CULTURA
FOTO. Catrinel Dumitrescu, fosta actriță a Naționalului clujean, omagiată pentru întreaga carieră la TIFF23

Actrița Catrinel Dumitrescu a primit, sâmbătă seara, premiul de excelență, la Gala de Închidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 14-24 iunie 2024.
Catrinel Dumitrescu a fost remarcată încă din liceu, de pe vremea când frecventa un cerc de teatru, de regizorul Alexandru Tocilescu, care a distribuit-o în spectacolul Svanevit de August Strindberg, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Apoi, a intrat din prima la secția de actorie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa lui Octavian Cotescu.
FOTO. Catrinel Dumitrescu, fosta actriță a Naționalului clujean, omagiată pentru întreaga carieră la TIFF23
A jucat pe scenele din Buzău, Sibiu, Turda, iar între 1979 și 1989 la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1990 este angajată la Teatrul Nottara, iar în 2002 a primit Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc.
A fost căsătorită cu regretatul actor Emil Hossu.
Între 1979 și 1989, perioadă în care a jucat pe scena Naționalului clujean, Catrinel Dumitrescu a colaborat cu mari actori și regizori, printre care Marcel Iureș, Virgil Andrei Vâță, Mihai Măniuțiu, Sorana Coroamă Stanca ori Andrei Mihalache.
Spectacole la Teatrul Național Lucian Blaga, Cluj Napoca:
Mara – Patima fără sfârşit de Horia Lovinescu, regia: Virgil Andrei Vâţă, 1989
Lucille – Burghezul gentilom de Molière, regia: Mihai Măniuţiu, 1988
Nana – Concurs de împrejurări de Adrian Dohotaru, regia: Marin D. Aurelian, 1987
Hellea – Melodie varşoviană de Leonid Zorin, regia: V.T. Popa, 1986
Anca – Seară cu dans, scenariul și regia: Sorana Coroamă Stanca, 1985
Marghioliţa – Vreau să mă mărit, musical după Piatra din casă de Vasile Alecsandri, regia: Andrei Mihalache, 1984
Irina – Vânătoarea de raţe de Alexander Vampilov, regia: V.T. Popa, 1984
Ioana Boga – Surorile Boga de Horia Lovinescu, regia: Aureliu Manea, 1983
EA – Nu sunt Turnul Eiffel de Ecaterina Oproiu, regia: Andrei Mihalache, 1983
Magda Minu – Ultima oră de Mihail Sebastian, regia: V.T. Popa, 1983
Nina Zarecinaia – Pescăruşul de A.P. Cehov, regia: Timotei Ursu, 1983
Duffy – A cincea lebădă de Paul Everac, regia: Andrei Mihalache, 1983
Catinca – Un os pentru un câine mort de Al. Sever, regia: V.T. Popa, 1981
Nicola Davies – Cum se numeau cei patru Beatles? de Stephen Poljakoff, regia: T.Th. Ciupe, 1980
Irina Ingeborg – Pasărea Shakespeare de D.R. Popescu, regia: Alexandru Tatos, 1974
Într-o cronică a piesei Melodie varșoviană a lui Leonid Zorin din 1986, criticul Doina Cernica scria: „În rolul Hellei, Catrinel Dumitrescu confirmă valențele unui talent recunoscut. (…) În partea a doua, în care interpretează rolul Hellei la peste 30 și peste40 de ani, Catrinel Dumitrescu îi impune personajului o imagine nouă prin îmbogățire, de o copleșitoare forță dramatică. Ca și pentru Hellea în dragoste, pentru Catrinel Dumitrescu, în teatru, opțiunea își descoperă inepuizabil resursele pentru trăirea ei plenară, până la capăt.”
„Regizorul a avut ideea de a colabora cu Catrinel Dumitrescu, de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, idee fericită şi pentru spectacol şi pentru interpretă, pentru că structura rolului Doruleţ cerea o distribuţie foarte îngrijită. Catrinel Dumitrescu a răspuns cu sinceritate, disciplină şi pasiune. Ea îşi compune rolul din inocenţă şi jovialitate, pune candoare şi nostalgie, spontaneitate şi mobilitate, în doze precis intuite”, scrie în cronica spectacolului Visul unei nopți de iarnă de Tudor Mușatescu, pusă în scenă în 1981 la Teatrul de Stat din Turda.
Premii și nominalizări:
Premiul publicului pentru rolul Sheila, în Totul e relativ – Fest(in) pe Bulevard, 2017
Premiul special pentru rolul Maureen, în Un pic prea intim – Fest(in) pe Bulevard, 2013
Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune, Aurora – Premiile Gopo, 2012
Nominalizare pentru cel mai bun rol secundar, în spectacolul Aniversarea – Gala Premiilor UNITER, 2009
Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, 2002
Premiul de interpretare pentru rolul Hellea, în Melodie varșoviană de Leonid Zorin, regia: V.T. Popa – Festivalul de Teatru, Braşov, 1986
Articol realizat cu sprijinul Arcanum.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Peste 113 milioane de lei a cheltuit Klaus Iohannis pe zboruri externe în 10 ani. Dezmăț în ultimii 2 ani de mandat

Administrația Prezidențială a desecretizat, marți seara, costurile pentru zborurile președintelui Klaus Iohannis, multe cu avioane de lux, din perioada ianuarie 2015-februarie 2025, care au costat, în total, peste 113 milioane de lei. De remarcat că în ultimii 2 ani din cel de-al doilea mandat Iohannis a cheltuit peste 55 de milioane de lei pe zboruri externe.
Klaus Iohannis a avut, în cele două mandate, 193 de zboruri, potrivit documentului trimis MEDIAFAX de Administrația Prezidențială.
Astfel, costurile în 2015 au fost de 6,61 milioane lei, în 2016 de 5,2 milioane lei, în 2017 de 5,6 milioane de lei, 4,9 milioane de lei în 2018, iar în 2019 de 9,34 milioane de lei.
În al doilea mandat Administrația Prezidențială a plătit pentru zborurile cu avioane private folosite pentru deplasările oficiale 3,17 milioane de lei în 2020, 7,04 milioane de lei în 2021, 13,7 milioane de lei în 2022, 36,5 millioane de lei în 2023 și 20,9 milioane de lei în 2024.
În 2025 Klaus Iohannis a avut o singură deplasare, în Belgia, pentru care a cheltuit 685.000 de lei pentru deplasarea cu un avion privat.
Cele mai multe deplasări au fost făcute în 2023, când a avut 26 de deplasări.
Cea mai costisitoare deplasare, în Africa
Cea mai costisitoare deplasare a fost între 13 și 24 noiembrie 2023 – de peste 3,5 milioane de lei, când fostul șef al statului român a efectuat o vizite de stat și oficiale la Nairobi, Republica Kenya, Zanzibar, Republica Unită a Tanzaniei, Praia, Republica Cabo Verde, la Dakar, Republica Senegal.
EVENIMENT
Baroul Cluj a sesizat Inspecția Judiciară. O judecătoare de la Judecătoria Cluj-Napoca a amendat abuziv un avocat

Consiliul Baroului Cluj a primit o sesizare din partea unui avocat din oficiu cu privire la un incident petrecut la Judecătoria Cluj-Napoca în exercitarea dreptului de apărare a unui justițiabil și a deciz sesizarea Inspecției Judiciare.
”Din sesizarea transmisă de domnul avocat către Consiliul Baroului Cluj reiese că în cadrul unei cauze penale aflate pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, unde domnul avocat asista un inculpat, fiind desemnat ca avocat din oficiu, magistratul care prezida ședința de judecată a înțeles ca, in mod repetat, în timpul audierii inculpatului, să interzică domnului avocat să-și sfătuiască clientul prin raportare la exercitarea dreptului la tăcere, drept reglementat legal prin dispozițiile codului de procedură penală. De asemenea, pentru faptul că domnul avocat a insistat în a-și sfătui clientul, prin prisma exercitării dreptului la apărare al acestuia și a dreptului la tăcere, doamna judecător a aplicat avocatului două amenzi judiciare.
Față de aceste aspecte, dovedite de cuprinsul încheierii de ședință pusă la dispoziție de domnul avocat, Consiliul Baroului Cluj dorește să-și manifeste public dezaprobarea totală față de comportamentul nedeontologic pe care magistratul a înțeles să îl adopte.
Este inadmisibil
Considerăm căeste inadmisibil ca în desfășurarea unui proces penal, judecătorul care soluționează cauza, să intervină în exercitarea drepturilor inculpatului, drepturi care se exercită în cazul asistenței juridice obligatorii prin avocat, cu scopul limitării acestora.
Reamintim că, în temeiul art. 109, alin. 2 și 3 din Codul de procedură penală, inculpatul are dreptul să se consulte cu avocatul atât înainte, cât și în cursul audierii și că în cursul audierii inculpatul își poate exercita dreptul la tăcere cu privire la orice este întrebat.
Abuz la adresa avocatului
Consiliul Baroului Cluj apreciază, de asemenea, ca fiind o măsură abuzivă amendarea avocatului pentru că acesta a încercat să-și exercite profesia și să asigure justițiabilului pe care îl reprezenta o apărare efectivă și nu doar formală.
O astfel de încercare de intimidare a avocatului, prin amendarea repetată cu un cuantum total care depășește cu mult onorariul pe care acesta îl va încasa la final din fondurile Ministerului Justiției, este un comportament care nu poate fi tolerat de corpul avocaților din Baroul Cluj.
În considerarea celor sus expuse, Consiliul Baroului Cluj a decis sesizarea Inspecției Judiciare raportat la comportamentul doamnei judecător, prin prisma comiterii abaterii disciplinare, respective a exercitării funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”, arată Baroul Cluj.
EVENIMENT
Prețuri razna pentru garsonierele Clujului. Cine își permite să dea 82.000 de euro pe 24 mp?

Prețurile la garsoniere au luat-o razna la Cluj-Napoca, orașul din România în care parcă s-au mutat toți milionarii singuri de pe Coasta de Azur.
O agenție imobiliară oferă spre vânzare o garsonieră de 24 mp la prețul de 82.000 de euro, ceea ce face ca metrul pătrat să se apropie de 3.500 de euro.
Aceasta este situată în cartierul Grigorescu, la etajul 1 al unui bloc construit în 1970.
Garsoniera este compusă din cameră, baie, bucătărie, hol și balcon și vinde cu bucătăria mobilată și utilată. Este dotată cu centrală termică și are certificat energetic clasa B.
Altă garsonieră ”chilipir”
Dar stați, că asta nu e tot. În altă zonă a Clujului, în cartierul Mărăști, este de vânzare o garsonieră, cu 2 mp mai mică, la un preț sensibil redus, de doar 70.500 de euro, ceea ce înseamnă 3200 de euro/mp.
Aceasta are o suprafață de 22 mp, este situată la etajul 4 al unui bloc și este renovată complet cu finisaje premium, mobilată și utilată modern.
Garsoniera are, la fel ca prima, centrală termică proprie.
Garsoniere pe Coasta de Azur
Pe Coasta de Azur în Franța, în localitatea Pernes-les-Fontaines, la 250 de km de Nisa, se vinde un studio de 26 mp, la 130.000 de euro. Acesta este compus dintr-o cameră, bucătărie funcțională și baie.
Un alt studio, de 27 de mp, localizat în Cannes, se poate cumpăra cu 159.000 de euro, acesta având un dormitor, dar și o terasă de 19 mp.
E adevărat și că în Monaco, perla sudului Franței, un studio de 25 mp se vinde cu fabuloasa sumă de 1,7 milioane de euro!
EVENIMENT
PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie

După o săptămână în care frigul și ninsoarea par să fi pus stăpânire pe România, temperaturile devin mai blânde, chiar mai ridicate decât cele normale pentru sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, potrivit prognozei pentru perioada 17 martie – 14 aprilie, transmisă marți de ANM.
17 – 24 martie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie
24 – 31 martie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea nordică a teritoriului. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.
31 martie – 7 aprilie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.
7 – 14 aprilie
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, cu posibilitatea unui ușor excedent în zonele montane.