CULTURA
FOTO. Biserica din Straja, Cluj, lăcașul de cult vechi de 400 de ani. A fost strămutată în care trase de șase perechi de boi

Ascuns printre dealurile din dreapta drumului ce leagă Clujul de Huedin, Straja este un sat cu o istorie îndelungată, pe alocuri zbuciumată, ce coboară în timp până la 1216. Totodată, este deținătorul unui lăcaș de cult din lemn de o deosebită valoare arhitectonică și artistică.
Biserica, patronată de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, este monument istoric și domină așezarea prin amplasarea pe o înălțime, în cimitirul satului.
Tradiția orală spune ca edificiul ar fi fost construit în satul Finciu, comuna Călățele, chiar la începutul secolului al XVII-lea, unde a servit ca lăcaș de cult până pe la 1765-1767, când comunitatea de acolo își ridică o biserică nouă, de lemn.
Distrus la un moment dat și rămas nelocuit peste un veac, satul Straja tocmai se repopulase și avea nevoie de un lăcaș de închinare, pe care îl aduce din Finciu, încărcat în care, trase de șase perechi de boi. Strămutarea trebuie să se fi produs până în 1796, când se așterne cel mai vechi strat de pictură, păstrat în interior, arată spcialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.
Biserica din Straja, Cluj, lăcașul de cult vechi de 400 de ani
În 1806 este chemat aici cunoscutul pictor Dimitrie Ispas să împodobească interiorul cu ansamblu mural, așa cum se deduce din inscripția pe care a lăsat-o.
„Din analiza fragmentelor de pictură, unii cercetători atribuie mare parte din ansamblul mural, inclusiv iconostasul, la fel de cunoscutului Nistor din Feleac și nu lui Ispas.
Elementul care particularizează acest edificiu, conferindu-i valoarea unui monument de interes național, este modul cum meșterii au realizat altarul semicircular, în încercarea de a imita arhitectura de zid.
Pentru aceasta au folosit bârne masive din stejar, cioplite astfel încât să formeze două segmente de semicerc, unite în axul absidei. Raritatea acestui tip de absidă la bisericile de lemn, care se păstrează puține în Transilvania, sporește importanța exemplului din Straja”, arată cercetătorii.
Inscripția din altar
Pe lângă stejarul folosit la ridicarea altarului, meșterii au utilizat bradul pentru restul construcției. Pronaosul și naosul se înscriu într-un dreptunghi unitar, având în prelungire altarul semicircular amintit, retras cu 30 de centimetri față de naos.
Un pridvor fără parapet, pe latura sudică, a fost adăugat probabil la strămutare, când s-au adus și alte modificări. Astfel, s-a adăugat un pronaos pentru un plus de spațiu, edificiul original fiind mai mic și s-a intercalat o bârnă între pereții verticali ai naosului și boltă, pentru supra-înălțarea edificiului. Lemnul de stejar a fost folosit și la construirea turnului clopotniță, scund, având coif octogonal și galerie deschisă cu arcade semicirculare.
Alături de acoperișul unitar, existența a doar două goluri pentru uși la iconostas, stau dovadă pentru vechimea lăcașului.
În inscripția pe care a lăsat-o în altar, la proscomidie, Dimitrie Ispas vorbește despre pictura murală, realizată în 1806, alături de ajutorul său, Ștefan: „Cine să vor întâmpla a sluji în această sfântă biserică ca să fie dator a pomeni … Teodor, Io v, Ioan, Dimitrie, Marie, … neamul lor ca și pre dânșii să-i ierte milostivul Dumnezău. Zugrăvitu-s-au acest sfânt altar al doilea …, meșterul zugrav Dimitrie Ispas și Ștefan, 1806. Și fiind preot popa Teodor de la Agârbici cu … Petre. Ficurator a fost Tătar Onisie, birăul satului Costea Teodor, sfătul au fost Costea Gheorghe, august în 15”.
Pereţii naosului şi pronaosului au fost placaţi cu tablă, pentru a asigura un plus de căldură în interior, astfel că pictura din partea inferioară a pereților este acoperită. Restul ansamblului de pictură, înnegrită în timp, se mai poate vedea pe peretele vestic al naosului, pe boltă și în altar, dezvăluind stilul și programul iconografic cu care ne-a obișnuit talentatul pictor.
Iisus Pantocrator, Sfântul Duh şi Maica Domnului, în medalioane, marchează axul bolții naosului, iar scene din Ciclul Patimilor acoperă restul bolții, la nord și sud.
Bârna montată invers
Pe peretele vestic este așternută scena „Adam și Eva”, alături de pomul cunoașterii. La strămutare, meșterii nu au fost atenți și au montat invers o bârna pe care sunt pictate picioarele celor două personaje, tăind în două compoziția și inversând picioarele. În absidă, se păstrează pictate, pe boltă, „Sfânta Treime” și „Maica cu Pruncul”, precum şi sfinţi ierarhi, pe pereţii verticali.
Iconostasul, care prezintă picturi cu tradiționalele registre: apostolii, proorocii și o Răstignire cu cetatea Ierusalimului, în fundal, datează din 1796, conform unei inscripții păstrate aici. Tâmpla este împodobită cu patru icoane împărătești, pictate pe lemn în secolul al XVIII: „Maica Domnului cu Pruncul”, un „Iisus Pantocrator” din 1767 şi icoana de hram cu „Arhanghelul Mihail”, care ar putea fi opera lui Nechita Zugravul. Sfântul Nicolae (păstrând inscripția de donație: Această icoană au plătit Nicula și Oana și Dumitru/ ani dela XC) îi poate fi atribuită lui Nistor din Feleac, ucenicul primului maestru.
Încă se țin slujbe la biserica de lemn din Straja
În patrimoniul lăcașului se mai păstrează icoane pe sticlă din prima jumătate a secolului al XIX-lea: „Adormirea Maicii Domnului”, „Botezul” şi o „Răstignire”, alături de un antimis, realizat în același veac.
Păstrând nucleul lăcașului ridicat pe la 1600, dar și penelul a doi pictori muraliști de marcă, biserica de lemn din Straja este, în forma sa actuală, rezultatul unor modificări suferite în timp și a adaptării sale de comunitatea satului la folosirea frecventă.
Preotul ortodox Dumitru Rodilă, cel care păstorește comunitatea încă din 1990, s-a îngrijit de edificiu cum a putut mai bine. În ultimii 15 ani au avut loc diverse lucrări de întreținere a monumentului, de la schimbarea șindrilei și a vechii instalații electrice, până la consolidarea bazei sau amenajarea porții de acces spre biserică.
Părintele oficiază slujbă vinerea dimineața, în zilele de iarnă, dar și la marile sărbători. În acest fel, lăcașul, vechi de peste 400 de ani, își duce mai departe menirea de loc de închinare.
Sursa info și foto: Tradiții clujene/Facebook
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Misterul flash-mob-ului „Metro la Cluj” a fost elucidat: artistul american Metro Boomin urcă pe scena Untold 2025

Flash-mob-ul misterios organizat cu câteva zile în urmă în centrul Clujului era, se pare, un indiciu pentru unul dintre cele mai mari anunțuri făcute de organizatorii Untold legat de ediția din anul acesta a festivalului: artistul american Metro Boomin va urca pentru prima dată pe o scenă din România.
Metro Boomin, arhitectul sunetului hip-hop și trap al ultimului deceniu, vine pentru prima dată în România, în cadrul ediției aniversare UNTOLD X, cu un show exclusiv ce marchează singura sa apariție la un festival din Europa în acest an. Considerat unul dintre cei mai mari producători ai muzicii contemporane, cu un rol esențial în definirea hip-hop-ului modern, artistul american va urca pentru prima dată pe scena principală a festivalului UNTOLD, într-un show care promite să redefinească experiența de festival.
Un flash-mob misterios organizat miercuri, 2 martie, în centrul Clujului, în care mai mulți tineri cu hanorace inscripționate cu mesajul „Metro la Cluj” au stat nemișcați în zone aglomerate a precedat anunțul organizatorilor.
Premieră la Untold: Metro Boomin, pentru prima dată în România
Cu o viziune unică și o marcă de sunet ușor de recunoscut, Leland Tyler Wayne aka Metro Boomin a colaborat cu cele mai mari nume din industria muzicală: The Weeknd, Post Malone, Kendrick Lamar, Travis Scott, 21 Savage, Future sau Drake, Metro a transformat sound-ul urban modern într-un fenomen mainstream.
Metro Boomin a debutat cu o serie de colaborări cu tineri artiști aflați în plină ascensiune, precum Future, Young Thug și 21 Savage – relații care s-au transformat în parteneriate de durată. La doar 20 de ani, semna deja producția unor hituri precum „Karate Chop” (o colaborare cu Future), „Honest” și „Some More”.
Cu peste 31,7 miliarde de streamuri pe Spotify, peste 47 de milioane de ascultători lunari, multiple single-uri care au debutat pe locul 1 în Billboard Hot 100, producții premiate, albume devenite instant-cult – toate acestea îl plasează în topul celor mai relevanți creatori ai culturii urbane globale.
Metro Boomin se numără printre puținii artiști care au avut simultan 10 piese în clasamentul Billboard Hot 100, alăturându-se unor nume precum The Beatles, Taylor Swift, Drake sau Playboi Carti.
Metro Boomin a colaborat cu superstaruri globale precum Post Malone, Travis Scott, Gunna și Kanye West. Single-ul “Congratulations” la care a lucrat cu headliner-ul ediției aniversare a festivalului UNTOLD, Post Malone, a debutat în Top 10 Billboard 100, a fost recompensat cu 14 Discuri de Platină și a depășit pragul de 2 miliarde de ascultări pe platforma Spotify.
Line-up impresionant la ediția aniversară Untold X
Ediția aniversară UNTOLD X aduce în România un lineup impresionant, care include cele mai mari nume din industria muzicală globală: Post Malone, Anyma, Becky Hill, Martin Garrix, Armin van Buuren, FISHER, Alok, Alan Walker, Tiësto, Don Diablo și Hugel.
Scena Galaxy va găzdui cei mai cunoscuții DJ techno ai momentului – Black Coffee, Marco Carola, Adriatique, alături de cei mai apreciați DJ din România : Cezar, Priku, Arapu și SIT.
Organizatorii vor anunța în curând un nou val de artiști care vor completa lineup-ul ediției aniversare UNTOLD X, care va avea loc între 7 și 10 august, la Cluj-Napoca. Abonamentele sunt disponibile pe untold.com.
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu CSU Craiova: Vor fi schimbări în primul 11. Va fi un meci ECHILIBRAT

Luni seara în Gruia, CFR Cluj o reîntâlnește pe CSU Craiova, de această dată într-un meci din etapa a 3-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Antrenorul clujenilor, Dan Petrescu, a prefațat partida la conferința de presă premergătoare.
„Deocamdată avem doar o problemă, să vedem dacă acel jucător se va recupera. Decidem după antrenamentul de azi, echipa nu a stat în cantonament, cei care nu au jucat s-au antrenat, ceilalți au avut program separat. Evaluăm azi (duminică) ce probleme sunt.
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu CSU Craiova: Vor fi schimbări în primul 11. Va fi un meci ECHILIBRAT
În fotbal toate echipele se cunosc foarte bine, diferența va fi la ce vom face pe teren, antrenorii se cunosc, știu toți ce sistem se joacă, va fi un meci echilibrat. Rămâne de văzut ce va fi mâine (n.r. referitor la gazon). Am văzut azi niște meciuri cu zăpadă, posibil să fie și mâine aici. Terenul nu arată încă așa cum ne-am dori noi, la meciul cu Craiova nu a fost chiar rău, a fost ok. Nu arată ca în alte părți, vedem ce vreme va fi mâine.
Trebuie să uităm Cupa, deocamdată în Cupă nu am făcut nimic, o descătușare doar pentru semifinale, a trebuit să ne treacă euforia aia. Orice pas greșit ne-ar face foarte grea existența, mai ales după rezultatul de ieri nu mai poți face pași greșiți. Recunosc că va fi un meci foarte important.
Nu vreau să vorbesc despre adversari pentru că se va interpreta. CFR Cluj a fost cea mai dezavantajată echipă, atât. Nu avem un episod pro CFR în 32 de etape. Alții fac ce vor, pe mine nu mă interesează. Chestia e că CFR a avut anul ăsta ghinion, să spunem așa.
„N-am avut noroc”
M-aș bucura să câștig și eu un meci cu 1-0 după un asemenea gol (n.r. cel din penalty marcat de FCSB contra lui „U” Cluj), dar deocamdată nu s-a întâmplat. N-aș vrea să discut ce s-a întâmplat la alții, dar asta e realitatea. N-am avut noroc.
Asta e realitatea (n.r. de când s-a introdus sistemul VAR nu a mai câștigat CFR campionatul). Mergem înainte, ce pot să fac. N-am crezut că la VAR pot fi atâtea greșeli. Nu numai în România, ci în fotbal. Se fac în continuare mari greșeli, dar sper să ajungem la un nivel în care să avem un robot arbitru.
Ăla chiar nu are cum să greșească. Și dacă greșește, n-avem de ce să-l acuzăm. Acolo cred că ar trebui să mergem. Ne trebuie o tehnologie în care să ia deciziile un robot. Acolo chiar nu mai avem ce să facem.
Vor fi schimbări în primul 11, vedem după antrenamentul de azi ce și cum, mai avem și mâine un antrenament”, a spus Dan Petrescu.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Viceprimarul Dan Tarcea: „Hub-ul Educațional din Borhanci prinde contur”. Stadiul lucrărilor pentru fiecare obiectiv

De la școală și liceu, până la creșă și grădiniță, componentele viitorului hub educațional din Borhanci se dezvoltă într-un ritm alert, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea.
La școală, partea de zidărie este finalizată, iar în acest moment se execută tencuielile interioare.
„Aproximativ 90% din șape și pardoselile finite au fost deja turnate, iar lucrările la instalațiile electrice și sanitare sunt în plină desfășurare. De asemenea, a început montarea tâmplăriei, iar la terenul de sport se lucrează intens”, a transmis viceprimarul municipiului.
De asemenea, la liceu, s-au turnat șapele și pardoselile, inclusiv în sala de sport.
„În acest moment se lucrează la tencuieli, iar stadiul instalațiilor electrice este estimat la 50-60%. Tencuielile sunt realizate în proporție de aproximativ 40%, iar șapele și pardoselile finite la aproximativ 30%”, a mai arătat Tarcea.
Lucrările la creșă, în stadiu incipient
În ceea ce privește creșa, lucrările sunt într-un stadiu incipient.
„S-a turnat radierul pentru corpurile 4 și 5, iar în prezent se lucrează la armarea corpurilor 2 și 3. De asemenea, ieri au fost turnați stâlpii pentru corpul 5. Proiectarea acestei zone este mai simplă, având doar un nivel, ceea ce va permite o execuție mai rapidă”, a mai spus viceprimarul.
La grădiniță, lucrările urmează să înceapă.
EVENIMENT
Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători

În vara anului 2022, fostul patron al clubului CFR Cluj, Paszkany Arpad, împreună cu fostul președinte Iuliu Mureșan și cumnatul lui Paszkany, Szekernyes Karoly, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală, în formă agravată şi continuată și instigare la spălarea banilor, în formă continuată.
După 26 de amânări a pronunțării unei soluții, judecătorii Tribunalului Cluj au decis, în decembrie 2024, trimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj „în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”.
Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători
La doi ani și jumătate de la trimiterea în judecată, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Cluj a confirmat, vineri, rechizitoriul lui Paszkany, Mureșan și Szekernyes.
„Se constată că rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj emis la data de 29.07.2022 (…) şi remediat la data de 17.01.2025, conform dispoziţiilor Judecătorului de cameră preliminară date prin încheierea penală din data de 23.12.2024, prin care s-au soluţionat cererile şi excepţiile invocate de către inculpaţii P.A.Z., M.I.P. şi S,K, şi de către partea responsabilă civilmente SC FCC SA, cu privire la obiectul camerei preliminare, îndeplineşte condiţiile necesare unei legale sesizări a instanţei, şi în consecinţă dispune începerea judecăţii”, se arată în motivare, conform Clujust.
La rămânerea definitivă a prezentului rechizitoriu, urmează să se fixeze termen de judecată.