ADMINISTRAȚIE
FOTO. A început schimbarea gazonului de pe Cluj Arena. CJ Cluj a făcut o economie de peste 600.000 de lei

Gazonul de pe Cluj Arena va fi schimbat de un consorțiu format din 5 firme de profil, anunță Consiliul Județean Cluj. Valoarea totală a contractului este de peste 2,6 milioane de lei, la care se adaugă TVA.
Nu va fi schimbat doar gazonul, ci va fi înlocuit și sistemul de încălzire/degivrare din teren. Lucrările vor dura 3 săptămâni.
A început schimbarea gazonului de pe Cluj Arena. CJ Cluj a făcut o economie de peste 600.000 de lei
Consiliul Județean Cluj a semnat ieri contractul pentru executarea lucrărilor cu un consorțiu de firme declarat câștigător, format din următoarele societăți comerciale:
SPORTS FIELDS – 36,13 % – lucrări de instalare gazon (experiență relevantă: schimbare gazon stadion CFR Cluj)
GREEN CITY CARE S.R.L. – 24,85 % – lucrări decopertare, realizare substrat, așternere strat nou de substrat nisip, verificare sistem de irigații
ECO GARDEN CONSTRUCT SRL – 24,43 % – îndepărtare gazon actual , know-how, mentenanță ulterioară 10 luni
HOBBIT INTEGRAL RO SRL – 14,58 % – servicii de furnizare și montare instalații de încălzire teren joc
ELIO INDUSTRIAL SRL – 0,01% – servicii de proiectare linii electrice
Valoarea estimată inițial a fost de 3.250.000 de lei, fără TVA, economiile finale fiind de puțin peste 626.000 de lei, fără TVA.
Durata de execuție este de maximum 3 săptămâni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Lucrările au început în această dimineață.
Ce lucrări se fac pe stadion
I. SERVICII DE ÎNLOCUIRE GAZON EXISTENT ŞI SERVICII DE ÎNTREŢINERE ŞI EXPLOATARE A INSTALAŢIILOR CONEXE
Se va decoperta minim 40 de centimetri din terenul existent, împreună cu gazonul existent.
1. Decopertare teren existent şi depozitare sub formă de rulouri
2. Decopertare substrat poros nisip (pe o adâncime de aproximativ 35 de centimetri și evacuare substrat decopertat
3. Înlocuire sistem de încălzire/degivrare din teren (cabluri electrice de încălzire flexibile din teren, senzori de temperatură din teren, termostate control temperatură, cutii de conexiune rezistenţe – 6 cutii de conexiune rezistențe teren pe spațiul înierbat, situate la aproximativ 1m de suprafața acoperită cu tartan), inclusiv recuperare sistem de degivrare existent – peste 36 KmL de cabluri
4. Aşternere stat nou substrat poros nisip (cu granulatia 0.01mm-0.4mm – grosime 20cm, respectiv 0.4mm-0.8mm – grosime 11cm și strat de turbă)
5. Verificare instalație degivrare din teren (cabluri electrice de încălzire flexibile, cabluri de legătură între rezistențe și tablouri electrice, senzori de temperatură din teren, tablouri electrice degivrare teren)
6. Verificări sistem drenaj și sistem irigații
II. FURNIZARE GAZON ŞI INSTALARE GAZON RULOU NATURAL
1. Furnizare și instalare a 7900mp de gazon nou pentru stadionul Cluj Arena
Furnizarea a 7900mp de gazon, montare și întreținere suprafață de joc și instalații conexe pentru stadionul Cluj Arena. Produsele de montare și întreținere a gazonului vizează întreaga suprafață de 7900mp a terenului, cât și exploatarea și întreținerea corespunzătoare a sistemelor, instalațiilor, echipamentelor ce au rolul de a menține un mediu cu condiții optime de dezvoltare pentru gazon.
Produsele de întreținere se vor utiliza și pentru gazonul de pe taluzul din jurul stadionului pe o suprafață de 5400mp.
Caracteristici tehnice ale gazonului rulou necesar schimbării gazonului existent:
Combinaţia de seminţe – certificate cu certificat de calitate, folosită pentru obţinerea rulourilor de gazon va fi realizată din soiuri de Lolium perenne 30%, Poa pratensis 70%, compoziţia substratului 80% nisip, 20% materie organică, densitate gazon 98%.
Gazonul trebuie să fie matur, vârsta acestuia minim 16 luni – maxim 18 luni, sănătos (fără pete), cu rădăcini dense, aclimatizat, cu rezistenţă la trafic intens, culoare verde închis.
Gazonul rulou trebuie să fie dintr-un amestec de seminţe selectate pentru toleranţă la călcare, viteză de refacere, rezistenţă la iernat, toleranţă la tundere cu înălţime joasă, densitate mare.
Gazonul va fi montat pe substrat nisipos, ultimii 5 cm din substrat vor avea un aport de turba in proportie 1:9 si care va fi imbogatit cu complex de NPK si substante minerale necesare sistemului radicular.
Gazonul va fi fără strat de sedimentare vegetală intermediar (fără strat de touch).
Gazonul va fi livrat sub formă de big-rolls cu lățimea de minim 0,70 m și lungimea variabilă între 10 – 18 m. Variațiile țin de gradul de umiditate din sol, la momentul decopertării. Montarea se va face cu utilaje speciale de montat gazon în role pentru spații sportive, utilaj agregat la tractor prevăzut cu anvelope pentru gazon. Rola va avea o grosime de minim 4 cm (1-2 cm strat de sol și partea vegetală aeriană (fir iarba) de 2-3 cm).
III. SERVICII DE MENTENANȚĂ A SUPRAFEŢEI DE JOC şi A GAZONULUI DE PE TALUZUL DIN JURUL STADIONULUI
1. Servicii de întreţinere curentă
2. Servicii de întreţinere specială a gazonului
3. Servicii de întreţinere a substratului
4. Servicii privind utilizarea fertilizatorilor granulari
4. Servicii de fertilizare foliară și administrare a biostimulatorilor
5. Servicii pentru supraînsămânţarea suprafeţei gazonului
6. Monitorizarea suprafeţei de joc
7. Monitorizare sistem de fotosinteză artificială
8. Monitorizare sistem de încălzire/degivrare gazon
Produsele de întreținere a gazonului vizează întreaga suprafață de 7.900 de metri pătrați a terenului, cât și exploatarea și întreținerea corespunzătoare a sistemelor, instalațiilor, echipamentelor ce au rolul de a menține un mediu cu condiții optime de dezvoltare pentru gazon. Produsele de întreținere se vor utiliza și pentru gazonul de pe spatiile verzi din jurul stadionului pe o suprafață de 5.400 de metri pătrați.
IV. COLECTAREA DEŞEURILOR, TRANSPORTUL ŞI DEPOZITAREA ACESTORA ÎN DEPOZITE AUTORIZATE
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Izvorul Tămăduirii: Ce înseamnă această zi pentru creștinii ortodocși și cum este sărbătorită. Tradiții și semnificații

Vineri, 25 aprilie 2025, creștinii ortodocși marchează una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii. Această zi sfântă, prăznuită în fiecare an în vinerea din Săptămâna Luminată (cea care urmează după Paște), este asociată cu vindecarea, purificarea și binecuvântarea prin apă.
Sărbătoarea își are originea într-o minune petrecută în apropierea vechii cetăți Constantinopol, în secolul al V-lea. Potrivit tradiției, un orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apă dintr-un izvor aflat într-o pădure. Cel care l-a condus acolo a fost Leon, viitor împărat al Imperiului Bizantin, care la acea vreme nu fusese încă încoronat. Acesta a urmat un îndemn divin, venit chiar de la Maica Domnului, care i-a spus:
„Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați.”
Originea sărbătorii și miracolul de la Constantinopol
Ulterior, ajuns împărat (457-474), Leon a ridicat o biserică pe locul unde s-a petrecut minunea, dându-i hramul „Izvorul Tămăduirii”. Se spune că în același loc, mai târziu, împăratul Justinian s-a vindecat de o boală gravă, motiv pentru care a construit o biserică și mai mare. Lăcașul a fost distrus în 1453, în timpul cuceririi Constantinopolului de către otomani, dar izvorul sfânt s-a păstrat.
Astăzi, pelerinii care ajung la Istanbul pot vizita biserica ridicată în secolul al XIX-lea pe același loc, unde la subsol se păstrează un paraclis din secolul al V-lea și izvorul despre care se crede că are în continuare puteri vindecătoare.
Obiceiuri și tradiții de Izvorul Tămăduirii
În această zi, în biserici se săvârșește slujba de sfințire a apei, numită Agheasma Mică. Aceasta poate fi consumată de credincioși pe tot parcursul anului, pe nemâncate, spre deosebire de Agheasma Mare, care se bea timp de opt zile, începând cu Boboteaza.
Mii de credincioși din România aleg să meargă în această zi la izvoarele considerate tămăduitoare. Printre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj se numără Izvorul de la Mănăstirea Dervent, Izvorul de la Biserica Greacă din Brăila, Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, Mănăstirea Horăicioara din județul Neamț, Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă din județul Argeș.
Obiceiuri populare de Izvorul Tămăduirii
În unele zone din România, în special în mediul rural, ziua este marcată de obiceiuri străvechi. Printre acestea se numără legământul juvenil, un ritual prin care adolescenții își jură prietenie și sprijin reciproc pentru toată viața. Legământul presupune rostirea jurământului, schimbul de obiecte simbolice (colaci, oale de lut, lumânări aprinse), îmbrățișarea frățească, ospătarea cu bucate ritualice și dansul tradițional.
După încheierea legământului, participanții deveneau „surate” sau „fârtați”, comportându-se ca și cum ar fi fost rude de sânge, oferindu-și sprijin moral și material în momentele grele.
Superstiții și interdicții în ziua praznicului
Tradiția populară spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu rouă și să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau pentru a se vindeca. Tot acum, în unele localități, se curăță și se sfințesc fântânile, în credința că acestea nu vor seca în timpul secetelor.
Există și o serie de lucruri interzise în această zi: nu se spală rufe, nu se calcă și nu se croiesc haine, pentru că acestea „nu vor fi de folos” și nu vor fi niciodată terminate.
În schimb, gospodarii stropeau grădinile, livezile și animalele cu apă sfințită, pentru a le proteja și a avea un an roditor. De asemenea, la slujbă, preotul stropește credincioșii cu agheasmă, cântând: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta…”.

Răspunsul la întrebarea din titlu diferă adesea în funcție de cine și cum a cules datele. Am semnalat în ultimele două postări faptul că estimările intențiilor de vot variază mult în funcție de institut și tehnica de colectare a datelor (telefonic vs. online). Graficul de azi ne arată cum variază estimările intențiilor de vot în funcție de două variabile: tehnica folosită (telefonic vs. online) și experiența institutului care a produs estimările (institut nou vs. vechi; am considerat că un institut e nou dacă nu a publicat sistematic estimări ale intențiilor de vot cu ocazia ultimelor două runde de alegeri).
Valorile prezentate în grafic sunt predicții pe baza unui model de regresie multinominală în care am inclus două variabile de control: numărul de zile până la alegeri și o evaluare personală, (parțial) subiectivă, cu privire la existența unei posibile favorizări, nu neapărat intenționate, a unui candidat din partea unui institut. Am considerat că favorizarea are loc atunci când există un potențial conflict de interese între rolul de „sondor” și alte roluri (consultant campanie, servicii de colectare de date, membru sau simpatizant partid / candidat, istoric relevant comun). Despre favorizare voi discuta într-o analiză viitoare.
ANALIZĂ. Sociologul Mircea Comșa, UBB Cluj: Cine e pe LOCUL 2?
Valorile din grafic prezintă intențiile de vot prezise de model pentru ziua de 14 aprilie (20 de zile înainte de turul 1). Pentru fiecare candidat am estimat șapte valori: toate sondajele, sondajele online, sondajele CATI, sondajele online realizate de institute cu vechime, sondajele online realizate de institute noi, sondajele CATI realizate de institute cu vechime, sondajele CATI realizate de institute noi.
În cazul candidaților Elena Lasconi și Nicușor Dan variațiile intențiilor de vot sunt mici, deci, destul de probabil, estimările sunt apropiate de realitatea de la acest moment (14 aprilie). În cazul lui George Simion variațiile sunt puțin mai mari: intenția de vot pentru acest candidat este puțin mai mare în cazul sondajelor telefonice, respectiv a institutelor cu vechime (sondajele online realizate de institute noi produc estimarea cea mai mică).
„Lupta pentru locul doi este foarte strânsă”
Intenția de vot pentru Crin Antonescu, respectiv Victor Ponta variază foarte mult: Crin Antonescu obține scoruri mai mari în cazul sondajelor online (surprinzător și ciudat, aș zice, dat fiind profilul probabil al electoratului acestui candidat), iar Victor Ponta obține scoruri mai mari în cazul sondajelor telefonice.
Pe baza estimărilor din grafic, sunt șanse mari ca, la acest moment (14 aprilie), primul loc să fie ocupat de George Simion, iar ultimul de Elena Lasconi. Pe locul secund, funcție de datele la care ne uităm, se poate situa oricare dintre ceilalți trei candidați. Pentru că (1) sondajele telefonice sunt, în general, mai potrivite pentru contextul din România (mai ales că populația de interes este cea națională) și (2) în mod normal institutele care activează de mai multă vreme pe piață ar trebui să producă estimări mai corecte, am putea aprecia că intenția de vot pentru fiecare dintre cei trei candidați se situează undeva în intervalul 16-21%, prin urmare lupta pentru locul doi este foarte strânsă. Dacă alegem să avem încredere ceva mai mare în sondajele online, respectiv în institutele nou apărute, lupta pentru locul secund se dă doar între Crin Antonescu și Nicușor Dan, primul având probabil un ușor avans.
EVENIMENT
Incendiu la o casă din Recea-Cristur. Femeie de 85 de ani, găsită carbonizată în bucătăria de vară

O intervenție a pompierilor din Dej este în desfășurare în localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur, joi seară. Două echipaje acționează pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit într-o gospodărie. Din păcate, o femeie de 85 de ani a fost găsită carbonizată în interiorul unei bucătării de vară.
„Două echipaje din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur. Din primele date, flăcările au distrus o bucătărie de vară de aproximativ 20 de metri pătrați și o altă anexă gospodărească de aproximativ 70 de metri pătrați. În interiorul bucătăriei de vară, forțele noastre au găsit, din nefericire, o femeie de aproximativ 85 de ani carbonizată. Pompierii lucrează în continuare pentru stingerea incendiului”, a transmis ISU Cluj.
FOTO: Arhivă
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Echipa Knights Cheerleaders a CCS Cluj-Napoca, în finala Campionatului Mondial de Cheerleading din SUA

Cluj-Napoca are din nou motive de mândrie pe scena internațională. Echipa Knights Cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților s-a calificat în finala Campionatului Mondial de Cheerleading, desfășurat la Orlando, în Statele Unite ale Americii.
Finala va avea loc vineri, 25 aprilie, iar Knights Cheerleaders se numără printre cele 10 echipe finaliste, selectate dintr-un număr impresionant de participanți din întreaga lume.
Evenimentul, găzduit de ESPN Wide World of Sports din Orlando, reunește anual mii de majorete și sute de echipe din toate colțurile lumii, într-o competiție intensă, plină de energie și spectacol. Knights Cheerleaders a deschis programul competiției de joi, impresionând juriul prin prestația lor.
Aceasta este o reușită deosebită pentru echipa clujeană, prima formație de cheerleading din oraș, înființată în 2014 și care numără astăzi peste 100 de sportive, organizate pe patru categorii de vârstă: Tiny (5–7 ani), Mini (8–12 ani), Juniori (13–16 ani) și Seniori (16+ ani).
Calificarea în finală la unul dintre cele mai prestigioase campionate din lume vine ca o recunoaștere a profesionalismului, pasiunii și efortului depus de echipă, dar și a contribuției continue la promovarea cheerleadingului ca sport de performanță și stil de viață activ pentru tineri.