Connect with us

CULTURA

FOTO. Alexandru Zugravu, valorosul iconar al secolului al XVIII-lea. Picturile lui mai pot fi văzute în biserici din Cluj

Publicat


icoane biserici cluj alexanru zugravu (2)

În monumentele religioase de lemn din satele clujene Sălișca și Muncel se păstrează urmele activității artistice a lui Alexandru Pop din Ciceu Hăşmaş, talentat pictor muralist și iconar, activ pe Valea Someșului la finalul celui de-al XVIII-lea veac.

Acesta se semna în diverse moduri: Pop Alexandru Zugravu din Ciceu Hăsmaș, Alexandru Popovici Zugravu sau, mai simplu, Alexandru Zugravu. Provenea, așadar, din satul bistrițean Ciceu Hășmaș, fiind încadrat de istoricul de artă Marius Porumb unui grup de pictori cu trăsături stilistice comune, care au împodobit monumentele unei zone care-și avea centrul artistic în Năsăud, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (8)

Stilul său este foarte grafic, cu tuşe puternice, evidente în faldurile veșmintelor, în desenul ochilor mari, arcuiți și în degete prelungi. Totodată, insistă pe benzile decorative, care separă scenele religioase, fiind un mare iubitor al vrejurilor vegetale bogate, a casetelor cu diverse simboluri și a torsadelor pictate.

„Cromatica este echilibrată, fiind dominată de combinația dintre roșu și albastru, sau albastru verzui. A împodobit cu siguranță mai multe monumente, însă doar lucrările din Sălișca și Muncel s-au păstrat, inclusiv valoroasele semnături care permit identificarea. Programul iconografic folosit în cele două edificii este cel clasic, dar cu diferențe vizibile între cele două ansambluri murale”, mai arată specialiștii clujeni.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (7)

Alexandru Zugravu, valorosul iconar al secolului al XVIII-lea. Picturile lui mai pot fi văzute în biserici din Cluj

Prima oprire a acestui meșter pictor este la Muncel, în 1786, când este chemat să picteze icoanele împărăteşti pentru biserica de lemn ridicată aici înainte de 1750: icoana Deisis (semnată şi datată) și icoana de hram, care îl reprezintă pe „Sfântul Nicolae” (doar datată), ambele fiind uşor înnegrite, dar în stare bună.

Accentul este pus preponderent pe desen și mai puțin pe elementele decorative și pe cromatică. Alte două icoane cu temele „Maica Domnului cu Pruncul” (datată) și „Arhanghelul Mihail”, nu se mai găsesc aici.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (3)

Poposește apoi într-un sat apropiat, la Sălișca, pentru a așterne veșmânt de pictură interioară, care este datat, cu aproximație, la 1790, inscripţia pe peretele estic al altarului fiind semnată, dar nedatată: „Zugravitu-s-au acest oltari prin îndemânarea și osârdia preotului Oanca…Alexandru Popovici Zugravul”.

În interior, pictura din altar este relativ deteriorată, mai ales în partea superioară, însă se mai poate citi programul iconografic folosit de Alexandru Pop: figuri de sfinţi părinţi, pe porțiunea verticală a pereților, Sfânta Treime şi Maria Orantă, pe boltă. Sfinţii Constantin şi Elena sunt înfățișați într-o scenă de mari dimensiuni, pe spatele tâmplei, flancați de două biserici cu aspect diferit, în care recunoaștem influențele asupra arhitecturii religioase transilvănene din acea epocă.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (5)

Naosul, peretele vestic şi partea de nord a bolţii conservă mai bine părți din ansamblul mural, în rest acesta fiind deteriorat și înnegrit. O restaurare necesară ar scoate în evidență busturile de prooroci şi scenele din Ciclul Hristologic de pe boltă.

Registrul celor 12 Apostoli, cu Iisus în centru, domină tâmpla, care este altfel inundată de motive decorative variate. Adam și Eva împodobesc luneta peretelui vestic. Comparativ cu pictura murală de la Muncel, la Sălișca muralistul nostru a dat și mai mult frâu liber preferinței pentru decorativ, elaboratele vrejuri vegetale, casete cu simboluri și torsade dând un aspect de sărbătoare întregului interior.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (4)

„Urmele” lui Alexandru Pop la Muncel

La șase ani după realizarea icoanelor împărătești Alexandru Pop revine la Muncel, după ce comunitatea reușește, probabil, să adune fondurile necesare acestui demers artistic costisitor.

„Din cele câteva inscripții pe care le-a lăsat în interior, aflăm că acesta a început cu pictura altarului: <<Anul Dm 1792 luna iunie. S-au zugravit oltariu prin mine pop Alexandru Zugravu pacatosul>> (inscripție pe latura sudică a absidei). Aici se păstrează reprezentări clasice pentru acest spațiu: Maica Domnului cu Pruncul, pe boltă, sfinţi părinţi, pe pereţi, Sacrificiul lui Avraam şi Viziunea lui Zaharia, pe spatele iconostasului”, mai arată specialiștii clujeni.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (1)

Continuă anul următor cu pictura naosului și a iconostasului: „Zugrăvitu-s au aciastă sfântă biserică în zilele Preaosfinţitului Arhiepiscopu Gherasie Adamovici şi Ci(nstitului) protopop Ilie Lador 1793” (inscripție pe tâmplă). Pe bolta naosului se mai întrezăresc scene din Ciclul Patimilor, dar și Adam şi Eva, Abel şi Cain şi Sfântul Ilie, pe peretele vestic.

Pictura iconostasului, cel mai bine păstrată din toată biserica, dezvăluie un frumos registru al celor 12 apostoli, avându-l în centru pe Hristos Împărat. În pronaos, urme vagi de pictură lasă să se ghicească o friză a fecioarelor.

icoane biserici cluj alexanru zugravu (6)

Cele două ansambluri de pictură murală, împreună cu icoanele semnate de Alexandru Pop din Ciceu Hășmaș, merită să fie supuse unei restaurări, care să repună în evidență calitățile artistice ale acestui meșter valoros, care a contribuit la arta religioasă transilvăneană.

Sursa: Info și foto CJCPCT Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Emanuel Petran (actor și regizor): Dacă Trump zice că vrea PACE cu Rusia, România zice, nu, noi ne batem cu Rusia?

Publicat

Petran

Emanuel Petran, actor la Teatrul Național clujean și fost director al Teatrului Puck, este un om revoltat și un susținător vocal și declarat al lui Călin Georgescu. Ce îl mână în această luptă, care sunt argumentele și cum vede România după 8 decembrie, indiferent de rezultatul votului, puteți asculta în podcastul „Contraste”. Mai jos câteva pasaje din dialogul cu invitatul nostru.

„Intrarea noastră în Uniunea Europeană, pe care am dorit-o toți, a devenit o mare minciună. Pentru că acolo, în statut, scria că Uniunea Europeană va fi a statelor suverane, iar acum se dorește o federalizare. Pentru a deveni o Uniune a statelor suverane, au pus lideri peste tot, doar tâmpiți, executanți care să execute niște ordine.”

VIDEO. Emanuel Petran (actor și regizor): Dacă Trump zice că vrea PACE cu Rusia, România zice, nu, noi ne batem cu Rusia?

„Sistemul este construit nu pentru a produce beneficii pentru populație, ci pentru a produce beneficii pentru cei care sunt puși în posturi cheie și care deservesc alte interese.”

„Acum 35 de ani, poporul ăsta și-a plătit datorile. Își plătise datorile. Nu Ceaușescu. Ceaușescu cu mama, cu tata, cu mama dumneavoastră, cu mama ta, cu tatălui tău, cu niște sacrificii enorme și ca dovadă, răbufnirea a fost uciderea lui Ceaușescu. Dar Ceaușescu nu a dus nimic cu el, a lăsat totul aici. Suntem datori cu 200 de miliarde, nimeni nu spune ce s-a întâmplat cu banii aia și unde sunt. 8 milioane de români au fost obligați, prin distrugerea economiei, să emigreze în străinătate. Acei oameni sunt români și nu au plecat de dragul de a pleca.”

„Momentul acesta, după părerea mea, este pe viață și pe moarte.”

„Este vorba de lupta a două sisteme”

„Dacă cei care au condus până acum rămân la putere și se duc în continuare, anul viitor vor fi obligați să facă un stat polițienesc pentru că știm cu toții că va fi o criză economică foarte mare și vor trebui să-și apere faptele, averile, să secretizeze ceea au făcut. Dacă vine altcineva și începe să desecretizeze ce au făcut, ori să aibă mari probleme. Deci aceasta este lupta.”

„De fapt, este vorba de lupta a două sisteme. Soros și acoliții lui care au organizat Europa la modul acesta și au adus-o aici și Trump, care vine la putere și care încearcă să schimbe lucrurile în SUA. Nu discutăm acum dacă Trump are dreptate, dacă Trump e un om bun. Este vorba despre două sisteme care se vor bate cap în cap. Noi nu suntem decât urmarea acelor două sisteme.”

„Domnul Georgescu face un lucru senzațional. Într-un marasm în care noi ne pierdem identitatea națională, deși ni s-a spus că n-o să o pierdem, și în care toată lumea pentru bani e în starea să-și vândă sufletul, neamul și absolut, tot domnul Georgescu vorbește despre spiritualitate și despre lucruri care ar putea să unească poporul român și care ne-au ținut 2000 de ani aici. Pentru că suntem aici, pentru că am crezut în Iisus Hristos, pentru că suntem unii dintre puținii care indiferent ce s-a întâmplat au reușit să rămână împreună.”

„Cum să spui că albul e negru dacă albul e alb?”

„Kennedy (J.F. Kennedy jr., viitor secretar al sănătății în guvernul Trump n.a.), care va fi la putere, credeți că l-ar fi lăsat pe un om care e cu Putin, să-i scrie prefața cărții?”

„Și atunci toți zic, vreau bani. Albul e negru, deși albul e alb. Și atunci noi devenim niște ființe iraționale, devenim niște nebuni care știm că facem rău și că ne facem rău nouă, pentru că devenim niște sociopați. Cum să spui că albul e negru dacă albul e alb? Și atunci în această nebunie funcționează toată societatea. Și în momentul ăsta se pierd reperele și se pierde tot.”

„Ești prost ca să conduci, dar ești destul de inteligent să te îmbogățești!”

„Eu nu vorbesc despre soluții. Eu vorbesc, prima dată, pentru a ajunge la soluții, să identificăm adevărul, să punem diagnosticul, să vedem unde suntem, să vedem ce am greșit și să începem să curățăm! În momentul în care spui că 35 de ani ai condus și tu, nu te-a obligat nimeni să conduci, tu ai vrut, te-ai dus acolo, și ai jurat, apăr România. Păi cum ai apărat-o? Fiind prost ca să conduci, dar ești destul de inteligent să te îmbogățești!”

„Bun, și dacă Trump vine la putere și zice că vrea pace cu Rusia, România zice, nu, noi ne batem cu Rusia?”

„Noi oricum am dat resursele, noi oricum nu mai avem industrie, noi oricum suntem divizați ca popor, și astea le-au făcut ei, nu Georgescu.”

 

Citește mai departe

EVENIMENT

În seara asta, copiii își pregătesc GHETUȚELE. E ajun de Moș Nicolae

Publicat

În seara asta, copiii își pregătesc ghetuțele iar cei mari bocancii și cizmele, pentru că e ajun de Moș Nicolae.

Se aduc în casă crengi de pomi fructiferi și se pun în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul roditor.

În seara asta, copiii își pregătesc GHETUȚELE. E ajun de Moș Nicolae

Pe lângă dulciuri, fructe și jucării, în ghetuțe își face prezența și nelipsita nuielușă. Nuiaua este și o amenințare pentru copiii care nu au fost cuminți peste an.

Tot Sfântul Nicolae este semnul începutului iernii grele, căci el ascunde soarele și-și scutură barba de ninsoare. De aceea, de te uiți pe cer, preț de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii au ghetuțe lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri de au fost cuminti.

Lui Moș Nicolae îi este de ajuns o privire pe geam ca să vadă cine a fost cuminte.

Moș Nicolae apare pe un cal alb, ajută pe toți cei nevoiași, orfani și văduve, salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. INCENDIU la o casă din Bonțida, Cluj. Un bărbat a murit

Publicat

incendiu

Joi dimineața a izbucnit un incendiu la o casă din com. Bonțida, în județul Cluj. Din păcate, un bărbat a murit.

„Echipajele au ajuns la fața locului și au pătruns imediat în interiorul casei. Din păcate, a fost găsită o victimă carbonizată, mai exact un bărbat.

incendiu

VIDEO FOTO. INCENDIU la o casă din Bonțida, Cluj. Un bărbat a murit

Incendiul este localizat, se manifestă pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați. Se lucrează pentru lichidare”, a transmis ISU Cluj.

Update:

Incendiul este lichidat. Pompierii înlătură efectele negative ale acestuia. Au intervenit la fața locului 3 autospeciale cu apă și spumă, două ambulanțe SMURD, precum și SVSU Bonțida. Pentru a sprijini partea medicală, a aterizat și elicopterul SMURD. În urmă cu puține momente, acesta s-a retras de la locul intervenției.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consilier local PSD: Administrația locală de la Turda este la cotă de avarie. Orașul nu poate fi administrat fără colaborare

Publicat

Administrația locală de la Turda este la o cotă de avarie și e aproape ineficientă, din cauză că partidele politice nu au format o majoritate certă și stabilă, crede Horea Hudrea, consilier local PSD.

La mai mult de o lună de la investire, principalele partide din Consiliul Local Turda nu au reușit să negocieze funcția de viceprimar al municipiului Turda.

”Toate partidele vor funcția de viceprimar, fie din calcul pragmatic, fie pentru prestigiu politic. S-a închegat o majoritate aparentă formată din USR și AUR, o majoritate care și-a împărțit comisiile de specialitate ale Consiliului Local eliminând PNL și izolând PSD.

Maniera în care au procedat a fost inițial brutală, ne trimiteau pe noi consilierii celorlalte partide – PSD și PNL- cam pe unde doreau ei.

Am reușit să stopăm acest demers în ședința Consiliului Local. Ulterior, liderii de grup au negociat și fiecare partid și-a nominalizat oamenii în comisii. Cred însă că rezultatul nu e mulțumitor pentru toate formațiunile politice.

Turda nu poate fi administrată fără o colaborare cu primarul liberal Cristian Matei, care este ordonatorul principal de credite și care are autoritate asupra personalului executiv din administrație”, mai susține consilierul local.

Prima opțiune, colaborarea cu Matei

Potrivit acestuia, primarul este cel care deblochează legal plățile din bugetul local, iar cea mai bună expertiză în administrația locală o au funcționarii din Primărie.

”Dacă vrem ca Turda să fie bine administrată, prima opțiune trebuie să fie colaborarea cu primarul Cristian Matei și asta o spun eu care în ultimii 4 ani am fost un adversar al politicilor locale, adesea excesive, ale primarului Turzii. Nu este însă singura variantă.

Dacă nu e posibilă o colaborare, alternativa ar fi e o luptă politică. Aceasta e dificil de dus căci e precum o luptă la baionetă. O astfel de opțiune, desi posibilă, e dificilă căci implică costuri politice”, a precizat Hudrea.

Turdenii vor avea de suferit

Consilierul social-democrat a avertizat că dacă partidele nu clarifică repede alianțele și alegerea viceprimarului, cei care vor avea de suferit sunt turdenii.

„Nu vreau să cred că vom ajunge să negociem sau să ne rugăm la nesfârșit de primar dacă e nevoie de rezolvarea unor lucruri mărunte, precum o bancă într-un parc sau un stâlp de iluminat pe o alee ori de pietruirea unei străzi mici”, crede Horea Hudrea.

La Turda, partidele politice stau și așteaptă turul II al alegerilor prezidențiale, iar fiecare formațiune politică are planuri administrative, unele pregătind proiecte de hotărâri prin care să pună presiune pe administrația primarului Cristian Matei.

Subiecte precum procesele municipiului Turda, concedierile abuzive din administrația locală ori prejudiciile de milioane din procesele cu Societatea de Transport Public Alba Iulia sunt toate pe agenda ascunsă a formațiunilor politice din Consiliul Local Turda.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax