Connect with us

CULTURA

FOTO. Adevărate opere de artă. Judecata de Apoi în pictura bisericilor de lemn din Cluj

Publicat


judecata de apoi pictura biserici (3) main

Judecata de Apoi, o temă frecvent reprezentată în iconografia creștină, este inclusă adesea și în ansamblul de pictură murală al bisericilor de lemn. Aceasta nu lipsește din bisericile clujene și sunt adevărate monumente istorie.

În Transilvania, cele mai vechi astfel de picturi se păstrează în edificiile de zid din Sântămărie Orlea și Strei Sângeorgiu, datând de la începutul secolului al XIV-lea, iar în biserici de lemn cele mai vechi fragmente sunt din secolul al XVII-lea, evidențiindu-se câteva exemple în Sălaj și Maramureș.

Monumentele istorice clujene din lemn conservă ilustrări puține sau deteriorate ale temei, însă fragmentele de la Someșu Rece, Ocolișel, Agârbiciu sau Finișel merită toată atenția, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

judecata de apoi pictura biserici (4)

Adevărate opere de artă. Judecata de Apoi în pictura bisericilor de lemn din Cluj

„Dacă în unele reprezentări pedeapsa divină este colectivă, în altele ea este diferențiată pe păcate, aceasta fiind considerată o tendință în iconografia post bizantină începând cu secolul al XVII-lea, care pune accent pe dezvoltarea acestor scene, pe intrarea în detaliu, pentru ca impactul mesajului să fie mai mare.

Pronaosul este locul predilect de reprezentare a Judecații de Apoi, tema însoțind alte teme moralizatoare, precum Pilda Fecioarelor sau faptele bune ale Sfântului Nicolae.

judecata de apoi pictura biserici (6)

Ea se adresează tuturor credincioșilor, nu doar femeilor, fiind un semn al importanței pe care tema o avea în mentalitatea colectivităților și în morala creștină. În lipsa alfabetizării oamenilor de rând, instituția bisericii era nevoită să recurgă la imagini sugestive, prin intermediul cărora să transmită mesaje puternice cu privire la păcat, abaterea de la învățăturile religioase, pocăință sau pedeapsă divină, arată specialiștii.

Păcatul și pedeapsa divină

Studierea temei Judecății de Apoi este o foarte bună sursă documentară, căci ilustrează poziția comunităților și a bisericii față de conceptul de păcat în diferite epoci: cum erau ierarhizate acestea, care erau considerate cele mai grave, care erau pedepsele divine aplicate fiecărui păcat.

judecata de apoi pictura biserici (5)

Dincolo de limitele unor compoziții clasice, scenele pictate în lăcașurile clujene sunt diverse, variind în funcție de viziunea comanditarului și a pictorului, unele reprezentări conținând elemente de factură populară. Pe lângă scopul didactic și moralizator al acestor reprezentări, unele din ele transmit și informații despre realitățile sociale ale epocii.

„Astfel, în biserica de lemn din Finișel, pedeapsa este colectivă, pictorul înfățișând personaje neindividualizate, ținute laolaltă în lanțuri de diavoli.

În schimb, la Someșu Rece, pe peretele vestic al pronaosului, se păstrează urmele unei ample reprezentări a Judecății de Apoi. Aici pedepsele sunt sugestiv ilustrate prin diferențierea pe păcate, individualizarea pedepselor la specificul acestora și instrumentarul variat folosit: morarului necinstit îi sunt legate de gât două pietre de moară, lacomul care a luat pământul altuia este prins la jug, cei ce dorm duminica, în timpul slujbei, sunt pedepsiți în somn etc. Din compoziția pictată prin 1758-1768 nu lipsesc râul de foc și gura larg deschisă a unei lighioane negre simbolizând gura iadului”, explică specialiștii clujeni.

În pronaosul bisericii de lemn din Ocolișel, pictorul Darie Maier din Valea Ierii a pictat în 1878 o interesantă reprezentare a Judecății de Apoi, unde sunt inedit ilustrate câteva păcate sub forma cârciumarului necinstit, a femeii care face farmece, a celei care nu face prunci sau a funcționarilor locali care adună birul.

În mentalul colectiv al epocii, aceștia din urmă par să fie primii candidați la intrarea în Gura Iadului, pictorul transmițând astfel un mesaj vis-a-vis de greutățile care atârnau asupra satelor românești din Ardeal. Deasupra intrării, o cumpănă balansează între dreptate și strâmbătate. Deși de talerul strâmbătății atârnă o piatră de moară trasă în jos de un diavol, talerul dreptății, pe care se află doar o simplă țesătură, este mult mai greu.

În 1818, cunoscutul pictor muralist Dimitrie Ispas revenea la biserica din Agârbiciu pentru a picta pronaosul, finalizând astfel ansamblul început în 1801. Aici a lăsat două scene cu caracter moralizator, adresate femeilor. În prima din ele, un diavol se ușurează în oala în care gătește o femeie, sugerând vrăjitoria, iar în a doua este reprezentată o femeie alăptând doi șerpi, o întruchipare a celor care nu fac prunci. Inscripțiile în chirilică care însoțesc cele două picturi au scopul de a facilita recunoașterea acestor reprezentări.

Din vechile cercetări aflăm că monumentul de lemn din Sânpaul păstra și el în trecut o ilustrare a Muncilor Iadului, care astăzi nu se mai poate citi, fiind prea deteriorată.

În numeroase ansambluri murale din edificiile clujene, moartea a fost pictată fie cu piele neagră, ținând o cupă într-o mână și o coasă în cealaltă, precum la Ciubăncuța sau Tăuți, fie sub forma unui schelet ce călărește un măgar, la Năsal.

olympus digital camera

Pe bolta naosului bisericii din Strâmbu sunt pictați diavoli. Prezența lor în acest loc atipic este explicabilă prin faptul că edificiul este din piatră, pictura pe lemn fiind restrânsă doar în partea superioară, ceea ce a obligat pictorul la o concentrare a temelor.

judecata de apoi pictura biserici (1)

„Așadar, dincolo de mesajul clar legat de importanța faptelor bune care te pot feri de caznele iadului, picturile Judecății de Apoi se constituie în veritabile documente. Ele conțin informații despre viziunea particulară a comunităților față de conceptul de păcat, detalii etnografice și care țin de realitățile politico-sociale ale vremii„, au mai arătat specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Foto: Facebook/Tradiții clujeneDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Avertisment OMS: E posibil să apară o NOUĂ variantă ÎNGRIJORĂTOARE a Covid-19

Publicat

De

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care atrage atenția și că „faza de urgență” a pandemiei nu s-a încheiat.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, spune că lacunele în ceea ce privește supravegherea, testarea, secvențierea și vaccinarea pentru Covid-19 continuă să creeze „condițiile perfecte pentru apariția unei noi variante îngrijorătoare”, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Avertisment OMS: E posibil să apară o nouă variantă îngrijorătoare a Covid-19

După ce a trecut apogeul pandemiei, țările din întreaga lume încep să slăbească frâiele în ce privește supravegherea, testarea și vaccinarea împotriva acestei boli care a făcut peste 6 milioane de victime până în prezent.

Aproximativ 90% din populația mondială are un anumit nivel de imunitate la SARS-COV-2, fie datorită unei infecții anterioare, fie datorită vaccinării, potrivit estimărilor agenției mondiale de sănătate.

„Suntem mult mai aproape de a putea spune că faza de urgență a pandemiei s-a încheiat, dar nu am ajuns încă acolo”, a declarat Tedros în timpul unei conferințe de presă.

Comentariile sale vin în contextul în care China înregistrează o revenire a numărului de infecții, iar tot mai multe cazuri de Covid-19 se înregistrează și în Marea Britanie.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea de SĂRBĂTORI. Temperaturi peste cele normale

Publicat

Temperaturile se vor situa peste cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, în următoarele patru săptămâni. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare mai ales în sud-vest, vest, nord-vest și centru, din 5 până pe 19 decembrie.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pentru perioada 5 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023.

Săptămâna 5 – 12 decembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice, vestice, nord-vestice și centrale

Săptămâna 12 – 19 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în vest, nord-vest și centru.

Săptămâna 19 – 26 decembrie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 26 decembrie – 2 ianuarie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămâmă, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

VOUCHERE în valoare de 200 de lei, pentru adolescenții de peste 14 ani. Care este singura CONDIȚIE

Publicat

Adolescenții de peste 14 ani care sunt de acord să participe la cursuri de prim ajutor vor primi vouchere în valoare de 200 de lei. Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii USR, scrie Alba24.ro.

„Practic ne dorim creerea unor programe de educație naționale privind primul ajutor acordat.

În prezent 8 din 10 cetățeni nu știu să acorde primul ajutor medical, că vorbim de intervenție într-un accident rutier sau primul ajutor oferit unei persoane care suferă de un stop respirator.

Conform programului național “România în siguranță” aproxiamtiv 70.000 cetățeni mor anual pentru că nu primesc primul ajutor la timp” a declarat pentru Alba24, Beniamin Todosiu.

Voucherele pot fi acordate de la împlinirea vârstei de 14 ani, persoanelor cu domiciliul în România, scrie avocatnet.ro.

„Voucherul va fi emis pe suport electronic”

Valoarea voucherului va putea fi actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei.

Voucherul va fi emis pe suport electronic și va fi acordat la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu.

Tot ce trebuie să facă tinerii pentru a primi acești bani este să participe la cursurile de prim-ajutor care vor avea o durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază.

Cel puțin 50% din totalul cursului va fi reprezentată de exerciţii practice supravegheate, cu raport instructor/ cursant de maximum 1/10, pe manechine specializate (resuscitare cardio-pulmonară adult, dezobstrucţie adult, defibrilator pentru simulări).

Inițiatorii măsurii spun în expunerea de motive că, în prezent, opt din zece români nu ştiu să acorde primul ajutor.

De asemenea, mai arată aceștia, conform Programului Național ,,România în siguranță”, 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care NU au folosit voucherele. Și-au bătut joc

Publicat

De

electrocasnice pixabay

Programul „Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit, a anunțat ministrul Mediului. Tanczos Barna spune că cei care au solicitat vouchere şi nu le-au folosit „și-au bătut joc” de posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar și nu vor mai putea participa la acest program.

Ministrul Mediului anunță că vor fi interdicții la programul „Rabla pentru electrocasnice” în cazul celor care nu au folosit voucherele.

Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care nu au folosit voucherele

„Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune.

Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă, anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat Tanczos Barna la TVR Info.

Ministrul Mediului a mai explicat faptul că valoarea voucherelor ar putea fi majorată, ţinând cont că produsele eficiente energetic sunt din ce în ce mai scumpe.

Alte categorii de produse eliminate

Programul ar putea fi modificat după o analiză detaliată, iar unele categorii vor fi eliminate.

„Anul viitor cu siguranţă va trebui să reanalizăm şi condiţiile de piaţă, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creşterii valorii.

Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor”, a mai anunţat ministrul Mediului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax