EVENIMENT
FOTO. Asocierea acidului uric cu îmbătrânirea sistemului imunitar, studiată de tinerii cercetători clujeni de la UMFIH Cluj

Tinerii cercetători ai Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca au câștigat un proiect în care studiază dacă îmbătrânirea ar putea fi influențată de nivelul de acid uric din organismul uman. Studiul se va face utilizând probe biologice de la un număr de 200 de pacienți selectați în cadrul Secției de Geriatrie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca.
Echipa de cercetători a câștigat la finalul anului trecut competiția națională de tinere echipe (UEFISCDI) pe domeniul Biologie.
”De când am început doctoratul, și pe parcursul cercetărilor postdoctorale, am lucrat într-un domeniu de cercetare ce investigează hiperuricemia. Ce face, ce consecințe poate să aibă asupra răspunsului inflamator în primul rând și, mai nou, studiem posibilele efecte asupra îmbătrânirii. Hiperuricemia (creșterea acidului uric seric peste valoarea considerată fiziologică) e o condiție metabolică ce afectează cam 10-20% din populație, fiind asociată cu diverse patologii cronice precum disfuncția renală sau sindromul metabolic, însă nefiindu-i atribuit vreun rol patologic sau inflamator direct.
Dar se știe că, dacă acidul uric depășește pragul de solubilitate în sânge sau în unele țesuturi, la un moment dat poate să precipite sub forma unor cristale de urat și să determine, la o minoritate din pacienți, apariția unei artrite, guta. Acesta a fost subiectul tezei mele de doctorat.
Pe parcursul acestui doctorat a ieșit la iveală că hiperuricemia poate să impacteze într-un mod oarecum silențios răspunsul nostru imun, precondiționând inflamator celulele imune circulante în sânge.
Relevanță pentru îmbătrânirea omului
Conform rezultatelor noastre, aceste celule care sunt expuse la nivele crescute de acid uric nu determină o inflamație puternică în absența vreunui alt agent inflamator. Însă atunci când noi le provocăm cu un stimul, acestea răspund mai agresiv decât celulele care nu au fost expuse la acid uric.
În ultimii 7-8 ani, în colaborare cu mentorii noștri, prof. Leo Joosten și Mihai Netea de la Centrul Medical Universitar Radboud din Olanda, am lucrat pe ipoteza că hiperuricemia ar putea contribui la inflamație prin inducerea unor modificări epigenetice persistente la nivelul materialului genetic al acestor celule.
De aproximativ 2 ani am început să studiem asocierea hiperuricemiei și cu imunosenescența (îmbătrânirea sistemului imunitar) lucru care, ar putea avea relevanță, în ultimă instanță, pentru îmbătrânirea omului.
Astfel, s-a născut curiozitatea referitoare la ceea ce se întâmplă în cazul persoanelor de peste 65 de ani”, a declarat pentru Cluj24 directorul de proiect de la UMFIH, Tania Crișan.
Măsurarea îmbătrânirii
Potrivit acesteia, există anumite tehnici prin care cercetătorii pot măsura îmbătrânirea.
”Dacă ne uităm la ADN, anumite modificări la nivelul ADN-ului sunt asociate cu îmbătrânirea. Noi le numim ceasuri epigenetice de îmbătrânire. Apoi răspunsul imun în sine: variații ale felului în care celulele răspund la stimuli inflamatori sau infecțioși pot să se asocieze mai mult sau mai puțin cu îmbătrânirea.
Obiectivul proiectului actual este să determinăm aceste date biologice în această cohortă de 200 de pacienți geriatrici în colaborare cu Spitalul Municipal Cluj-Napoca. Apoi dorim sa corelăm rezultatele ce țin de îmbătrânirea sistemului imunitar cu nivelul de acidul uric. Așadar, prima întrebare este legată de sistemul imunitar, dacă celulele care circulă în sânge și sunt responsabile de reacția împotriva infecțiilor sau de inflamație sunt mai mult sau mai puțin îmbătrânite din cauza acidului uric?
Apoi, vom studia eventualele corelații dintre acești parametri biologici cu evaluările geriatrice ale subiecților incluși în studiu deoarece se știe din studii recente că îmbătrânirea sistemului imunitar este implicată în îmbătrânirea de organ.
Dacă demonstrăm că ipoteza studiului este adevărată, și anume că acidul uric este asociat sau legat în mod cauzal de vreunul din aceste aspecte ce țin de senescență, atunci, relevanța acestui proiect ar fi că în viitor am putea să scădem concentrația acidului uric pentru a putea să influențăm procesul de îmbătrânire”, a explicat cercetătorul clujean.
Reducerea nivelului de acid uric
Tania Crișan a subliniat că vârsta biologică poate fi diferită de vârsta cronologică din motive încă necunoscute pe deplin. Pe baza cercetărilor anterioare în domeniu, proiectul de față pornește de la premisa că acidul uric ar putea fi unul din factorii care să contribuie la o îmbătrânire biologică accelerată.
” Este posibil ca anumite persoane, deși având factori de risc similari, să prezinte o vârstă biologică mai avansată din cauza nivelului de acid uric. Dacă vreo asemenea legătură va fi identificată, atunci e tentant să speculăm că o intervenție asupra nivelului de acid uric ar putea influența aceste procese legate de îmbătrânire.
Reducerea nivelului acidului uric se poate realiza relativ ușor, fie prin medicamente care inhibă producția sau cresc excreția acestuia, fie prin reducerea aportului alimentar.
În cazul în care vor fi identificate mecanisme prin care acidul uric provoacă modificări epigenetice, s-ar putea interveni pentru a atenua aceste efecte. Există modulatori epigenetici care ar putea avea aplicații în acest sens.
Sau, dacă aflăm că o anumită moleculă mediază tot acest proces, această moleculă ar putea fi țintită prin terapie.
La finalul proiectului, rezultatele cercetării vor fi publicate în articole științifice și vor fi prezentat la diverse conferințe.
Proiectul este în valoare de 500.000 de lei și va începe în luna septembrie 2025, având o durată de 2 ani.
Echipa de cercetători de la UMFIH
Echipa de tineri cercetători UMFIH Cluj-Napoca: asist.univ.dr. Tania Crișan – director de proiect, asist.univ.dr Lucreția Avram – cercetător postdoctoral, dr. Medeea Badii – cercetător postdoctoral, dr. Orsolya Tőkés Gaál – cercetător postdoctoral, dr. Georgiana Cabău – cercetător postdoctoral, asist.univ.dr. Valentin Nica – cercetător doctoral, dr. Ancuța Straton – cercetător doctoral, dr. Maria Muntiu – cercetător doctoral.
Tania Crișan – carte de vizită
Tania Crișan (foto sus) este cercetător la Departamentul de Genetică Medicală al UMFIH Cluj-Napoca. A absolvit universitatea clujeană, iar titlul de doctor în Științe Medicale l-a obținut la Universitatea Radboud din Nijmegen (Olanda).
Este specializată pe mecanismele bolilor inflamatorii și interrelația acestora cu factorii individuali de susceptibilitate genetică.
De-a lungul anilor a publicat multe articole științifice în reviste de specialitate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj și vor ajunge curând la primării

Încă 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj și urmează să ajungă în scurt timp la primăriile din județ.
Pas important pentru educația din mediul rural clujean. 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj. Acestea vor ajunge în scurt timp la primăriile din județ, oferind elevilor condiții moderne, sigure și prietenoase cu mediul pentru deplasarea la școală.
Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj
Vehiculele moderne, electrice și prietenoase cu mediul, le vor oferi copiilor condiții de deplasare sigure, rapide și confortabile.
„Continuăm să oferim microbuze electrice pentru transportul elevilor din mediul rural. Acum o lună, Consiliul județean Cluj, din bani europeni, a oferit 34 de microbuze electrice școlilor și primăriilor din județul Cluj. Astăzi au mai sosit încă 25 de microbuze electrice pentru o educație de calitate.
Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. Investiția în educație este o investiție care nu falimentează”, a transmis, într-un clip postat pe rețelele de socializare, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.
Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.
EVENIMENT
Andrei Gheorghieș, cercetat pentru omor după accidentul mortal din Câmpia Turzii. S-a schimbat încadrarea juridică

Andrei Gheorghieș, tânărul din Câmpia Turzii care a provocat un accident mortal în care o tânără mamă și-a pierdut viața, pe strada Laminoriștilor, este cercetat pentru omor.
Organele de cercetare penală au decis schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor, apreciind gravitatea faptelor comise. Ca urmare, dosarul a fost transferat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.
Tânărul rămâne în arest preventiv
Tribunalul Cluj a admis solicitarea procurorilor și a dispus prelungirea arestării preventive a lui Gheorghieș pentru încă 30 de zile, începând cu 27 aprilie și până la 26 mai 2025. Totodată, instanța a respins cererea inculpatului de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai ușoară.
„În baza art. 236 alin. 1 C.p.p. admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, astfel cum a fost precizată, şi, în consecinţă: În temeiul art. 236 alin. 2 C.p.p. prelungeşte măsura arestării preventive a inculpatului GHEORGHIEȘ DAN ANDREI, cercetat sub aspectul săvârșirii infracâiunii de omor, prev. de art. 188 alin. 1 C.p., măsură luată prin Încheierea penală nr. 43/26.02.2025 a Judecătoriei Turda, pronunțată în dosarul nr. 1579/328/2025, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 27.04.2025 și până la data de 26.05.2025, inclusiv. Corelativ, respinge, ca nefondate, solicitările inculpatului de înlocuire a măsurii arestării preventive cu o măsură preventivă mai ușoară. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 24.04.2025”, se arată în soluția pe scurt.
Pedeapsă mai mare în cazul condamnării
Diferența dintre cele două încadrări juridice este esențială: pentru ucidere din culpă, pedeapsa era între 2 și 7 ani, cu posibilitatea de reducere sau suspendare în anumite condiții. În schimb, pentru omor, Codul Penal prevede o pedeapsă între 10 și 20 de ani, fără posibilitatea suspendării executării.
Andrei Gheorghieș a contestat decizia Tribunalului Cluj.
Tânărul a provocat un accident în noaptea de 21 spre 22 februarie 2025, pe strada Laminoriștilor din Câmpia Turzii, lovind mortal o tânără mamă în timp ce circula cu viteză excesivă. Potrivit surselor, acesta ar fi participat într-o cursă ilegală de mașini în timpul producerii accidentului.
ADMINISTRAȚIE
A doua etapă de dezinsecție la Cluj-Napoca, pentru combaterea insectelor dăunătoare. Dan Tarcea: „Protejăm sănătatea publică”

După mai multe plângeri venite din partea locuitorilor privind insectele, Primăria Cluj-Napoca a trecut la acțiune. În noaptea de vineri spre sâmbătă, echipele de intervenție au desfășurat a doua etapă de dezinsecție din luna aprilie.
Municipalitatea a desfășurat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a doua etapă a campaniei de dezinsecție programate pentru luna aprilie. Acțiunea a avut loc între orele 22:00 și 5:00 dimineața și a vizat combaterea muștelor, țânțarilor și altor insecte dăunătoare, atât pe domeniul public, cât și pe cel privat.
„Dăm startul celei de-a doua etape de dezinsecție împotriva muștelor, țânțarilor și insectelor dăunătoare. Campania începe în jurul orei 22 și se termină aproximativ la ora 5 dimineața. Soluția folosită nu este dăunătoare pentru animalele de companie și pentru păsări. Facem aceste campanii de cel puțin două ori pe lună, începând cu luna aprilie, până în luna octombrie”, a transmis Dan Tarcea.
Acțiunile, dependente de condițiile meteo
Desfășurarea operațiunilor depinde de condițiile meteo, fiind imposibilă intervenția în caz de ploaie sau vânt puternic.
„Un factor important în desfășurarea acestor activități sunt condițiile meteorologice. Nu putem desfășura această activitate în condiții de vânt sau ploaie, iar această acțiune se desfășoară pe domeniul public și privat al municipiului Cluj-Napoca”, a mai spus viceprimarul.
În ultimele săptămâni, mai mulți clujeni s-au plâns de creșterea numărului de țânțari și căpușe în parcuri și pe spațiile verzi din oraș.
Programul de dezinsecție va continua în perioada aprilie–octombrie, cu intervenții programate de cel puțin două ori pe lună, pentru a reduce disconfortul cauzat de insecte și pentru a proteja sănătatea publică în sezonul cald.
EVENIMENT
VIDEO. Spectacol de energie la Cheile Turzii! Prima ediție a Cheile Turzii Race a adunat 200 de alergători

Cheile Turzii au vibrat astăzi de energie și entuziasm, la prima ediție a competiției Cheile Turzii Race, organizată duminică, 27 aprilie 2025. 200 de alergători din întreaga țară au luat startul în cursele de cros și semimaraton, traversând unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din Munții Trascău.
Startul competiției a fost dat dimineața, într-o atmosferă electrizantă, cu aplauze și entuziasm pe chipurile concurenților. Participanții au pornit pe trasee tehnice și solicitante, marcate cu grijă, care i-au purtat prin defileul impresionant al Cheilor Turzii.
Cele două curse, crosul de 9 km cu o diferență de nivel de 700 m și semimaratonul de 23 km cu 1400 m diferență de nivel, au pus la încercare rezistența și spiritul de aventură al participanților, dar au fost și o oportunitate de a descoperi frumusețile naturale ale Rezervației Cheile Turzii.
Evenimentul a fost organizat de Romanian Obstacle Course Racing Association, în parteneriat cu Transylvania Mountains Project, și s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, sub autoritatea Consiliului Județean Cluj. Salvamontiștii au asigurat siguranța participanților pe traseu.
Pe lângă promovarea mișcării în aer liber și a sporturilor montane, organizatorii au avut ca obiectiv și protejarea mediului. La finalul competiției, zona va fi curățată complet, pentru a rămâne la fel de sălbatică și frumoasă ca înainte.