Connect with us

EVENIMENT

FOTO/ CASĂ pentru o bătrână singură din Măguri Răcătău, construită de voluntarii CERT Transilvania

Publicat


Voluntarii de la CERT Transilvania au construit o căsuță pentru o bătrânică singură din Măguri Răcătău, jud. Cluj.

„Am petrecut 3 zile în munți și vrem să împărtășim cu voi bucuria, liniștea și pacea noastră, regăsite în cătunul Iusdei, comuna Măguri Răcătău.

Aici, în inima Apusenilor locuiește bunica Ana, singură, într-o căsuță pe care timpul și vremea au tot deteriorat-o, iar acum stă să cadă. Cătunul este o așezare cu case răsfirate, iar cel mai apropiat vecin este la peste 1 km distanță.

Ca să ajungem la bunica Ana, am mers pe un drum forestier câțiva kilometri, iar apoi am continuat pe jos.
Aveam bagaje multe cu noi: 3 tone de beton, 100 mp panou, 1 tonă de profile metalice, necesarul pentru instalația electrică, o sobă și alte “mărunțișuri” – mai simplu, duceam o casă, pe brațele voluntarilor nostri harnici.

Am petrecut 3 zile cu bunica noastră, Ana, 3 zile de bucurie și muncă, astfel încât la final, bunicuța să aibă o casă sigură, să nu se mai teamă că la cei 75 de ani ai ei, va ajunge între dărâmături.

 

Am plecat de la Iusdei încărcați cu pace și bucurie.
Vrem să împărtășim și cu voi acestea și le mulțumim sponsorilor și partenerilor care ne-au fost alături”, au comunicat cei de la CERT pe Facebook.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Dan Tarcea: Șantierele de la metrou și centura metropolitană vor începe anul acesta

Publicat

Dan Tarcea

O discuție cu viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, este plină de „tehnicalități” administrative. Cînd crezi că l-ai prins cu cu o inadvertență, o lucrare întîrziată sau o revendicare legitimă a comunității pe care Primăria pare că a omis-o sau a neglijat-o, Dan Tarcea îți explică cu răbdare și aplicat că problemele trebuie nuanțate, că administrația unui oraș precum Cluj-Napoca e un mecanism greoi și sofisticat, nu o forță de reacție rapidă sau un serviciu de urgență!

Opt ani lângă Boc

Prezent în podcastul „Contraste” al jurnalistului Florin Danciu de la Cluj24, Dan Tarcea a vorbit despre variantele de optimizare a traficului în oraș și motivele pentru care s-a optat pentru metrou.

De asemenea, viceprimarul a dat asigurări că șantierele de la metrou și centura metropolitană vor începe anul acesta și vor fi realități.

Dan Tarcea a pornit in politică de la împărțit flori și mărțișoare la organizația din Mănăstur a PNL, iar în Consiliul Local Cluj-Napoca a intrat de „sub linie”, prin plecare a doi colegi, consileri locali, în Parlament, iar anul acesta își încheie cel de-al doilea mandat de viceprimar.

Despre cei opt ani petrecuți în „umbra” lui Emil Boc îl puteți vedea și auzi vorbind în podcastul „Contraste

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Porcul ne poate salva nu numai de Crăciun. Rinichi de porc transplantat la un pacient

Publicat

De

porc bun

O echipă de chirurgi americani a transplantat rinichiul de la un porc modificat genetic la un pacient în viaţă, o premieră care reprezintă un nou pas către o potenţială soluţie la deficitul cronic de donări de organe, a anunţat joi un spital american, relatează AFP, transmite Agerpres.

Pacientul, în vârstă de 62 de ani, se ‘recuperează bine’ după operaţia care a avut loc în urmă cu mai puţin de o săptămână, a declarat într-un comunicat Massachusetts General Hospital din Boston. Rinichi de la porci modificaţi genetic au fost deja transplantaţi şi funcţionau şi la oameni aflaţi în stare de moarte cerebrală, mai notează AFP.

Pacienţi în viaţă au primit deja un transplant de inimă de la un porc modificat genetic, dar au decedat.

Aceste modificări genetice sunt efectuate pentru a reduce riscul de respingere.

Medicii ‘mi-au explicat în detaliu avantajele şi dezavantajele procedurii’, a afirmat pacientul, Richard Slayman, potrivit unui comunicat. ‘Am văzut aceasta ca pe o modalitate nu numai de a mă ajuta, ci şi de a da speranţă miilor de persoane care au nevoie de un transplant pentru a supravieţui’, a spus el.

Peste 100.000 de persoane aşteaptă un transplant de organe în Statele Unite. Rinichiul este organul cel mai frecvent solicitat.

Domeniul xenogrefelor – transplanturile de organe de animale la om – a avansat cu mare viteză în ultimii ani.

Premiera mondială a unui transplant de rinichi de porc la un om aflat în moarte cerebrală a avut loc în septembrie 2021 şi a fost efectuat de chirurgi de la NYU Langone Hospital din New York.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Școala din Bună Ziua, undă verde în Consiliul Local. Va avea o capacitate de 533 de elevi

Publicat

De

Școala cartierul Bună Ziua

O școală nouă va fi construită în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. Proiectul a trecut luni la vot în Consiliul Local.

Investiția este de peste 150 de milioane de lei, iar Primăria va trebui să facă și exproprieri.

Școala din Bună Ziua, undă verde în Consiliul Local. Va avea o capacitate de 533 de elevi

Consilierii locali au votat indicatorii economici pentru noua școală din Bună Ziua, cu clasele 0-8.

Ptrivit primarului Emil Boc, suma de peste 150 de milioane de lei include și exproprierile necesare construirii școlii.

„Școala va avea 4 nivelui, subsol, parter și 2 etaje, 27 de săli de clasă, 4 laboratoare și zonă de luat masa, pentru că școlile noi pe care le construim trebuie să aibă și această infrastructură”, a declarat Emil Boc.

Școală cartierul Bună Ziua

Unitatea de învățământ va avea și areliere, o sală de sport cu vestiare, terenuri de sport, parcare subterană, 200 de panouri fotovoltaice și o grădină de flori.,

Potrivit proiectului, drumul de acces la școală va avea două benzi, trotuare și piste de biciclete.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca, neînvinsă la baschet. Îşi menţine invincibilitatea în campionat

Publicat

De

U-BT Cluj-Napoca a învins-o pe BC CSU Sibiu cu scorul de 99-65, duminică, în deplasare, într-un meci din Liga Naţională de baschet masculin, Grupa 1-10.

Campioana rămâne astfel neînvinsă în acest sezon pe plan intern.

De la ”U” s-au remarcat Emanuel Căţe 12 puncte, 7 recuperări, 3 pase decisive, Mihai Marius Măciucă, 13 p, 4 rec, Jarell Alexander Eddie, 13 p. Rareş Uţă a fost cel mai bun de la sibieni, cu 15 p, 7 rec.

În alt meci, CS Dinamo Bucureşti a dispus de FC Argeş Piteşti cu 94-71 şi rămâne în cursă pentru play-off.

Andrei Mandache a fost cel mai bun de la Dinamo, cu 21 p, 5 rec, susţinut de Sean Evans, 16 p, 7 rec, 3 pd. Naje Abdean Smith, cu 13 p, 5 rec, s-a remarcat de la oaspeţi.

Grupa 1-10
1. U-BT Cluj-Napoca 32 puncte
2. CSM CSU Oradea 29
3. FC Argeş Piteşti 25
4. CSO Voluntari 24
5. CS Rapid Bucureşti 23
6. BC CSU Sibiu 23
7. CSM CSU Constanţa 22
8. CS Dinamo Bucureşti 21
9. CSM Târgu Mureş 21
10. CSM Corona Braşov 20

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax