EVENIMENT
FOTO. 10.000 de detectoare au ajuns în locuințele românilor din 20 de județe, pentru a le proteja viața și bunurile

Peste 7.500 de detectoare de fum și 2.500 de monoxid de carbon au fost distribuite, gratuit, către familii din 20 de județe în cadrul campaniei „Detector pentru viață”, derulată în perioada martie-mai 2024, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, încheiat între E.ON, Delgaz Grid, Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.).
Detectoarele au fost donate de E.ON și Delgaz Grid și au fost distribuite în teritoriu prin intermediul inspectoratelor județene pentru situații de urgență către familii din 479 localități din județele: Alba, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Pornind de la statisticile îngrijorătoare potrivit cărora în România au loc, în medie, 18 incendii pe zi, soldate cu numeroase pagube materiale, victime și chiar pierderi de vieți omenești, campania „Detector pentru viață” și-a propus să evidențieze importanța montării în locuințe a detectoarelor de fum, de monoxid de carbon și a celor de gaz.
Rol de avertizare
Aceste dispozitive, simplu de montat, au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate și pot face diferența între un incident minor și o tragedie.
Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești.
Salvați de detectorul de fum
„M-am bucurat să văd că această campanie și-a demonstrat importanța și eficiența încă de la debut și aș da ca exemplu cazul unei familii din județul Timiș în locuința căreia, în luna aprilie, a izbucnit un incendiu cauzat de un scurtcircuit electric.
Cei din casă, printre care și copii, au fost avertizați și, practic, salvați de detectorul de fum care tocmai fusese montat acolo de către pompierii de la I.S.U. Timiș în cadrul acestui demers comun.
Nu vreau să îmi imaginez ce s-ar fi putut întâmpla în lipsa acestui dispozitiv și de aceea cred că acest proiect comun cu D.S.U. și I.G.S.U. trebuie continuat, pentru că se dovedește că astfel putem salva vieți”, afirmă Volker Raffel, CEO E.ON România.
Siguranța locuinței
„Prin instalarea detectoarelor de fum și monoxid de carbon în locuințe avem oportunitatea nu doar de a preveni eventuale tragedii, ci și de a ne educa și mobiliza populația în direcția unei conștientizări sporite a importanței măsurilor de precauție. Acestea au fost principalele motive pentru care noi, alături de partenerii noștri E.ON și Delgaz Grid, am inițiat și derulat această campanie, menită în a salva vieți.
Este esențial să înțelegem că siguranța în propria locuință începe cu acțiuni preventive simple, dar eficiente.
Sunt convins că această campanie, care a ajuns astăzi la final, nu este una singulară, acest parteneriat va continua și prin alte acțiuni preventive care vor contribui, în final, la îndeplinirea unui obiectiv crucial pentru țara noastră, și anume crearea unei societăți reziliente”, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al D.S.U.
Soluție simplă
„Montarea detectoarelor de fum și de monoxid de carbon în propria locuință este soluția simplă și la îndemâna oricui, pentru siguranța individuală și colectivă.
Beneficiile acestor tipuri de dispozitive sunt reale, semnalând, în fază incipientă, o stare de pericol. Apreciez și salut sprijinul acordat de partenerii noștri pentru implementarea acestui proiect curajos și inedit, pentru un plus de siguranță în casele românilor.
Adresez mulțumiri și cetățenilor care au înțeles importanța dotării locuinței cu aceste echipamente și care au dat dovadă de responsabilitate și deschidere în tot acest demers.
Prin puterea exemplului, contribuim la dezvoltarea comportamentului preventiv în rândul comunităților și reușim să construim, pas cu pas, o societate în siguranță”, a afirmat inspectorul general al I.G.S.U, general Dan-Paul Iamandi.
Campanii de 12 ani
E.ON, Delgaz Grid, D.S.U. și I.G.S.U. derulează de 12 ani campanii naționale de informare și conștientizare a consumatorilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim despre electricitate sau despre gaze naturale, iar mesajele acestora au ajuns anual la milioane de români.
În urma campaniilor comune desfășurate în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, dar și a investițiilor derulate consecvent, an de an, de către Delgaz Grid pentru modernizarea infrastructurii de distribuție, frecvența incidentelor de acest tip a scăzut semnificativ.
Astfel, între 2013-2023, în rețeaua de distribuție a Delgaz Grid, s-a redus cu mai mult de jumătate numărul exploziilor, anual înregistrându-se, în medie, 16 astfel de incidente, față de 36 produse în perioada 2007-2012, adică intervalul de dinaintea încheierii parteneriatului cu I.G.S.U.
Și numărul victimelor a scăzut cu aproape 35%, iar cel al persoanelor decedate cu aproape 44%.
Intoxicații cu monoxid de carbon
În ceea ce privește intoxicațiile cu monoxid de carbon, media anuală a ultimilor 12 ani este de 16 evenimente comparativ cu 41 în perioada 2007-2012, reprezentând o reducere de peste 60%.
De asemenea, numărul victimelor afectate de intoxicații a scăzut cu 67%, la fel și cel al persoanelor decedate.
Cauzele principale ale exploziilor produse în zona de activitate a Delgaz Grid rămân manevrarea greșită a aparatelor alimentate cu gaz sau improvizațiile la instalațiile interioare. În cazul intoxicațiilor, cauza principală o reprezintă monoxidul de carbon acumulat în încăperi, în principal ca urmare a neevacuării sau evacuării insuficiente a gazelor arse prin coșuri de fum neetanșe sau obturate, dar și urmare a folosirii aragazului pentru încălzirea locuințelor.
Parteneriat E.ON – IGSU
Parteneriatul „Împreună pentru siguranță” a fost încheiat între I.G.S.U și E.ON România în luna septembrie 2012.
În primii ani de colaborare au fost realizate campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conștientizării pericolelor la care sunt expuși copiii lăsați singuri sau nesupravegheați în casă, urmată de „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea și-au propus nu doar să informeze și să sensibilizeze populația, ci și să schimbe, în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie.
De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne și derulată la nivel național prin I.G.S.U.
În anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale, cele două părți au inițiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populației cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.
Campaniile RISC
Campaniile R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!” și „Siguranța nu e un joc de noroc!” au continuat în anul 2017, mesajele principale fiind curățarea coșurilor de fum cu firme specializate/coșari specializați și montarea detectoarelor de incendiu și de gaz în locuința proprie.
Tot în 2017a fost lansat proiectul România Sigură, mesajul preventiv pentru reducerea riscurilor odată cu folosirea surselor de energie fiind transmis constant publicului prin intermediul platformelor social media.
O nouă campanie a fost inițiată în 2018, sub egida R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”, iar obiectivul de bază al acesteia a urmărit conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul scăpărilor de gaz în locuințe.
Copiii rămân categoria cea mai vulnerabilă, iar conștientizarea adulților cu privire la responsabilitatea ce le revine în ceea ce privește respectarea măsurilor de siguranță în locuințe a devenit dezideratul principal al campaniei naționale „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, lansată în anul 2020.
Alte campanii
În perioada 2021-2022 au fost inițiate trei proiecte speciale dedicate canalelor social media – Lecții despre Siguranță cu Taticool și Prințesa Sofia (cu clipuri video dedicate copiilor), Podcast #SigurdeAscultat (despre siguranța copiilor) și #SafeSummerSports– în care, cu ajutorul influencerilor de pe TikTok, au fost transmise mesaje preventive dedicate tinerilor, pentru a evita electrocutările în apropierea stâlpilor de înaltă tensiune sau prin urcarea pe trenuri.
Tot în această perioadă au fost continuate campaniile „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”.
„De tine depinde să schimbi povestea. Viața este mai importantă!” este mesajul principal al campaniei din anul 2023 care își propune să reamintească faptul că fiecare este responsabil de siguranța sa, dar în aceeași măsură și de cea a membrilor familiei, apropiaților sau chiar vecinilor, care nu mai pot acorda atenția cuvenită prevenirii riscurilor.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție de energie electrică și gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienți, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.
De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.
Despre I.G.S.U
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U) a fost înfiinţat în data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protecţiei Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonată Ministerului Administraţiei şi Internelor. La nivel naţional, I.G.S.U coordonează toate organizaţiile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă, în concordanţă cu principiile existente pe plan internaţional, specifice ONU, NATO, UE şi altor organisme la care România este parte.
Despre D.S.U
Departamentul pentru Situații de Urgență este structură operaţională fără personalitate juridică a MAI, cu atribuţii de coordonare, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea şi coordonarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor (UPU/CPU).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Viceprimarul Dan Tarcea: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”

Viceprimarul Dan Tarcea a dat asigurări clare: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”.
În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca, desfășurată miercuri, 23 aprilie 2025, consilierul local USR Paul Helmer a tras un semnal de alarmă cu privire la gradul scăzut de execuție bugetară înregistrat în primul trimestru al anului. Intervenția sa a avut loc la punctul 2a al ordinii de zi, dedicat aprobării execuției bugetului general al municipiului la data de 31 martie.
„Din ce am observat, este primul an în care nu avem trecut explicit care e gradul de realizare pe partea de venituri și cheltuieli în referatul de aprobare. Am făcut calculele și e vorba de 16,4% pe partea de venituri și 8,31% pe partea de cheltuieli, ceea ce ne duce la cele mai mici valori din ultimii cinci ani”, a declarat Helmer.
Clujenii și-au plătit taxele și impozitele într-un grad mare
Acesta a felicitat clujenii pentru gradul bun de colectare a taxelor și impozitelor: „Aș vrea să felicit clujenii că și-au plătit taxele și impozitele, astfel încât în anul acesta, să avem colectare pe partea de taxe și impozite, atât din partea persoanelor fizice, cât și din partea persoanelor juridice foarte bună”, a mai spus consilierul local.
Încasări slabe din PNRR în primul trimestru
Totodată, acesta și-a exprimat îngrijorarea privind atragerea fondurilor europene și naționale, mai ales în contextul în care, din cele 226 milioane de lei prognozate din PNRR pentru primul trimestru, s-au încasat doar 2 milioane.
„Un semnal de alarmă pe care vreau să îl trag este pe partea de atragere a fondurilor naționale și europene, unde, de exemplu, pe partea de alocări de sume din PNRR aferente componentei de împrumuturi, pe tot anul am prognozat 709 milioane de lei, iar pe primul trimestru, până la 31.03, 226 milioane, iar, după cum vedem, încasările au fost de doar 2 milioane, ceea ce înseamnă doar 1%. Corespunzător, pe partea de cheltuieli stăm la fel de prost pe zona aceasta. Aș vrea să vă întreb ce putem face să ne asigurăm că atragem, totuși, suficiente fonduri europene și bani de la bugetul național?”, a mai arătat Helmer.
„Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro”
În replică, viceprimarul Dan Tarcea a explicat că execuția bugetară se concentrează în a doua jumătate a anului și a dat asigurări ferme cu privire la atragerea fondurilor europene.
„Datele dumneavoastră sunt corecte. Execuția bugetară se întâmplă în partea a doua a anului. La începutul anului, avem restricții de bugetare, până se aprobă bugetul. Ce pot să îi asigur pe clujeni este că nu vom rata nici un ban european și niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca. Nu există niciun proiect din fonduri europene care să fie întârziat din motive imputabile Primăriei municipiului Cluj-Napoca, de aceea îi asigur pe clujeni că banii europeni îi vom atrage în proporție cât mai mare”, a spus Tarcea.â
Clujul, campion la atragerea de fonduri europene
Viceprimarul a amintit totodată că, între 2007 și 2021, Cluj-Napoca a fost lider național în atragerea fondurilor europene, surclasând inclusiv Capitala și sectoarele acesteia.
„Aș vrea să amintesc că în perioada 2007-2021, municipiul Cluj-Napoca a fost campion în atragerea fondurilor europene, am atras cele mai multe fonduri europene din întreaga Românie, depășind sectoarele și Capitala României”, a mai arătat viceprimarul.
EVENIMENT
O fundație a UDMR a cumpărat o vilă de lux, cu vedere la Parcul Central din Cluj-Napoca, cu peste 9 milioane de euro

Fundația pentru Școală a UDMR (Iskola Alapítvány) a plătit 9,1 milioane de euro pentru o impozantă vilă din centrul Clujului, cu vedere spre Parcul Central.
Publicația maghiară Átlátszó Erdély scrie că Fundația pentru Școală fondată de UDMR a achiziționat o vilă pe patru niveluri, cu o suprafață utilă de 1280 mp și o curte de 1767 mp, de pe strada Cardinal Iuliu Hosu din Cluj-Napoca. Potrivit sursei citate, aici va funcționa Biroul Președintelui Uniunii, Kelemen Hunor, care se găsește, în prezent, pe strada Republicii, la Prezidiul Executiv.
Etalare de forță: UDMR cumpără o vilă de lux în centrul Clujului
Contactat de Cluj24, purtătorul de cuvânt al UDMR, deputatul Csoma Botond, nu a dorit să răspundă la întrebările privind recenta achiziție, spunând că nu cunoaște detaliile, responsabilă de aceasta fiind fundația amintită. El nu a dorit nici să confirme dacă biroul liderului Uniunii, Kelemen Hunor, ar urma să fie mutat aici, motivând că nu este în măsură să răspundă în numele acestuia.
Potrivit unui răspuns oferit publicației Átlátszó Erdély de Nagy Zoltán Levente, reprezentantul Fundației pentru Școală, achiziționarea acestei clădiri a fost necesară pentru a oferi un spațiu de lucru celor circa 20 de angajați din Cluj ai fundației, pentru care sediul deținut anterior a devenit neîncăpător.
Potrivit acestuia, casa, construită la începutul secolului XX, a fost modernizată complet, extinsă și amenajată pentru a funcționa ca o clădire de birouri. El a confirmat și că o parte a conducerii executive a UDMR ar urma să folosească, de asemenea, acest spațiu.
Tranzacție neobișnuită, sursa fondurilor – necunoscută
Publicația maghiară arată că nu este clar dacă pentru achiziționarea vilei s-au folosit fonduri guvernamentale maghiare sau din alte surse.
Publicația mai semnalează o mișcare neobișnuită în tranzacția realizată de Fundația pentru Școală: în loc să achiziționeze doar vila de lux din centrul Clujului, fundația a cumpărat întreaga firmă de dezvoltare imobiliară, Adalgo Mirus SRL, deși compania nu are o situație financiară prea grozavă: în 2023, firma a raportat pierderi de peste 300.000 de euro și datorii de 3 milioane, iar anterior aparținea fraților Sorin și Raul Gadola, fiii cunoscutul om de afaceri clujean Ștefan Gadola.
EVENIMENT
George Simion la Cluj, la dezbaterea UBB: Candidez pentru a asigura revenirea la democrație

George Simion, liderul AUR, a fost prezent miercuri, la prima dezbatere pentru alegerile prezidențiale organizată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în Aula Magna.
George Simion se află acum pe primul loc în sondaje și creditat să ajungă astfel în tutul doi al alegerilor prezidențiale din luna mai.
Dezbatearea Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai mare comunitate academică a țării, și ReThink România, un think tank al mediului socio-economic
George Simion la Cluj, la dezbaterea UBB: Candidez pentru a asigura revenirea la democrație
George Simion a salutat inițiativa UBB și spune că este timpul ca universitățile să se implice mai mult în viața socială din România. Din păcate, a spus Simion, nicio universitate din România nu este în topul 1000 Shanghai.
”Trăim o perioadă extraordinară, avem de-a face cu crize suprapuse și eu candidez pentru a asigura revenirea la democrație…cetățenii români au fost privați de dreptul de a alege”, a spus George Simion, care a mai precizat că va participa la orice dezbatere.
- Relațiile cu principalul nostru partener strategic, SUA, sunt în cel mai dificil punct în ultimii 30 de ani.
- Trebuie să încetăm să ne mai jignim, din orice tabără am face parte… Fiecare cetățean contează și are rolul bine definit într-o construcție comună.
- Din punct de vedere economic, în opinia mea, avem mult prea mulți angajați în sectorul public. Mă refer aici la administrația publică locală și centrală, care este înțesată cu membri de partid care îngreunează funcționarea statului român.
- Din păcate oamenii au sărăcit, iar acest lucru este valabil și pentru Cluj-Napoca.
- În ciuda imaginii care a fost creată de unele televiziuni, George Simion și AUR nu vor ca România să părăsească UE sau NATO. Din contră, eu cred că trebuie să întărim alianțele din care facem parte.
- Cei care au condus România până acum ar putea fi etichetați ca populiști. Nu au făcut ce au promis. Actualele partide de guvernare se comportă ca niște grupuri de interese, legitime sau nelegitime, care se preocupă să îî angajeze pe apropriați.
- Îmi iau un angajament că, în calitate de președinte, voi pleda pentru o reformă administrativă care să reducă substanțial numărul instituțiilor locale și centrale, lăsând oamenii buni la locul lor.
Despre blocarea capacității de apărare a țării
Aur a votat împotriva posibilității ca România să doboare dronele străine care ajung în spațiul aerian românesc
- Actualele legi permiteau doborârea oricărui obiect zburător. Ne-a deranjat un articol care preda comenzile operative către alte forțe armate. Avioanele puteau fi doborâte, dar pentru drone trebuia o lege speciale. Mi se pare periculoasă ideea de a avea o armată comună europeană.
Simion a fost întrebat despre drepturilor studenților și elevilor LGBT
- Aș vrea să înțelegeți raportarea noastră care este la realitățile științifice. Am învățat la bilologie că există doar bărbați și femei, deci din punctul nostru de vedere sunt doar bărbați și femei. Înțelegem democrația ca o formă de dialog, dar nu consider că școlile reprezintă un loc unde să ne etalăm sexualitatea.
Despre Uniunea Europeană
- Văd Uniunea Europeană ca un spațiu economic comun și aș menține asta…
- Dar asta nu înseamnă că trebuie să transformăm UE într-un stat federal și vrem ca deciziile să fie luate de fiecare țară în parte
Despre proiecte pentru tineri
- De când este primarul în funcție la Cluj-Napoca s-au făcut sub 200 de apartamente ANL.
- Avem de lucrat la soluții accesibile pentru ca tinerii să poată rămâne în marile orașe, iar cei plecați să se întoarcă în țară. Noi vrem cartiere pentru tineri la prețuri accesibile.
Despre Republica Moldova și ”sorosisti”
- Republica Moldova are nevoie de noi, nu noi de Republica Moldova
- Îi asigur pe frații de peste Prut că în mine au un partener pe care pot să se bazeze
- Vorbesc despre un sprijin condiționat care să meargă către cetățeni
- O parte din zona ONG, din mediul universitar în SUA, în Europa, dar și România, aparțin unui curent ideologic pe care îl respingem. E ceea ce cunoaștem generic ca fiind ”fenomenul Soros”, dar asta nu înseamnă că respingem democrația.
- Nu voi încuraja alocări de fonduri pentru schimbarea sexului copiilor.
EVENIMENT
Când se fac plățile pentru pensii, alocații și alte beneficii sociale în mai. Ministerul Muncii a anunțat calendarul oficial

Chiar dacă va fi minivacanță de 1 Mai, autoritățile dau asigurări că toate drepturile sociale vor fi plătite la timp.
Astfel, pensiile, alocațiile, indemnizațiile, dar și alte plăți vor ajunge la beneficiari conform unui calendar oficial stabilit de Ministerul Muncii.
Când se fac plățile pentru pensii, alocații și alte beneficii sociale în mai
„În aprilie, drepturile au fost plătite mai devreme pentru ca românii să se poată pregăti pentru Paști. 1 Mai, Ziua Muncii, este zi liberă pentru toți românii. Banii aferenți alocațiilor pentru copii, pensiilor și celorlalte prestații sociale vor ajunge la beneficiari în timp util, calendarul plăților fiind deja stabilit în acest sens”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
Calendarul plăților pentru luna mai:
Alocații și indemnizații – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
- Alocația de stat pentru copii: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Indemnizația de creștere a copilului: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Stimulentul de inserție: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Alocația de plasament: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Drepturi pentru persoane cu dizabilități: 12 mai în cont, 14 mai prin poștă
- Hrană pentru persoane cu HIV/SIDA: 20 mai în cont și prin poștă
- Hrană pentru bolnavii de TBC: 20 mai în cont și prin poștă
- Ajutor pentru susținerea familiei (VMI): 20 mai în cont și prin poștă
- Ajutor de incluziune (VMI): 20 mai în cont și prin poștă
Pensii – Casa Națională de Pensii Publice
- Prin poștă: începând cu 2 mai
- În cont bancar: 12 mai
- Pensionari din străinătate (Citi Bank): 20 mai
Plata ajutorului de șomaj se va face între 14 și 16 mai, atât pe card cât și prin poștă