ADMINISTRAȚIE
FOTO. 101 arbori noi vor fi plantați pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”. 3 milioane euro pentru revitalizare urbană
Stadiul lucrărilor la platoul Sălii Sporturilor este de 82%, anunță primarul Emil Boc, care a făcut o verificare în teren. A început și plantarea copacilor.
Investiția este de peste 3 milioane euro pentru revitalizare urbană pe acest segment, ceea ce înseamnă noi suprafețe pietonale ample, piste de biciclete, 101 arbori noi, iluminat public eficient sau mobilier urban.
Termenul de finalizare a lucrărilor este sfîrșitul lunii mai.
101 arbori noi vor fi plantați pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”. 3 milioane euro pentru revitalizare urbană
„Astăzi, împreună cu dl viceprimar Dan Ștefan Tarcea și colegii mei din primărie, am verificat stadiul lucrărilor la proiectul <<Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului: zona 3 – Platoul Sălii Sporturilor Horia Demian>>, investiție de peste 3 milioane euro pentru acest segment. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020”, a transmis Emil Boc.
Zona platoului Sălii Sporturilor, adiacentă Luncii Someșului, este gândită pentru a se integra în proiectul mai amplu „Rethinking Someș” care vizează revitalizarea malurilor Someșului și a Parcului Armătura.
Primarul a prezentat și evoluția spațiului public din zona Platoului Sălii Sporturilor „Horia Demian”:
- Suprafețe pietonale: Inițial – 0 mp; după finalizarea proiectului – 7919 mp
- Alei pietonale: Inițial – 273 ml; după finalizarea proiectului – 50,87 ml
- Piste velo: Inițial – 0 ml; după finalizarea proiectului – 318 ml
- Suprafețe carosabile: Inițial – 12.024 mp; după finalizarea proiectului – 2670,58 mp
- Zone verzi: Inițial – 1396 mp; după finalizarea proiectului – 2954 mp
- Arbori: Inițial – 12 buc; plantări noi în proiect – 101 buc;
- Parcări: Inițial – 320; după finalizarea proiectului – 41 (10 pt. autocar și 31 pt. mașini)
- Stații de încărcare biciclete și trotinete electrice: Inițial – 0 buc; după finalizarea proiectului – 6 buc (cu 4 prize fiecare)
Pe o suprafață de aproximativ 14.750 mp sunt realizate:
–
- Lucrări de terasamente, demontări elemente existente (borduri, mobilier, sisteme de iluminat), demolări suprafețe pietonale existente;
- Lucrări de realizare a sistemelor rutiere (suprafețe de călcare): suprafețe pietonale realizate din plăci de granit, benzi pentru biciclete cu asfalt colorat, granit, beton cu strat superior din pietriș; borduri din granit
- Lucrări de realizare a spațiilor plantate: plantări de arbori (specii adaptate la mediul urban, distribuite în funcție de tipul spațiului public), suprafețe nesigilate (pământ vegetal / arbuști / pajiști)
- Echipamente și dotări: mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, parcări biciclete, pavilion de alimentație publică etc.)
- Lucrări de montare a stațiilor de încărcare pentru autoturisme, biciclete și trotinete electrice
- Lucrări de realizare a rețelelor electrice și de curenți slabi: modernizare și eficientizare sistem de iluminat public – aparate de iluminat cu sursă LED, sistem de telegestiune – componente de comunicație wireless (permite programarea pentru funcționare pe diverse niveluri de putere și diferite paliere orare)
- Lucrări de realizare a rețelei apă-canal (racorduri la rețeaua de alimentare cu apă și la canalizarea pluvială)
- Lucrări de sistematizare verticală: Racord vertical între strada Splaiul Independenței și zona pietonală propusă, prin intermediul unui sistem de trepte, precum și remodelarea terenului în zonei adiacente malului, pentru facilitare acces pietonal.
Constructor și proiectant este Asocierea SC Nord Conforest S.A. – SC Costin şi Vlad Birou de proiectare S:R.L. Valoarea atribuită a contractului de proiectare și execuție lucrări este de 15.467.646,10 lei cu TVA.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Rezultate parțiale ale alegerilor parlamentare. PSD conduce clasamentul electoral, urmat de AUR și PNL
După centralizarea a peste 87% din secțiile de votare, PSD își menține poziția de lider în preferințele alegătorilor, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. În urma sa, AUR își consolidează locul doi, urmată de PNL și USR.
Situația la Senat arată că PSD râmâne partidul cu cele mai multe voturi, urmat de AUR, PNL și USR. De asemenea, PSD este în continuare pe primul loc la Camera Deputaților, urmat de AUR, PNL și USR.
După centralizarea datelor din peste 87% dintre secții de votare, clasamentul arată în felul următor:
Rezultate parțiale la nivel național – Camera Deputaților
- Partidul Social Democrat – 23,47%
- Alianța pentru Unirea Românilor – 17,51%
- Partidul Național Liberal – 14,02%
- Uniunea Salvați România – 10,98%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 7,15%
- Partidul S.O.S. România – 6,79%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,88%
Rezultate parțiale la nivel național – Senat
- Partidul Social Democrat – 23,94%
- Alianța pentru Unirea Românilor – 17,89%
- Partidul Național Liberal – 14,59%
- Uniunea Salvați România – 11,01%
- Partidul S.O.S. România – 7,22%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 7,21 %
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,78%
La nivelul județului Cluj, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, cei mai mulți alegători au votat cu Partidul Național Liberal, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor, după procesarea a peste 75% din procesele verbale.
După procesarea a 75,52% din procesele verbale pentru Senat și a 75,82% din cele pentru Senat, în județul Cluj rămâne fruntaș PNL, urmat de AUR și de PSD.
Rezultate parțiale județul Cluj – Senat
- Partidul Național Liberal – 20,49%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 16,22%
- Partidul Social Democrat – 14,30%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 13,65%
- Uniunea Salvați România – 12,92%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,86%
Rezultate parțiale județul Cluj – Camera Deputaților
- Partidul Național Liberal – 19,11%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 16,31%
- Partidul Social Democrat – 14,66%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 13,46%
- Uniunea Salvați România -12,75%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,46%
Candidatul independent Sabin Sărmaș are, până acum, 2,54% din voturile pentru Camera Deputaților.
Procesele verbale din localitățile din zona metropolitană a Cluj și din municipiul Cluj-Napoca rămân în continuare sub nivelul de procesare a celorlalte procese verbale, până la această oră, față de localitățile din mediul urban mic și din mediul rural.
EVENIMENT
Alegeri parlamentare 2024. Rezultate PARȚIALE la nivel național după numărarea a 44% din voturi
Duminică, 1 decembrie, s-au desfășurat în România alegeri parlamentare. Prezența la vot la nivel național a fost de 52,49%, adică peste 10 milioane de alegători.
În urma procesării a 44% din voturi, rezultatele la nive național sunt următoarele:
Alegeri parlamentare 2024. Rezultate PARȚIALE la nivel național după numărarea a 44% din voturi
Senat
Partidul Social Democrat 24,1%
Alianța pentru Unirea Românilor 17,85%
Partidul Național Liberal 13,89%
Uniunea Democrată Maghiară din România 10,96%
Uniunea Salvați România 9,16%
Partidul S.O.S. România 7,11%
Partidul Oamenilor Tineri 5,4%
Camera Deputaților
Partidul Social Democrat 23,58 %
Alianța pentru Unirea Românilor 17,45 %
Partidul Național Liberal 13,58 %
Uniunea Democrată Maghiară din România 9,78 %
Uniunea Salvați România 9,46 %
Partidul S.O.S. România 6,71 %
Partidul Oamenilor Tineri 5,70 %
EVENIMENT
Alegeri parlamentare 2024. REZULTATE PARȚIALE pe județul Cluj, după numărarea a peste 40% din secții
Rezultatele parțiale după numărarea voturilor din peste 40% din secțiile din județul Cluj arată că Partidul Național Liberal conduce clasamentul atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. PNL e urmat de AUR și de UDMR, la nivelul județului Cluj.
După numărarea voturilor din 41,10% de secții la Camera Deputaților și 40,65% de secții la Senat, clasamentul pe județul Cluj le arată în fruntea clasamentului pe PNL, AUR și UDMR.
Rezultate parțiale în județul Cluj – Senat
- Partidul Național Liberal – 19,87%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 18,20%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 17,77%
- Partidul Social Democrat – 15,96%
- Uniunea Salvați România – 7,72 %
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,85 %
- Partidul S.O.S. România -5,51 %
Rezultate parțiale în județul Cluj – Camera Deputaților
- Partidul Național Liberal – 18,78%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 18,36%
- Uniunea Democrată Maghiară Din România – 17,57%
- Partidul Social Democrat – 16,44%
- Uniunea Salvați România – 7,62%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,52%
- Partidul S.O.S. România – 5,29%
Candidatul independent Sabin Sărmaș are, până acum, doar 1,41% din voturile exprimate pentru Camera Deputaților, în județul Cluj.
Menționăm că majoritatea secțiilor a căror voturi au fost procesate până în prezent sunt cele din mediul rural, cu un număr mai mic de alegători. Printre localitățile cu 100% din voturi numărate se numără Sânmărtin, Fizeșu Gherlii, Sic, Buza, Geaca sau Pălatca.
În municipiul Cluj-Napoca, voturile din doar 7 din cele 148 de secții de vot au fost procesate.