Connect with us

CULTURA

FOTO. Biserica ”Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, sfințită la finalul lucrărilor de restaurare care au durat peste 3 ani

Publicat


roma 1

Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, restaurată recent cu sprijin din partea UE, respectiv a statului ungar şi a statului român, a fost sfințită în cadrul unei liturghii solemne care a avut loc sâmbătă.

Biserica renovată în interior şi exterior a fost binecuvântată de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács, iar noul altar din marmură roşie a fost sfinţit de Miguel Maury Buendía, nunţiului apostolic în România.

roma 3â

Citește și Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare

În omilia sa, arhiepiscopul Gergely Kovács a citat din Vechiul Testament versetul care descrie resfinţirea unei biserici din Ierusalim, şi a spus: această sărbătoare evreiască transmite un mesaj şi pentru creştini.

„Acolo unde unii văd doar ruine şi plâng după trecut, totuşi există, întotdeauna, şansa de a o lua de la capăt. Orice s-ar întâmpla, cu ajutorul lui Dumnezeu, întotdeauna există şansa unui nou început”, a spus arhiepiscopul.

roma 6

Acesta a menţionat că Biserica ”Sfântul Mihail” are o importanţă deosebită atât pentru Transilvania, cât şi pentru arhidieceză. În a doua cea mai mare biserică a Transilvaniei s-a întrunit de 50 de ori Dieta Transilvaniei, aici au fost aleşi trei principi transilvăneni, iar în februarie 1939, aici a fost sfinţit episcop Márton Áron, care cinci ani mai târziu în această biserică a ţinut celebra cuvântare în care condamna persecuţia evreilor.

Biserica, loc sfânt

Arhiepiscopul a încurajat credincioşii să nu uite niciodată de importanţa deosebită a bisericii, care reprezintă o comoară preţioasă şi un loc sfânt. Să celebreze, în această biserică, nu numai credinţa strămoşilor lor, ci şi propria credinţă.

“Credinţa noastră trebuie să fie puternică, solidă, pentru că aceasta este singura modalitate prin care ne putem construi un viitor. Biserica să rămână un loc al solidarităţii. Să nu uităm nici faptul că suntem, cu toţii, temple ale Duhului Sfânt”, a mai spus Gergely Kovács.

roma 5

Interese comune ale României și Ungariei

La sfârşitul liturghiei, János Csák, ministru Culturii şi Inovării dfin Ungaria, care a participat la eveniment ca reprezentant al guvernului ungar, a spus că este sarcina tuturor de a duce mai departe şi de a dezvolta “tot ceea ce este bun în oameni”.

În opinia sa, cultura este lucrul prin care putem asigura ca oamenii să dea dovadă de bunătate.

“O comunitate fără cultură se destramă ca un şirag de perle din care se trage afară firul de mătase. Perlele se vor împrăştia şi vor fi îngropate în praf. Bisericile şi şcolile noastre reprezintă firul de mătase fără de care cultura noastră se destramă”, a spus ministrul ungar.

Potrivit lui Csák, renovarea bisericii – la care a contribuit atât statul român, cât şi statul ungar – reprezintă un bun exemplu că cele două state au interese şi probleme comune. Îşi doreşte să fie identificate cât mai multe proiecte care să îmbogăţească reciproc cele două naţiuni, a spus János Csák.

“Potrivit principiului străvechi al subsidiarităţii, încredinţăm şcolile şi bisericile comunităţilor care trăiesc şi lucrează în ele. Acest lucru asigură viitorul nostru comun, în acest fel putem asigura drepturile omului pentru toate comunităţile care trăiesc în Bazinul Carpatic”, a declarat Csák.

Bani din mai multe surse

roma 4

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în Guvernul României, a amintit că Biserica Sfântul Mihail a fost renovată printr-o adevărată cooperare, întrucât costurile au fost acoperite din fonduri europene, din bani din bugetul României, al Ungariei şi al Primăriei Cluj-Napoca, dar şi din donaţii private.

Potrivit ministrului, este important ca şi generaţia actuală să îşi poată aduce contribuţia la ceea ce a primit de la generaţia anterioară. În opinia sa, biserica aparţine nu numai romano-catolicilor, ci şi Transilvaniei, României şi întregului Bazin Carpatic.

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a fost închisă în martie 2018, pentru lucrări de renovare, şi a fost redeschisă parţial pentru liturghii cu ocazia Crăciunului din anul 2021. Renovarea interioară şi exterioară a costat aproape şapte milioane de euro; patru milioane de euro au fost asigurate de Uniunea Europeană, iar aproape două milioane de euro, de statul maghiar.

La sfințirea bisericii au fost prezenți și mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, și episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Pop.

Sursa: MTI



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Publicat

De

măcelarii

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.

Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.

Paul Cordea

Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.

Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.

Echipa Franței

Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.

De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.

Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public

Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:

  • pensia pentru limită de vârstă;
  • pensia anticipată;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmaş.

Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.

Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:

  • persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
  • elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
  • persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
  • urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Publicat

reClothing

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.

Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.

“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.

M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing

Hainele, fapte bune

Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.

Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”

Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.

Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.

Andreea Paparuș

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Publicat

CFR

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității. 

”Parșivitate demnă de Peluza Vișinie. Ca de obicei, <<hoții striga hoții!>>. Nu vrem să explicăm sau să aducem scuze niciuneia dintre situațiile care umplu știrile de azi.

Oferim doar și partea cealaltă, care completează adevărul. Mai jos vedeți imagini cu acțiunile și urmările lor, efectuate de victimizații membri ai Peluzei Vișinii, din ultimele 2 săptămâni, inclusiv de aseara”, arată Șepcile Roșii aici.

CFR

UDMR Cluj: Ură etnică

Pe de altă parte, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, susține că ”elemente şovine din tabăra U au snopit în bătaie un tânăr maghiar după ce au auzit că vorbea în limba maghiară”.

”Sunt indicii temeinice că avem de-a face cu o infracțiune motivată de ură etnică! Solicit autorităților să-i pedepsească pe făptaşi, aplicând dispozițiile Codului Penal!

Pe de altă parte, am senzația că autoritățile închid ochii de multe ori în fața acțiunilor violente ale unor ultrași U numai pentru faptul că ei sunt fanii Universității. Este inadmisibil aşa ceva la Cluj!”, a precizat Csoma.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate