Connect with us

ACTUALITATE

Final de vacanță cu WonderPuck, în centrul Clujului și la Bonțida

Publicat


La Cluj, vacanța de vară se încheie cu spectacole pentru copii și familie, concerte, workshopuri, animații, păpuși gigant și ateliere. Programul WonderPuck 5 le cuprinde pe toate și îi așteaptă pe clujeni să celebreze începutul toamnei la cea de-a cincea ediție a Festivalului Stradal. Accesul la toate activitățile este GRATUIT. 

Ediția din acest an a primului festival pentru copii și familie din Transilvania va avea loc la Cluj-Napoca și Bonțida între 9 și 12 septembrie. Proiectul este realizat de Teatrul PUCK, Asociația ESUA, Clubului Lions, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și a Administrației Fondului Cultural Național.

Spectacole din Ungaria și București, în Piața Unirii

Programul din Cluj-Napoca începe vineri, 10 septembrie, de la ora 18, cu spectacolul nonverbal „Răpirea Soarelui și a Lunii”, susținut de TrappTop Flotta din Ungaria. De la ora 18.45 în Piața Unirii urmează spectacolele itinerante nonverbale „Patrocle Patroclescu și aerele lui” și Lorelei. Urmează, tot aici, de la ora 20, spectacolul „Păcală”, prezentat de Teatrul de Animație „Țăndărică” din București. Seara se va încheia în Piața Unirii cu spectacolul cu foc „Origini”, susținut de Teatrul Național „Aureliu Manea” din Turda, de la ora 21.

În curtea Muzeului de Artă vineri, de la ora 17, va avea loc spectacolul „Cine va păzi clopoțeii”, susținut de Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia. În aceeași locație, de la ora 19 este programat spectacolul nonverbal adresat întregii familii „ MIMóka”, prezentat de Csaba Méhes din Ungaria. De asemenea, de la ora 21, adolescenții de peste 14 ani sunt așteptați tot aici la momentul „Impro Show”, al artiștilor de la Just Push Play din Cluj-Napoca.

Concerte și animații, la Muzeul de Artă

Sâmbătă, 11 septembrie, a doua zi de WonderPuck, activitățile vor începe cu „Gigalateea”, „Lorelei” și „Patrocle Patroclescu și aerele lui”, de la ora 10.30. La scena mare va fi prezentat de la ora 11 spectacolul „Mateiaș Gâscarul”, al Teatrului „Arlechino” din Brașov. Va urma de la 18, la pe aceeași scenă, de încă o reprezentație a spectacolului „Răpirea Soarelui și a Lunii”. De la 19, tot în Piața Unirii, este programat spectacolul nonverbal pentru toată familia „Little Wolf Minski and his Friends”, susținut de Thomas Herfort, de la Kabaré Púpala Marionettes din Germania. De asemenea, de la ora 20, Teatrul „Ion Creangă” va prezenta în aceeași locație spectacolul „O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin”.

În curtea Muzeului de Artă, a doua zi de festival va începe la ora 10, cu momentul artistic „Bucătăria familei Balaur”, susținut de clujenii Asociației MiniReactor. În continuare, de la ora 12, este programat momentul nonverbal „Little Wolf Minski and his Friends”. De la ora 17 va fi prezentat un concert susținut de trupa Antybodies (Cluj-Napoca). Va urma, de la ora 17.30, spectacolul „The Story of Kuszakeszi”, prezentat de Teatrul de Păpuși ,,Kabóca” din Ungaria, iar de la 19.30 spectacolul nonverbal „MIMóka”. De la ora 20.30, curtea Muzeului va fi animată de un concert flamenco susținut de Varga András. Seara se va încheia cu momentul muzical de susținut de trupa Platons, programat pentru ora 21.30.

© sergioazevedo2017

Workshop pentru studenți și actori, la Teatrul Magic Puppet

Tot sâmbătă, în curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei va fi prezentat de la ora 12 spectacolul „Aventurile lui Paprikajancsi”/ „Paprikajancsi kalandjai” (în limba maghiară), susținut de Teatrul de Păpuși „Puck”.

De la ora 17, Asociația AnimaArt va susține în aceeași locație spectacolul „Cel trei purceluși”. De asemenea, aceeași scenă va găzdui de la ora 19 spectacolul „Cufărul magic”, al artiștilor arădeni de la „Teatrul pe roți”. Totodată, de la ora 21, va începe spectacolul „Lampa fermecată”, prezentat de Teatrul de Umbre ,,Cengiz Özek” din Turcia.

În aceeași zi, în curtea Teatrului „Magic Puppet” (pe Bulevardul Eroilor, nr. 16) studenții și actorii profesioniști sunt așteptați de la ora 12 la workshopul „Mic îndrumar de rol în comedie”, susținut de Dragoș Pop. De la ora 18, artiștii Asociației Magic Puppet vor susține spectacolul „Istoria românilor pe scurt”, conceput pentru spectatori de peste 14 ani. De asemenea, de la ora 20.30 este programată proiecția filmului de animație „Covorul zburător”, de de Karsten Kiilerich.

Spectacol de Shakespeare, în centrul Clujului, în ultima zi de festival

Programul WonderPuck de duminică, 12 septembrie, ultima zi de festival, începe în Piața Unirii de la ora 10.30 cu spectacolul itinerant nonverbal „Mirabela”, prezentat de Teatrul pe Roți din Arad. De la ora 11 este programat la scena mare „Muzeul ultimului pet”, spectacol prezentat de clujenii de la Asociația AnimaArt din Cluj. De la ora 17.30, în Piața Unirii va fi prezentat spectacolul de Commedia dell’arte „Lumea nouă”, al studenților Facultății de Teatru și Film de la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj Napoca. Urmează apoi, de la 18.30, concertul susținut de Voltaj Academy Cluj. La scena mare din Piața Unirii, de la ora 20, spectatorii clujeni sunt așteptați la spectacolul „Aventurile lui Puck”, după Shakespeare, prezentat de artiștii teatrului clujean cu același nume.

În curtea Muzeului de Artă, programul de duminică începe la ora 10, cu spectacolul „Vrăjitoarea Kodzugukila”, prezentat de Teatrul de Păpuși ,,Kabóca’’ din Ungaria (în limba maghiară), urmat, de la ora 12, de „Hai la drum spre Phantarun”, susținut de artiștii Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” din Chișinău. De la ora 17, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad va prezenta în aceeași locație spectacolul „Capra cu trei iezi”, iar de la 20.30 este programat spectacolul nonverbal „La dans du pied”, susținut de Monsieur David și Federica Gumina, de la Feet Theatre Company din Italia.

La Teatrul „Magic Puppet”, spectatorii de peste 10 ani sunt așteptați duminică, 12 septembrie, de la ora 18, la avanpremiera spectacolul „20k leghe sub mări”, prezentat de artiștii Asociației „Magic Puppet”.

Atelierele WonderPuck, în Piața Unirii

Pe lângă spectacole și concerte, Piața Unirii va găzdui de vineri, 10 septembrie și până duminică, 12 septembrie, o serie de ateliere pentru cei mici. Astfel, la standul Meșterilor Populari, copiii pot lua parte la activități precum roata olarului, pictură pe ceramică sau războiul de țesut mărgele. Facultatea de Știință și Ingineria Mediului din cadrul UBB îi așteaptă pe micii clujeni cu ateliere de biodiversitate sau de confecționat animăluțe din conuri de brad. De asemenea, cei de la ManagisBio vor organiza ateliere de nutriție, iar artista Tunde Szabo va avea ateliere cu păpuși Bi-Ba-Bo. La atelierele Elementum, sâmbătă și duminică, între orele 11 și 13, respectiv 17 și 19, vor fi colorate mascote, cei mici se pot bucura de tatuaje instant, dar și de cutii senzoriale.

Totodată, prietenii din povești le dau copiilor întâlnire la standul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj. Activitățile pregătite aici le oferă celor mici ocazia de a se întâlni cu personaje îndrăgite, de a asculta cele mai frumoase povești și de a-și exersa abilitățile de lucru manual. Pe parcursul întregului program sunt puse la dispoziția publicului cărți spre lecturare și fișe de colorat personaje din povești.

Accesul la toate activitățile este GRATUIT.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Irina Rimes își aduce ”Sufrageria” la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

De

Irina Rimes

Începând cu 28 martie, Irina Rimes transformă România în scena și locul ei de joacă, mai exact în ”Sufrageria Irinei”. Muzica plină de emoție, atmosfera plină de bucurie și profunzimea versurilor artistei vor fi prezente în fiecare colț, deoarece Irina Rimes pleacă într-un turneu oficial, iar prima oprire va fi la Cluj-Napoca.

Irina Rimes își aduce Sufrageria la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

”Așadar, dacă vrei să auzi live și să simți fiorul unor piese precum ,,Neiubita ta” sau ,,Ce s-a întâmplat cu noi”, găsește-ți locul pe hartă”, anunță organizatorii.

Primul concert va avea loc în 28 martie la  Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, iar alături de Irina, vor urca pe scenă: Andrei Comaroni – chitară, Cristi Comaroni – chitară, Bubu Cernea – tobe, Radu Taca – bass, Tudor Amarandei – clape, Șerban Ilicevici – sunet.

irina Rimes

Irina Rimes, carte de vizită

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale din România, care şi-a pus amprenta asupra publicului şi topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement, peste 340 de show-uri live intense şi pline de emoţie și  peste 450 de milioane de vizualizări pe Youtube.

„Despre el”, „Cosmos”, „Pastila” și ,,ACASĂ” sunt cele patru albume compuse de Irina care includ hituri precum „Visele”, „Ce s-a întâmplat cu noi”, „Iubirea noastră mută”, „Bandana”, „Bolnavi amândoi”, „Nu ştii tu să fii bărbat”, iar colaborările cu artişti precum Guess Who, Carla’s Dreams, The Motans, INNA, Grasu XXL, Bruja sau Cris Cab, dar şi piesele compuse pentru Andra, Antonia, Nicole Cherry, confirmă versatilitatea sa.

Jurată la ”Vocea României”

În 2022, Irina a lansat și mini seria de documentare „Pe drumul meu”, ce s-a bucurat de un real suport atât în mediul online, în special din partea fanilor, cât și în offline.

De asemenea, artista a redevenit unul dintre jurații show-ului Vocea României, difuzat pe PROTV și a avut, conform audiențelor Media Forest, cea mai ascultată piesă a verii lui 2022, „Ba ba ba – Inima mea bate”.

În 2023, Irina și-a încântat audiența cu piese precum ,,Neiubita ta”, ,,Flori de mai”, <<Changer>>, ,,Gelos”, dar și cu colaborarea cu Theo Rose pentru ,,Stinge Luminile”, piesă de pe soundtrack-ul oficial Miami Bici 2.

Biletele sunt disponibile aici.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Plafonarea tarifelor la polițele RCA, prelungită. Ministrul Finanțelor: Din 10 milioane de vehicule doar 7 sunt asigurate

Publicat

De

Tarife RCA plafonate

Plafonarea tarifelor la polițele RCA va fi prelungită, anunță Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș.

Propunerea a fost pusă în transparență publică, având în vedere că măsura de plafonare expiră la finalul acestei luni.

Plafonarea tarifelor la polițele RCA, prelungită. Ministrul Finanțelor: Din 10 milioane de vehicule doar 7 sunt asigurate

„Vă anunț că am publicat în transparență o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024.

Asta pentru că la 31 martie expiră prelungirea adoptată la finalul lui 2023, când am propus să fie păstrate ca prețuri de referință pentru polițele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a polițelor de 6,8%, echivalentul ratei prognozate a inflației”, a anunțat Marcel Boloș pe pagina de Facebook.

Dezechilibru între cerere și ofertă

Acesta spune că este vorba de o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto, care se traduc printr-o piața caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă.

„Aceste probleme își vor găsi răspunsul odată cu modificările legislației naționale privind asigurările RCA. Până atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supuși șoferii când au loc accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate”, a mai transmis ministrul Finanțelor Publice.

La 31 decembrie 2023, din 10 milioane de vehicule din parcul național auto, doar 7 milioane erau asigurate. În același timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara.

Citește mai departe

EVENIMENT

Zilele Clujului 2024. Când are loc sărbătoarea orașului. Primăria a deschis apelul pentru voluntari

Publicat

De

Zilele Clujului

Zilele Clujului 2024 sunt aproape. Sărbătoarea orașului aduce și în acest an evenimentele preferate de cei mari și mici.

Cei care doresc să facă parte din echipa de organizare a Zilelor Clujului, ca voluntari, pot să aplice începând de astăzi, online.

Zilele Clujului 2024. Când are loc sărbătoarea orașului. Primăria a deschis apelul pentru voluntari

Cea de-a XII-a ediție a Zilelor Clujului va avea loc în perioada 30 mai – 2 iunie.

Clujenii și turiștii sunt așteptați în tot orașul cu o mulțime de evenimente. Programul oficial urmează să fie anunțat, dar Primăria asigură că nu vor lipsi show-ul de drone, video mapping, bineînțeles concertele, activitățile pentru copii și pentru cei mari, arta și sportul.

Cum deveniți voluntari la Zilele Clujului

Înscrierile se fac online, anunță reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Formularul de înscriere poate fi completat direct pe site-ul Primăriei sau accesând acest LINK.

În 2023, peste 100 de voluntari au dat culoare și energie celor peste 100 de evenimente și activități dedicate orașului, pentru ca totul să se desfășoare conform așteptărilor și exigențelor publicului.

Peste 300.000 clujeni și vizitatori au participat anul trecut la evenimentele organizate de zilele orașului.

Condiții pentru înscriere:

  • să ai 18 ani împliniți cu cel puțin o zi înainte de eveniment;
  • să fii o persoană responsabilă, adaptabilă, implicată și descurcăreaţă;
  • disponibilitate în perioada evenimentului.

Formularul de înscriere este disponibil și la Centrul de Informare pentru Cetăţeni al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca – Registratura Primăriei, Calea Moţilor nr. 7. Fiecare aplicație va fi însoțită de o poză portret.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA la Cluj. Temperaturile cresc cu aproape 10 grade în următoarele zile. Vin și PLOILE

Publicat

De

primavara pixabay

Administrația Național de Meteorologie anunță temperaturi foarte ridicate pentru finalul lunii martie și începutul lunii aprilie.

Astfel, începând de joi, temperturile cresc la Cluj și în toată Transilvania, cu aproape 10 grade Celsius, potrivit estimărilor făcute de ANM până la data de 7 aprilie.

VREMEA la Cluj. Temperaturile cresc cu aproape 10 grade în următoarele zile. Vin și PLOILE

În aceste zile și până joi, 28 martie, valorile termice vor fi în general apropiate de normele climatologice, cu medii regionale ale maximelor de 11 – 14 grade și ale minimelor de -3 și 0 grade, urmând a se produce local brumă.

De joi, 28 martie și până pe 3 aprilie, vremea va fi în încălzire semnificativă, astfel că se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate decât cele obișnuite în această perioadă din an, potrivit ANM.

Temperaturi de până la 23 de grade

Astfel, temperaturile diurne vor fi cuprinse între 20 și 23 de grade, iar cele minime de 3 – 7 grade, mediat regional.

O ușoară răcorire a vremii va fi posibilă în ultimele zile ale intervalului de referință.

Ploi însemnate cantitativ și descărcări electrice

Conform ANM, va ploua local în jurul datei de 28 martie și cu probabilitate ridicată și după data de 3 aprilie.

Vor fi mai ales averse, însoțite pe alocuri de fenomene electrice.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax