EVENIMENT
FOTO. Autoritățile au descins în Someșeni. AVERTISMENT privind sterilizarea câinilor. Amenzile ajung până la 10.000 de lei
O nouă acțiune din cadrul campaniei de informare care vizează reducerea numărului de câini fără stăpân din județul Cluj a avut loc în weekend pe Calea Dezmirului din Someșeni.
Autoritățile au împărțit, deocamdată, pliante, dar au avertizat că amenzile ajung până la 10.000 de lei dacă sunt găsiți câini care nu au fost sterilizați.
Acțiunea este parte a campaniei de informare publică cu privire la obligativitatea sterilizării câinilor, demarată la finalul anului trecut de Consiliul Județean, prin intermediul Autorității Teritoriale de Ordine Publică, care își propune să schimbe mentalitățile proprietarilor de câini, inclusiv prin demontarea principalelor mituri care-i fac să fie reticenți la sterilizare.
FOTO. Autoritățile au descins în Someșeni. Avertisment privind sterilizarea câinilor. Amenzile ajung până la 10.000 de lei
Campania urmărește și informarea populației cu privire la sancțiunile aplicate în cazul nerespectării prevederilor legale, care presupun și amenzi de până la
10.000 de lei.
Citește și: Peste 400 de câini fără stăpân au fost CAPTURAȚI la Cluj-Napoca anul trecut. Viceprimar: Noi nu OMORÂM câinii
În cadrul campaniei de informare, finanțate din bugetul Consiliului Județean Cluj, au fost realizate 1.200 de afișe, 1.600 de pliante și peste 61.000 de fluturași, care vor fi distribuite deținătorilor de animale din întreg județul.
La acțiunea din Someșeni au participat polițiști și jandarmi, polițilti locali, dar și reprezentanți ai Prefecturii, ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, ai Centrului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân Cluj-Napoca și ai asociațiilor non-guvernamentale implicate în protecția animalelor.
Foto: CJ Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
O casă din comuna Poieni a luat foc, miercuri seară. Pompierii intervin la fața locului cu două autospeciale, însă accesul la locuiință este îngreunat.
Pompierii din Huedin intervin cu două autoutilitare pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o cas de lemn din comuna Poieni.
Potrivit ISU Cluj, incendiul se manifestă generalizat, iar casa se află într-o zonă greu accesibilă. Din fericire, nu sunt semnalate victime.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente în comuna Poieni, pentru a stinge un incendiu care a cuprins o casă din lemn. Din primele informații, incendiul se manifestă generalizat, pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați. Astfel, la fața locului au fost trimise două autospeciale, iar casa se află într-o zonă greu accesibilă. Din fericire, nu există victime”, a transmis ISU Cluj.
FOTO: Arhivă
EDUCATIE
Studenții au reducere de 90% la biletele CFR doar pe ruta domiciliu-universitate, din 1 ianuarie 2025
De la 1 ianuarie 2025, studenții români nu mai beneficiază de reducerea de 90% la biletele CFR pentru toate călătoriile interne.
Potrivit reprezentanților CFR Călători, această facilitate se aplică acum doar pentru traseele dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ superior la care sunt înmatriculați.
Noi condiții de călătorie pentru studenți
Modificarea este prevăzută în „Ordonanța trenuleț”, publicată recent în Monitorul Oficial, care a generat nemulțumiri în rândul studenților.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 00:00, studenții înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România cărora li s-au emis/vizat pe anul universitar în curs, de către institutiile de învătământ respective, legitimații de student pentru reducere/gratuitate la transport, beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 90% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri clasa a 2-a numai pe distanța/ rutele dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ superior la care studentul este înmatriculat”, a anunțat CFR într-un comunicat de presă.
Unde și cum pot fi achiziționate biletele
CFR precizează că biletele cu reducere pot fi cumpărate exclusiv de la casele de bilete din gări sau de la agențiile de voiaj CFR, până la actualizarea aplicației online și emiterea normelor de aplicare.
În situațiile în care stația de urcare nu dispune de personal CFR sau casele de bilete sunt închise, studenții pot achiziționa bilete direct din tren, cu condiția de a le solicita imediat după îmbarcare.
Actele necesare pentru reducere
Pentru a beneficia de reducere, studenții trebuie să prezinte legitimația de student în original, vizată pentru anul universitar în curs, care să indice localitatea instituției de învățământ, și un act de identitate în care este specificat domiciliul.
EVENIMENT
Operațiunea „Pirotehnic 2024”, în Turda: Peste 1.500 de artificii și petarde, confiscate înainte de Revelion
Polițiștii din Turda „au dat lovitura”, în ajunul Anului Nou. Peste 1.500 de artificii și petarde au fost confiscate și patru persoane sunt cercetate pentru operațiuni cu articole pirotehnice.
În cadrul planului de acțiune „Pirotehnic 2024”, polițiștii turdeni au desfășurat, în data de 31 decembrie 2024, o amplă acțiune de control pentru a preveni incidentele generate de folosirea necorespunzătoare a materialelor explozive.
Captură impresionantă: peste 1.500 de articole confiscate
Astfel, marți, în ajunul Anului Nou, polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției municipiului Turda au verificat mai multe locații și au identificat patru persoane, cu vârste între 26 și 53 de ani, care comercializau articole pirotehnice fără autorizație. În total, peste 1.500 de articole din categoriile P1, F2, și alte categorii periculoase au fost confiscate pentru continuarea cercetărilor.
„În cadrul planului de acțiune „Pirotehnic 2024”, în data de 31 decembrie 2024, între orele 12.00-17.00, polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției municipiului Turda au organizat o acțiune pentru depistarea persoanelor care comercializează fără drept articole pirotehnice.
În urma activităților desfășurate, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 1.500 de articole pirotehnice din categoriile P1, F2 și altele.
Patru persoane, cercetate pentru comercializarea fără drept a articolor pirotehnice
Patru persoane, cu vârste cuprinse între 26 și 53 de ani, toate din municipiul Turda, sunt cercetate în stare de libertate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, a transmis IPJ Cluj.
Acțiunea face parte din eforturile autorităților de a proteja cetățenii de riscurile utilizării ilegale de materiale pirotehnice, care pot cauza răni grave sau incendii.
EVENIMENT
FOTO. Fenomen spectaculos la Cluj, în prima zi din 2025. Aurora boreală, vizibilă la Feleacu
Clujenii au început anul 2025 cu un spectacol de lumină rar întâlnit pe cerul României: aurora boreală a fost vizibilă în această seară în localitatea Feleacu.
În noaptea de 1 ianuarie, localitatea Feleacu, situată în apropiere de Cluj-Napoca, a devenit locul unui fenomen impresionant. Aurora boreală, un fenomen spectaculos prin culorile sale vibrante și dansul luminilor pe cer, a putut fi văzută deasupra comunei.
Aurora boreală, cel mai adesea observată în regiunile polare, a devenit vizibilă de mai multe ori și în cursul anului trecut, în mai multe locații din județul Cluj.
Acest fenomen apare atunci când particulele solare interacționează cu atmosfera terestră, producând explozii de lumină vizibile în special în emisfera nordică.
Dacă norocul rămâne de partea iubitorilor de fenomene cerești, aurora boreală ar putea fi vizibilă și în următoarele nopți.