Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Angajații Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj, apel la Guvern: Construiți Centrul Integrat de Transplant

Publicat


ice 4

Zeci de angajați ai Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca au ieșit, luni, în stradă și au făcut apel la Guvern și la Ministerul Sănătății să găsească o soluție pentru construirea Centrului Integrat de Transplant (CIT), inițiat de Consiliul Județean Cluj.

Coordonatorul programului de transplant din cadrul ICUTR, dr. Iacob Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al instituției, a declarat că institutul lansează un apel public către Guven și Ministerul Sănătății pentru a sprijini proiectul Centrului Integrat de Transplant, care se află în coordonarea Consiliului Județean Cluj.

”Acest proiect se află la faza de licitație restrânsă, deci practic s-ar putea începe foarte repede lucrările de construcție, iar acestea ar dura maximum 3 ani, astfel că s-ar încadra în perioada de timp prevăzută în PNRR.

Suntem recunoscători CJ Cluj pentru acest proiect, pentru că președintele Alin Tișe a avut viziunea de a vedea necesară realizarea unui astfel de centru, care să asigure nu doar transplantul renal, ci și cel hepatic și cardiac, aici la Cluj-Napoca, într-un centru universitar. Suntem recunoscători și UMF că s-a raliat acestui proiect”, a spus Gheorghiță.

ice 3

Acesta a explicat că Ministerul Sănătății a inclus Centrul Integrat de Transplant (CIT) în Masterplanul pe sănătate, iar reprezentanții ICUTR solicită Guvernului și Ministerului Sănătății finanțarea CIT, care are proiectul finalizat, teren asigurat, pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca, dar are și autorizațiile de construcție eliberate.

”Dacă Ministerul Sănătății are disponibilitatea de a finanța niște proiecte, care nu sunt deloc într-o fază avansată, ar putea să se gândească la faptul că un efort bugetar ar fi adecvat pentru Centrul Integrat de Transplant”, a precizat coordonatorul programului de transplant al ICUTR.

Fără autorizație de securitate la incendiu

ice 1

Potrivit acestuia, ICUTR se află permament sub spectrul desființării, lansată de un fost ministru al Sănătății, iar, pe de altă parte, actuala clădire a institutului este impropie.

”Avem o problemă care durează de 20 de ani, și anume faptul că nu avem autorizație de securitate la incendiu de la ISU. Am făcut tot ce ține de noi pentru a ne asigura că nu se întâmpla o situație dramatică, astfel încât să se ajungă la pierderea de vieți omenești. Problema este a întregii clădiri în care funcționează ICUTR, etajul 3 și mansarda, dar și Medicala 2 și Reumatologia, pentru că nici ei nu pot obține autorizația de la ISU.

Orice soluție care ar păstra institutul pe actualul amplasament nu este o soluție, ci o amăgire. Noi nu suntem de accord să fim desființați sau dezmembrați într-o formă sau alta”, a mai spus Iacob Gheorghiță.

Acesta a explicat că la ICUTR se realizează aproape jumătate transplanturile renale din România, iar 70% din urgențele urologice din județul Cluj sunt rezolvate aici.

În plus, de la începutul anului până în prezent, la ICUTR au fost tratați peste 12.000 de pacienți din 32 de județe ale țării.

Nu se poate cumpăra un CT

ice 2

Dr. Silviu Moga a declarat la rândul că este foarte dificil pentru medici să își desfășoare activitatea, deoarece spațiul nu asigură condiții optime pentru realizarea actului medical.

”Ne sufocăm în acest spațiu. S-au achiziționat echipamente moderne pentru tratamente minim invazive, dar spațiul actual nu ne permite să le folosim. Spațiile sunt insuficiente, improprii, o mare mare din activitate se desfășoară într-o mansardă. Noi dorim să achiziționăm un computer tomograf (CT), dar nu nu avem spațiu pentru el. Singura soluție este CIT, dar lipsește finanțarea”, a spus Moga.

Și dr. Florin Elec susține necesitatea construirii CIT și spune că trebuie găsite soluții de finanțare, centrul fiind eligibil și aflat pe lista de rezervă în PNRR.

Memoriul conducerii ICURT

ice 5

Conducerea ICUTR a transmis și un memoriu Guvernului și Ministerului Sănătății pentru a găsi o soluție privind finanțarea CIT.

”Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca este un obiectiv de interes național, realizarea acestuia și preluarea în integralitate a ICUTR Cluj-Napoca fiind prevăzută în Planul Regional de Servicii Sanitare 2021-2027, Regiunea Nord-Vest (OMS 1686/2020).

CIT va prelua în integralitate Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal ClujNapoca, instituție cu reputație si adresabilitate națională. Chiar dacă pare a fi un centru regional, adresabilitatea pacienților pentru transplant renal este națională. De asemenea, peste 50% din pacienții urologici tratați în ICUTR sunt din alte județe. ICUTR este centrul medical din România care are expertiza și disponibilitatea de a efectua transplanturi renale pediatrice”, se arată în memoriu.

Conducerea institutului citează și un raport al Corpului de control al Ministerului Sănătății din 2022 care atestă că imobilul în care își desfășoară activitatea ICUTR ”prezintă neconformități grave care pun în pericol siguranța pacienților și a personalului medical care lucrează în această instituție”.

”Raportul stabilește că actuala locație este necorespunzătoare fiind necesară relocarea ICUTR Cluj-Napoca într-un spațiu care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale conform ord. Ms 914/2006 cu completările și modificările ulterioare.

Deși au fost realizate numeroase demersuri, în acest moment nu există nici o soluție pentru relocarea ICUTR.

Lipsă căi de evacuare adecvate

Situația neconformă din punct de vedere a siguranței la incendiu vizează nu doar ICUTR Cluj-Napoca ci și secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Întreaga cladire care deservește atât secții ale Spitalului Județean cât și ale ICUTR nu poate fi autorizată privind siguranța la incendiu datorită lipsei căilor de evacuare adecvate, în caz de situații de urgență. Clădirea este aflată într-o zonă protejată, ceea ce limitează orice intervenție constructivă asupra clădirii.

Menținerea ICUTR pe același amplasament, sau soluții de relocare provizorii sau dezmembrare a institutului nu sunt soluții viabile și nu rezolvă problemele structurale existente care țin de imposibilitatea realizării unor circuite funcționale corecte și eficiente.

Situația existentă e gravă deoarece afectează si dezvoltarea ICUTR Cluj-Napoca în raport cu necesarul de servicii de sănătate urologice si de transplant renal din România. Există modalități terapeutice moderne pe care nu le putem implementa datorită lipsei spațiului”, se precizează în documentul citat.

ICUTR Cluj-Napoca este cel mai mare centru transplant renal din țară, în ultimii 5 ani efectuându-se 340 de astfel de proceduri, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din totalul procedurilor de transplant renal efectuate în România în această perioadă. În acest an au fost efectuate 73 de transplanturi renale, preconizându-se depășirea de 100 de astfel de proceduri.

Institutul are, în prezent, 380 de angajați, din care 230 sunt medici rezidenți.

ice 6



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial. Perspective nesigure, inclusiv pentru SUA

Publicat

De

Prețul dolarului

Politica protecţionistă a administrației americane, replică a măsurilor luate în urmă cu 100 de ani, care au condus apoi la marea criză, poate afecta economia mondială, inclusiv pe cea americană.

Președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a atras atenția asupra riscurilor, care afecta rolul Fed de a reduce șomajul și inflația la 2%, arată analistul economic Radu Georgescu.

Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial

Jerome Powell a declarat că noile tarife sunt „mai mari decât era de aşteptat” și economia americană se va confrunta „cu o perspectivă extrem de nesigură, cu riscuri ridicate atât în privinţa şomajului cât şi a inflaţiei”.

Șeful Fed, arată economistul cujean, a afirmat că își va duce mandatul până la capăt, rezistând astfel presiunilor republicanilor, și a avertizat asupra faptului că va menţine rata de referință în culoarul 4,25 – 4,5%, până când va exista mai multă claritate cu privire la consecinţele economice, chiar dacă preşedintele Trump a sugerat o reducere a dobânzilor.

Oficialii băncii centrale americane au arătat că încă speră că vor opera cel puțin două reduceri ale costurilor de împrumut, de câte un sfert de punct procentual fiecare.

Cum au reacționat piețele după anunțul lui Donald Trump

Piețele au reacționat instantaneu la anunțul făcut de Donald Trump, arată Radu Georgescu. Astfel, euro a crescut de la 1,0778 dolari, miercuri, la 1,1109 dolari, vineri, cel mai ridicat nivel de la începutul lui octombrie trecut, și s-a retras la închiderea pieței americane la 1,0955 dolari, după ce s-a anunțat că economia SUA a creat 228.000 de locuri de muncă în luna martie.

Prețul aurului a fluctuat

În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,6187 lei, la sfârșitul lui martie, la 4,5116 lei, în ședința de joi, pentru ca vineri să urce ușor la 4,5295 lei. Deprecierea monedei americane, spune Radu Georgescu, a avut drept replică o majorare a cererii de aur, investitorii dorind să se protejeze față de creștere a inflației.

Astfel, uncia de aur a atins joi al treilea record săptămânii trecute de 3.169,60 dolari, după care s-a retras vineri la 3.014 – 3.138,70 dolari. În piața locală, prețul gramului de aur a atins miercuri un maxim istoric de 463,3913 lei, însă a scăzut vineri la 450,1929 lei.

Cursul euro s-a mișcat între 4,9770 și 4,9774 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,9770 lei, în timp ce tranzacțiile s-au realizat la nivel săptămânal între 4,9740 și 4,978 lei.

ROBOR la trei luni a stagnat

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.

Finanţele au redeschis joi o emisiune de certificate de trezorerie scadentă în octombrie şi au atras 561 milioane lei, sub valoarea programată de 800 milioane lei, la o dobândă medie anuală de 6,36%. Se observă că după o lungă perioadă Trezoreria s-a împrumutat sub nivelul dobânzii de politică monetară a BNR, care este de 6,5%, arată analistul econimic clujean.

Tot joi a fost redeschisă o emisiune de obligațiuni cu scadența în mai 2029, cu o valoare programată de 600 milioane lei. Statul a atras 875 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,22%, sumă care a fost suplimentată vineri cu 90 milioane lei.

Cursul francului elvețian a crescut în prima săptămână din aprilie de la 5,2151 la 5,2969 lei, efect al majorării cererii de monedă helvetă, considerată drept un refugiu în perioadele tulburi. Lira sterlină a scăzut de la 5,9774 lei, la jumătatea săptămânii, la 5,8826 lei, la sfârșitul ei.

Piața cripto a fost afectată și ea de reducerea apetitului pentru risc. Bitcoin a scăzut la sfârșitul săptămânii la 82.725 – 83.704 dolari iar ethereum la 1.784 – 1.815 dolari.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Veste proastă de la meteorologi. Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte

Publicat

De

Vreme deosebit de rece la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizările de vreme rea, inclusiv la Cluj.

Vremea va fi deosebit de rece, va fi brumă și îngheț la sol, se vor înregistra precipitații mixte și intensificări ale vântului, până în 10 aprilie.

Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte

Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade.

Local se va produce brumă și îngheț la sol. Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte și în jumătatea de nord a țării și mixte în sud. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45 – 50 de kilometri pe oră în cea mai mare parte a țării.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Noi spații de terase, scoase la licitație pe străzile Universității și Janos Bolyai din Cluj-Napoca

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație noi spații de terase de pe străzile Janos Bolyai și Universității.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, a unor terenuri destinate amplasării teraselor de alimentați publică, pe strada Universității și Janos Bolyai.

Durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Prețul minim pentru închiriere este de 62,88 lei/mp/lună pe strada Universității și de 62,27 lei/mp/lună pe strada Janos Bolyai. Prețul va fi indexat luna cu rata inflației.

Este vorba de cinci terenuri date spre închiriere pe strada Universității și două terenuri, pe strada Janos Bolyai.

Amintim că, în aprilie 2024, Primăria a scos spre închiriere alte trei terase pe strada Universității și o terasă pe strada Bolyai János.

Lucrările de pe străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente au fost finalizate în 31 martie 2024.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. La Cluj-Napoca se fumează și în autobuz. Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică

Publicat

Fumează în autobuz la Cluj

În timp ce Primăria vrea să interzică fumatul în stațiile de autobuz, câțiva tineri, care pareau că sunt minori, au fost surprinși trăgând dintr-o țigară în autobuz.

Imaginile au fost surprinse duminică, pe linia 24, de un cititor Cluj24.ro.

Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică în autobuz

Cititorul aflat în mijlocul de transport în comun, care a trimis imaginile, a observat cum aceștia își dădeau țigara de la unul la altul, fără nicio jenă, ignorând reglementările care interzic fumatul în mijloacele de transport public. Acesta a anunțat și șoferul autobuzului.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate