Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Angajații Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj, apel la Guvern: Construiți Centrul Integrat de Transplant

Publicat


ice 4

Zeci de angajați ai Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca au ieșit, luni, în stradă și au făcut apel la Guvern și la Ministerul Sănătății să găsească o soluție pentru construirea Centrului Integrat de Transplant (CIT), inițiat de Consiliul Județean Cluj.

Coordonatorul programului de transplant din cadrul ICUTR, dr. Iacob Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al instituției, a declarat că institutul lansează un apel public către Guven și Ministerul Sănătății pentru a sprijini proiectul Centrului Integrat de Transplant, care se află în coordonarea Consiliului Județean Cluj.

”Acest proiect se află la faza de licitație restrânsă, deci practic s-ar putea începe foarte repede lucrările de construcție, iar acestea ar dura maximum 3 ani, astfel că s-ar încadra în perioada de timp prevăzută în PNRR.

Suntem recunoscători CJ Cluj pentru acest proiect, pentru că președintele Alin Tișe a avut viziunea de a vedea necesară realizarea unui astfel de centru, care să asigure nu doar transplantul renal, ci și cel hepatic și cardiac, aici la Cluj-Napoca, într-un centru universitar. Suntem recunoscători și UMF că s-a raliat acestui proiect”, a spus Gheorghiță.

ice 3

Acesta a explicat că Ministerul Sănătății a inclus Centrul Integrat de Transplant (CIT) în Masterplanul pe sănătate, iar reprezentanții ICUTR solicită Guvernului și Ministerului Sănătății finanțarea CIT, care are proiectul finalizat, teren asigurat, pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca, dar are și autorizațiile de construcție eliberate.

”Dacă Ministerul Sănătății are disponibilitatea de a finanța niște proiecte, care nu sunt deloc într-o fază avansată, ar putea să se gândească la faptul că un efort bugetar ar fi adecvat pentru Centrul Integrat de Transplant”, a precizat coordonatorul programului de transplant al ICUTR.

Fără autorizație de securitate la incendiu

ice 1

Potrivit acestuia, ICUTR se află permament sub spectrul desființării, lansată de un fost ministru al Sănătății, iar, pe de altă parte, actuala clădire a institutului este impropie.

”Avem o problemă care durează de 20 de ani, și anume faptul că nu avem autorizație de securitate la incendiu de la ISU. Am făcut tot ce ține de noi pentru a ne asigura că nu se întâmpla o situație dramatică, astfel încât să se ajungă la pierderea de vieți omenești. Problema este a întregii clădiri în care funcționează ICUTR, etajul 3 și mansarda, dar și Medicala 2 și Reumatologia, pentru că nici ei nu pot obține autorizația de la ISU.

Orice soluție care ar păstra institutul pe actualul amplasament nu este o soluție, ci o amăgire. Noi nu suntem de accord să fim desființați sau dezmembrați într-o formă sau alta”, a mai spus Iacob Gheorghiță.

Acesta a explicat că la ICUTR se realizează aproape jumătate transplanturile renale din România, iar 70% din urgențele urologice din județul Cluj sunt rezolvate aici.

În plus, de la începutul anului până în prezent, la ICUTR au fost tratați peste 12.000 de pacienți din 32 de județe ale țării.

Nu se poate cumpăra un CT

ice 2

Dr. Silviu Moga a declarat la rândul că este foarte dificil pentru medici să își desfășoare activitatea, deoarece spațiul nu asigură condiții optime pentru realizarea actului medical.

”Ne sufocăm în acest spațiu. S-au achiziționat echipamente moderne pentru tratamente minim invazive, dar spațiul actual nu ne permite să le folosim. Spațiile sunt insuficiente, improprii, o mare mare din activitate se desfășoară într-o mansardă. Noi dorim să achiziționăm un computer tomograf (CT), dar nu nu avem spațiu pentru el. Singura soluție este CIT, dar lipsește finanțarea”, a spus Moga.

Și dr. Florin Elec susține necesitatea construirii CIT și spune că trebuie găsite soluții de finanțare, centrul fiind eligibil și aflat pe lista de rezervă în PNRR.

Memoriul conducerii ICURT

ice 5

Conducerea ICUTR a transmis și un memoriu Guvernului și Ministerului Sănătății pentru a găsi o soluție privind finanțarea CIT.

”Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca este un obiectiv de interes național, realizarea acestuia și preluarea în integralitate a ICUTR Cluj-Napoca fiind prevăzută în Planul Regional de Servicii Sanitare 2021-2027, Regiunea Nord-Vest (OMS 1686/2020).

CIT va prelua în integralitate Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal ClujNapoca, instituție cu reputație si adresabilitate națională. Chiar dacă pare a fi un centru regional, adresabilitatea pacienților pentru transplant renal este națională. De asemenea, peste 50% din pacienții urologici tratați în ICUTR sunt din alte județe. ICUTR este centrul medical din România care are expertiza și disponibilitatea de a efectua transplanturi renale pediatrice”, se arată în memoriu.

Conducerea institutului citează și un raport al Corpului de control al Ministerului Sănătății din 2022 care atestă că imobilul în care își desfășoară activitatea ICUTR ”prezintă neconformități grave care pun în pericol siguranța pacienților și a personalului medical care lucrează în această instituție”.

”Raportul stabilește că actuala locație este necorespunzătoare fiind necesară relocarea ICUTR Cluj-Napoca într-un spațiu care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale conform ord. Ms 914/2006 cu completările și modificările ulterioare.

Deși au fost realizate numeroase demersuri, în acest moment nu există nici o soluție pentru relocarea ICUTR.

Lipsă căi de evacuare adecvate

Situația neconformă din punct de vedere a siguranței la incendiu vizează nu doar ICUTR Cluj-Napoca ci și secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Întreaga cladire care deservește atât secții ale Spitalului Județean cât și ale ICUTR nu poate fi autorizată privind siguranța la incendiu datorită lipsei căilor de evacuare adecvate, în caz de situații de urgență. Clădirea este aflată într-o zonă protejată, ceea ce limitează orice intervenție constructivă asupra clădirii.

Menținerea ICUTR pe același amplasament, sau soluții de relocare provizorii sau dezmembrare a institutului nu sunt soluții viabile și nu rezolvă problemele structurale existente care țin de imposibilitatea realizării unor circuite funcționale corecte și eficiente.

Situația existentă e gravă deoarece afectează si dezvoltarea ICUTR Cluj-Napoca în raport cu necesarul de servicii de sănătate urologice si de transplant renal din România. Există modalități terapeutice moderne pe care nu le putem implementa datorită lipsei spațiului”, se precizează în documentul citat.

ICUTR Cluj-Napoca este cel mai mare centru transplant renal din țară, în ultimii 5 ani efectuându-se 340 de astfel de proceduri, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din totalul procedurilor de transplant renal efectuate în România în această perioadă. În acest an au fost efectuate 73 de transplanturi renale, preconizându-se depășirea de 100 de astfel de proceduri.

Institutul are, în prezent, 380 de angajați, din care 230 sunt medici rezidenți.

ice 6Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

De

Fetiță de 13 ani dispărută de acasa

O fetiță de 13 ani din Cluj=Napoca a fost dată dispărută după ce nu s-a mai întors acasă de la școală.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora Mirabela Coloji a ieșit de la școala luni, 22 aprilie, dar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Copila are o înălțime aproximativă de 1.30 metri, păr brunet tuns scurt și ochi căprui.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o bluză de culoare maro cu galben, blugi negri, pantofi sport de tip „Nike”.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. VIDEO. Sensei Dorin Marchiș, primul clujean care a primit titlul de SHIHAN Aikido Aikikai în Japonia

Publicat

De

Sensei Dorin Marchiș

Sensei Dorin Marchiș, președintele Fundației Române de Aikido Aikikai, a primit titlul de Shihan, care înseamnă maestru de arte marțiale.

Diploma de atestare a calității de Shihan i-a fost înmânată luni dimneața la Tokyo, în Japonia, de Doshu Moriteru Ueshiba, liderul Aikido Aikikai.

FOTO. VIDEO. Sensei Dorin Marchiș, primul clujean care a primit titlul de SHIHAN Aikido Aikikai în Japonia

Dorin Marchiș este primul clujean din România, care primește acest titlu oferit direct la Aikikai Hombu Dojo, centrul mondial oficial Aikido Aikikai.

„Este o onoare să primesc această recunoaștere direct de la Doshu. Hombu Dojo este pentru mine și pentru organizația noastră un reper după care ne ghidăm pe calea artei marțiale a armoniei, Aikido”, a declarat Dorin Marchiş, preşedintele Fundaţiei Române de Aikido Aikikai.

Ce înseamnă acest titlu

Titlul de Shihan reflectă o experiență vastă în arta marțială aferentă și dedicare pentru susținerea și dezvoltarea artei marțiale a păcii sau a căii armoniei, așa cum mai este denumit Aikido.

Dorin Marchiș are gradul de 6 dan.

YouTube video

El este președintele organizației naționale Fundația Română de Aikido Aikikai și instructor de Aikido în numeroase seminarii de Aikido din țară și de peste graniță, respectiv Japonia, Elveția, Bulgaria, Ucraina, Germania, Moldova și Anglia.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va reprezenta România la World Butchers’ Challenge 2025

Publicat

Măcelari

Un număr de 10  locuri sunt disponibile în echipa „Măcelari de elită”, care va reprezenta România la cel mai prestigios eveniment mondial dedicat măcelăriei, World Butchers’ Challenge (WBC), programat anul viitor, la Paris. România este singura țară din sud-estul Europei care va concura în această competiție.

Participarea unei echipe românești la WBC este un proiect inițiat de Fundația „Ștefan Moldovan” din Cluj în colaborare cu Top Chef Măcelar, cu scopul de a revitaliza meseria de măcelar.

„În urmă cu 30 de ani, când am pus bazele carmangeriei împreună cu tatăl meu, Ștefan, meseria de măcelar era respectată și apreciată. Astăzi este necesară o reevaluare a acestei meserii la nivel național, pentru ca tânăra generație să fie atrasă de acest meșteșug.

Participarea la WBC va fi începutul acestui proces.

Vrem să producem o schimbare de percepție, fără de care va fi greu să păstrăm dinamismul și dezvoltarea industriei cărnii în România”, a declarat Cosmin Moldovan, președintele Fundației „Ștefan Moldovan” și directorul general al companiei Moldovan Carmangerie.

 

Măcelari

 

Selecții regionale

Pentru a-i găsi pe cei 10 meseriași, Fundația „Ștefan Moldovan”, susținută de Auchan și BCR, organizează patru selecții regionale, sub genericul „Măcelari de elită”.

„Meseria de măcelar este una foarte importantă în comerțul alimentar, care se remarcă prin exigență, deschidere și corectitudine.

Pasiunea și respectul față de meserie sunt elementele cheie pe care orice concurent trebuie să le demonstreze atât în cadrul concursului, cât și pe viitor, în practică.

Ne bucurăm să fim parte din acest eveniment care recunoaște și celebrează valoarea unică pe care măcelarii o aduc fiecărei mese și urăm succes tuturor concurenților”, a declarat Mihai Toader, Business Unit Director Auchan România.

Unde se fac înscrierile

Înainte de selecția propriu-zisă, doritorii sunt invitați să se înscrie pe site-ul elitamacelarilor.ro, după cum urmează:

22 aprilie – 12 mai pentru candidații din zona Clujului

6-20 mai pentru zona Timișoarei

20 mai – 3 iunie pentru zona Iașului

10-24 iunie pentru zona Bucureștiului

Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 ani) sau maestru măcelar.

Probele selecției

Selecțiile vor avea loc în hipermarketurile Auchan din Cluj-Napoca (18 mai), Timișoara (25 mai), Iași (8 iunie) și București (29 iunie). Candidații vor avea la dispoziție câte 45 de minute pentru a tranșa semicarcase de porc sau vită și pentru a transforma carnea rezultată în diferite preparate.

Juriul va puncta fiecare candidat în funcție de tehnica de realizare a tranșării, precum și de creativitatea și complexitatea preparatelor finale.

Cele patru zile de competiție vor fi adevărate spectacole, la care toți cei prezenți în Auchan vor fi invitați să asiste, iar apoi să deguste preparatele rezultate.

Cei selectați se vor alătura celor trei maeștri măcelari care și-au câștigat deja recunoașterea în cadrul Top Chef Măcelar: Ionuț Alexandru Anghel și Gabriel Arghir de la Carmangeria Ozana (locul I în 2022 și 2023), precum și Sandu Mirea de la hipermarketul Auchan Drumul Taberei din București (locul II în 2022).

Doi tineri măcelari, aleși în urma selecțiilor și susținuți de BCR, vor concura în preziua competiției WBC pentru titlurile de World Champion Butcher Apprentice și World Champion Young Butcher. Astfel, echipa care va reprezenta România la WBC va fi formată din căpitan, șase titulari seniori, doi tineri ucenici și patru rezerve.

Antrenamente la Cluj

Odată formată, echipa „Măcelari de elită” va intra într-o perioadă de antrenamente, care vor avea loc în spațiul pus la dispoziție de compania Moldovan Carmangerie din Cluj. De asemenea, echipa va fi prezentată în cadrul ediției 2024 a Top Chef Măcelar, unde va susține o demonstrație specială.

World Butchers’ Challenge a debutat ca o întrecere între echipe de măcelari din Noua Zeelandă și Australia. Este un eveniment bianual ajuns la cea de-a opta ediție, care se va desfășura în 30-31 martie 2025 la Paris (Franța). România va participa alături de alte 14 țări: Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Indonezia, Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Portugalia, Spania și USA.

Proiect inițiat de Fundația „Ștefan Moldovan” în colaborare cu Top Chef Măcelar, CarnEXPO, IndustriaCărnii.ro și AgroTransilvania Cluster.

Citește mai departe

EDUCATIE

Eleva din Cluj care a căzut de la etajul I în timpul orei de curs a suferit multiple traumatisme, inclusiv la cap

Publicat

De

Spitalul de Copii Cluj-Napoca

Eleva de 17 ani care a căzut de la etajul I al Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca este conștientă, dar a suferit multiple traumatisme.

Aceasta a ajuns la UPU Copii conștientă și stabilă hemodinamic și respirator.

Eleva din Cluj care a căzut de la etajul în timpul orei de curs a suferit multiple traumatisme, inclusiv la cap

Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic de Copii din Cluj-Napoca, eleva a fost supusă la investigații medicale.

„Aceasta este conștientă, dar prezintă fracturi multiple la nivelul craiului, o fractură la brațul drept și contuzie toraco-abdominală. Va necesita interare și monitorizare”, au precizat pentru Cluj24.ro reprezentanții spitalului.

A căzut în gol

Cazul este unul șocant, având în vedere că fata a căzut pe geam în timpul orei de curs.

Conform informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Cluj, în timpul orei de engleză aceasta s-a așezat pe pervazul ferestrei din spatele clasei.

Când a văzut-o stând în șezut, pe pervazul geamului, profesoara a atenționat-o să coboare și s-a îndreptat spre ea. În acel moment, fata s-a lăsat pe spate și a căzut în gol.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax