Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Baciu „lucrului bine făcut”… Şantier de 6 luni, săpături în acelaşi loc. Oameni revoltaţi. Primăria se face că plouă

Publicat


O serie de lucrări care au loc pe mai multe străzi din Baciu stârnesc nemulţumirele locuitorilor din zonă, care reclamă faptul că şantierele sunt de aproximativ o jumătate de an şi că „meseriaşii” fac săpături şi apoi revin cu alte săpături în acelaşi loc.

Şantier de 6 luni, săpături în acelaşi loc

Străzile afectate de lucrări sunt, printre altele, Viilor, Magnoliei, Castanilor, Aluniş, Vişinului. De prin iunie-iulie încoace, buldozere, excavatoare, camioane de mare tonaj şi mulţi muncitori fac diverse săpături, cu motivul că schimbă conductele de apă şi gaz. După ce părea că au terminat cu o porţiune de drum, ei au revenit în repetate rânduri în acelaşi loc, cu alte săpături. Locuitorii din zonă sunt disperaţi, mai ales că în mai multe rânduri, „meseriaşii” le-au blocat maşinile între lucrări, deşi unii aveau diferite urgenţe, ba medicale, ba legate de copii sau de serviciu. Şi toate lucrările au fost făcute şi refăcute fără să anunţe şi fără să pună indicatoarele necesare. Unii reclamă şi faptul că de la trepidaţiile generate de pikamere, de la tasarea drumului cu cilindri şi de la trficul camioanelor de mare tonaj le sunt afectate şi casele, în care au apărut crăpături. Nu mai punem la socoteală zgomotul, mizeria, cozile de maşini.


Deşi mai mulţi locuitori din zonă au făcut sesizări şi către Primăria Baciu, situaţia a răms neschimbată, iar muncitorii spun că nu ştiu când vor închide şantierele, poate anul viitor.


Primarul Balázs János pare neputincios în faţa situaţiei, ridică din umeri la întrebările băcenilor. Ba a făcut, totuşi, o vizită pe şantier, zilele trecute, şi a trecut în revistă stadiul lucrărilor de la volanul unei maşini a primăriei (în imagine).

Locuitoare în zonă: Ne-au rupt gardul. Sunt nişte handicapţi

O femeie din zonă şi-a arătat nemulţumirile şi a relatat pentru Cluj24 cum „meseriaşii” i-au rupt chiar şi gardul.


„Se lucrează de o jumătate de an, nu avem ce face, s-au făcut sesizări la Primărie, dar nu s-a făcut nimic. Primarul a spus că n-are nicio treabă. Sunt nişte handicapaţi, ce să vă zic?! Ba nu pot să intru în curte, ba nu pot să mai ies din curte, m-am săturat.
Zidul gardului l-au rupt, dar l-au reparat, după ce am l-am sezisat pe primar şi poliţia. Au spart fundaţia la gard. E sub orice critică.
Toată lumea se plânge de ei, că-şi rup maşinile, că nu anunţă din timp lucrările. Oamenii au servicii, copii, probleme, trebuie să te duci la medic şi stai după ei. Vin şi sapă, iar vin, iar sapă, iar astupă, iar sapă…


În primul rând, nu sunt deloc organizaţi, să pună un semn că se lucrează, ajungi la jumătatea drumului ca să-ţi spună că nu puteţi să treceţi. Aici e blocat, dincolo e blocat, dincolo e blocat, e blocat peste tot. Cum dracu gândesc ăştia?! O cale de acces să laşi, totuşi… Blochezi toatr străzile şi pe unde mai iese lumea?
Şi acuma au turnat asfalt, dar nici măcar nu au curăţat drumul înainte, au turnat peste toate mizeriile. Aşa o să şi ţină…”, spune femeia, revoltată.

Se sapă din nou, a cincea oară

Un alt locuitor al zonei a redat situaţia într-o povestioară pe cât de amuzantă, pe atât de trisă.
„Luna iulie, veselie mare, sosesc buldozere si excavatoare pe strada . Se sapa santuri cica pentru schimbarea conductei de apa. Muncitorii ne spun ca intr-o saptamana termina si va fi asfaltat imediat.Doua sapatamani de noroi, santier si pamant excavat.

Incep lucrarile de acoperire a santurilor in care s-a pus conducata de apa. Santul se astupa si intr-un zgomot infernal se taseaza pamantul. Alte cateva zile si din nou utilaje de contructii pe strada. Se sapa din nou santul proaspat astupat. Mai usor de data asta pentru ca tasarea s-a facut in graba. Circula zvonul ca vor sa „traga” si conducta de gaz. Trec alte cateva zile de santier, se ingroapa conducta de gaz si se astupa santurile. Cateva zile de liniste, cu muncitori care astepta plictisiti sa se intimple ceva. Incep insa din nou sapaturile, evident pe amplasamentul aceluiasi sant. Urmeaza sa fie schimbata si conducta de canalizare . Noroi, santier , praf si haos organizatoric cu muncitori trimisi de un un punct de lucru la altul. O ora se sapa la sant dupa care toata lumea dispare trimisa la alt punct de lucru.

Muncitorii comentaza si spun ca firma a castigat licitatia pentru acest tip de lucari si in Gilau si că trebuie sa se imparta intre Baciu si Gilau. Mijloc de septembrie si din nou apar utilajele. Se sapa din greu pentru a se racorda apa la fiecare casa si a se monta contorul de apa . Din nou mormane de pamant , praf , si zgomotul infernal facut de utilajele de tasare . Alte cateva zile si in intersectiile strazilor din Baciu incep sa se sape niste gropi imense. Evident circulatia e blocata si lumea isi parcheaza masinile pe unde poate.

Evident nimic nu este semnalizat. Intri pe strada ta cu masina si brusc constati ce este blocata de un exacavor si un morman imens de pamant. Se pare ca au sosit camintele de beton unde se face va face conexiune tevilor de apa. Trec alte cateva zile si lucrarile par abandonate. Tevile de apa ingropate in vara nu sunt bine pozitionate in pamant si nu intra corect in camine. Se sapa din nou pentru a se conecta corect la camine. Din nou se astupa totul, se taseaza , zgomot infernal si din nou liniste. Trec alte cateva zile si apar alti muncitori cu salope portocalii. Sunt cei de la gaz. Existe case unde din neatentie nu s-a tras priza de alimentare cu gaz. Din nou, sant, praf si noroi.


Santurile de pe strada s-au decopertat de cel putin patru ori pana saptamana trecuta. In urma cu cateva zile au revenit in forta echipele de muncitori. Santul s-a astupat fara sa se respecte proiectul, care prevedea o minima fundatie pentru a se putea turna asfatul. Se sapa din nou, a cincea oara, se astupa cu piatra, se taseaza si lumea pleaca. O nouă zi si din nou excavatoare si buldozere. Ceva nu e bine. Se sapa din nou si se scoate piatra care nu a fost bine tasata si la adancimea potrivita, cum prevedea proiectul. Din nou se astupa.

Incepe turnarea asfaltului. Localnicii ies scandalizati in strada. S-a uitat de capcele de canal si le-au astupat cu piatra . O alta zi, alte sapaturi pentru descoperirea capacelor de canal. Vecinii se ureaza in aceste zile de sarbatori cu muncitorii sositi in vara. Glumesc ca de Paste vor ciocni oua rosii cu budozeristii si muncitori. Strada arata ca dupa razboi. Mizerie, noroi, resturi de conducte si materiale de constructii si gramezi de pietris si pamant abandonate. Nimic din ce se vede nu contrazice previziunea ca de Paşte constructiile vor fi in toi”, arată, pentru Cluj24, un bărbat cu talent scriitoricesc, care locuieşte în zonă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Scandalurile se țin lanț pe strada Piezișă. Trei tineri, între care și o minoră, REȚINUȚI de poliție după ce au bătut un bărbat

Publicat

De

razie politie 2

Un nou scandal a avut loc pe strada Piezișă din Cluj-Napoca. Un bărbat de 35 de ani a fost agresat fizic de un grup de tineri, între care și o fată de 16 ani.

Nu cu mult timp în urmă, un bărbat a fost arestat după ce a spart geamul unui local de pe aceeași stradă.

Scandalurile se țin lanț pe strada Piezișă. Trei tineri, între care și o minoră, REȚINUȚI de poliție după ce au bătut un bărbat

Polițiștii Secției 6 Cluj-Napoca au dispus reținerea a trei tineri cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, din județul Cluj, cercetați pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe.

Potrivit polițiștilor, în data de 4 februarie, în jurul orei 05.00, aflați pe strada Piezișa, cei trei au bătut un bărbat de 35 de ani.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au identificat grupul în cauză, format din doi tineri, o minoră de 16 ani și o femeie de 38 de ani, din Florești.

Față de trei dintre aceștia a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Femeia de 38 de ani este bănuită de instigare la comiterea faptelor, fiind astfel efectuate cercetări pentru infracțiunea de instigare publică.

Arestat pentru distrugere

În 8 februarie, polițiștii Secției 6 au dispus reținerea unui alt bărbat, în vârstă de 32 de ani, cercetat în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Astfel, în cursul nopții de 28 spre 29 ianuarie, acesta a încercat să intre într-un local de pe strada Piezișă din Cluj-Napoca, având asupra sa un obiect contondent, manifestând un comportament agresiv, motiv pentru care a fost împiedicat de agenții de pază să pătrundă în local.

Supărat, acesta a spart un geam, după care a fugit, fiind prin la graniță în Satu Mare.

În baza probatoriului administrat, cel în cauză a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost prezentat instanței care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Polițiștii, apel pentru tinerii care se distrează în localurile de pe strada Piezișă

Strada Piezișa din Cluj-Napoca este intens circulată de către tineri, atât în cursul săptămânii, cât și în timpul weekendurilor. Având în vedere scandalurile caare au loc aici, polițiștii au transmis un apel către tinerii care frecventează barurile de pe această stradă.

„Le recomandăm tuturor celor care frecventează locația să evite consumul excesiv de alcool şi implicarea în stări conflictuale!

Polițiștii clujeni vor aplica măsurile legale în urma producerii situațiilor de acest fel.

Reiterăm importanța respectării normelor de conduită socială!”, au transmis polițiștii clujeni.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Cum arată DEx4, legătura dintre DN1 și autostrada Transilvania pe la Tureni. 241 de muncitori cu utilaje sunt pe șantier

Publicat

De

Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Cluj a făcut verificări pe șantierul drumului expres care va lega DN1 de autostrada Transilvania, în localitatea Tureni.

Lungime drumului expres 4 este de 5 kilometri și se lucrează datorilor condițiilor meteo care permit acest lucru.

Potrivit DRDP Cluj, stadiul lucărilor în acest moment este de 14%.

Cum arată DEx4, legătura dintre DN1 și autostrada Transilvania pe la Tureni. 241 de muncitori cu utilaje sunt pe șantier

La această oră, antreprenorul lucrează pe șantier cu 241 de muncitori și 176 de utilaje.

Ordinului de începere a lucrărilor a fost dat în 21 august anul trecut, iar durata acestora este de 18 luni. Investiția se ridică la peste 562,6 milioane de lei.

Drumul va avea două bretele la nodul cu A3, de 5,025 kilometri și la nodul cu DN1, de 2,748 kilometri.

Lucrări în execuție pe drumul de legătură pentru asigurarea conexiunii dintre A3 și DN1, în dreptul localității Tureni:

  • lucrări de terasamente (km 0+ 420 – km 2+500);
  • execuție podețe (km 0+778, km 0+921 , km 1+592);realizare drenuri longitudinale sub șanț (km 1+592 – km 2+500);
  • relocare DN1 – decopertare strat vegetal, săpătură pentru aducerea la cotele din proiect, stabilizare teren de fundare, km 457+480 – km 457+660;
  • bretea Gilău – Tureni – decopertare strat vegetal, realizare săpătură pentru aducerea la cotele din proiect, km 0+385 – km 0+880;
  • realizare fundații indirecte, realizare infrastructuri;relocare rețele de utilități.

Lucrările sunt executate de Asocierea DIMEX 2000 COMPANY SRL (Lider) – AUTOTEHNOROM SRL – OPR ASFALT SRL – OBRAS PUBLICAS Y REGADIOS SA – CON-A OPERATIONS SRL.

 

Citește mai departe

CULTURA

Ceasul din turnul Primăriei Cluj „cântă” vineri o altă melodie decât cea obișnuită. E marcată ziua nașterii lui Matei Corvin

Publicat

De

Ceasul din turnul clădirii Primăriei Cluj-Napoca, de pe strada Petru Maior, cântă vineri „La Primavera” de Giorgio Mainerio.

Primăria a ales să marcheze astfel ziua de naștere a regelui Matei Corvin.

Ceasul din turnul Primăriei Cluj „cântă” vineri o altă melodie decât cea obișnuită. E marcată ziua nașterii lui Matei Corvin

Al doilea fiu al voievodului Iancu de Hunedoara, Matei Corvin s-a născut la Cluj-Napoca în 23 februarie 1443, pe atunci Comitatul Cluj din Regatul Ungariei.

El s-a născut în „Casa Matei”, clădire din centrul orașului care acum îi poartă numele. Și strada pe care se află clădirea poartă numele celui care avea să devină rege al Ungariei.

Locul de nastere al lui Matei Corvin (nascut 1443) Cluj 1868

Matei Corvin a condus Regatul Ungariei între anii 1458 – 1490. A murit la 6 aprilie 1490 la Viena, Principatul Austriei, atunci parte din Sfântul Imperiu Roman.

„La Primavera” de Giorgio Mainerio a cântat în turnul primăriei fix la orele 9:00, 12:00 și se va mai auzi astăzi fix la orele 15:00, 18:00 și 21:00.

În mod normal, din ceasul din turnul Primăriei Cluj-Napoca se aude o bucată din „Rapsodia Română” de George Enescu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujean ARESTAT după ce a VIOLAT o fată de 14 ani. Copila a reușit să îl dea afară din casă, dar agresorul s-a întors

Publicat

De

politie masina bun

Un clujean în vârstă de 58 de ani a fost arestat pentru 30 de zile după a agresat sexual o fetiță de 14 ani, chiar în casa acesteia.

Copila a trecut prin momente de groază. Inițial a reușit să îl dea afară din casă, dar bărbatul s-a întors.

Clujean ARESTAT după ce a VIOLAT o fată de 14 ani. Copila a reușit să îl dea afară din casă, dar agresorul s-a întors

Polițiștii Secției 8 Rurală Huedin au dispus, în 20 februarie, reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 58 de ani, din comuna Poieni, cercetat pentru comiterea infracțiunii de violare de domiciliu și agresiune sexuală.

Potrivit polițiștilor, la aceeași dată, în jurul orei 9.00, bărbatul a agresat sexual o fată de 14 ani, din comuna Poieni, în timp ce aceasta se afla la locuința sa.

Minora a reușit inițial să-l alunge pe bărbat afară din locuință, însă la scurt timp acesta a revenit și a violat-o.

Arestat pentru viol și violare de domiciliu

În urma materialului probator constituit, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore, iar ulterior, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunilor de violare de domiciliu și agresiune sexuală, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax