Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

FOTO. Biserica ”Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, sfințită la finalul lucrărilor de restaurare care au durat peste 3 ani

Publicat


roma 1

Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, restaurată recent cu sprijin din partea UE, respectiv a statului ungar şi a statului român, a fost sfințită în cadrul unei liturghii solemne care a avut loc sâmbătă.

Biserica renovată în interior şi exterior a fost binecuvântată de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács, iar noul altar din marmură roşie a fost sfinţit de Miguel Maury Buendía, nunţiului apostolic în România.

roma 3â

Citește și Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare

În omilia sa, arhiepiscopul Gergely Kovács a citat din Vechiul Testament versetul care descrie resfinţirea unei biserici din Ierusalim, şi a spus: această sărbătoare evreiască transmite un mesaj şi pentru creştini.

„Acolo unde unii văd doar ruine şi plâng după trecut, totuşi există, întotdeauna, şansa de a o lua de la capăt. Orice s-ar întâmpla, cu ajutorul lui Dumnezeu, întotdeauna există şansa unui nou început”, a spus arhiepiscopul.

roma 6

Acesta a menţionat că Biserica ”Sfântul Mihail” are o importanţă deosebită atât pentru Transilvania, cât şi pentru arhidieceză. În a doua cea mai mare biserică a Transilvaniei s-a întrunit de 50 de ori Dieta Transilvaniei, aici au fost aleşi trei principi transilvăneni, iar în februarie 1939, aici a fost sfinţit episcop Márton Áron, care cinci ani mai târziu în această biserică a ţinut celebra cuvântare în care condamna persecuţia evreilor.

Biserica, loc sfânt

Arhiepiscopul a încurajat credincioşii să nu uite niciodată de importanţa deosebită a bisericii, care reprezintă o comoară preţioasă şi un loc sfânt. Să celebreze, în această biserică, nu numai credinţa strămoşilor lor, ci şi propria credinţă.

“Credinţa noastră trebuie să fie puternică, solidă, pentru că aceasta este singura modalitate prin care ne putem construi un viitor. Biserica să rămână un loc al solidarităţii. Să nu uităm nici faptul că suntem, cu toţii, temple ale Duhului Sfânt”, a mai spus Gergely Kovács.

roma 5

Interese comune ale României și Ungariei

La sfârşitul liturghiei, János Csák, ministru Culturii şi Inovării dfin Ungaria, care a participat la eveniment ca reprezentant al guvernului ungar, a spus că este sarcina tuturor de a duce mai departe şi de a dezvolta “tot ceea ce este bun în oameni”.

În opinia sa, cultura este lucrul prin care putem asigura ca oamenii să dea dovadă de bunătate.

“O comunitate fără cultură se destramă ca un şirag de perle din care se trage afară firul de mătase. Perlele se vor împrăştia şi vor fi îngropate în praf. Bisericile şi şcolile noastre reprezintă firul de mătase fără de care cultura noastră se destramă”, a spus ministrul ungar.

Potrivit lui Csák, renovarea bisericii – la care a contribuit atât statul român, cât şi statul ungar – reprezintă un bun exemplu că cele două state au interese şi probleme comune. Îşi doreşte să fie identificate cât mai multe proiecte care să îmbogăţească reciproc cele două naţiuni, a spus János Csák.

“Potrivit principiului străvechi al subsidiarităţii, încredinţăm şcolile şi bisericile comunităţilor care trăiesc şi lucrează în ele. Acest lucru asigură viitorul nostru comun, în acest fel putem asigura drepturile omului pentru toate comunităţile care trăiesc în Bazinul Carpatic”, a declarat Csák.

Bani din mai multe surse

roma 4

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în Guvernul României, a amintit că Biserica Sfântul Mihail a fost renovată printr-o adevărată cooperare, întrucât costurile au fost acoperite din fonduri europene, din bani din bugetul României, al Ungariei şi al Primăriei Cluj-Napoca, dar şi din donaţii private.

Potrivit ministrului, este important ca şi generaţia actuală să îşi poată aduce contribuţia la ceea ce a primit de la generaţia anterioară. În opinia sa, biserica aparţine nu numai romano-catolicilor, ci şi Transilvaniei, României şi întregului Bazin Carpatic.

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a fost închisă în martie 2018, pentru lucrări de renovare, şi a fost redeschisă parţial pentru liturghii cu ocazia Crăciunului din anul 2021. Renovarea interioară şi exterioară a costat aproape şapte milioane de euro; patru milioane de euro au fost asigurate de Uniunea Europeană, iar aproape două milioane de euro, de statul maghiar.

La sfințirea bisericii au fost prezenți și mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, și episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Pop.

Sursa: MTI

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Eveniment sportiv FRANCOFON la Cluj-Napoca

Publicat

whatsapp image 2022 10 03 at 23.28.31

Departamentul de Limbi Străine Specializate al Facultății de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, a organizat luni, 3 octombrie, de la ora 10 la ora 14, în Parcul Sportiv Universitar „Dr. Iuliu Hațieganu”, un eveniment sportiv francofon, intitulat Sport, santé et convivialité (Sport, sănătate și convivialitate).

whatsapp image 2022 10 03 at 23.42.14

„Proiectul Sport, santé et convivialité a fost declarat câștigător în cadrul concursului de proiecte
lansat de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie). Evenimentul a fost coordonat de Anamaria Lupan, asistent universitar doctor la Departamentul de Limbi Străine Specializate din cadrul Facultății de Litere. Scopurile activității au fost sensibilizarea studenților la cultura franceză (sporturi tradiționale franțuzești, respectiv „la pétanque”), promovarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, dar și încurajarea dialogului universitate – mediu privat.

whatsapp image 2022 10 03 at 23.43.42

„Participanții la activitatea s-au inițiat în misterele celebrului sport franțuzesc, la pétanque”

La activitate au participat 40 de studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai și de la Universitatea
Tehnică din Cluj-Napoca și 5 persoane din publicul larg ce s-au înscris, în prealabil, la atelierele
organizate; cum evenimentul și-a propus să cultive schimbul de idei și dialogul, studenții participanți
provin de la diverse facultăți; totuși, aceștia au în comun francofonia și francofilia.

whatsapp image 2022 10 03 at 23.31.15

Participanții la activitatea s-au inițiat în misterele celebrului sport franțuzesc, la pétanque, mai
întâi, din punct de vedere teoretic, în cadrul unui atelier de pétanque, iar apoi, practic, într-un joc în
echipe, pe terenul din Parcul Sportiv Universitar „Dr. Iuliu Hațieganu”.

whatsapp image 2022 10 03 at 23.39.26

Această primă parte a evenimentului a fost susținută de Florin Man, membru al Asociației de Pétanque din Cluj-Napoca. Mai apoi, într-un al doilea timp, regulile unei vieți sănătoase și echilibrate ne-au fost explicate de dieteticienii de la Nutriento; în final, studenții au degustat bolurile oferite de Nutriento și au primit diplome de participare la eveniment”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Marșul „Împreună pentru SIGURANȚA Femeilor”, organizat și la Cluj. „Ne-am SĂTURAT de vorbe goale, vrem servicii sociale!”

Publicat

Rețeaua Violența Împotriva Femeilor (VIF) anunță organizarea, în data de 23 octombrie, a Marșului  „Împreună pentru Siguranța Femeilor” în București, Cluj, Brașov, Timișoara, Sibiu, Iași, Giurgiu, Mizil și Valea Seacă (jud. Bacău). Manifestația are scopul de a atrage atenția asupra problemei violenței împotriva femeilor din România.

„Sub sloganul „Ne-am săturat de vorbe goale, vrem servicii sociale!”,  ONG-urile cer  autorităților finanțarea serviciilor de asistență socială pentru victimele violenței de gen și alocarea de fonduri publice pentru programe de educare, formare și conștientizare.

Femeile victime ale violenței domestice și sexuale nu au suficientă protecție din partea statului. Serviciile sociale specializate pentru victimele violenței de gen sunt subfinanțate la nivel local și central, iar cele existente nu sunt suficient pregătite să acopere nevoile victimelor.

Organizatoarele marșului de protest solicită finanțarea programelor de prevenție și a serviciilor adecvate pentru supraviețuitoarele violenței de gen, finanțare obligatorie conform Legii nr. 217/2003.

„Numărul cazurilor de violență raportate la poliție este în creștere an de an”

Demersul organizațiilor din Rețeaua VIF poate fi susținut prin semnarea petiției publice privind finanțarea serviciilor adecvate pentru victimele violenței de gen, aici.

De multe ori, victimele violenței domestice sunt abandonate prin lipsa centrelor specializate. Acolo unde acestea există, fetele și femeile sunt luate în derâdere sau chiar dublu traumatizate de către unii angajați ai instituțiilor. Lipsa programelor de formare, dar și mentalitățile misogine, rasiste, homofobe sau clasiste contribuie la izolarea victimei și la reîntoarcerea ei în relația abuzivă.

În timp ce serviciile publice specializate în domeniul violenței de gen sunt extrem de precare, numărul cazurilor de violență raportate la poliție este în creștere an de an. În prima jumătate a anului 2022 au avut loc peste 40.000 de cazuri de violență domestică în care a intervenit poliția, dintre care peste 9.400 de situații cu risc iminent.

Unii magistrați continuă să minimizeze gravitatea faptelor de violență împotriva femeilor și a fetelor și să găsească scuze agresorilor. Chiar dacă au ordin de protecție emis împotriva lor, agresorii nu sunt monitorizați corespunzător de autorități și continuă să comită actele de violență, în unele cazuri extreme ajung la femicid.

„Femeile care au trecut printr-o agresiune sexuală nu au unde să se ducă pentru a cere ajutor”

“Tragem un semnal de alarmă vis-a-vis de subraportarea masivă a cazurilor de hărțuire și violență sexuală, datorată stigmatului misogin și multiplelor obstacole și retraumatizări cu care se confruntă victimele atunci când vor să ceară ajutor sau să facă o plângere. Accesul  femeilor la servicii de suport trebuie să fie adaptat contextului traumatic și nevoilor lor, să le facă să se simtă în siguranță și să fie tratate cu demnitate.” atrag atenția organizatoarele.

În continuare, femeile care au trecut printr-o agresiune sexuală nu au unde să se ducă pentru a cere ajutor și a primi suportul atât de necesar după asemenea violențe. În timp ce fiecare județ are nevoie urgentă de existența a minim un centru de intervenție specializată pentru victimele violenței sexuale, actualmente nici măcar cele 10 centre promise pe hârtie nu funcționează cu adevărat.

„Cyberbullying-ul și pornografia neconsensuală sunt forme relativ noi de violență”

Școlile și universitățile rămân în urmă în datoria lor de a preveni și combate situațiile de abuz, hărțuire sexuală și bullying. Iar locurile de muncă sunt spații nesigure pentru femei, în care actele de hărțuire sexuală și discriminare au loc frecvent, la fel și mușamalizarea acestor cazuri.

Cyberbullying-ul și pornografia neconsensuală sunt forme relativ noi de violență, cărora le cad victime din ce în ce mai multe persoane, iar autoritățile nu dispun de suficiente instrumente pentru a strânge probe și a acționa în astfel de situații.

În același timp, scena politică a fost acaparată de o agendă conservatoare care își propune încet distrugerea țesutului democratic al drepturilor noastre fundamentale. În timp ce la nivel declarativ autoritățile susțin egalitatea de gen și lupta împotriva violenței de gen, în fapt adoptă propuneri de lege retrograde, precum interzicerea informațiilor despre identitatea de gen în școli, mass-media, instituții medicale.

„Programele de prevenție și serviciile sociale sunt profund subfinanțate”

Guvernul nu a aprobat nici până azi „Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice”, document pus în consultare publică în 9 martie 2021 (la o zi după 8 martie!). Guvernul nu a aprobat nici sistemul de monitorizare a agresorilor cu brățări electronice, pe care l-a anunțat în repetate rânduri.

Dublul limbaj al autorităților duce la o realitate cruntă în care programele de prevenție și serviciile sociale sunt profund subfinanțate, cu personal insuficient și nepregătit pentru gestionarea acestei majore probleme sociale.

“Ieșim în stradă ca să cerem decidenților să lase deoparte discursurile goale și să susțină cu adevărat lupta împotriva violenței de gen. Vrem să fie alocate resurse umane și financiare pentru a combate formele de violență împotriva femeilor, pentru ca dreptul nostru la siguranță să nu rămână doar pe hârtie.”, concluzionează organizatoarele.

Citește mai departe

ANUNȚURI PUBLICE

Poliţiştii sunt scoşi de la muncă pentru şcoală. 90% dintre agenţi fac master

Publicat

politia, ipj 2

Începând cu acest an universitar, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, a fost operaționalizat programul de master profesional, ca formă de pregătire inițială a ofițerilor de poliție, în vederea reducerii deficitului de personal de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

„În urma susținerii concursului de admitere, s-a constatat că aproximativ 90% sunt agenți de poliție încadrați în unități ale MAI. Având în vedere această situație, la nivelul structurilor de specialitate a fost realizată o analiză în scopul identificării soluțiilor de reglementare pentru gestionarea corespunzătoare a raporturilor de serviciu ale acestora, ținând cont de faptul că participarea la programul de master profesional presupune prezența obligatorie în instituția de învățământ pe toată durata lui”, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, a fost elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care să modifice Statutul Polițistului, fiind reglementată posibilitatea frecventării acestor cursuri cu scoatere de la locul de muncă, cu acordarea drepturilor bănești prevăzute de Legea salarizării pentru asemenea situații.

Absolvenții vor fi încadrați în funcție de nevoile instituționale, cu obligația să-și desfășoare activitatea pentru o perioadă de 5 ani în cadrul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, după caz, unde au fost repartizați după absolvire.

Citește mai departe

ECONOMIE

Pasagerul cu numărul 2 milioane va ajunge pe Aeroportul din Cluj în 7 octombrie

Publicat

De

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj își revine după pandemie. Vineri, 7 octombrie, pe aeroport va fi sărbătorită înregistrarea pasagerului cu numărul 2 milioane din acest an.

Acesta este așteptat să aterizeze pe aeroportul clujean la ora 8.25, fiind pasager al unei aeronave Turkish Airlines.

Pasagerul cu numărul 2 milioane pe Aeroportul Cluj

La începutul lui 2022, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, se declara optimist și estima că în acest an se va atinge un trafic de 2 milioane de pasageri, în creștere față de 2021 când au fost înregistrați aproape 1,5 milioane.

Iar pasagerul cu numărul 2 miloane ajunge în aeroport în luna octombrie.

Citește și: VIDEO FOTO. Fondatorul companiei Meta, pasagerul cu numărul 1 MILION pe Aeroportul Cluj în 2022. A venit din Polonia

Pasagerul cu numărul un milion a sosit pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca cu o cursă a companiei LOT, în data de 28 iunie 2022.

Foto: Arhivă

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax