Connect with us

ACTUALITATE

Focuri de armă trase la Cluj. O mașină nu a oprit la semnalul POLIȚIEI

Publicat


Polițiștii din Apahida au tras focuri de armă după o mașină suspectă în zona AgroTransilvania care nu a oprit la un control în trafic. 

Aceștia se aflau în misiune împreună cu jandarmii clujeni într-un echipaj mixt.

Autoturismul respectiv a fost oprit în zona AgroTransilvania, după ce s-a folosit armamentul din dotare de către polițiști.

Citește și: Trei FOCURI de armă trase de polițiștii clujeni după o mașină. Șoferul era BEAT. Este cercetat pentru ultraj

Șoferul a fost testat cu etilotestul și s-a constat că se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Vom reveni cu detalii.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Gest minunat de Crăciun, la Cluj-Napoca. O geantă pierdută într-un autobuz a fost returnată cu tot ce era în ea

Publicat

Un exemplu de altruism și bunătate s-a petrecut astăzi în Cluj-Napoca. O clujeancă cu suflet mare a returnat o geantă găsită în autobuz, aducând bucurie tinerei care și-a pierdut-o.

Astăzi, în Cluj-Napoca, o întâmplare care ar fi putut aduce multă supărare s-a transformat într-un exemplu de, chiar în pragul Crăciunului. O tânără și-a pierdut geanta într-un mijloc de transport în comun, uitând-o pe scaun în graba momentului.

În geantă se aflau acte importante, bani, carduri bancare și alte obiecte personale de valoare. Descoperind că geanta lipsește, tânăra a cerut imediat ajutor.

Geanta, predată de o clujeancă șoferului

A sunat la dispeceratul serviciului de transport public și, spre surprinderea și bucuria sa, a aflat că geanta fusese deja găsită. O clujencă a observat geanta uitată în autobuz și a predat-o șoferului. Acesta, la rândul său, a anunțat dispeceratul, conform procedurii.

Întreaga întâmplare a fost povestită pe rețelele de socializare de tatăl tinerei.

„Gest minunat de Crăciun. S-a întâmplat în dupa amiaza de astăzi în Cluj Napoca. Fiica mea și-a uitat într-un mijloc de transport în comun geanta ei. În ea acte, bani, carduri, alte obiecte personale unele de valoare.

„Da, s-a întâmplat în România”

Era distrusă. A sunat la dispecerat și minune, cineva a găsit geanta, o doamna sau domnișoara, a dat-o la șofer iar acesta a raportat la dispecerat. După câteva ore și-a recuperat geanta cu tot ce era în ea. Nici măcar nu știe cui să-i mulțumească pentru gestul făcut.

Și da, s-a întâmplat în preajma Crăciunului și da, s-a întâmplat în România. Crăciun Fericit tuturor!”, a scris acesta.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tramvaiul lui Moș Crăciun a ieșit pe traseu la Cluj-Napoca. Vezi programul

Publicat

Tramvaiul lui Moș Crăciun a revenit pe traseu vineri, 20 decembrie, la Cluj-Napoca. Copiii clujeni se pot plimba cu tramvaiul lui Moș Crăciun în perioada până în Ajunul Crăciunului.

Începând de astăzi și până marți, 24 decembrie, copiii din Cluj-Napoca au ocazia să se plimbe cu Tramvaiul lui Moș Crăciun. Decorat festiv, acest tramvai special îi întâmpină pe cei mici cu o atmosferă de sărbătoare, colinde, dulciuri și, bineînțeles, cu Moș Crăciun în persoană.

Copiii îi pot spune Moșului dorințele lor, se pot fotografia alături de el și pot petrece momente magice într-un decor de poveste.

Începând de vineri, 20 decembrie, până marți, 24 decembrie, copiii se pot bucura de prezența lui Moș în cel mai festiv tramvai într-o atmosferă de sărbătoare, plină de zâmbete, cu dulciuri și colinzi.

Programul de circulație

Tramvaiul circulă gratuit pe traseul liniei 102 (Mănăștur – Piața Gării – B-dul Muncii), după următorul orar:

  • Plecări din Mănăștur: 15:00, 17:00, 18:55
  • Plecări din B-dul Muncii: 15:45, 17:50, 19:45

Această inițiativă a devenit deja o tradiție iubită în Cluj-Napoca, aducând bucurie și zâmbete pe fețele copiilor și ale familiilor lor în pragul Crăciunului.

Moș Crăciun îi așteaptă pe toți copiii la bord pentru o călătorie de neuitat!

Citește mai departe

EVENIMENT

UMFIH Cluj-Napoca, în doliu. Dr. Cristina Schnell, cadru didactic și medic pediatru, s-a stins din viață

Publicat

lumanare morti pixabay

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca anunță trecerea în neființă a dr. Cristina Schnell, asistent universitar în cadrul Disciplinei Pediatrie III, Facultatea de Medicină.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca își exprimă tristețea și regretul pentru pierderea dr. Cristina Schnell, asistent universitar la Disciplina Pediatrie III din cadrul Facultății de Medicină.

O prezență respectată atât în comunitatea academică, cât și în cea medicală clujeană

Dr. Cristina Schnell a fost o prezență respectată atât în comunitatea academică, cât și în cea medicală. În calitate de medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, și-a pus în mod constant experiența în slujba celor mici, iar ca asistent universitar, a contribuit semnificativ la formarea viitorilor profesioniști în medicină. A coordonat stagiile clinice pentru studenții din anul V și pentru asistenții medicali licențiați din anii III și IV, oferind totodată sprijin în realizarea lucrărilor de licență.

„Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca își exprimă tristețea și regretul pentru pierderea doamnei dr. Cristina Schnell, asistent universitar la Disciplina Pediatrie III din cadrul Facultății de Medicină.

Comunitatea academică transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate

Dr. Cristina Schnell a fost medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și cadru didactic asociat dedicat, implicându-se activ în coordonarea stagiilor clinice pentru studenții de anul V și asistenți medicali licențiați (anii III și IV), precum și în coordonarea lucrărilor de licență. Pe plan științific, s-a remarcat prin interesul pentru pneumologia și somnologia pediatrică, fiind doctorand cu un proiect axat pe biomarkerii în sindromul de apnee obstructivă în somn la copil.

Comunitatea academică a UMF „Iuliu Hațieganu” transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate”, a transmis UMFIH Cluj-Napoca.

Dr. Cristina Schnell ea căsătorită și avea doi copii.

Citește mai departe

EDUCATIE

Începe VACANȚA de iarnă a elevilor. Ce vacanțe mai au în 2025

Publicat

Sala de Clasa cu logo Cluj24

Vineri, 20 decembrie, după terminarea cursurilor, începe vacanța de iarnă a elevilor. Școala se reia miercuri, 8 ianuarie.

Conform Ministerului Educației, structura anului şcolar 2024-2025 cuprinde intervale de cursuri şi intervale de vacanţă, astfel:

Intervale de cursuri:

– de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
– de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
– de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;
– de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Începe VACANȚA de iarnă a elevilor. Ce vacanțe mai au în 2025

Intervale de vacanţă:

– de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marţi, 7 ianuarie 2025;
– o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025;
– de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
– de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

În zilele nelucrătoare sau de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

La clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi din învăţământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică, urmărind şi scopul acestor programe.

Sursa: Ministerul Educației

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax