Connect with us

EVENIMENT

Fost securist condamnat, înmormântat cu onoruri militare la Cluj

Publicat


Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Mihai Demetriade, consilier superior la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS, prezenta cazul unui fost securist, decedat de curând, înmormântat cu onoruri militare la Cluj.

„În Cluj, vineri a fost înmormântat un fost ofițer de securitate, condamnat definitiv într-un proces cu CNSAS pentru încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale. Este vorba de colonelul Ioan D. Gocan (n. 25.02.1932 – sat Șardu, comuna Sînpaul, Cluj, decedat pe 3 noiembrie a.c.), numit în colectivul de conducere al Inspectoratului de securitate județean Cluj încă din 18 februarie 1968. Omul era maior atunci, fiind numit șeful Secției III (Contraspionaj) la Securitatea municipiului Cluj.

„Ultimul grad în Securitate a fost cel de colonel”

Devine lt. col. în iulie 1972, ocupând funcția de adjunct șef Serviciu Contraspionaj. A tot activat pe aceeași linie, contraspionajul, dar pentru că urmase și un curs de cercetări penale, avea atribuții și pe linia asta. Era, cu alte cuvinte, și anchetator. Ultimul grad în Securitate a fost cel de colonel, lucrând pe aceeași linie, Serviciul 3 – Contraspionaj. Implicat în multe cazuri de urmărire prin DUI a diverselor voci protestatare sau dizidente, cazul cel mai cunoscut fiind obiectivul „Diana” (Doina Cornea).

Iată ce scria despre fosta opozantă anticomunistă, în 1984, cel a cărui memorie Jandarmeria Cluj o onorează astăzi: „Având concepţii politico-filozofice străine ideologiei noastre, sub influenţa legăturilor cu cetăţenii străini menţionaţi, C.[ornea] D.[oina] a trecut şi în ultima perioadă în mod deschis la acţiuni denigratoare şi ostile regimului nostru, exercitând influenţă negativă îndeosebi asupra studenţilor şi în mediul relaţiilor sale mai apropiate. Pentru contracararea şi anihilarea activităţilor sale negative, la propunerea noastră, cu aprobarea Comitetului Judeţean P.C.R., la 03.02.1982 a fost pusă în discuţia colectivului de muncă – de către conducerea Universităţii.

„Conducerea Jandarmeriei Cluj a decis (…) să participe la înmormântarea unui fost ofițer al Securității”

Cu această ocazie, a adoptat o atitudine de justificare şi minimizare a faptelor, iar ulterior nu a întreprins nimic pentru a-şi revizui activitatea, în luna august 1982, a scos din ţară prin fiica sa, care a fost ca turistă în România, un material deosebit de duşmănos şi denigrator la adresa realităţilor social-politice din ţara noastră, ce a fost difuzat de postul de radio «Europa Liberă».”

(…) Conducerea Jandarmeriei Cluj a decis, nici mai mult nici mai puțin, să participe la înmormântarea unui fost ofițer al Securității, condamnat de statul român definitiv pentru fapte care încalcă legislația drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, punând în scenă onoruri militare, salve de pușcă, tricolorul în vânt, legitimându-se, prin asta, de la fostele lui fapte de arme. Mă întreb, retoric, dacă nu suntem în fața unei mari probleme legată de simbolurile statului, puse în slujba onorării unui fost lucrător al principalului organ represiv al statului totalitar.

Momentul sublim s-a produs ieri, 6 noiembrie, la cimitirul Cordoș, unde a fost înmormântat fostul ofițer.

Poate șefii Jandarmeriei Cluj își fac timp, printre gloanțe trase, onoruri la drapel, cocarde tricolore și lacrimi, să citească. De pildă ce spun judecătorii în 2011, apropos de eternele scuze ale securiștilor: „De asemenea, nici împrejurarea că ar fi respectat reglementările specifice din epocă nu prezintă, de asemenea, nicio relevanţă, activităţile desfăşurate de reclamant fiind analizate din perspectiva respectării prevederilor constituţionale, în considerarea supremaţiei acestora, respectiv a tratatelor şi pactelor internaţionale semnate de România în epocă”, scria Demetriade.

„Conducerea Jandarmeriei Cluj are de dat niște (…) explicații publice”

Potrivit acestuia, nu doar că fostele „Trupe de Securitate” nu se dezmint, ”dar avem o mare problemă cu înțelegerea trecutului propriilor instituții (e destul de grav că Jandarmeria n-a reușit să-și construiască o legitimitate simbolică din perioada post-totalitară și poartă o nedisimulată admirație Securității) și o și mai mare problemă cu raportul față de celelalte instituții ale statului democratic care l-au condamnat definitiv pe ofițer (acțiunea CNSAS – verificat în urma accesului la dosar, ca lucrător, dosarul 10239/2/2009, și stabilită calitatea de lucrător prin Sentința civilă definitivă 7238/02.11.2011 și Curtea Constituțională, în 2011, care prin Decizia nr. 760 i-a respins ofițerului o invocată excepție de neconstituționalitate pe OUG 24/2008)”.

”Cu onoruri militare, prin ignoranță și sfidare a deciziilor unor instanțe judecătorești, conducerea Jandarmeriei Cluj are de dat, destul de repede mă gândesc, niște explicații publice. Și niște scuze”, scrie Mihai Demetriade pe pagina sa de socializare.

Ce spune Jandarmeria Cluj?

Contactat de către Cluj24.ro, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean, Mariana Barbu, a declarat că fostele cadre militare au dreptul la onoruri militare, la cererea familiei, conform Ordinului MAI nr.64 din 2014.

”În condițiile în care nu a existat o măsură complementară de degradare, dânsul avea gradul de colonel, avea dreptul la onoruri militare. Orice cadru militar are dreptul la așa ceva în cazul în care există solicitare”, a spus Barbu.

Mariana Barbu a mai ținut să precizeze că nimeni din conducerea Jandarmeriei Cluj nu a participat la înmormântare.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj – Dinamo, 3-1. Joc consistent al clujenilor, VICTORIE meritată

Publicat

cfr

CFR Cluj a întâlnit-o pe Dinamo, sâmbătă seara în Gruia, într-un meci din play-off-ul Superligii de fotbal. După un joc consistent al clujenilor, cu recuperări și pressing constant, CFR învinge cu 3-1, goluri marcate de Louis Munteanu (min.14), Fica (min.44) și Kamara (min.80-pen.).

Echipele de start:

CFR Cluj (4-1-4-1): Hindrich – Simao, Bolgado, M. Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Korenica – Postolachi, L. Munteanu, M. Kamara
Rezerve: M. Popa, Abeid, F. Iacob, Țîrlea, Graovac. Sinyan, Name, Emmerllahu, A. Păun, Deac, Șfaiț, Juric
Antrenor Dan Petrescu

CFR Cluj – Dinamo, 3-1. Joc consistent al clujenilor, VICTORIE meritată

Dinamo (4-3-3): Roșca – C. Costin, Boateng, Homawoo, Opruț – Olsen, Gnahore, Milanov – Selmani, Perica, Politic
Rezerve: Golubovic, A. Stoian, Pașcălău, Abdallah, C. Soare, Patriche, A. Cristea, Luna, Mărginean, A. Pop
Absenți: Cîrjan (suspendat), Licsandru (accidentat)
Antrenor Zeljko Kopic

Stadion „Dr. Constantin Rădulescu”
Arbitru Sebastian Colțescu (București). Asistenți Ferencs Tunyogi (Zalău), Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe)
Arbitru VAR Istvan Kovacs (Carei). Asistent VAR Alexandru Corb (Satu Mare)

CFR începe meciul sus, făcând un pressing susținut și punând presiune pe careul bucureștenilor. Primul gol vine în min.14, după o fază lucrată excelent de Simao și finalizată cu un șut perfect al lui Louis Munteanu.

Clujenii nu fac pasul înapoi și nu-i lasă pe dinamoviști să-și facă jocul. Aceștia au avut prima ocazie abia în min.25, când Politic a prins un șut bun de la 22m, puțin peste poarta lui Hindrich.

Tot cu șut de la distanță a încercat și Milanov în min.41, însă cei care marchează sunt tot clujenii, în min.44, prin Fica, al cărui șut perfect de la 23m poposește în plasa porții lui Roșca.

În repriza a doua, CFR continuă presiunea, Dinamo are posesia dar în jumătatea ei de teren. În cele din urmă, bucureștenii reușesc să înscrie în min.68 prin Perica, pentru 2-1.

Părea că Dinamo revine în joc însă clujenii nu sunt de acord. În min.80, Kamara înscrie din penalty, acordat după un henț în careu al lui Homawoo.

Emerllahu are o ocazie mare în min.90, dar fără efect pe tabelă. Meciul se încheie cu victoria clară a clujenilor, care au fost net superiori adversarului la toate capitolele.

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – Simao 8, Bolgado 8, M. Ilie 8, Camora 8 – Fică 8, Djokovic 7, Korenica 8 – Postolachi 6, L. Munteanu 8,  Kamara 7, Abeid, Graovac 7, Emerllahu 7, A. Păun, Juric 6

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Scandal MONSTRU între doi șoferi în parcarea mall-ului din Florești. Unul s-a ales cu parbrizul mașinii spart

Publicat

Scandal între șoferi în parcare la mall în Florești

Scandal în parcarea mall-ului din Florești.

Un șofer aproape și-a ieșit din minți după ce a fost aproape să fie implicat într-un accident.

Scandal MONSTRU între doi șoferi în parcarea mall-ului din Florești

Din filmarea care a apărut pe rețelele sociale se pare că unul dintre șoferi a fost aproape să intre într-o altă mașină. De aici s-a declanșat scandalul, iar unul dintre bărbați a început să lovească puternic mașina, căreia i-a crăpat și parbrizul.

Vom reveni cu un punct de vedere al Poliției, în cazul în care s-a făcut plângere.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Radio Cluj a împlinit 71 de ani

Publicat

Radio Cluj a împlinit 71 de ani

Duminică, 15 martie 2025, Radio Cluj celebrează 71 de ani de la prima sa emisie.

Înființat la 15 martie 1954, postul a debutat cu un program de două ore, difuzat în limbile română și maghiară.

Radio Cluj a împlinit 71 de ani

De-a lungul deceniilor, Radio Cluj a trecut prin numeroase transformări și provocări. În 1985, odată cu acutizarea dictaturii comuniste și a centralismului promovat de Nicolae Ceaușescu, i-a fost întreruptă emisia. Radio Cluj și-a reluat emisiunile imediat după evenimentele din decembrie 1989.  În prezent Radio Cluj este primul canal regional al Radio România care transmite 24 de ore din 24. Emite în limbile română și maghiară.

Postul emite pentru opt județe din Transilvania și include stațiile locale din Sibiu și Sighetu Marmației. Este singurul studio regional care dispune de o sală de concerte proprie, facilitând transmisiuni live ale evenimentelor culturale.

Fonoteca Radio Cluj reprezintă o comoară inestimabilă, păstrând emisiuni, interviuri cu personalități marcante și înregistrări muzicale realizate în studiourile proprii de-a lungul celor 71 de ani de activitate.

La mulți ani, Radio Cluj!

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Amendă de 5.000 de lei pentru o firmă din Iara care procesează lemn. Avea material lemnos care nu era înscris în sistem

Publicat

De

Lemn fără acte Cluj

O societate comercială din Iara, care procesează lemn, a fost amendată cu 5.000 de lei în urma unui control.

Polițiștii au găsit diferențe față de datele încăcrate în SUMAL.

Amendă de 5.000 de lei la o firmă din Iara care procesează lemn

Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului Ordine Publică, împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, au efectuat un control de specialitate pe linia depozitării, procesării și expedierii materialului lemnos la punct de lucru aparținând unui operator economic cu sediul în comuna Iara.

Activitatea a fost efectuată în baza planului tematic al Gărzii Forestiere Cluj. În urma inventarierii materialului lemnos, coroborat cu datele încărcate în aplicația SUMAL, au fost identificate o serie de diferențe, motiv pentru care a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 5.000 de lei.

Totodată, ca măsura complementară s-a dispus confiscarea cantității de 29 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 8.500 de lei.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate