ADMINISTRAȚIE
FOTO. A început schimbarea gazonului de pe Cluj Arena. CJ Cluj a făcut o economie de peste 600.000 de lei
Gazonul de pe Cluj Arena va fi schimbat de un consorțiu format din 5 firme de profil, anunță Consiliul Județean Cluj. Valoarea totală a contractului este de peste 2,6 milioane de lei, la care se adaugă TVA.
Nu va fi schimbat doar gazonul, ci va fi înlocuit și sistemul de încălzire/degivrare din teren. Lucrările vor dura 3 săptămâni.
A început schimbarea gazonului de pe Cluj Arena. CJ Cluj a făcut o economie de peste 600.000 de lei
Consiliul Județean Cluj a semnat ieri contractul pentru executarea lucrărilor cu un consorțiu de firme declarat câștigător, format din următoarele societăți comerciale:
SPORTS FIELDS – 36,13 % – lucrări de instalare gazon (experiență relevantă: schimbare gazon stadion CFR Cluj)
GREEN CITY CARE S.R.L. – 24,85 % – lucrări decopertare, realizare substrat, așternere strat nou de substrat nisip, verificare sistem de irigații
ECO GARDEN CONSTRUCT SRL – 24,43 % – îndepărtare gazon actual , know-how, mentenanță ulterioară 10 luni
HOBBIT INTEGRAL RO SRL – 14,58 % – servicii de furnizare și montare instalații de încălzire teren joc
ELIO INDUSTRIAL SRL – 0,01% – servicii de proiectare linii electrice
Valoarea estimată inițial a fost de 3.250.000 de lei, fără TVA, economiile finale fiind de puțin peste 626.000 de lei, fără TVA.
Durata de execuție este de maximum 3 săptămâni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Lucrările au început în această dimineață.
Ce lucrări se fac pe stadion
I. SERVICII DE ÎNLOCUIRE GAZON EXISTENT ŞI SERVICII DE ÎNTREŢINERE ŞI EXPLOATARE A INSTALAŢIILOR CONEXE
Se va decoperta minim 40 de centimetri din terenul existent, împreună cu gazonul existent.
1. Decopertare teren existent şi depozitare sub formă de rulouri
2. Decopertare substrat poros nisip (pe o adâncime de aproximativ 35 de centimetri și evacuare substrat decopertat
3. Înlocuire sistem de încălzire/degivrare din teren (cabluri electrice de încălzire flexibile din teren, senzori de temperatură din teren, termostate control temperatură, cutii de conexiune rezistenţe – 6 cutii de conexiune rezistențe teren pe spațiul înierbat, situate la aproximativ 1m de suprafața acoperită cu tartan), inclusiv recuperare sistem de degivrare existent – peste 36 KmL de cabluri
4. Aşternere stat nou substrat poros nisip (cu granulatia 0.01mm-0.4mm – grosime 20cm, respectiv 0.4mm-0.8mm – grosime 11cm și strat de turbă)
5. Verificare instalație degivrare din teren (cabluri electrice de încălzire flexibile, cabluri de legătură între rezistențe și tablouri electrice, senzori de temperatură din teren, tablouri electrice degivrare teren)
6. Verificări sistem drenaj și sistem irigații
II. FURNIZARE GAZON ŞI INSTALARE GAZON RULOU NATURAL
1. Furnizare și instalare a 7900mp de gazon nou pentru stadionul Cluj Arena
Furnizarea a 7900mp de gazon, montare și întreținere suprafață de joc și instalații conexe pentru stadionul Cluj Arena. Produsele de montare și întreținere a gazonului vizează întreaga suprafață de 7900mp a terenului, cât și exploatarea și întreținerea corespunzătoare a sistemelor, instalațiilor, echipamentelor ce au rolul de a menține un mediu cu condiții optime de dezvoltare pentru gazon.
Produsele de întreținere se vor utiliza și pentru gazonul de pe taluzul din jurul stadionului pe o suprafață de 5400mp.
Caracteristici tehnice ale gazonului rulou necesar schimbării gazonului existent:
Combinaţia de seminţe – certificate cu certificat de calitate, folosită pentru obţinerea rulourilor de gazon va fi realizată din soiuri de Lolium perenne 30%, Poa pratensis 70%, compoziţia substratului 80% nisip, 20% materie organică, densitate gazon 98%.
Gazonul trebuie să fie matur, vârsta acestuia minim 16 luni – maxim 18 luni, sănătos (fără pete), cu rădăcini dense, aclimatizat, cu rezistenţă la trafic intens, culoare verde închis.
Gazonul rulou trebuie să fie dintr-un amestec de seminţe selectate pentru toleranţă la călcare, viteză de refacere, rezistenţă la iernat, toleranţă la tundere cu înălţime joasă, densitate mare.
Gazonul va fi montat pe substrat nisipos, ultimii 5 cm din substrat vor avea un aport de turba in proportie 1:9 si care va fi imbogatit cu complex de NPK si substante minerale necesare sistemului radicular.
Gazonul va fi fără strat de sedimentare vegetală intermediar (fără strat de touch).
Gazonul va fi livrat sub formă de big-rolls cu lățimea de minim 0,70 m și lungimea variabilă între 10 – 18 m. Variațiile țin de gradul de umiditate din sol, la momentul decopertării. Montarea se va face cu utilaje speciale de montat gazon în role pentru spații sportive, utilaj agregat la tractor prevăzut cu anvelope pentru gazon. Rola va avea o grosime de minim 4 cm (1-2 cm strat de sol și partea vegetală aeriană (fir iarba) de 2-3 cm).
III. SERVICII DE MENTENANȚĂ A SUPRAFEŢEI DE JOC şi A GAZONULUI DE PE TALUZUL DIN JURUL STADIONULUI
1. Servicii de întreţinere curentă
2. Servicii de întreţinere specială a gazonului
3. Servicii de întreţinere a substratului
4. Servicii privind utilizarea fertilizatorilor granulari
4. Servicii de fertilizare foliară și administrare a biostimulatorilor
5. Servicii pentru supraînsămânţarea suprafeţei gazonului
6. Monitorizarea suprafeţei de joc
7. Monitorizare sistem de fotosinteză artificială
8. Monitorizare sistem de încălzire/degivrare gazon
Produsele de întreținere a gazonului vizează întreaga suprafață de 7.900 de metri pătrați a terenului, cât și exploatarea și întreținerea corespunzătoare a sistemelor, instalațiilor, echipamentelor ce au rolul de a menține un mediu cu condiții optime de dezvoltare pentru gazon. Produsele de întreținere se vor utiliza și pentru gazonul de pe spatiile verzi din jurul stadionului pe o suprafață de 5.400 de metri pătrați.
IV. COLECTAREA DEŞEURILOR, TRANSPORTUL ŞI DEPOZITAREA ACESTORA ÎN DEPOZITE AUTORIZATE
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Ramona Ioana Bruynseels, candidata care deschide lista AUR Cluj pentru Camera Deputaților, și-a exprimat opțiunea de vot la secția nr. 1, amenajată la Colegiul Economic „Iulian Pop” din Cluj-Napoca.
Îmbrăcată în port popular și însoțită de membri ai partidului, aceasta a venit direct de la festivitățile dedicate Zilei Naționale din centrul orașului.
Un mesaj pentru schimbare
La ieșirea de la urne, Bruynseels a transmis un mesaj de schimbare pentru România.
„Am votat pentru schimbare, am votat pentru o Românie puternică și demnă, în Uniunea Europeană și în NATO și pentru parteneriate strategice fructificate la maximum, pentru lideri care să țină cu țara, cu poporul și să facă din tot sufletul ceea ce oamenii așteaptă să vadă de 34 de ani. Am votat pentru speranță și pentru a dobândi din nou încredere în viitorul nostru, în România, în politicienii care ne reprezintă, pentru un parlament demn și care nu va mai fi urât de oameni, pentru un guvern care să fie cu adevărat pentru România. Am votat schimbarea”, a declarat aceasta.
EVENIMENT
Mircea Abrudean: Am votat pentru stabilitatea României și pentru viitorul european și parcursul euro-atlantic al țării
Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, candidat pe primul loc la Senat pe lista PNL Cluj, a votat, duminică, la alegerile parlamentare pentru stabilitatea României și pentru viitorul european și pentru parcursul euro-atlantic al țării.
”Am votat pentru o Românie sigură, pentru stabilitatea României, pentru viitorul copilului meu. Am votat pentru partidul care a dezvoltat România de-a lungul istoriei și cu partidul care a dezvoltat județul Cluj în ultimii 20 de ani. Am votat pentru o echipă de oameni competenți care s-au validat profesional.
Am votat pentru viitorul european și pentru parcursul euro-atlantic al României”, a spus Abrudean.
Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, candidat pe locul doi la Camera Deputaților, a votat, duminică, la alegerile parlamentare, pentru ”stabilitate și continuarea proiectelor începute”.
”Am votat pentru stabilitate și continuarea proiectelor pe care, împreună cu echipa, le-am început. Sunt foarte multe proiecte frumoase pe care le-am făcut și suntem echipa care știe ce este de făcut pentru România și pentru români: investiții în educație, sănătate și infrastructură.
Facem ceea ce știm și am dovedit că suntem în stare. Lucrurile frumoase făcute au adus prosperitate pentru foarte mulți români”, a spus Lăpușan.
EVENIMENT
Sorin Naș: Am votat pentru o Românie liberă, unită și suverană, care să pună pe primul plan familia și valorile ei tradiționale
Președintele Partidului S.O.S. România, Sorin Naș, a votat, duminică, la secția nr. 38 de la Liceul ”Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca la alegerile parlamentare, unde candidează pe primul loc la Camera Deputaților.
”Am votat pentru renașterea conștiinței naționale a poporului român, pentru pace și evitarea intrării României în război, pentru o Românie liberă, unită și suverană, care să pună pe primul plan familia și valorile ei tradiționale, credința în Dumnezeu și dragostea de neam și de țară”, a spus Naș.