Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. 4 STUDENTE din Cluj au lansat un proiect pentru ACCEPTAREA de sine. Confesiuni ANONIME pentru vocile neauzite

Publicat


pexels atc comm photo 305530

Patru studente din Cluj-Napoca au lansat în martie proiectul The Atlas of Bodies cu scopul este de a da o voce poveștilor mai puțin auzite și de a vindeca rănile celor afectați de comentariile negative despre aspectul lor fizic.

„Ideea ni s-a înfiripat de multă vreme în minte, dar momentul în care am început să o materializăm a fost în cadrul unui proiect de la facultate. La cursul de Publicitate Online, profesorul ne-a lansat oportunitatea de a crea o pagină de Facebook pe o temă la alegere, doar să atingem o serie de criterii prestabilite.

Contextul m-a reunit pe mine (Cristina), Diana și Zhan în aceeași echipă, la care s-a alăturat ulterior și EriAnTi, tânăra creativă care se ocupă de vizualurile noastre”, spune studenta.

În timp ce făceau brainstorming de idei, una dintre fete a venit cu propunerea de a realiza o pagină în care să cuprindă poveștile și experiențele tinerelor femei cu propriile corpuri.

„Ne-am conectat toate în acel moment, întrucât fiecare a trăit un episod în care a simțit că al ei Corp este imperfect”, punctează fata.

Reacțiile oamenilor

Studentele se află la început de drum cu proiectul și sunt conștiente că se vor confrunta cu numeroase obstacole, mai ales că se adresează unei problematici sensibile în societatea românească. Până în prezent, însă, feedbackul primit este pozitiv.

„Am primit multă susținere de la apropiați, dar și de la numeroși oameni care nu îi cunoaștem. Sunt entuziasmați de inițiativă și se bucură pentru tot efortul pe care îl depunem. Feedback-ul lor ne dă încredere că suntem pe drumul cel bun”, notează Cristina.

Lipsa iubirii de sine, mai frecventă ca oricând: „Social media dictează, diseminează și amplifică standardele de frumusețe nerealiste”

Din discuțiile purtate despre motivul pentru care există multe persoane afectate de aspectul fizic, cele 4 tinere au ajuns la concluzia că nu este o problemă strict contemporană.

„Încă din cele mai vechi timpuri, femeile au simțit presiunea de a arăta cât mai bine. Ulterior, am fost catalogate ca fiind <<sexul frumos>>, expresie care face din nou trimitere la aspect.

Acum mai mult ca oricând, social media dictează, diseminează și amplifică standardele de frumusețe nerealiste. În 2018, un studiu științific legat de <<body image>> aduce în discuție faptul că nemulțumirea față de propriul corp începe să se dezvolte încă de la vârsta de 9, respectiv 14 ani.

Aproximativ una din două adolescente experimentează o nemulțumire legată de propriul corp, dorindu-și să fie mai slabe. Rețelele de socializare, și nu numai, le vând constant povestea perfecțiunii, iar acest lucru se reflectă în imaginea pe care o proiectează asupra lor.

De asemenea, băieții sunt în aceeași măsură afectați de aceste presiuni, doar că în cazul lor credem că nu este atât de vizibilă sau discutată problema”, explică studenta.

Ar putea fi o imagine alb-negru cu 1 persoană

Iubirea de sine ca o luptă

Ea, împreună cu colegele sale, consideră că o modalitate prin care oamenii se pot accepta așa cum sunt este fiind constanți în lupta lor de combatere a nemulțumirilor față de propriile imperfecțiuni, pentru a câștiga războiul.

„Primul pas în vindecarea unei traume (sau a unei experiențe nefericite) este conștientizarea, apoi așternerea pe hârtia digitală a poveștii care a produs schimbarea emoțională și comportamentală.

Recitind, reușești să vezi dintr-o altă lumină experiența trăită, decât în momentul în care lași gândul nestingherit în minte. Noi suntem aici pentru a oferi suport și susținere, dar recomandăm și mersul la terapie.

Din experiențele personale, părerea unei persoane specializate va cântări diferit în acest proces. Terapeutul are capacitatea de a te readuce pe linia de plutire”, precizează Cristina.

May be an image of flower and text that says "When was the last time you said that you love yourself? Sunday Question The atlas of Bodies"

Susținerea reciprocă, materializată prin proiectul de la facultate: „Primele povești de pe pagină au fost ale noastre”

Aici intervin și inițiativele precum The Atlas of Bodies, menite să încurajeze oamenii să fie mai toleranți cu propriul corp.

„Primele povești de pe pagină au fost ale noastre. Expunându-ne public temerile, am vrut să dăm încredere comunității prin puterea propriului exemplu.

Ne dorim în continuare ca tinerele femei să se deschidă public, dar nu este atât de ușor pe cât am crede (cum este și firesc). Descrierile pe care le primim vin adesea cu multă încărcătură emoțională”, relatează tânăra.

Din acest motiv, a luat naștere seria <<Confesiuni Anonime>>, care dă voce acelor persoane neascultate, care speră să fie auzite, dar care nu sunt pregătite încă de impactul pe care l-ar putea avea poveștile lor în mediul online.

May be an image of text that says "confesiuni anonime"

Despre confesiunile primite: „Ne-au emoționat din cale-afară”

Unele tinere le-au împărtășit că au anxietatea de a vedea cei apropiați postarea și acesta este motivul pentru care aleg să rămâne anonime. Fetele respectă deciziile lor pentru că înțeleg repercusiunile psihologice pe care le-ar putea avea această deschidere.

„Am primit multe povești care ne-au emoționat din cale afară. Fiecare are unicitatea ei, dar la unison credem că prima noastră Confesiune Anonimă ne-a făcut să conștientizăm o realitate crudă”, susține studenta.

Prima confesiune anonimă

Povestea sună astfel:

„Aveam 16 ani. Relația dintre ai mei se degrada din ce în ce mai mult, certurile și strigătele erau tot mai dese, iar aerul contaminat cu toxicitatea orgoliilor.

Energia negativă era pretutindeni în casă și, într-o zi, am decis să le atrag atenția luând un cuțit și arătându-le cum lama lui lasă urme roșii de sânge pe încheietura mea.

Nu a funcționat. Urlam prin toți porii și nu era nimeni dispus să asculte”, a spus cineva prin intermediul paginii.

Vânătoarea de stickere în Cluj-Napoca și alte activități

Diana a venit cu inițiativa de a crește vizibilitatea proiectului printr-o acțiune interactivă.

„Am început toate să lipim stickere cu The Atlas of Bodies prin Cluj-Napoca pentru a ajunge la cât mai mulți oameni. Printr-o postare pe pagină, i-am îndemnat pe cei care ne urmăresc să le găsească. Dacă a funcționat, urmează să vedem”, completează ea.

În viitor, fetele au planificată o serie intitulată „Your body remembers war” în care își propun să adune trei perspective diferite: cea a unui tinere femei din Ucraina, Rusia, respectiv România, pentru a evidenția modul în care războiului afectează oamenii atât la nivel fizic, cât și psihic.

May be an image of 1 person

May be an image of 1 person and outdoors

Iubirea de sine e și iubirea față de ceilalți. Mesajul studentelor la Cluj pentru cititori: „Nu e un act de narcisism”

Studentele nu privesc iubirea de sine ca pe un act de narcisism. Ele consideră că în momentul în care ne iubim pe noi așa cum suntem și ne îngrijim făcând sport, odihnindu-ne suficient, meditând și implicându-ne social, vom reuși să îi iubim și pe cei din jurul nostru.

„You are beautiful no matter what they say / Words can’t bring you down, oh no” (Ești frumos indiferent de ce spun alții / Cuvintele nu te pot doborî). Un bun reminder.

Versurile sunt culese din melodia <<Beautiful>> de la Christina Aguilera. Una dintre profesoarele dragi inimii mele ne-a recomandat-o în cadrul unui curs și de atunci o port cu mine în zilele mai puțin însorite” spune Cristina.

„Cu toții ne cărăm bagajul experiențelor (bune și rele), care ne-au format, așa cum putem mai bine. Poate n-ar strica să ne gândim – înainte să judecăm – la faptul că fiecare are o poveste în spate și motive despre care ceilalți habar nu au.

Să fim mai buni unii cu alții și să avem mereu în minte că nimic și nimeni nu e ceea ce pare a fi la o primă vedere”, menționează Diana.

„Cel mai valoros lucru pe care îl vei avea vreodată e corpul tău. Fii bun cu el. Ai mare grijă de el.

Ascultă-l și nu alerga după diete nebunești. Corpul tău simte tot și îți transmite semnale. Acceptă-l și iubește-ți imperfecțiunile pentru că ele îl fac unic”, punctează Zhan.

„Aș vrea să împărtășesc câteva idei preluate de la o Drag Queen, care m-a ajutat enorm în perioada actuală: <<Tu ești în control. Toate deciziile depind de tine când vine vorba de forma ta fizică sau ce fel de stil adopți. La finalul zilei, contează să ai încredere în tine, să te simți confortabil unde te afli în acel moment și să te expui cum îți dorești, indiferent de opinia privitorilor>>”, spune EriAnTi.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „de ce-ul nostru?”

Cum poți susține proiectul studentelor

The Atlas of Bodies este un manifest pentru aprecierea propriilor imperfecțiuni. Scopul este de a crea o legătură sănătoasă, de a reconecta oamenii la propriile corpuri, deoarece acestea au propria lor memorie și își reamintesc presiunile și gândurile negative la care au fost supuse de-a lungul timpului.

Studentele își propun să facă acest lucru printr-un scurt exercițiu de storytelling în care tinerele femei, și nu numai, descriu un episod din relația cu corpul lor, urmând ca EriAnTi să realizeze un design special care să le redea încrederea de sine. De asemenea, își doresc să adune o comunitate de susținere reciprocă în care oamenii să aibă libertatea de a-și exprima temerile, fricile și anxietățile.

Orice fel de susținere a paginii The Atlas of Bodies este de ajutor, iar confesiunile anonime, precum și întrebările sunt așteptate la adresa de mail atlasulcorpurilor@gmail.com.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident pe strada Lombului din Cluj-Napoca. Patru persoane, transportate la spital

Publicat

accident

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, sâmbătă seara, la un accident rutier pe str. Lombului din municipiul Cluj-Napoca în care au fost implicate două mașini. La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj.

În momentul sosirii echipajelor operative un bărbat era blocat în autoturism și a necesitat intervenția pompierilor cu echipamentele specifice pentru a putea fi extras în siguranță. La locul accidentului au mai fost consultate încă trei persoane, respectiv două tinere, în vârstă de 17 și 19 ani, și un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani.

”Toate cele patru persoane au fost transportate la spital pentru investigații și tratamente de specialitate. Conform primelor evaluări acestea erau în stare de conștiență și cooperante”, au spus pompierii.

accident

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Neluțu Sabău, după eșecul ”U” Cluj cu Dinamo: Foarte, foarte dezamăgit. Am observat indiferență și nepăsare la unii jucători

Publicat

Sabău

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, s-a declarat foarte dezamăgit de înfrângerea din meciul de sâmbătă de acasă, de pe Cluj Arena, disputat cu Dinamo București, scor 2-4. 

”Sunt foarte, foarte dezamăgit pentru că, ca jucător, trebuie să arăți un pic de orgoliu, de ambiție, mai ales că joci acasă, ești respectat la acest club, vin atât de mulți oameni. Accepți să pierzi un joc, dar să fii atât de clar dominat la capitolul determinare, implicare din punct de vedere emoțional, din punct de vedere fizic. Trebuie să ai un pic de mândrie ca jucător.

Am fost dominați la capitolul fotbal, chiar dacă în prima repriză am reușit să stăm bine în teren, am reușit să și înscriem. Foarte ușor am primit golul egalizator, la fel și al doilea putea fi evitat. A doua repriză, inexisteți, fără reacție.

Se vede clar diferența individuală la mijlocul terenului a celor de la Dinamo, care știu să joace fotbal.

Cu toții suntem afectați, supărați”, a spus Sabău.

Indiferență și nepăsare la unii jucători

Acesta a precizat că i-a felicitat pe jucătorii săi în alte meciuri când a fost cazul, dar a remarcat acum o anumită indiferență la anumiți jucători și chiar nepăsare.

”Sunt jucători care sunt incapabili să lupte pentru această echipă. Dacă eram jucător mie îmi era rușine să arăt așa, Mă voi baza doar pe acei jucători care știu că dau totul, restul pentru mine nu mai contează”, a conchis Ioan Ovidiu Sabău.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „U” Cluj – Dinamo, 2-4. „Studenții” RESUSCITEAZĂ „câinii”

Publicat

galerie u

Universitatea Cluj a deschis „balul” etapei a 4-a din play-off-ul Superligii de fotbal, cu meciul împotriva lui Dinamo. Clujenii erau pe locul 4 în timp ce bucureștenii ocupau ultimul loc, fără nicio victorie. După un meci în care „U” a jucat foarte slab, Dinamo reușește o victorie categorică, 2-4, goluri marcate de Macalou (min.13) și Blănuță (min.44), respectiv Perica (min.24 și 32), Selmani (min.45+2) și Simion (min.59 – autogol).

u

VIDEO FOTO. „U” Cluj – Dinamo, 2-4. „Studenții” RESUSCITEAZĂ „câinii”

Echipele de start:

„U” Cluj (4-1-4-1): Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – Codrea – Macalou, Simion, Fabry, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Rață, Oaidă, Bic, Silaghi, Bota, Opriș, Bettaieb, Miranyan, D. Moldovan
Absenți: Van der Werff, Cristea, Nistor (accidentați)
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

Dinamo (4-3-3): Golubovic – Sivis, Mărginean, Opruț, Luna – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Perica, Selmani
Rezerve: Roșca, A. Stoian, Pașcalău, Abdallah, C. Soare, C. Costin, Al. Pop
Absenți: Homawoo, Politic, Caragea, Licsandru (accidentați)
Antrenor Zeljko Kopic

Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraș) / Asistenți: Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe), Stelian Slabu (Brașov)
Arbitru VAR: Viorel Flueran (Craiova) / Asistent VAR: Florin Mazilu (Satu Mare)

u

Primele cinci minute ale meciului a găsit echipa clujeană călare pe „câini”. Apoi, Dinamo a reușit să mai iasă din propria jumătate.

Primul șut pe poartă vine în min.11, când Thiam trage pe lângă. În min.13, Macalou, bine lansat de Fabry, reușește să înscrie pentru 1-1.

u

În min.23, Thiam îl întinde pe Golubovic și apoi Macalou îl evidențiază cu o lovitură de cap. La faza imediat următoare, Perica profită de o respingere în față a lui Gertmonas după un șut al lui Gnahore și egalează.

„U” acuză șocul și în min.32, același Perica face dubla cu o lovitură de cap, după o centrare excelentă a lui Sivis, centrare la care Masoero a fost spectator și pentru Artean, gravitația a fost prea mare.

u

În min.44, Thiam centrează perfect pentru Blănuță, până atunci invizibil, și acesta înscrie cu o lovitură de cap, pentru 2-2. În minutele de prelungire ale primei reprize, Selmani înscrie superb din colțul careului de 16m, pentru 2-3.

u

Repriza a doua a fost una în care Dinamo a arătat că poate lua și puncte, chiar dacă n-au ce face cu ele, iar „U” Cluj a dovedit că, atunci când vor, pot pierde niște puncte care le-ar fi prins bine.

Cei care mai înscriu o dată sunt bucureștenii, în min.59, prin clujeanul Simion, de care se lovește mingea respinsă cu piciorul de Gertmonas. În rest, încă două ocazii mari ale dinamoviștilor, plus aproape o ocazie a clujenilor, prin Codrea.

Dinamo obține prima victorie în play-off, tocmai în fața „prietenilor” de la „U” și sar peste Rapid.

Notele Cluj24:

Gertmonas 5 – Boboc 5, Masoero 5, Artean 5, Chipciu 6 – Codrea 6 – Macalou 6, Simion 6, Fabry 6, Thiam 7 – Blănuță 6,
Oancea, Rață, Bettaieb 5, Miranyan

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Magia muzicii lui Ceaikovski, la lumina lumânărilor, în sala Auditorium Maximum Cluj-Napoca

Publicat

Ceaikovski

Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca s-a transformat, sâmbătă seara, într-un spațiu al emoției, în condițiile în care a avut loc concertul Multisenzorial Ceaikovski. ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci” au adus în fața publicului o experiență unică, care a depășit tiparul unui concert clasic, devenind o călătorie bazată pe cele trei simțuri: miros, văz, peste 3500 de lumânări fiind amplasate în sală, și auz.

Pe scenă, violonista Diana Jipa, acompaniată de Ansamblul Sebastian, a dat viață unora dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului rus – ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci”.

Însă ceea ce a făcut seara cu adevărat specială a fost modul în care muzica a fost însoțită de mii de lumânări electrice  răspândite în întreaga sală, creând o atmosferă intimă, caldă.

Fiecare piesă a fost însoțită de o coregrafie subtilă de lumini, care a accentuat momentele de tensiune, de visare din partiturile lui Ceaikovski. A fost o seară în care muzica s-a simțit nu doar cu urechile, ci și cu inima.

Cine sunt organizatorii?

Evenimentul face parte dintr-o serie națională de spectacole muzicale concept organizate de echipa Multisenzorial. Membrii acesteia sunt cunoscuți pentru modul creativ în care reinventează întâlnirea cu muzica clasică, oferind concerte în locații inedite, într-o atmosferă senzorială care implică lumina, spațiul și emoția.

Seria „Multisenzorial” a debutat în 2023 și a fost prezentă în orașe precum Oradea, Iași, Timișoara și București. În fiecare ediție, artiștii colaborează pentru a aduce lucrări celebre – de la Ceaikovski la Vivaldi.

Andreea Ungur

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate