, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române a spus şi el câteva cuvinte despre carte şi despre ralaţiile diplomatice dintre România şi Vatican.

„Lucrarea Excelenţie sale prof. univ. dr. Liviu Zăpârţan, ambasador al României pentru multe mandate şi pentru mulţi ani în capitale foarte importante din Europa este o lucrare de referinţă. În primul rând, încorporează şi o experienţă personală bogată în misiuni diplomatice la cel mai înalt nivel, îndeplinite cu succes. În al doilea rând, pentru că pune în lumină, prin contribuţiile multor personalităţi, acest trecut destul de sinuos al relaţiilor diplomatice dintre România şi Sfântul Scaun.

Spun sinuos, pentru că, să nu uită, imediat după unire, unele măsuri pe care le-a luat statul român de unificare administrativă, legislativă, de reglare a problemelor proprietăţii, de despăgubiri pentru cei care au părăsit Transilvania după Marea Unire, au generat inevitabil tensiuni şi cu Sfântul Scaun. Dar aceste relaţii, timp de un secol, au cunoscut şi ameliorări, cel puţin după 1990 au ajuns la un nivel la care nu au mai fost până atunci”, a precizat prof dr Ioan Bolovan.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vasile Dancu

    februarie 13, 2024 la 10:04 pm

    Bine, bine, a venit în Romania, a fost în patru locații, dar de ce nu a venit la Cluj Napoca, unde a fost invitat la sfințirea catedralei din P-ta Cipariu? Răspuns: un jurnalist de la Radio Cluj a scris Papei și i-au trimis un articol din Gazeta de Cluj, cu cele 84 de comentarii negative, la adresa episcopului Crihalmeanu și mai ales a vicarului general Todea Vasile Mihai, cel care a durat casa unei bătrâne de 88 de ani. Casa i-au fost restituita doar înainte de venirea Papei cu o săptămână. Vasile Luca i-au transmis episcopului că se va înscrie în audiență cu problema doamnei Câmpean Valeria. Ce nu a fost rezolvat in 9 ani de procese s-au rezolvat in 3 zile, de frica. Doar așa a reușit bunicuța să își recupereze casa cu ajutorul acestui jurnalist Luca. Papa a spus, atunci când i s-au făcut propuneri că nu poate merge la Cluj, un oraș unde sunt atâtea probleme. Vicarul Todea a fost dat afara , prin decizia Papei iar acum lucrează la Primăria Vultureni. Todea visa să ajungă episcop.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj închiriază spații pentru fumători. Când e licitația

Publicat

aeroport cluj facebook

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj anunță o licitație publică în 16 mai ora 9 pentru închirierea unor spații cu destinația spațiu fumători.

Potrivit anunțului de licitație, un spațiu este situat în incinta aeroportului clujean la Terminalul pasageri Plecări Schengen, parter, zona de Nord, având o suprafață totală de 51,33 mp, iar celălalt la Terminalul pasageri Plecări Non-Schengen, etaj, zona de Nord-Est, având o suprafață totală de 63,60 mp.

Data-limită de depunere a ofertelor este 16 mai ora 8,50, ședința publică de deschidere a ofertelor fiind programată în aceeași zi la ora 9.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Alunecarea de teren de pe str. Uliului, văzută din DRONĂ. Strada e închisă. Viceprimarul Tarcea, la fața locului

Publicat

drona

Craterul apărut pe strada Uliului din Cluj-Napoca în urma surpării de teren de vineri seara a fost surprins de un clujean din dronă, iar imaginile arată dimensiunea sa și faptul că strada este complet blocată pentru accesul mașinilor. Viceprimarul Dan Tarcea a fost la fața locului.

Porțiunea afectată, o lungime de aproximativ 20 m, este îngrădită cu benzi de avertizare și de interzicere a accesului.

Clujenii care locuiesc mai sus pe stradă nu pot folosi mașinile pentru a coborî în oraș, iar accesul se face doar pe jos.

Vom reveni cu detalii despre intervenția autorităților și vom prezenta și soluții tehnice propuse de acestea pentru stabilizarea alunecării.

Viceprimarul Tarcea la fața locului

UPDATE. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, și directorul Poliției Locale, Marcel Bonțidean, au fost sâmbătă dimineață la locul surpării de pe strada Uliului și au vorbit cu un locuitor al străzii.

Tarcea nu a făcut declarații și a spus doar că autoritățile locale sunt preocupate să găsească soluții pentru rezolvarea situației.

Locuitorii care locuiesc mai sus pe stradă au o cale de acces prin Hoia, un drum neasfaltat, de pământ și piatră.

”Doamne ferește să avem nevoie de ambulanță sau de pompieri”, a spus un locuitor de pe Uliului.

 

Sursa video & foto: Sergiu Răzvan

drona

Citește mai departe

ECONOMIE

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Publicat

De

Lucrător casnic, o nouă meserie

Noutate pe piața muncii din România. Persoanele fizice pot plăti, legal, un angajat în gospodărie. Munca presupune activități casnice.

Cei care prestează astfel de servicii vor primi tichete pe baza cărora vor fi remunerați și vor beneficia de drepturile pe care le au și alți salariați, respectiv plata contribuțiilor sociale. Statul va lua 3 lei din 15.

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată AICI, a anunțat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Conceptul presupune achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie.

Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate.

Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.

„Marketplace” pentru cerere și ofertă

Conform reprezentanților Ministerului Muncii, o altă funcționalitate a platformei este că facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic.

Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.

Care este valoarea unui tichet și cum beneficiezi de asigurări sociale

Platforma accesibilă AICI, poate fi utilizată de lucrători, de beneficiari casnici, dar și de către angajatori și reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice.

Acest lucru înseamnă, practic,1.275 de lei pe lună.

Valoarea unui tichet este de 15 lei, din care 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.

Convenție în loc de contract

Convenția care se încheie între prestator și beneficiarul casnic în vederea prestării activităților, deși nu este obligatorie forma scrisă, va stabili:

  • activitățile şi numărul de ore sau volumul de muncă;
  • faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activități casnice;
  • volumul de muncă zilnic, care nu poate să depășească 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Cine poate presta munci casnice

Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.

Conform Ministerului Muncii, angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziționa și distribui propriilor angajați tichete pentru activități, transformându-i pe aceștia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici.

Tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activități casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet.

La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.

Care sunt activitățile casnice pentru care se emit tichete

Printre activitățile casnice care pot fi remunerate cu tichete se numără:

  • aranjarea și servirea mesei;
  • curățarea / întreținerea piscinei;
  • curățenia/igienizarea locuinței;
  • călcatul rufelor;
  • debarasarea și spălarea vaselor;
  • hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,
  • plimbarea animalelor de companie;
  • prepararea hranei;
  • plantarea pomilor/arbuștilor;
  • plantarea răsadurilor;
  • realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
  • recoltarea fructelor și legumelor;
  • spălarea covoarelor;
  • spălarea geamurilor și a tâmplăriei;
  • spălarea rufelor;
  • spălarea și curățarea autovehiculelor;
  • strângerea resturilor vegetale din natură.

Tranzacțiile se vor efectua digital

Punerea în funcțiune a platformei digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici permite efectuarea digitală a tuturor tranzacțiilor legate de tichete.

Asta înseamnă achiziționare și înregistrarea orelor de lucru, înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici, cum ar fi număr de ore și tip de activitate casnică desfășurată, precum și interoperabilitatea bazelor de date de la mai multe instituții.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Alunecare de teren pe strada Uliului. Au intervenit pompierii. Traficul auto, restricționat

Publicat

De

uliului

Pompierii clujeni au intervenit, vineri noapte, pe strada Uliului, unde a avut loc o alunecare de teren. Traficul auto a fost restricționat.

Strada Uliului „a luat-o la vale” noaptea trecută, la fața locului intervenind un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj. Potrivit instituției clujene, a fost afectată o bandă de mers, pe o lungime de circa 20 de metri.

Traficul auto a fost restricționat. Un echipaj ISU Cluj a rămas în zonă pentru a evalua dacă alunecarea de teren avansează.

„La fața locului s-a alocat un echipaj cu o autospecială din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, care a constatat că a fost afectată una dintre benzile de mers a carosabilului, pe o lungime de aproximativ 20 de metri.

Trafic restricționat

Totodată, s-a anunțat poliția locală și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul primăriei municipiului Cluj-Napoca, care au alocat echipaje și personal de specialitate la evenimentul respectiv.

Ca măsură de siguranță a fost restricționat traficul auto pe strada Uliului, iar echipajul ISU Cluj rămâne în supraveghere, alături de echipaje ale poliției locale și personal al SVSU Cluj-Napoca, pentru a evalua dacă alunecarea de teren avansează”, a transmis ISU Cluj, vineri noapte.

Cluj24 semnala recent că o bucată din strada Uliului din Cluj-Napoca s-a surpat miercuri dimineață, iar autoritățile locale au intervenit de urgență și au turnat un strat de asfalt.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax