ACTUALITATE
FOTO. Ce metale periculoase conțin jucăriile electronice pe care le facem cadou copiilor de CRĂCIUN
Jucăriile de crăciun pot conține metale periculoase, iar decembrie este luna cadourilor. Așadar, jucăriile electrice și electornice au devenit cele mai cerute pe lista de dorințe a copiilor în ultimii ani. Nu mulți știu însă că păpușile vorbitoare, roboții, mașinile electrice sau gadgeturile de ultimă generație conțin componente electrice și electronice și metale ce sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător dacă nu sunt depozitate și reciclate corespunzător după ce le scoatem din uz.
Conform informațiilor oferite de reprezentanții Asociației RESPO DEEE, o jucărie electrică este compusă, în medie, din 72.30% materiale plastice, 12.07% componente electrice și electronice, 4.47% metal și 11.15% alte metale. În această categorie intră și mașinuțele electrice, păpușile care se mișcă ori vorbesc, puzzle-uri cântătoare, drone, plus gadgeturi hi-tech, cu ecran tactil, toate având la bază microcircuite ce conțin metale periculoase pentru sănătate: zinc, aur, cupru, paladiu, tantal, indiu.
Citește și: Week-end-uri pline de surprize pentru micii floreșteni, de Crăciun
“Dintr-un raport GPeC E-Commerce, efectuat în România în anul 2020, reiese că s-au efectuat cumpărături online de 5,6 milarde de euro anul trecut, în creștere cu 30% față de 2019. Din totalul tranzacțiilor, 18% reprezintă articole pentru copii și jucării, o pondere tot mai mare având jucăriile electrice și electronice, ce reprezintă acum peste 50% din totalul jucăriilor achiziționate în România“, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).
Compușii chimici afectează sănătatea
Problema cu aceste jucării apare când cei mici nu le mai folosesc, ori din plictiseală, ori pentru că au înaintat în vârstă, ori pentru că s-au stricat. În aceste momente, decizia lor și a părinților este definitorie pentru sănătatea lor și a mediului înconjurător.
“Dacă le păstrează în casă, ca amintire, compușii chimici le pot afecta sănătatea în timp. Dacă le aruncă la gunoiul menajer, ele vor ajunge în gropile de gunoi obișnuite, nu vor fi sortate și oferite spre reciclare, astfel că, prin ardere, se va polua aerul cu o serie de subtanțe toxice.
Dacă le aruncă la întâmplare în natură, nefiind preluate, ele contaminează solul și apa freatică, compușii chimici ajungând în final, într-un fel sau altul, în organismul nostru”, adaugă Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).
În 2020, conform The NPD Group, industria de jucării electronice din SUA a înregistrat încasări de circa 470 de milioane de dolari.
Un studiu realizat recent în Irlanda arată că doar 1 din 3 cadourile electrice și electronice este reciclat. Acest procent, și așa foarte mic, scade dramatic, sub 10%, atunci când vorbim despre jucăriile electrice, precum trotinetele și bicicletele electrice sau consolele de jocuri. Conform aceluiași studiu, peste 7 milioane de jucării electrice au fost vândute în Irlanda în ultimii 3 ani. O treime dintre acestea în apropierea sărbătorilor de iarnă, în lunile noiembrie și decembrie.
„Nu avem date foarte clare referitor la cantitatea de jucării electrice și electronice vândute în România în fiecare an, însă din cifrele GPeC E-Commerce putem lesne deduce că volumul lor foarte mare, în creștere exponențială de la un an la altul. Foarte puțini sunt însă cei care le predau spre reciclare și înțeleg necesitatea acestui lucru.
Odată ce decidem că nu le mai folosim, aceste jucării trebuie oferite spre colectare pentru a ajunge în centrele de reciclare specializate. Asociația RESPO DEEE oferă preluare și transport gratuit al acestor deșeuri, direct de la domiciliu sau de la sediul companiilor.
Este necesar ca oamenii să comande gratuit online, pe www.respo.ro, sau telefonic la Tel Verde 0900 800 219, recipientele potrivite, precum cutia RESPO, pliabilă și ușor de depozitat înainte să o umplem cu deșeurile pe care dorim să le reciclăm. Când le avem gata, sunăm la același număr de telefon și un colector RESPO va veni să preia gratuit deșeurile și să le transporte spre centrele unde acestea vor fi reciclate corespunzător”, adaugă Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).
Reparăm, donăm sau reciclăm jucăriile electronice?
“Pentru că nu există suficiente service-uri care să repare aceste produse, majoritatea părinților decid să le arunce la gunoi și să cumpere altele noi. Se încurajează astfel producția de noi jucării, care presupune noi și noi resurse, și așa foarte greu de accesat la nivel mondial. Dacă toate deșeurile de acest tip ar fi reciclate, nu vom mai fi nevoiți să exploatăm planeta pentru noi resurse naturale și nici să o poluăm printr-un astfel de minerit.
O altă soluție ar fi să donăm jucăriile încă funcționale altor copii. Important este să îi informăm pe acești noi destinatari cum să le recicleze atunci când nu vor mai funcționa”, spune Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).
România, codașa Europei la colectarea DEEE-urilor
Lucrurile încep să se miște spre bine în România, întrucât populatia primește din ce în ce mai multă informație în acest sens. Totuși, suntem încă pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul colectare a DEEE-urilor spre reciclare. Conform ultimelor statistici, ce datează din 2018, în România s-au colectat doar 2,4 kilograme/cap de locuitor. La polul opus se află Norvegia, cu 18,2 kg/cap de locuitor. Media europeană este de 8,9 kg. Pe primele locuri se regăsesc Elveția (18,2 kg), Marea Britanie (12,3 kg), Danemarca (12,3 kg), Franța (12,2 kg).
Prin DEEE-uri intelegem deseurile de echipamente electrice si electronice care au ieșit din ciclul de folosire și care trebuie oferite spre reciclare.
Cum ne îmbolnăvesc DEEE-urile?
Conform Organizației Mondiale a Sănătății substanțele nocive din componența acestor deșeuri ajung în organism prin ingestia de alimente, apă, sol și praf care sunt contaminate, prin inhalarea gazelor și particulelor de aer după arderea DEEE-urilor sau prin contactul pielii cu substanțe corozive și alte substanțe chimice, direct cu deșeurile sau prin depunerile particulelor pe haine.
Bebelușii pot să fie chiar și ei contaminați fie prin laptele consumat (inclusiv cel matern), fie încă din perioada de sarcină. La fel și copiii care petrec mai mult timp în contact direct cu obiectele din jur, cu solul, cu praful depus, obișnuiesc să introducă în gură obiectele pe care le descoperă și se pot răni mai des în contactul cu obiectele din natură, inclusiv DEEE-uri.
Rapoartele medicale ale OMS mai arată că femeile gravide care locuiesc sau muncesc în apropierea acestor tipuri de deșeuri riscă să expună fătul la substanțe toxice, foarte periculoase, chiar și în doze foarte mici, afectând dezvoltarea intrauterină, cu efecte negative pe toată durata vieții copilului.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii
Miercuri seara, în fața Prefecturii din Cluj-Napoca, a avut loc al treilea protest anti-Georgescu. De această dată au fost doar câteva zeci de persoane care au ținut să-și exprime apartenența la valorile europene și să tragă un semnal de alarmă cu privire la candidatul independent la prezidențiale, Călin Georgescu.
Protestatarii au scandat lozinci pro Europa și antifasciste. Pe pancartele purtate alături de steaguri tricolore și al UE scria: „Apa=H2O, punct. Până și Elena Ceaușescu știa”, „Mai bine autobuz roz în stație decât T34 la poartă”, „Jos fascismul”, „Schimbăm decorul, trecutul nu ne fură viitorul”, „Avem vocea mai puternică decât platforma electronică” sau „România este europeană în spirit și gândire”.
VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii
S-a scandat „Jos fascismul” și „România, nu uita, noi suntem de partea ta”.
EVENIMENT
O nouă PRELEVARE de organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Donatorul, bărbat de 69 de ani aflat în moarte clinică
Astăzi a avut loc o nouă prelevare de organe în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, în acest caz donatorul fiind un pacient de 69 de ani, aflat în moarte cerebrală, menținut în condiții fiziologice. Familia donatorului și-a dat acordul, făcând astfel gestul nobil și creștinesc de a da o nouă speranță la viață unor oameni aflați în grea suferință.
„Prelevarea de organe s-a efectuat în cadrul a Secției Clinice ATI I și reprezintă cea de-a treia prelevare realizată de la începutul acestui an în Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Echipa medicală formată din Conf. Dr. Cristina Petrișor, medicul responsabil cu identificarea și susținerea donatorului la nivel regional (KDP), Dr. Elena Ștefănescu, medic primar ATI și Dr. Dumitru Patraș, medic primar ATI, coordonator de transplant la SCJU Cluj, au prelevat în deplină siguranță ficatul și rinichii pacientului nerecuperabil. Echipa SCJU Cluj a fost ajutată de Dr.Tudor Moisoiu și Avram Mureșan din ICUTR Cluj, alături de Dr. Popa Călin Popa și Dr. Horea Bocșa din IRGH Cluj.
O nouă PRELEVARE de organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Donatorul, bărbat de 69 de ani aflat în moarte clinică
În vederea transplantării, rinichii prelevați au fost preluați de echipa ICUTR Cluj, în timp ce ficatul a fost preluat de echipa IRGH Cluj.
Profund respect și recunoștință familiei donatorului”, se arată în comunicatul spitalului.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu (PSD): Am fost cel mai afectat. O voi SPRIJINI pe doamna Elena Lasconi în turul 2
Marcel Ciolacu, candidat al PSD la prezidențiale, a declarat, în urma desecretizării documentelor CSAT, că a fost cel mai afectat de modul în care Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea și a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale.
„Am luat act de declasificarea documentelor CSAT care arată că în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali!
Nu am putut să vorbesc public despre aceste documente pentru că am respectat legea. Însă, un fapt este cert: în competiția electorală, am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal. Sper ca, pe baza dovezilor publicate azi, autoritățile statului să-și facă treaba, iar toți cei vinovați să plătească!
Marcel Ciolacu (PSD): Am fost cel mai afectat. O voi SPRIJINI pe doamna Elena Lasconi în turul 2
În fața acestei realități, o voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare și guvernamentale pro-europene, care să o susțină pe doamna Elena Lasconi la votul de pe 8 decembrie.
Trebuie să depășim valul de ură care ne macină de 20 de ani și să ne concentrăm, împreună, pe un mare obiectiv national – continuarea traseului de dezvoltare europeană a României!
Asta așteaptă de la noi atât românii care trăiesc în țară, cât și cei care trăiesc în Occident și care ne-au transmis, prin votul lor recent, că trebuie să continuăm să clădim un stat puternic și demn, capabil să se bată pentru drepturile românilor, oriunde locuiesc aceștia în lume”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
EVENIMENT
Au fost DESECRETIZATE documente SIE/SRI/MAI despre modul de desfășurare a CAMPANIEI lui Călin Georgescu
Miercuri, 4 decembrie 2024, au fost desecretizate documente SIE/SRI/MAI despre modul de desfășurare a campaniei lui Călin Georgescu.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.
Au fost DESECRETIZATE documente SIE/SRI/MAI despre modul de desfășurare a CAMPANIEI lui Călin Georgescu
Totodată, precizăm că Hotărârea adoptată de membrii CSAT în ședința din data de 28 noiembrie 2024 a fost transmisă, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT”, se arată în comunicatul administrației prezidențiale.
Vă prezentăm în anexă documentele declasificate:
Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne
Document CSAT Serviciul de Informații Externe
Document CSAT Serviciul Român de Informații I
Document CSAT Serviciul Român de Informații II
Document CSAT Serviciul de Telecomunicații Speciale
Concluzii:
Rețeaua de conturi asociată direct campaniei a fost de 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea datei scrutinului electoral.
Aproape 800 dintre conturi au fost create încă din 2016, dar au avut o activitate foarte redusă până pe 11.11.2024 după care efectiv au explodat. Conturile au fost coordonate de un „actor” statal. S-au făcut plăți ilegale în criptomonede, sume mari nedeclarate au fost achitate către influenceri. Acest gen de operațiune face parte din tacticile Rusiei de descurajare a țărilor NATO.
Ce spune SRI
„În 19.11.2024 „atacatori cibernetici au compromis serverul de hărți Registrului electoral din infrastructura Autorității Electorale Permanente”.
În 24.11.2024 credențiale de acces la platformele Biroului Electoral Central, Autorității Electorale Permanente și Registrului Electoral „au fost publicate în cadrul unor platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă”.
În ziua alegerilor și în noaptea post alegeri, peste 85.000 de atacuri cibernetice din peste 33 de țări „au vizat obținerea accesului la date din sistemele informatice, alterării integrității și schimbării conținutului prezentat publicului larg”.
„Atacatorul dispune de resurse considerabile, corelate cu un mod de operare specific unui atacator statal”.