Connect with us

Aberații de România

FOTO. Boc, „răstignit” pe Crucea de pe Cetăţuie. „Mercantilismul unui geambaș de terenuri. Jucați barbut cu Istoria României”

Publicat


boc horz

Proiectul demolării Crucii de pe Cetăţuie a stârnit deja vii polemici în Cluj, dar subiectul pare să să extindă la nivel naţional. Deputatul AUR de Mureş Dan Tanasă a trimis o sesizare către primarul Emil Boc, în care acesta este aspru criticat.

Sesizare prin care vă solicit

„Către,
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA
str. Moților nr.3, 400001 Cluj-Napoca, Cluj, România

VEZI PĂREREA CLUJENILOR:

SONDAJ CLUJ24. Sunteți de acord cu înlăturarea Crucii de pe Cetățuie (Monumentul Eroilor Neamului)? VOTAȚI AICI

În atenția,
Domnului Primar Emil BOC

În temeiul Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor (publicată în Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) în baza Legii nr. 544/2001 și în baza Legii nr. 96/2006, subsemnatul Dan Tanasă în calitate de deputat ales în circumscripția 28 Mureș vă adresez prezenta

S E S I Z A R E
prin care vă solicit să opriți imediat planul prin care doriți să îndepărtați Crucea de pe Cetățuie, dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849″, se arată în sesizarea deputatului Dan Tanasă.

sesizare boc cruce cetatuie

Monument dezvelit de Bartolomeu Anania şi de George Guţiu

„După cum foarte bine știți, Crucea de pe Cetățuie este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849. Monumentul a fost dezvelit și sfințit la 1 decembrie 1997 de către mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania și de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS George Guțiu, în timpul mandatului de primar al lui Gheorghe Funar.

Monumentul, realizat din piatră, bronz și inox, are o înălțime de aproape 23 m și o greutate de 60 de tone.

Crucea a fost ridicată în locul celei din lemn de stejar care a fost ridicată între 1936-1937 prin grija episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și a ministrului de atunci Valer Pop și care a fost dinamitată în 1948 din dispoziția comuniștilor.

Potrivit unor informații din presă, proiectul de amenajare al zonei prevede reabilitarea integrală a amplasamentului cu reconfigurarea sistemului de alei pietonale, refacerea și amplificarea măsurilor de stabilizare a versantului, restaurarea și punerea în valoare a monumentului Fortificației Vauban, păstrarea vegetației valoroase existente precum șirealizarea de noi plantări pentru creșterea biodiversității arealului parcului, realizarea de zone de joacă și sport care să crească atractivitatea amplasamentului.

În incinta fortificației se propune amenajarea unei zone centrale pietonale cu suprafața de călcare din agregate stabilizate legate”, mai arată deputatul de Mureş.

Valoare de 206 milioane de lei

„Valoarea totală estimată a investiției este de 180.144.275,82 lei + TVA, suma finală fiind de 206.472.421,66 lei.

Crucea de pe Cetățuie a continuat o tradiție interbelică, când la dorința istoricilor clujeni români, s-a amplasat o cruce pe Cetățuie, care a fost aruncată în aer de hortysti în toamna lui 1940, după Dictatul de la Viena.

Așadar, în Transilvania ultimii care au îndepărtat cruci ortodoxe au fost horthyștii, cea ce face complet inexplicabil gestul Dumneavoastră de a îndepărta acest monument istoric încărcat de istorie, devenit între timp un adevărat simbol al municipiului Cluj-Napoca.

Este evident că decizia Primăriei Cluj-Napoca, condusă cu onoare de Dumneavoastră, de a îndepărta acest simbol creștin este o prelungire a ideologiei promovate de Horthy în Transilvania ocupată și în același timp o jignire inadmisibilă adusă memoriei Eroilor Naționali care s-au sacrificat pentru drepturile și libertățile majorității românești din Transilvania”, susţine reclamantul.

Mercantilismul unui geambaş de terenuri

„Mercantilismul și ignoranța unui geambaș de terenuri nu pot fi permise într-o Românie care datorează totul înaintașilor săi și într-un oraș care a cunoscut teroarea unei ocupații sălbatice.

Motivația halucinantă cu care justificați sacrilegiul pe care sunteți pe cale să îl comiteți poate fi oricând subiect de studiu pentru specialiștii în psihiatrie”, consideră Dan Tanasă.

Jucați barbut cu Istoria României

„Nu puteți fi lăsat, Domnule primar, să jucați barbut cu Istoria României, iar arginții care vă sclipesc înaintea ochilor nu pot fi monede de schimb pentru demnitatea românilor.

Crucea de pe Cetățuie TREBUIE să rămână acolo unde este, motiv pentru care vă adresez prezenta sesizare prin care vă solicit să opriți imediat acest gest inaceptabil de batjocorire a unui simbol creștin ortodox și a unui monument istoric deosebit.

Vă solicităm să ne comunicați în scris răspunsul Dumneavoastră, în termen legal, pe adresa de e-mail: dan.tanasa@cdep.ro.”, conchide deputatul.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Taxi ”all inclusive” la Cluj. Pasagerii primesc suc, apă și bomboane gratis

Publicat

taxis 3

Lucian Ștefan Budur are de 33 ani și locuiește din Florești. Face taxi de 3 ani, fiind angajat, în prezent, la firma Daniel din Cluj-Napoca, mașina sa având indicativul 230. Din dorința de a oferi o călătorie plăcută clienților săi, acesta și-a „dotat” mașina cu un ”mini bar” în portiere, care conține sticle de apă, răcoritoare și bomboane.

Pe timp de caniculă i s-a întâmplat, de mai multe ori, să aibă clienți care resimțeau discomfortul termic, erau însetați și s-au bucurat dacă i-a servit cu ceva de băut. Drept urmare, acesta și-a dezvoltat ideea și a umplut mașina cu necesarul de apă și sucuri.

”Clienții reacționează pozitiv, de cele mai multe ori, sunt uimiți că nu trebuie să le plătească. Într-o seară, chiar am avut un cuplu care, mi-a atras atenția că și-a uitat cineva sucurile în ușă, apoi i-am invitat să se servească. Au fost foarte surprinși, deși nu au consumat nimic”, a spus Ștefan.

Faci bine, primești bine

taxis 1

La prima firmă de taxi la care s-a angajat în urmă cu aproximativ 3 ani, a văzut la un coleg că avea apă pentru clienți, apoi a plecat la altă firmă iar anul acesta când a mai adunat experiență și a primit o mașină bună, pe care lucrează singur, și-a amintit cum ar putea oferi un plus de calitate serviciilor sale.

Când îl întrebi de ce o face, ce scopuri are, Lucian recunoaște timid că o face doar pentru… kharma.

Că a învățat că dacă faci bine, primești bine, dar trebuie să o faci lipsit de acest scop, să vină din tine.

Astfel că taximetristul e fericit când cineva îi apreciază acest gest mic, prin care, un necunoscut care se urcă la el în mașină se poate delecta cu un suc până la destinație.

„Am mai avut pe unul cu care am povestit tot drumul și printre altele, i-am spus că trag tare, să-mi iau mașina mea, pe care să lucrez singur. Când a coborât, mi-a spus doar atât: la cum te prezinți și ce oferi sunt sigur că îți vei îndeplini visul, foarte repede. Mi-a făcut ziua mai bună”, a adăugat Ștefan.

taxis 2

De asemenea, povestește cum, într-o zi, s-a oprit lângă un om al străzii, așa părea cel puțin, arăta foarte rău, era și foarte cald afară. Șoferul i-a dat apă, o sticlă de cola și i-a cumpărat un sandvici, iar omul a fost impresionat.

”Mi-a mulțumit încontinuu până am plecat cu mașina, iar în ziua respectivă am avut doar curse lungi, plăcute și toate au mers perfect”, mai spune taximetristul.

Unii clienți nu servesc nimic în timp ce alții iau tot

Clienții nu sunt toți la fel, în timp ce unii servesc, modest, o apă sau o bomboană, alții îl refuză politicos. Dar sunt printre ei și persoane care au golit și plecat cu tot, sau au servit doar jumătate și restul au lăsat în mașină, au servit tot și au aruncat ambalajele pe banchetă.

Ștefan nu-i blamează nici de ăștia, îi pomenește cu o ușoară supărare, zâmbește precum unul care a văzut multe pe parcursul curselor sale și le urează de bine, deoarece ”o având și ei ale lor”.

Pe viitor, intenționează să păstreze serviciile speră ca, în curând, să-și împlinească și visul de a avea propria mașină pe care să facă taxi. „Pentru mine e destul. Dacă reușesc asta, să am al meu, să pot lucra și câștiga din asta cinstit, atunci voi fi liniștit. Nu-mi trebuie mai mult. Dar știu că se va întâmpla”, încheie Lucian Ștefan Budur.

R.T.

taxis 4

taxis 5

 

taxis 6

taxis 7

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident la Raliul Clujului. O mașină a căzut într-o râpă. Pilotul și copilotul, la spital

Publicat

De

raliu 2

Forțe și mijloace din cadrul ISU Cluj, aflate în misiune la Raliul Clujului, au fost solicitate, sâmbătă, să acorde prim ajutor calificat unui echipaj implicat într-un accident petrecut în timpul cursei, în apropiere de localitatea Dângău.

Imediat s-au deplasat la fața locului două ambulanțe SMURD și o autospecială cu modul de descarcerare.

”Forțele operative au găsit un autoturism căzut într-o râpă de aproximativ 5 metri, însă din fericire pilotul și copilotul nu au fost încarcerați. Totuși, pentru a nu agrava posibilele leziuni, copilotul a fost ridicat din râpă de către pompieri folosind targa cu lopeți.

Ambii sunt transportați în aceste momente la spital pentru investigații suplimentare, fiind conștienți și cooperanți”, arată ISU Cluj.

Este vorba despre echipajul compus din pilotul Tudor Pătruțoiu și copilotul Vasile-Alin Cosman de la ACS Oltenia Racing  care conduceau un VW Golf.

raliu 2

raliu 1

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Primarul Gelu Topan răspunde Partidei Romilor: Votul privind membrii CA al liceului din Gilău, exercițiu democratic

Publicat

De

primaria gilau

Primarul comunei Gilău, Gelu Topan, a reacționat la avertismentul Partidei Romilor ”Pro Europa” privind ruperea legăturilor cu administrația locală după votul din Consiliul Local pentru alegerea membrilor Consiliului de Administrație al Liceului ”Gelu Voievod”. 

”Opinia mea personală este că domnul consilier local Aurel Roșianu, de la Partida Romilor Pro Europa, ar fi fost un foarte bun membru al Consiliului de Administrație al Liceului “Gelu Voievod” Gilău.

Citește și FOTO. Partida Romilor ”Pro Europa” rupe legăturile cu autoritățile locale din Gilău. ”PNL sabotează romii”

Legea însă prevede alegerea reprezentanților Consiliului Local în Consiliul de Administrație al liceului, al instituțiilor din educație în general, prin vot secret.

Au existat trei candidaturi pe cele două locuri, iar în urma centralizării voturilor, domnul Roșianu s-a clasat abia pe locul al treilea. Au obținut mai multe sufragii consilierii locali Ioana Abrudan, de la PNL, și Harasztosi Pal, de la UDMR. Așa cum știți, primarul nu are drept de vot.

Înțeleg dezamăgirea consilierului local și îl asigur de toată simpatia mea. Domnul Aurel Roșianu trebuie să înțeleagă că a fost un exercițiu democratic. Sunt convins că la următoarea candidatură, domnia sa va reuși să obțină ceea ce își va propune”, a spus Topan.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Elevii din zona metropolitană să aibă transport gratuit pe toate liniile CTP în Cluj-Napoca. Precizări pentru studenți

Publicat

cl

Primarul Emil Boc propune ca elevii comunelor din zona metropolitană să beneficieze de transport gratuit pe raza municipiului Cluj-Napoca, pe toate liniile CTP, nu doar pe o linie cum este în prezent. Acesta a făcut și precizări privind transportul gratuit al studenților din centrul universitar clujean.

Boc a declarat, sâmbătă, în ședința extraordinară a Consiliului Local, că așteaptă o analiză a Companiei de Transport Public (CTP) pentru a-i ajuta pe elevii din comunele zonei metropolitane.

”Pentru Cluj-Napoca, educația este prioritatea numărul unu. Toți elevii din municipiul Cluj-Napoca au acces gratuit la transport, cost plătit integral de Primărie, la o valoare pe abonament de 95 de lei.

În ceea ce privește elevii care vin din zona metropolitană, din comunele Florești, Baciu, Apahida, Gilău etc, până azi, transportul public era plătit de primăriile respective pentru numărul de elevi care veneau la Cluj-Napoca, dar de azi este plătit de primăria municipiului reședință de județ unde vin copiii la școală, adică de Primăria Cluj-Napoca.

Toți elevii, indiferent unde locuiesc în zona metropolitană, au acces la transport public gratuit și aveau o linie gratuită în Cluj-Napoca să ajungă la școală.

Ca politică viitoare, am solicitat colegilor să pregătească, împreună cu CTP, pentru a vedea costurile, să aplicăm și pentru elevii din comunele din zona metropolitană, să aibă gratuitate în Cluj-Napoca pe toate liniile, ca o formă de respect pentru tot ce reprezintă acești elevi”, a spus Boc.

Acesta a precizat că o astfel de soluție le-ar da posibilitatea elevilor din zona metropolitană să participe la Cluj-Napoca la activități extrașcolare, iar părinții vor fi scutiți, astfel, de anumite cheltuieli.

”Avem nevoie de calcule exacte, dar pregătim acest lucru pentru o ședință viitoare a Consiliului Local Cluj-Napoca”, a precizat primarul Boc.

Doar UBB a semnat protocol cu CTP

De asemenea, edilul a afirmat trebuie puse în aplicare prevederile din noua lege a Educației potrivit cărora studenții beneficiază de transport gratuit în centrele universitare de la 1 octombrie, când începe anul universitar.

Emil Boc a explicat că pentru a asigura acest abonament, universitățile trebuie să achite 90%, bani primiți de la stat, iar Primăria Cluj-Napoca acoperă restul de 10%.

”De luni, studenții pot să își facă abonamente de transport gratuit în Cluj-Napoca. Studenții au două posibilități. Fie pot merge la unul din cele 12 centre ale CTP și primesc abonamentul gratuit, sau se pot înscrie pe o platformă pusă la dispoziție de CTP unde își introduc datele pentru emiterea abonamentului și se pot planifica la o dată și o oră la care să își ridice abonamentul.

CTP va primi de la universități contravaloarea abonamentului pe baza contractului pe care îl fac universitățile, iar acestea ne solicit nouă cuantumul de 10% pe care să-l plătim”, a arătat Emil Boc.

Directorul CTP Cluj-Napoca, Liviu Neag, a precizat că, până acum, singura universitate care a semnat protocolul cu CTP este UBB, iar cu restul se negociază încă.

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, sâmbătă, proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de acordare a facilităților la transportul public local și metropolitan rutier, pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, școlarizați pe raza municipiului Cluj-Napoca.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax