Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

FOTO. Angajații Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj, apel la Guvern: Construiți Centrul Integrat de Transplant

Publicat


ice 4

Zeci de angajați ai Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca au ieșit, luni, în stradă și au făcut apel la Guvern și la Ministerul Sănătății să găsească o soluție pentru construirea Centrului Integrat de Transplant (CIT), inițiat de Consiliul Județean Cluj.

Coordonatorul programului de transplant din cadrul ICUTR, dr. Iacob Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al instituției, a declarat că institutul lansează un apel public către Guven și Ministerul Sănătății pentru a sprijini proiectul Centrului Integrat de Transplant, care se află în coordonarea Consiliului Județean Cluj.

”Acest proiect se află la faza de licitație restrânsă, deci practic s-ar putea începe foarte repede lucrările de construcție, iar acestea ar dura maximum 3 ani, astfel că s-ar încadra în perioada de timp prevăzută în PNRR.

Suntem recunoscători CJ Cluj pentru acest proiect, pentru că președintele Alin Tișe a avut viziunea de a vedea necesară realizarea unui astfel de centru, care să asigure nu doar transplantul renal, ci și cel hepatic și cardiac, aici la Cluj-Napoca, într-un centru universitar. Suntem recunoscători și UMF că s-a raliat acestui proiect”, a spus Gheorghiță.

ice 3

Acesta a explicat că Ministerul Sănătății a inclus Centrul Integrat de Transplant (CIT) în Masterplanul pe sănătate, iar reprezentanții ICUTR solicită Guvernului și Ministerului Sănătății finanțarea CIT, care are proiectul finalizat, teren asigurat, pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca, dar are și autorizațiile de construcție eliberate.

”Dacă Ministerul Sănătății are disponibilitatea de a finanța niște proiecte, care nu sunt deloc într-o fază avansată, ar putea să se gândească la faptul că un efort bugetar ar fi adecvat pentru Centrul Integrat de Transplant”, a precizat coordonatorul programului de transplant al ICUTR.

Fără autorizație de securitate la incendiu

ice 1

Potrivit acestuia, ICUTR se află permament sub spectrul desființării, lansată de un fost ministru al Sănătății, iar, pe de altă parte, actuala clădire a institutului este impropie.

”Avem o problemă care durează de 20 de ani, și anume faptul că nu avem autorizație de securitate la incendiu de la ISU. Am făcut tot ce ține de noi pentru a ne asigura că nu se întâmpla o situație dramatică, astfel încât să se ajungă la pierderea de vieți omenești. Problema este a întregii clădiri în care funcționează ICUTR, etajul 3 și mansarda, dar și Medicala 2 și Reumatologia, pentru că nici ei nu pot obține autorizația de la ISU.

Orice soluție care ar păstra institutul pe actualul amplasament nu este o soluție, ci o amăgire. Noi nu suntem de accord să fim desființați sau dezmembrați într-o formă sau alta”, a mai spus Iacob Gheorghiță.

Acesta a explicat că la ICUTR se realizează aproape jumătate transplanturile renale din România, iar 70% din urgențele urologice din județul Cluj sunt rezolvate aici.

În plus, de la începutul anului până în prezent, la ICUTR au fost tratați peste 12.000 de pacienți din 32 de județe ale țării.

Nu se poate cumpăra un CT

ice 2

Dr. Silviu Moga a declarat la rândul că este foarte dificil pentru medici să își desfășoare activitatea, deoarece spațiul nu asigură condiții optime pentru realizarea actului medical.

”Ne sufocăm în acest spațiu. S-au achiziționat echipamente moderne pentru tratamente minim invazive, dar spațiul actual nu ne permite să le folosim. Spațiile sunt insuficiente, improprii, o mare mare din activitate se desfășoară într-o mansardă. Noi dorim să achiziționăm un computer tomograf (CT), dar nu nu avem spațiu pentru el. Singura soluție este CIT, dar lipsește finanțarea”, a spus Moga.

Și dr. Florin Elec susține necesitatea construirii CIT și spune că trebuie găsite soluții de finanțare, centrul fiind eligibil și aflat pe lista de rezervă în PNRR.

Memoriul conducerii ICURT

ice 5

Conducerea ICUTR a transmis și un memoriu Guvernului și Ministerului Sănătății pentru a găsi o soluție privind finanțarea CIT.

”Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca este un obiectiv de interes național, realizarea acestuia și preluarea în integralitate a ICUTR Cluj-Napoca fiind prevăzută în Planul Regional de Servicii Sanitare 2021-2027, Regiunea Nord-Vest (OMS 1686/2020).

CIT va prelua în integralitate Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal ClujNapoca, instituție cu reputație si adresabilitate națională. Chiar dacă pare a fi un centru regional, adresabilitatea pacienților pentru transplant renal este națională. De asemenea, peste 50% din pacienții urologici tratați în ICUTR sunt din alte județe. ICUTR este centrul medical din România care are expertiza și disponibilitatea de a efectua transplanturi renale pediatrice”, se arată în memoriu.

Conducerea institutului citează și un raport al Corpului de control al Ministerului Sănătății din 2022 care atestă că imobilul în care își desfășoară activitatea ICUTR ”prezintă neconformități grave care pun în pericol siguranța pacienților și a personalului medical care lucrează în această instituție”.

”Raportul stabilește că actuala locație este necorespunzătoare fiind necesară relocarea ICUTR Cluj-Napoca într-un spațiu care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale conform ord. Ms 914/2006 cu completările și modificările ulterioare.

Deși au fost realizate numeroase demersuri, în acest moment nu există nici o soluție pentru relocarea ICUTR.

Lipsă căi de evacuare adecvate

Situația neconformă din punct de vedere a siguranței la incendiu vizează nu doar ICUTR Cluj-Napoca ci și secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Întreaga cladire care deservește atât secții ale Spitalului Județean cât și ale ICUTR nu poate fi autorizată privind siguranța la incendiu datorită lipsei căilor de evacuare adecvate, în caz de situații de urgență. Clădirea este aflată într-o zonă protejată, ceea ce limitează orice intervenție constructivă asupra clădirii.

Menținerea ICUTR pe același amplasament, sau soluții de relocare provizorii sau dezmembrare a institutului nu sunt soluții viabile și nu rezolvă problemele structurale existente care țin de imposibilitatea realizării unor circuite funcționale corecte și eficiente.

Situația existentă e gravă deoarece afectează si dezvoltarea ICUTR Cluj-Napoca în raport cu necesarul de servicii de sănătate urologice si de transplant renal din România. Există modalități terapeutice moderne pe care nu le putem implementa datorită lipsei spațiului”, se precizează în documentul citat.

ICUTR Cluj-Napoca este cel mai mare centru transplant renal din țară, în ultimii 5 ani efectuându-se 340 de astfel de proceduri, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din totalul procedurilor de transplant renal efectuate în România în această perioadă. În acest an au fost efectuate 73 de transplanturi renale, preconizându-se depășirea de 100 de astfel de proceduri.

Institutul are, în prezent, 380 de angajați, din care 230 sunt medici rezidenți.

ice 6



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Cum au petrecut clujenii la grătare de 1 Mai

Publicat

De

Gratare 1 Mai Cluj

Vremea a fost perfectă pentru o ieșire la iarbă verde, grătare, sport și relaxare de 1 Mai la Cluj-Napoca. Așa că mulți clujeni au ales să petreacă această zi la Sfântul Ion, un loc tradițional pentru mici și grătare, dar și sport.

De asemenea, mulți clujeni care locuiesc în cartierul Gheorgheni, și-au petrecut ziua la Baza Spotrivă din cartier.

 

VIDEO. FOTO. Cum au petrecut clujenii la grătare de 1 Mai

Primăria a amenajat locuri pentru gratare la Sfântul Ion, locul tradițional pentru petrecerea zilei de 1 Mai și în acest an. Așa că clujenii s-au urcat în mașini și s-au dus în număr mare să se distreze la iarbă verde.

Nu au mâncat doar tradiționalii mici, ci au făcut și sport, iar unii pur și simplu au stat întinși pe pături la soare.

Baza Sportivă Gheorgheni câștigă „teren” pentru o „ieșire” la iarbă verde de 1 Mai

Mulți clujeni au preferat să petreacă de 1 Mai aproape de casă. Așa că s-au dus la Baza Sportivă Gheorgheni pentru a mânca mici, pentru a bea o bere cu familia și prietenii, dar și pentru un pic de sport după masă.

La Baza Sportivă Gheorgeni, Primăria a amenajat și în acest an spații dedicate pentru grătar.

Pline au fost și parcurile proaspăt reamenajate ale Clujului, cum ar fi Armătura, Feroviarilor sau cel din Zorilor.

Video: Primăria Cluj-Napoca

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Narcisele se SĂRBĂTORESC anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Legenda florilor albe din Munții Apuseni

Publicat

lalele narcise gradina botanica (10)

Narcisele se sărbătoresc anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Evenimentul este moment de sărbătoare atât pentru comunitatea locală, cât și pentru vizitatori. Totodată, este evidențiat respectul față de natură.

În fiecare an, autoritățile locale din com. Bucium pregătesc un program cu obiceiuri și preparate locale, recitaluri de muzică populară și dansuri tradiționale, scrie Alba24.ro.

Narcisele se SĂRBĂTORESC anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Legenda florilor albe din Munții Apuseni

Poiana Narciselor, aflată pe teritoriul comunei Bucium, este declarată arie protejată. Se află în custodia Administrația Natura 2000 Trascău.

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.

Serbarea Narciselor de la Negrileasa. Legenda florilor albe din Apuseni

Locuitorii din Munții Apuseni își amintesc de legenda florilor albe. Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium, s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui.

Pe vremuri, ca și acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an. Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul urmaşilor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

Se spune că, o pasăre măiastră zbura din depărtări, doar o dată în an, în acești munți, pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului. Aceasta s-a oprit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum.

narcise

„În aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise”

Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină. Unul dintre ei, mai bătrân, a văzut pasărea și, prin sunet de tulnic, și-a chemat prietenii ca să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei. Pasărea măiastră, frântă de osteneală, a așteptat ca păstorii să se aproprie. Le-a rostit cu grai omenesc și înțelept:

„Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile. Dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene. Și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi acești munți, podoaba penelor mele”.

La aceste vorbe, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina. Dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise.

Citește mai departe

EVENIMENT

Deschise în a doua zi de Paște: Cinema City, proiectul itinerant MINA Pop-Up, magazinele din Iulius Mall Cluj. PROGRAMUL complet

Publicat

iulius mall cluj

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, ci și valorile care ne definesc și aduc comunitatea împreună. Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Mall Cluj are un orar special. 

Sărbătorile pascale sunt un prilej pentru a petrece mai mult timp alături de cei dragi, astfel că, în perioada următoare, Iulius Mall Cluj are un program special. Sâmbătă, 4 mai 2024, ai timp să achiziționezi ultimele produse de pe lista de cumpărături deoarece, atât magazinele din Iulius Mall, cât și Auchan sunt deschise până la ora 18.00. Duminică, în prima zi de Paște, magazinele și hypermarketul sunt închise.

program iulius

Deschise în a doua zi de Paște: Cinema City, proiectul itinerant MINA Pop-Up, magazinele din Iulius Mall Cluj. PROGRAMUL complet

MINA Pop-Up, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, va fi deschis sâmbătă, conform programului obișnuit – 12.00 – 21.00.  Iar în a doua zi de Paște sunteți așteptați să descoperiți primul spațiu imersiv din Cluj Napoca, în intervalul orar 14.00 – 20.00.

Cinema City vă așteaptă sâmbătă la film, în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar în a doua zi de Paște de la ora 10.30, pânp la 23.00. De luni, programul revine la normal: 10.00 – 22.00.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj anunță 30 iunie 2024 ca termen LIMITĂ de depunere a cererilor de PARCARE pentru persoanele cu dizabilități

Publicat

parcare cluj facebook

Primăria Cluj anunță 30 iunie 2024 ca termen limită de depunere a cererilor de parcare pentru persoanele cu dizabilități.

„Posesorii cardurilor-legitimație de parcare pentru persoanele cu dizabilități eliberate până la data de 1 iulie 2023 sunt rugați să se adreseze, Direcției de Asistență Socială și Medicală, până cel târziu în data de 30 iunie 2024, în vederea eliberării unui nou card-legitimație de parcare, conform cerințelor prevăzute în Ordinul nr. 163/2023 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimație de parcare pentru persoanele cu handicap.

Primăria Cluj anunță 30 iunie 2024 ca termen LIMITĂ de depunere a cererilor de PARCARE pentru persoanele cu dizabilități

Cererea pentru eliberarea cardului-legitimație de parcare pentru persoanele cu dizabilități împreună cu următoarele documente: carte de identitate, certificat de încadrare în grad de handicap, o fotografie ¾ cm tip carte de identitate (electronic în format jpeg) pot fi trasmite online la adresa de email: dizabilități@dasmclujnapoca.ro sau pe Whatsapp la numărul de telefon 0735210552.

De asemenea, beneficiarul poate depune documentele mai sus amintite la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală, din municipiul Cluj-Napoca, aleea Venus FN (aleea situată între nr. 20-22), ghişeul 3, după următorul program:

Luni, marţi, miercuri între orele: 8:30 – 15:30

Joi între orele 8:30 – 17:00

Vineri între orele 8:30 – 14:00.

Cardurile-legitimație de parcare pentru persoanele cu dizabilități emise până în data de 1 iulie 2023 își păstrează valabilitatea până în data de 30 iunie 2024”, se arată în comunicat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax