Connect with us

CULTURA

FOTO. Catrinel Dumitrescu, fosta actriță a Naționalului clujean, omagiată pentru întreaga carieră la TIFF23

Publicat


catrinel dumitrescu

Actrița Catrinel Dumitrescu a primit, sâmbătă seara, premiul de excelență, la Gala de Închidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 14-24 iunie 2024.

catrinel dumitrescu

Catrinel Dumitrescu a fost remarcată încă din liceu, de pe vremea când frecventa un cerc de teatru, de regizorul Alexandru Tocilescu, care a distribuit-o în spectacolul Svanevit de August Strindberg, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Apoi, a intrat din prima la secția de actorie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa lui Octavian Cotescu.

catrinel dumitrescu

FOTO. Catrinel Dumitrescu, fosta actriță a Naționalului clujean, omagiată pentru întreaga carieră la TIFF23

A jucat pe scenele din Buzău, Sibiu, Turda, iar între 1979 și 1989 la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1990 este angajată la Teatrul Nottara, iar în 2002 a primit Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

A fost căsătorită cu regretatul actor Emil Hossu.

Între 1979 și 1989, perioadă în care a jucat pe scena Naționalului clujean, Catrinel Dumitrescu a colaborat cu mari actori și regizori, printre care Marcel Iureș, Virgil Andrei Vâță, Mihai Măniuțiu, Sorana Coroamă Stanca ori Andrei Mihalache.

Spectacole la Teatrul Național Lucian Blaga, Cluj Napoca:

Mara – Patima fără sfârşit de Horia Lovinescu, regia: Virgil Andrei Vâţă, 1989
Lucille – Burghezul gentilom de Molière, regia: Mihai Măniuţiu, 1988
Nana – Concurs de împrejurări de Adrian Dohotaru, regia: Marin D. Aurelian, 1987
Hellea – Melodie varşoviană de Leonid Zorin, regia: V.T. Popa, 1986
Anca – Seară cu dans, scenariul și regia: Sorana Coroamă Stanca, 1985
Marghioliţa – Vreau să mă mărit, musical după Piatra din casă de Vasile Alecsandri, regia: Andrei Mihalache, 1984
Irina – Vânătoarea de raţe de Alexander Vampilov, regia: V.T. Popa, 1984
Ioana Boga – Surorile Boga de Horia Lovinescu, regia: Aureliu Manea, 1983
EA – Nu sunt Turnul Eiffel de Ecaterina Oproiu, regia: Andrei Mihalache, 1983
Magda Minu – Ultima oră de Mihail Sebastian, regia: V.T. Popa, 1983
Nina Zarecinaia – Pescăruşul de A.P. Cehov, regia: Timotei Ursu, 1983
Duffy – A cincea lebădă de Paul Everac, regia: Andrei Mihalache, 1983
Catinca – Un os pentru un câine mort de Al. Sever, regia: V.T. Popa, 1981
Nicola Davies – Cum se numeau cei patru Beatles? de Stephen Poljakoff, regia: T.Th. Ciupe, 1980
Irina Ingeborg – Pasărea Shakespeare de D.R. Popescu, regia: Alexandru Tatos, 1974

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

Într-o cronică a piesei Melodie varșoviană a lui Leonid Zorin din 1986, criticul Doina Cernica scria: „În rolul Hellei, Catrinel Dumitrescu confirmă valențele unui talent recunoscut. (…) În partea a doua, în care interpretează rolul Hellei la peste 30 și peste40 de ani, Catrinel Dumitrescu îi impune personajului o imagine nouă prin îmbogățire, de o copleșitoare forță dramatică. Ca și pentru Hellea în dragoste, pentru Catrinel Dumitrescu, în teatru, opțiunea își descoperă inepuizabil resursele pentru trăirea ei plenară, până la capăt.”

catrinel dumitrescu

„Regizorul a avut ideea de a colabora cu Catrinel Dumitrescu, de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, idee fericită şi pentru spectacol şi pentru interpretă, pentru că structura rolului Doruleţ cerea o distribuţie foarte îngrijită. Catrinel Dumitrescu a răspuns cu sinceritate, disciplină şi pasiune. Ea îşi compune rolul din inocenţă şi jovialitate, pune candoare şi nostalgie, spontaneitate şi mobilitate, în doze precis intuite”, scrie în cronica spectacolului Visul unei nopți de iarnă de Tudor Mușatescu, pusă în scenă în 1981 la Teatrul de Stat din Turda.

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

Premii și nominalizări:

Premiul publicului pentru rolul Sheila, în Totul e relativ – Fest(in) pe Bulevard, 2017
Premiul special pentru rolul Maureen, în Un pic prea intim – Fest(in) pe Bulevard, 2013
Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune, Aurora – Premiile Gopo, 2012
Nominalizare pentru cel mai bun rol secundar, în spectacolul Aniversarea – Gala Premiilor UNITER, 2009
Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, 2002
Premiul de interpretare pentru rolul Hellea, în Melodie varșoviană de Leonid Zorin, regia: V.T. Popa – Festivalul de Teatru, Braşov, 1986

catrinel dumitrescu

Articol realizat cu sprijinul  Arcanum.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Elevii și studenții clujeni din familii cu venituri reduse primesc ”ajutor pentru calculator”. Care sunt condițiile

Publicat

De

Bani pentru calculator pentru elevi și studenți din Cluj

Programul Euro200, care prevede acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare, se derulează și în 2025, anunță reprezentanții Ministerului Educației.

Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro.

Elevii și studenții clujeni beneficiază și în acest an de ajutor pentru achiziția de calculatoare

Beneficiari ai acestui program sunt elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie. Ca noutate, venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei anul trecut, la 500 de lei.

Potrivit unui calendar anunțat de Ministerul Educației, depunerea cererilor și documentelor necesare se poate face până în 16 mai. De asemenea, anchetele sociale și evaluarea cererilor se va face pînă în data de 6 iunie, iar lista beneficiarilor va fi publicată în data de 20 iunie. Vor putea fi depuse și contestații între 1 și 4 iulie, iar lista finală se va afișa în data de 25 iulie.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

LOCUINȚE sociale pentru vârstnicii din Pata Rât, printr-un program al Primăriei Cluj, finanțat EXCLUSIV de la bugetul local

Publicat

romi

Primăria Cluj oferă locuințe sociale pentru vârstnicii din Pata Rât prin programul INFIELD, finanțat exclusiv de la bugetul local.

„În ședința Consiliului Local din 7 aprilie a fost supusă votului și aprobată ultima etapă din proiectul INFIELD prin care Primăria municipiului oferă locuințe pentru vârstnicii din Pata Rât.

Acest program, finanțat integral de la bugetul local, este o premieră la nivel național prin faptul că este dedicat vârstnicilor de etnie romă.

romi

LOCUINȚE sociale pentru vârstnicii din Pata Rât, printr-un program al Primăriei Cluj, finanțat EXCLUSIV de la bugetul local

Astfel, Primăria a achiziționat de pe piața liberă 5 locuințe pentru a reloca 2 cupluri de seniori și 3 persoane vârstnice singure care la acest moment locuiesc în condiții de segregare. Alături de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj a fost inițiată o selecție prin care să fie alocate aceste locuințe pe criterii precum: vârstă, vechimea în muncă, starea de sănătate, situația familială, gradul de dizabilitate și alte criterii conform practicilor europene în acest sector.

romi

romi

romi

„Până în prezent, în total, au fost achiziționate 110 locuințe”

După relocarea cetățenilor, aceste persoane vor primi în continuare suport administrativ, psiho-social, vor avea acces la întâlniri de grup și alte resurse necesare pentru integrarea lor în comunitate – prin proiectul PASSUS cu finanțare de la Primăria Cluj-Napoca.

Mai multe informații pot fi consultate în proiectul de HCL de pe site-ul Primăriei sau pe canalele de comunicare ale ADI ZMC.

romi

romi

Până în prezent, în total, au fost achiziționate 110 locuințe în scopul desegregării, prin proiecte cu fonduri norvegiene: 2 locuințe de necesitate – în caz de incendiu, violență domestică ș.a., iar 108 pentru familiile din Pata Rât. Actualmente, 502 persoane beneficiază de aceste locuințe”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Cluj.

Foto: arhivă proiecte norvegiene desfășurate de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu ADI-ZMC

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi candidați pentru funcția de primar în Valea Ierii. Alegeri locale parțiale, odată cu primul tur de prezidențiale

Publicat

prezidențiale

Biroul Electoral de Circumscripție al comunei Valea Ierii din județul Cluj a validat miercuri, 9 aprilie, cele două candidaturi pentru alegerile locale parțiale.

Doi candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de primar al comunei Valea Ierii. Este vorba despre Ioan Maioș (PNL), fost consilier local și inspector de muncă în cadrul ITM Cluj și Bogdan Balea (PSD), fost consilier local, care asigură interimatul la primărie.

Alegerile locale parțiale la Valea Ierii pentru funcția de primar vor avea loc pe 4 mai, odată cu turul 1 al alegerile prezidențiale.

Ales în iunie 2024, dar și-a pierdut mandatul

Dorin Nap (PSD), ales în funcția de primar al comunei la alegerile din 9 iunie 2024, a fost condamnat definitiv anul trceut de către Curtea de Apel Cluj la doi ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru furt de arbori și fals intelectual.

Primarul a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, furt de arbori din fondul forestier şi fals intelectual.

Mai mult, Curtea de Apel Cluji i-a interzis acestuia să ocupe funcții publice, pe o perioadă de trei ani.

Astfel, în urma ordinul fostului prefect Irina Munteanu, primarul Nap și-a pierdut mandatul, astfel că în 4 mai vor fi organizate alegeri locale parțiale pentru funcția de primar.

Citește mai departe

EVENIMENT

Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR a PĂRĂSIT partidul

Publicat

Claudiu Târziu, AUR

Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR,  a anunțat miercuri că se desparte de partid. „Inevitabilul s-a produs, mă despart definitiv de AUR”, a fost mesajul transmis de Târziu. Claudiu Târziu și președintele AUR, George Simion, au de mult timp o relație tensionată.

Mesajul a fost transmis în mediul online.

„Inevitabilul s-a produs. Mă despart definitiv de AUR. Pentru că săptămâna trecută AUR a fost înlocuit cu Partidul George Simion. A fost alegerea participanților la ședința Consiliului Național de Conducere. Peste câteva săptămâni, unii vor spune că nu au fost de acord, dar n-au avut ce face…”, a transmis Claudiu Târziu, prin intermediul rostonline.ro.

Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR a PĂRĂSIT partidul

El a anunțat că va înființa o altă formațiune politică.

„Am sentimentul că sunt alungat din propria casă de către copiii mei, pentru că am încercat să-i opresc să-i dea foc. Dar măcar salvez moștenirea pe care mi-am propus dintru început să o pun în lucrare. Cu zestrea aceasta moral-spirituală și cultural-politică am putut construi vehiculul politic numit AUR și nu le-o las, mai ales că nici nu își dau seama că au nevoie de ea. Cu acest capital simbolic de luptă și de jertfă, voi putea clădi o altă formațiune politică, mai performantă și mai trainică”, a precizat Claudiu Târziu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate