EVENIMENT
FOTO. Ciuvica, bufnița cântătoare. E cea mai mică „răpitoare de noapte”. Imagini inedite din Munții Apuseni
Rangerii din Munții Apuseni au realizat câteva fotografii cu ciuvica, o bufniţă cântătoare, în acțiunile lor de monitorizare.
Fotografiile cu cel mai mic tip de bufniță din Europa, care apar pe pagina de Facebook a Romsilva au fost făcute pe parcursul lunii februarie.
Ciuvica, bufnița cântătoare. E cea mai mică „răpitoare de noapte”. Imagini inedite din Munții Apuseni
„Fiind cel mai mic reprezentant al răpitoarelor de noapte din România, ciuvica (Glaucidium passerinum) este de fapt specia cu cea mai intensă activitate diurnă”, spun specialiștii Romsilva.
În mod evident s-a adaptat la acest obicei pentru a evita competiția cu celelalte răpitoare de noapte, de dimensiuni mai mari care populează același tip de habitat.
Administrația Parcului Natural Apuseni administrează aria naturala protejata de interes național Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) și 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații si monumente ale naturii) incluse în Parcul Natural Apuseni.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
ANAF dezminte informațiile potrivit cărora, din 2025, va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor
Recent, în spațiul public a circulat informația potrivit căreia, începând cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor. ANAF dezminte și o cataloghează ca FAKE NEWS.
„ANAF dezminte categoric informațiile vehiculate recent în spațiul public, potrivit cărora, ”începând cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor”. Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de capital, etc., dacă prin cumulare cu alte categorii de venituri (e.g. venituri din drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, alte surse) se depăşeşte pragul anual de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară.
ANAF dezminte informațiile potrivit cărora, din 2025, va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor
Contribuția de 10% se datorează la o bază anuală de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, în funcţie de nivelul cumulat al veniturilor, respectiv de încadrarea venitului cumulat în cele trei intervale. De exemplu, dacă veniturile din dobânzi reprezintă singura sursă de venituri a contribuabilului în anul 2024, iar aceasta se ridică la 25.000 lei anual, CASS datorată este de 1.980 lei (3.300 lei x 6 x 10% = 19.800 lei x 10%) sau dacă veniturile din dobânzi se ridică la nivelul de 45.000 lei anual, CASS datorată este de 3.960 lei (3.300 lei x 12 x 10% = 39.600 lei x 10%).
Atenție! Este important de subliniat că nu se percep contribuții pentru sumele existente în conturile bancare, ci doar pentru dobânzile generate de aceste sume, dacă veniturile totale din investiții depășesc plafonul legal. Regimul actual de plată a CASS pentru veniturile din investiții (inclusiv dobânzi) este instituit din anul 2018.
ANAF încurajează contribuabilii să se informeze exclusiv din surse oficiale, pentru a evita confuziile sau interpretările greșite. Pentru informații fiscale cu caracter general contribuabilii pot apela Call Center la numărul 031.40.39.160”, se arată în comunicatul ANAF.
EVENIMENT
Organizatorii Sports Festival, ce va avea loc la Cluj-Napoca, trag un semnal de ALARMĂ: NU cumpărați bilete de oriunde
Organizatorii Sports Festival trag un semnal de alarmă, avertizând persoanele interesate de evenimentele din cadrul festivalului să nu cumpere bilete decât de pe site-ul autorizat.
„Atenție! Entertix.ro este singurul partener de ticketing autorizat al Sports Festival. Biletele achiziționate din alte surse, precum viagogo.com nu vă garantează accesul la evenimentele noastre.
Organizatorii Sports Festival, ce va avea loc la Cluj-Napoca, trag un semnal de ALARMĂ: NU cumpărați bilete de oriunde
Biletele oficiale pentru evenimentul cu Ronaldinho de pe 14 iunie 2025, se pun în vânzare pe 17 decembrie, de la ora 14:00, exclusiv pentru cei pre-înregistrați”, au transmis organizatorii.
EVENIMENT
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, și-a anunțat CANDIDATURA la președinție ca independent
Luni seara, primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, și-a anunțat candidatura la președinție ca independent.
Nicușor Dan spune că este nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la așteptările cetățenilor. Această schimbare nu poate să se bazeze decât pe valori sănătoase.
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, și-a anunțat CANDIDATURA la președinție ca independent
„Suntem într-un moment de cumpără, cel mai dificil moment pe care România l-a avut după Revoluţie. Românii au transmis la alegerile pe care tocmai le-am avut că nu se mai poate, că s-a minţit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele. Este nevoie de schimbarea fundamentală a modului în care statul răspunde la aşteptările cetăţenilor. (…) Vă anunţ că intenţionez să candidez la alegerile prezidenţiale din 2025″, a precizat edilul general al Capitalei, luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.
Întrunite în conferința de la Cluj, în perioada 6-8 decembrie 2024, o serie de asociații civice și persoane au convenit înființarea Coaliției România Europeană pentru susținerea și aplicarea practică, în politici publice, a valorilor fundamentale ale UE (libertate, democrație, stat de drept, egalitate, demnitate și drepturile omului) și a unei agende de schimbări și direcții prioritare pentru securitatea și dezvoltarea României, în mandatul 2025-2030.
Printre propunerile coaliției se afla și susținerea comună de către partidele democratice pro-Vest și societatea civilă a domnului Nicușor Dan drept candidat independent pentru alegerile prezidențiale din 2025.
Proiectul pentru construirea unui ansamblu rezidențial cu 79 de case în cartierul Borhanci din muncipiul Cluj-Napoca a fost amânat după ce vecinii au semnalat mai multe nereguli.
Planul urbanistic zonal propus, dezbătut în cadrul ședinței Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca din 16 decembrie, prevede dezvoltarea unui complex pe o suprafață de 1,7 hectare, incluzând locuințe individuale, spații verzi și drumuri de acces.
79 de case, propuse în cartierul Borhanci
Proiectul prevede construirea unor locuințe individuale cu regim de înălțime redus, P+1, construirea unor clădiri pentru activități economice în regim S+D+P+3E, un spațiu verde aferent unui curs de apă din vecinătatea vestică. În această zonă verde vor fi amenajate grădini, parcuri și scuaruri cu acces public nelimitat, contribuind la creșterea calității vieții și a atractivității întregii zone.
Accesul auto și pietonal va fi asigurat prin realizarea unor drumuri și trotuare noi, integrate în ansamblul proiectului. Drumul principal va avea un profil de 12 metri, iar rețeaua de drumuri va include un sens giratoriu amplasat la extremitatea vestică a ansamblului. Pentru fiecare locuință individuală vor fi alocate două locuri de parcare, iar pentru activitățile economice vor fi disponibile, în plus, 27 de locuri de parcare dedicate bicicletelor.
Vecinii, nemulțumiri legate de proiect
O serie de probleme au fost semnalate în cadrul ședinței comisiei de urbanism atât de către vecini, cât și de reprezentantul legal al acestora. Vecinii au adus în discuție crearea unei noi intersecții pe strada Borhanciului, regimul de înălțime excesiv al celor două clădiri cu funcțiuni economice și propunerea unor drumuri pe terenuri private fără acordul proprietarilor.
„Din punctul meu de vedere, este a treia oară când dreptul meu la viață privată, la viață de familie, în sensul Convenției Europene a Drepturilor Omului, este încălcat de aceste modificări impredictibile de urbanism. Am avut apartament în Bună Ziua, unde primăria a dat autorizație de construire pentru un ansamblu de blocuri pe o parcelă neconstruibilă și nu am mai avut lumină în apartament. M-am mutat în Borhanci, să am liniște, la casă.
„Am gard în gard o propunere de 6 niveluri suprapuse”
Nu am terminat bine casa și s-a construit vizavi de noi un bloc care, suspect, nu apare în niciuna dintre pozele acestea, un bloc pe cinci nivele, în condițiile în care reglementarea la momentul respectiv era de maxim trei nivele suprapuse. Explicația primăriei a fost că numărăm în sus, numărăm în jos. În momentul de față, am gard în gard o propunere de 6 niveluri suprapuse, cu un regim incert. În propunerea inițială avea un regim de săli de evenimente, nunți. În răspunsul de astăzi aflăm că sunt funcțiuni comerciale, care deja există în zonă, pe rază de 50 de metri. Eu sunt gard în gard, pentru niciuna dintre funcțiunile de alimentație publică nu mi s-a cerut acordul”, a arătat unul dintre vecinii prezenți la dezbatere, Mihai Mărchițan.
„Nu ne-a consultat nimeni, nu ne-a cerut nimeni un punct de vedere”
O altă problemă majoră reclamată este utilizarea terenurilor private pentru drumuri, fără acordul coproprietarilor.
„Pe una dintre planșe sunt configurate niște drumuri dintre care unul trece pe terenul coproprietatea mea. Nu ne-a cerut nimeni niciun acord pentru deschiderea spre circulație publică și mai sunt doi vecini aici care sunt coproprietari și nici lor nu li s-a cerut niciun acord. Beneficiarii nu au niciun fel de drept pe aceste parcele și niciun acord de la vreunul dintre coproprietari. Suntem peste 20 de proprietari care avem front comun cu această porțiune de PUZ propusă, nu ne-a consultat nimeni, nu ne-a cerut nimeni un punct de vedere”, a mai arătat vecinul.
Acesta a mai semnalat și tăierea unor arbori care ar fi fost protejați de lege de pe parcela studiată. Acesta a subliniat că va continua să se opună proiectului și nu își va da acordul pentru această dezvoltare, în calitate de vecin.
Proiectul revine în comisia de urbanism
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a solicitat proiectantului revenirea în comisie a proiectului, după clarificarea aspectelor semnalate de vecini și de membrii comisiei. Printre modificări se numără creșterea distanței față de limita de proprietate, redesenarea intersecției propuse dar și reevaluarea regimului de înălțime a două dintre clădirile propuse, cu regim propus inițial la șase niveluri suprapuse.
„Astăzi, acest proiect nu poate să primească un aviz favorabil. Cu toate elementele discutate astăzi, trebuie să veniți într-o ședință ulterioară cu aceste clarificări și lămuriri, să corespundă partea scrisă cu partea desenată și să le trimiteți celor interesați răspunsuri, ca să le poată studia. Veniți cu o nouă propunere legată de procentul de ocupare a terenului, cu ce funcțiuni doriți acolo, găsiți aceste elemente și reveniți cu o nouă propunere”, a concluzionat viceprimarul Dan Tarcea.
Astfel, proiectul rămâne în stand-by, urmând să fie revizuit conform observațiilor făcute de comisie și de vecini.