ACTUALITATE
Filarmonica ”Transilvania” închisă din cauza COVID. Sindicatul contestă decizia DSP Cluj. Nu a fost anchetă epidemiologică

Filarmonica de Stat ”Transilvania” din Cluj-Napoca a anulat concertul simfonic care trebuia să aibă loc vineri seara iar activitatea instituției a fost sistată timp de o săptămână din cauza unor cazuri de COVID. Sindicatul va contesta decizia DSP Cluj de sistare, pe motiv că nu s-a bazat pe o anchetă epidemiologică.
Pe pagina de Facebook a Filarmonicii ”Transilvania” a fost postat vineri seară, la ora 18,04, anunțul potrivit căruia, se suspendă ”din motive obiective”, concertul simfonic programat la ora 19.
”Pentru recuperarea banilor de bilete, vă rugăm să urmăriți anunțul care va fi distribuit pe pagina oficială a filarmonicii și pe pagina Entertix în zilele următoare. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, scria în anunț.
Vineri era programat un concert simfonic la Colegiul Academic, cu Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, cu Taavi Oramo dirijor și Aurelia Vişovan la pian.
Siguranța pe primul loc
Managerul Filarmonicii ”Transilvania”, Silvia Sbârciu, a declarat pentru Cluj24 că anularea concertului a fost ca o măsură de prevenție, fiind înregistrat un număr mare de infectări în Cluj-Napoca.
”A fost cu acordul DSP Cluj. Au fost angajați care s-au infectat, au fost și în cor, am încercat să punem siguranța pe primul plan. Am preferat să închidem câteva zile, pentru a nu fi obligați să închidem o perioadă mai lungă ulterior. Am închis toată Filarmonica pentru dezinfecție, pentru că riscurile sunt foarte mari. A fost sugestia DSP, având în vedere că am avut cazuri, chiar dacă unele dintre ele au ieșit din carantină. Mai bines să prevenim decât să creăm un dezastru epidemiologic”, a spus Sbârciu.
Potrivit acesteia, sistarea activității durează până în 6 februarie.
”Pe perioada sistării activității, angajații din cor și orchestră fac studiu individual, ceea ce nu presupune interacțiunea cu alte persoane. Concertul simfonic de vineri va fi reprogramat, în funcție de disponibilitatea solistului și dirijorului”, a menționat managerul Filarmonicii.
Nu a fost o decizie corectă
Liderul sindicatului orchestrei din Filarmonica de Stat ”Transilvania”, Rareș Sângeaorzan, a declarat la rândul său că angajații au fost foarte surprinși de decizia DSP Cluj, de sistare a activității instituției, în condițiile în care nu a avut la bază o anchetă epidemiologică.
”Nu consider că a fost o decizie corectă. Cazurile de COVID erau demult izolate. Sunt declarate 18 cazuri la 181 de angajați – cor, orchestră și administrație. Orchestra, care se pregătea pentru concertul de vineri, s-a testat de două ori pe săptămână și nu a fost niciun caz pozitiv în cursul săptămânii. Am avut trei cazuri confirmate în urmă cu o săptămână, dar care nu au trecut pe la instituție, din 91 de angajați ai orchestrei, ceea ce nu cred că justifică o carantinare a întregii orchestre”, a spus Sângeorzan.
Acesta a reclamat și faptul că decizia de sistare a activității Filarmonicii ”Transilvania” a fost anunțată în ultimul moment, astfel că membrii orchestrei au fost luați prin surprindere, cu o oră jumătate înainte de începerea concertului.
”Eu am fost sunat de manager la 17,30, iar concertul începea la ora 19. Nu am primit nicio decizie în scris. Colegii erau nedumeriți, pe pagina oficială a Filarmonicii nu s-a anunțat nimic, ci doar pe pagina de Facebook cu o oră înainte de concert. Un grup de membri ai orchestrei am mers în fața sălii pentru a mulțumi publicului care a venit și care nu a știut că spectacolul era anulat și să ne cerem scuze”, a precizat Rareș Sângeorzan.
Acesta a afirmat că sindicatul orchestrei din cadrul Filarmonicii de Stat ”Transilvania” va contesta decizia DSP Cluj de sistare a activității.
”Nu înțelegem cine a putut să furnizeze DSP informațiile privind cazurile de COVID și cine și-a permis să facă un astfel de abuz. Să se demonstreze cum s-a dat o astfel de decizie pentru o întreagă instituție, pentru că nouă ni s-a spus de către conducere că DSP Cluj s-a autosesizat. În condițiile în care DSP are de supravegheat 1500 de cazuri zilnice la Cluj, îmi vine greu să cred așa ceva”, a punctat liderul de sindicat.
Ce spune DSP Cluj?
Conform DSP Cluj, decizia de sistare a activității până în 6 februarie, a fost luată vineri ca urmare a apariției a 18 cazuri de angajați pozitivi COVID.
DSP recomandă izolare la domiciliu a cazurilor confirmate 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate de la testarea PCR/ test antigen rapid pozitiv, evaluarea medicală a cazurilor confirmate de către medicul de familie, carantinarea contacților direcți, dezinfecția spațiilor comune.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Motociclist RĂNIT într-un accident pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital

Un accident de circulație, în care au fost implicate o motocicletă, o mașină și o autoutilitară, a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca.
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accident.
Motociclist rănit la Cluj-Napoca
Potrivit ISU Cluj, în accident au fost implicate un autoturism, o motocicletă și o autoutilitară, care a fost avariată ușor. Motociclistul a primit îngrijiri medicale la fața locului. Acesta a fost transportat la spital, fiind conștient și cooperant.
La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ.
Strada Frunzișului a fost blocată din cauza accidentului.
ADMINISTRAȚIE
Boc: Putem semna contractul centurii metropolitane. HG privind actualizați indicatorii tehnico-economici, în Monitorul Oficial

Primarul Emil Boc a anunțat, joi, că se poate trece la semnarea contractului de execuție a centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca după ce Hotărârea de Guvern cu actualizarea indicatorilor tehnico-economici a fost publicată în Monitorul Oficial.
”Avem centură metropolitană. Azi noapte a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern prin care sunt actualizați indicatorii tehnico-economici la centură, deci putem semna contractul și să ne apucăm de treabă.
Avem o centură metropolitană de 42,13 km, cu 32 de km drumuri de legătură, 20 de noduri rutiere, 35 de km de piste de biciclete, o lucrare cu 5 tuneluri în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.
Întotdeauna reușim împreună”, a spus Boc.
Centura, gata în 8 ani
În ședința de miercuri a Guvernului a fost aprobată HG pentru reaprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii „Drum TransRegio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 şi Drumuri de Legătură”, judeţul Cluj.
”Finanțarea obiectivului de investiți se realizează din fonduri externe nerambursabile Programul Transport (P.T.) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se arată în HG.
Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) în prețuri la 15.01.2025/ la un curs de 1 euro – 4,9750 lei este de 9.393.663.000 lei
”Faza 1 – Valoarea totală a investiției: 6.870.109.000 lei cu TVA, din care C+M 4.753.961.000 lei cu TVA Faza II – Valoarea totală a investiţiei: 2.523.554.000 lei cu TVA, din care C+ M 1.736.485.000 lei cu TVA”, se mai arată în documentul citat.
Cine a câștigat licitația
Asocierea formată din firmele Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy Ad (Bulgaria), Integral Inzenjering AD Laktasi (Muntenegru) și alți 19 subcontractanți sunt cei care vor realiza lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului.
Conform datelor disponibile pe portalul SEAP și informațiilor Asociației Pro Infrastructură, marți, 18 februarie, a fost desemnat câștigătorul pentru proiectarea și execuția tronsonului cuprins între nodurile 5 și 18 al Centurii Metropolitane Cluj-Napoca.
EVENIMENT
Primarii din Apahida și Florești vin la raport la Clujlive TV. Analistul Ion Novăcescu radiografiază scena politică

Primarii liberali din Apahida, Cristina Belce, și din Florești, Bogdan Pivariu, vor fi prezenți, joi, la emisiunea ”Transilvania la raport” de pe Clujlive TV moderată de jurnalistul Mircea Sime și avându-l ca invitat permanent pe jurnalistul Cluj24, Vasile Măgrădean.
În prima parte, începând cu ora 18, este invitată Cristina Belce, iar în partea a 2-a, de la ora 19, Bogdan Pivariu.
De la ora 20, analistul Ion Novăcescu va radiografia scena politică românească la emisiuea ”Ediția de seară” realizată de jurnalistul Cluj24, Florin Danciu.
Emisiunile poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215).
ADMINISTRAȚIE
Un consilier local PNL, ales viceprimar în Cornești. Va prelua atribuțiile primarului suspendat pentru corupție

Consilierul local Sergiu Loșonți (PNL) a fost ales, joi, în funcția de viceprimar al comunei Cornești și va prelua atribuțiile de primar după ce edilul ales anul trecut, Cornel Chifor, a fost suspendat pentru fapte de corupție.
Potrivit informațiilor Cluj24, Consiliul Local Cornești a fost convocat în ședință de îndată pentru joi dimineață pentru a rezolva situația generată de suspendarea lui Chifor.
Comuna Cornești nu a avut, până acum, viceprimar ales după alegerile locale din 2024, astfel că a trebuit ales un viceprimar, agreat de toate partidele, care să preia atribuțiile de primar pentru ca activitatea administrativă a comunei să nu aibă de suferit, acesta fiind Sergiu Loșonți (foto).