Connect with us

EVENIMENT

UPDATE /Focar de COVID la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. 10 angajați infectați

Publicat


Deputatul Emanuel Ungureanu a anunțat că 10 angajați din zona administrativă a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj au fost infectați cu noul coronavirus iar acest focar a fost ascuns cu grijă de conducerea spitalului.
Potrivit acestuia, un alt focar ascuns este cel de la UPU Cluj unde sunt alte cadre medico-sanitare infectate.
”Și acest focar a fost ascuns”, acuză deputatul.
Ungureanu a făcut un apel public la Ministerul Sănătății să ia masurile necesare prin Direcția de Sănătate Publică Cluj până nu scapă situația de sub control.

Replica oficialilor de la Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj

În Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, în perioada martie-august 2020, au existat în total 52 de cazuri pozitive COVID-19, la personalul medical, din care 52 de cazuri vindecate. Efortul de control al transmiterii și supravegherea contacților a însemnat un număr de 1616 probe recoltate RT PCR la personalul medical (dintre care 163 în perioada stării de urgență și 1453 în perioada stării de alertă). Anchetele epidemiologice desfășurate la fiecare caz pozitiv s-au raportat, conform legislației, la Direcția de Sănătate Publică.
În luna septembrie, în cadrul UPU au fost diagnosticate 6 persoane, cu sursă de infecție comunitară (două cazuri pozitive, asimptomatice, depistate după întoarcerea din concediul de odihnă și patru cazuri depistate la intervale diferite, la triaj, cu sursă comunitară). Evaluarea acestor cazuri a luat în calcul potențiala expunere prin asistarea pacientului înalt suspect COVID-19. Datele evidențiază respectarea procedurilor și nivelului de protecție EPP, conform recomandărilor CNSBT și respectarea procedurilor interne elaborate de SPIAAM (Serviciul de Prevenție a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale).
În privința angajaților TESA, există 7 cazuri confirmate, în perioada 29-30 septembrie. Din aceste cazuri, anamneza și datele de anchetă au identificat trei persoane care, în perioada 16-24 septembrie au fost în evidența medicului de familie, cu recomandări de concediu medical și fără ca medicul de familie să suspecteze infecția COVID-19. În momentul demarării anchetelor epidemiologice, la nivelul angajaților TESA, s-au identificat două persoane la risc, care erau în concediu de odihnă. Acestea au fost readuse pentru ancheta epidemiologică și incluse în testarea RT PCR. În perioada 29-30 septembrie, în cadrul aceleaiași structuri administrative, au mai fost depistate două persoane cu simptomatologia tipică COVID-19, care au fost incluse în anchetă și recoltate pentru RT PCR, și care, ulterior, s-au pozitivat.

S-au aplicat procedurile și recomandările CNSBT pentru managementul cazului suspect COVID-19 și managementul cazurilor confirmate, atât la nivelul serviciilor suport, cât și la nivelul SPIAAM.

Conform metodologiei CNSBT, evaluarea cazurilor diagnosticate nu a fost interpretată ca focar, deoarece sursa de infecție a acestor cazuri este diferită și transmiterea este diferită. Prin urmare, însumarea cazurilor diagnosticate reprezintă un efort de identificare a riscului real, pentru a putea controla transmiterea COVID-19. Sursele acestor cazuri nu se suprapun. În cinci dintre aceste cazuri, expunerea este comunitară.
Toate suspiciunile de infectare în cadrul personalului medical, auxiliar și TESA au fost evaluate de SPIAAM, conform metodologiei CNSBT și s-au luat măsurile conform legislației, managementul spitalului asigurând suport SPIAAM. De asemenea, începând cu starea de urgență, managementul spitalului, SPIAAM și Serviciul Managementul Calității, prin celula de criză instaurată odată cu apariția pandemiei, au elaborat instrucțiuni și protocoale pentru supravegherea și limitarea infecției SARS-COV-2 la nivelul unității sanitare. Managerial la nivelul spitalului există instrucțiuni de prevenție (utilizare EPP), supraveghere, control și asistare cu organizare flexibilă a activității în condiții de siguranță. Nu s-au îndeplinit condițiile pentru declararea unui focar, fiind depistate cazuri izolate ca transmitere și manifestare.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Accident spectaculos în comuna Poieni. Un autoturism a ajuns cu roțile în sus

Publicat

Un accident a avut loc în Lunca Vișagului, comuna Poieni, duminică dimineață, unde un autoturism s-a răsturnat pe drum. Incidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.

Un autoturism s-a răsturnat pe un drum din localitatea Lunca Vișagului, comuna Poieni. Incidentul a avut loc duminică dimineață, iar în urma acestuia au rezultat pagube materiale, potrivit ISU Cluj.

La fața locului, echipele de intervenție au evaluat un bărbat în vârstă de 60 de ani, însă nu a fost necesar transportul acestuia la spital.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Ziua Porților Deschise, la Teatrul Național Cluj-Napoca. Vizite în culise, ateliere pentru adolescenți și spectacole

Publicat

Pe 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului, Teatrul Național Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru a 15-a ediție a unui eveniment special dedicat iubitorilor de teatru. Vizitatorii pot să exploreze culisele, să participe la ateliere interactive, spectacole captivante și discuții inspiraționale.

Teatrul Național Cluj-Napoca îi invită pe clujeni la cea de-a 15-a ediție a Zilei Porților Deschise, joi, 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului. Începând cu ora 11, clădirea Teatrului își deschide porțile cu evenimente și activități pentru cei mari și pentru cei mici.

Vizite în culise și ateliere pentru copii

Popularele Vizite în culise revin la această ediție o surpriză interactivă, în timp ce actrițele Diana Buluga și Elena Ivanca vor ține atelierele de teatru pentru adolescenți. De asemenea, va avea loc un atelier de pictură cu actrița Sânziana Tarța, iar cei mici se vor putea reîntâlni cu prietenii de la Tărâmul Fericirii și Magic Puppet, înarmați, ca de obicei, cu activități distractive.

Printre evenimentele speciale ale Zilei Porților Deschise se numără instalația audio AUZIT. Teatru radiofonic, o experiență captivantă pentru iubitorii de teatru sonor. Publicul va putea asista la spectacolul-lectură Multe nu s-au spus de Alexandru Ceban, o piesă ce explorează confruntarea individului cu istoria.

În program se regăsește și spectacolul educațional Extinct, urmat de o discuție despre sustenabilitate. Cei mici vor avea parte de momente speciale cu Tigrișori de Poveste, o producție AnimaArt dedicată copiilor de peste trei ani.

Atelier de improvizație și repetiție cu pulicul

În plus, Dragoș Muscalu va susține un atelier de improvizație pentru copii, urmat de o repetiție cu public a spectacolului Show IMPROgress, pe care îl semnează.

Nu ratați La Famiglia, spectacolul de commedia dell’arte al studenților din anul II Actorie, care se va juca la Sala Radu Stanca de la Facultatea de Litere. Nu în ultimul rând, Editura Presa Universitară Clujeană va aduce o selecție de cărți pentru pasionații de teatru.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul la evenimente (inclusiv la vizitele în culise) se va face pe principiul „primul venit, primul servit”.

Programul complet

Evenimente pentru copii și adolescenți:

  • 11:00 -11:45, Sala mare: Spectacol de teatru de păpuși TIGRIȘORI DE POVESTE, adaptare și regie: Dana Bonțidean (o producție AnimaArt) (3+)
  • 11:00 – 19:30, Foaier rang II, bar: ZONA DE CREAȚIE PENTRU COPII (3+)
  • 11:30 – 14:00, Rotondă: FACE PAINTING ȘI BALOANE MODELABILE (Tărâmul Fericirii) (3+)
  • 12:00 – 13:00, Foaier Rang II, dreapta: ATELIER DE MĂȘTI ȘI ARMURI DE SUPEREROI (Magic Puppet) (5+)
  • 12:00 – 13:00, Foaier rang II, stânga: MULTE NU S-AU SPUS de Alexandru Ceban; Coordonator: Răzvan Mureșan; Cu actorii: Petre Băcioiu, Miriam Cuibus, Cristian Grosu, Diana-Ioana Licu, Miron Maxim, Angelica Nicoară; Lectură în prezența autorului, sesiune de întrebări și autografe (12+)
  • 14:00 – 15:00, Foaier Rang II, dreapta: SCENA E A TA! – TEATRU, EMOȚIE ȘI ÎNCREDERE – Atelier de teatru pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga; Participare pe bază de înscriere, în limita a 18 locuri, completând formularul disponibil pe site (14+)
  • 14:00 – 16:00, Sala Caragiale: TEATRU ȘI POEZIE: EMOȚIA DIN SPATELE CUVINTELOR – Atelier de interpretare cu actrița Elena Ivanca; Participare pe bază de înscriere, în limita a 15 locuri, completând un formular disponibil pe site (14+)
  • 11:00 – 19:30, Foaier rang II: AUZIT. TEATRU RADIOFONIC; Instalație audio (12+)
  • 15:00 – 16:30, Esplanadă: ANIMAȚII STRADALE (Magic Puppet)

Evenimente speciale

  • 11:00 – 19:30, Foaier parter: Stand de carte Editura Presa Universitară Clujeană
  • 12:15 – 17:15, Scena mare: VIZITE ÎN CULISE, ghidate de actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca; Vizitele includ și instalația artistică participativă ECOURI DIN CULISE, concept: Mădălina Mânzat;Execuție producție, realizare artistică: Digital Interactive Arts Master, anul I, Facultatea de Teatru și Film, UBB și Mădălina Mânzat (AG)
  • 14:00 – 16:00, Rotondă: MĂȘTI ȘI FLORI – Atelier de pictură colaborativă, cu actrița Sânziana Tarța (12+)
  • 15:30-17:30, Studio Euphorion: EXTINCT după April de Angelis – Teatru educațional; Coordonator: Mihai-Florian Nițu; Proiect realizat de Școala de teatru Artify Academy; Spectacol urmat de discuții cu realizatorii și Diana Călin, strateg de sustenabilitate (14+)
  • 18:00-18:45, Scena mare: JOCURI DE TEATRU DE IMPROVIZAȚIE PENTRU COPII cu Dragoș Muscalu (5+)
  • 18:45-19:30, Scena mare: REPETIȚIE CU PUBLIC Show IMPROgress, concept de Dragoș Muscalu (12+)
  • 19:00- 20:40, Facultatea de Litere, UBB, Sala Radu Stanca: LA FAMIGLIA, Spectacol de Commedia dell’arte, anul II Actorie, Facultatea de Teatru și Film, UBB; Clasa profesorilor: Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș, Ciprian Scurtea (16+)

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Scene șocante pe o stradă din Cluj! Bătaie în mijlocul drumului, sub privirile trecătorilor

Publicat

Un nou episod de violență, surprins la Cluj-Napoca. Un bărbat a fost atacat în plină zi și lovit cu pumnii și picioarele, chiar sub ochii trecătorilor. Momentul a fost surprins de o cameră de bord.

Un incident violent a avut loc în plină zi, sâmbătă, pe strada Câmpului din Cluj-Napoca, unde un bărbat a fost agresat în mijlocul drumului. Scena a fost surprinsă de o cameră de bord și distribuită ulterior pe rețelele de socializare.

Bătaie în plină stradă, surprinsă pe camerele de bord

În imagini se poate observa cum agresorul îl împinge pe bărbat pe partea carosabilă și îl lovește cu pumnii și picioarele, în timp ce o femeie, cel mai probabil partenera acestuia, încearcă să intervină pentru a-i despărți. Trecătorii au asistat la altercație, însă nu este clar dacă cineva a intervenit pentru a calma situația.

Deocamdată nu se cunosc circumstanțele în care a izbucnit conflictul, iar autoritățile nu au oferit încă un punct de vedere oficial în legătură cu incidentul.

Vom reveni cu detalii pe măsură ce obținem informații suplimentare.

Sursa video: Facebook/ Vlad Daniel

Citește mai departe

EDUCATIE

Simulare BAC 2025 în județul Cluj: Mii de elevi testați, rezultate analizate individual. Probele încep luni, 24 martie

Publicat

De

Simulare BAC 2025

Elevii din județul Cluj încep luni, 24 martie, simularea probelor scrise pentru examenul național de Bacalaureat.

Rezultatele evaluării nu se vor trece în catalog, decât la cererea expresă a elevului sau părintelui.

Simulare BAC 2025 în județul Cluj

Disciplinele la care se desfășoară simularea probelor scrise sunt:

  • limba și literatura română – proba E)a),
  • limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale) – proba E)b),
  • matematică, istorie – proba E)c), fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie – proba E)d).

ATENȚIE! Examenul începe la ora 9:00, iar accesul în săli este permis până la 8:30. Subiectele și baremele vor fi publicate zilnic, la ora 15:00, pe site-ul oficial al Ministerului Educației.

Timpul destinat elaborării unei lucrări este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat. Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.

Rezultele, anunțate în 8 aprilie

Rezultatele vor fi comunicate individual pe 8 aprilie și nu vor fi afișate public. Acestea nu vor fi trecute în catalog, decât la cererea expresă a elevului sau a părintelui.

Obiectivul simulărilor este acela de a identifica nivelul de pregătire al elevilor și de a lua măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenului din vară.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate