Connect with us

CULTURA

FOTO. Alexandru Zugravu, valorosul iconar al secolului al XVIII-lea. Picturile lui mai pot fi văzute în biserici din Cluj

Publicat


icoane biserici cluj alexanru zugravu (2)

În monumentele religioase de lemn din satele clujene Sălișca și Muncel se păstrează urmele activității artistice a lui Alexandru Pop din Ciceu Hăşmaş, talentat pictor muralist și iconar, activ pe Valea Someșului la finalul celui de-al XVIII-lea veac.

Acesta se semna în diverse moduri: Pop Alexandru Zugravu din Ciceu Hăsmaș, Alexandru Popovici Zugravu sau, mai simplu, Alexandru Zugravu. Provenea, așadar, din satul bistrițean Ciceu Hășmaș, fiind încadrat de istoricul de artă Marius Porumb unui grup de pictori cu trăsături stilistice comune, care au împodobit monumentele unei zone care-și avea centrul artistic în Năsăud, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (8)

Stilul său este foarte grafic, cu tuşe puternice, evidente în faldurile veșmintelor, în desenul ochilor mari, arcuiți și în degete prelungi. Totodată, insistă pe benzile decorative, care separă scenele religioase, fiind un mare iubitor al vrejurilor vegetale bogate, a casetelor cu diverse simboluri și a torsadelor pictate.

„Cromatica este echilibrată, fiind dominată de combinația dintre roșu și albastru, sau albastru verzui. A împodobit cu siguranță mai multe monumente, însă doar lucrările din Sălișca și Muncel s-au păstrat, inclusiv valoroasele semnături care permit identificarea. Programul iconografic folosit în cele două edificii este cel clasic, dar cu diferențe vizibile între cele două ansambluri murale”, mai arată specialiștii clujeni.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (7)

Alexandru Zugravu, valorosul iconar al secolului al XVIII-lea. Picturile lui mai pot fi văzute în biserici din Cluj

Prima oprire a acestui meșter pictor este la Muncel, în 1786, când este chemat să picteze icoanele împărăteşti pentru biserica de lemn ridicată aici înainte de 1750: icoana Deisis (semnată şi datată) și icoana de hram, care îl reprezintă pe „Sfântul Nicolae” (doar datată), ambele fiind uşor înnegrite, dar în stare bună.

Accentul este pus preponderent pe desen și mai puțin pe elementele decorative și pe cromatică. Alte două icoane cu temele „Maica Domnului cu Pruncul” (datată) și „Arhanghelul Mihail”, nu se mai găsesc aici.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (3)

Poposește apoi într-un sat apropiat, la Sălișca, pentru a așterne veșmânt de pictură interioară, care este datat, cu aproximație, la 1790, inscripţia pe peretele estic al altarului fiind semnată, dar nedatată: „Zugravitu-s-au acest oltari prin îndemânarea și osârdia preotului Oanca…Alexandru Popovici Zugravul”.

În interior, pictura din altar este relativ deteriorată, mai ales în partea superioară, însă se mai poate citi programul iconografic folosit de Alexandru Pop: figuri de sfinţi părinţi, pe porțiunea verticală a pereților, Sfânta Treime şi Maria Orantă, pe boltă. Sfinţii Constantin şi Elena sunt înfățișați într-o scenă de mari dimensiuni, pe spatele tâmplei, flancați de două biserici cu aspect diferit, în care recunoaștem influențele asupra arhitecturii religioase transilvănene din acea epocă.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (5)

Naosul, peretele vestic şi partea de nord a bolţii conservă mai bine părți din ansamblul mural, în rest acesta fiind deteriorat și înnegrit. O restaurare necesară ar scoate în evidență busturile de prooroci şi scenele din Ciclul Hristologic de pe boltă.

Registrul celor 12 Apostoli, cu Iisus în centru, domină tâmpla, care este altfel inundată de motive decorative variate. Adam și Eva împodobesc luneta peretelui vestic. Comparativ cu pictura murală de la Muncel, la Sălișca muralistul nostru a dat și mai mult frâu liber preferinței pentru decorativ, elaboratele vrejuri vegetale, casete cu simboluri și torsade dând un aspect de sărbătoare întregului interior.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (4)

„Urmele” lui Alexandru Pop la Muncel

La șase ani după realizarea icoanelor împărătești Alexandru Pop revine la Muncel, după ce comunitatea reușește, probabil, să adune fondurile necesare acestui demers artistic costisitor.

„Din cele câteva inscripții pe care le-a lăsat în interior, aflăm că acesta a început cu pictura altarului: <<Anul Dm 1792 luna iunie. S-au zugravit oltariu prin mine pop Alexandru Zugravu pacatosul>> (inscripție pe latura sudică a absidei). Aici se păstrează reprezentări clasice pentru acest spațiu: Maica Domnului cu Pruncul, pe boltă, sfinţi părinţi, pe pereţi, Sacrificiul lui Avraam şi Viziunea lui Zaharia, pe spatele iconostasului”, mai arată specialiștii clujeni.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (1)

Continuă anul următor cu pictura naosului și a iconostasului: „Zugrăvitu-s au aciastă sfântă biserică în zilele Preaosfinţitului Arhiepiscopu Gherasie Adamovici şi Ci(nstitului) protopop Ilie Lador 1793” (inscripție pe tâmplă). Pe bolta naosului se mai întrezăresc scene din Ciclul Patimilor, dar și Adam şi Eva, Abel şi Cain şi Sfântul Ilie, pe peretele vestic.

Pictura iconostasului, cel mai bine păstrată din toată biserica, dezvăluie un frumos registru al celor 12 apostoli, avându-l în centru pe Hristos Împărat. În pronaos, urme vagi de pictură lasă să se ghicească o friză a fecioarelor.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (6)

Cele două ansambluri de pictură murală, împreună cu icoanele semnate de Alexandru Pop din Ciceu Hășmaș, merită să fie supuse unei restaurări, care să repună în evidență calitățile artistice ale acestui meșter valoros, care a contribuit la arta religioasă transilvăneană.

Sursa: Info și foto CJCPCT Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

TRADIȚII în seara lui Moș Nicolae. Copiii își pregătesc GHETUȚELE pentru cadouri și NUIELUȘE

Publicat

mos nicolae

Seara zilei de 5 decembrie este un prilej de bucurie pentru toţi copiii. Este seara lui Moș Nicolae, când ghetuțele lustruite își așteaptă cadourile și nuielușile, scrie Alba24.ro.

Tradiţia darurilor primite de la Moş Nicolae are origini străvechi din vremea unui personaj, devenit legendar, care a existat cu adevărat, scrie Agerpres.

Seara lui Moș Nicolae. Copiii își pregătesc GHETUȚELE pentru cadouri și NUIELUȘE

Acesta era un episcop cu mare credinţă în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea, Nicolae din Myra-Lichia (undeva, pe meleagurile Turciei de astăzi, în Anatolia).

Lui îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de oamenii săraci ori necăjiţi.

Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, el şi-a dăruit întreaga avere celor nevoiaşi.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este aceea referitoare la trei fete sărace, fără zestre, care nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi.

Dar, Sfântul Nicolae, aflându-le necazul, a aruncat prin fereastră, fiecăreia dintre ele, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, câte un săculeţ plin cu bani.

Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghetele fetelor.

Probabil, de aici este şi obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghete, scrie sursa amintită.

Şi tot din acest motiv, copiii au grijă ca ghetele ori cizmele lor să fie foarte curate în această noapte.

Moș Nicolae: tradiții din seara de ajun la români

În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, pe un cal alb (un soi de trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii).

Peste 800.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Din totalul persoanelor care poartă aceste nume, aproape 538.500 sunt bărbați (Nicolae, Niculai, Nicusor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoara), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculita, Nicolina, Nicola)”.
Tot el păzeşte Soarele pentru a nu se strecura spre tărâmurile de miazănoapte şi a lăsa lumea fără lumină şi căldură.

Se mai crede că ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace. Mai este și stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război (motiv pentru care este invocat în timpul luptelor).

Moș Nicolae: tradiții din seara de ajun

Mai există şi obiceiul să se pună în apă, în această noapte, crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care ar trebui să înflorească de Anul Nou.

În funcţie de crenguţa pomului care a înflorit, se aşteaptă recolta bună de fructe în noul an.

La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun şi de Anul Nou.

Un pahar de vin în așteptarea lui Moș Nicolae. Tradiții din jurul lumii

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit o zi a darurilor ori a activităţilor cu caracter umanitar, caritabil.

În Germania, imaginea lui Moş Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, care este văzut ca un bătrân ce poartă un sac în spate şi un mănunchi de nuieluşe în mână.

Copiii cuminţi primesc dulciuri din sac, iar copiii care n-au fost cuminţi primesc o nuieluşă, un cartof sau câţiva cărbuni.

Copiii din Franţa, aşteptându-l pe Moş Nicolae, lasă lângă ghetuţe un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui lasă doi-trei morcovi şi puţin zahăr.

Asta pentru că în regiunile din estul Franţei, cei mici ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru.

Moş Nicolae lasă daruri copiilor buni, iar Pere Fouettard le lasă celor care n-au fost cuminţi câte o nuieluşă.

În Belgia şi Luxemburg, copiii îşi aşează ghetuţele în faţa uşii şi, la fel ca micuţii francezi, pregătesc un pahar de vin pentru moşul.

Ghetuțele pregătite, element comun în tradiția lui Moș Nicolae

Moş Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care îl percep ca pe un bătrân înveşmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici.

El ţine în mână o nuia destinată micuţilor care nu au dat ascultare părinţilor.

În Italia, copiii aşează pe o farfurie, în seara de 5 decembrie, bileţele în care-şi scriu dorinţele, promiţându-i lui Moş Nicolae că vor fi cuminţi în anul care va veni.

A doua zi, în locul bileţelelor, găsesc dulciurile lor preferate.

Moş Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri în Croaţia după ce, cu o seară înainte, copiii îşi lustruiesc încălţămintea şi o aşează pe pervazurile ferestrelor.

Asta pentru a fi umplută cu daruri, dulciuri şi fructe de către generosul moş.

În Polonia, Moş Nicolae este perceput ca fiind îmbrăcat în haine episcopale, coborând din ceruri cu ajutorul unui înger şi colindând întreaga ţară mergând pe jos sau purtat într-o trăsură trasă de un cal alb.

Tradiții de Moș Nicolae: Copii cuminți, copii neascultători

După ce intră într-o casă, Moş Nicolae ascultă rugăminţile copiilor, îi ceartă, dacă n-au fost cuminţi, sau îi laudă, dacă au fost buni.

Celor buni le dăruieşte icoane, mere roşii, portocale şi ”pierniki” (prăjiturele sfinte, făcute cu miere şi mirodenii).

În Slovacia, Moş Nicolae (Svaty Mikulas) soseşte într-o trăsură trasă de un cal.

În ajun, copiii îşi aşează încălţămintea lustruită pe pervazul ferestrei sau în pragul uşii, sperând să o găsească dimineaţa încărcată cu daruri.

În unele şcoli are loc sărbătoarea „Mikul Mail”, în cadrul căreia copiii îşi dăruiesc unul altuia mici cadouri.

Moș Nicolae: alte tradiții din seara de ajun

În Slovenia, în seara anterioară zilei de Sântul Nicolae, copiii îşi aşează încălţămintea afară, în faţa uşii, aşteptând să o găsească a doua zi plină cu fructe, bomboane, monede şi mici jucării.

Cel care îl însoţeşte pe Moş Nicolae, numit Parkel, pune în încălţămintea copiilor obraznici cărbuni şi cenuşă.

Înaintea zilei de Sfântul Nicolae (Szent Miklós), copiii din Ungaria îşi lustruiesc pantofii sau ghetele şi le aşează pe pervaz pentru a fi umplute de darnicul Moş.

Dimineaţa, copiii găsesc în încălţăminte bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolată şi mici cadouri. Copiii obraznici primesc nuiele sau linguri de lemn.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul, județul unde se ia cea mai puțină MITĂ în SPITALE. Care au fost cele mai APRECIATE unități sanitare în noiembrie

Publicat

De

Spitalele din Cluj sunt apreciate nu doar pentru calitatea actului medical, ci și pentru conduita personalului.

Astfel, în luna noiembrie a acestui an, județul Cluj a avut cea mai mică rată din țară privind solicitarea de mită de către personalul medical, potrivit datelor graphs.ro, care face studii în urma chestionarelor completate de pacienți.

Clujul, județul unde se ia cea mai puțină MITĂ în SPITALE. Care au fost cele mai APRECIATE unități sanitare în noiembrie

Cu un procent de 0,56%, județul Cluj se clasează pe primul loc, în mod detașat, la polul opus rata cea mai mare de solicitare de bani sau atenții în spitale fiind de 5,5%, în Dâmbovița.

Spitalul de Recuperare și Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca sunt, potrivit datelor aferente lunii noiembrie, cele mai apreciate unități sanitare publice din Cluj-Napoca în ceea ce privește satisfacția pacienților față de serviciile medicale oferite, față de activitatea și implicarea medicului și a asistentelor medicale, dar și raportat la curățenia din spital.

Datele centralizate de graphs.ro sub formă de chestionate pentru luna noiembrie arată că:

  • 71,77% dintre respondenți au menționat că sunt foarte mulțumiți de serviciile medicale oferite de Spitalul de Recuperare;
  • 81,82% dintre pacienți au precizat că sunt foarte mulțumiți de activitatea și implicarea medicilor din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”;
  • 69,42% dintre respondenți au menționat că sunt foarte mulțumiți de activitatea și implicarea asistentelor medicale din cadrul Spitalului de Recuperare;
  • 59,5% dintre pacienți au precizat că sunt foarte mulțumiți de curățenia din Spitalul de Recuperare.

Citește mai departe

EVENIMENT

„Light Up your Winter Holidays” la Iulius Mall Cluj, cu Circus Christmas

Publicat

Save the date – 6 decembrie 2023! Adu-ți întreaga familie la Iulius Mall Cluj pentru „Light Up your Winter Holidays”! O să-ți placă tematica Circus și luminițele, care pun în scenă într-un mod magic un spectacol complet. Vino să îl întâlnești pe Moș Crăciun, bucură-te de o paradă specială și un concert de colinde! Împreună dăm start celui mai așteptat sezon, prin aprinderea decorațiunilor de sărbători! Pregătește-te pentru un final de seară memorabil, presărat cu micile ghidușii ale clovnilor puși pe fapte îndrăznețe și deciși să îți demonstreze abilitățile fascinante!

Mulțimea freamătă de nerăbdare în așteptarea celui mai frumos moment din an, iar spiritul Crăciunului pătrunde în fiecare colțișor al sufletului nostru odată cu cel mai așteptat eveniment, aprinderea luminilor de Crăciun din Iulius Mall, ce va avea loc pe 6 decembrie, la ora 18.00, în Atrium Principal – Curtea de Onoare.

„Light Up your Winter Holidays” la Iulius Mall Cluj, cu Circus Christmas

La marele eveniment „Light Up your Winter Holiday”, arlechinii hazlii ai moșului vor porni în cea mai feerică și veselă paradă, începând cu ora 17.50, în zona Auchan, către intrarea principală. Moș Crăciun va petrece și ceva timp alături de micuți pentru că vrea să le asculte „micile secrete”.

Și poate chiar să le spună și câteva dintre trucurile pe care le folosește pentru a le aduce exact cadourile dorite. De la ora 19.00, Moș Crăciun alături de alaiul său va începe să colinde prin Iulius Mall.

Pentru a intra în atmosfera festivă, te vei putea relaxa ascultând, de la ora 18:15, concertul de colinde al Kids Sing Academy. Te invităm să descoperi decorațiunile de Crăciun din Iulius Mall, unde atmosfera este încărcată de spiritul sărbătorilor și de spectacol, iar colindele răsună. Delectează-te cu o ceașcă de ceai, în timp ce admiri decorațiunile vesele și figurinele-acrobați care sfidează gravitația!

„Light Up your Winter Holidays”, la Iulius Mall Cluj!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Consulatul onorific al Republicii Moldova, INAUGURAT la Cluj-Napoca. Ce își propune noul consul, Nina Moldovan

Publicat

Marți, 5 decembrie 2023, a fost inaugurat la Cluj-Napoca Consulatul Onorific al Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfășurat la Hotelul Radisson Blu.

Au fost prezenți, printre alții, ambasadorul Moldovei, Victor Chirilă, fostul prim ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, primarul Clujului, Emil Boc și subprefectul Răzvan Ciortea, precum și o parte din cei 22 de consuli onorifici din Cluj-Napoca.

FOTO. Consulatul onorific al Republicii Moldova, INAUGURAT la Cluj-Napoca. Ce își propune noul consul, Nina Moldovan

Șeful Misiunii diplomatice a Republicii Moldova de la București a subliniat în cuvântul său de salut adresat invitaților la eveniment anvergura și dinamica relațiilor moldo-române la toate nivelele – politic, economic, cultural, social și, în context, importanța reprezentării Republicii Moldova în zona de vest a României, unde se află un număr mare de cetățeni moldoveni, atât studenți, cât și oameni de afaceri, cultură, din mediul academic și alte domenii de activitate.

Prezența onorifică a Republicii Moldova în orașul Cluj-Napoca va permite un număr mai mare de evenimente dedicate promovării cooperării bilaterale și schimbului de experiență între comunitățile din Republica Moldova și această regiune a României.

„Este o onoare extraordinară să fiu investită în funcția de Consul Onorific al Republicii Moldova la Cluj. Comunitatea moldovenească din acest oraș este una extrem de importantă și diversă, iar această funcție mă responsabilizează în egală măsură. Voi depune toate eforturile pentru a sprijini și a reprezenta comunitatea noastră cu demnitate și profesionalism.

Legat de istoria mea cu Republica Moldova, rememorez cu plăcere momentele în care am interacționat cu oamenii de-acolo, din zona de business, din zona academică, studenți, dar și membri din diverse asociații profesionale și culturale. Astfel am cunoscut poporul moldovean și cultura lui”, a declarat Nina Moldovan.

„Avem relații excelente cu România, cum n-au mai fost niciodată în ultimii 30 de ani”

Noul consul onorific este preşedintele boardului Winners, compania care administrează hotelul de cinci stele Radisson Blu din Cluj-Napoca.

„Este o șansă mare ca, într-un context istoric, economic, social și politic, să trecem relațiile noastre cu Republica Moldova la nivelul următor și anume de a ne ajuta reciproc, de a ajuta Moldova să acceadă mai ușor în spațiul european, pentru că viitorul nostru este comun în Uniunea Europeană”, a spus Emil Boc.

„Avem relații excelente cu România, cum n-au mai fost niciodată în ultimii 30 de ani. Investitorii din România sunt tot mai prezenți în Republica Moldova, oamenii de afaceri de la noi sunt tot mai interesați de piața economică românească, tot mai atractivă pentru produsele noastre, fie că vorbim de IT ori de cosmetice. Ca exemplu pot da compania aeriană HiSky, bine implementată pe piața românească. Suntem prezenți, suntem tot mai uniți, tot mai conectați”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova, Victor Chirilă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax