Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

FOTO. 4 STUDENTE din Cluj au lansat un proiect pentru ACCEPTAREA de sine. Confesiuni ANONIME pentru vocile neauzite

Publicat


pexels atc comm photo 305530

Patru studente din Cluj-Napoca au lansat în martie proiectul The Atlas of Bodies cu scopul este de a da o voce poveștilor mai puțin auzite și de a vindeca rănile celor afectați de comentariile negative despre aspectul lor fizic.

„Ideea ni s-a înfiripat de multă vreme în minte, dar momentul în care am început să o materializăm a fost în cadrul unui proiect de la facultate. La cursul de Publicitate Online, profesorul ne-a lansat oportunitatea de a crea o pagină de Facebook pe o temă la alegere, doar să atingem o serie de criterii prestabilite.

Contextul m-a reunit pe mine (Cristina), Diana și Zhan în aceeași echipă, la care s-a alăturat ulterior și EriAnTi, tânăra creativă care se ocupă de vizualurile noastre”, spune studenta.

În timp ce făceau brainstorming de idei, una dintre fete a venit cu propunerea de a realiza o pagină în care să cuprindă poveștile și experiențele tinerelor femei cu propriile corpuri.

„Ne-am conectat toate în acel moment, întrucât fiecare a trăit un episod în care a simțit că al ei Corp este imperfect”, punctează fata.

Reacțiile oamenilor

Studentele se află la început de drum cu proiectul și sunt conștiente că se vor confrunta cu numeroase obstacole, mai ales că se adresează unei problematici sensibile în societatea românească. Până în prezent, însă, feedbackul primit este pozitiv.

„Am primit multă susținere de la apropiați, dar și de la numeroși oameni care nu îi cunoaștem. Sunt entuziasmați de inițiativă și se bucură pentru tot efortul pe care îl depunem. Feedback-ul lor ne dă încredere că suntem pe drumul cel bun”, notează Cristina.

Lipsa iubirii de sine, mai frecventă ca oricând: „Social media dictează, diseminează și amplifică standardele de frumusețe nerealiste”

Din discuțiile purtate despre motivul pentru care există multe persoane afectate de aspectul fizic, cele 4 tinere au ajuns la concluzia că nu este o problemă strict contemporană.

„Încă din cele mai vechi timpuri, femeile au simțit presiunea de a arăta cât mai bine. Ulterior, am fost catalogate ca fiind <<sexul frumos>>, expresie care face din nou trimitere la aspect.

Acum mai mult ca oricând, social media dictează, diseminează și amplifică standardele de frumusețe nerealiste. În 2018, un studiu științific legat de <<body image>> aduce în discuție faptul că nemulțumirea față de propriul corp începe să se dezvolte încă de la vârsta de 9, respectiv 14 ani.

Aproximativ una din două adolescente experimentează o nemulțumire legată de propriul corp, dorindu-și să fie mai slabe. Rețelele de socializare, și nu numai, le vând constant povestea perfecțiunii, iar acest lucru se reflectă în imaginea pe care o proiectează asupra lor.

De asemenea, băieții sunt în aceeași măsură afectați de aceste presiuni, doar că în cazul lor credem că nu este atât de vizibilă sau discutată problema”, explică studenta.

Ar putea fi o imagine alb-negru cu 1 persoană

Iubirea de sine ca o luptă

Ea, împreună cu colegele sale, consideră că o modalitate prin care oamenii se pot accepta așa cum sunt este fiind constanți în lupta lor de combatere a nemulțumirilor față de propriile imperfecțiuni, pentru a câștiga războiul.

„Primul pas în vindecarea unei traume (sau a unei experiențe nefericite) este conștientizarea, apoi așternerea pe hârtia digitală a poveștii care a produs schimbarea emoțională și comportamentală.

Recitind, reușești să vezi dintr-o altă lumină experiența trăită, decât în momentul în care lași gândul nestingherit în minte. Noi suntem aici pentru a oferi suport și susținere, dar recomandăm și mersul la terapie.

Din experiențele personale, părerea unei persoane specializate va cântări diferit în acest proces. Terapeutul are capacitatea de a te readuce pe linia de plutire”, precizează Cristina.

May be an image of flower and text that says "When was the last time you said that you love yourself? Sunday Question The atlas of Bodies"

Susținerea reciprocă, materializată prin proiectul de la facultate: „Primele povești de pe pagină au fost ale noastre”

Aici intervin și inițiativele precum The Atlas of Bodies, menite să încurajeze oamenii să fie mai toleranți cu propriul corp.

„Primele povești de pe pagină au fost ale noastre. Expunându-ne public temerile, am vrut să dăm încredere comunității prin puterea propriului exemplu.

Ne dorim în continuare ca tinerele femei să se deschidă public, dar nu este atât de ușor pe cât am crede (cum este și firesc). Descrierile pe care le primim vin adesea cu multă încărcătură emoțională”, relatează tânăra.

Din acest motiv, a luat naștere seria <<Confesiuni Anonime>>, care dă voce acelor persoane neascultate, care speră să fie auzite, dar care nu sunt pregătite încă de impactul pe care l-ar putea avea poveștile lor în mediul online.

May be an image of text that says "confesiuni anonime"

Despre confesiunile primite: „Ne-au emoționat din cale-afară”

Unele tinere le-au împărtășit că au anxietatea de a vedea cei apropiați postarea și acesta este motivul pentru care aleg să rămâne anonime. Fetele respectă deciziile lor pentru că înțeleg repercusiunile psihologice pe care le-ar putea avea această deschidere.

„Am primit multe povești care ne-au emoționat din cale afară. Fiecare are unicitatea ei, dar la unison credem că prima noastră Confesiune Anonimă ne-a făcut să conștientizăm o realitate crudă”, susține studenta.

Prima confesiune anonimă

Povestea sună astfel:

„Aveam 16 ani. Relația dintre ai mei se degrada din ce în ce mai mult, certurile și strigătele erau tot mai dese, iar aerul contaminat cu toxicitatea orgoliilor.

Energia negativă era pretutindeni în casă și, într-o zi, am decis să le atrag atenția luând un cuțit și arătându-le cum lama lui lasă urme roșii de sânge pe încheietura mea.

Nu a funcționat. Urlam prin toți porii și nu era nimeni dispus să asculte”, a spus cineva prin intermediul paginii.

Vânătoarea de stickere în Cluj-Napoca și alte activități

Diana a venit cu inițiativa de a crește vizibilitatea proiectului printr-o acțiune interactivă.

„Am început toate să lipim stickere cu The Atlas of Bodies prin Cluj-Napoca pentru a ajunge la cât mai mulți oameni. Printr-o postare pe pagină, i-am îndemnat pe cei care ne urmăresc să le găsească. Dacă a funcționat, urmează să vedem”, completează ea.

În viitor, fetele au planificată o serie intitulată „Your body remembers war” în care își propun să adune trei perspective diferite: cea a unui tinere femei din Ucraina, Rusia, respectiv România, pentru a evidenția modul în care războiului afectează oamenii atât la nivel fizic, cât și psihic.

May be an image of 1 person

May be an image of 1 person and outdoors

Iubirea de sine e și iubirea față de ceilalți. Mesajul studentelor la Cluj pentru cititori: „Nu e un act de narcisism”

Studentele nu privesc iubirea de sine ca pe un act de narcisism. Ele consideră că în momentul în care ne iubim pe noi așa cum suntem și ne îngrijim făcând sport, odihnindu-ne suficient, meditând și implicându-ne social, vom reuși să îi iubim și pe cei din jurul nostru.

„You are beautiful no matter what they say / Words can’t bring you down, oh no” (Ești frumos indiferent de ce spun alții / Cuvintele nu te pot doborî). Un bun reminder.

Versurile sunt culese din melodia <<Beautiful>> de la Christina Aguilera. Una dintre profesoarele dragi inimii mele ne-a recomandat-o în cadrul unui curs și de atunci o port cu mine în zilele mai puțin însorite” spune Cristina.

„Cu toții ne cărăm bagajul experiențelor (bune și rele), care ne-au format, așa cum putem mai bine. Poate n-ar strica să ne gândim – înainte să judecăm – la faptul că fiecare are o poveste în spate și motive despre care ceilalți habar nu au.

Să fim mai buni unii cu alții și să avem mereu în minte că nimic și nimeni nu e ceea ce pare a fi la o primă vedere”, menționează Diana.

„Cel mai valoros lucru pe care îl vei avea vreodată e corpul tău. Fii bun cu el. Ai mare grijă de el.

Ascultă-l și nu alerga după diete nebunești. Corpul tău simte tot și îți transmite semnale. Acceptă-l și iubește-ți imperfecțiunile pentru că ele îl fac unic”, punctează Zhan.

„Aș vrea să împărtășesc câteva idei preluate de la o Drag Queen, care m-a ajutat enorm în perioada actuală: <<Tu ești în control. Toate deciziile depind de tine când vine vorba de forma ta fizică sau ce fel de stil adopți. La finalul zilei, contează să ai încredere în tine, să te simți confortabil unde te afli în acel moment și să te expui cum îți dorești, indiferent de opinia privitorilor>>”, spune EriAnTi.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „de ce-ul nostru?”

Cum poți susține proiectul studentelor

The Atlas of Bodies este un manifest pentru aprecierea propriilor imperfecțiuni. Scopul este de a crea o legătură sănătoasă, de a reconecta oamenii la propriile corpuri, deoarece acestea au propria lor memorie și își reamintesc presiunile și gândurile negative la care au fost supuse de-a lungul timpului.

Studentele își propun să facă acest lucru printr-un scurt exercițiu de storytelling în care tinerele femei, și nu numai, descriu un episod din relația cu corpul lor, urmând ca EriAnTi să realizeze un design special care să le redea încrederea de sine. De asemenea, își doresc să adune o comunitate de susținere reciprocă în care oamenii să aibă libertatea de a-și exprima temerile, fricile și anxietățile.

Orice fel de susținere a paginii The Atlas of Bodies este de ajutor, iar confesiunile anonime, precum și întrebările sunt așteptate la adresa de mail atlasulcorpurilor@gmail.com.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

USR Cluj a contestat mai multe candidaturi în Florești, Beliș și Tritenii de Jos în baza legii „Fără Penali în Funcții Publice”

Publicat

De

USR Cluj contestații candidaturi alegeri locale

USR Cluj a contestat, cu succes, mai multe candidaturi la alegerile locale în Florești, Beliș și Tritenii de Jos.

Principiul „Fără Penali” pentru care USR, împreună cu societatea civilă, a strâns în 2018 peste un milion de semnături se aplică, pentru prima dată, la alegerile din 9 iunie 2024.

USR Cluj a contestat mai multe candidaturi în Florești, Beliș și Tritenii de Jos în baza legii „Fără Penali în Funcții Publice”

USR Cluj se asigură, prin contestații și informări, că Legea „Fără Penali în Funcții Publice” este aplicată, arată membrii formațiunii politice într-un comunicat de presă.

Potrivit acestei legi, persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni comise cu intenție și pentru care s-a dispus pedeapsa cu închisoarea, pentru care nu a intervenit reabilitarea, nu pot candida pentru nicio funcție aleasă, la nivel local și național.

USR a obținut invalidarea mai multor candidaturi

În comuna Beliș, USR a contestat cu succes candidatura lui Viorel Matiș de la PSD pentru Consiliul Local, după ce biroul electoral de circumscripție îi invalidase acestuia candidatura pentru funcția de primar, dar, din eroare, nu și pentru cea de consilier local.

USR Cluj a obținut la Judecătoria Huedin invalidarea candidaturii lui Viorel Matiș, în baza legii Fără Penali.
Soluția a rămas definitivă la Tribunalul Cluj.

Contestații și la Florești și Tritenii de Jos

La Tritenii de Jos, candidatura lui Sașa Valer de la PSD a fost invalidată, ca urmare a informării transmise de USR Cluj către biroul electoral de circumscripție privind aplicarea legii Fără Penali.

Aceeași situație s-a întâmplat la Florești cu invalidarea candidaturii lui Horia Șulea.

Apel la cetățeni

„USR Cluj va urmări punerea în aplicare a legii Fără Penali, astfel încât nicio persoană care a suferit o condamnare penală pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, cu pedepse privative de libertate, pentru care nu a intervenit reabilitarea, să candideze.

USR nu doar că promovează legi care întăresc democrația, dar este activ în asigurarea respectării acestora. Legea <<Fără Penali în Funcții Publice>> a fost un pas major în reforma politică din România, iar USR continuă să fie în prima linie în aplicarea ei”, a declarat președinta USR Cluj, Oana Murariu (foto), deputat USR, membru în Comisia Juridică și cea care coordonează echipa de juriști a USR Cluj pentru monitorizarea aplicării legii Fără Penali.

Mai mult, USR Cluj face apel la cetățeni fie să conteste ei înșiși candidaturile care încalcă această lege, fie să sesizeze formațiunea politică cu privire la astfel de cazuri.

„Așteptăm ca toți cetățenii să se alăture eforturilor noastre de a asigura o administrație publică curată”, a adăugat Oana Murariu.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Joia Mare. IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a spălat picioarele a 12 preoți, cum cere tradiția

Publicat

De

Joia Mare. IPS Andrei spala picioarele

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a spălat picioarele a 12 preoți. Ceremonia din Joia Mare a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Ceremonia este un ritual păstrat cu sfințenie în amintirea spălării picioarelor Apostolilor de către Iisus Hristos, înainte de Cina cea de Taină.

 

Joia Mare. IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a spălat picioarele a 12 preoți, cum cere tradiția

Ritualul a avut loc la sfârșitul slujbei de Liturghie. IPS Andrei s-a încins cu un ștergar, a spălat picioarele celor 12 preoți și diaconi, după care le-a șters și le-a sărutat.

Ritualul spălării picioarelor este o invitaţie la smerenie şi un îndemn de a lua aminte că nu suntem unii mai mari decât alţii.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

Publicat

De

Emil Boc, soluții strada Uliului Cluj-Napoca

Emil Boc spune că expertiza finală privind cauzele alunecării de teren care a dus la suprarea unei părți din strada Uliului din Cluj-Napoca nu este gata.

Primăria a căutat soluții pentru a pune la dispoziția clujenilor rute alternative pentru a ajunge acasă, dar și pentru a proteja locuințele acestora.

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

În 1 Mai, primarul Emil Boc a convocat o ședință a Comitetului local pentru Situații de Urgență pentru strada Uliului, unde a avut loc o alunecare de teren care a dus la surparea drumului, în zona imobilului de la numărul 90.

Experții, a spus Emil Boc la Napoca Live, caută exact motivația alunecării de teren.

Trebuie condolidat dealul

„Nu știu când va fi gata expertiza, dar vor fi soluții mult mai complicate, având în vedere că toate dealurile Clujului au probleme”, a declarat Emil Boc, care a precizat că se poate să fie nevoie de piloni forați, cam s-a făcut pe strada Lombului, unde s-a forat la drum la 16 metri adâncime.

Ce măsuri s-au luat

Până la 1 Mai, a spus Boc, a fost creionată sursa alternativă de deplasare, pentru ca oamenii să ajungă acasă și s-a dispus consolidarea dealului.

Tot ieri, primarul a dispus reprezentanților companiilor de utiliăți, respectiv apă, gaz, electricitate, să monitorizeze în permanență zona.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Cum au petrecut clujenii la grătare de 1 Mai

Publicat

De

Gratare 1 Mai Cluj

Vremea a fost perfectă pentru o ieșire la iarbă verde, grătare, sport și relaxare de 1 Mai la Cluj-Napoca. Așa că mulți clujeni au ales să petreacă această zi la Sfântul Ion, un loc tradițional pentru mici și grătare, dar și sport.

De asemenea, mulți clujeni care locuiesc în cartierul Gheorgheni, și-au petrecut ziua la Baza Spotrivă din cartier.

 

VIDEO. FOTO. Cum au petrecut clujenii la grătare de 1 Mai

Primăria a amenajat locuri pentru gratare la Sfântul Ion, locul tradițional pentru petrecerea zilei de 1 Mai și în acest an. Așa că clujenii s-au urcat în mașini și s-au dus în număr mare să se distreze la iarbă verde.

Nu au mâncat doar tradiționalii mici, ci au făcut și sport, iar unii pur și simplu au stat întinși pe pături la soare.

Baza Sportivă Gheorgheni câștigă „teren” pentru o „ieșire” la iarbă verde de 1 Mai

Mulți clujeni au preferat să petreacă de 1 Mai aproape de casă. Așa că s-au dus la Baza Sportivă Gheorgheni pentru a mânca mici, pentru a bea o bere cu familia și prietenii, dar și pentru un pic de sport după masă.

La Baza Sportivă Gheorgeni, Primăria a amenajat și în acest an spații dedicate pentru grătar.

Pline au fost și parcurile proaspăt reamenajate ale Clujului, cum ar fi Armătura, Feroviarilor sau cel din Zorilor.

Video: Primăria Cluj-Napoca

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax