EVENIMENT
FOTO. Chirie la GARSONIERĂ în Cluj cu confort (și preț) mărit. E scumpă, deși n-are pat. Chiriașii se bat pe un alt APARTAMENT

O proprietară din Cluj-Napoca a făcut un anunț pe un grup de chirii ce a stârnit reacții negative în comentarii din cauza prețului.
„Închiriez, pentru nefumători, garsonieră pe strada Dâmboviței, cu confort mărit și garaj”, se arată în anunțul clujencei.
Imobilul se află la 5 minute de stația de autobuz, Lidl, Kaufland și Leroy Merlin, având o suprafață de 32 de metri pătrați.
Potrivit descrierii, garsoniera e compusă dintr-o cameră, o baie și o bucătărie, fiind la prima închiriere.
„Totul este nou, cheltuielile sunt mici”, adaugă proprietara.
Clujenii sunt sătui de prețurile exagerate la chirii
Aceasta închiriază garsoniera la prețul de 350 de euro, sumă care a generat revoltă în rândul celor care își caută chirie.
„Strada Dâmbovița din Dubai?”, a întrebat, ironic, un utilizator, referitor la prețul care i se pare exagerat.
De aceeași părere sunt și ceilalți oameni din comentarii.
„CÂÂÂT?? 350? E aproape moca, și eu voiam să ofer 450 pentru 32 de metri pătrați”, a glumit un alt utilizator.
350 de euro pentru o garsonieră fără pat: „Câte pretenții aveți”
Două persoane sunt de părere că prețul de 350 de euro este prea mare mai ales pentru un imobil care nu dispune de un pat.
„Confort mărit, dormi pe canapea”, „350 de euro pe lună ca să dormi pe canapea?”, au comentat acestea.
CITEȘTE ȘI: Chirie la CASĂ cu curte PRIVATĂ în Cluj-Napoca, dotată cu sistem de alarmă, mai IEFTINĂ decât majoritatea apartamentelor
O altă persoană s-a arătat deranjată de faptul că proprietara nu acceptă decât nefumători.
„Da’ fumătorii au râie? Câte pretenții aveți…”, se arată în comentariul său.
Un utilizator și-a exprimat dezamăgirea oftând, iar altul a destins atmosfera cu o întrebare la care a strâns reacții amuzate: „Cât a fost scorul la meciul de pe TV-ul din cameră?”.
Anunțul imobiliar a strâns, la rândul lui, reacții de la membrii grupului de chirii din Cluj-Napoca. Până în prezent, postarea numără peste 60 de reacții, dintre care doar 9 sunt like-uri, restul fiind amuzate și triste.
Critici la adresa unei garsoniere, bătaie pentru un apartament. Mai apar și oferte râvnite
La polul opus se află un apartament cu o cameră, tot la prima închiriere, dar puțin mai mare ca suprafață (34 de metri pătrați) și cu 100 de euro mai ieftin. Acesta se află la 20 de minute de imobilul din Mărăști, la etajul 1, într-un bloc din cartierul Someșeni.
„Încălzirea apartamentului se face prin centrală termică proprie, iar blocul este bine izolat, cu pereți groși și cheltuieli mici pe timp de iarnă. De asemenea, este foarte aproape de mijloacele de transport în comun, magazine, supermarketuri, bănci, aeroport și nu numai”, se arată într-un anunț pe OLX.
E compus din dormitor, bucătărie, baie, hol și balcon deschis. Aspectul modern și spațiul generos pentru un imobil nou, la 250 de euro, a atras atenția mai multor persoane care au venit la vizionare zilele trecute, potrivit spuselor proprietarului.
Acesta a primit, de asemenea, vizite de la potențiali chiriași prin intermediul unei agenții imobiliare.
Ca urmare a interesului crescut, a fost nevoit să amâne alegerea chiriașului, pentru a-l găsi pe cel potrivit. În timp ce unele oferte atrag reacții negative, altele atrag prea mulți chiriași gata să semneze contractul, deci mai există și oferte bune la Cluj, doar că apar mai rar.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Daniel David, ministrul Educației: Vom reduce numărul de discipline și ore. Ce spune depre temele pentru acasă ale elevilor

Daniel David, ministrul clujean al Educației, a declarat că se lucrează pentru a reduce numărul de discipline și numărul de ore în învățământul preuniversitar.
”Și eu cred că avem un curriculum prea încărcat”, a spus Daniel David, care a precizat că se lucrează și la modul în care vor fi abordate temele ”pentru acasă” ale elevilor, care sunt, de asemenea, prea multe.
Daniel David: Vom reduce numărul de discipline și ore
”Începem să lucrăm să reducem numărului de discipline și de ore. Desigur, până la un nivel care să corespundă standardelor europene și inetrnaționale. La nivel de conținut, la liceu va fi stabilit acel procent de 20 – 25% din timpul alocat pentru fiecare disciplină care să nu mai fie dedicat lecțiilor clasice, ci să includă activități legate de consolidare, activități remediale, activitați care să se aplice la viața de zi cu zi a elevilor”, a spus Daniel David, la întâlnirea săptămânală pe care o are online cu cei interesați de învățământul românesc.
Temele nu trebuie să depășească o oră sau două
Daniel David, a vorbit și despre temele pentru acasă pe care le primesc elevii și a precizat că sunt reglementări mai vechi care ar trebui revizuite.
”Temele nu ar trebui să depășească în învățământul primar o oră și dpuă ore la cel gimnazial și la liceu. De aceea îi încurajez pe profesori să se coordoneze între ei și cu dirigintele, pentru a nu încărca mai mult decât este cazul copiii”, a mai spus Daniel David.
ECONOMIE
Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation. Sunt OBLIGATORII pentru a primi până la 250.000 de lei

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) anunță lansarea oficială a sesiunii de înscrieri pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale.
Înscrierile încep de marți, 15 aprilie, de la ora 11:00.
Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation
Cursurile sunt dedicate persoanelor care doresc să dobândească abilități esențiale pentru a înființa și conduce o afacere de succes în România. Finalizarea acestor cursuri este una dintre condițiile obligatorii pentru accesarea finanțării nerambursabile de până la 250.000 lei per beneficiar, oferită prin programul Start-Up Nation.
Înscrierile se vor face exclusiv online, prin intermediul platformei oficiale. Cursurile sunt complet gratuite, iar fiecare participant va putea selecta furnizorul de formare dorit (dintr-o listă afișată în ordine alfabetică), precum și locația și formatul preferat – online sau fizic.
Locuri disponibile în continuă actualizare
MEDAT se află în prezent în faza de finalizare a semnării contractelor cu furnizorii de formare. Locurile neocupate, în urma eventualelor renunțări, vor fi redistribuite în mod transparent, prin acte adiționale. Ministerul subliniază că toată corespondența oficială privind înscrierea, notificările și repartizarea va fi realizată exclusiv prin aplicație.
Asistență dedicată prin call-center
Pentru sprijin suplimentar, cei interesați pot apela numărul unic de call-center 021 9059, disponibil pentru a oferi informații detaliate despre procesul de înscriere, cursuri și eligibilitate. Participarea la aceste cursuri reprezintă primul pas concret spre obținerea unei finanțări importante pentru lansarea propriei afaceri.
Atenție! Doar companiile înființate după absolvirea cursului sunt eligibile pentru finanțare.
EVENIMENT
Amenajarea pădurii-parc Făget, derulată de ADI Zona Metropolitană Cluj, a primit recunoaștere internațională de bune practici

Clujul primește recunoaștere internațională pentru bune practici în proiecte europene. Primăria Cluj-Napoca alături de parteneri continuă să colaboreze cu orașe din toată Europa pentru a atrage noi fonduri europene și a învăța de la alte comunități din UE.
Astfel, două proiecte clujene s-au remarcat în mod special în aceste zile la URBACT City Festival, un eveniment european de referință care s-a desfășurat la Wroclaw (Polonia), sub egida președinției poloneze a Uniunii Europene.
Este vorba de Com’ON Cluj-Napoca- programul de bugetare participativă pentru tineri derulat de echipele PONT și Federația Tinerilor din Cluj alături de Primăria Cluj-Napoca și proiectul de amenajare a pădurii-parc Făget derulat de ADI Zona Metropolitană Cluj
”Aceste proiecte au primit oficial în Polonia distincția Good Practice Label URBACT, o recunoaștere internațională care subliniază că practicile de la Cluj sunt de impact, relevante pentru Uniunea Europeană și transferabile în alte orașe europene.
URBACT City Festival este dedicat orașelor care inovează și construiesc comunități mai implicate, mai sustenabile, mai orientate spre oameni. Evenimentul a reunit peste 600 de participanți din peste 100 de orașe din toată Europa”, arată Primăria Cluj-Napoca.
Colaborare cu alte orașe
Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca alături de echipele PONT Group și ADI Zona Metropolitană Cluj au fost prezenți în Wroclaw pentru a pune bazele unor colaborări viitoare cu alte orașe, pentru a crea rețele internaționale de transfer pentru perioada 2025-2027 și, mai ales, pentru a învăța de la omologii europeni care și-au prezentat proiectele câștigătoare, implementate cu succes în comunitățile lor.
Aplicate în UE
”În acest context, modelele de bună practică de la #Cluj vor putea fi aplicate și în alte orașe din U.E. Spre exemplu, @comoncluj poate deveni Com’ON Europe – peste 15 orașe și-au exprimat interesul, la evenimentul din Polonia, de a lucra cu Primăria Cluj-Napoca și partenerii săi în acest sens. Standul ADI ZMC de la URBACT City Festival a atras de asemenea atenție internațională, cu expresii ferme de interes pentru crearea unei rețele europene de transfer”, mai arată reprezentanții Primăriei clujene.
Pădurea-parc Făget, din 2021
În pădurea-parc Făget, au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice și au fost montate panouri informative privind fauna și flora din zonă. Totodată, au fost montate băncuțe de odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu.
Toate aceste instalații ocupă o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015%. Intervenția a fost gândită să fie cu un impact minim asupra mediului. În baza unui parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a UBB au fost realizate un plan strategic și un plan operațional pentru această zonă, ambele având ca element central protejarea biodiversității.
Studiul realizat în cadrul proiectului de experții de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a fost publicat în prestigioasa revistă științifică „Frontiers in Environmental Sciences”.
Pe unde se poate intra în pădurea-parc?
Iată coordonatele GPS pentru trei puncte principale de acces:
Acces dinspre Sunny Hill: 46°42’57.5″N 23°34’59.6″E
Acces dinspre pensiunea Serena: 46°43’33.7″N 23°35’01.2″E
Acces dinspre Feleacu: 46°42’54.9″N 23°35’26.4″E

Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.
Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.
Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA
Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.
Nicolae Maniu a expus lucrări în galerii din Europa și din Statele Unite ale Americii, iar criticii îl compară adesea cu Salvador Dali. Interesant este faptul că tatăl lui a fost proprietarul celei mai importante librării din Transilvania, ”Librăria Noastră”, astăzi Librăria Universității din Cluj-Napoca.
Foto: Nicolae Maniu/Facebook