Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Accident la Suceagu, în Cluj. Două mașini implicate. Un bărbat dus la SPITAL

Publicat


accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri, pe raza loc. Suceagu, în jud. Cluj. Au fost implicate două mașini. Un bărbat de 45 de ani a fost dus la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Suceagu. În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.

FOTO. Accident la Suceagu, în Cluj. Două mașini implicate. Un bărbat dus la SPITAL

Un bărbat de aproximativ 45 de ani a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ și a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare.

La misiune au luat parte pompierii de la Garda de Intervenție Aghireșu”, a transmis ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Care sunt cele mai PROFITABILE firme din Cluj. Cifra de afaceri a societăților din județ a fost de 114 miliarde de lei în 2023

Publicat

Cele mai profitabile firme din Cluj

O analiză a celor mai profitabile firme din județul Cluj, realizată de termene.ro, arată cea mai mare societate comercială din Cluj are acționarat din Ungaria.

Analiza, care a fost făcută cu date din anul 2023, mai arată faptul că profitul celor 135.454 de firme înregistrate ca având sediul în județul Cluj a fost de 12,8 miliarde de lei.

Care sunt cele mai PROFITABILE firme din Cluj. Cifra de afaceri a societăților din județ a fost de 114 miliarde de lei în 2023

Conform termene.ro, în 2023, erau înregistrate 96.400 de firme în mediul urban, cele mai multe, respecteciv peste 78.100, în Cluj-Napoca.

În mediul rural erau 39.000 de societăți comerciale.

Cifra de afaceri a firmelor din Cluj a fost de 114 miliarde de lei în 2023.

Firmele cu cel mai bun profit în anul 2023

  • Distribuție Energie Electrică Romania SA – 509,1 milioane lei, profit net
  • CNM Lead Investment SRL – 475,2 milioane lei, profit net
  • Nova Power & Gas SRL – 335,6 milioane lei, profit net
  • MOL Romania Petroleum Products SRL – 243,3 milioane lei, profit net
  • Terapia SA – 299,4 milioane lei, profit net

Topul celor mai mari firme din județul Cluj

Clasamentul făcut de termene.ro, în ceea ce privește cele mai mari firme, ține cont de cifra de afaceri pe anul 2023.

trebuie precizat că, în anul trecut, societățile comerciale aveau 208.500 de angajați.

De asemenea, analiza arată că PIB-ul per capita, care măsoară valoarea producției economice per locuitor și reflectă nivelul de trai, a crescut de la 39.300 de lei în 2013 la 124.000 de lei în 2023.
1.700 de societăți comerciale au activități de import, iar 570 au activități de export.

Top 5 cele mai mari firme din cluj

  • MOL Romania Petroleum Products SRL – firmă cu acționariat din Ungaria – a avut o cifra de afaceri: 9,16 miliarde lei și profit net: 243,3 milioane de lei
  • Distribuție Energie Electrică Romania S.A – a avut o cifra de afaceri: 3,49 miliarde de lei și profit net de 509,1 milioane de lei
  • Nova Power & Gas SRL – a avut o cifră de afaceri de 2,82 miliarde de lei și profit net de 335,6 milioane de lei
  • De’Longhi Romania SRL – a avut o cifră de afaceri de 2,44 miliarde de lei și profit net de 96,2 milioane de lei
  • Emerson SRL –  care are ca acționar majoritar Emerson Electric din Olanda, a avut o cifră de afaceri de 1,99 miliarde de lei și profit net de 154,9 milioane de lei lei

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CJ Cluj a obținut avizul de oportunitate pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc. Alin Tișe: E un pas esențial

Publicat

De

Proiect Spital Pediatric Monobloc Cluj

Consiliul Județean Cluj a obținut avizul de oportunitate al Ministerului Sănătății pentru implementarea proiectului care vizează construirea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, anunță reprezentanții forului județean.

Proiectul, care este estimat la peste un muliard de lei, va fi implementat în cadrul Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești.

CJ Cluj a obținut avizul de oportunitate pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc. Alin Tișe: E un pas esențial

Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj va fi o structură nouă, practic primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România.

”Obținerea avizului de oportunitate este un pas esențial pentru a putea avansa cu această investiție, fiind, practic, o condiție care trebuie îndeplinită pentru a depune proiectul spre finanțare prin Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești.

Suntem eligibili pentru finanțarea pe care o vom solicita, acest aviz fiind, totodată, și o certificare, dacă mai era cazul, a gradului de maturitate a proiectului nostru.

Spitalul Monobloc de Copii este cel mai important proiect al Clujului, în domeniul sănătății, acesta urmând să deservească pacienți din întreaga Românie”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Spital monobloc va avea peste 500 de paturi

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.

Potrivit președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, obiectivul medical este de o importanță vitală pentru tot judeâul, dar și pentru întreaga Transilvanie.

Noul spital va prelua toate secțiile actualului Spital de Copii, cele care în prezent își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locuri diferite din Cluj-Napoca, cu o distanță medie de aproximativ 4 kilometri între ele.

Cea mai modernă unitate sanitară pediatrică din țară va fi ridicată pe un teren de aproximativ 17 hectare în zona cartierului clujean Borhanci și va putea prelua 50.000 de copii pe an, din întreaga țară.

Mai mult, unitatea cu profil regional, va constitui și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micilor pacienți.

Pașii făcuți de CJ Cluj până acum pentru construcția Spitalului Monobloc pentru Copii, estimat la peste un miliard de lei

Până în acest moment, Consiliul Județean Cluj a parcurs mai multe etape importante pentru a putea ridica noul spital.

Unele dintre cele mai recente etape sunt:

  • în luna decembrie 2022 proiectul a trecut de prima etapă de evaluare, respectiv de eligibilitate, pentru a obține finanțare din PNRR, în cadrul apelului de infrastructură spitalicească, rămânând ulterior pe lista de rezervă.
  • în luna iulie 2023 Consiliul Județean Cluj a publicat în SEAP anunțul referitor la achiziționarea lucrărilor de construire a edificiului medical, valoarea estimată a achiziției fiind de 1.031.876.278 de lei. Procedura s-a derulat în două etape, prima, cea de preselecție, a fost finalizată, iar cea de-a doua etapă, la rândul ei cu două subetape, se află în faza de evaluare financiară.
  • în luna iunie 2024 proiectul de edificare a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, a fost nominalizat în cadrul European Healthcare Design Awards 2024, la categoria Future Healthcare Design.

Citește mai departe

EVENIMENT

„Casa Verde Fotovoltaice” 2024 pentru persoane fizice. Când încep înscrierile la Cluj. Noutăți în program

Publicat

De

Casa Vede Fotovoltaice Cluj

Încep înscrierile pentru sesiunea 2024 de finanţare pentru persoane fizice, în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice, anunță Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Vor fi etape de câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni.

„Casa Verde Fotovoltaice” 2024 pentru persoane fizice. Când încep înscrierile la Cluj

În acelaşi timp, unităţile de cult se vor putea înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 pe data de 9 octombrie, de la ora 10:00, sau până la epuizarea bugetului. În cazul acestora, alocarea bugetară se ridică la valoarea de 20,1 milioane de lei.

Solicitanţii se vor înscrie personal în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice 2024” prin intermediul aplicaţiei informatice.

La Cluj înscrierile încep în 27 septembrie.

Județul Cluj face parte din Regiunea Nord Vest, alături de judeţele: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, pentru care a fost alocat un buget de peste 274 de milioane de lei.

Buget record

„În anul 2024, Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei.

Scopul nostru este să facilităm accesul unui număr cât mai mare de beneficiari la finanţarea oferită prin acest program.

Ne dorim să asigurăm resursele necesare pentru a sprijini implementarea sistemelor de panouri fotovoltaice în alte aproximativ 67.000 de gospodării, astfel că, după această sesiune vom putea discuta despre aproximativ 200.000 de gospodării care îşi vor reduce costul facturii la energie electrică şi care vor utiliza energie verde”, arată preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Noutăți importante în program

Președintele AFM a mai precizat că sesiunea din 2024 aduce noutăţi deosebit de importante.

“Este vorba despre finanţarea instalaţiilor pentru stocarea energiei electrice produse de panourile fotovoltaice, o măsură esenţială pentru maximizarea eficienţei şi independenţei energetice a gospodăriilor.

Totodată, am crescut considerabil subvenţia, de la 20.000 lei la 30.000 lei, oferind astfel un sprijin financiar mai mare pentru cei care doresc să investească în energia verde”, a declarat Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Cum se fac înscrierile

Conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, ceea ce le va permite acestora să se familiarizeze cu aplicaţia şi să fie pregătiţi în avans.

Astfel, în ziua dedicată înscrierii va fi necesară doar încărcarea documentelor solicitate.

Documentele pe care solicitantul persoană fizică trebuie să le încarce în aplicaţie sunt:

  • actul de identitate, valabil la data înscrierii în aplicaţie;
  • certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat de la ANAF;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local;
  • extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie;
  • copia cărţii funciare colective, dacă este cazul.

ATENȚIE! Solicitantul se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru un singur imobil, iar proiectul se
  • implementează la adresa menţionată ca domiciliu în cartea de identitate.

Documentele necesare pentru unitățile de cult

Şi în acest caz, unitatea de cult se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni, pentru un singur imobil.

Pentru unităţile de cult, documentele solicitate la înscrierea în program sunt:

  • certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat de la ANAF;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local;
  • extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie.

AFM precizează că aplicaţia informatică nu permite modificarea/înlocuirea/eliminarea documentelor încărcate de către solicitant.

Citește mai departe

EVENIMENT

Milionarul clujean Sever Mureșan a murit la vârsta de 75 de ani. Era internat într-un spital din Franța

Publicat

Sever Mureșan

Sever Mureșan, fost președinte al Băncii Dacia Felix, a murit la vârsta de 75 de ani.

Acesta se afla într-un spital din Franța, unde a fost dus de familie în cursul acestei luni.

Milionarul clujean Sever Mureșan a murit la vârsta de 75 de ani. Era internat într-un spital din Franța

Născut în 23 octombrie 1948 la Câmpia Turzii, fostul om de afaceri se afla în stare gravă după ce în luna iulie a acestui an a suferit un atac cerebral.

Sever Mureșan a fost cofondator al Băncii Dacia Felix și nu a fost străin de scandaluri de corupție și acuzații de fraudă.

Sever Mureșan este și cel care l-a adus în vizită în România, în 23 noiembrie 2002, pe președintele SUA, George W. Bush.

Foto: Fundația Andrei Mureșanu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax