Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Angajații Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj, apel la Guvern: Construiți Centrul Integrat de Transplant

Publicat


ice 4

Zeci de angajați ai Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca au ieșit, luni, în stradă și au făcut apel la Guvern și la Ministerul Sănătății să găsească o soluție pentru construirea Centrului Integrat de Transplant (CIT), inițiat de Consiliul Județean Cluj.

Coordonatorul programului de transplant din cadrul ICUTR, dr. Iacob Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al instituției, a declarat că institutul lansează un apel public către Guven și Ministerul Sănătății pentru a sprijini proiectul Centrului Integrat de Transplant, care se află în coordonarea Consiliului Județean Cluj.

”Acest proiect se află la faza de licitație restrânsă, deci practic s-ar putea începe foarte repede lucrările de construcție, iar acestea ar dura maximum 3 ani, astfel că s-ar încadra în perioada de timp prevăzută în PNRR.

Suntem recunoscători CJ Cluj pentru acest proiect, pentru că președintele Alin Tișe a avut viziunea de a vedea necesară realizarea unui astfel de centru, care să asigure nu doar transplantul renal, ci și cel hepatic și cardiac, aici la Cluj-Napoca, într-un centru universitar. Suntem recunoscători și UMF că s-a raliat acestui proiect”, a spus Gheorghiță.

ice 3

Acesta a explicat că Ministerul Sănătății a inclus Centrul Integrat de Transplant (CIT) în Masterplanul pe sănătate, iar reprezentanții ICUTR solicită Guvernului și Ministerului Sănătății finanțarea CIT, care are proiectul finalizat, teren asigurat, pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca, dar are și autorizațiile de construcție eliberate.

”Dacă Ministerul Sănătății are disponibilitatea de a finanța niște proiecte, care nu sunt deloc într-o fază avansată, ar putea să se gândească la faptul că un efort bugetar ar fi adecvat pentru Centrul Integrat de Transplant”, a precizat coordonatorul programului de transplant al ICUTR.

Fără autorizație de securitate la incendiu

ice 1

Potrivit acestuia, ICUTR se află permament sub spectrul desființării, lansată de un fost ministru al Sănătății, iar, pe de altă parte, actuala clădire a institutului este impropie.

”Avem o problemă care durează de 20 de ani, și anume faptul că nu avem autorizație de securitate la incendiu de la ISU. Am făcut tot ce ține de noi pentru a ne asigura că nu se întâmpla o situație dramatică, astfel încât să se ajungă la pierderea de vieți omenești. Problema este a întregii clădiri în care funcționează ICUTR, etajul 3 și mansarda, dar și Medicala 2 și Reumatologia, pentru că nici ei nu pot obține autorizația de la ISU.

Orice soluție care ar păstra institutul pe actualul amplasament nu este o soluție, ci o amăgire. Noi nu suntem de accord să fim desființați sau dezmembrați într-o formă sau alta”, a mai spus Iacob Gheorghiță.

Acesta a explicat că la ICUTR se realizează aproape jumătate transplanturile renale din România, iar 70% din urgențele urologice din județul Cluj sunt rezolvate aici.

În plus, de la începutul anului până în prezent, la ICUTR au fost tratați peste 12.000 de pacienți din 32 de județe ale țării.

Nu se poate cumpăra un CT

ice 2

Dr. Silviu Moga a declarat la rândul că este foarte dificil pentru medici să își desfășoare activitatea, deoarece spațiul nu asigură condiții optime pentru realizarea actului medical.

”Ne sufocăm în acest spațiu. S-au achiziționat echipamente moderne pentru tratamente minim invazive, dar spațiul actual nu ne permite să le folosim. Spațiile sunt insuficiente, improprii, o mare mare din activitate se desfășoară într-o mansardă. Noi dorim să achiziționăm un computer tomograf (CT), dar nu nu avem spațiu pentru el. Singura soluție este CIT, dar lipsește finanțarea”, a spus Moga.

Și dr. Florin Elec susține necesitatea construirii CIT și spune că trebuie găsite soluții de finanțare, centrul fiind eligibil și aflat pe lista de rezervă în PNRR.

Memoriul conducerii ICURT

ice 5

Conducerea ICUTR a transmis și un memoriu Guvernului și Ministerului Sănătății pentru a găsi o soluție privind finanțarea CIT.

”Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca este un obiectiv de interes național, realizarea acestuia și preluarea în integralitate a ICUTR Cluj-Napoca fiind prevăzută în Planul Regional de Servicii Sanitare 2021-2027, Regiunea Nord-Vest (OMS 1686/2020).

CIT va prelua în integralitate Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal ClujNapoca, instituție cu reputație si adresabilitate națională. Chiar dacă pare a fi un centru regional, adresabilitatea pacienților pentru transplant renal este națională. De asemenea, peste 50% din pacienții urologici tratați în ICUTR sunt din alte județe. ICUTR este centrul medical din România care are expertiza și disponibilitatea de a efectua transplanturi renale pediatrice”, se arată în memoriu.

Conducerea institutului citează și un raport al Corpului de control al Ministerului Sănătății din 2022 care atestă că imobilul în care își desfășoară activitatea ICUTR ”prezintă neconformități grave care pun în pericol siguranța pacienților și a personalului medical care lucrează în această instituție”.

”Raportul stabilește că actuala locație este necorespunzătoare fiind necesară relocarea ICUTR Cluj-Napoca într-un spațiu care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale conform ord. Ms 914/2006 cu completările și modificările ulterioare.

Deși au fost realizate numeroase demersuri, în acest moment nu există nici o soluție pentru relocarea ICUTR.

Lipsă căi de evacuare adecvate

Situația neconformă din punct de vedere a siguranței la incendiu vizează nu doar ICUTR Cluj-Napoca ci și secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Întreaga cladire care deservește atât secții ale Spitalului Județean cât și ale ICUTR nu poate fi autorizată privind siguranța la incendiu datorită lipsei căilor de evacuare adecvate, în caz de situații de urgență. Clădirea este aflată într-o zonă protejată, ceea ce limitează orice intervenție constructivă asupra clădirii.

Menținerea ICUTR pe același amplasament, sau soluții de relocare provizorii sau dezmembrare a institutului nu sunt soluții viabile și nu rezolvă problemele structurale existente care țin de imposibilitatea realizării unor circuite funcționale corecte și eficiente.

Situația existentă e gravă deoarece afectează si dezvoltarea ICUTR Cluj-Napoca în raport cu necesarul de servicii de sănătate urologice si de transplant renal din România. Există modalități terapeutice moderne pe care nu le putem implementa datorită lipsei spațiului”, se precizează în documentul citat.

ICUTR Cluj-Napoca este cel mai mare centru transplant renal din țară, în ultimii 5 ani efectuându-se 340 de astfel de proceduri, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din totalul procedurilor de transplant renal efectuate în România în această perioadă. În acest an au fost efectuate 73 de transplanturi renale, preconizându-se depășirea de 100 de astfel de proceduri.

Institutul are, în prezent, 380 de angajați, din care 230 sunt medici rezidenți.

ice 6



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Clujenii cer scări rulante la pasajul din Piața Gării. ”Ar ridica nivelul de confort pentru cei cu bagaje”

Publicat

gara

Clujenii cer Primăriei instalarea scărilor rulante în pasajul din Piața Gării, ca o soluție modernă pentru a-i ajuta pe călătorii cu bagaje să ajungă mai ușor la tren sau în stațiile de transport în comun.

”S-au promis aceste facilități de multa vreme, dar nu se întâmplă nimic. Scările rulante ar face ca mulți pietoni sa nu mai traverseze în zona gării în mod neregulamentar. Dacă ar exista aceste scări, ar creste circulația prin pasaje și probabil va creste și curățenia din ele.

Câteodată pe scări este un miros care nu face cinste Clujului. Nu mai vorbim ca pentru călătorii cu bagaje, scara rulanta ar ridica nivelul de confort și ar însemna un prim atribut pentru nivelul de civilizație cu care ne lăudăm”, a spus un locuitor al municipiului Cluj-Napoca.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Dramă, pasiune și iubiri periculoase în luna octombrie, pe scena Operei Române Cluj-Napoca

Publicat

ope 1

Luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca povești fascinante, personaje complexe și trăiri unice.

Carmen este un personaj enigmatic, cu o personalitate fascinantă. Liberă și imprevizibilă, protagonista operei lui Georges Bizet își urmează propriile dorințe într-o societate dominată de reguli stricte. Don José se îndrăgostește iremediabil de Carmen, femeia seducătoare care cucerește privirile tuturor, și o urmează într-o lume plină de riscuri. Iubirea devine o obsesie care îl transformă într-un personaj marcat de gelozie și furie.

O reprezentație SOLD OUT, la care sunt așteptați toți admiratorii acestei opere: CARMEN, duminică, 1 octombrie, începând cu ora 18:30!

Baletul modern TÂNĂRUL ȘI MOARTEA prezintă destinul tragic al celor trei protagoniști. Compozitorul Constantin Rîpă oferă acestei producții un puternic caracter filosofic, care face referire la atitudinea de resemnare și care a manifestat interes pentru mari personalități culturale românești.

Te invităm vineri, 6 octombrie, începând cu ora 18:30, să asiști la o producție în care moartea este privită ca o consecință a sacrificiului de sine sau a intensității dragostei – o bogăție de semnificații sugerate prin pași de dans!

Vestul Sălbatic

ope 2

LA FANCIULLA DEL WEST– o poveste despre iubire, minciună, situații dramatice și intrigi intense. Pătrundem împreună în atmosfera Vestului Sălbatic, unde Minnie – o femeie puternică, independentă – și Dick Johnson – un bandit al unei trupe de hoți – luptă pentru iubire, încălcând legea.

Într-o regiune precum Vestul Sălbatic, în care legea este dictată de arme și aventura plutește în aer, Jack Rance completează triunghiul amoros, reprezentând coloana vertebrală a justiției și echilibrului. Însă în spatele corectitudinii se ascunde un personaj tumultuos, care dezvoltă o obsesie pentru Minnie.

Va putea Jack să câștige în lupta pentru justiție și pentru inima femeii iubite?

Pătrunde în povestea operei LA FANCIULLA DEL WEST alături de cei trei protagoniști și află deznodământul alături de noi vineri, 27 octombrie și duminică, 29 octombrie, începând cu ora 18:30!

Nu ratați tururile ghidate, unde puteți afla totul despre ceea ce se întâmplă în spatele cortinei, precum și despre istoria sau arhitectura clădirii și a instituției lirice clujene în general!

ope 3

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Congresul de Stomatologie Transilvania are loc la Cluj-Napoca la jumătatea lunii octombrie

Publicat

stomatologie bun

Cea de-a 14 ediție a Congresului de Stomatologie Transilvania va avea loc în perioada 12-14 octombrie la Cluj-Napoca.

„Dragi colegi, a mai trecut un an și a mai venit o toamnă frumoasă. Așa că este timpul să ne revedem la Congresul de Stomatologie Transilvania, eveniment așteptat în care ne dorim să găsim prelegeri și comunicări științifice interesante și cu aplicabilitate în cabinetele noastre. Congresul din acest an vă propune o temă de maxim interes: stomatologia reconstructivă.

fb cover wide

Dincolo de orice alte preocupări și proceduri medicale aplicate pacienților noștri, tratamentele protetice, intervențiile de reconstrucție sau reparație sunt în centrul atenției noastre. Pacienții solicită mereu refacerea dinților cariați, reconstrucții maxilo-faciale și înlocuirea dinților pierduți.

Protetica este recunoscută ca fiind ”ministrul finanțelor” în stomatologie. Complexitatea manoperelor, implicarea deopotrivă a medicilor și a tehnicienilor dentari, implementarea noilor tehnici digitale, precum și exigențele de ordin funcțional și estetic ale acestor tratamente înseamnă costuri semnificative și un efort de echipă și de durată. Exigența pacienților este de multe ori cu un pas înaintea tehnologiilor.

Experiență împărtășită

Suntem în permanentă căutare de noi posibilități de creștere a performanței tratamentelor reconstructive și de a reduce costurile acestora, astfel încât accesibilitatea pacienților la aceste tratamente să crească odată cu gradul lor de satisfacție. Vom găsi la acest congres astfel de informații prin grija lectorilor invitați și a colegilor care ne vor împărtăși din experiența lor personală.

Peste puțin timp, vom avea ocazia să ne revedem, să discutăm despre preocupările noastre și despre îngrijorările noastre, să încercăm împreună să deslușim drumul spre care merge viitorul profesiei noastre.

Suntem un corp profesional puternic în care fiecare dintre noi are aceleași griji majore. O întâlnire în cadrul congresului pe teme de organizare și legislație specifică aduce oportunitatea de a pune întrebări și de a găsi răspunsuri.

Un congres desfășurat în format fizic este cea mai bună ocazie pentru a ne întâlni, a discuta și a crește gradul de încredere în viitorul profesiei noastre”, a anunțat prof. dr. Radu Septimiu Câmpian de la UMF Cluj-Napoca.

afis final

Citește mai departe

EVENIMENT

Turdeanca Laura Roșca, moartă pe plajă la Mamaia, înmormântată duminică

Publicat

laura rosca

Tânăra Laura Roșca, găsită moartă pe plaja din Mamaia, va fi înmormântată, duminică, la Turda, trupul neînsuflețit al acesteia fiind redat familiei după ce a avut loc autopsia la IML în Constanța.

Cunoscută sub numele de DJ Lalla, tânăra de 34 de ani lucra la DJ la un post de radio din București.

O persoană a anunțat autoritățile că a găsit pe plajă mai  multe obiecte care au aparținut fetei, și anume un telefon mobil, căşti audio şi o pereche de pantofi sport.

Citește și VIDEO. Tânără de 34 de ani din Turda, găsită MOARTĂ pe plajă la Mamaia. Fata a fost DJ

”În urma primelor verificări efectuate, anchetatorii spun că nu sunt suspiciuni că ar fi vorba de o crimă, astfel că se ia în calcul varianta sinuciderii.

Conform medicilor legişti, cauza morţii tinerei este înecul.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a anunţat pe 28 septembrie, că în jurul orei 10,20, poliţişti din cadrul Poliţiei staţiunii Mamaia au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe plajă, se află cadavrul unei persoane de sex feminin. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că aspectele sesizate se confirmă.

Cadavrul nu prezenta urme vizibile de violenţă”, arată Agerpres.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax