Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Business a la Cluj. Horațiu Trif: Negustoria am avut-o în SÂNGE. Ulterior, am aflat că mai am și altceva în sânge

Publicat


trif

Un proverb arab spune „Când cumperi un lucru, gândeşte-te dacă îl vei mai putea vinde vreodată”. E, altfel spus, chintesența comerțului, a negustoriei. Cluj24 și-a propus să scoată la lumină primele afaceri post-decembriste din Cluj. Despre cum au pornit și mai ales, cum au supraviețuit până în ziua de azi.

Horațiu Trif este clujean de pe Canalul Morii, cum spune el. Născut în 1972, a făcut școala gimnazială la Bob, apoi liceul la Barițiu. Se autodefinește negustor. „Nu mă pot considera neapărat un om de afaceri. E prea pompos spus. Negustor mi se potrivește cel mai bine, pentru că asta am făcut de când mă știu, negustorie. Negustoria am avut-o dintotdeauna în sânge. Ulterior, am aflat că mai am și altceva în sânge”.

trif

FOTO. Business a la Cluj. Horațiu Trif: Negustoria am avut-o în SÂNGE. Ulterior, am aflat că mai am și altceva în sânge

I se trage de la bunicul din partea mamei, Petru Haneș. „Bunicul a pornit afacerile cumpărând în 1942 casele astea de pe Iuliu Maniu și Bolyai Janos de la niște evrei. Erau 4 frați dar doar 3 au convenit vânzarea. Lipsa celui de-al patrulea a fost salvarea bunicului, că după 45 comuniștii nu i le-a confiscat, neavând contactul celui de-al treilea frate, emigrat pe undeva, știe sfântu’ pe unde, cred că prin Argentina…

Bunicul a pornit o afacere cu băuturi, avea o crâșmă deschisă pe Regina Maria, azi Eroilor, fostul restaurant Bulevard. N-avea școală deloc, abia știa să semneze, avea în schimb avocat care se ocupa de tot ce însemna acte. La naționalizare, în 48, i-au luat tot și pe el l-au trimis la canal. După doi ani de muncă silnică, la întoarcerea de acolo, nu s-a mai putut angaja decât ca paznic. Vezi Doamne, element contrarevoluționar, dușman al poporului, cum să aibă el propria afacere”, spune Horațiu.

trif

„Am început să confecționăm mărțișoare din sâmburi de piersică”

Părinții erau oameni simpli. Mama funcționară la o farmacie, tata tehnician tot în domeniul farmaceutic. „Amândoi aveau spirit antreprenorial, eram 4 copii și nu prea ne-ajungeau două salarii. Așa că ne-am apucat, toată familia, să mai scoatem un ban în plus. Am început să confecționăm mărțișoare din sâmburi de piersică, apoi niște coliere din lemn, hippiote, care erau atunci la modă, pe care le vindeam vara pe litoral. Făceam strictul necesar ca să stăm la mare în acea perioadă. De atunci am început-o eu cu negoțul”, spune zâmbind Horațiu.

A terminat liceul în 1991, după care a dat la psihologie unde a căzut cu brio. A studiat managementul artei la una dintre primele facultăți particulare din România, „Mnemosyna”. Facultatea n-a fost acreditată, în cele din urmă iar Horațiu nu și-a mai luat licența.

trif

„Eu deja lucram, o ajutam pe mama cu ce avea nevoie prin consignația pe care și-o deschisese. În 1992, tata a înființat o firmă în care eu eram „șăful” alături de un alt asociat. Vindeam de toate, ce prindeam. Vorba aia, ace, brice și carice… Funcționa bine micul trafic de frontieră, aveam marfă din Turcia, Bulgaria, Ungaria, luată de la en-grosiști din București. Faptul că aveam spațiu la stradă era un avantaj. În 94 am zis stop și i-am pus în vedere asociatului să iasă din firmă, având în vedere că eu mă ocupam de toate”, mai spune Horațiu.

„Făceam și distribuție de budinci”

Din 1997 a făcut un curs de doi ani, administrarea întreprinderii, la FSEGA. În acest timp, închiriase spațiul de pe colț unei firme cu 7 asociați. După cîțiva ani, firma respectivă s-a mutat și a venit o alta. Dezvoltându-se, și aceasta a plecat.

„Până în 2000 am avut un magazin la stradă cu electronice, la vreo 30mp. Erau la modă casetofoanele, televizoarele noi sau second-hand din Germania, Daewoo, Panasonic, Philips, lumea era înnebunită după mărcile astea. Făceam și distribuție de budinci, trimise de o rudă din Germania. Mi-am făcut rețea în Zalău și Târgu Mureș, dădeam prin alimentare. Oportunitatea s-a ivit în momentul în care firma de pe colț s-a mutat. Atunci am decis să-mi mut eu business-ul acolo. Era mai mare, mai aerisit… Mama n-a fost de acord, din chirie ieșeau bani frumoși, însă tata, cu nasul lui fin pentru afaceri, m-a încurajat”, spune Horațiu.

trif

Toate afacerile le-a făcut de atunci doar împreună cu soția Sorina. A început să-și diversifice gama de electronice, a luat marca Sony în distribuție și afacerea prospera. Apariția mall-urilor în Cluj a însemnat și începutul sfârșitului pentru micii comercianți. Marile branduri aveau deja magazinele proprii iar micii distribuitori s-au făcut și mai mici, până au ieșit de pe piață.

„Na ce să mă fac? Ce să mai vând? Era încă la modă acel TIBCO de la București, care se ținea anual, cu bunuri de larg consum. Hop și eu acolo, să caut oportunități. Iau o carte de vizită de la fabrica de instrumente muzicale „Hora” din Reghin. Chitare, viori, din astea… Așa am început eu afacerea cu instrumente muzicale”, spune Horațiu.

„Colaborarea cu Yamaha mi-a schimbat în bine comportamentul”

Businessul de nișă era în fază incipientă în anii 2000. Îți trebuia curaj și o bună cunoaștere a pieții ca să te-apuci de așa ceva. „Nu știu să cânt la niciun instrument. Poate puțin, la pian. Și asta pentru că tata a avut strălucita idee de a cumpăra un pian cu coadă pe care l-a înghesuit într-una din cele două camere în care locuiam 6 persoane”, spune, zâmbind, Horațiu.

Aflându-se în vizită la Frankfurt Musikmesse, are primul contact cu Yamaha, divizia muzicală. japonezii își schimbasera optica în ceea ce privește distribuția, nu mai alegeau un distribuitor unic pe țară ci mai mulți. Așa a ajuns să aibă în portofoliu produsele Yamaha.

„Colaborarea cu Yamaha mi-a schimbat în bine comportamentul. Aflându-mă într-o excursie pe la fabricile lor din China și Japonia, am învățat și eu să fiu punctual, calitate care-mi lipsea cu desăvârșire. Asta pentru că nu-mi doream să fiu abandonat pe undeva, prin Asia, pentru că am pierdut autocarul”, spune Horațiu.

trif

Criza din 2008 nu a însemnat, culmea, moartea afacerii. Din contră, vânzările de instrumente muzicale și accesorii au crescut. „Erau în vogă talent-show-urile la TV și toată lumea avea nevoie de o chitară, o muzicuță, microfoane, boxe etc. Nu pot spune că m-am îmbogățit, dar mi-am asigurat un trai decent din această negustorie. Partea asta a afacerii a lăsat în umbră comerțul cu electronice, a devenit locomotiva în vânzări”, mai spune Horațiu.

Dezvoltarea comerțului online a venit cu probleme pentru firma lui Horațiu. „Toate firmele și-au făcut magazine online. Marii producători, dau exemplu Thomann, din Germania, cei mai mari din Europa, și-au dezvoltat foarte mult divizia online. Prețurile de pe site-ul lor sunt, binînțeles, mai mici decât ce am eu în magazin, pentru că am și eu un adaos ca să pot trăi.

„Cel mai bine vândut produs în Cluj sunt ukulelele”

Neavând un volum mare de vânzări, sau cel puțin nu într-atât de mare încât să primesc un discount de la ei, normal că mă surclasează la preț. Atunci, mă pomenesc cu clientul care zice că nu-i dau produsul mai ieftin, că pe site-ul fabricantului se vinde cu atâta? Și-atunci, ce să fac, mai las din preț dacă vreau să vând”, zice Horațiu.

trif

Pe lângă Yamaha, în magazinul lui Horațiu mai găsești clape Kawai și Roland, chitare Martin sau Fender, microfoane și căști Sennheiser, produse Neumann Berlin ori GEWA.

„Cel mai bine vândut produs în Cluj sunt ukulelele. Am vândut sute în ultima perioadă. Chitarele clasice merg bine, alea electrice mai greu, instrumente de suflat am mai vândut… Cel mai bine merg vânzările din septembrie până la final de an. Cea mai proastă perioadă e la început de an până prin martie”, spune Horațiu.

Are 9 angajați, pe care i-a păstrat și în perioada pandemiei, pentru că nu-și permitea să piardă oamenii gata specializați în acest domeniu. „Cum să-i dau afară? Împreună am trăit momente plăcute și mai puțin plăcute. Suntem o mare familie aici. Cum văd dezvoltarea businessului? Păi, nicicum. Nu am nicio viziune, din păcate. Eu mă simt blocat. Poate fiul meu să vină cu un suflu nou. Are înclinație spre partea asta digitală și ar putea să dezvolte negustoria asta. Ne-a omorât dl.Boc cu șantierul ăsta. De atâta timp se lucrează și tot nu e gata. Auziți cum taie încă pietrele? Unii negustori au abandonat din cauza asta. Eu încerc să supraviețuiesc…”, mai spune, cu un zâmbet trist, Horațiu.

trif

„Toată viața mea e ca o sinusoidă”

Am ales în titlu o formulare care se vrea lămurită: „Negustoria am avut-o în sânge. Ulterior, am aflat că mai am și altceva în sânge”. Ce vrea să însemne asta?

„Am avut, încă am, probleme medicale grave. Până acum am supraviețuit. În 2005 am fost diagnosticat cu o boală de sânge cronică, metaplazie mieloidă cu mielofibroză, foarte rară, incurabilă, splina și ficatul mărite, din astea… Am făcut transplant de celule stem, cu multe aventuri, drumuri în Germania, ferească sfântu’… Greu de găsit un donator compatibil, găsit apoi răzgândit, cum spuneam, aventuri. Boala intră în regresie, apoi revine cu simptome din ce în ce mai grave. Așa că toată viața mea e ca o sinusoidă: când sus, când jos… Și asta mi-a afectat negustoria. Dar încerc să nu dau vina pe ea”, spune, zâmbind, Horațiu.

De ce plâng chitarele? Păi poate că s-au emoționat la povestea de viață a lui Horațiu sau, pur și simplu, a căzut niște condens pe ele… Le puteți atinge, testa, admira, alături de alte câteva zeci de instrumente, în magazinul lui Horațiu Trif. Unde e? Hai că știți… E de ani buni acolo și Horațiu speră să mai urmeze niște ani, deși nu părea prea optimist în interviu. dar asta mi-a spus-o off the record…

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile TARIFE de referință RCA

Publicat

rca

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referință RCA la nivelul lunii iulie 2024. Aceste tarife sunt cu rol orientativ pentru următoarele șase luni și sunt calculate pentru clasa B0, pe 12 luni.

Din datele publicate de ASF reiese că tarifele de referință RCA sunt mai mari pentru șoferii care au mașini înmatriculate în București sau Ilfov, scrie Alba24.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile TARIFE de referință RCA

Bucureştiul are una dintre cele mai mari frecvenţe ale daunelor auto din Europa, de 6,2%. Anunțul a fost făcut, marţi, de către Sorin Mititelu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi coordonator al Sectorului Asigurări-Reasigurări.

„Frecvenţa daunelor diferă la un oraş la altul. În Bucureşti, aceasta este de 6,2%, una dintre cele mai mari din Europa. De exemplu, în Praga este de 4% şi doar Belgrad este undeva la 5%.

Când ai o frecvenţă atât de mare a daunelor, e normal să ai o primă de risc mai mare. Fiecare şofer este parte dintr-un grup, pentru că altfel nu se pot acoperi primele de risc.

Soluţia de scădere a preţului asigurărilor auto este Bonus Malus. A merge pe ideea că nu am avut şi sigur nu o să am un eveniment în trafic, este total greşită. Cifrele oferă o situaţie obiectivă a situaţiei.

Aceste valori sunt testate din punct de vedere al semnificaţiei statistice. Pentru persoane fizice, cel mai mare segment ar fi cel al vehiculelor cu putere cuprinsă între 51 şi 75 Kw”, a spus Mititelu, potrivit Agerpres.

Tarifele de referință RCA. Noi criterii de risc

Potrivit raportului ASF, noile tarife de referință RCA au fost stabilite de către firma KPMG. Au fost luați în calcul ultimii 5 ani de eveniment anteriori datei de referință, în speță perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2023.

Au fost introduse noi criterii de risc: puterea motorului (KW) în loc de capacitatea cilindrică a motorului (cmc); zona geografică;

Segmentele de tarif au fost construite ținând cont de următoarele caracteristici referitoare la:

– persoana asigurată: tipul asiguratului (persoană fizică sau persoană juridică), vârsta asiguratului (pentru persoane fizice)
– caracteristicile vehiculului: puterea motorului (KW), numărul de locuri pe scaune, capacitatea motorului (CMC), puterea motorului (CP), masa maximă admisă (Kg)
– zona geografică (grupe de județe)

”Puterea motorului (KW) reprezintă un factor de risc mai relevant decât capacitatea cilindrică (CMC), având în vedere și caracteristicile constructive ale motoarelor moderne (motoare cu capacitate cilindrică mică pot dezvolta puteri mari)”, se arată în raportul ASF/KPMG.

Tarifele de referință RCA. Scumpirea polițelor

În București-Ilfov, șoferii cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini în care puterea motorului este de 151-200 kw vor avea un tarif de referință la RCA de 4.739 de lei. Acesta este cu 28% mai mare decât tariful mediu practicat de asigurători în primul trimestru din acest an (3.416 de lei), potrivit hotnews.ro.

Mititelu a precizat că factorii care au determinat creşterea tarifelor RCA au avut în vedere în primul rând faptul că, „înainte de plafonare, rata combinată era subunitară, deci asigurătorii erau pe pierdere din RCA”.

„Acest tarif de referinţă nu are rolul de a stabili un preţ în piaţă. O evoluţie de plus-minus 3% arată de fapt o stabilitate în piaţa RCA, cel puţin pe segmentul autoturismelor. Preţurile în Bucureşti sunt mai mici decât tariful de referinţă, în comparaţie cu cel din alte oraşe”, a menţionat vicepreşedintele ASF, potrivit Agerpres.

În țară, cea mai mare scădere este la șoferii cu vârste între 31-40 de ani, care au mașini cu putere de peste 300 KW. Noul tarif de referință RCA este de 1.714 lei, cu 53% mai mic decât tariful mediu de 2.616 lei (cel din primul trimestru).

Noile tarife de referință RCA publicate de ASF

tarife rca

rca

tarife rca

Tarife RCA plafonate până în septembrie 2024

Tarifele RCA sunt plafonate până în 30 septembrie 2024, prin decizie de Guvern.

Plafonarea tarifelor RCA a fost stabilită din aprilie 2023 (prin HG 298/2023), la nivelul din februarie 2023. Apoi, măsura a fost prelungită cu trei luni. În decembrie 2023, prin HG 1326/2023 s-a permis indexarea primelor de asigurare practicate de către asigurătorii RCA la data de 28 februarie 2023, cu un procent de maximum 6,8% pentru o perioadă de 3 luni.

În martie 2024, prin HG 262/2024 măsura a fost prelungită până în 30 iunie.

Ministerul Finanţelor precizează că tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% şi sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ. Totodată, tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire.

De asemenea, comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăşi costul mediu practicat de reprezentanţele rent-a-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto şi se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Tarife RCA. Ghid pentru asigurători

Vicepreședintele ASF a anunțat că un ghid cu recomandări bazate pe principii şi bune practici în piaţa de asigurări va fi lansat de Autoritatea de Supraveghere Financiară cel mai probabil la începutul lunii octombrie.

„Tariful de referinţă este un instrument ce ajută la a estima nişte tarife şi un trend. Pe când în ghid mergem la a face recomandări în baza unor principii şi bune practici în piaţa de asigurări. Putem face o recomandare în privinţa cauzei sau faptului ce a condus la acel rezultat (…) şi acela este legat de principiul de segmentare. Cel mai probabil, acest ghid va fi transmis spre consultare părţilor implicate, în cursul lunii august.

Sperăm ca, până la final de septembrie – început de octombrie să-l avem aprobat. Va fi vorba despre recomandări, după care întreb de ce ai făcut altfel şi trebuie să explice”, a spus Mititelu.

Tarife RCA. Noua lege

Acesta a menţionat că acest tip de ghiduri ar urma să îi ajute pe şoferi şi se trece într-o altă direcţie, „cea a transparenţei, respectiv posibilitatea de informare în faza prealabilă, anterioară încheierii unei asigurări”.

„Se ştie, din păcate, faptul că asemenea informaţii la unii asiguratori sunt disponibile pe site-ul lor şi că au simulatoare la dispoziţie şi poţi afla care este cotaţia pe care o oferă ei înainte de o eventuală negociere comercială. De asemenea, sunt companii care au o listă cu preţurile practicate pe diverse segmente, dar nu este o situaţie generală şi, prin urmare, aici, la capitolul transparenţă, într-adevăr, avem de făcut o corecţie la o normă de aplicare a Legii RCA. Normă care va suporta o modificare şi o îmbunătăţire pe care vrem să o facem odată cu încorporarea şi a celorlalte modificări ce vin din amendarea Legii RCA, ce se află în proces decizional în Parlament.

Deci, în momentul de faţă, transparenţa nu este chiar un punct forte şi necesită ceva îmbunătăţire. În prezent, cea mai mare parte a beneficiarilor de asigurări încearcă să obţină aceste informaţii prin apelarea la un intermediar de asigurări care are acces la sistemele asiguratorului şi pot obţine în mod direct diverse oferte. Este o variantă care rezolvă în parte problema”, a explicat oficialul ASF.

Noile tarife RCA. Mașini asigurate

Din numărul total de vehicule din parcul naţional auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule.

Cazurile prelucrate încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, în perioada 1 ianuarie – 2 iunie 2024, sunt în număr de aproximativ 41.500 din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat către asigurători.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânără dispărută la Cluj. Are 15 ani. Motocicliștii au dat alerta și o caută alături de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

De

Tânără dispărută la Cluj

O tânără de 15 ani din Cluj-Napoca este căutată de părinți, care au cerut și ajutorul comunității de motocicliști.

Fata are 15 ani și a fost văzută ultima dată miercuri, 24 iulie, în jurul orei 18.30.

Tânără dispărută la Cluj. Are 15 ani. Motocicliștii au dat alerta și o caută alături de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Albu Patrisia Andrada, a plecat voluntar din zona Oașului și nu mai poate fi contactată.

“Telefonul este închis, prietenii ei nu știu nimic, părinții ne-au cerut ajutorul. Haideți să ieșim la căutări”, este apelul celor de la Comunitatea Moto Cluj – Asociația CMC către toți motocicliștii clujeni și nu numai.

Oricine are informații despre tânără sau  au văzut-o sunt rugați să sune la 112.

Semnalmentele tinerei

Albu Patrisia Andrada are 15 ani și a fost văzută ultima la ora 18.30.

Ea purta tricou negru, pantaloni negri de trening, papuci sport albi cu inscripție albastră Nike.

Tânăra are aproximativ 167 cm înălțime, aproximativ 80 de kilograme, păr lung brunet cu șuvițe roșcate și ochi verzi.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Stația Traian Vuia Nord va fi SUSPENDATĂ pe toată durata lucrărilor la Park & Ride-ul de la aeroport

Publicat

park&ride 3

CTP Cluj anunță că stația de transport în comun Traian Vuia Nord va fi suspendată pe toată durata lucrărilor la Park & Ride-ul de la aeroport.

„Incepand cu data de 25.07.2024 vor demara lucrarile de interventie in carosabil pe strada Traian Vuia, la obiectivul de investitii Park&Ride.

CTP Cluj: Stația Traian Vuia Nord va fi SUSPENDATĂ pe toată durata lucrărilor la Park & Ride-ul de la aeroport

In aceasta etapa de lucrari se impune blocarea traficului pe banda 1 de circulatie pe sensul de intrare in oras. Astfel, pe durata desfasurarii lucrarilor, statia de imbarcare / debarcare calatori ʺTraian Vuia Nordʺ, va fi suspendata”, a comunicat CTP.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujul are un canal, ce facem cu el? Canalul MORII, istorie și prezent în peisajul urbanistic al orașului

Publicat

canalul morii

Veneția are Canal Grande, Amsterdamul și Bruge-ul au fiecare o mulțime de canale, unul mai frumos ca altul, Cluj-Napoca are Canalul Morii. Timp de zeci de ani, autoritățile s-au jucat de-a „uite canalul, nu e canalul”. Peste tot în Europa, un astfel de curs de apă ce traversează o urbe este mană cerească. Rățuște, peștișori, pe alocuri promenade cu bărcuțe, sunt doar câteva atracții ale unui astfel de canal. 

Canalul Morii sau Canalul Morilor din Cluj-Napoca (în maghiară Malomárok) este un canal artificial, o ramură a Someșului Mic care curge aproximativ paralel cu acesta pe o distanță de 7,2 km.

canalul morii

VIDEO FOTO. Clujul are un canal, ce facem cu el? Canalul MORII, istorie și prezent în peisajul urbanistic al orașului

Pornind din Someș la marginea părții vestice a orașului, curge pe toată lungimea străzilor Cardinal Iuliu Hossu și Andrei Șaguna, străpunge cartierele Mărăști și Bulgaria, unde se se reîntâlnește cu râul.

Concret, Canalul Morii se desprinde de Someș chiar la intrarea în orașul Cluj-Napoca, lângă microhidrocentrala de pe Someșul Mic. Porțiunea din canal până la Parcul Rozelor e cea mai sălbatică din întreg traseul, fără amenajări.

canalul morii

La intrarea pe strada George Barițiu, Canalul Morii e acoperit de dale betonate, până la strada Andrei Șaguna – doar pentru o porțiune, căci în Piața Mihai Viteazul canalul e din nou acoperit, iar pe dalele betonate au fost ridicate, o vreme, gherete comerciale, mai ales pe strada Argeș.

Scurt istoric

Conform unui document din 1558, consiliul orașului a ordonat săparea unui canal pentru a igienizarea râului Someș în oraș. Prima atestare a barajului de la începutul canalului lângă Mănăștur datează din secolul al XVI-lea.

Acesta a fost folosit pentru a controla cantitatea de apă eliberată în Canalul Morii, care era suficientă pentru a face să funcționeze morile de făină de pe malurile Canalului.

Un baraj nou, mai înalt, a fost construit la sfârșitul anilor 1970, după care debitul de apă în șanțul morii a fost aproape inexistent. Niciuna dintre morile de pe canal nu mai există în prezent.

moara

A fost o lucrare hidrologică de anvergură, care a angajat întreaga comunitate urbană și care a făcut posibilă creșterea numărului de mori care funcționau în oraș și diversificarea activității acestora.

Una dintre morile amplasate pe Canalul Morii era, de exemplu, Moara de Hârtie, amplasată între parcurile Rozelor și Victor Babeș. Construită în 1718 de Ordinul Iezuit și renovată în 1832, e cea mai veche clădire cu caracter industrial a orașului. După al doilea război mondial, clădirea a fost aproape distrusă.

Era 1933 când ultima moară de pe râu a fost demolată. E vorba de moara amplasată la intersecția străzilor ce acum se numesc Regele Ferdinand și George Barițiu.

canalul morii

Prezent

După ce ani de-a rândul, canalul a fost acoperit pe o porțiune, recent au început lucrările de decopertare pe str. George Barițiu, iar după decopertare urmează partea mai dificilă și anume igienizarea canalului și menținerea sa la cele mai înalte standarde de curățeni.

Neîngrijit, transformat într-o  ghenă de gunoi ce emana vara mirosuri pestilențiale, Canalul Morii se vrea redat orașului sub forma unei atracții urbanistice. Rățuștele sunt gata pregătite, mai trebuie să pregătim locuitorii, mai exact mentalitatea lor. Pentru că atâta timp cât se vor scoate din canalizare scutece și cârpe, nu putem avea pretenții prea mari.

Sursa: Wikipedia

Video: YouTube

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax