CULTURA
FOTO. Alexandru Zugravu, valorosul iconar al secolului al XVIII-lea. Picturile lui mai pot fi văzute în biserici din Cluj

În monumentele religioase de lemn din satele clujene Sălișca și Muncel se păstrează urmele activității artistice a lui Alexandru Pop din Ciceu Hăşmaş, talentat pictor muralist și iconar, activ pe Valea Someșului la finalul celui de-al XVIII-lea veac.
Acesta se semna în diverse moduri: Pop Alexandru Zugravu din Ciceu Hăsmaș, Alexandru Popovici Zugravu sau, mai simplu, Alexandru Zugravu. Provenea, așadar, din satul bistrițean Ciceu Hășmaș, fiind încadrat de istoricul de artă Marius Porumb unui grup de pictori cu trăsături stilistice comune, care au împodobit monumentele unei zone care-și avea centrul artistic în Năsăud, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Stilul său este foarte grafic, cu tuşe puternice, evidente în faldurile veșmintelor, în desenul ochilor mari, arcuiți și în degete prelungi. Totodată, insistă pe benzile decorative, care separă scenele religioase, fiind un mare iubitor al vrejurilor vegetale bogate, a casetelor cu diverse simboluri și a torsadelor pictate.
„Cromatica este echilibrată, fiind dominată de combinația dintre roșu și albastru, sau albastru verzui. A împodobit cu siguranță mai multe monumente, însă doar lucrările din Sălișca și Muncel s-au păstrat, inclusiv valoroasele semnături care permit identificarea. Programul iconografic folosit în cele două edificii este cel clasic, dar cu diferențe vizibile între cele două ansambluri murale”, mai arată specialiștii clujeni.
Alexandru Zugravu, valorosul iconar al secolului al XVIII-lea. Picturile lui mai pot fi văzute în biserici din Cluj
Prima oprire a acestui meșter pictor este la Muncel, în 1786, când este chemat să picteze icoanele împărăteşti pentru biserica de lemn ridicată aici înainte de 1750: icoana Deisis (semnată şi datată) și icoana de hram, care îl reprezintă pe „Sfântul Nicolae” (doar datată), ambele fiind uşor înnegrite, dar în stare bună.
Accentul este pus preponderent pe desen și mai puțin pe elementele decorative și pe cromatică. Alte două icoane cu temele „Maica Domnului cu Pruncul” (datată) și „Arhanghelul Mihail”, nu se mai găsesc aici.
Poposește apoi într-un sat apropiat, la Sălișca, pentru a așterne veșmânt de pictură interioară, care este datat, cu aproximație, la 1790, inscripţia pe peretele estic al altarului fiind semnată, dar nedatată: „Zugravitu-s-au acest oltari prin îndemânarea și osârdia preotului Oanca…Alexandru Popovici Zugravul”.
În interior, pictura din altar este relativ deteriorată, mai ales în partea superioară, însă se mai poate citi programul iconografic folosit de Alexandru Pop: figuri de sfinţi părinţi, pe porțiunea verticală a pereților, Sfânta Treime şi Maria Orantă, pe boltă. Sfinţii Constantin şi Elena sunt înfățișați într-o scenă de mari dimensiuni, pe spatele tâmplei, flancați de două biserici cu aspect diferit, în care recunoaștem influențele asupra arhitecturii religioase transilvănene din acea epocă.
Naosul, peretele vestic şi partea de nord a bolţii conservă mai bine părți din ansamblul mural, în rest acesta fiind deteriorat și înnegrit. O restaurare necesară ar scoate în evidență busturile de prooroci şi scenele din Ciclul Hristologic de pe boltă.
Registrul celor 12 Apostoli, cu Iisus în centru, domină tâmpla, care este altfel inundată de motive decorative variate. Adam și Eva împodobesc luneta peretelui vestic. Comparativ cu pictura murală de la Muncel, la Sălișca muralistul nostru a dat și mai mult frâu liber preferinței pentru decorativ, elaboratele vrejuri vegetale, casete cu simboluri și torsade dând un aspect de sărbătoare întregului interior.
„Urmele” lui Alexandru Pop la Muncel
La șase ani după realizarea icoanelor împărătești Alexandru Pop revine la Muncel, după ce comunitatea reușește, probabil, să adune fondurile necesare acestui demers artistic costisitor.
„Din cele câteva inscripții pe care le-a lăsat în interior, aflăm că acesta a început cu pictura altarului: <<Anul Dm 1792 luna iunie. S-au zugravit oltariu prin mine pop Alexandru Zugravu pacatosul>> (inscripție pe latura sudică a absidei). Aici se păstrează reprezentări clasice pentru acest spațiu: Maica Domnului cu Pruncul, pe boltă, sfinţi părinţi, pe pereţi, Sacrificiul lui Avraam şi Viziunea lui Zaharia, pe spatele iconostasului”, mai arată specialiștii clujeni.
Continuă anul următor cu pictura naosului și a iconostasului: „Zugrăvitu-s au aciastă sfântă biserică în zilele Preaosfinţitului Arhiepiscopu Gherasie Adamovici şi Ci(nstitului) protopop Ilie Lador 1793” (inscripție pe tâmplă). Pe bolta naosului se mai întrezăresc scene din Ciclul Patimilor, dar și Adam şi Eva, Abel şi Cain şi Sfântul Ilie, pe peretele vestic.
Pictura iconostasului, cel mai bine păstrată din toată biserica, dezvăluie un frumos registru al celor 12 apostoli, avându-l în centru pe Hristos Împărat. În pronaos, urme vagi de pictură lasă să se ghicească o friză a fecioarelor.
Cele două ansambluri de pictură murală, împreună cu icoanele semnate de Alexandru Pop din Ciceu Hășmaș, merită să fie supuse unei restaurări, care să repună în evidență calitățile artistice ale acestui meșter valoros, care a contribuit la arta religioasă transilvăneană.
Sursa: Info și foto CJCPCT Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Stăpânul lui Arni, bulldogul francez care are stimulator cardiac: Cățeii cu probleme cardiace au o șansa reală în Cluj-Napoca

Daniel Tamaș, stăpânul lui Arni, bulldogul francez în vârstă de 13 ani, căruia medicii clujeni i-au implantat, în premieră, un stimulator cardiac, consideră că a fost vorba despre un miracol pentru medicina veterinară clujeană și spune că, după această reușită, cățeii cu probleme cardiace au o șansă reală în Cluj-Napoca.
”Prof dr. Iuliu Scurtu de la USAMV Cluj impreuna cu prof. dr Horia Rosianu de la Institutul Inimii au facut un miracol, in premiera pentru medicina veterinara clujeana: pace maker pe un bulldog cu destui de multi kilometri si cu un radiator subdimensionat.
Toate posibile sub atenta administrare a anesteziei de catre dna. Dr. Iulia Melega. Stim ca a fost o intreaga echipa si din pacate nu am apucat sa va cunoastem pe toti. Va multumim!”, a spus Tamaș.
Probleme medicale pentru Arni
Acesta a povestit cum a ajuns să descopere că Arni are probleme cardiace și prin ce emoții a trecut împreună cu soția sa pentru a-l salva.
”Arni e un bulldog francez (frenchie ) care ne suporta ca familie din 2012 si in acelasi timp ne bucura in fiecare zi. Spre deosebire de alti bulldogi, Arni nu a avut probleme majore pana anul asta, lucru nefiresc rasei.
Noi din ianuarie am fost abonati aproape zilnic la alti profesionisti veterinari carora le multumim la fel de mult, celor de la Trivet Cluj, in special dnei Dr. Ioana Vasilciuc. De ce am fost? Pentru ca bulldogii francezi nu au doar respiratie deficitara, ci si incapatanare legendara care e cuplata cu tras aiurea in lesa.
De data asta s-a concretizat cu un ulcer cornean de toata frumusetea, practic isi putea pierde ochiul stang. Dna. dr. Vasilciuc l-a tratat senzational si catelul are ochi nou. 2 luni a durat tratamentul, cu picaturi, creme si solutii, administrate din 2 in 2 ore.
Terminasem tratamentul, aveam cătel cu faruri noi, in parametrii, putea din nou sa vada absolut toti rahatii de pe sosea/drum/ulita si sa traga ca un disperat sa-i miroase / linga. Ne-am bucurat. Dupa o saptamana de la terminarea tratamentului insa…
Toate astea s-au schimbat cand dintr-o data a cazut pe spate, fara vreun stimul. Am inceput drumurile la urgente, la radiografii, ecografii si ekg-uri sa vedem ce are catelul, intrucat era in dureri foarte mari. Durerile vin de la problemele cu spatele, pe care rasa asta le dobandeste odata cu inaintarea in varsta, iar incidental am descoperit ceva mult mai grav: AV Block grad 3”, a povestit stăpânul lui Arni.
Soluția la leșinuri
Acesta a precizat că, initial, recomandarea doctorilor legata de un pacemaker l-a ingrozit stiind ca trebuie anestezie generala, nestiind ce inseamna sincopa, nestiind ce inseamna moarte subita.
”Am zis ca nu, din frica. Toate bune si frumoase, Dna. dr. Vasilciuc l-a stabilizat din punct de vedere al durerii, pana luni cand au inceput episoadele de sincopa. Sunt in crypto de 4 ani imediat, o piata stimulenta pe toate planurile (emotional, spiritual, financiar ) cu sus jos sus jos, la 4 ore si cu toate astea asa emotii n-am trait cum am trait saptamana asta vazandu-mi cățelul din lesin in lesin, cu riscul major ca urmatoarea sincopa sa fie fatala. Am dormit adunat vreo 10 ore atat eu cat si Anca.
Miercuri a facut 10 sincope in total care sunt mici lesinuri (1-2 secunde ), destul cat sa vezi spaima pe fata catelului si sa o simtit in stomac instant.
A trebuit sa actionam rapid, dna. Vasilciuc recomandandu-ne rapid sa mergem catre prof. dr. Iuliu Scurtu, care e nr. 1 pe medicina cardio veterinara, pentru ca nu e timp. Am albit, rozit, cand am inteles realitatea: pacemaker ASAP sau cățelul e pamant de muraturi pana marti.
Asa s-a intamplat sa avem ca autoritate in domeniu un alt nr. 1 al medicinei clujene, prof. dr. Horia Rosianu, șeful Sectiei de Cardiologie Umana de la Institutul Inimii Cluj care a intrat in actiune aproape instant si ne-a zis scurt: ma bag, avem ce trebuie, discut cu prof. Scurtu si intram in operatie.
+8,000 de pacemakere instalate pe cetateni ce pot inca un an sa-si vada familiile + un vibe comun venit dinspre ambii domni profesori: ce naiba, suntem oras universitar cu medicina top. cum sa duceti catelul in alta parte si sa ne umilim profesional, cand avem absolut tot ce ne trebuie sa facem operatia de succes? am stiut ca avem o sansa buna”, a mai spus Daniel Tamas.
Operație de trei ore
Potrivit acestuia, cei doi medici si-au adunat echipa si vineri la ora 15 Arni a intrat in operatie.
”Cand am vazut apelul prof. Scurtu la ora 6pm, mi-a stat inima in loc si mi-au tremurat genunchii. In toate literele alfabetului, grecesc si japonez. Am raspuns, cu puls 1 milion lejer si aud: Arni a iesit bine din operatie, vine acasa azi.
Nu am ce sa mai adaug decat ca de azi, cateii cu probleme cardiace au o sansa reala in Cluj-Napoca prin operatia in premiera al carei vedete nedorite a fost Arnică al nostru.
Domnilor doctori, prof Iuliu Scurtu, prof. Horia Rosianu, dr. Iulia Melega, dr. Ioana Vasilciuc, va multumim ca ne-ati redat inima casei”, a conchis Daniel Tamaș.
Acesta maiare un motiv în plus de recunostinta în condițiile în care vineri a fost ziua de naștere a prof. Iuoliu Scurtu, care a decis sa îl opereze pe cățel în loc să își vadă de copii, de program, ”dar si-a facut meseria exemplar”.
EVENIMENT
FOTO. Stimulator cardiac implantat la Cluj, în premieră, la un câine. Reușita medicilor clujeni

Un medic veterinar, dr. Iuliu Scurtu, și un cardiolog de la Institutul Inimii Cluj-Napoca, dr. Horia Roșianu, au realizat, cu succes, o intervenție medicală mai puțin obișnuită, la un câine.
Cei doi au implantat cu succes la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca ”un stimulator cardiac la un pacient ce prezenta zilnic multiple episoade de lesin”.
”Operatia a fost un succes si o premieră la Cluj. O nouă viață tocmai a început pentru Arni!”, a spus dr. Scurtu.
Cine sunt medicii clujeni care au realizat intervenția
Dr. Iuliu Scurtu este profesor universitar la USAMV Cluj-Napoca, coordonatorul Serviciului Cardiologie Veterinară.
Dr. Horia Roșianu este șef de sectie la Institutul Inimii ”Nicolae Stăncioiu” Cluj-Napoca, medic primar cardiolog, doctor în medicină și conferentiar la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
ADMINISTRAȚIE
Circulație pe ambele sensuri, pe strada Răzoare din Florești. Stație de autobuz și locuri noi de parcare

Vești bune pentru șoferii și locuitorii din Florești. Începând de sâmbătă, strada Răzoare va redeveni circulabilă în ambele sensuri, a anunțat primarul comunei, Bogdan Pivariu.
După o perioadă de lucrări intense, indicatorul de „sens unic” va fi eliminat. Zona a beneficiat de îmbunătățiri menite să crească confortul locuitorilor.
„Pe Răzoare, vom avea stație de autobuz. De sâmbătă, acest indicator dispare, iar pe Răzoare vom avea circulație pe ambele sensuri”, a transmis primarul într-o postare pe rețelele sociale.
Lucrările de modernizare a străzii Răzoare au inclus:
- Două stații de autobuz nou amenajate
- Zece locuri noi de parcare
- Două locuri speciale pentru încărcarea vehiculelor electrice
- Trotuare pe ambele părți ale carosabilului
- Sistem de canalizare modernizat
- Iluminat public de ultimă generație
Primarul le mulțumește cetățenilor pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă pe parcursul derulării proiectului.

Șansele ca atacantul Vladislav Blănuță de la „U” Cluj să facă parte din lotul „șepcilor roșii” și din sezonul viitor sunt minime. Radu Constantea (președinte „U” Cluj), spune că Adrian Mititelu solicită o sumă de transfer prea mare.
Blănuță este unul dintre cei mai importanți jucători din SuperLigă în acest sezon. Atacantul împrumutat de la FCU Craiova a marcat nu mai puțin de 11 goluri și a pus „umărul” serios la calificarea lui „U” Cluj în play-off. În ciuda stagiunii bune, șansele ca fotbalistul să rămână la clujeni sunt minime.
Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu
În cadrul FANATIK SUPERLIGA, Radu Constantea a anunțat că Vladislav Blănuță nu va continua și din sezonul viitor la „U” Cluj. Atacantul a fost împrumutat de la FCU Craiova în această stagiune, după ce oltenii au retrogradat anul trecut.
Oficialul clujenilor susține că Adrian Mititelu solicită o sumă prea mare de bani în schimbul jucătorului, iar clubul poate oferi maxim 400.000 de euro. Această veste vine după ce Ioan Ovidiu Sabău a fost atacat de către patronul de la FCU Craiova.
„Realist vorbind, sumele pe care le așteaptă domnul Mititelu pentru un transfer, cel puțin de ce a declarat în presă, nu vor putea ajunge din partea noastră. Nu știu cum ar mai putea să fie Blănuță la noi și din sezonul viitor.
Eu cred că valoarea de piață din acest sezon i-a crescut considerabil. A avut evoluții foarte bune, l-a ajutat echipa și tot ceea ce înseamnă staff-ul tehnic. Cred că a fost un câștig pentru Craiova, pentru Blănuță și pentru Universitatea Cluj. Cred că așa trebuie să percepem situația.
„Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici”
Domnul Mititelu așteaptă o sumă de transfer destul de mare, cel puțin din declarațiile pe care le-am văzut, iar clubul nostru nu-și permite, ori e foarte departe de a-și permite acea sumă. Sigur, dacă își dorește în continuare împrumutul, clubul nostru poate să se gândească la această variantă sau să ofere o sumă. Totuși, aceasta e departe de ceea ce își imaginează domnul Mititelu.
Universitatea Cluj nu își permite în momentul de față să achite sume de transfer mai mari de 300.000-400.000 de euro. Mă refer aici la bugetul pe care noi îl avem, ci nu că Blănuță nu ar valora atât. Spun că atât și-ar permite în momentul de față Universitatea Cluj.
Nu există nicio clauză de transfer definitiv în actualul împrumut al lui Vladislav Blănuță de la FCU Craiova. Era o sumă foarte mare și în vară, când s-a ajuns la acest împrumut. Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici. Se lucrează deja la strategia de transferuri pentru vară”, a declarat Radu Constantea.