ACTUALITATE
FOTO. Calea Partizanilor din Apuseni, traseu tematic în memoria Grupului Șușman din județul Cluj

Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni și urmașii familiei de partizani Șușman au început demersurile pentru realizarea proiectului care se referă la ”Calea Partizanilor din Apuseni”, fiind amplasate, deja, primele 2 panouri din cele 9 câte vor fi în total.
Inițiatorii proiectului spun că este vorba despre un traseu memorial-tematic care va fi inaugurat în toamna acestui an și care va cinsti amintirea grupului de rezistență anticomunistă „Teodor Șușman”.
Grupul de partizani Șușman
”În parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni și cu Fundația Corneliu Coposu intenționăm să realizăm traseul tematic Calea Partizanilor – primul de acest fel din România – care ne va aminti de rezistența îndârjită și demnă a moților în fața terorii comuniste.
Vorbim despre un traseu care ar trebui să fie esențial în orice infrastructură a memoriei de tipul acesta și care va fi parte integrantă din Ecomuzeul Țării Moților”, au precizat inițiatorii proiectului.
Calea Partizanilor va trece prin câteva locuri în care oamenii din Grupul „Șușman” au trăit în clandestinitate și au luptat până la cele din urmă consecințe, împotriva regimului comunist și a Securității, între anii 1948-1958.
Având o formă de circuit, traseul va lega Versantul Muncelului – Valea Firei – Masivul Humpleu, fiind și un periplu prin una dintre cele mai spectaculoase zone carstice ale României, presărată cu peșteri, avene, grote.
Experiență unică
Calea Partizanilor, pe care vor fi amplasate 9 panouri, va fi o drumeție cu nivel mediu de dificultate.
”O invitație la o experiență unică la care vor contribui povestirile incredibile ale trecutului recent, dar reale până la moarte și dincolo de ea, totul în cel mai răpitor peisaj montan cu putință.
Dorim ca acest traseu tematic să fie completat și prin amenajarea unui adăpost montan, care să păstreze aspectul și caracteristicile celor folosite de partizanii din Grupul „Șușman” de-a lungul anilor de rezistență.
Puteți dona pentru proiect
A sosit ceasul ca lupta și sacrificiile locuitorilor din Apuseni, prinși sub tăvălugul puterii totalitare comuniste, să nu ne lase indiferenți. Haideți să le facem cunoscute!
Ajutați ca memoria lor să învingă uitarea!
Românii care îmbrățișează semnificația acestei idei și au posibilitatea să o susțină pot ajuta cu donații în următorul cont:
RO62BTRLRONCRT0209432502
Orice sumă este binevenită, având în vedere că e vorba despre un proiect 100% independent. Valoarea proiectului este de cca. 30.000 lei”, au subliniat Constantin Teodor și Carmen Șușman și reprezentanții Asociației Clubul Monarhiștilor Clujeni.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ioan Ovidiu Sabău, despre jucătorii săi după victoria cu Rapid: Mi-a plăcut curajul, atitudinea și plăcerea de a juca fotbal

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, s-a declarat mulțumit după victoria de sâmbătă din deplasare în fața celor de la Rapid București, scor 0-2, și i-a felicitat pe jucători.
”Jocul acesta îmi amintește de jocurile frumoase pe care le-am practicat. În urma acelor jocuri bune am stat 18 etape pe primul loc, o echipă care pe merit a fost acolo. Am dominat, mai ales în prima repriză, în zona centrală, am ținut de minge, am avut posesia, am avut acea plăcere să jucăm fotbal, curaj, am și reușit să înscriem.
În a doua repriză, jucătorii cu probleme au început să piardă din ritm și nu am mai avut mingea și am început să ne retragem ceea ce nu trebuia să facem.
Mi-au plăcut intervențiile lui Edwinas (portarul echipei – n.a.). Mi-a plăcut curajul, atitudinea, starea de spirit și plăcerea de a juca fotbal, asta m-a impresionat la jucătorii mei, îi felicit.
Sunt mulțumit de cum am arătat, asta vreau să fie fața Universității, să impresioneze prin joc, un fotbal plăcut, să placă celor care se uită la noi. Asta trebuie să ne preocupe, să jucăm fotbal”, a spus Sabău.
Acesta crede că echipa sa poate să fie printre primele trei din play-off.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Va fi distribuită de Înviere la biserici


Echipa de fotbal ”U” Cluj a învins, sâmbătă, în deplasare, formația Rapid București cu scorul de 2-0, astfel că jucătorii lui Ioan Ovidiu Sabău se întorc cu trei puncte din Giulești.
Primul gol al clujenilor a fost marcat în prima repriză, în minutul 44, de Ovidiu Bic din pasa lui Thiam, iar cel de-al doilea de Macalou, după o fază personală.
În urma acestui rezultat, ”U” urcă pe locul 4 în clasamentul play-off-ului, cu 32 de puncte. Primul loc este ocupat de FCSB, cu 36 de puncte, urmată de CFR cu 34 și Universitatea Craiova cu 33 de puncte.
FCSB și CFR Cluj se vor înfrunta, duminică, la București, de la ora 20.
Echipele de start
Rapid București: Stolz – Onea, Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Christensen, Keita, Kait – Dobre, Petrila, Koljic
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, Ademo, R. Pop, N’Jie, Gojkovic, Burmaz
Antrenor: Marius Șumudică
”U” Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu – D.Codrea – Bic, Simion, Artean, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Ovidiu Popescu, Oaidă, Silaghi, Opriș, Fabry, Nistor, Macalou, Miranyan
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Sursa foto: Facebook – FC Universitatea Cluj
CULTURA
VIDEO. Procesiunea focului sacru la Cluj-Napoca, aprins de Paște în fața Bisericii Romano-Catolice ”Sf. Mihail”

Credincioșii romano-catolici din Cluj-Napoca au asistat, sâmbătă seara, la cremonia aprinderea focului sacru, Vigilia, în fața Bisericii ”Sf. Mihail” din Piața Unirii, acesta fiind momentul culminant al sărbătorii de Paște.
Preotul Potyo Istvan din cadrul bisericii a declarat că tot ceea se întâmplă în cadrul Liturghiei întruchipează o bucurie, iar focul care se aprinde înseamnă viața eternă.
”Îl sărbătorim pe Domnul Nostru Cristos care este etern și ne dă nouă, tuturor, speranță și viață. Focul aprins înseamnă trăire, dar și jertfă, iar de la acest foc va fi aprinsă lumânarea de Paști”, a spus acesta.
Credicioșii romano-catolici se vor întoarce la Biserica ”Sf. Mihail” duminică dimineață pentru sfințirea coșurilor cu alimente de Paște.