ADMINISTRAȚIE
FOTO/ Cetățuia se va schimba radical! Proiectul care reinventează întreaga zonă
Amenajarea Cetățuii a fost tema dezbaterii publice online de joi, 5 noiembrie 2020 a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei Cluj-Napoca.
Proiectul propus pentru amenajarea acestui simbol al municipiului Cluj-Napoca a fost prezentat pe larg de către echipa de specialiști care a lucrat la elaborarea acestuia. Aceștia aparțin asocierii Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat.
Suprafața studiată pentru amenajarea dealului Cetățuia este de 15 hectare (10 hectare aflate în proprietate publică).
În propunerea de proiect prezentată, specialiștii au pus accentul pe păstrarea cadrului natural al zonei și pe realizarea de intervenții punctuale și minimale. Practic, se propune accesibilizarea dealului printr-un sistem de alei extinse, dar subordonate peisajului.
Principalele idei ale proiectului
- păstrarea accentului pe spațiile verzi și pe peisaje;
- ameliorarea imaginii urbane se va realiza în concordanţă cu caracterul istoric al zonei, prin dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale şi a spaţiilor destinate acestora, precum și a modalităţilor de deplasare velo;
- mobilierul urban va fi integrat unui concept coerent pentru imaginea urbană a spaţiilor publice din întregul ansamblu protejat;
- în peisaj vor fi integrate și elemente precum bănci dotate cu USB, panouri de afișaj și informare turistică, sistem de iluminat care să pună în evidență cadrul natural;
- integrarea Turnului Parașutiștilor, care ar putea deveni un punct de reper pentu întreaga zonă.
- restaurarea porții estice și un concept integrat de restaurare și reabilitare a tuturor elementelor istorice din zonă.
Proiectanții au mai propus amenajări pentru joacă, odihnă, sport si alte activităţi în aer liber, construcţii pentru activităţi culturale şi alimentaţie publică deschise publicului larg și terase sezoniere în spațiul public asociate acestor funcțiuni, grupuri sanitare, spaţii pentru administrare si întreţinere.
Declarația coordonatorul CIIC, Ovidiu Câmpean
„Am prezentat un proiect extrem de important pentru clujeni, care a fost realizat în urma unui concurs de soluții derulat împreună cu Ordinul Arhitecților din România și cu Ordinul Arhitecților din România – filiala Transilvania.
Proiectul câștigător a fost ales de către un juriu format din experți naționali și internaționali. Aceasta este cea de-a doua dezbatere publică pe acest subiect, prima fiind organizată înainte de lansarea concursului de soluții.
Acum discutăm conceptul de amenajare și, conform procedurilor legale, vor mai urma probabil alte două sau trei dezbateri publice pentru a stabili toate detaliile acestui proiect.
Până în luna februarie ar trebui să fie finalizat studiul de fezabilitate
Până în luna februarie ne dorim finalizarea studiului de fezabilitate, pe urmă vom trece la etapele următoare prevăzute de lege: PUZ, documentație tehnică pentru autorizația de construire, proiect tehnic.
Sperăm ca acestea să fie finalizate până în lunile iulie-august 2021, astfel încât apoi să lansăm licitația pentru execuția lucrărilor”, a explicat Ovidiu Cîmpean.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
FOTO. ”Alin, file din poveste”. Șeful CJ Cluj, Alin Tișe, și-a lansat cartea ”Fluturele Dor și Floarea de Apă – Religia Iubirii”
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și-a lansat, joi, a doua carte, ”Fluturele Dor și Floarea de Apă – Religia Iubirii”, volumul beneficiind și de o pagină în revista de cultură ”Tribuna”, care apare sub egida instituției.
Volumul a fost prezentat și lăudat de mitropolitul Clujului, IPS Andrei, de episcopul Benedict, de directorul ”Tribuna”, Mircea Arman și de directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Năstasă-Kovacs, care l-au felicitat pe Alin Tișe pentru noua apariție editorială.
Lucian Năstase-Kovacs a făcut o comparație, în cuvântul său, cu poemul eminescian ”Călin, file din poveste”, și a spus că cel de-al doilea volum al președintelui CJ Cluj, poate fi numit ”Alin, file din poveste”.
Religia care unește tot ce e viu
Alin Tișe a explicat sensurile noului volum, spunând că, într-o lume dincolo de timp și spațiu, unde toate religiile îşi găsesc rădăcinile, ”există o forță mai veche şi mai profundă decât orice: Religia Iubirii”.
”Aceasta nu are temple de piatră sau cărți sfinte scrise de mâna omului, ci sălăşluieşte în inimile tuturor ființelor.
Este religia care unește tot ce e viu, transcende granițele dintre lumi şi vindecă inimi rănite, călăuzind sufletele spre lumină.
Legenda spune că această religie a început cu Fluturele Dor și Floarea de Apă, două suflete care s-au căutat dinaintea începutului timpului. Fluturele Dor era spiritul libertății, un călător neo- bosit, purtat de vânt prin lumi necunoscute, mereu însetat de iubirea absolută.
În schimb, Floarea de Apă era esența liniştii, curgând în pace pe râurile eternității, căutând să-şi înțeleagă rostul in nemărginirea universului.
Fluturele, în zborul său necontenit, a simțit pentru prima dată un dor nesfârşit când a zărit-o pe Floarea de Apă plutind grațios pe un lac cristalin.
Deşi erau atât de diferiți, ceva nespus îi lega. Fluturele îşi dorea să o atingă, să-i simtă răceala purificatoare, însă vântul îl împingea tot mai departe. Dorul său a crescut atât de intens, încât aripile i-au devenit de lumină. Într-un moment de grație, a in- țeles că nu apropierea fizică conta, ci iubirea pură pe care o simțea. Iubirea care transcende forma, timpul şi spațiul.
Religie fără preoți
Floarea de Apă, simțind atingerea gândurilor Fluturelui, a fost la rândul ei copleşită de o iubire ce i-a luminat esența. În loc să plutească, a început să radieze deasupra lacului, fiecare picătură din ea devenind un ecou al iubirii absolute. A înțeles că doar prin această iubire pură, orice suflet işi găseşte împlinirea.
Astfel, din uniunea lor spirituală s-a născut Religia Iubirii, o religie fără preoți, fără reguli, fără ziduri. Doar o singură învăţătură: iubirea pură este esența a tot ce există, și ea poate schimba destine, poate vindeca cele mai adânci răni şi poate transforma lumea Este iubirea care nu cere, ci oferă. Iubirea care vindecă inimi și deschide porți spre înțelegeri mai profunde
(…)
Iubirea lor a devenit povestea fiecăruia dintre noi, căci în inima fiecărui suflet se află o Floare de Apă ce așteaptă să fie descoperită şi un Fluture Dor care îşi caută răspunsul”, a spus Alin Tișe.
EVENIMENT
VIDEO. Un stâlp de curent izbit de o mașină a lăsat fără parcări locatarii unui bloc din Cluj-Napoca. Ce spun pompierii
Un stâlp de curent izbit de o mașină a creat o problemă pentru locatarii unui bloc de pe Aleea Cioplea din Cluj-Napoca. Solicitați să intervină la fața locului, cei de la Electrica și pompierii au izolat zona cu benzi reflectorizante și au plecat.
Problema e că acele benzi care restricționează accesul au blocat și parcările locatarilor iar aceștia nu mai au unde-și lăsa mașinile.
VIDEO. Un stâlp de curent izbit de o mașină a lăsat fără parcări locatarii unui bloc din Cluj-Napoca. Ce spun pompierii
Contactat de Cluj24, ISU Cluj a transmis că zona a fost izolată pentru siguranța mașinilor și a persoanelor, până ce stâlpul în cauză va fi înlocuit. Când va fi aceasta, doar cei de la Electrica pot da un răspuns, așa că locatarii sunt sfătuiți să ia legătura cu compania.
EDUCATIE
FOTO. Premieră la concursul „Aptitudini clinice” al UMFIH Cluj. Au participat și studenți francezi la Farmacie
Facultatea de Farmacie a organizat, cu ocazia Zilelor UMF, concursul „Aptitudini clinice”, un eveniment cu tradiție organizat de disciplina Farmacie clinică și Organizația Studenților Farmaciști.
Ediția din acest an a concursului de la UMFIH – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj, a reunit șase echipe de studenți din anul V, dornici să-și pună în valoare abilitățile clinice dobândite în timpul facultății.
Premieră la concursul „Aptitudini clinice” al UMFIH Cluj. Au participat și studenți francezi la Farmacie
Toți cei 18 studenți participanți au făcut față cu brio provocării, care a constat în analiza unui caz clinic complex, al unui pacient cu polimedicație.
Au dat dovadă de implicare, gândire critică și abilități de lucru în echipă, fiind atenți la formularea argumentelor care au stat la baza soluțiilor propuse pentru optimizarea terapiei pacientului.
În premieră, au participat la concurs și studenți ai programului de studiu în limba franceză.
După încheierea concursului și anunțarea câștigătorilor, discuțiile au continuat în cadrul unui workshop, studenții fiind interesați să afle care sunt soluțiile cele mai potrivite pentru rezolvarea problemelor asociate terapiei medicamentoase.
EVENIMENT
Trafic aerian peste anul trecut, în 2024, pe Aeroportul Cluj. Record de pasageri preconizat în 2025 și noi destinații anunțate
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj își menține traiectoria ascendentă, pregătindu-se pentru un an 2025 plin de realizări și noi destinații. Aeroportul își propune să atingă anul viitor un trafic record de 3,4 milioane de pasageri și să extindă rețeaua de destinații.
Traficul de pasageri de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a continuat să crească în 2024, în ciuda provocărilor din industria aviatică. Directorul David Ciceo a anunțat că traficul de pasageri va depăși nivelul de anul trecut, atingând aproximativ 3,24 milioane de pasageri.
„În ce privește traficul de pasageri, vom depăși nivelul de anul trecut. Este o realizare, pentru că, după cum știți, au fost probleme cu motoarele Pratt & Whitney de la Wizz Air, au fost nevoiți să anuleze foarte multe destinații și frecvențe. Au existat întârzieri la livrările de aeronave la Boeing și anul acesta nu au fost suficiente aeronave pe piață”, a declaat David Ciceo.
Trafic record de pasageri, estimat pentru anul 2025
Totodată, David Ciceo a dezvăluit planurile pentru anul viitor, precum introducerea unor noi rute și realizarea unui trafic record de 3,4 milioane de pasageri.
Printre noutăți se numără ruta Cluj-București operată de AnimaWings și lansarea zborurilor Cluj-Riga de către airBaltic pe 2 mai, deschizând astfel oportunități de conexiuni spre țările baltice și Scandinavia.
„Anul viitor estimăm aproximativ 3,4 milioane de pasageri. Avem 45 de destinații în 20 de țări. Ca noutăți, AnimaWings începe zborurile Cluj-București și airBaltic lansează în 2 mai zbourile Cluj-Riga. AirBaltic oferă foarte multe conexiuni din Riga, în țările baltice, în țările scandinave. Suntem în discuții și cu alte companii aeriene”, a mai arătat directorul aeroportului.
Noi destinații, operate de Wizz Air
În plus, Wizz Air a extins recent rețeaua de destinații cu zboruri spre Lisabona și Stuttgart, iar ruta spre Zurich continuă să performeze excelent.
„Wizz Air a început deja zborurile spre Lisabona și Stuttgart, Zurich merge foarte bine și în continuare, sperăm la începutul anului viitor să vă prezentăm mai multe noutăți”, a adăugat Ciceo.