Connect with us

EVENIMENT

FOTO. 10.000 de detectoare au ajuns în locuințele românilor din 20 de județe, pentru a le proteja viața și bunurile

Publicat


detector

Peste 7.500 de detectoare de fum și 2.500 de monoxid de carbon au fost distribuite, gratuit, către familii din 20 de județe în cadrul campaniei „Detector pentru viață”, derulată în perioada martie-mai 2024, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, încheiat între E.ON, Delgaz Grid, Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.).

Detectoarele au fost donate de E.ON și Delgaz Grid și au fost distribuite în teritoriu prin intermediul inspectoratelor județene pentru situații de urgență către familii din 479 localități din județele: Alba, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

Pornind de la statisticile îngrijorătoare potrivit cărora în România au loc, în medie, 18 incendii pe zi, soldate cu numeroase pagube materiale, victime și chiar pierderi de vieți omenești, campania „Detector pentru viață” și-a propus să evidențieze importanța montării în locuințe a detectoarelor de fum, de monoxid de carbon și a celor de gaz.

Rol de avertizare

Aceste dispozitive, simplu de montat, au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate și pot face diferența între un incident minor și o tragedie.

Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești.

Salvați de detectorul de fum

„M-am bucurat să văd că această campanie și-a demonstrat importanța și eficiența încă de la debut și aș da ca exemplu cazul unei familii din județul Timiș în locuința căreia, în luna aprilie, a izbucnit un incendiu cauzat de un scurtcircuit electric.

Cei din casă, printre care și copii, au fost avertizați și, practic, salvați de detectorul de fum care tocmai fusese montat acolo de către pompierii de la I.S.U. Timiș în cadrul acestui demers comun.

Nu vreau să îmi imaginez ce s-ar fi putut întâmpla în lipsa acestui dispozitiv și de aceea cred că acest proiect comun cu D.S.U. și I.G.S.U. trebuie continuat, pentru că se dovedește că astfel putem salva vieți”, afirmă Volker Raffel, CEO E.ON România.

Siguranța locuinței

„Prin instalarea detectoarelor de fum și monoxid de carbon în locuințe avem oportunitatea nu doar de a preveni eventuale tragedii, ci și de a ne educa și mobiliza populația în direcția unei conștientizări sporite a importanței măsurilor de precauție. Acestea au fost principalele motive pentru care noi, alături de partenerii noștri E.ON și Delgaz Grid, am inițiat și derulat această campanie, menită în a salva vieți.

Este esențial să înțelegem că siguranța în propria locuință începe cu acțiuni preventive simple, dar eficiente.

Sunt convins că această campanie, care a ajuns astăzi la final, nu este una singulară, acest parteneriat va continua și prin alte acțiuni preventive care vor contribui, în final, la îndeplinirea unui obiectiv crucial pentru țara noastră, și anume crearea unei societăți reziliente”, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al D.S.U.

Soluție simplă

„Montarea detectoarelor de fum și de monoxid de carbon în propria locuință este soluția simplă și la îndemâna oricui, pentru siguranța individuală și colectivă.

Beneficiile acestor tipuri de dispozitive sunt reale, semnalând,  în fază incipientă, o stare de pericol. Apreciez și salut sprijinul acordat de partenerii noștri pentru implementarea acestui proiect curajos și inedit, pentru un plus de siguranță în casele românilor.

Adresez mulțumiri și cetățenilor care au înțeles importanța dotării locuinței cu aceste echipamente și care au dat dovadă de responsabilitate și deschidere în tot acest demers.

Prin puterea exemplului, contribuim la dezvoltarea comportamentului preventiv în rândul comunităților și reușim să construim, pas cu pas, o societate în siguranță”, a afirmat inspectorul general al I.G.S.U, general Dan-Paul Iamandi.

Campanii de 12 ani

E.ON, Delgaz Grid, D.S.U. și I.G.S.U. derulează de 12 ani campanii naționale de informare și conștientizare a consumatorilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim despre electricitate sau despre gaze naturale, iar mesajele acestora au ajuns anual la milioane de români.

În urma campaniilor comune desfășurate în cadrul parteneriatului  „Împreună pentru siguranță”, dar și a investițiilor derulate consecvent, an de an, de către Delgaz Grid pentru modernizarea infrastructurii de distribuție, frecvența incidentelor de acest tip a scăzut semnificativ.

Astfel, între 2013-2023, în rețeaua de distribuție a Delgaz Grid, s-a redus cu mai mult de jumătate numărul exploziilor, anual înregistrându-se, în medie, 16 astfel de incidente, față de 36 produse în perioada 2007-2012, adică intervalul de dinaintea încheierii parteneriatului cu I.G.S.U.

Și numărul victimelor a scăzut cu aproape 35%, iar cel al persoanelor decedate cu aproape 44%.

Intoxicații cu monoxid de carbon

În ceea ce privește intoxicațiile cu monoxid de carbon, media anuală a ultimilor 12 ani este de 16 evenimente comparativ cu 41 în perioada 2007-2012, reprezentând o reducere de peste 60%.

De asemenea, numărul victimelor afectate de intoxicații a scăzut cu 67%, la fel și cel al persoanelor decedate.

Cauzele principale ale exploziilor produse în zona de activitate a Delgaz Grid rămân manevrarea greșită a aparatelor alimentate cu gaz sau improvizațiile la instalațiile interioare. În cazul intoxicațiilor, cauza principală o reprezintă monoxidul de carbon acumulat în încăperi, în principal ca urmare a neevacuării sau evacuării insuficiente a gazelor arse prin coșuri de fum neetanșe sau obturate, dar și urmare a folosirii aragazului pentru încălzirea locuințelor.

Parteneriat E.ON – IGSU

Parteneriatul „Împreună pentru siguranță” a fost încheiat între I.G.S.U și E.ON România în luna septembrie 2012.

În primii ani de colaborare au fost realizate campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conștientizării pericolelor la care sunt expuși copiii lăsați singuri sau nesupravegheați în casă, urmată de „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea și-au propus nu doar să informeze și să sensibilizeze populația, ci și să schimbe, în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie.

De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne și derulată la nivel național prin I.G.S.U.

În anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale, cele două părți au inițiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populației cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.

Campaniile RISC

Campaniile R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!” și „Siguranța nu e un joc de noroc!” au continuat în anul 2017, mesajele principale fiind curățarea coșurilor de fum cu firme specializate/coșari specializați și montarea detectoarelor de incendiu și de gaz în locuința proprie.

Tot în 2017a fost lansat proiectul România Sigură, mesajul preventiv pentru reducerea riscurilor odată cu folosirea surselor de energie  fiind transmis constant publicului prin intermediul platformelor social media.

O nouă campanie a fost inițiată în 2018, sub egida R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”, iar obiectivul de bază al acesteia a urmărit conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul scăpărilor de gaz în locuințe.

Copiii rămân categoria cea mai vulnerabilă, iar conștientizarea adulților cu privire la responsabilitatea ce le revine în ceea ce privește respectarea măsurilor de siguranță în locuințe a devenit dezideratul principal al campaniei naționale „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, lansată în anul 2020.

Alte campanii

În perioada 2021-2022 au fost inițiate trei proiecte speciale dedicate canalelor social media – Lecții despre Siguranță cu Taticool și Prințesa Sofia (cu clipuri video dedicate copiilor), Podcast #SigurdeAscultat (despre siguranța copiilor) și #SafeSummerSports– în care, cu ajutorul influencerilor de pe TikTok, au fost transmise mesaje preventive dedicate tinerilor, pentru a evita electrocutările în apropierea stâlpilor de înaltă tensiune sau prin urcarea pe trenuri.

Tot în această perioadă au fost continuate campaniile „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”.

„De tine depinde să schimbi povestea. Viața este mai importantă!” este mesajul principal al campaniei din anul 2023 care își propune să reamintească faptul că fiecare este responsabil de siguranța sa, dar în aceeași măsură și de cea a membrilor familiei, apropiaților sau chiar vecinilor, care nu mai pot acorda atenția cuvenită prevenirii riscurilor.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție de energie electrică și gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienți, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

Despre I.G.S.U

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U) a fost înfiinţat în data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protecţiei Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonată Ministerului Administraţiei şi Internelor. La nivel naţional, I.G.S.U coordonează toate organizaţiile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă, în concordanţă cu principiile existente pe plan internaţional, specifice ONU, NATO, UE şi altor organisme la care România este parte.

Despre D.S.U

Departamentul pentru Situații de Urgență este structură operaţională fără personalitate juridică a MAI, cu atribuţii de coordonare, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea şi coordonarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor (UPU/CPU).

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. O experiență de voluntariat internațională cu AIESEC: „Am câștigat prietenii pe viață și experiențe minunate!”

Publicat

AIESEC este o organizație de tineri internațională, care oferă tinerilor de pretutindeni oportunitatea de a călătorii și a explora diverse culturi prin proiecte și programe internaționale.

Cu AIESEC aceștia au șansa de a se dezvolta personal, de a-și dezvolta abilitățile de leadership, de a forma legături strânse de prietenie cu oameni din diferite colțuri ale lumii și de a-și lăsa amprenta asupra lor.

Cine e Elif?

Elif a venit din Turcia în Târgu-Mureș printr-un program de voluntariat, deoarece era atrasă de ideea de a munci, dar și de a avea oportunitatea să cunoască o cultură nouă.

Elif a aflat de AIESEC și de această oportunitate pe grupul facultății la care studiază. S-a alăturat programului de voluntariat datorită dorinței sale arzătoare de a participa în astfel de proiecte, iar când a auzit despre AIESEC și faptul că poate veni să viziteze România și să facă voluntariat, a spus că nu poate să rateze o astfel de șansă.

Ea se pricepe foarte bine la a învăța limbi străine, fie din seriale, fie din călătorii, iar acest lucru a determinat-o să își ia inima în dinți și să pornească în această călătorie unică.

O experiență cu suișuri și coborâșuri

A ales să facă parte din proiectul Global Classroom pentru a interacționa cu copiii din România. Experiența sa alături de cei din AIESEC a fost una foarte frumoasă după spusele ei, cu suișuri și coborâșuri, înconjurată de persoane dornice să fie alături de ea și care au încurajat-o să continue mereu.

Din momentul în care a pășit în România, membrii organizației au întâmpinat-o cu mult entuziasm și, au ajutat-o cu tot ce a avut nevoie de la actele necesare, până la cazare. A fost însoțită în primele zile ale proiectului pentru a nu se simți singură.

Pe lângă toate acestea, în timpul ei liber s-a distrat împreună cu ceilalți voluntari veniți din Thailanda, Egipt, Portugalia și membrii AIESEC. Au vizitat împreună Cluj-Napoca și Târgu-Mureș. Au încercat mâncăruri tradiționale și au luat parte la diferite activități și evenimente precum Global Village, unde toți voluntarii din această vară s-au unit pentru a împărtăși cu clujenii, culturile și tradițiile lor.

Până la finalul perioadei de voluntariat, Elif a rămas plăcut surprinsă de țara noastră, de oamenii care fac parte din ea și de calitatea experienței sale de voluntariat, dorindu-și să se implice în continuare în oportunitățile oferite de AIESEC.

Proiectul Global Classroom

Global Classroom este un proiect internațional de voluntariat care oferă tinerilor oportunitatea de a impacta diferite țări și comunități din lume, pe o durată de circa 6 săptămâni.

Participanții au posibilitatea de a se dezvolta, deoarece activitățile din cadrul proiectului le asigura un mediu provocator în care abilități precum cele de comunicarea interculturală, leadership-ul, rezolvarea problemelor și munca în echipă, sunt puse la încercare.

Elif a ajutat prin a gestiona activitățile din timpul liber al copiilor. Aceasta le-a organizat în așa fel încât să le atragă atenția. Fiecare zi avea o tematică specifică, iar Elif a încercat să creeze activități care să se potrivească. A organizat meciuri de fotbal amicale și multe alte spații de recreere adecvate pentru ei.

De asemenea, Elif și ceilalți voluntari au organizat și activități mai liniștite, precum Sudoku sau jocuri de cuvinte pentru a le dezvolta gândirea critică și atenția. Elevii s-au atașat repede de Elif, toți fiind mereu respectuoși și implicați în toate activitățile de învățare non-formală. Acest lucru i-a oferit foarte multă încredere în sine și a ajutat-o să se acomodeze mult mai ușor cu noul mediu.

Ce a învățat Elif din proiect?

Elif a dezvoltat, pe lângă abilitățile de comunicarea interculturală, leadership, rezolvarea problemelor și munca în echipă, și o serie de competențe personale esențiale. A învățat să fie mai răbdătoare, atât în relațiile cu cei din jur, cât și în ceea ce privește munca sa.

Acest lucru i-a permis să fie mai eficientă cu provocările pe care le-a întâlnit și să își îmbunătățească performanțele profesionale. De asemenea, a învățat să iasă din zona sa de confort și să abordeze viața de zi cu zi cu mai mult curaj.

Cel mai important lucru pe care Elif l-a îmbunătățit pe parcursul experienței este gestionarea anxietătii. Global Classroom a fost oportunitatea perfectă de a se confrunta cu anxietatea, iar în cele șase săptămâni pe care le-a petrecut în România, a reușit să își atingă potențialul. Acum poate să abordeze orice situație cu mai mult calm și încredere.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul, locul 2 între cele mai atractive oraşe din România pentru a locui

Publicat

Cluj-Napoca se poziționează pe locul doi în topul celor mai atractive orașe pentru locuit din România, fiind surclasat de Brașov.

Cluj-Napoca se află pe locul secund în topul celor mai atractive orașe pentru locuit, fiind surclasat de Braşov şi urmat de Oradea, conform Indexului de Atractivitate Urbană realizat de Institutul pentru Oraşe Vizionare (IOV), scrie Agerpres.

Cluj-Napoca, al doilea oraș în preferințele românilor

Potrivit rezultatelor studiului, Braşov este considerat cel mai atractiv oraş din România pentru locuire, obţinând cele mai bune scoruri la ambele dimensiuni (atractivitate şi performanţă urbană), în timp ce Cluj-Napoca se clasează pe locul doi, urmat de Oradea, Sibiu şi Timişoara.

„Opţiunile de petrecere a timpului liber au cea mai mare importanţă relativă în percepţia atractivităţii unui oraş. De asemenea, analiza a arătat o corelaţie semnificativă între componenta de ‘Vibraţie/˜Divertisment’ din Indexul de Performanţă şi componentele atractivităţii, cum ar fi intenţia de mutare şi calitatea vieţii, subliniind astfel legătura strânsă dintre percepţia publicului şi datele obiective despre oraşe”, a declarat Florian Filat, director executiv al Institutului pentru Oraşe Vizionare şi coordonator al Indexului de Atractivitate Urbană şi al Indexului de Performanţă Urbană.

Capitala, abia pe locul 7

Topul primelor zece poziţii al celor mai atractive oraşe pentru locuire din România este completat de Constanţa, Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia şi Piatra Neamţ.

Analiza a inclus şi evaluarea a 11 factori care influenţează atractivitatea unui oraş pentru mutare/locuire. În context, oportunităţile de petrecere a timpului liber s-au dovedit a avea cea mai mare importanţă relativă în explicarea atractivităţii, depăşind chiar şi factori tradiţionali, precum locurile de muncă bine plătite sau infrastructura de bază.

Intenția de mutare și calitatea vieții, printre factorii luați în calcul

City Index este un instrument ce analizează evoluţia urbană a celor 41 de municipii reşedinţă de judeţ. Scorul final de atractivitate al fiecărui oraş a fost calculat ca media dintre scorul de intenţie de mutare şi calitatea vieţii. Indexul evaluează atractivitatea oraşelor la intersecţia a două dimensiuni-cheie: intenţia de mutare şi percepţia calităţii vieţii în oraşe – măsurate printr-o cercetare online realizată de AHA Moments, în perioada aprilie-mai 2024, pe un eşantion de 1.200 de respondenţi la nivel naţional.

Indexul de Atractivitate Urbană completează Indexul de Performanţă Urbană, lansat de IOV în iunie 2024, bazat pe date statistice.

Metodologia utilizată combină date statistice oficiale din diverse surse: Institutul Naţional de Statistică şi ministere, evaluări calitative ale rezidenţilor şi turiştilor obţinute de pe platforme ca TripAdvisor şi Google Places, în perioada 2022 -2023.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Valentin Naumescu: Politica din România, intrată în zodia lipsei de soluții

Publicat

Valentin Naumescu portofoliul

„Cel mai rău nu este neapărat să ai o conducere politică de care ești nemulțumit sau care ți-a trădat valorile și principiile pentru care ai votat-o, deși evident că asta îți lasă un gust amar. Cel mai rău nu este să vezi că tu, ca alegător, nu ai contat deloc, ci doar binele lor personal a fost determinant”, scrie profesorul clujean Valentin Naumescu pe centrulpolitic.ro.

Cel mai rău nu este să constați că tot ce îi interesează pe politicieni este un nou mandat. Cel mai rău, de departe, este să îți dai seama, cu luciditate, că nu există soluții și să realizezi că nici măcar nu mai ai ce aștepta de la alegerile care vin.

„Partidele sunt slabe și dezamăgitoare”

Când se instalează lipsa de speranță că, teoretic cel puțin, ar putea urma o alternanță la putere care să însemne o mare diferență în bine, o schimbare pozitivă a politicii („sustenabilă”, cum se spune european), nici măcar campania electorală nu mai reprezintă o perioadă așteptată cu interes.

Partidele sunt slabe și dezamăgitoare, de o parte și de alta. „Stânga”, „dreapta”, sunt vorbe în vânt, niște etichete fără conținut sau cu încrucișări bizare și incoerente de idei, dintr-o parte în alta. Și nici n-ar fi acesta cel mai mare minus al partidelor. La fel, meritocrația politică sau credibilitatea conducerilor, împinse spre zero. Oportunismul este la cote de vârf. Cel mai rău este că partidele nu se mai reprezintă decât pe ele înseși (lideri, candidați, membri și rude, clientela). Asta se vede cel mai bine când începe vânătoarea de noi mandate, în care politicienii se calcă în picioare unii pe alții și fac treceri uluitoare de la o combinație la alta, orbiți de disperarea de a nu rămâne „fără coledzi”.

„Epoca Iohannis se încheie într-o derută generalizată”

Epoca Iohannis se încheie într-o derută generalizată, cu lideri care aveau înalte pretenții internaționale, planetare, căutându-și la final un mărunt job parlamentar, cu coaliții sulfuroase din care toți ar vrea să se sustragă la final ca să nu plătească oalele sparte, cu partide care au țipat insistent ani la rând că vor „fără penali în funcții publice” (nu se refereau la cei condamnați definitiv, căci asta nu ar fi fost nimic nou, ci la cei inculpați, trimiși în judecată etc.) dar care au renunțat brusc la principiu atunci când a fost vorba de „penalii” lor, fără să mai aștepte deciziile unei justiții decredibilizate la rândul ei, cu lideri și partide noi care ne promiseseră că vor schimba lumea dar după ce au ratat lamentabil pragul parlamentar fac mici combinații derizorii, doar-doar se salvează în parlament câțiva dintre fondatorii care au prins gustul mandatului de aleși ai poporului și care nu vor să se mai întoarcă „în producție” (cum se zicea pe vremuri), în fine, și cu o opțiune tot mai groasă numeric din ceea ce putem numi „noaptea minții”, care adună laolaltă frustrați, conspiraționiști, ipocriți, impostori, revoltați și mânioși, sau pur și simplu oameni naivi, pierduți în labirintul meschin al rețelelor sociale, care ajung să voteze fără să mai înțeleagă că își votează scufundarea și mai adâncă în mizerie, sau independenți care pescuiesc în ape tulburi și cred că acum le-a venit și lor timpul pentru „succes în politică”. Asta la capitolul parlamentare.

Candidații la prezidențiale, „oameni plați de partid, fără nicio meserie”

La prezidențiale, candidații care se anunță sunt fie oameni plați de partid, fără nicio meserie, doar niște activiști disciplinați care au avut răbdare zeci de ani, duși de valul susținerii interne și schimbării generațiilor și ajunși la un moment dat „șefii congregației” lor de interese, fie oameni cumsecade, care au făcut treabă bună în cariera lor profesională dar fără cine știe ce viziune articulată pentru țară (nu că ar fi fost în „job description” să o aibă) și care s-au trezit întâmplător în politică, fie „provinciali” în sensul intelectual al cuvântului, care zic și ei ceva acolo, „să fie bine, ca să nu fie rău”, amestecând gesturi și vorbe simpliste, din categoria „de toate pentru toți”, fie dușmani expliciți ai lumii, viziunii și ordinii politice în care ai crezut în ultimii 34 de ani și în care vrei să trăiești în continuare, fie pricepuți la vorbe goale dar peste care te aștepți să cadă în orice moment „scheletul din dulap”, dându-le jos stratul de vopsea de pe față, fie pur și simplu „duși cu pluta”. Cam aceasta este oferta 2024.

Puteți citi continuarea pe centrulpolitic.ro.

Valentin Naumescu este profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj-Napoca. 

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE FOTO. Femeie din Cluj-Napoca, dată dispărută. Ați văzut-o?

Publicat

O femeie de 47 de ani din Cluj-Napoca a fost dată dispărută, după ce a plecat de la domiciliu și nu s-a mai întors. Poliția face apel la publicul clujean pentru a o găsi.

O femeie din Cluj-Napoca a plecat de acasă și nu s-a mai întors, arată polițiștii clujeni, care fac apel la ajutorul clujenilor pentru a o găsi.

Femeie din Cluj-Napoca, dată dispărută

Femeia are 47 de ani și locuiește în municipiul Cluj-Napoca.

„La data de 26 septembrie 2024, în jurul orei 16.25, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că ANGHEL ADINA, în vârstă de 47 de ani, a plecat de la domiciliu din municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit”, a transmis IPJ Cluj.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1,60 m, păr șaten.

La momentul plecării aceasta purta un pantaloni negri și avea o geanta neagra cu dungi albe.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a mai arătat IPJ Cluj.

UPDATE

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a anunțat, joi seară, că femeia a fost depistată. Din cercetările preliminare nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax