ACTUALITATE
Fondatorul Oncologiei clujene, profesorul Ion Chiricuță: Un vizionar care a format și modelat generații de medici excepționali
O inscripție de pe fațada Institutului de Oncologie Cluj-Napoca (IOCN) și un bust așezat în fața acestei instituții amintesc de o mare personalitate a medicinii românești: profesor dr. Ion Chiricuță.
Probabil că mulți clujeni, și nu numai, s-au întrebat de-a lungul vremii cine a fost și ce a făcut omul acesta de a ajuns să dea numele unui institut atât de cunoscut și de apreciat în țară: Ion Chiricuță. Deși nu e născut în Cluj, profesorul Ion Chiricuță a devenit, prin adopție, un clujean neaoș. Timp de 30 de ani, între 1958 și 1988, a condus Institutul de Oncologie din Cluj. Inițial, ca medic primar, apoi ca director. E cel care, efectiv, a pus bazele institutului și oncologiei clujene și care a format și modelat generații de medici de specialități diferite.
Pe nedrept uitat, Cluj24.ro își face o datorie de onoare și aduce în actualitate personalitatea acestui mare om. Și pentru asta, reporterul Cluj24 a stat de vorbă cu conf. univ. dr. Valentin Cernea, unul dintre colaboratorii săi apropiați.
Clujeanul Valentin Cernea este medic specialist în Radioterapie, cu studii în țară și străinătate, și a lucrat alături de profesorul Ion Chiricuță în perioada martie 1982 – noiembrie 1988.
Din 1990, Institutul Oncologic din Cluj poartă numele profesorului Ion Chiricuță. Foto: rohealthreview
Rep: Domnule Valentin Cernea, ați lucrat alături de profesorul Ion Chiricuță timp de aproape șapte ani. Cum l-ați caracteriza?
Un vizionar, un om plin de har în multe domenii, un om luminat și un excepțional iubitor și cunoscător de artă.
S-a spus despre profesorul Chiricuță că era dedicat cu tot sufletul profesiei sale și, implicit, muncii de la Institutul Oncologic din Cluj. Cât timp petrecea în spital?
Tot timpul. Doar cât dormea acasă. Să zic așa, profesorul nu avea viață în afara spitalului. Venea dimineața la raportul de gardă, care era regulă în vremea aceea, și pleca ultimul din blocul operator, spre insatisfacția unor colegi anesteziști care se vedeau nevoiți să lucreze peste program. Dar nimeni nu contabiliza lucrurile ăstea.
Prof. dr. Ion Chiricuță. Foto: Arhivă turismbarlad.ro
Ce atitudine avea domnul profesor în relația cu personalul medical din institut? Era un lider autoritar?
Nu. Profesorul Chiricuță a avut cea mai mare calitate a unui lider, în niște vremuri, le știm, foarte tulburi: le permitea tuturor să se exprime liber. Eu sunt format în mai multe instituții medicale din țară și, după 1990, din străinătate, dar n-am mai întâlnit un asemenea om. La puterea și personalitatea pe care le avea, te așteptai să-și impună punctul de vedere, dar el rareori a făcut-o. Și asta în peisajul medical românesc al acelor ani dominați de mari patroni medicali șefi de clinici, lucru care se-ntâmplă și acum. Profesorul Ion Chiricuță făcea notă discordantă în favoarea noastră și a institutului.
Totuși, ce avea special acest om?
Cum spuneam, permitea opinii divergente și accepta dezbaterea ori de care parte ai fi fost. O încuraja chiar! Punea întrebări de o simplitate extraordinară, pentru ca lucrurile să se clarifice și să fie înțelese cât mai ușor.
Avea o extraordinară deschidere spre ideile noi, dar nu în sensul că le împrumuta și le punea imediat în practică doar pentru că așa era modern. Ne încuraja tot timpul să trecem informația nouă prin filtrul gândirii personale.
Sintetizând: într-o vreme în care delictul de opinie era regula, profesorul Ion Chiricuță nu practica delictul de opinie. Și asta a și asigurat creșterea și formarea noastră, nu numai ca personalități medicale, ci și ca oameni, într-o atmosferă de confruntări și dezbateri cu argumente.
Sigur, eram tineri, mai făceam greșeli, dar profesorul niciodată nu ne-a spus: „Stai jos, n-ai dreptate!”. Dacă făceai greșeli flagrante, riscai o elegantă ironizare din partea dumnealui.
Profesorul Ion Chiricuță, în anii tinereții. Foto: Arhiva personală
Ați avut vreo temere când ați ajuns aici, la Institutul Oncologic din Cluj? În sensul în care să vă fie teamă de profesorul Chiricuță?
Eu am venit la IOCN pe 1 martie 1982, dar nu, n-am avut. Îmi amintesc că profesorul avea obiceiul de a da spre documentare tot felul de situații după care ne punea întrebări. Așa ne stimula să ne formăm.
De aceea ne era cumva groază să ne întâlnim cu el și să ne întrebe: „Ai terminat chestia aia? Ce-ai înțeles din ea?”. Ne mai trăgeam pe după un stâlp, dar, cu timpul, îi căutam prezența. Prezentarea acelor referate la raportul de gardă era o adevărată provocare.
Eram acolo vreo 70 de doctori, oncologi, chirurgi, radioterapeuți. Acolo aveai ocazia să-ți arăți personalitatea. Cu timpul, ne obișnuiserăm și ne plăcea lucrul ăsta! Și mai avea o calitate: era un om extrem de meticulos. Și ne învăța și pe noi să fim meticuloși și riguroși.
Conferențiarul universitar dr. Valentin Cernea. Arhiva personală
Puteți să detaliați?
În perioada 2003 – 2011, cât am fost directorul medical al IOCN, am pus în ordine arhiva profesorului Ion Chiricuță. Este foarte interesantă! Era genul de om care răspundea și la scrisorile pacienților.
Nu mai spun de scrisorile primite de la tot felul de personalități din țară și din străinătate. Un om foarte interesant! Dacă ar fi să „sistematizez” munca profesorului Chiricuță, aș putea spune că a fost un chirurg extrem de inovator. Avea o metodă chirurgicală originală, prezentă în toate tratatele de chirurgie plastică din lume.
Metoda se referea la utilizarea marelui epiploon în tratamentul fistulelor vezico-vaginale, recto-vezicale și în cistoplastii. Ca să înțelegeți, epiploonul ăsta e ca un fel de prapore, pe care profesorul Chiricuță l-a folosit în diverse intervenții chirurgicale. Dincolo de asta, cred că cea mai mare calitate a profesorului Chiricuță a fost aceea că a intuit foarte repede caracterul multidisciplinar al Oncologiei.
El a înțeles, înaintea unor mari școli de medicină din Occident, nu mai vorbim de cele din România, că Oncologia nu e o problemă de o singură specialitate, nici chirurgicală, nici de radioterapie, nici de chimioterapie, ci de multidisciplinaritate.
Și toată construcția institutului servește acestui concept. Să știți că nu e un lucru simplu să pui specialiști atât de diferiți la un loc și să-i faci să comunice. Iar profesorul a ajuns să facă asta înainte de a ajunge eu în institut, în martie 1982.
Prof. Ion Chiricuță (foto dreapta) și echipa sa, în timpul unei intervenții chirurgicale. În stânga, echipa condusă de medicul ieșean Chipail. Foto: Arhiva Richard Constantinescu
Dacă ar fi să rezumăm, am putea spune că profesorul Ion Chiricuță a fost un vizionar, un om plin de har, foarte meticulos, înțelegător …
Eeee, nu era chiar blândețea întruchipată! Era permeabil la orice idee nouă și dispus să o dezbată. În institut au crescut personalități excepționale. Și asta datorită lui.
Lumea oncologică descoperă acum ceea ce noi trăiam la mijlocul anilor ’80. Da, a fost un mare vizionar. Capacitatea lui de a influența pe toate căile conceptul multidisciplinarității a făcut din Institutul Oncologic din Cluj-Napoca o mare instituție a sistemului medical românesc.
S-a spus despre profesorul Chiricuță că a fost un mare colecționar de artă. Ce știți despre asta?
Avea o colecție foarte valoroasă de lucrări de artă românească, ce se află de ani buni la muzeul din Bârlad, orașul său natal. Pot spune că profesorul nu cheltuia mulți bani pe viața de zi cu zi. Cred că tot ce a câștigat a investit în artă.
Și asta nu numai de când a devenit directorul IOCN. El provenea din lumea aceea bucureșteană a sfârșitului României Vechi, cea de până în 1947. Cunoștea mulți colecționari de artă, nu era un cumpărător care voia doar să aibă. Era un om cu solide cunoștințe de artă.
Toată viața lui a făcut asta. La sfârșitul anilor ’70 – începutul anilor ’80, el a vrut să doneze colecția Muzeului de Artă din Cluj, având o mică pretenție: colecția să poarte numele „Ion și Rita Chiricuță”. Rita era soția sa, artist plastic.
Însă autoritățile comuniste de la acea vreme din Cluj n-au fost de acord, așa încât profesorul a donat-o muzeului din Bârlad. E o colecție foarte valoroasă, estimată la foarte, foarte mulți bani.
Ce știți, a iubit Clujul? Era legat de orașul acesta în afara devotamentului arătat timp de 30 de ani cât a condus Institutul Oncologic din Cluj?
Da, cred că l-a iubit. Deși s-a născut în Bârlad, a devenit clujean prin adopție. Doar a trăit și a lucrat aici timp de 30 de ani! Trebuie, totuși, să vă mai spun ceva: Ion Chiricuță l-a venerat pe profesorul Iacob Iacobovici (1879 – 1959 – n.r.) , care nu era un nume oarecare în medicina românească.
Din contră, era un eminent chirurg. I-a fost profesor și mentor lui Ion Chiricuță la București și Cluj, fiind, totodată, unul din fondatorii Facultății de Medicină din Cluj, unde a trăit 12 ani. Doctorul Iacobovici a pus bazele chirurgiei la Cluj, iar profesorul Ion Chiricuță i-a fost student și discipol.
Atât de mult l-a respectat, încât i-a dedicat o carte, o excepțională descriere bazată pe documente referitoare la școala medicală din Cluj, în anii ăia dintre cele două războaie. Și pe un plan mai larg, despre sistemul medical românesc din acea perioadă. Cartea asta e un omagiu adus mentorului său, Iacob Iacobovici.
Autorul Ion Chiricuță spune așa în prefața cărții: „Profesorul Iacob Iacobovici a avut asupra medicilor generației mele efectul pe care îl are un magnet asupra piliturii de fier sub acțiunea câmpului magentic: granulele dezordonate ale metalului se așază pe linii de forță stabilite care nu mai pot fi tulburate de forțe exterioare”.
Dacă ar fi să mai spun ceva despre profesorul Chiricuță, l-aș cita cu paragraful ăsta atât de frumos, pe care el l-a dedicat mentorului său, profesorul Iacob Iacobovici. Și-ar mai fi unul, tot din această carte: „Aș putea fi acuzat că am prezentat o imagine idealizată a profesorului Iacob Iacobovici. Am scris așa cum l-am cunoscut, cu calități și defecte, în decursul unui deceniu cât i-am stat în preajmă. Sunt convins că nu numai piscurile însoțite fac măreția unui munte, ci și prăpăstiile lui cu stânci răscolitoare, peșteri adânci și negre poieni”.
Așa era și profesorul Ion Chiricuță: nu numai cu piscuri răscolitoare, ci și cu ape adânci și negre poieni. Așa cum e personalitatea oricărui lider. A fost un om care a construit enorm, în vremea în care alții demolau.
A făcut atac cerebral într-o mercerie
În noiembrie 1988, la 70 de ani și opt luni, profesorul Ion Chiricuță s-a stins din viață. A murit, poate, așa cum ar fi vrut. Plecase din blocul operator destul de târziu. Era o zi de noiembrie rece, urâtă și apăsătoare. I-a spus șoferului să oprească în fața unei mercerii de pe fosta stradă Petru Groza.
Voia să cumpere un material textil și să-i facă niște ciorăpei câinelui său iubit, Fifiduță, un Chiuhauha. N-a mai apucat. A făcut un accident cerebral vascular. Deși a fost transportat imediat la spital, medicii n-au mai putut face nimic.
Părintele Oncologiei clujene s-a stins din viață și a lăsat în urma sa două mari întrebări, care au stăruit mult timp: „Cine va conduce mai departe Institutul Oncologic din Cluj? Cine va îndruma viitoarele generații de medici?”.
CV: Cine a fost Ion Chiricuță
Născut în 7 ianuarie 1918, la Bârlad (raionul Tutova, acum județul Vaslui – n.r.), Ion Chiricuță a absolvit cursurile Facultății de Medicină și Chirurgie din București începute în 1936, devenind doctor în medicină și chirurgie în 1942.
- A ocupat prin concurs posturile de extern și intern, apoi secundar de chirurgie la Clinica Chirurgicală a Spitalului Brâncovenesc sub tutela profesorului Iacob Iacobovici, al cărui elev apropiat și asistent a fost.
- În continuare a lucrat la Institul Oncologic din București.
- În 1958, a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, devenită vacantă.
- La preluare, Institutul Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din țară, înființat în 1929, avea un local impropriu, o bază materială precară, personal redus și o activitate științifică modestă.
- Ion Chiricuță a început treptat modernizarea Institutului până când, în 1962, ajutat de ministrul Sănătății de la acea vreme, a început construcția unui nou sediu pentru Institutul Oncologic, terminat în 1965.
- Activitatea organizatorică a fost dublată de cea profesională și științifică, Institutul Oncologic prezentându-și prestigioasele realizări prin publicații în țară și peste hotare sau prezentate în cadrul unor importante sesiuni, devenite tradiționale și recunoscute.
Ion Chiricuță a devenit profesor de Oncologie în 1971. A fost membru a numeroase societăți științifice internaționale, între care Societatea Internațională de Chirurgie, de Oncologie, de Senologie (Société Internationale de Sénologie (S.I.S.), expert OMS, membru al Uniunii Medicale Balcanice (Union Medicale Balkanique), vicepreședinte al Societății de Oncologie, membru al Societății de Chirurgie, la ale cărei ședințe lunare ale filialei din Cluj participa întotdeauna cu comunicări și lucrări substanțiale și interesante.
Unul dintre cele mai frumoase momente din cariera profesorului Chiricuță a fost numirea sa ca președinte de onoare al Congresului Mondial de Chirurgie Plastică din Paris, în 1987, o recunoaștere a valorii sale profesionale.
- Activitatea științifică a profesorului Ion Chiricuță este cuprinsă în peste 20 de monografii, peste 200 de articole publicate în țară sau în străinătate și peste 300 de comunicări științifice la diferite manifestări științifice naționale și internaționale.
- A introdus numeroase tehnici chirurgicale originale: utilizarea marelui epiploon în tratamentul fistulelor vezico-vaginale, recto-vezicale și în cistoplastii; mastoplastie cu epiploon, histerectomie supraradicală etc.
- Dintre realizările științifice se pot aminti: o nouă metodă de diagnostic citologic al cancerului colului uterin prin autorecoltare; diagnosticul biochimic al tumorilor maligne prin studierea modului de eliminare a magneziului din organism; studiul modificărilor metabolice după procedeele oncologice; lucrări experimentale în domeniul grefelor de organe și altele.
- A decedat la Cluj, în 6 noiembrie 1988.
- În cinstea sa, Institutul de Oncologie din Cluj se numește, din 1990, Institutul de Oncologie „Profesor dr. Ion Chiricuță””.
Profesorul Ion Chiricuță a fost un adevărat cunoscător și colecționar de artă. Colecția sa, pe care o amplifica mereu, însumează tablouri și grafică. El și-a dăruit colecția orașului natal Bârlad, unde este expusă în Muzeul „Vasile Pârvan”. Ion Chiricuță a scris și un volum de poezii, numit „Minunatele fântâni”.
Sursa: Wikipedia
În cinstea Profesorului Ion Chiricuţă, incepând cu 1990, Institutul poarta denumirea de Institutul Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuţă” Cluj-Napoca.
Text: Tudor Știrbu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Președintele PSD Câmpia Turzii, Avram Gal a fost achitat de faptele de corupție și revine in PSD Câmpia Turzii. Acesta a fost condamnat la începutul anului de Tribunalul București la 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.
Magistrații au decis atunci că pe bunurile acestuia se menţine sechestrul asigurător dispus de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție. De asemenea, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 440.940 lei și l-a obligat la plata sumei de 13.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Avram Gal, președintele PSD Câmpia Turzii, ACHITAT de faptele de corupție
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de control judiciar, în octombrie 2020, a lui Avram Gal, la data faptei având funcția de consilier în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
„Curtea de Apel București a admis apelul declarat de inculpatul GAL AVRAM MARIUS împotriva sentinţei penale nr. 195/F/16.02.2024, pronunțată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 27102/3/2020. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală, şi, pe fond, rejudecând: În baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen., raportat la art. 16 alin. 1 lit. a C.pr.pen., achită pe inculpatul GAL AVRAM MARIUS, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000.
În baza art. 404 alin. 4 lit. c C.pr.pen., dispune ridicarea sechestrului asigurător instituit, prin ordonanța din data de 06.10.2020, asupra bunurilor inculpatului GAL AVRAM MARIUS până la concurenţa sumei de 440.940 lei şi înlătură dispoziţia de confiscare specială de la inculpat. În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.pr.pen., respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 195/F/16.02.2024, pronunțată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 27102/3/2020. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat în fazele de urmărire penală şi judecată (fond şi apel) rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în condiţiile art. 405 alin.1 teza II C.pr.pen., prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 29 noiembrie 2024”, e arată în decizie.
„Revin alături de colegi”
„Dragi cetățeni ai municipiului Câmpia Turzii, după cum am promis atunci, m-am autosuspendat din toate funcțiile politice până la soluționarea situației în care am fost implicat fără voia mea.
Ieri, 29.11.2024, Curtea de Apel București m-a achitat definitiv și m-a declarat nevinovat de acuzațiile aduse.
Ca atare, astăzi depun la Biroul județean Cluj a organizației PSD cererea prin care anulez autosuspendarea și revin alături de colegii din echipa de conducere a PSD Câmpia Turzii pentru a munci alături de aceștia, cu scopul de a asigura progresul și prosperitatea cetățenilor orașului pe care îl iubesc. Doamne-ajută tuturor”, a scris pe Facebook Avram Gal.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea meciului cu UTA: Vreau o reacție POZITIVĂ, de încredere, de orgoliu
Luni, 2 decembrie, de la ora 17:30, Universitatea Cluj o întâlnește pe Cluj Arena, pe UTA. Echipa începe o serie de trei meciuri consecutive pe teren propriu. Înaintea acestei partide, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău a susținut o conferință de presă.
„Știm că UTA, din punct de vedere fizic, stă foarte bine, sunt jucători puternici de luptă. Au un antrenor cu multă experiență, un antrenor care cred eu că e foarte valoros, cunoscându-l foarte bine. Nici ei nu sunt într-un moment bun, sunt trei înfrângeri la rând. Am văzut și din declarațiile făcute de patronul echipei că sunt foarte încrezători că vor câștiga meciul cu noi. Au mare încredere, dar eu vreau o reacție din partea jucătorilor. Vreau o reacție pozitivă, de încredere, de orgoliu și atunci cu siguranță ne va fi ușor și cred că vom câștiga jocul”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.
Sabău („U” Cluj), înaintea meciului cu UTA: Vreau o reacție POZITIVĂ, de încredere, de orgoliu
Sabău spune că a identificat problemele formației din cele două înfrângeri, cu FCSB și Hermannstadt, și speră ca meciul cu UTA să fie cel de la care va începe revenirea „studenților”.
„Am analizat corect cele două jocuri, cu FCSB și cu Hermannstadt, în care ne-a lipsit starea de spirit, ne-a lipsit implicarea emoțională din punct de vedere fizic. Asta e realitatea, nu avem voie să ne păcălim. Trebuie să ne întoarcem la o stare bună, la o implicare din punct de vedere fizic, să alergăm, să ne batem mai mult, să redevenim acea echipă care luptam pentru obiectivul frumos care a mai rămas, calificarea în play-off. Sunt aceiași jucători, sunt aceleași metode, nu au uitat fotbalul. Pentru mine, au rămas la fel de importanți și valoroși jucătorii.
„Nu este o criză”
Ce e foarte important, cred că ne trebuie mai mult modestie, mai multă umilință, să muncim mai mult. Nu îmi convine situația și nici jucătorilor nu le convine. Nu e ușor de digerat, pentru că ești obișnuit să câștigi, să joci foarte bine, să vezi o echipă dinamică, cu pasiune, care puțin se schimbă. Dar trebuie să și accepți că o echipă trece și prin astfel de momente. Iar în astfel de momente, trebuie să știi să gestionezi, tu ca antrenor, ei ca și jucători.
Nu am pomenit cuvântul „criză” la această echipă, pentru că nu este o criză. Sunt acele meciuri în care lipsește ceva. Primim în primul minut 11 metri la Hermannstadt, avem situație să egalăm, lovim adversarul, dăm pe lângă poartă, nu intrăm în joc. Acasă, am fost puși în dificultate, avem ocazii să intrăm în joc, nu o facem, greșim și luăm din nou gol. Sunt astfel de momente în care nu ne regăsim, pur și simplu nu îți iasă. Altădată, din 3-4 situații, reușeai să înscrii. Nu vorbim de o criză, dar nici nu putem spune că în momentul de față suntem într-o formă bună și că nu trebuie să ne resetăm. Doar așa ne putem reveni”, a completat Sabău.
În ceea ce privește lotul, Chipciu și Simion au revenit, în timp ce Cristea nu va putea fi recuperat până luni.
Sursa: FCUCluj
EVENIMENT
S-a încheiat la Cluj RENUMĂRAREA voturilor din primul tur al prezidențialelor. Nu s-au semnalat ERORI majore
Renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor s-a încheiat la Cluj. Nu s-au semnalat erori semnificative.
Contactat de Cluj24, judecătorul Adrian Popescu, președintele BEJ Cluj, ne-a declarat:
S-a încheiat la Cluj RENUMĂRAREA voturilor din primul tur al prezidențialelor. Nu s-au semnalat ERORI majore
„Renumărarea s-a încheiat la Cluj în toate secțiile. Nu au fost semnalate erori majore. Au fost cazuri de 3-5 buletine pe care s-a imprimat tușul de pe alte buletine, dar, repet, nu s-au identificat greșeli care să afecteze decisiv numărul total al voturilor pentru un candidat sau altul.
În ceea ce privește incidentul cu sacii nesigilați, a fost vorba de o eroare umană. Au fost președinți de secții care au pus procesele verbale cu ștampile cu tot în saci și i-au sigilat. Ștampilele se refolosesc așa că sacii au trebuit deschiși. Am verificat numărarea voturilor din aceștia comparând cu ceea ce scria în procesele verbale și nu s-a observat nicio anomalie.”
EVENIMENT
UPDATE. Saci cu VOTURI din turul 1, găsiți NESIGILAȚI în spațiul de depozitare, la Cluj. Polițiștii fac cercetări
Mai mulți saci cu voturi din turul 1 al prezidențialelor au fost găsiți nesigilați într-un loc de depozitare. La sesizarea unui membru BEJ Cluj, polițiștii fac cercetări. Acesta a părut mai interesat să facă live pe TikTok și scandal decât de adevăr.
„În cursul zilei de 29 noiembrie a.c., Poliția Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către un membru al Biroului Electoral Județean Cluj, prin apel la 112, cu privire la faptul că în spațiul de depozitare destinat buletinelor de vot s-ar afla mai mulți saci cu buletine de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale, nesigilați.
Saci cu VOTURI din turul 1, găsiți NESIGILAȚI în spațiul de depozitare, la Cluj. Polițiștii fac cercetări
În urma sesizării, a fost constituită o echipă operativă care s-a deplasat la fața locului pentru a verifica aspectele semnalate.
Polițiștii au demarat cercetări sub aspectul infracțiunii de rupere de sigilii, în vederea clarificării tuturor circumstanțelor. Până în prezent, nu au fost constatate nereguli, însă verificările continuă pentru a asigura respectarea strictă a prevederilor legale.
Cercetările sunt efectuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.
UPDATE. Un membru al BEJ Cluj s-a băgat în seamă să facă trafic pe TikTok
Din informațiile Cluj24, sesizarea Poliției a fost făcută de reprezentantul în BEJ Cluj din partea partidului Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN), Emanuel Cioacă, care a transformat subiectul în scandal live pe TikTok și s-a lăudat că a avut peste 300.000 de vizualizări
Acestuia i s-a explicat că nu este vorba de nicio fraudă ci, pur și simplu, în momentul aducerii sacilor cu voturi duminică noaptea la finalul primului tur al prezidențialelor, au fost președinți de secții de votare care nu au introdus în sacii cu voturi și ștampilele, astfel că sacii au fost desigilați pentru a fi introduse ștampilele, după care au fost legați la loc.
Sacii desigilați nu au avut avut nicio legătură cu voturile care se aflau înăuntru, nici cu procesele verbale de numărare a voturilor.
Deși Cioacă ar fi asistat inclusiv duminică seara la aducerea sacilor de la secții și a observat procedura potrivit căreia unii președinți de secții au venit cu sacii sigilați fără a avea în interior ștampilele, și nu i s-a părut nimic suspect, vineri când au fost aduși sacii pentru renumărare la Cluj Arena a început să facă scandal și să facă live pe TikTok, fiind mai mult interesat de câte vizualizări va face decât de adevăr…
ADN este partidul din partea căreia a candidat la Președinție realizatoarea TV de la postul Realitatea Plus, Alexandra Păcuraru.