Connect with us

EVENIMENT

Festivalul Transilvania Fashion, amânat pentru 2021

Publicat


Comitetul de Organizare a Festivalului Transilvania Fashion, din 4‐5 septembrie 2020, a anunțat amânarea evenimentului pentru anul 2021.
Decizia vine ca urmare a evoluției nefavorabile și îngrijorătoare a pandemiei, pe plan național/internațional. De asemenea, restricțiile de călătorie și măsurile de carantinare subsecvente tot mai lărgite reprezintă alte cauze care au determinat contramandarea festivalului.

“Este un anunț pe care nu ne‐am fi dorit să îl facem, însă responsabilitatea pentru
sănătatea clujenilor și a oaspeților noștri este mai importantă în acest moment”, a
declarat Dr. Matei Miko, Preşedintele Festivalului Transilvania Fashion.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ARME neletale și alice, ridicate de polițiști în urma a 14 percheziții domiciliare la Cluj

Publicat

De

Arme neletale conficate la Cluj-Napoca

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – I.G.P.R., au pus în executare 14 mandate de percheziție domiciliară, în județul Cluj.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au descoperit și ridicat de la domiciliile celor percheziționați maiu multe arme.

ARME neletale și alice, ridicate de polițiști în urma a 14 percheziții domiciliare

Astfel, potrivit IPJ Cluj, în urma perchezițiilor au fost ridicate 11 arme neletale supuse autorizării și 600 de bucăți de alice.

Armele și muniția descoperite au fost ridicate de polițiști în vederea continuării cercetărilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Pentru activitățile derulate în cauză s-a beneficiat de sprijinul efectivelor din cadrul Serviciului Criminalistic, Serviciului de Acțiuni Speciale precum și celor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Pas important pentru proiectul metroului din Cluj. Primarul Emil Boc va semna vineri contractul de supervizare

Publicat

De

Încep lucrările la metroul de la Cluj

Primarul Emil Boc a anunțat că va semna, vineri seară, contractul de supervizare a lucrărilor la metroul din Cluj. Este vorba despre cel mai scump contract de consultanță din țară, cu o valoare de peste 40 milioane de euro.

Primăria Cluj-Napoca va semna vineri, 4 octombrie, contractul de supervizare a lucrărilor la metrou, în valoare de 211 milioane de lei (circa 40 de milioane de euro), cu asocierea de firme declarată câștigătoare, Systra – Metrans Engineering SRL.

„În seara aceasta, voi semna contractul pentru supervizarea lucrărilor la metrou, un contract de 40 de milioane de euro. Să vă gândiți că doar supervizarea la metrou valorează aproape 50 de milioane de euro, ca să vă puteți face o imagine despre amploarea lucrărilor care se desfășoară la Cluj-Napoca. Nu mai vorbim de Spitalul Regional de Urgență, nici de trenul metropolitan, nici de conectarea Clujului la Autostradă, nici de reabilitarea căii ferate Cluj-Oradea, numai de miliarde de euro vorbim în momentul acesta la Cluj-Napoca pentru dezvoltarea orașului”, a anunțat primarul Emil Boc, vineri, la o conferință de presă.

Contestațiile, respinse de CA Cluj

Amintim că, recent, Curtea de Apel Cluj a respins plângerea firmelor care au pierdut licitația depusă împotriva deciziei CNSC care a confirmat asocierea câștigătoare.

Licitația pentru contractul de supervizare a lucrărilor la Magistrala 1 de metrou, organizată de Primăria Cluj-Napoca, a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) după ce asocierea Systra – Metrans Engineering SRL a fost desemnată câștigătoare de municipalitatea clujeană.

Contestația a fost depusă de alte două asocieri, SC Modern Power Systems SRL – Altinok Consulting Engineering Inc. și Tecnic Consulting Engineering Romania SRL – TÜMAŞ TÜRK MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK VE MÜTEAHHİTLİK A.Ş.

În cadrul licitației au fost depuse șase oferte din partea unor asocieri de firme.

Citește mai departe

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Fata de 13 ani din Cluj-Napoca, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Publicat

calina petrut

La data de 4 octombrie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că PETRUȚ CĂLINA, în vârstă de 13 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, la data de 3 octombrie a.c., în jurul orei 07.20, ar fi plecat voluntar de la domiciliu din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1,40 m înălțime, 45 kg, păr șaten, lung, ochi căprui.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o geacă de fâș de culoare roz, bluză pe gât de culoare neagră, pantaloni sport de culoare gri, pantofi sport de pânză de culoare neagră.

calina petrut

AȚI VĂZUT-O? Fata de 13 ani din Cluj-Napoca, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. S-a redeschis tronsonul afectat de alunecări de teren de pe strada Uliului. Boc: De astăzi, revenim la normalitate

Publicat

De

Lucrările de consolidare a străzii Uliului, în zona alunecărilor de teren din dreptul imobilului cu numărul 90, au fost finalizate, iar circulația auto a fost reluată în zonă.

Primarul Emil Boc, prezent la inaugurarea drumului, a declarat că lucrările au fost finalizate în termenul contractual asumat de constructor, zona fiind în afara oricărui pericol de surpare.

„Așa cum știți, suntem pe strada Uliului din Cluj-Napoca, pentru că au expirat cele trei luni din contract și exact la expirarea celor trei luni contractuale, lucrarea este finalizată. Mulțumim constructorului că a respectat termenul contractual, începe să devină un obicei pe la Cluj, mai rar dar începe să devină regula și nu excepția, cum e prin România și prin Cluj câteodată”, a declarat primarul Emil Boc, la o conferință de presă realizată la fața locului vineri.

60 de piloți forați, folosiți pentru stabilizarea versantului

Constructorul Dimex 2000 a realizat aici lucrări de amplasare a 60 de piloți forați cu o adâncime de 20 de metri și un diametru de 1 metru. Lucrările au costat un milion de euro, bani din bugetul local.

„Aici, știți bine că a fost o alunecare de teren, am intervenit în regim de urgență, potrivit procedurilor legale, s-a lucrat pe o distanță de 100 de metri liniari. Am amplasat 60 de piloți forați la o adâncime de 20 de metri, iar diametrul unul pilot forat este de 1 metru.

Practic, este stabilizat acest versant, astfel încât oamenii să își poată relua drumul spre casă, așa cum o făceau și înainte. De asemenea, s-a făcut drenaj de apă pluvială, s-au modificat utilitățile, au fost introduse cablurile în subteran.

De astăzi, locuitorii de pe strada Uliului pot să revină la normalitate în privința traficului rutier și ne bucurăm că am reușit să respectăm termenul legal de 3 luni de zile”, a mai arătat edilul.

„O provocare cu adevărat mare – mobilizarea utilajelor”

Potrivit constructorului, lucrarea a fost una dificilă, în ciuda distanței mici pe care s-a intervenit, din cauza utilajelor folosite pentru realizarea piloților.

„O provocare cu adevărat mare a fost mobilizarea utilajelor, pentru că sunt utilaje de mare tonaj, cele cu care am efectuat piloții forați, cu o masă de peste 70 de tone. Este un tronson scurt, dar a fost dificil tocmai din această prismă”, a declarat Daniel Scurtu, administratorul firmei de construcții Dimex 2000.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax