Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Accident cu două mașini în Gădălin, una a ieșit în decor. Doi bărbați transportați la spital

Publicat


Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Jucu au intervenit sâmbătă eară la un accident rutier petrecut la intrarea în satul Gădălin, comuna Jucu.

”La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, unde au găsit două autoturisme avariate, dintre care unul ieșit în afara părții carosabile cu un bărbat încarcerat în acesta.

Pompierii au acționat cu echipamentele speciale pentru asigurarea accesului la victimă și extragere fără agravarea leziunilor suferite.

Conform primei evaluări aceasta era în stare de conștiență și era cooperantă, prezentând mai multe traumatisme la nivelul membrelor inferioare.

Ulterior a fost preluată de către echipajul SAJ și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Totodată, un al doilea bărbat a fost consultat la fața locului de către echipajul SAJ și a fost transportat la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate”, arată ISU Cluj.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de INSTABILITATE atmosferică în Cluj și în alte județe, începând din 2 iulie

Publicat

furtuna

Meteorologii au emis avertizări Cod Galben de instabilitate atmosferică în Cluj și în alte județe din țară în perioada 2 iulie, ora 10:00 – 3 iulie, ora 10:00.

În sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50 … 70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice.

harta meteo

Atenționare Cod Galben de INSTABILITATE atmosferică în Cluj și în alte județe, începând din 2 iulie

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 … 40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50 l/mp.

Citește mai departe

Uncategorized

Internship la Guvernului României. Ediția 2024 a fost lansată astăzi, la Palatul Victoria

Publicat

A fost lansat Programul Oficial de Internship al Guvernului României, ediția 2024. 150 de tineri vor experimenta, timp de două luni, viața la Palatul Victoria.

Cei 150 de tineri selectați din peste 2.000 de candidați vor avea șansa, timp de două luni, să cunoască specificul activităților celor 33 de ministere și instituții ale administrației publice centrale care organizează în acest an stagii de practică.

„Puteți participa la un proiect de țară, aderarea la OCDE!”

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a reiterat rolul determinant și gândirea critică cu care tinerii pot contribui la luarea deciziilor în administrație dar și în zona politică și i-a îndemnat pe aceștia să nu contenească în a se face auziți.

Oficialul i-a încurajat pe tinerii prezenți să se implice activ într-un proiect de țară important, respectiv, aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

„Vă îndemn să fiți pro-activi, să fiți curajoși! Puteți participa la un proiect important de țară, aderarea la OCDE. Depinde doar de noi să ne facem treaba astfel încât să ajungem să fim membri ai acestui club extrem de important, format din 38 dintre cele mai puternice economii ale lumii”, a punctat Mircea Abrudean.

Funcționarii din administrația publică, vârstă medie de peste 50 de ani

Prezent la eveniment, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Ghigiu, a mulțumit tinerilor pentru interesul manifestat pentru acest program și i-a încurajat să opteze, ulterior, pentru o carieră în administrație. Ministrul Ghigiu a subliniat nevoia de implicare tinerilor argumentând că, în prezent, vârsta medie, de 50 de ani, a funcționarilor din administrație este cea mai ridicată de când există statistici, lucru care indică un grad de atractivitate scăzut al tinerilor pentru această zonă.

„Îmi doresc să fiți curajoși și să veniți spre administrație, să oferiți cetățenilor acele servicii pe care voi le așteptați. După aceste două luni, veți vedea că în administrație se muncește mult, veți vedea că datorită unor funcționari care fac lucrurile bine, Romania se mișcă. Vă îndemn să fiți implicați în viața publică, să mergeți la vot și să votați pentru o Românie modernă, europeană, pentru o Europă în care să fiți respectați”, a afirmat Mihai Ghigiu.

La rândul său, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a invitat tinerii stagiari să fie partenerii Guvernului în aceste două luni de pregătire, iar ulterior să participe la concursurile care se organizează în cadrul instituțiilor din administrație.

Internship plătit

Programul de Internhip al Guvernului României se desfășoară în fiecare an, începând din anul 2013.  Programul este dedicat elevilor/studenților și absolvenților formelor de învățământ din România și din străinătate.

Pe perioada Programului de Internship, internii vor beneficia de o indemnizație lunară de internship, iar la finalul perioadei de stagiu vor primi un certificat de internship din partea Secretariatului General al Guvernului.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Sute de cărți aruncate la gunoi la o școală din Cluj-Napoca

Publicat

Cărți aruncate la gunoi la o școală din Cluj

Sute de cărți au ajuns la gunoi la o școală din Cluj-Napoca.

Fotografii cu un container plin cu cărți aruncate la grămadă au fost postate pe Facebook.

Sute de cărți aruncate la gunoi la o Școală din Cluj-Napoca

E vorba de cărți mai vechi, e adevărat, dar în stare bună, de povești și poezii, dar și de atlase, care au ajuns într-un contanier de la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” din Cluj-Napoca.

Cei care au văzut pozele s-au revoltat, pe bună dreptate.

Oamenii spun că pot fi donate unor școli care au nevoie.

Foto: Facebook

Citește mai departe

ECONOMIE

ANRE a aprobat o CREȘTERE medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie

Publicat

gaz pixabay

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit. Această majorare se aplică din 1 iulie.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate, precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

ANRE a aprobat o CREȘTERE medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie

„Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se menţionează în comunicat.

În conformitate cu prevederile Legii energiei şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale şi stabileşte tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, diferenţiat, pentru fiecare operator de distribuţie.

Aceste tarife includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin realizarea/înfiinţarea unor noi sisteme/reţele, precum şi costuri generate de racordarea unor noi solicitanţi clienţi casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.

„ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică”

Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie. În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport şi distribuţie ale energiei electrice şi gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare.

La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiţii pentru asigurarea calităţii serviciilor de transport şi distribuţie ale gazelor naturale şi energiei electrice şi nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii.

În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, în formă actualizată, precizează sursa citată.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax