Connect with us

EDUCATIE

FOTO/ Ceremonia de deschidere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Vezi ce mesaj a transmis rectorul universității și ce invitați au participat la festivitate

Publicat


Astăzi a avut loc ceremonia de deschidere a noului an universitar din cadrul UBB. Festivitatea a avut loc în Aula Magna, unde au transmis câte un mesaj rectorul Daniel David, prefectul studenților UBB, dar și profesorul Jan Palmowski. Ca invitat special al ceremoniei, fostul rector Ioan-Aurel Pop, a ținut să transmită de asemenea un mesaj tuturor studenților.

În deschiderea ceremoniei de astăzi, rectorul Daniel David a vorbit atât despre performanțele de la nivel internațional a Universității Babeș-Bolyai, cât și despre importanța desfășurării cursurilor universitare în condiții de siguranță impuse de actuala pandemie.

Declarația lui Daniel David

„Începem anul universitar în condiții de pandemie, o condiție complicată care a afectat întreaga planetă. La UBB mergem după scenarii hibride, în care am încercat să combinăm învățământul clasic cu cel online[…] Vreau să îi asigur pe toți că am încercat să găsim cele mai bune soluții pentru a avea un act educațional onorabil pentru studenți, însă în condiții de siguranță.

Mai bine un semestru online sau hibrid, și următorii ani în variantă clasică cu studenți sănătoși, decât să începem într-o variantă clasică și să afectăm sănătatea și siguranța comunității noastre. Vreau să îi asigur pe studenți și părinți că știm ce facem”, a spus rectorul universității.

De asemenea, în cadrul ceremoniei, rectorul a ținut să precizeze că orele online din acest an universitar se vor desfășura în condiții mai bune decât cele din primăvară, asigurând că sistemul educațional actual este unul perfecționat în comparație cu perioada menționată.

Daniel David, rectorul UBB

Daniel David a mai transmis că admiterea la facultățile din cadrul UBB a decurs în condiții optime, numărul celor care s-au înscris la programele puse la dispoziție de universitate fiind chiar mai mare decât în anul precedent. Mai exact, s-a înregistrat o creștere de 4% la nivel de licență a celor înscriși, 13% la nivel de masterat și 7% la nivel de doctorat.

Totodată, rectorul nu a omis să precizeze că Universitatea Babeș-Bolyai joacă în „liga marilor universități ale lumii”, aceasta fiind misiunea pe care universitatea și-a propus să o îndeplinească începând cu acest an.

La evenimentul de deschidere a UBB a fost invitat pentru a transmite un mesaj și profesorul Jean Palmovski, reprezentant al GUILD, organizație exclusivistă a unora dintre cele mai importante universități. După cum a declarat si rectorul în cadrul ceremoniei de astăzi, Universitatea Babeș-Bolyai a fost acceptată în acest an în organizația GUILD.

Printre cei care au transmis un mesaj celor care au urmărit ceremonia de deschidere a UBB se numără și prefectul studenților, Tudor Mureșan.

Acesta a trasmis că deoarece anul universitar actual este unul atipic și imprevizibil, se poate observa că orașul Cluj-Napoca este „neînsuflețit, sobru și trist”.

Chiar și așa, a ținut să precizeze că datoria studenților este reprezentată acum de curajul acestora. Prefectul studenților a vorbit și despre necesitatea tehnologiei, precum și despre importanța ei, indiferent de existența sau lipsa unei pandemii, arătând că sistemul online se poate dovedi un element decisiv în aducerea UBB în topurile internaționale ale universităților.

„Din punctul meu de vedere, acest sistem de educație online nu este unul la care să renunțăm când trecem de pandemie, ci dimpotrivă, este unul care trebuie privit ca o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung”, a spus Tudor Mureșan.

Tudor Mureșan, prefectul studenților UBB

De asemenea, nu a omis să atragă atenția asupra importanței necesității ca fiecare student să aibă acces la mijloace pentru a putea desfășura învățământul online.

„Mediul preuniversitar, parcă mai mult ca niciodată, este definit de neputință. Este, cred eu, un adevăr general acceptat faptul că sistemul de învățământ preuniversitar este incapabil să se ridice la nivelul așteptărilor elevilor, al părinților și de fapt, al tuturor”, a mai spus astăzi prefectul studenților.

Chiar și așa, Tudor i-a asigurat pe noii studenți că au motive de a fi optimiști, având ocazia „de a deveni cei mai buni dintre cei mai buni”.

Invitatul special al ceremoniei de deschidere a UBB a fost Ioan-Aurel Pop, fost rector al universității și președinte al Academiei Române. Acesta a vorbit astăzi despre importanța școlii în viața oamenilor, aspect care nu ar trebui să fie neglijat nici măcar în condiții de pandemie.

Declarația lui Ioan Aurel Pop

„Viața omenească, cu pandemie sau fără pandemie nu se poate desfășura înafara școlii, înafara universității. Datoria vieții noastre este acum, cred, să organizăm școala în condiții de pandemie, fapt complet inedit, pe care majoritatea generațiilor trecute nu l-au cunoscut.

Din fericire, astăzi avem metode care ne permit să nu închidem școala și să ne continuăm activitatea online, să ne continuăm misiunea de a transmite cunoștințe[…] Din păcate această continuare nu este una firească, deoarece școala temeinică nu se poate face la distanță prin intermediul aparatelor, prin obturarea comunicării directe”, a spus fostul rector al universității.

Acesta a mai transmis că în ciuda aspectelor negative ale pandemiei și implicit, ale școlii online, se numără printre cei entuziasmați de posibilitatea desfășurării activităților în format digital.

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și fost rector UBB

Narcisa Bud



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Aproape 13.000 de apeluri la serviciul ALOPEDI de la Cluj. 145 de români din străinătate au cerut sprijinul medicilor

Publicat

De

Apeluri ALOPEDI, serviciul de sfat medical telefonic

Aproape 13.000 de apeluri s-au înregistrat la serviciul de telemedicină ALOPEDI 0364-971 de la Cluj în anul trecut.

Practic, în anul 2024, au fost evaluați telefonic nu mai puțin de 12.978 de copii cu diferite afecțiuni.

Aproape 13.000 de apeluri la serviciul ALOPEDI de la Cluj. 8% dintre copii au fost trimiși la urgență

Cele mai multe apeluri la serviciul de telemedicină ALOPEDI 0364-971 au fost din județul Cluj.

Marea majoritate a apelurilor, respectiv 70,70% dintre acestea, s-au finalizat cu recomandări care au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, iar părinților li s-au explicat care sunt semnele la apariția cărora trebuie să se adreseze medicului, pentru o evaluare față în față, arată reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Cluj, care are acest serviciu în subordine.

De asemenea, 8% dintre copii au avut nevoie de evaluare imediată în serviciile de urgență, iar în 14 cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.

Febra la copil, principalul motiv pentru care părinții au solicitat sfatul medicilor clujeni

Numărul de solicitări a fost mai mare în lunile de iarnă, respectiv ianuarie și decembrie, perioade în care au predominat problemele respiratorii.

Totodată, pe parcursul anului 2024, febra a fost principalul motiv de solicitare a sfatului medical al profesioniștilor cu experiență în evaluarea telefonică a gravității stării copilului bolnav, fiind înregistrate peste 3.000 de apeluri.

Serviciul ALOPEDI, solicitat de 145 de români din alte țări

Cele mai multe solicitări din anul precedent au provenit din județul Cluj, iar 37,34% din alte județe. De asemenea, 145 de părinți români aflați în afara țării au solicitat sprijinul medicilor care deservesc ALOPEDI 0364-971.

“Numărul părinților care solicită recomandările și sfaturile de specialitate ale medicilor care deservesc serviciul de call center pentru urgențe pediatrice se menține ridicat. Acest fapt ne responsabilizează și mai mult și dovedește, o dată în plus, utilitatea și eficiența ALOPEDI. Ce e cu adevărat important este faptul că cele mai multe probleme de sănătate ale micuților pacienți au putut fi soluționate telefonic, evitțndu-se deplasarea la spital sau la cabinetul medical”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Descoperă reducerile de iarnă din Iulius Mall Cluj și bucură-te de sesiuni de shopping smart, cu oferte de până la 70%!

Publicat

Reduceri de iarnă Iulius Mall Cluj

Ianuarie este luna cu cele mai mari oferte și soldări la majoritatea brandurilor, iar magazinele din Iulius Mall Cluj te ajută să îți scoți în evidență stilul și să porți piesele vestimentare care te avantajează.

Campania Winter Sale a început, iar promoțiile ajung până la 70%. Consultă catalogul online și descoperă ofertele propuse de zeci de magazine! https://cluj.iuliusmall.com/ro/catalog

Descoperă reducerile de iarnă din Iulius Mall Cluj și bucură-te de sesiuni de shopping smart, cu oferte de până la 70%!

Dacă ți-ai stabilit obiectivele, știi ce aventuri te așteaptă în noul an și ești pregătit să pășești cu stil în 2025, vino la Iulius Mall Cluj și alege-ți outfiturile perfecte care te vor însoți în călătoria ta spre reușitele personale și profesionale!

Anul acesta, fii comod doar în hainele pe care le vei purta și ieși din tipare cu piesele vestimentare de la branduri de renume. Ai ocazia să îți completezi garderoba cu articole de la Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull&Bear, Liu Jo, Guess, Stradivarius, Levi’s, Seroussi, dar și din alte locații.

Dacă ți-ai propus să acorzi mai mult timp activităților sportive, 4F, Nike, U-Man și Under Armour au reduceri la colecții pentru fitness, antrenamente la sală, aventuri în aer liber, precum și la accesorii necesare pentru sesiuni sportive reușite.

Nici în 2025 nu trebuie să îți lipsească glam-ul! Swarovski, Tessora și alte branduri de profil din Iulius Mall Cluj propun reduceri de până la 50% la o gamă variată de bijuterii și accesorii. Cei mici sunt întâmpinați cu oferte atractive la jucării și piese vestimentare la Cocodrillo, dar și în alte magazine dedicate copiilor.

Anul acesta, Sabon și Elmafarm te încurajează să îți oferi mai multe momente de răsfăț și self-care, prin promoții la game variate de produse de îngrijire.

Vino la Iulius Mall Cluj și pregătește-te pentru noul an cu promoțiile de la brandurile tale favorite!

Citește mai departe

EVENIMENT

Copilă de 14 ani căutată de familie. A dispărut de acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

De

Feti'ă de 15 ani dispărută la Cluj

O copilă de 14 ani a plecat joi dimineața la școală și nu s-a mai întors acasă.

Părinții au alertat poliția, care acum o caută.

Copilă de 14 ani căutată de familie. A dispărut de acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată joi, 9 ianuarie, în jurul orei 19:30, cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 06:30, minora BŰKŐS NICOLETA ALECSANDRA, în vârstă de 14 ani, a plecat voluntar de la domiciliul său din Cluj-Napoca, îndreptându-se spre școală, iar până în prezent nu a mai revenit.

Fata are o înălțime aproximativă 1,65 metri, greutate aproximativă 50 de kilograme, ochii căprui și păr brunet.

La momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu o geacă maro, pantaloni de tip blugi albaștri și cizme albe cu talpă neagră, având asupra sa un ghiozdan roz.

Persoanele care pot furniza orice informații despre minora plecată voluntar sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic de urgență 112.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Poetul Ion Mureșan, omagiat la 70 de ani într-un spectacol la Teatrul Național Cluj. Sala i-a cântat ”La mulți ani”

Publicat

Mureșan

Lansarea antologiei “Poeme” (1982-2023) de Ion Mureșan a avut loc joi seara cu ocazia aniversării a 70 de ani ai poetului. Evenimentul a început la ora 19 în sala mare a Teatrului Național “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. 

Poetul a fost în centrul atenției, fiind prezent pe scenă alături de Ion Pop, Al. Cistelecan, Vasile Sebastian Dâncu și Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național. Aceștia s-au așezat “ ca la un cenaclu literar”, recitând poezii și omagiindu-l pe celebrul poet clujean.

“Teatrul național este onorat că a găzduit acest eveniment de excepție”, a  declarat Mihai Măniuțiu

Cartea conține toate volumele lui Ion Mureșan, precum  “Cartea de iarnă, 1981”, “Poemul care nu poate fi înțeles, 1993”, “Le mouvement sans coeur de l’image, 2001”, “Paharul / Glass / Au fond de verre, 2007”, Zugang verboten / Acces interzis”, “Alcool”. Începând de astăzi volumul apare și în format tipărit și se poate achiziționa, dar se găsește și sub formă de audiobook și în ediție digitală.

Cel mai premiat poet român

“Ion Mureșan e ,cu siguranță, cel mai premiat poet român, cel mai citit și cred ca cel mai iubit,  dacă nu dintre toți pământenii, măcar dintre toți poeții“, a spus Ion Pop, care a adăugat, referindu-se-se la sărbătorit, că “întreaga lui evoluție este de fapt ca o parabolă, de la prima, la ultima; felul în care și-a orânduit volumele demonstrează o parabolă a formării umanității”.

Poetul a  primit un cadou din partea cititorilor o lucrare făcută acum 150 de ani de un meșter din Viena (Austria), o pasăre, un animal mitologic ”care se poate transforma în orice”.

“Un fel de memento, să ținem minte cî oricând ai fugi de filosofie, Minerva te găsește oriunde”, i-a transmis eurodeputatul Vasile Sebastian Dîncu.

“Pentru ca un poet să fie mare trebuie să aibă cititori. Tu ești și mare și ai și cititori mari, așadar felicitari!”, i-a transmis și Al. Cistelecan

Poetul Ion Mureșan l-a citat pe Sofocle spunând că: “Pe lumea asta-s mari minuni, dar minuni mai mari ca omul, nu-s. Minuni mai mari ca poezia, nu-s”.

Ce este poezia?

În încheiere, poetul a făcut un mic exercițiu cu publicul.

“Dacă vreti să îmi faceti un mic dar, vă rog să repetați cu voce tare după mine <<ce este poezia?>>.  Ani la rând o să căutați o definire a poeziei așa cum și eu am căutat-o în 70 de ani și nu am găsit-o. Este imposibil de găsit“, a spus Ion Mureșan.

Concert ”Alcool”

Lansarea antologiei a fost urmată de concertul “Alcool” interpretat de Ada Milea, Bobo Burlăcianu și Cristian Rigman în cadrul căruia au fost interpretate lucrări bazate pe versurile poetului, care se află în cartea “Poeme”.

La finalul evenimentului, publicul împreună cu echipa Teatrului Național i-a cântat poetului Ion Mureșan ”La mulți ani”.

Evenimentul a avut intrare liberă, sala fiind arhi-plină.

Organizatori au fost Teatrul Național Cluj-Napoca, Uniunea Scriitorilor, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană.

Andreea Paparuș

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate