Connect with us

ACTUALITATE

FOTO Au fost desemnați câștigătorii celei de-a patra ediții a concursului „Clujul cu flori”

Publicat


Nu mai puțin de 82 de proiecte florale, un număr dublu față de anul trecut, au fost înscrise la ediția din acest an a concursului „Clujul cu flori”, competiție organizată de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului. 

Criteriile de jurizare au ținut cont în special de amplasarea, cromatica şi formele în care au fost aranjate florile, diversitatea florilor folosite și maniera în care acestea armonizează cu mediul în care au fost amplasate.

Membrii juriului concursului „Clujul cu flori”

Juriul care a ales proiectele premiante a fost compus din:

 • Angéla Kalló, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj;
 • Lilla Szabó, coordonator al programului Zilelor Culturale Maghiare;
 • Andi Daiszler, președintele Asociației Daisler;
 • Ildikó Kolcsár, manager al Florăriei Karolina;
 • Dan Clinci, reprezentantul Asociației Urbannect;
 • Arnold Macalik, arhitect.

Premiul Daisler

Câștigătorii ediției 2020 sunt:

 • Cea mai frumoasă fereastră: Bodoki Irén – proiectul ‘’ Grădina pe balcon’’;
 • Cel mai frumos balcon: Alina Nichilciuc – proiectul ‘’Green corner’’;
 • Cea mai frumoasă grădină: Muresán Mária – proiectul ‘Clujul cu flori’’;
 • Cea mai frumoasă fațadă: Carmen Câmpean – proiectul ’’Clujul cu flori 2020’’;
 • Cea mai frumoasă grădină urbană de legume și plante aromatice: Csiszér Ágnes – proiectul ‘’Balconul meu, grădina mea’’;
 • Cel mai frumos proiect floral din județ: Both-Varga Réka (Gilău) – proiectul ‘’Relax’’;
 • Premiul special al Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului: Kántor Júlia – proiectul ‘’Peretele lui Dávid’’;
 • Premiul special pentru prima firmă participantă oferit de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului: Compania Huning Trade (înscrisă de Gosner Tilda) – proiectul ‘’Sediu de firmă cu flori’’;
 • Premiul special al Asociației Clujul Comoară: Kilin Arnold – proiectul ‘’Floare in floare’’;
 • Premiul special al Asociației Daisler: Csigi Klára – proiectul ‘’Grădina iute’’.

Declarația președintelui Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, Szenkovics Dezső

„Le mulțumesc tuturor celor care au participat și în acest an la înfrumusețarea Orașului Comoară. Este o bucurie enormă când constatăm că, an de an, crește numărul celor care se implică în această mișcare de înfrumusețare și că, în jurul proiectului, se conturează o echipă formată din oameni entuziaști, puși pe fapte și iubitori de frumos.

Datorită acestor persoane minunate, proiectul se poate dezvolta de la an la an. Anul acesta a fost o deosebită plăcere să vedem că, în ciuda problemelor și neplăcerilor cauzate de pandemia cu coronavirus, oamenii s-au implicat în număr așa de mare și că, datorită lor, munca începută cu patru ani în urmă începe să dea roade. Iar toate acestea ne asigură impulsul și energia necesară pentru a continua’’, a afirmat Szenkovics Dezső.

Premiul pentru fațadă

Inițiativa ’’Clujul cu flori’’ aparține Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, o asociație a cărei rădăcini se întind mult în trecutul Orașului Comoară (anii 1880-1890) și de numele căreia se leagă proiecte importante, precum gestionarea spațiului verde din jurul grupului statuar Matia Corvin din Piața Unirii, dezvoltarea Parcului Central sau amenajarea Cetățuii.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Vânzările din piața imobiliară nu au fost afectate de pandemie. Casele, în avantaj față de apartamente când vine vorba de preferințele de cumpărare

Publicat

Ultima perioadă, deși aflată sub influența pandemiei, a cunoscut o creștere a prețurilor cerute pentru proprietăți rezidențiale în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Cererea pentru apartamente este în scădere față de cea pentru case.

Un raport publicat joi de imobiliare.ro arată că prețurile pentru sectorul rezidențial au crescut cu 4,6% în al treilea semestru, față de anul trecut.

Deși cererea pentru terenuri și case a scăzut în perioada martie-aprilie a anului curent, aceasta „și-a revenit mult mai repede și a crescut într-un ritm mai alert decât cea pentru apartamente”, după cum explică Dorel Niță, Head of Data and Research, Imobiliare.ro.

Chiar dacă majoritatea ariilor au cunoscut un regres cauzat de pandemie, conform ANCPI, numărul de imobile vândute în acest an, în perioada ianuarie – septembrie, este similar cu aceeași perioadă a anului anterior.

Cluj-Napoca a recuperat 65% din cumpărătorii interesați de cumpărarea unei locuințe, în comparație cu București, care a recuperat un procent de 85% din cumpărători.

Narcisa Corina Bud

Citește mai departe

ACTUALITATE

Spitalul Clinic Căi Ferate din Cluj-Napoca, dotat cu echipamente medicale de ultimă generație

Publicat

Consiliul Județean Cluj a achiziționat cinci aparate și echipamente medicale de ultimă generație pentru Spitalul Clinic Căi Ferate din Cluj-Napoca. Este vorba despre o masă de operație electrohidraulică pentru chirurgie, o lampă scialitică cu două brațe, o combină oftalmologică, un biomicroscop și o centrifugă de laborator.

„Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Cu siguranță, aceste noi dotări pe care le furnizăm Spitalului CF din Cluj-Napoca vor facilita întregul proces de diagnosticare și tratare a pacienților. Alături de profesionalismul, priceperea și dăruirea personalului, un act medical de calitate presupune echipamente și aparate ultraperformante cum sunt cele pe care le-am achiziționat acum”.

Valoarea aparatelor și echipamentelor medicale ce vor intra în dotarea unității sanitare aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor este de 146.590 de lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean Cluj”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Universitatea Babeș-Bolyai este pe primele locuri între universitățile românești incluse în clasamentul Times Higher Education pe domenii

Publicat

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă cele mai multe și mai bune poziții în ranking între universitățile românești incluse în prestigiosul clasament Times Higher Education (THE) pe domenii academice.

Din cele 11 domenii analizate în clasamentul Times Higher Education, UBB a fost inclusă în rankinguri în 9 domenii academice:

 • Psihologie – prima și singura universitate din România, ocupând poziția 401-500 la nivel internațional;
 • Educație – prima și singura universitate din România, situându-se în intervalul 401-500 la nivel internațional;
 • Arte și Științe umaniste – prima universitate din România, ocupând poziția 401-500 la nivel internațional;
 • Inginerie și Tehnologie – cea mai înaltă poziționare la nivelul universităților din România, ocupând poziția 401-500 la nivel internațional;
 • Științe fizice – prima universitate din România, ocupând poziția 801-1000 la nivel internațional;
 • Științele vieții – prima universitate din România, alături de Universitatea din București, ocupând poziția 601-800 la nivel internațional;
 • Informatică – prima universitate din România, alături de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, situându-se în intervalul 601-800 la nivel internațional;
 • Științe economice și Business – prima poziție în România, alături de Universitatea din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Academia de Studii Economice, ocupând poziția 601+ la nivel internațional;
 • Științe sociale – a doua poziție în țară, alături de alte universități, și poziția 601+ la nivel internațional.

Cel mai recent clasament THE pe domenii nu include nicio universitate din România în domeniul Drept, în timp ce în domeniul Clinic/Preclinic/Sănătate apar trei universități medicale din România, pe poziția 601+ la nivel internațional.

Ce spune rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David

„Mă bucur să văd că din 11 domenii academice, UBB intră în rankingurile internaționale în 9 domenii, din care în 8 pe prima poziție în țară, iar în 5 dintre acestea se află singură pe poziția 1 în țară, fără a partaja locul cu altă universitate. UBB rămâne astfel cea mai complexă universitate a țării, cu cea mai bună vizibilitate și cel mai mare impact în clasamentul THE pe domenii academice. Faptul că ocupăm prima poziție în țară în domeniul inginerie și tehnologie și 401-500 la nivel mondial arată că angajamentul UBB în această direcție, început programatic din 2016, începe să aibă recunoaștere internațională.

Deși nu suntem o instituție medicală, sper ca în viitor UBB să fie prezentă și în domeniul Clinic/Preclinic/Sănătate, prin noua școală academică de sănătate creată în acest an (School of Health). De asemenea, sper ca dreptul clujean să fie primul program de drept din România care accesează în viitor acest ranking de referință. Dincolo de prestigiu și de rolul informativ pentru (viitorii) studenți, rankingurile sunt importante pentru noi deoarece ne ajută să ne facem un diagnostic obiectiv și să gândim apoi, în baza lui, politici academice bazate pe dovezi, în beneficiul comunității academice și a competitivității orașului, Transilvaniei și țării”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai comprehensive și  prestigioase clasamente internaționale de clasificare a universităților, luând în analiză criterii complexe legate de predare, cercetare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bolnavii de rujeolă sau alte boli contagioase vor fi izolați la domiciliu sau în spital. Vezi care sunt bolile care se încadrează în noua prevedere

Publicat

Miercuri a fost aprobată o hotărâre de Guvern în care se precizează lista bolilor contagioase pentru care de acum înainte va fi impusă izolarea bolnavilor. Hotărârea a fost aprobată la cererea Ministerului Sănătății și cuprinde printre cele peste 20 de boli infectocontagioase și virusul SARS-COV-2.

Astfel, românii care vor fi depistați că suferă de una dintre bolile cuprinse în actul normativ vor fi obligați să stea izolați la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în funcție de caz.

Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie măsura izolării bolnavilor:

• 1. Poliomielita
• 2. Difteria
• 3. Rujeola
• 4. Pertussis
• 5. Febra tifoidă
• 6. Febra paratifoidă
• 7. Boală meningococică (MCSE)
• 8. Tuberculoză pulmonară cu microscopie pozitivă
• 9. Antrax pulmonar
• 10. Rabia umană
• 11. Holera
• 12. Pesta
• 13. Variola / varioloidul
• 14. Gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal
• 15. Cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă
• 16. Febra hemoragică Lassa
• 17. Ebola
• 18. Febra hemoragică Marburg
• 19. Febra hemoragică Crimeea Congo
• 20. Febra galbenă
• 21. Nipah
• 22. SARS
• 23. MersCoV2
• 24. SarsCov2
• 25. Boala cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut / emergent

Lista a fost propusă de Institutul Național de Sănătate Publică, bolile cuprinse în cadrul acesteia fiind considerate ca având un impact rapid asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și având totodată caracterul de a determina rapid apariția de focare sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional.

Narcisa Corina Bud

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate