ACTUALITATE
FOTO. 10.000 de clujeni s-au bucurat de SPECTACOLELE imersive de la MINA Pop-up, din Iulius Mall Cluj

MINA Pop-up, din Iulius Mall Cluj, marchează Ziua Internațională a Copilului întreg weekend-ul, 1 și 2 iunie, iar copiii și părinții sunt așteptați să participe la un program artistic special. Astfel, sâmbătă și duminică, în premieră va avea loc o expoziție, care reunește capodopere din diverse perioade artistice, de la Renaștere la Modernism, toate având în comun tema animalelor. „Animale în Lumea Artei” aduce în prim-plan o selecție de lucrări celebre care surprind frumusețea și diversitatea celor mai iubite viețuitoare prin ochii unor artiști renumiți. Până acum 10.000 de vizitatori s-au bucurat de spectacolele imersive de la Iulius Mall Cluj.
Expoziția „Animale în Lumea Artei” este menită să inspire și să educe prin intermediul artei, iar pe 1 și 2 iunie, toți vizitatorii de la mic la mare sunt așteptați să se bucure de ea, la Iulius Mall Cluj. Spectacolul imersiv oferă reprezentări extrem de detaliate și realiste ale unor animale, peisaje exotice și fantastice cu tigri și păsări, scene idilice din natură sau compoziții simbolice ce reflectă relația dintre oameni și animale. Selecția include lucrări de Albrecht Dürer, Henri Rousseau, George Stubbs, Melchior d’Hondecoeter, Paul Klee și mulți alții.
FOTO. 10.000 de clujeni s-au bucurat de SPECTACOLELE imersive de la MINA Pop-up, din Iulius Mall Cluj
Această colecție diversă oferă o perspectivă asupra modului în care diferiți artiști au abordat tema animalelor în operele lor, explorând atât frumusețea naturală, cât și simbolismul și mitologia asociate cu acestea. De la realismele minuțioase ale lui Dürer și Stubbs, la onirismul și culorile vibrante ale lui Rousseau și Klee, expoziția promite o călătorie vizuală captivantă și educativă pentru copii.
Operele de artă vor fi însoțite de explicații pe înțelesul copiilor, astfel încât cei mici să învețe într-un mediu prietenos și plăcut despre animalele ilustrate și artiștii care le-au creat. Ghidul expoziției va fi Mădălina Surducan, cu doctorat în filosofia artei contemporane. „Suntem încântați să deschidem această expoziție specială de Ziua Copilului. Animalele au fost mereu o sursă de inspirație pentru artiști, iar prin această galerie dorim să aducem bucurie copiilor și să le stârnim interesul pentru artă și natură. Vă așteptăm cu drag să descoperiți «Animale în Lumea Artei» la MINA Pop-up, din Iulius Mall Cluj”, au declarat reprezentanții echipei MINA.
Biletele sunt gratuite pentru toți copiii de până în 3 ani, iar cei sub 12 ani au reducere de 50%. Acestea pot fi achiziționate online sau de la fața locului, în limita locurilor disponibile și oferă acces la „Animale în Lumea Artei”, precum și la spectacolele imersive „Gustav Klimt”, „Lumea Subacvatică” și „Inner Constellations”. Mai multe detalii puteți afla AICI .
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Alin Tișe: Dacă nu vom reuși să ne impunem candidatul în turul al doilea, nu doar coaliția are o problemă, ci toate partidele

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a arătat că viitorul partidelor tradiționale din România devine incert în cazul în care coaliția de guvernare nu își va putea duce candidatul, pe Crin Antonescu, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Alin Tișe, președintele CJ Cluj a afirmat, întrebat fiind într-o conferință de presă, că dacă actuala coaliție formată din trei mari partide nu reușește să impună un candidat în turul al doilea, atunci întreaga clasă politică va trebui să intre într-un proces de modernizare.
„Dacă această coaliție, aceste trei partide, nu reușim să ne impunem candidatul în turul al doilea, atunci, într-adevăr, pe lângă că are coaliția o problemă, au toate partidele o problemă. Înseamnă că ar trebui să punem lacătul pe partide. Asta va confirma teoria că partidele clasice vor trebui să intre într-un proces de modernizare dacă vor să mai existe. Nu se va pune problema cât ai, ci dacă mai exiști. Dacă trei partide, mulți ani cele mai mari din România, cele mai vechi, cu tradiție, care au dat președinți de țară, nu reușesc nici măcar să ducă candidatul în turul al doilea, acestea vor avea o problemă. Coaliția, atunci, cu greu va mai putea exista și partidele în sine vor avea o problemă fundamentală în a supraviețui în condițiile în care pierd alegerile”, este de părere Alin Tișe.
„Dacă nucleul dur din fiecare partid votează Antonescu, intră în turul II”
Președintele CJ Cluj a atras atenția asupra faptului că, în mod normal, nucleul dur al fiecărui partid ar trebui să asigure sprijinul necesar pentru candidatul comun. Tișe a argumentat că, având în vedere numărul mare de primari pe care coaliția îi are la nivel național, aceștia ar trebui să fie principalii vectori ai campaniei electorale.
„Dacă Crin Antonescu ar fi votat de nucleul dur din PNL, nucleul dur din PSD, nucleul dur din UDMR, Crin Antonescu ar intra în turul al doilea. Uitați-vă pe rezultatul alegerilor locale și veți vedea că fiecare partid are o bază electorală dură, care a votat cu primarul respectiv, care a votat cu partidul respectiv la locale. În țară, 99% din primarii care vor fi lideri de campanie aparțin celor trei partide. Aceștia sunt vectorii principali care în mod normal ar trebui să facă campanie electorală pentru Crin Antonescu. Dacă aceste trei partide au această problemă că nu pot convinge membrii lor, primarii lor, nucleul dur să facă ce trebuie pentru Crin Antonescu, atunci încă o dată se confirmă că aceste partide au o problemă de management și că oamenii în interior nu mai ascultă de șefii de partid”, a mai explicat acesta.
„În turul doi este posibil orice”
În final, Alin Tișe și-a exprimat speranța că actuala coaliție își va mobiliza resursele pentru a reuși să ducă candidatul său în turul II, subliniind că, în calitate de membru PNL, își asumă responsabilitatea politică de a susține campania partidului.
„Eu sper să nu se ajungă acolo, sper să intre în turul doi, iar în turul doi este posibil orice. Eu ca președinte al CJ Cluj, de această dată politic vorbesc, ca membru al PNL și cu responsabilitate politică, indiferent ce cred eu personal despre un candidat sau altul, din punct de vedere politic am această obligație de a-mi face datoria”, a subliniat Tișe.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. 500 locuri noi de parcare pentru biciclete, în 10 noi spații securizate, la Cluj-Napoca

Clujenii au la dispoziție 10 noi spații securizate de parcare a bicicletelor, cu o capacitate totală de 500 de locuri. În prezent, municipalitatea oferă 1.427 de locuri de parcare pentru biciclete în toate cartierele Clujului.
Parcările moderne sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iluminat inteligent și acces controlat prin carduri de proximitate.
10 noi parcări securizate la Cluj-Napoca
Primăria Cluj-Napoca a recepționat în acest an 10 noi parcări securizate pentru biciclete amplasate în următoarele locuri din oraș:
- str. Bihorului 19 (cartier Grigorescu);
- str. Ștefan Mora 8 (cartier Grigorescu);
- str. Donath 3 (cartier Grigorescu);
- str. A. Vlahuță 28 (cartier Grigorescu);
- str.Trotușului 4 (cartier Mărăști);
- str. Godeanu 2 (cartier Mănăștur);
- str. Vidraru 3 (cartier Mănăștur);
- Aleea Moldoveanu 4 (cartier Mănăștur);
- str. Mehedinți 41 (cartier Mănăștur);
- str. Aurel Suciu 20 (cartier Gheorgheni).
Fiecare container pentru biciclete are o capacitate de aproximativ 50 locuri. Acestea sunt independente din punct de vedere energetic, fiind dotate cu panouri fotovoltaice, regulatoare de încărcare, invertoare și acumulatori. Accesul se face cu carduri de proximitate.
Dotări pentru siguranța bicicletelor:
- camere de supraveghere video;
- echipamente de stocare a imaginilor video;
- corpuri de iluminat LED cu senzori crepusculari;
- yale electromagnetice;
- cititor carduri de proximitate.
Cererea pentru obținerea unui loc de parcare pentru bicicletă poate fi depusă online, pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.
„Parcări sigure pentru biciclete” este un proiect propus, votat și implementat în cadrul procesului de bugetare participativă.
ADMINISTRAȚIE
Aeroportul Cluj ar putea atrage finanțare prin emisiuni de obligațiuni. Alin Tișe: „Nu mai stăm cu mâna întinsă la Guvern”

Aeroportul Internațional Cluj ar putea deveni primul din România care atrage finanțare prin Bursa de Valori București. Această strategie ar permite obținerea a până la 300 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportului.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, intenția de a atrage finanțare privată pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Cluj, printr-o emisiune de obligațiuni pe Bursa de Valori București (BVB). Această inițiativă este inspirată de succesul obligațiunilor județene emise anul trecut.
„Noi, anul trecut, am făcut o operațiune de emitere de obligațiuni județene, care au dus la un real succes. În două sau trei zile, s-au cumpărat obligațiuni pe piață de aproape 70 de milioane de euro. A fost unul dintre cele mai mari succese ale Bursei de Valori din București. Din acei bani, cu o parte am cofinanțat creditele pe care le avea Consiliul Județean și le-am închis, iar cu o parte am continuat cu drumurile.
Am avut o discuție cu directorul Aeroportului, care a avut o discuție cu directorul Bursei de Valori București, domnul Hanga. S-au întâlnit, m-am întâlnit și eu cu ei, am făcut schimb de documente contabile, pentru a se verifica capacitatea financiară a Aeroportului. Dorința mea ar fi ca, pe Bursa de Valori București, într-o formulă transparentă, să atragem finanțare din mediul privat, prin bursă, pentru Aeroport”, a declarat Alin Tișe.
„E clar că banii de la Guvern nu vor mai veni”
Fondurile atrase ar permite dezvoltarea infrastructurii necesare pentru creșterea capacității până la 20 de milioane de pasageri, inclusiv devierea Someșului și prelungirea pistei de decolare-aterizare, fără a mai aștepta fonduri de la Guvern.
„Să nu apară din nou că Tișe vrea să vândă Aeroportul. Nu. Este cea mai modernă și transparentă formă de finanțare și ar fi primul aeroport din România care ar apela la această finanțare pe Bursa de Valori București. Aeroportul ar emite un număr de obligațiuni pe care Bursa să le tranzacționeze, prin care s-ar împrumuta de pe piață, iar acești bani ar putea fi folosiți fără să mai stăm cu mâna întinsă la Guvern.
E clar că banii nu vor mai veni pentru prelungirea pistei, nici măcar cei pentru terminarea Someșului, iată, nu vin. E nevoie de bani pentru terminarea Someșului, de mutarea podului și a conexiunii cu centura actuală, un nou pod mare, prelungirea pistei actuale, un terminal cargo, un nou terminal pentru zborurile spre New York, până la 20 de milioane de pasageri. Trebuie să continuăm să extindem terminalul actual de pasageri, care nu e suficient pentru ce ne dorim”, a mai arătat președintele Consiliului Județean Cluj.
Aeroportul ar putea obține sute de milioane de euro
O emisiune de obligațiuni ar putea aduce între 200 și 300 de milioane de euro, este de părere președintele Alin Tișe, fără a afecta proprietatea Aeroportului.
„Nu ne trebuie mâine, ce avem acum merge până la 5 sau 7 milioane de pasageri, dar dacă am reuși să atragem capital privat printr-o emisiune de obligațiuni pe care Aeroportul ar putea să o facă și în mod transparent, pe Bursă, să poată fi tranzacționate aceste obligațiuni, vă pot garanta că aeroportul ar putea lua de pe piață până la 200-300 de milioane de euro numai din emisiuni de obligațiuni, pentru că astăzi el este profitabil, după mulți ani. De când s-au finalizat terminalele, am intrat într-o variantă în care Aeroportul e pe profit”, a explicat Tișe.
„Aeroportul nu mai poate rămâne la faza de regie”
Consiliul Județean, în calitate de proprietar al Aeroportului, va garanta acest proces, iar potrivit oficialului, această metodă de finanțare ar permite Aeroportului să la o nouă etapă de dezvoltare, fără a depinde de fonduri guvernamentale.
„Dorința mea ar fi, după modelul de succes al Consiliului Județean, să putem intra cu Aeroportul într-o nouă etapă de dezvoltare, în care să atragem bani de pe bursă fără să afectăm proprietatea acestuia. Aeroportul nu mai poate rămâne la faza de regie, forma de organizare este nepotrivită și legea cere transformarea.
Prin această atragere de bani de pe bursă, în mod transparent, aeroportul ar putea intra într-o etapă incredibilă de dezvoltare și ar putea atinge ținta de cel puțin 20 de milioane de pasageri. Consiliul Județean trebuie să fie garantul, fiind proprietarul aeroportului. Am toată deschiderea pentru ca acesta să intre într-o nouă etapă”, a conchis președintele CJ Cluj.

Studenții Facultății de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au obținut patru medalii de argint și de bronz la Balcaniada Studențească de Matematică SEEMOUS 2025 desfășurată în perioada 4-9 martie 2025 la Universitatea “Fan S. Noli.” din Korçë (Albania).
„Cele două medalii de argint au fost obținute de Andrei Nicoară (anul II la specializarea Matematică informatică) și Marian Dumitriu (anul II la specializarea Informatică), în timp ce bronzul le-a revenit studenților Márton Benedek (anul I la specializarea Matematică informatică, linia maghiară) și Alex-Petru Săveanu (anul I la specializarea Inteligență artificială).
Patru MEDALII pentru studenții UBB Cluj la Balcaniada de Matematică 2025 din Albania
„Îi felicit pe toți membrii lotului care a reprezentat UBB la Balcaniada de Matematică din Albania. E un efort de echipă care ne face cinste, dar ne și obligă pentru viitor. Colegii și studenții noștri au reușit în fiecare an să demonstreze calitatea foarte ridicată pe care o are Facultatea de Matematică și Informatică a UBB și sperăm ca aceasta să continue să crească în anii care urmează”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel.
Lotul studenților de la Facultatea de Matematică şi Informatică a UBB, ȋnsoțit și coordonat la competiție de Robert Pop, a fost format din Andrei Nicoară – specializarea Matematică informatică, anul II de studiu, Marian Dumitriu – specializarea Informatică, anul II de studiu, Márton Benedek – specializarea Matematică informatică (linia maghiară), anul I de studiu, Alex-Petru Săveanu – specializarea Inteligență artificală, anul I de studiu, Luca Tăşădan – specializarea Informatică, anul I de studiu. Studenții olimpici ai UBB sunt coordonați de dr. Lukács Andor, dr. András Szilárd, drd. Tőtős György, drd. Baja Zsolt, Claudiu-Gabriel Pop – student în anul III și Robert Pop – student masterand”, se arată în comunicatul UBB Cluj.