Connect with us

EVENIMENT

FOTO Au fost reamplasate containerele medicale în cadrul punctului sanitar Salvamont de la Buscat

Publicat


Cu ajutorul unei automacarale, salvamontiștii din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj au amplasat două containere medicale pe fundația care a fost realizată în urmă cu zece zile.

Astfel, un pas extrem de important în ansamblul lucrărilor de reînnoire a punctului medical Salvamont de la domeniul schiabil Buscat (Stațiunea Muntele Băișorii) a fost făcut în cursul acestei dimineți.

Începând din acest sezon de iarnă, condițiile pentru accidentați și pentru salvatorii montani care acordă primul ajutor vor fi cu mult îmbunătățite.

Lucrările pentru refacerea punctului sanitar de la domeniul schiabil Buscat sunt finanțate din bugetul Consiliului Județean Cluj.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

FOTO/ Studenți UMF, voluntari la DSP Cluj. Viitorii medici, față în față cu temutul virus: „Nu îmi puteam imagina ce muncă istovitoare fac cei de la DSP”

Publicat

Un număr de 120 de studenți din cadrul Facultății de Medicină a UMF Cluj-Napoca au hotărât să se implice activ în lupta cu noul coronavirus, făcând voluntariat în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj. Aceștia se ocupă atât de ancheta epidemiologică în cazul persoanelor depistate pozitive, cât și cu stabilirea unei conexiuni umane cu aceștia, reușind, astfel, să preia o parte din sarcinile DSP, dar și să îi liniștească pe bolnavi, din postura de viitori medici.

Mara Marciniszyn și Daniela Stan, studente în anul II, și Ionuț Dumitru, student în anul IV, sunt doar trei dintre cei peste o sută de studenți care au decis să se implice în a ajuta DSP, dar și bolnavii de Covid-19 din Cluj.

„Ceea ce fac eu de mai bine de o lună este să contactez oamenii confirmați pozitivi, să le fac ancheta epidemiologică, iar apoi deciziile de izolare și carantinare (…) Prin voluntariatul de la DSP am învățat multe lucruri noi pe care puțini studenți de anul II le știu și, cel mai important, mi-am lăsat amprenta în sufletele oamenilor care aveau nevoie de susținere”, spune Mara, care lucrează ca voluntar în cadrul DSP Cluj.

Aceasta recunoaște că au existat momente în care s-a gândit să renunțe dar a depus mult timp și efort în acest voluntariat, iar de multe ori se simțea atât de obosită încât se gândea ce rost are să continue?. ”Răspunsul este simplu: nu există satisfacție mai mare decât momentul în care primești un telefon de la un bolnav și îți spune că are numărul tău de la doamna X, de care te-ai ocupat în urmă cu ceva timp, iar aceasta i-a spus să te sune liniștit, deoarece <<Mara este un om minunat, care m-a ajutat enorm de mult când am avut nevoie și sunt sigură că va face același lucru și pentru tine>>”, a spus aceasta.

Campanie de donare de plasmă

Pe lângă inițiativa de a participa activ în lupta cu virusul, studenții mai organizează și o campanie de donare de plasmă convalescentă, care va fi folosită în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2, aflați în stare gravă.

Daniela este și ea studentă în anul II la Medicină și voluntar în cadrul DSP, tânăra declarându-se recunoscătoare pentru oportunitatea de a putea ajuta într-o perioadă atât de delicată cum este cea actuală, cauzată de pandemie.

„Nu îmi puteam imagina ce muncă istovitoare fac cei de la Direcția de Sănătate Publică, până când am început să lucrez la efectuarea anchetelor epidemiologice alături de ei”, este de părere tânăra studentă.

După cum explică Ionuț, care este și el student la Medicină și voluntar, activitatea acestora se desfășoară prin preluarea unui caz confirmat pozitiv cu care studenții discută, realizând ancheta epidemiologică și ulterior luând legătura cu persoanele cu care bolnavii au intrat în contact.

Ascultăm îngrijorările oamenilor

„Realizăm o conexiune cu oamenii, le ascultăm îngrijorările, empatizăm și îi ajutăm să depășească momente dificile din viața lor[…] Timpul petrecut alături de colegii voluntari într-un mediu familial întreprins de mentorii noștri este neprețuit. Consider că voluntarialul în cadrul DSP Cluj reprezintă nu doar o sursă de satisfacție profesională, ci și o unealtă eficientă în lupta cu pandemia”, povestește Ionuț, student în anul IV în cadrul UMF Cluj.

Viitorii medici recunosc că, prin prisma meseriei lor, le este greu să refuze atunci când vine vorba despre a-i ajuta pe cei din jurul lor, iar momentele în care oboseala își spune cuvântul și se gândesc să renunțe la munca voluntară cu bolnavii Covid, satisfacția de a ajuta și a-și îndeplini „menirea” este cea care primează.

„Virusul ne ține la o distanță de cel puțin doi metri unul față de celălalt, dar dorința de a ne revedea cu bine la sfârșitul pandemiei ne aduce pe toți mai aproape decât oricând”, a mai spus Daniela.

Viață dedicată oamenilor

Horea Urs, președintele Organizației Studenților Mediciniști din Cluj (OSM Cluj) a declarat pentru Cluj24.ro că, din poziția de studenți ai UMF, au fost „instruiți si pregătiți pentru o viață dedicată oamenilor”, fapt care i-a determinat să se implice activ în lupta cu noul virus, care a acaparat întreaga planetă.

Astfel, în ceea ce privește activitatea de voluntariat desfășurată de studenți în cadrul DSP Cluj, președintele organizației studențești mai declară: „Toată activitatea se desfășoară de acasă, astfel încât toți voluntarii lucrează în condiții de siguranță. Aceasta presupune ca zilnic, fiecărui voluntar să-i fie atribuite un anumit număr de cazuri pozitive sau contacți de cazuri pozitive, să sune persoanele respective pentru a obține diferite informații precum data de apariție a simptomelor, cu cine s-a întâlnit persoana respectivă premergător apariției simptomatologie etc., iar ulterior, informațiile obținute sunt introduse într-o bază de date și pe baza lor se emite decizia de carantinare sau de izolare”.

Oamenii pot muta munții din loc

Liderul organizației studențești a mai ținut să le mulțumească voluntarilor și colegilor săi, considerând că aceștia sunt „exemplul cel mai clar că oamenii pot să-și asume responsabilitate pentru a face un bine celor din jurul lor, că oamenii împreună pot muta munții din loc și că fiecare putem avea un impact în depășirea cu bine a acestei pandemii”.

Acesta este de părere că este necesar ca în situația de față viitorii medici să vină în ajutorul instituțiilor locale, „pentru a colabora cu ele înspre a face un bine și a aduce un zâmbet și o speranță oamenilor din societatea în care trăim”.

Narcisa Corina Bud

Citește mai departe

Clujul de altă dată

Arestarea Sfântului de Cluj. Iuliu Hossu a fost torturat în închisorile comuniste după ce a vestit Unirea

Publicat

Pe 29 octombrie 1948, la ora 01.00 noaptea, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, era arestat de comuniști. Arestarea sa venea la 30 de ani după ce el dădea de veste mulțimii adunate la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, Unirea Transilvaniei cu Regatul României.

“Credinţa noastră este viaţa noastră”

Arestarea lui Iuliu Hossu pe 29 octombrie 1948 a făcut parte din planul comuniștilor de a suprima Biserica Greco-Catolică. Se pare că, prin întemniţarea sa, comuniștii au încercat să îi înfrângă rezistența, prin condiții inumane de detenție. Dar încercările lor au eşuat.

Atunci, au încercat să îl cumpere și i-au oferit scaunul de mitropolit ortodox al Moldovei. Dar Iuliu Hossu a refuzat şi a preferat lanțurile de deținut în locul veșmintelor de mitropolit. El și-a rezumat atitudinea într-o singură frază: ”Credința noastră este viața noastră!”.

Aşa să rămână îmbrăţişaţi pe veci toţi fraţii români

Iuliu Hossu (30 ianuarie 1885, Milaș, Cluj, 28 mai 1970) a fost episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, deținut politic, cardinal şi cel care a citit, la 1 Decembrie 1918, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Apoi, el s-a îmbrățișat cu episcopul ortodox Miron Cristea, viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. „Pre cum ne vedeți azi îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați pe veci toți frații români!”, a spus, atunci, Iuliu Hossu.

Beatificarea lui Iuliu Hossu de către Papa Francisc

Pe 2 iunie 2019, anul trecut, Papa Francisc l-a beatificat pe Iuliu Hossu pe Câmpia Libertăţii de la BlajAlături de Iuliu Hossu, atunci au fost beatificaţi de către Papa Francisc alţi 6 episcopi greco-catolici:  Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu.  Acesta este ultimul pas înainte de recunoaşterea lor în rândul sfinţilor.

*În imagine, un document semnat şi ştampilat de Iuliu Hossu (arhiva www.cluj24.ro), cu ocazia înfiinţării unei filiale a ASTREI.

(MaAv)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Victory Cluj s-a clasat pe locul al treilea la prima ediție a Master Cup Romania la tenis cu piciorul

Publicat

Campioanele celor două stiluri, Comexim R. Lupeni (fotbal-tenis) și Tengo Salonta (futnet) au disputat finala turneului Master Cup Romania la tenis cu piciorul organizat în premieră la Salonta de către Asociația Județeană de Fotbal-Tenis Bihor în parteneriat cu clubul Tengo și Primăria municipiului bihorean.

Având ca motto: „Doar fileul ne desparte”, turneul a avut ca principal scop creșterea nivelului de joc al participantelor și implicit dezvoltarea tenisului cu piciorul, dar și apropierea diferitelor stiluri în cadrul unei gale sportive. Totul s-a desfășurat cu respectarea normelor severe de combatere a pandemiei de coronavirus.

Din cauza faptului că jocurile s-au desfășurat fără spectatori, condiție impusă de protocolul medical, organizatorii au transmis turneul în direct pe canalul youtube al Asociației Județene de Fotbal-Tenis Bihor si a strans peste 2000 de vizualizari.

Inițial s-a mizat pe prezența a 8 echipe, dar, din motive obiective, la startul competiției s-au aliniat doar 2 echipe din Campionatul Național de Fotbal-Tenis (campioana Lupeni și medaliata cu bronz Cluj), alături de primele 4 formații din cadrul Campionatului României la Tenis cu Piciorul (Tengo seniori și juniori, Timișoara și Dumbrăvița).

S-a jucat în sistem cel mai bun din 5 jocuri (simplu și dublu după regulament fotbal-tenis, triplu, respectiv dublu futnet, iar în caz de egalitate, echipa cu setaverajul mai bun ar fi putut alege proba decisivă), mai întâi pe grupe, apoi în semifinale și finale.

Spectacol la fileu

Conform așteptărilor cele două campioane, Tengo și Comexim au câștigat grupele din care au făcut parte, trecând și de adversarii din semifinale (disputa dintre Comexim și Victory a a vut nevoie de 5 meciuri, fiind decisă de a doua probă de triplu), astfel, ultimul act al competiției a oferit un spectacol al celor mai bune formații din România.

A rezultat un joc viu disputat, cu dese răsturnări de situație și cu un spectacol de nivel internațional. Tengo și-a creat avans după proba de simplu, dar Comexim a restabilit egalitatea prin victoria de la dublu.

Au urmat două dispute extrem de echilibrate, la triplu, apoi la dublu futnet, în care Tengo a câștigat la limită, adjudecând primul loc. În finala mică, clujenii de la Victory au trecut cu 3-1 de juniorii clubului Tengo, cei care în grupe au reușit să devanseze formația din Dumbrăvița.

Fotbal-Tenis Timișoara s-a luat la trântă cu Tengo și Victory, ratând cu puțin prezența în careul de ași. Festivitatea de premiere a fost oficiată de invitatul de onoare al turneului, Frederico Tavares, președintele Fedrației Române de Fotbal-Tenis Cluburi și Asociații Județene.

Jocuri demonstrative

Profitând de prezența campioanelor naționale, dar și Europene respectiv Mondiale de la Lupeni, în frunte cu Anamaria Gherghel, componentele echipei feminine Tengo salonta au disputat un joc demonstrativ în compania acestora. Foști jucători emblematici ai clubului salontan, Georgel Bobiș și Páljános Zoltán, alături de arădeanul Tabarcea Petre, au oferit și ei un spectacol agreabil înainte de finale, demonstrând faptul că nu și-au pierdut abilitățile cu care s-au remarcat de-a lungul anilor.

Turneu util

„Le mulțumesc echipelor din campionatul FRFT pentru prezență, la fel și colegilor din campiontul de tenis cu piciorul pentru contribuția la succesul acestui eveniment. Chiar dacă practicăm stiluri diferite, cu toții avem o pasiune comună” – a concluzionat Vasile Sorean, conducătorul CS Tengo și președintele Asociației Județene de Fotbal-Tenis Bihor, care nu și-a ascuns speranța că pe viitor, turneul ar putea beneficia de participare internațională.

„Acest turneu a oferit meciuri bune din punct de vedere calitativ, demonstrând faptul că cele două campionate au echipe bine pregătite. Consider că a fost un test util pentru toți și sper să mai avem competiții comune de acest gen” – a precizat Frederico Tavares, președintele FRFT.
O prezență inedită a fost cea a lui Gabriel Marinescu, un om de sport originar din București, care actualmente locuiește în Franța unde este ambasador al futnetului. Acesta s-a declarat încântat de cele văzute la Salonta.

Înregistrarea competiției

Rezultate consemnate:

Grupa A (Sala Sándor Péter)

  • Tengo Salonta – Fotbal-Tenis Timișoara 3-1 (2-0, 2-0, 0-2, 2-0)
  • Victory Cluj – Fotbal-Tenis Timișoara 0-3 (0-2, 1-2, 0-2)
  • Tengo Salonta – Victory Cluj 3-1 (2-0, 1-2, 2-0, 2-1)

Grupa B (Sala Nicolae Talpoș)

  • Comexim R. Lupeni – Tengo juniori 3-1 (2-0, 1-2, 2-0, 2-1)
  • Dumbrăvița Timiș – Tengo juniori 0-3 (0-2, 1-2, 1-2)
  • Comexim R. Lupeni – Dumbrăvița Timiș 3-0 (2-0, 2-0, 2-0)

Semifinale

  • Tengo Salonta – Tengo juniori 3-0 (2-0, 2-0, 2-0)
  • Comexim R. Lupeni – Victory Cluj 3-2 (2-0, 1-2, 2-0, 1-2, 2-1)

Finala mică

  • Victory Cluj – Tengo juniori 3-1 (2-1, 2-1, 1-2, 2-0)

Finala mare

  • Tengo Salonta – Comexim R. Lupeni 3-1 (2-0, 0-2, 2-0, 2-0)

Loturile echipelor participante:

Tengo Salonta: Bagosi István, Nagy Darius, Sorean Vasile, Sorean Alex, Denis Purja, Illyés Gergö. Antrenor: Vasile Sorean sr.
Comexim R. Lupeni: Marius Stoenica, Purice Szel Lucian, Răzvan Vornicu, Daniel Popovici. Antrenor: Didi Druncea.
Victory Cluj: Alin Bălan, Florin Bozga, Alexandru Bota.
Tengo juniori: Marc Bence, Lăzău Norbert, Suciu David, Kádár Imre Péter. Antrenori: Alex Sorean și Vasile sorean jr.
Futnet Timișoara: Gabriel Voicu, Denis Trifoi, Tomy Andrei Ciucă, Darius Oltean, Alex Macedolean.
Dumbrăvița Timiș: Alexandru Ogășanu, Costel Ogășanu, Cătălin Olariu, Augustin Anghel, Csösz Krisztián.

Citește mai departe

Editorial Opinii

File din Istoria Ungariei: câțiva Evrei și Decebal

Publicat

Motto: ”Ce părere să am despre antisemitism? Să fim cinstiți domnilor. Iisus Hristos nu este din Fălticeni!” Petre Țuțea

În câteva versuri, Marin Sorescu face o pledoarie copiilor pentru Istoria României mai frumoasă decât multe serbede manuale contemporane.

Mircea cel Bătrân îmbrăcat în zale. /Alexandru cel Bun îmbrăcat în zale. / Ștefan cel Mare îmbrăcat în zale / Mihai Viteazul îmbrăcat în zale./ Ion Vodă cel Cumplit îmbrăcat în zale. / Și aici, în Oltenia, Tudor Vladimirescu / Primenit și el cu zale / Peste cămașa morții./ Mie-mi vine să mă așez pe genunchii lor / Și să-i trag de mustăți/ Și să-i întreb, de ce sunt toți /Îmbrăcați în zale? ” (versuri exmatriculate din clasele actuale).

Într-un asemenea manual de istorie, din România, se constată că de exemplu, zonei Islamice într-o perioadă i se acordă un spațiu mai mare decât zonei europene. Tot respectul pentru Islam, dar culmea, despre istoria vecinilor noștri mai nimic! De ce bulgarii au Institut de Tracologie ? De ce ucrainenii și polonezii se urăsc ? De ce este limba română persecutată în Timoc sau Ținutul Herței ? Poate, ce este mai important, un termen care ar vaccina de nostalgii comuniste, ce este HOLODOMORUL (masacrele făcute de ruși în timpul colectivizării care au dus la acte de canibalism și în interiorul familiei).

Și poate, cei mai vecini dintre toți, externi și interni cu ”tendințe de externalizare” maghiarii. Știm, cred, despre istoria lor, mai ales din șoapte, după colțuri sau din răbufneli cu miasme politice.

Starea aceasta de interogație (Chiar toți?) a celui mai mare poet român contemporan (părere subiectivă ) ne inspiră când voit, sau mai adesea nu, dăm de ilustre personalități ale culturii universale care sunt evrei-maghiari, sau americani de origine maghiară și religie iudaică.

Cântărețul Paul Simon, din familie de evrei-maghiari

Încercam să conving niște copii de frumusețea muzicii cu melodie și versuri, dând exemplu ”Condor el pasa” compus de Paul Simon. Am căutat rapid date despre si am aflat că provine (și el?) dintr-o familie de evrei -maghiari.

A ajuns faimos prin duetul Simon & Garfunkel, dar a compus toate cântecele  trupei, celebre fiind “The Sounds of Silence”, “Mrs. Robinson” și “Bridge over Troubled Water“.

Aflăm că pentru evoluțiile sale artistice, Paul Simon a câștigat 13 premii Grammy printre care marele premiu pentru întreaga activitate.  În 2001 a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame.

De unde aflăm? Aflăm din Google, Wikipedia și alte surse internautice ”nedemne de încredere” cum spun unii, mai mult sau mai puțin snobi, dar care ne-au acaparat existența.  Chiar dacă aflăm și reproducem (mai jos) de acolo, putem să fim impresionați de numărul și valoarea excepțională a unor personalități culturale care sunt evrei – maghiari.

Câțiva evrei –maghiari laureați ai Premiului Nobel

Dennis Gabor – fizician și inventator maghiar de origine iudaică, celebru pentru inventarea holografiei, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1971.

Róbert Bárány – medic neurolog și fiziolog austro-ungar, de origine evreu,  stabilit ulterior în Suedia, care, pentru cercetările sale privind fiziologia și patologia urechii interne primește Nobel pentru Medicină.

George Charles de Hevesy – chimist maghiar de origine evreiască, care a trăit și lucrat în Austria, Anglia, SUA, și mai ales în Germania, Danemarca și (vreme de 18 ani) în Suedia, laureat Nobel pentru chimie.

Imre Kertész – scriitor, romancier, jurnalist, traducător maghiar de religie iudaică, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2002.

Eugene Paul Wigner – fizician evreu-maghiar, naturalizat american în anul 1936, laureat Nobel în anul 1963.

Chiar toți, în spiritul întrebării de la început au fost iudaici? Desigur că nu! Doar cinci din opt laureați Nobel maghiari, conform surselor menționate, au fost și evrei.

Foarte interesant, din cei trei rămași mai este și George Andrew Olah, chimist american de origine maghiară, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie re se declară AGNOSTIC. Nu suntem specialiști, dar predispune la meditație, Olah și agnostic.

Marțienii – evrei maghiari

 Deloc nu se sfiesc maghiarii cu excepționalii lor evrei. I-au promovat și au inventat și un termen care li se aplică, marțienii. Există și o carte  Marțienii științei de Istvan Hargittai. Lucrarea istorisește viața captivantă a cinci oameni de știință maghiari celebri – Theodore von Kármán, John von Neumann, Leó Szilárd, Edward Teller și Eugene Wigner – care au avut un impact extraordinar asupra profesiei lor și asupra evenimentelor mondiale din secolul al XX-lea. Alți savanți au spus despre ei prin anii 1930 că  „erau cu adevărat vizitatori de pe Marte”.

Al doilea popor din lume cu sânge evreiesc

Aceleași tip de surse dă publicității o analiză recentă de teste ADN, strânse din mai bine de 100 de țări. Blogul MyHeritage dezvăluie un secret al țării foarte vecine pe care îl bănuiam de mult, care arată că maghiarii sunt al doilea popor din lume în privința numărului de persoane cu rădăcini evreiești.

Cred că acesta este un mare avantaj național prin calitatea indivizilor adusi în interiorul neamului, dacă ar fi doar să mai trecem în revistă alte câteva personalități.

Creatorul sionismului. Theodor Herzl, ziarist și dramaturg evreu din Ungaria, trăit în Austria, inițiatorul luptei pentru autodeterminare al evreilor. A inventat termenul de ”sionism politic” și a fondat Organizația Sionistă pentru renașterea statală a evreilor în Pământul Făgăduinței.

Joseph Pulitzer, unul din cei mai faimoși maghiaro, evrei  -americani (1847 – 1911, născut Politzer József, al cărui nume îl poartă Premiul Pulitzer.

În escaladarea nucleară, Edward Teller (1908 – 2003),  creatorul nefastei ”Bombe cu hidrogen”,

Cinematografia mondială, în special la începuturi, s-a bucurat de contribuția vizionară a unor producători și artiști evrei maghiari (unii transilvăneni, clujeni chiar).

La Hollywood, pe pereții unui studio, unul dintre patronii americani proveniți din Ungaria scria exasperat că ”stupina” rudeniilor nu lucrează eficient a scris cu litere imense: Nu este totul să fii maghiar  Când treceau pe acolo, angajații americani șopteau: Nu, dar ajută foarte mult!

Unde este cea mai mare sinagogă?

Cea mai mare sinagogă din Europa este în Budapesta pe str. Dohany. Ea este a doua în lume după Templul Emanu – El din New York.

De unde au fost exterminați evreii cel mai eficient din Europa?

Această informație nu am prea găsit-o în rețelele internet. Nici nu am prea căutat-o deoarece pare tendențioasă. Ca să folosesc un termen la modă, ”în variante print”  se poate afla că maghiarii si-ar fi  exterminat cel mai eficient evreii?

Maghiarii au recunoscut tragediile produse atunci (împotriva evreilor) și au realizat unul dintre cele mai emoționante monumente din lume. Expoziția papucilor (de bronz) de toate vârstele și din toate păturile sociale pe malul Dunării, în Budapesta, unde au fost multe pogromuri. În România au fost mult mai puține, mult mai puține victime, dar nu prea le-am recunoscut.

Decebal și evreii maghiari

De ce au fost atât de mulți evrei în Ungaria? Potrivit surselor de informare ale Internetului care repetăm, ne copleșesc, (sau si mai precis spus –wiki/History_of_the_Jews_in_Hungary), regele Decebal (pentru unii tineri contemporani  rege al Daciei( 87-106 d.H.) este primul și cel mai mare vinovat al prezenței evreilor pe teritoriul actual al Ungariei. El ”a permis evreilor care l-au ajutat în războiul său împotriva Romei să se stabilească pe teritoriul său.” ( cf. sursei anterior menționate).

Vor fi în măsură istoricii să deslușească o asemenea tărășenie dacică, dar indiferent de verosimilitatea informației, indiferent de ce a făcut Decebal, în secolele XIX și XX existența unui număr atât de mare de evrei maghiari, artiști și savanți înseamnă că în acea etnie și în acea țară s-a prețuit și s-a apreciat școala, educația la un nivel foarte înalt. Ceea ce ar trebui să reținem, să învățăm din Istoria Ungariei, veche și contemporană, care susțin, este prea puțin cunoscută la noi. Ar fi productiv, poate excepțional.

Sigur, este important și că în România s-au ridicat monumente și însemne în memoria victimelor românești pentru atrocitățile făcute de maghiari în 1940. Invităm să vedeți intrarea lui Horthy la Cluj în 1940!

Singurul lucru care nu poate fi luat este școala

Vorba cuiva, noi am ridicat monumente, tablouri, am vopsit bănci în parcuri, ei ne-au luat patrimoniul, retrocedat de mai multe ori, ne-au cumpărat în neștire teritorii și clădiri. Neștire – adică fără știre, fără să ne dăm seama și imens? Atenție, achiziționarea imobiliarelor este un procedeu folosit cu mare succes în relația Israel- palestinieni. Cât despre antisemitism ridiculizat atât de inspirat de Petre Țuțea ar fi greu de adăugat ceva.

Icoanele dragi la care ne închinăm în biserici reprezintă oameni din neamul ales.

În acel neam există o vorbă ” Copiii pleacă, soția te poate și ea părăsi, sănătatea se degradează, casa se prăbușește, banca se închide, afacerea îți dă faliment, dar singurul lucru pe care nu ți-l poate lua nimeni, este școala, educația din capul tău!”.

Impactul unui număr cât mai mare de oameni foarte bine educați și școliți într-o comunitate nu trebuie explicat.

Parafrazând un proverb românesc ”Cine nu are evrei să își cumpere !”

Sau cel puțin să nu îi vândă …

Adrian Marian

(Adrian Marian este ofițer de poliție, premiant al unor concursuri de cultură generală televizate și campionate de șah. A urmat în perioada antedecembristă studii la Politehnică și Știinte Economice, iar în anii de după Decembrie 1989 a fost jurnalist în presa locală și corespondent al unor publicații centrale. În Poliție a activat în structuri operative, dar a fost și realizatorul mai multor publicații, Politia clujeană, Poliția transilvană, Poliția monitor.  În prezent este la Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan ” Cluj-Napoca și  lector al unei Facultăți de Drept. A fost laureat național în 2007 în competiția ”Polițistul anului”).

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate