EVENIMENT
FOTO. Business a la Cluj. Nicoleta Samoilă (antreprenor): Mi-am propus să hrănesc SĂNĂTOS și am reușit
Cineva spunea odată că mâncarea pe care o consumi poate fi fie cea mai sigură și mai puternică formă de medicament, fie cea mai lentă formă de otravă. „Cei care cred că nu au timp pentru o alimentație sănătoasă, mai devreme sau mai târziu vor trebui să găsească timp pentru boală”, a completat Edward Stanley. Nicoleta Samoilă este una dintre acele persoane care crede cu tărie că omul este ceea ce mănâncă.
Îndemnul „Mănâncă, roagă-te, iubește” îi este aplicabil Nicoletei până într-un punct. Partea cu „mănâncă” o dă altora, Rugăciunile și iubirea față de cel pe care-l hrănește o caracterizează.
FOTO. Business a la Cluj. Nicoleta Samoilă (antreprenor): Mi-am propus să hrănesc SĂNĂTOS și am reușit
S-a născut în Cluj, este „o corcitură veritabilă dintre un ardelean cu o olteancă, la rândul ei dintr-o mamă olteancă și tată moldovean de dincolo de Prut”, după cum se caracterizează Nicoleta. A terminat liceul de filologie Ady-Șincai, la acea vreme. Apoi a urmat cursurile facultății de comunicare și PR din cadrul UBB Cluj. „M-am lăsat de două facultăți, una de drept, în anul 1 pentru că aveam nevoie de bani și a trebuit să lucrez, și una de turism. Am urmat tot felul de cursuri, pe comunicare, marketing, vânzări, tehnici de negociere, cam tot ce cuprindea buna dezvoltare a abilităților mele de vânzare”, spune Nicoleta.
Primul ei loc de muncă a fost la un cazino, în 1993. La vârsta de 18 ani s-a făcut crupier. „Le-a plăcut de mine că eram tupeistă, că habar n-aveam cu ce se mănâncă job-ul ăsta”, spune, râzând, Nicoleta. „În acea perioadă nu m-am mai dus la cursuri deloc. Ajungeam dimineața la 5 acasă, dormeam două ore după care plecam spre școală dar nu mai ajungeam. Ieșeam cu colegii la o cafea, din astea… Prin iunie 1994, mă-ntreabă tata câte bobițe am pe toamnă? Nu cunoșteam expresia așa că i-am zis că n-am niciuna. Până la urmă a aflat că n-am fost la școală și s-a generat o criză în familie, ai mei fiind cadre didactice”, mărturisește Nicoleta.
A început să facă „bișniță” cu bujii, cu Carpați fără, cu articole din Turcia, „N-am făcut avere, îmi trebuiau bani de buzunar”, spune Nicoleta.
„De la betoane la iluzii am vândut orice”
A ajuns să vândă mortare uscate, faianță și gresie, gleturi, cu TIR-urile, la o fabrică din Turda. După 9 luni s-a apucat de croitorie și-și vindea creațiile la magazine din Sora.
Apoi a ajuns în Asigurări. Vorba ei, de la betoane la iluzii a vândut orice. După trei luni a ajuns cel mai bun agent de vânzări. S-a plictisit repede. A ajuns la Raiffeisen unde a vândut carduri. Apoi a urmat OTP. „Am ajuns să vând credite bancare pentru aproape toate băncile din Cluj, imobiliare, de nevoi personale, nu conta. Așa am ajuns să vând și apartamente. De la dezvoltatorii imobiliari nu luam comisioane sub formă de bani ci metri pătrați construiți la preț de execuție. Din zece clienți făceam un apartament”, spune Nicoleta.
A venit criza, creditările s-au dus în cap, așa că Nicoleta și-a luat 10 ani sabatici. „Am stat acasă cu mine și-am făcut o introspecție. Sunt o persoană foarte credincioasă și mă rugam zilnic la Dumnezeu să-mi arate o cale, să-mi dea ceva să fac cu bucurie. Am așteptat niște semne. Or fi fost ele dar nu m-am prins eu. Așa că m-am rugat pentru un om care să mă ia de mână și să-mi arate calea de urmat. Și așa a fost. Un văr m-a luat de mână și m-a dus să-mi iau 10.000 de euro nerambursabili, bani care se acordau tinerilor care-și porneau o afacere. Cercetând problema, am aflat de start-up, unde era vorba de 44.000 de euro. Am luat la mână codurile CAEN și văd acolo trei coduri cu mâncare, fabricarea mâncării. Am aplicat și am câștigat. Asta era în 2017”, spune Nicoleta.
Cu ideea de business în cap dar neconturată suficient, Nicoleta a început să caute un spațiu. „Mă tenta zona Iulius Mall, nu mă-ntreba de ce… O agenție imobiliară mi-a arătat acolo ceva spațiu însă nu mă vedeam în acel loc. Voiam să fac catering. În noaptea după ce am renunțat la colaborarea cu agenția, m-am visat alături de duhovnicul meu în spațiul de lângă Iulius. El îmi arăta o direcție opusă acestuia și-mi spunea: Acesta e spațiul tău! M-am uitat spre ceea ce-mi arăta el, un spațiu pușcat, scorojit, vai mama lui. Nu se poate să fie ăsta, mi-am zis. Când m-am trezit, deschid OLX și primul spațiu care-mi apare e cel visat de mine. Am sunat și-am tras o fugă să-l văd. Am știut că este al meu. Corespundea întocmai necesităților mele. L-am și luat, fără să mă intereseze prețul”, spune, zâmbind, Nicoleta.
„La început a decis să meargă pe meniu tradițional”
A început amenajarea acestuia. Între timp i-a sosit și aparatura din Italia, nu chinezării: aragaze profesionale, a început cu 8 ochiuri, acum are 18, un cuptor cu 10 tăvi superprofesional, care gătește de la temperaturi foarte joase la foarte înalte, cu gătire pe timp de noapte, are rețete introduse în el, cu istoria și proveniența preparatului, ingredientele, procedura de preparare și poza finală. „Bucătarii sunt mai reticenți la așa ceva, ei știu singuri ce să facă”, zice Nicoleta. Mai avea grill, friteuză, frigidere, congelatoare, mese reci.
La început a decis să meargă pe meniu tradițional. „Toată viața mea am citit despre nutriție, având un tub digestiv mai cu personalitate și asta m-a ajutat. Am început să citesc despre trenduri în bucătărie, mâncarea tradițională reinterpretată, am renunțat la grăsimile în exces. M-am orientat cu predilecție spre familiile cu copii mici, când mamele sunt extenuate și nu au timp de gătit, chiar în perioada în care începe diversificarea. În formularul de comandă, clientul avea posibilitatea să-și personalizeze mâncarea. Dacă de exemplu aveam comandă de 8 porții de ciorbă, nu făceam o oală mare, făceam exact cât era pe comandă. Aveam grijă ca omul să primească tot ceea ce ar trebui să includă produsul din punct de vedere cantitativ”, spune Nicoleta Samoilă.
„Mâncare Nicoletei trebuie gustată”
Încet, a început să-și formeze o piață de desfacere. Din gură-n gură, de la mămici la alte mămici, au aflat și creșele și grădinițele. Acestea i-au intrat rapid în portofoliul de clienți. „Pe de altă parte, prin cercul de prieteni s-a dus vestea că Nicoleta face papa bun și sănătos. Am gătit o masă de revelion la cererea lor și de-atunci mi-am adăugat la mapă și alt gen de clienți, corporatiștii. Încet, am ajuns să fac și evenimente, mi-am diversificat paleta de produse, am ajuns la nivelul la care delegația Casei Regale a Angliei a mâncat ceea ce am gătit eu și când a revenit la Cluj m-a solicitat tot pe mine”, spune Nicoleta.
Mâncare Nicoletei trebuie gustată. Nu ține cu povești. În urma unui interviu pe care l-a dat în revista „Cariere” a ZF, s-a trezit că mai multe restaurante i-au preluat cu copy-paste ideile și rețetele. „M-am bucurat că metoda mea a prins însă m-am întristat când am văzut că mi se întorc clienții după ce s-au perindat și pe la ei, ceea ce însemna că ceva n-au făcut bine aceia care m-au copiat. Le lipsea calitatea iar eu îmi doresc ca un lucru bine făcut să se propage. Cred în puterea binelui sporit și în energia lui. Scopul meu nu sunt doar banii. Mi-am propus să hrănesc sănătos și am reușit”, mai spune Nicoleta.
De 6 ani de zile, Nicoleta n-a terminat de citit o carte de beletristică. „Am citit doar despre tehnici de gătire, rețete pe care le adaptez pentru clienții mei, i-am urmărit pe marii bucătari și am încercat să le reproduc rețetele cât mai fidel.”
Cireașa de pe tort a fost laboratorul de patiserie. „Căutam un patiser ca să-mi facă niște deserturi care să meargă la o cafea. În urma unui anunț s-a prezentat un ditai maestrul patiser. I-am promis un spațiu generos pentru laborator și așa am ajuns să am produse de patiserie care respectă rețetele clasice franțuzești, adică la mine un croissant chiar se face în 25 de ore.”, spune Nicoleta.
La firmă are 7 angajați, dintre care 2 șoferi, un maestru patiser, 2 bucătari și 2 ajutori de bucătar.
„Vreau să mă mut în rural”
Sunt pregătiți clujenii să mănânce sănătos? „Din ce în ce mai puțini, din păcate… Ar fi pregătiți dacă li s-ar da opțiunea de a mânca sănătos mai des. E, însă, ca la televizor: ni se livrează programe de rahat, aia consumăm. Primește mâncare nesănătoasă, aia mănâncă”, spune cu amărăciune Nicoleta.
Nico se bazează pe producători locali care-i furnizează tot timpul produse proaspete: „Până și carnea o iau de la unii care cresc animalele în cel mai bio mod posibil. Au inclusiv un laborator al DSV-ului în abatorul propriu. Am și furnizor de murături. Înainte puneam eu, dar nu mai am loc”.
Am întrebat-o cum își vede afacerea peste câțiva ani iar răspunsul m-a surprins: „Vreau să mă mut în rural. Mai intenționez să lucrez doi-trei ani după care vreau să mă sui într-un vârf de munte și să mă uit cum crește iarba. O să-mi vând businessul și-o să-mi văd de viață. Eu n-am concurență. Locul meu este doar al meu și nu mi-l poate lua nimeni”, spune Nicoleta.
„A mânca este o necesitate, dar a mânca inteligent este o artă”, spunea La Rochefoucald. La asta însă mai trebuie să lucrăm…
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
George Simion a mers din nou pe șantier, pentru a vedea stadiul lucrărilor la casa pe care vrea să o construiască în 12 zile pentru o familie amărâtă din Giurgiu.
În ziua a patra, constructorii au început deja zidăria, iar casa a început să prindă contur.
George Simion, vizită fulger pe șantier. Vrea să facă o casă în 12 zile
„Materialele pentru cea de-a patra zi au costat aproximativ 10.000 de lei. Am cumpărat 13 metri cubi de cărămidă, pe care am dat 6.240 de lei, 60 de saci multibat, 35 de lei sacul, dar și șase metri cubi de nisip, pe care am dat 1.200 de lei. Toate materialele sunt românești, din Târgu Jiu. Pe 15 septembrie, casa va fi gata, la cheie, pentru familia din Giurgiu care a rămas fără locuință, în urma unui incendiu. Rămâneți alături de noi să vedeți stadiul lucrărilor”, anunță George Simion, pe blogul său.
Potrivit liderului AUR, la finalul lucrărilor, casa va fi construită cu un preț total de 30.000 de euro, fără profitul constructorilor, plafonat la maximum 5.000 de euro.
Sâmbătă, 7 septembrie, liderul AUR, George Simion, a participat la festivalul „România Cea Frumoasă” din Florești, unde a stat de vorbă cu localnicii și vizitatorii festivalului.
Ieri, 7 septembrie, președintele AUR, George Simion, a participat la festivalul „România Cea Frumoasă”, organizat în comuna Florești.
George Simion s-a întâlnit cu localnicii și vizitatorii evenimentului, fiind primit cu drag de mulți dintre ei, și-a făcut timp să stea de vorbă cu oamenii, să le asculte părerile și preocupările, demonstrând, ca întotdeauna, disponibilitatea de a fi în mijlocul românilor.
Prezența sa a întărit legătura pe care o are cu cetățenii din Florești și din județul Cluj.
Primăria Cluj-Napoca alocă suma de 80.000 de lei de la bugetul local pe anul 2024 pentru organizarea Galei de Excelență „10 pentru Cluj”.
„10 pentru Cluj” este un eveniment dedicat elevilor clujeni, organizat anual de Primăria și Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul mediului de afaceri clujean şi al instituțiilor locale şi europene.
Consiliul Local Cluj-Napoca va dezbate, în următoarea ședință, un proiect ce prevede alocarea sumei de 80.000 lei de la bugetul local pe anul 2024 pentru organizarea evenimentului Gala de Excelență „10 pentru Cluj”. Suma ar urma să acopere cheltuielile legate de prestațiile artiștilor, de partea de sonorizare și de promovare a evenimentului.
Educația, prioritatea zero la Cluj-Napoca
Evenimentul, ajuns în acest an la ediția a XVI-a, îşi propune să aducă în atenția publică exemple de tineri talentați, creativi, premiați la competiții și concursuri naționale și internațional.
„Cluj-Napoca e cunoscut în țară şi străinătate ca un important centru academic, universitar, economic, cultural, ştiinţific, sportiv şi religios în plină dezvoltare şi un exemplu de conviețuire și dinamică urbană.
Cluj-Napoca se poziționează ca hub european al inovării, iar elevii bine pregătiți, alături de studenți și profesori, reprezintă principalul avantaj competitiv al comunității. Educația la cel mai înalt nivel, alături de crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea personală în afara şcolii, reprezintă prioritate zero. Creativitatea, inovarea, adaptabilitatea şi potențialul tinerilor clujeni trebuie sprijinite constant şi consecvent”, se arată în proiectul de hotărâre.
Proiectul propune desfășurarea evenimentului în perioada octombrie-decembrie 2024, cu festivitatea de premiere organizată în a doua parte a lunii decembrie 2024, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaş” Cluj-Napoca.
EVENIMENT
FOTO. Accident cu două mașini, pe Bulevardul 1 Decembrie din Cluj-Napoca. O femeie – rănită ușor
Un accident rutier s-a petrecut duminică seară pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca, fiind implicate două mașini. O femeie a fost rănită ușor și va fi transportată la spital.
Pompierii clujeni și un echipaj de ambulanță au intervenit duminică seară la un accident petrecut pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca. Două mașini au fost implicate în incident, fiind vorba de o tamponare ușoară.
O femeie a fost rănită ușor
Nu au existat victime încarcerate, însă o femeie a fost rănită ușor și va fi transportată la spital pentru investigații suplimentare.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Din primele informații, este vorba despre o tamponare între două autoturisme. Nu au existat victime încarcerate, iar o femeie primește îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ. La o primă evaluare, aceasta prezintă afecțiuni ușoare. O femeie va fi, cel mai probabil transportată la spital, pentru investigații suplimentare”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.
Update
„În urma acestui eveniment rutier, o femeie de 42 de ani a fost transportată la spital”, a transmis ISU Cluj.
Update 2
„La data de 8 septembrie, în jurul orei 20.00, a fost raportat un accident rutier la intersecția străzilor 1 Decembrie 1918 și Giuseppe Garibaldi, din municipiul Cluj-Napoca.
Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, un autoturism condus de o femeie de 42 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism, la volanul căruia se afla un tânăr de 21 de ani, din județul Bistrița-Năsăud.
Ambii șoferi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
În urma evenimentului rutier, femeia de 42 de ani, a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
În continuare polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili împrejurările în care a avut loc evenimentul”, a transmis IPJ Cluj.