Connect with us

ACTUALITATE

Fost director CUG Cluj: Și la ruși și la ucrainieni le place să aibă un ”tătuc”, un șef cu mână forte. Vesticii nu înțeleg asta

Publicat


mariup

Fostul director al CUG Cluj, Dorin Ilieș, cunoaște spațiul ex-sovietic și orașele din Ucraina, atacate acum de armata rusă, printre care Mariupol, unde a fost de zeci de ori pentru contracte economice, mai ales după Revoluția din 1989, dar și Donețk. Acesta a povestit pentru Cluj24 cum a perceput Ucraina și Rusia și ce crede că așteaptă cetățenii de la liderii lor.

”Am lucrat cu ei înainte de Revoluție, exclusiv prin Moscova. Noi, de la CUG, livram utilaj energetic, cazane de apă caldă, în Siberia, pentru încălzirea gazoductelor.

În timp, s-a diversificat paleta pieselor făcute de noi – utilaje metalurgice, părți de utilaje, piese turnate și forjate, astfel că am ajuns să lucrăm și pentru un mare combinat metalurgic din Ucraina, Azovstal din Mariupol, unde lucrau 25.000 de oameni”, a spus Ilieș.

La Revoluție, s-au sistat relațiile economice, dar s-au reluat după vreo doi ani.

”I-am căutat și noi, dar ne-au căutat și ei, erau aceeași oameni cu care am colaborat și înainte. Primul contract, de livrare a unor role din inox pentru paturile de răcire din laminoare, a fost semnat la începutul anului la 1992, în valoare de 1,2 milioane de dolari.

Ulterior, am avut contracte mai mari, ultimul în 1997, când am plecat din CUG. Am avut și barter direct, noi livram piese și primeam șină de tren”, a explicat acesta.

De-a lungul anilor, începând cu 1992, Dorin Ilieș a efectuat zeci de deplasări la Mariupol și Donețk, cu mașina, trenul sau avionul și a ajuns să îi cunoască foarte bine pe ucrainieni.

Nu se făcea caz că cineva vorbește rusește sau ucraineană

”Când am fost prima dată cu trenul în ianuarie 1992, din partea ERS CUG, la Mariupol, cu plecare din București și schimbare în Kiev.  O zi întreagă am tot mers. Ne-au cazat la căminele lor de la combinat. Pe atunci orașul era vechi, obosit, tipic industrial, unde se făcea metalurgie. Majoritatea erau ruși, toată lumea vorbea rusă.

Este o diferență între limbile rusă și ucraineană, dar la început nu am făcut nicio distincție. Ulterior am făcut diferența dintre cele două limbi, mai ales după 1994 că scriau altfel denumirile de localități sau numele.

Dar nu se făcea caz că cineva vorbește rusește sau ucraineană, nu se dădea importanță la astfel de lucruri. Oamenii erau săraci, dar erau ospitalieri, am mers în familiile lor, am stat cu ei la masă”, și-a amintit Dorin Ilieș.

Ce a observat în Mariupol a fost că oamenii își securizau locuințele, iar unii aveau ușă de metal în exterior la intrare, apoi ușă normală.

Fostul director clujean a mers în Ucraina și cu mașina, via Chișinău.

”Nu am avut nicio problemă niciodată în Ucraina. Nu am avut senzația că ucrainienii ar fi naționaliști. Probabil că în timp s-a accentuat acest sentiment, dar eu până în 2004 când am fost ultima oară la Donețk nu am sesizat așa ceva.

Când am fost prima oară în 1992, am observat drumurile proaste, pline de gropi și mizerie. Nu erau benzinării pe marginea drumului, restaurante, nimic.

Dar în timp, lucrurile s-au schimbat, drumurile s-au asfaltat, au apărut benzinării, toate cu gratii, situația economică s-a îmbunătățit și s-au văzut efectele”, a completat Ilieș.

Acesta a observat evoluția în timp a orașelor Donețk și Mariupol, care au devenit centre economice importante, unde au apărut ansambluri rezidențiale noi și clădiri moderne.

Relațiile economice trebuiau menținute

Dorin Ilieș crede că atât România cât și Ucraina au pierdut după ce relațiile economice și comerciale bilaterale au intrat în declin, în condițiile în care companiile românești s-au axat mai mult spre Vest, iar ucrainienii s-au orientat spre Rusia.

”Relațiile acestea trebuiau menținute și întreținute de cineva, dar de la vârful politicii românești nu s-a dorit acest lucru. Să vă dau un exemplu. La un combinat din Ucraina se producea tablă de 3,6 m, iar la Galați se producea tablă de 2,2 m, pentru șantierele navale.

La coca unui vapor, dacă se folosea tablă de 3,6 m, în loc de 4 suduri se făceau 3, ceea ce însemna o mare economie de manoperă. Dar nu s-a dorit continuarea relației cu Ucraina și să fie o scutire de taxe vamale”, a precizat fostul director de la CUG.

În ceea ce privește actualul conflict militar declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, Ilieș a precizat că situația este una complicată, în condițiile în care în regiunile separatiste Donețk și Lugansk trăiesc foarte mulți ruși iar aceștia consideră că aparțin Rusiei.

”Ar mai fi ceva de spus, după ce am fost de nenumărate ori și la ruși și la ucrainieni, și anume că lor pe place să aibă un <<tătuc>>, un șef cu mână forte.

Lor un astfel de lider le trebuie, iar acest lucru nu îl înțeleg vesticii, acesta este spiritul lor, au nevoie de cineva care să le spună ce să facă. Ucraina este împărțită în clanuri, iar interesele lor nu sunt unitare. E greu de prevăzut cum se va încheia actualul război”, a conchis Dorin Ilieș.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. nelu v.

    martie 1, 2022 la 9:08 pm

    in sfarsit, un articol normal la cap! deja mi-e greata de propaganda care inunda orice coltisor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Poliția Cluj: Atenție la înșelăciune prin telefon. Moduri de operare cu tehnici de spoofing

Publicat

Poliția Cluj

Poliția Cluj atrage atenția asupra unui tip de fraudă tot mai frecvent întâlnit, în care infractorii folosesc tehnici de inginerie socială pentru a înșela victimele și a le convinge să acceseze credite bancare pe numele lor, transferând ulterior sumele în conturi controlate de aceștia. Cea mai recentă victimă a acestui tip de înșelăciune este actrița Patricia Brad de la Teatrul Național Cluj-Napoca. Aceasta a fost păgubită cu 100.000 de lei.

Modul de operare presupune apeluri telefonice, în care infractorii se prezintă drept reprezentanți ai unor instituții financiare sau autorități.

Victima este informată că datele sale personale au fost compromise și folosite pentru a accesa un credit fraudulos. Sub pretextul unei „anchete” sau pentru a ajuta autoritățile să prindă infractorii, victima este convinsă să acceseze un credit real și să transfere banii într-un cont indicat de infractori, sub pretextul că aceștia sunt „marcați” și urmăriți de autorități.

Falsificarea numărului de telefon

Un element important al acestei fraude este utilizarea tehnicii de caller ID spoofing. Aceasta presupune falsificarea numărului de telefon care apare pe ecranul victimei, astfel încât apelul să pară că provine de la o sursă de încredere, cum ar fi o bancă sau o autoritate publică. Tehnica de spoofing sporește credibilitatea apelului și crește riscul ca victimele să cadă în capcana infractorilor.

Pentru a preveni astfel de incidente, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj recomandă cetățenilor să nu furnizeze niciodată date personale, bancare sau de autentificare prin telefon. Nicio instituție nu va solicita accesarea unui credit sau transferul de bani pentru „verificări” sau „investigații”. În cazul unui apel suspect, este esențial să întrerupeți imediat conversația și să contactați instituția respectivă prin canale oficiale.

”În cazul în care sunteți victime ale unui astfel de apel, este important să sesizați imediat autoritățile la cea mai apropiată unitate de poliție. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj continuă să desfășoare activități de informare și prevenire, recomandând tuturor cetățenilor să fie prudenți și să manifeste vigilență în fața oricăror solicitări neobișnuite, primite telefonic sau online”, transmit polițiștii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO. Mesajul actorului Florin Piersic de Florii: Să aveți bucurii, chiar dacă încă…ne ninge

Publicat

Marele actor clujean Florin Piersic a transmis un mesaj de Florii, care se sărbătoresc duminică, și a spus că se bucură că TVR va relua câte un episod din emisiunea sa ”Piersic Show”.

”Dragii mei, mâine sunt Sfintele Florii! Să aveti bucurii, chiar dacă încă…ne ninge! Am aflat de la TVR ca incepand de maine seara, in fiecare duminica de la ora 19, se va relua cate un episod din emisiunea „Piersic Show” in care i-am avut parteneri de povesti pe multi dintre iubitii mei colegi de teatru si film.

„Vin Floriile cu soare si soarele cu…Florin”, spunea minunata mea mamă!”, a afirmat actorul.

Piersic a precizat că TVR i-a adus cele mai mari satisfacții.

Citește mai departe

EVENIMENT

Stăpânul lui Arni, bulldogul francez care are stimulator cardiac: Cățeii cu probleme cardiace au o șansa reală în Cluj-Napoca

Publicat

De

bulldogul

Daniel Tamaș, stăpânul lui Arni, bulldogul francez în vârstă de 13 ani, căruia medicii clujeni i-au implantat, în premieră, un stimulator cardiac, consideră că a fost vorba despre un miracol pentru medicina veterinară clujeană și spune că, după această reușită, cățeii cu probleme cardiace au o șansă reală în Cluj-Napoca.

”Prof dr. Iuliu Scurtu de la USAMV Cluj impreuna cu prof. dr Horia Rosianu de la Institutul Inimii au facut un miracol, in premiera pentru medicina veterinara clujeana: pace maker pe un bulldog cu destui de multi kilometri si cu un radiator subdimensionat.
Toate posibile sub atenta administrare a anesteziei de catre dna. Dr. Iulia Melega. Stim ca a fost o intreaga echipa si din pacate nu am apucat sa va cunoastem pe toti. Va multumim!”, a spus Tamaș.

Probleme medicale pentru Arni

Acesta a povestit cum a ajuns să descopere că Arni are probleme cardiace și prin ce emoții a trecut împreună cu soția sa pentru a-l salva.

”Arni e un bulldog francez (frenchie ) care ne suporta ca familie din 2012 si in acelasi timp ne bucura in fiecare zi. Spre deosebire de alti bulldogi, Arni nu a avut probleme majore pana anul asta, lucru nefiresc rasei.
Noi din ianuarie am fost abonati aproape zilnic la alti profesionisti veterinari carora le multumim la fel de mult, celor de la Trivet Cluj, in special dnei Dr. Ioana Vasilciuc. De ce am fost? Pentru ca bulldogii francezi nu au doar respiratie deficitara, ci si incapatanare legendara care e cuplata cu tras aiurea in lesa.
De data asta s-a concretizat cu un ulcer cornean de toata frumusetea, practic isi putea pierde ochiul stang. Dna. dr. Vasilciuc l-a tratat senzational si catelul are ochi nou. 2 luni a durat tratamentul, cu picaturi, creme si solutii, administrate din 2 in 2 ore.
Terminasem tratamentul, aveam cătel cu faruri noi, in parametrii, putea din nou sa vada absolut toti rahatii de pe sosea/drum/ulita si sa traga ca un disperat sa-i miroase / linga. Ne-am bucurat. Dupa o saptamana de la terminarea tratamentului insa…
Toate astea s-au schimbat cand dintr-o data a cazut pe spate, fara vreun stimul. Am inceput drumurile la urgente, la radiografii, ecografii si ekg-uri sa vedem ce are catelul, intrucat era in dureri foarte mari. Durerile vin de la problemele cu spatele, pe care rasa asta le dobandeste odata cu inaintarea in varsta, iar incidental am descoperit ceva mult mai grav: AV Block grad 3”, a povestit stăpânul lui Arni.

Soluția la leșinuri

bulldog

Acesta a precizat că, initial, recomandarea doctorilor legata de un pacemaker l-a ingrozit stiind ca trebuie anestezie generala, nestiind ce inseamna sincopa, nestiind ce inseamna moarte subita.

”Am zis ca nu, din frica. Toate bune si frumoase, Dna. dr. Vasilciuc l-a stabilizat din punct de vedere al durerii, pana luni cand au inceput episoadele de sincopa. Sunt in crypto de 4 ani imediat, o piata stimulenta pe toate planurile (emotional, spiritual, financiar ) cu sus jos sus jos, la 4 ore si cu toate astea asa emotii n-am trait cum am trait saptamana asta vazandu-mi cățelul din lesin in lesin, cu riscul major ca urmatoarea sincopa sa fie fatala. Am dormit adunat vreo 10 ore atat eu cat si Anca.
Miercuri a facut 10 sincope in total care sunt mici lesinuri (1-2 secunde ), destul cat sa vezi spaima pe fata catelului si sa o simtit in stomac instant.
A trebuit sa actionam rapid, dna. Vasilciuc recomandandu-ne rapid sa mergem catre prof. dr. Iuliu Scurtu, care e nr. 1 pe medicina cardio veterinara, pentru ca nu e timp. Am albit, rozit, cand am inteles realitatea: pacemaker ASAP sau cățelul e pamant de muraturi pana marti.
Asa s-a intamplat sa avem ca autoritate in domeniu un alt nr. 1 al medicinei clujene, prof. dr. Horia Rosianu, șeful Sectiei de Cardiologie Umana de la Institutul Inimii Cluj care a intrat in actiune aproape instant si ne-a zis scurt: ma bag, avem ce trebuie, discut cu prof. Scurtu si intram in operatie.
+8,000 de pacemakere instalate pe cetateni ce pot inca un an sa-si vada familiile + un vibe comun venit dinspre ambii domni profesori: ce naiba, suntem oras universitar cu medicina top. cum sa duceti catelul in alta parte si sa ne umilim profesional, cand avem absolut tot ce ne trebuie sa facem operatia de succes? am stiut ca avem o sansa buna”, a mai spus Daniel Tamas.

Operație de trei ore

Potrivit acestuia, cei doi medici si-au adunat echipa si vineri la ora 15 Arni a intrat in operatie.

”Cand am vazut apelul prof. Scurtu la ora 6pm, mi-a stat inima in loc si mi-au tremurat genunchii. In toate literele alfabetului, grecesc si japonez. Am raspuns, cu puls 1 milion lejer si aud: Arni a iesit bine din operatie, vine acasa azi.
Nu am ce sa mai adaug decat ca de azi, cateii cu probleme cardiace au o sansa reala in Cluj-Napoca prin operatia in premiera al carei vedete nedorite a fost Arnică al nostru.
Domnilor doctori, prof Iuliu Scurtu, prof. Horia Rosianu, dr. Iulia Melega, dr. Ioana Vasilciuc, va multumim ca ne-ati redat inima casei”, a conchis Daniel Tamaș.

Acesta maiare un motiv în plus de recunostinta în condițiile în care vineri a fost ziua de naștere a prof. Iuoliu Scurtu, care a decis sa îl opereze pe cățel în loc să își vadă de copii, de program, ”dar si-a facut meseria exemplar”.

bulldog

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Stimulator cardiac implantat la Cluj, în premieră, la un câine. Reușita medicilor clujeni

Publicat

De

câine

Un medic veterinar, dr. Iuliu Scurtu, și un cardiolog de la Institutul Inimii Cluj-Napoca, dr. Horia Roșianu, au realizat, cu succes, o intervenție medicală mai puțin obișnuită, la un câine.

Cei doi au implantat cu succes la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca ”un stimulator cardiac la un pacient ce prezenta zilnic multiple episoade de lesin”.

”Operatia a fost un succes si o premieră la Cluj. O nouă viață tocmai a început pentru Arni!”, a spus dr. Scurtu.

Cine sunt medicii clujeni care au realizat intervenția

Dr. Iuliu Scurtu este profesor universitar la USAMV Cluj-Napoca, coordonatorul Serviciului Cardiologie Veterinară.

Dr. Horia Roșianu este șef de sectie la Institutul Inimii ”Nicolae Stăncioiu” Cluj-Napoca, medic primar cardiolog, doctor în medicină și conferentiar la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate