Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

FOTO. Biserica din Straja, Cluj, lăcașul de cult vechi de 400 de ani. A fost strămutată în care trase de șase perechi de boi

Publicat


biserica straja (1)

Ascuns printre dealurile din dreapta drumului ce leagă Clujul de Huedin, Straja este un sat cu o istorie îndelungată, pe alocuri zbuciumată, ce coboară în timp până la 1216. Totodată, este deținătorul unui lăcaș de cult din lemn de o deosebită valoare arhitectonică și artistică.

Biserica, patronată de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, este monument istoric și domină așezarea prin amplasarea pe o înălțime, în cimitirul satului.

Tradiția orală spune ca edificiul ar fi fost construit în satul Finciu, comuna Călățele, chiar la începutul secolului al XVII-lea, unde a servit ca lăcaș de cult până pe la 1765-1767, când comunitatea de acolo își ridică o biserică nouă, de lemn.

biserica straja (12)

Distrus la un moment dat și rămas nelocuit peste un veac, satul Straja tocmai se repopulase și avea nevoie de un lăcaș de închinare, pe care îl aduce din Finciu, încărcat în care, trase de șase perechi de boi. Strămutarea trebuie să se fi produs până în 1796, când se așterne cel mai vechi strat de pictură, păstrat în interior, arată spcialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

Biserica din Straja, Cluj, lăcașul de cult vechi de 400 de ani

În 1806 este chemat aici cunoscutul pictor Dimitrie Ispas să împodobească interiorul cu ansamblu mural, așa cum se deduce din inscripția pe care a lăsat-o.

„Din analiza fragmentelor de pictură, unii cercetători atribuie mare parte din ansamblul mural, inclusiv iconostasul, la fel de cunoscutului Nistor din Feleac și nu lui Ispas.

Elementul care particularizează acest edificiu, conferindu-i valoarea unui monument de interes național, este modul cum meșterii au realizat altarul semicircular, în încercarea de a imita arhitectura de zid.

biserica straja (9)

Pentru aceasta au folosit bârne masive din stejar, cioplite astfel încât să formeze două segmente de semicerc, unite în axul absidei. Raritatea acestui tip de absidă la bisericile de lemn, care se păstrează puține în Transilvania, sporește importanța exemplului din Straja”, arată cercetătorii.

Inscripția din altar

Pe lângă stejarul folosit la ridicarea altarului, meșterii au utilizat bradul pentru restul construcției. Pronaosul și naosul se înscriu într-un dreptunghi unitar, având în prelungire altarul semicircular amintit, retras cu 30 de centimetri față de naos.

biserica straja (3)

Un pridvor fără parapet, pe latura sudică, a fost adăugat probabil la strămutare, când s-au adus și alte modificări. Astfel, s-a adăugat un pronaos pentru un plus de spațiu, edificiul original fiind mai mic și s-a intercalat o bârnă între pereții verticali ai naosului și boltă, pentru supra-înălțarea edificiului. Lemnul de stejar a fost folosit și la construirea turnului clopotniță, scund, având coif octogonal și galerie deschisă cu arcade semicirculare.

biserica straja (2)

Alături de acoperișul unitar, existența a doar două goluri pentru uși la iconostas, stau dovadă pentru vechimea lăcașului.

În inscripția pe care a lăsat-o în altar, la proscomidie, Dimitrie Ispas vorbește despre pictura murală, realizată în 1806, alături de ajutorul său, Ștefan: „Cine să vor întâmpla a sluji în această sfântă biserică ca să fie dator a pomeni … Teodor, Io v, Ioan, Dimitrie, Marie, … neamul lor ca și pre dânșii să-i ierte milostivul Dumnezău. Zugrăvitu-s-au acest sfânt altar al doilea …, meșterul zugrav Dimitrie Ispas și Ștefan, 1806. Și fiind preot popa Teodor de la Agârbici cu … Petre. Ficurator a fost Tătar Onisie, birăul satului Costea Teodor, sfătul au fost Costea Gheorghe, august în 15”.

Pereţii naosului şi pronaosului au fost placaţi cu tablă, pentru a asigura un plus de căldură în interior, astfel că pictura din partea inferioară a pereților este acoperită. Restul ansamblului de pictură, înnegrită în timp, se mai poate vedea pe peretele vestic al naosului, pe boltă și în altar, dezvăluind stilul și programul iconografic cu care ne-a obișnuit talentatul pictor.

biserica straja (6)

Iisus Pantocrator, Sfântul Duh şi Maica Domnului, în medalioane, marchează axul bolții naosului, iar scene din Ciclul Patimilor acoperă restul bolții, la nord și sud.

Bârna montată invers

Pe peretele vestic este așternută scena „Adam și Eva”, alături de pomul cunoașterii. La strămutare, meșterii nu au fost atenți și au montat invers o bârna pe care sunt pictate picioarele celor două personaje, tăind în două compoziția și inversând picioarele. În absidă, se păstrează pictate, pe boltă, „Sfânta Treime” și „Maica cu Pruncul”, precum şi sfinţi ierarhi, pe pereţii verticali.

biserica straja (8)

Iconostasul, care prezintă picturi cu tradiționalele registre: apostolii, proorocii și o Răstignire cu cetatea Ierusalimului, în fundal, datează din 1796, conform unei inscripții păstrate aici. Tâmpla este împodobită cu patru icoane împărătești, pictate pe lemn în secolul al XVIII: „Maica Domnului cu Pruncul”, un „Iisus Pantocrator” din 1767 şi icoana de hram cu „Arhanghelul Mihail”, care ar putea fi opera lui Nechita Zugravul. Sfântul Nicolae (păstrând inscripția de donație: Această icoană au plătit Nicula și Oana și Dumitru/ ani dela XC) îi poate fi atribuită lui Nistor din Feleac, ucenicul primului maestru.

Încă se țin slujbe la biserica de lemn din Straja

În patrimoniul lăcașului se mai păstrează icoane pe sticlă din prima jumătate a secolului al XIX-lea: „Adormirea Maicii Domnului”, „Botezul” şi o „Răstignire”, alături de un antimis, realizat în același veac.

biserica straja (7)

Păstrând nucleul lăcașului ridicat pe la 1600, dar și penelul a doi pictori muraliști de marcă, biserica de lemn din Straja este, în forma sa actuală, rezultatul unor modificări suferite în timp și a adaptării sale de comunitatea satului la folosirea frecventă.

Preotul ortodox Dumitru Rodilă, cel care păstorește comunitatea încă din 1990, s-a îngrijit de edificiu cum a putut mai bine. În ultimii 15 ani au avut loc diverse lucrări de întreținere a monumentului, de la schimbarea șindrilei și a vechii instalații electrice, până la consolidarea bazei sau amenajarea porții de acces spre biserică.

biserica straja (5)

Părintele oficiază slujbă vinerea dimineața, în zilele de iarnă, dar și la marile sărbători. În acest fel, lăcașul, vechi de peste 400 de ani, își duce mai departe menirea de loc de închinare.

Sursa info și foto: Tradiții clujene/Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

Publicat

De

Emil Boc, soluții strada Uliului Cluj-Napoca

Emil Boc spune că expertiza finală privind cauzele alunecării de teren care a dus la suprarea unei părți din strada Uliului din Cluj-Napoca nu este gata.

Primăria a căutat soluții pentru a pune la dispoziția clujenilor rute alternative pentru a ajunge acasă, dar și pentru a proteja locuințele acestora.

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

În 1 Mai, primarul Emil Boc a convocat o ședință a Comitetului local pentru Situații de Urgență pentru strada Uliului, unde a avut loc o alunecare de teren care a dus la surparea drumului, în zona imobilului de la numărul 90.

Experții, a spus Emil Boc la Napoca Live, caută exact motivația alunecării de teren.

Trebuie condolidat dealul

„Nu știu când va fi gata expertiza, dar vor fi soluții mult mai complicate, având în vedere că toate dealurile Clujului au probleme”, a declarat Emil Boc, care a precizat că se poate să fie nevoie de piloni forați, cam s-a făcut pe strada Lombului, unde s-a forat la drum la 16 metri adâncime.

Ce măsuri s-au luat

Până la 1 Mai, a spus Boc, a fost creionată sursa alternativă de deplasare, pentru ca oamenii să ajungă acasă și s-a dispus consolidarea dealului.

Tot ieri, primarul a dispus reprezentanților companiilor de utiliăți, respectiv apă, gaz, electricitate, să monitorizeze în permanență zona.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Cum au petrecut clujenii la grătare de 1 Mai

Publicat

De

Gratare 1 Mai Cluj

Vremea a fost perfectă pentru o ieșire la iarbă verde, grătare, sport și relaxare de 1 Mai la Cluj-Napoca. Așa că mulți clujeni au ales să petreacă această zi la Sfântul Ion, un loc tradițional pentru mici și grătare, dar și sport.

De asemenea, mulți clujeni care locuiesc în cartierul Gheorgheni, și-au petrecut ziua la Baza Spotrivă din cartier.

 

VIDEO. FOTO. Cum au petrecut clujenii la grătare de 1 Mai

Primăria a amenajat locuri pentru gratare la Sfântul Ion, locul tradițional pentru petrecerea zilei de 1 Mai și în acest an. Așa că clujenii s-au urcat în mașini și s-au dus în număr mare să se distreze la iarbă verde.

Nu au mâncat doar tradiționalii mici, ci au făcut și sport, iar unii pur și simplu au stat întinși pe pături la soare.

Baza Sportivă Gheorgheni câștigă „teren” pentru o „ieșire” la iarbă verde de 1 Mai

Mulți clujeni au preferat să petreacă de 1 Mai aproape de casă. Așa că s-au dus la Baza Sportivă Gheorgheni pentru a mânca mici, pentru a bea o bere cu familia și prietenii, dar și pentru un pic de sport după masă.

La Baza Sportivă Gheorgeni, Primăria a amenajat și în acest an spații dedicate pentru grătar.

Pline au fost și parcurile proaspăt reamenajate ale Clujului, cum ar fi Armătura, Feroviarilor sau cel din Zorilor.

Video: Primăria Cluj-Napoca

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Narcisele se SĂRBĂTORESC anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Legenda florilor albe din Munții Apuseni

Publicat

lalele narcise gradina botanica (10)

Narcisele se sărbătoresc anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Evenimentul este moment de sărbătoare atât pentru comunitatea locală, cât și pentru vizitatori. Totodată, este evidențiat respectul față de natură.

În fiecare an, autoritățile locale din com. Bucium pregătesc un program cu obiceiuri și preparate locale, recitaluri de muzică populară și dansuri tradiționale, scrie Alba24.ro.

Narcisele se SĂRBĂTORESC anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Legenda florilor albe din Munții Apuseni

Poiana Narciselor, aflată pe teritoriul comunei Bucium, este declarată arie protejată. Se află în custodia Administrația Natura 2000 Trascău.

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.

Serbarea Narciselor de la Negrileasa. Legenda florilor albe din Apuseni

Locuitorii din Munții Apuseni își amintesc de legenda florilor albe. Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium, s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui.

Pe vremuri, ca și acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an. Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul urmaşilor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

Se spune că, o pasăre măiastră zbura din depărtări, doar o dată în an, în acești munți, pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului. Aceasta s-a oprit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum.

narcise

„În aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise”

Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină. Unul dintre ei, mai bătrân, a văzut pasărea și, prin sunet de tulnic, și-a chemat prietenii ca să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei. Pasărea măiastră, frântă de osteneală, a așteptat ca păstorii să se aproprie. Le-a rostit cu grai omenesc și înțelept:

„Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile. Dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene. Și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi acești munți, podoaba penelor mele”.

La aceste vorbe, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina. Dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise.

Citește mai departe

EVENIMENT

Deschise în a doua zi de Paște: Cinema City, proiectul itinerant MINA Pop-Up, magazinele din Iulius Mall Cluj. PROGRAMUL complet

Publicat

iulius mall cluj

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, ci și valorile care ne definesc și aduc comunitatea împreună. Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Mall Cluj are un orar special. 

Sărbătorile pascale sunt un prilej pentru a petrece mai mult timp alături de cei dragi, astfel că, în perioada următoare, Iulius Mall Cluj are un program special. Sâmbătă, 4 mai 2024, ai timp să achiziționezi ultimele produse de pe lista de cumpărături deoarece, atât magazinele din Iulius Mall, cât și Auchan sunt deschise până la ora 18.00. Duminică, în prima zi de Paște, magazinele și hypermarketul sunt închise.

program iulius

Deschise în a doua zi de Paște: Cinema City, proiectul itinerant MINA Pop-Up, magazinele din Iulius Mall Cluj. PROGRAMUL complet

MINA Pop-Up, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, va fi deschis sâmbătă, conform programului obișnuit – 12.00 – 21.00.  Iar în a doua zi de Paște sunteți așteptați să descoperiți primul spațiu imersiv din Cluj Napoca, în intervalul orar 14.00 – 20.00.

Cinema City vă așteaptă sâmbătă la film, în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar în a doua zi de Paște de la ora 10.30, pânp la 23.00. De luni, programul revine la normal: 10.00 – 22.00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax