Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Baciu „lucrului bine făcut”… Şantier de 6 luni, săpături în acelaşi loc. Oameni revoltaţi. Primăria se face că plouă

Publicat


O serie de lucrări care au loc pe mai multe străzi din Baciu stârnesc nemulţumirele locuitorilor din zonă, care reclamă faptul că şantierele sunt de aproximativ o jumătate de an şi că „meseriaşii” fac săpături şi apoi revin cu alte săpături în acelaşi loc.

Şantier de 6 luni, săpături în acelaşi loc

Străzile afectate de lucrări sunt, printre altele, Viilor, Magnoliei, Castanilor, Aluniş, Vişinului. De prin iunie-iulie încoace, buldozere, excavatoare, camioane de mare tonaj şi mulţi muncitori fac diverse săpături, cu motivul că schimbă conductele de apă şi gaz. După ce părea că au terminat cu o porţiune de drum, ei au revenit în repetate rânduri în acelaşi loc, cu alte săpături. Locuitorii din zonă sunt disperaţi, mai ales că în mai multe rânduri, „meseriaşii” le-au blocat maşinile între lucrări, deşi unii aveau diferite urgenţe, ba medicale, ba legate de copii sau de serviciu. Şi toate lucrările au fost făcute şi refăcute fără să anunţe şi fără să pună indicatoarele necesare. Unii reclamă şi faptul că de la trepidaţiile generate de pikamere, de la tasarea drumului cu cilindri şi de la trficul camioanelor de mare tonaj le sunt afectate şi casele, în care au apărut crăpături. Nu mai punem la socoteală zgomotul, mizeria, cozile de maşini.


Deşi mai mulţi locuitori din zonă au făcut sesizări şi către Primăria Baciu, situaţia a răms neschimbată, iar muncitorii spun că nu ştiu când vor închide şantierele, poate anul viitor.


Primarul Balázs János pare neputincios în faţa situaţiei, ridică din umeri la întrebările băcenilor. Ba a făcut, totuşi, o vizită pe şantier, zilele trecute, şi a trecut în revistă stadiul lucrărilor de la volanul unei maşini a primăriei (în imagine).

Locuitoare în zonă: Ne-au rupt gardul. Sunt nişte handicapţi

O femeie din zonă şi-a arătat nemulţumirile şi a relatat pentru Cluj24 cum „meseriaşii” i-au rupt chiar şi gardul.


„Se lucrează de o jumătate de an, nu avem ce face, s-au făcut sesizări la Primărie, dar nu s-a făcut nimic. Primarul a spus că n-are nicio treabă. Sunt nişte handicapaţi, ce să vă zic?! Ba nu pot să intru în curte, ba nu pot să mai ies din curte, m-am săturat.
Zidul gardului l-au rupt, dar l-au reparat, după ce am l-am sezisat pe primar şi poliţia. Au spart fundaţia la gard. E sub orice critică.
Toată lumea se plânge de ei, că-şi rup maşinile, că nu anunţă din timp lucrările. Oamenii au servicii, copii, probleme, trebuie să te duci la medic şi stai după ei. Vin şi sapă, iar vin, iar sapă, iar astupă, iar sapă…


În primul rând, nu sunt deloc organizaţi, să pună un semn că se lucrează, ajungi la jumătatea drumului ca să-ţi spună că nu puteţi să treceţi. Aici e blocat, dincolo e blocat, dincolo e blocat, e blocat peste tot. Cum dracu gândesc ăştia?! O cale de acces să laşi, totuşi… Blochezi toatr străzile şi pe unde mai iese lumea?
Şi acuma au turnat asfalt, dar nici măcar nu au curăţat drumul înainte, au turnat peste toate mizeriile. Aşa o să şi ţină…”, spune femeia, revoltată.

Se sapă din nou, a cincea oară

Un alt locuitor al zonei a redat situaţia într-o povestioară pe cât de amuzantă, pe atât de trisă.
„Luna iulie, veselie mare, sosesc buldozere si excavatoare pe strada . Se sapa santuri cica pentru schimbarea conductei de apa. Muncitorii ne spun ca intr-o saptamana termina si va fi asfaltat imediat.Doua sapatamani de noroi, santier si pamant excavat.

Incep lucrarile de acoperire a santurilor in care s-a pus conducata de apa. Santul se astupa si intr-un zgomot infernal se taseaza pamantul. Alte cateva zile si din nou utilaje de contructii pe strada. Se sapa din nou santul proaspat astupat. Mai usor de data asta pentru ca tasarea s-a facut in graba. Circula zvonul ca vor sa „traga” si conducta de gaz. Trec alte cateva zile de santier, se ingroapa conducta de gaz si se astupa santurile. Cateva zile de liniste, cu muncitori care astepta plictisiti sa se intimple ceva. Incep insa din nou sapaturile, evident pe amplasamentul aceluiasi sant. Urmeaza sa fie schimbata si conducta de canalizare . Noroi, santier , praf si haos organizatoric cu muncitori trimisi de un un punct de lucru la altul. O ora se sapa la sant dupa care toata lumea dispare trimisa la alt punct de lucru.

Muncitorii comentaza si spun ca firma a castigat licitatia pentru acest tip de lucari si in Gilau si că trebuie sa se imparta intre Baciu si Gilau. Mijloc de septembrie si din nou apar utilajele. Se sapa din greu pentru a se racorda apa la fiecare casa si a se monta contorul de apa . Din nou mormane de pamant , praf , si zgomotul infernal facut de utilajele de tasare . Alte cateva zile si in intersectiile strazilor din Baciu incep sa se sape niste gropi imense. Evident circulatia e blocata si lumea isi parcheaza masinile pe unde poate.

Evident nimic nu este semnalizat. Intri pe strada ta cu masina si brusc constati ce este blocata de un exacavor si un morman imens de pamant. Se pare ca au sosit camintele de beton unde se face va face conexiune tevilor de apa. Trec alte cateva zile si lucrarile par abandonate. Tevile de apa ingropate in vara nu sunt bine pozitionate in pamant si nu intra corect in camine. Se sapa din nou pentru a se conecta corect la camine. Din nou se astupa totul, se taseaza , zgomot infernal si din nou liniste. Trec alte cateva zile si apar alti muncitori cu salope portocalii. Sunt cei de la gaz. Existe case unde din neatentie nu s-a tras priza de alimentare cu gaz. Din nou, sant, praf si noroi.


Santurile de pe strada s-au decopertat de cel putin patru ori pana saptamana trecuta. In urma cu cateva zile au revenit in forta echipele de muncitori. Santul s-a astupat fara sa se respecte proiectul, care prevedea o minima fundatie pentru a se putea turna asfatul. Se sapa din nou, a cincea oara, se astupa cu piatra, se taseaza si lumea pleaca. O nouă zi si din nou excavatoare si buldozere. Ceva nu e bine. Se sapa din nou si se scoate piatra care nu a fost bine tasata si la adancimea potrivita, cum prevedea proiectul. Din nou se astupa.

Incepe turnarea asfaltului. Localnicii ies scandalizati in strada. S-a uitat de capcele de canal si le-au astupat cu piatra . O alta zi, alte sapaturi pentru descoperirea capacelor de canal. Vecinii se ureaza in aceste zile de sarbatori cu muncitorii sositi in vara. Glumesc ca de Paste vor ciocni oua rosii cu budozeristii si muncitori. Strada arata ca dupa razboi. Mizerie, noroi, resturi de conducte si materiale de constructii si gramezi de pietris si pamant abandonate. Nimic din ce se vede nu contrazice previziunea ca de Paşte constructiile vor fi in toi”, arată, pentru Cluj24, un bărbat cu talent scriitoricesc, care locuieşte în zonă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători

Publicat

paszkany

În vara anului 2022, fostul patron al clubului CFR Cluj, Paszkany Arpad, împreună cu fostul președinte Iuliu Mureșan și cumnatul lui Paszkany, Szekernyes Karoly, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală, în formă agravată şi continuată și instigare la spălarea banilor, în formă continuată.

După 26 de amânări a pronunțării unei soluții, judecătorii Tribunalului Cluj au decis, în decembrie 2024, trimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj „în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”.

Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători

La doi ani și jumătate de la trimiterea în judecată, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Cluj a confirmat, vineri, rechizitoriul lui Paszkany, Mureșan și Szekernyes.

„Se constată că rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj emis la data de 29.07.2022 (…) şi remediat la data de 17.01.2025, conform dispoziţiilor Judecătorului de cameră preliminară date prin încheierea penală din data de 23.12.2024, prin care s-au soluţionat cererile şi excepţiile invocate de către inculpaţii P.A.Z., M.I.P. şi S,K, şi de către partea responsabilă civilmente SC FCC SA, cu privire la obiectul camerei preliminare, îndeplineşte condiţiile necesare unei legale sesizări a instanţei, şi în consecinţă dispune începerea judecăţii”, se arată în motivare, conform Clujust.

La rămânerea definitivă a prezentului rechizitoriu, urmează să se fixeze termen de judecată.

 

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Noi concedieri în IT la Cluj. Compania SITA a dat afară jumătate din angajați. Întârzieri cu salariile

Publicat

De

SITA
SITA, compania de IT cu birouri în clădirea The Office din Cluj-Napoca, a concediat în lunile februarie și martie jumătate din personal, după ce ar fi avut și probleme cu plata la timp a salariilor. 
Un angajat al companiei a precizat, pentru Cluj24, că SITA, liderul global în tehnologia transportului aerian, a venit la Cluj-Napoca în urmă cu 3 ani, cu mari promisiuni de investii, buget de circa 10 milioane de euro, dar a inceput sa faca concedieri.
”În lunile februarie si martie au concediat peste jumatate din personal, fac angajari cu contract de munca pe o perioada nedeterminata si perioada de proba de 90 de zile si cu 10 – 15 zile inainte de implinirea perioadei ii notifica pe angajati ca de maine nu mai este angajat.
Pe langa ca esti supus unui mediu de lucru sunt nivelul asteptarilor, s-a întîmplat să astept și 2 luni până sa imi primesc salariul”, a spus angajatul.
Acesta susține ca are colegi cu rate, cu copii mici, veniti la Cluj-Napoca alte colturi ale tarii cum ar Bucuresti, Iasi sau Ploiesti, ”persoane dedicate, profesioniste”, și care rămân cu o impresie proastă despre Ardeal și mai ales despre Cluj din cauza comportamentului neserios al unei firme ca SITA.
Hub tehnologic la Cluj-Napoca

Compania europeană SITA, liderul global în tehnologia transportului aerian, a anunțat în octombrie 2024, deschiderea unui nou hub tehnologic la Cluj-Napoca, România, care avea ca scop ”promovarea viitorului călătoriilor aeriene prin inovație de ultimă oră”.

”Acest nou hub întărește rețeaua globală de centre tehnologice a SITA și urmează să joace un rol esențial în abordarea celor mai presante provocări cu care se confruntă industria aviației în prezent — îmbunătățirea eficienței operaționale, reducerea impactului asupra mediului și oferirea de experiențe fără probleme pentru pasageri”, arăta compania, care a angajat în primă fază, 50 de persoane.

Centru de cercetare

Asta după ce, cu doi ani înainte, în decembrie 2022, SITA și TechTalent Software au anunțat un parteneriat strategic pentru lansarea unui centru de cercetare și dezvoltare la Cluj-Napoca.

”Noul centru va sprijini concentrarea SITA pe accelerarea dezvoltării de noi soluții guvernamentale și de procesare a pasagerilor.

Pe măsură ce redresarea călătoriilor aeriene crește, există o cerere puternică pentru mai multă automatizare din partea aeroporturilor, guvernelor și companiilor aeriene, ceea ce generează investiții substanțiale în tehnologia oferită de SITA”, precizau reprezentanții companiei.


Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Stâlp de electricitate doborât de o mașină în Bonțida. Șoferul, dus la spital

Publicat

Bonțida

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit luni dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Bonțida.

Echipajele operative de la Punctul de Lucru Jucu au găsit la fața locului un autoturism și un stâlp de electricitate avariate.

”Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un tânăr de aproximativ 25 de ani, conștient și cooperant, a primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD. În cele din urmă, acesta a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”, au precizat pompierii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj, despre tragedia de la Câțcău: Șoferul microbuzului a pierdut controlul volanului intrând pe contrasens în camion

Publicat

câțcău

Polițiștii clujeni au oferit detalii despre accidentul rutier care a avut loc luni dimineață pe DN1 C, în comuna Câțcău, soldat cu trei morți.

”Din primele cercetări efectuate la fața locului polițiștii au constatat că, un microbuz condus de un bărbat, care circula din direcția Baia Mare înspre Dej, într-o curbă periculoasă la dreapta, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând pe sensul opus de mers, ulterior intrând în coliziune cu o autoutilitară la volanul căreia se afla un bărbat de 52 de ani din județul Mureș.

Echipajul medical aflat la fața locului a constatat decesul bărbatului care se afla la volanul microbuzului, precum și a două persoane, pasagere în microbuz.

În urma evenimentului rutier, 3 persoane adulte și un minor, pasageri în microbuz, au fost transportați la spital.

Testarea conducătorului autoutilitarei cu aparatul etilotest, a indicat rezultat negativ”, arată IPJ Cluj.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate