CULTURA
Jazz in the Park își deschide porțile: pălincă, alpaca și ridicări cu balonul, în Parcul Etnografic. TOTUL despre ediția a 13-a

Jazz in the Park dă startul verii între 6 și 8 iunie, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Ajuns la cea de-a 13-a ediție, festivalul transformă din nou parcul într-un spațiu vibrant al explorării muzicale, cu patru scene, concerte live, ateliere, jam sessions, întâlniri inspiraționale și activități pentru toate vârstele.
Timp de trei zile, cele patru scene din Parcul Etnografic vor prinde viață cu muzică live, seturi de DJ și momente de improvizație. Hill Stage și Backyard Stage alternează concertele principale, în timp ce Friends Stage aduce DJ invitați și seturi pe vinyl. Seara, între orele 20:00 și 00:00, scena de Jam Session devine locul în care artiștii festivalului, dar și muzicieni din public, pot urca pe scenă și improviza.
Ibrahim Maalouf, Omar Sosa și Biréli Lagrène, printre headlinerii Jazz in the Park 2025
Ediția din 2025 anunță prezența unor nume importante din jazzul mondial: Ibrahim Maalouf cu noul proiect: Trumpets of Michel-Ange, Kokoroko, Biréli Lagrène Quartet, Seun Kuti & Egypt 80, Omar Sosa & JazzyBIT, Delvon Lamarr Organ Trio, Alabaster DePlume, Mammal Hands şi mulți alții.
„Anul ăsta, cap de afiș este Ibrahim Maluf, el e un trompetist din Franța, e un artist destul de cunoscut și în România, are comunități destul de mari de fani în România, am simțit asta la bilete. El are un proiect nou, e un proiect axat pe suflători, sunt șase suflători pe scenă. E un proiect dinamic, influențe balcanice, hai să zicem așa, e foarte pe dans și puternic. O să fie fain concertul.
Ca și din rândul vedetelor, el avem pe Biréli Lagrène, el este urmașul lui Django Reinhardt. Avem un proiect care mi se pare foarte special, am finanțat producția unui spectacol special între formația din România JazzyBIT și pianistul cubanez Omar Sosa. Omar Sosa din nou, somitatea jazz-ului, vine din Cuba, muzica latino care ne intre imediat în sânge”, a declarat Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Park, la podcastul Cluj24 „Clujăreală”.
Un festival de zi
Pentru a încuraja venitul la festival încă de la primele ore la care porțile sunt deschise, organizatorii au pregătit sâmbătă şi duminică două concerte calde, cu prieteni ai festivalului, anume Moonlight Breakfast şi Ada Milea.
De asemenea, duminică va avea loc un concert special al trupei Bluto din Polonia, în cadrul unui parteneriat special în cadrul sezonului româno-polonez. Line-up este completat cu trupele Pasha Fedotov Quartet şi Mark Oselski Trio. Prieteni vechi ai festivalului precum DJ K-Lu, Dubase, Sugár, Bianca Oance, Andrei Puiu, Bully sau Andi Moisescu vor aduce vibe-ul potrivit pe Friends Stage, între DJ sets şi selecții de viniluri rare.
Mai mult decât muzică. Ateliere, târguri, balon, pălincă și joacă în Parcul Etnografic
În parc nu o să ai timp să te plictisești! Găsești sigur ceva de care să te bucuri între concerte. Verifică harta și treci pe la prietenii noștri din festival care au pregătit activități atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.
– Music Camp: vineri: 14.00 – 22.00/ sâmbătă-duminică: 12.00-22.00
- Drum Camp: 10 cursanți ghidați de un instructor vor învăța concomitent să țină ritmul unor piese celebre și vor descoperi împreună toate componentele unui set de tobe.
- Maratonul de instrumente: Îndrumați de profesorii Music Hub, timp de câteva minute, înveți noțiuni de bază la pian și chitară, concepute pentru începători de toate vârstele.
- Start a Band: Atelier interactiv în care trei persoane, prieteni sau chiar necunoscuți, formează ad-hoc o trupă sub îndrumarea profesorilor Music Hub.
- Kids Music Corner: Cei mici vor avea ocazia să testeze instrumente de percuție și să descopere muzica într-un mod interactiv.
– Târg de viniluri
– Târgul Creatorilor IARMAROC: sâmbătă-duminică: 14.00-16.00
- Lucruri făcute cu migală, ba chiar ateliere de creație unde și tu poți deveni creator: atelier de upcycling din resturi de mobilier de lemn masiv și atelier de brodat pentru iubitorii de artă, tradiție și momente de liniște.
– Atelier de bricolaj: vineri-duminică: 19.00-22.00
- Un atelier unde fiecare poate să creeze un cuier de chei în formă de căsuță, din lemn și bucăți de aluminiu reciclat din glaful de aluminiu TSV.
– Atelier de cafea: vineri: 16.00-17.30/ sâmbătă-duminică: 13.00-14.30 și 16.00-17.30
- O călătorie de 90 de minute de la bob la ceașcă. Înveți cum se procesează, prăjește și prepară cafeaua de specialitate chiar la tine acasă, cu metode simple și accesibile. Descoperi gusturi, arome și ce face diferența dintre o cafea bună și una memorabilă.
– Balon cu aer cald: vineri-duminică: 19.00-23.00
- Treci pe la nr. 25 pe hartă între 17.00 – 21.00, răspunde la întreabarea „Tu de unde îți iei energia ca să fii la înălțime în fiecare zi?” și poți câștiga o ridicare cu balonul.
– Atelier de vopsire naturală: sâmbătă-duminică: 14.00 – 16.00
- Un atelier blând de creație cu plante și ceaiuri, în mijlocul livezii. Îți pictezi propria băsmăluță din bumbac, folosind flori tinctoriale și tehnici naturale de vopsire.
– Taverna di Moretti. O curte inspirată din tihna italienilor și din bucuria de a trăi simplu. Aici, viața are gust de focaccia, parmezan și bere rece. Găsești o băcănie cu delicatese italienești, un cuptor de pizza și zone de picnic. Iar între 16.00 și 20.00, Radu Comșa te ajută să-ți faci propria pizza cu ingredientele cumpărate din băcănie.
– Ateliere de gin. Opt participanți vor avea ocazia să învețe cum să prepare un gin tonic ca un adevărat connaisseur. Timp de 45 de minute combinăm arome, descoperim pairinguri și plecăm cu rețeta perfectă pentru următoarea seară cu prietenii.
– Ateliere de pălincă: vineri: 17.00-20.00/ sâmbătă-duminică: 14.00- 17.00/ 18.00-21.00
- Cum se face pălinca cu adevărat? Aflăm într-un workshop cu cazane mici și povești mari. Vezi cum se distilează, înveți procesul, pui întrebări, guști. O experiență care te duce înapoi la esențe. În plus, degustăm pălincă cu haioșe și bulion.
– Listening Room
– Zonă de jocuri
– Kids Area
– Zonă de relaxare
– Reading Area
– Unusual Picnic
– Discuții cu Asociația Dog Assist. Timp de o oră, povestim în livada cu meri despre legătura profundă dintre oameni și animale:
- Sâmbătă: De ce iubim animalele
- Duminică: Când jocul nu e o joacă/ La pas cu o alpaca
Jazz in the Park are prima rezidență artistică
Anul acesta marchează și o premieră: prima rezidență muzicală din istoria festivalului, semnată de trupa JazzyBIT, care sărbătoreşte 13 ani de activitate – la fel ca festivalul. Rezidența include trei momente speciale: un show alături de DJ K-Lu, un concert construit împreună cu Omar Sosa şi Joo Kraus, respectiv un jam session spontan, care adună pe scenă invitați din festival şi din afara lui.
Vineri, 6 iunie, porțile festivalului se deschid la ora 14:00, iar sâmbătă şi duminică (7-8 iunie), începând cu ora 12:00. În toate cele trei zile, programul artistic şi activitățile se desfăşoară până la ora 00:00.
Întâlniri pe prispă: conversaţii despre schimbare și curaj
În paralel cu concertele, festivalul propune și un spațiu de reflecție. Noua ediție de „Întâlniri pe prispă” găzduieşte conversaţii despre adaptare, reinventare şi reziliență. Tema din acest an este Adaptare / Reinventare, într-o lume în continuă schimbare. Headlineri ai festivalului, jurnalişti, artişti, lideri culturali şi personalități publice vor veni pe prispă pentru a împărtăşi idei, poveşti şi perspective. Printre invitați se numără: Ibrahim Maalouf, Seun Kuti, Omar Sosa, Amalia Enache, Andi Moisescu, Alex Tocilescu, Anca Ghiorghiu, Mihai Dinu şi Ciprian Ştefan.
Programul întâlnirilor pe prispă
Vineri
- 14.30: Meet & greet Ibrahim Maalouf
- 16.00: Mihai Dinu
- 17.30: Ciprian Ștefan
Sâmbătă
- 14.30: Meet & greet Seun Kuti
- 16.00: Amalia Enache
- 17.30: Anca Gheorghiu
Duminică
- 14.30: Meet & greet Omar Sosa x JazzyBIT
- 16.00: Andi Moisescu
- 17.30: Alex Tocilescu
Programul complet pe jazzinthepark.ro.
Un festival pentru toți
Jazz in the Park rămâne un festival prietenos, deschis tuturor. Accesul este permis şi cu animale de companie, iar copiii sub 12 ani intră gratuit însoțiți de un adult. În plus, în fiecare zi, primii 200 de vizitatori vor fi întâmpinați cu un pahar de vin Purcari.
Abonamente la preț special pentru ediția din 2026, doar în festival
În fiecare an, organizatorii îşi propun să atragă tot mai mulți oameni în jurul jazzului şi să răsplătească fidelitatea comunității Jazz in the Park. Astfel, pe durata festivalului din 2025, participanții îşi pot asigura locul pentru ediția din 2026 la un preț special: 150 de lei pentru un abonament valabil pentru toate cele trei zile. Biletele vor putea fi achiziționate de la standul Shop, punctul 21 de pe harta festivalului.
Abonamentele şi biletele de o zi pot fi cumpărate de pe bilete.jazzinthepark.ro. Programul complet, hărțile festivalului şi toate detaliile utile sunt disponibile pe site-ul oficial.
Cum poți ajunge la Jazz in the Park 2025
- Cu bicicleta – Rastel la intrarea în festival.
- Autobuz 37 (Mihai Viteazul Est – Tetarom lângă Parcul Etnografic) – Vineri e Vinerea Verde (transportul e gratuit). Pentru ziua de 6 iunie, autobuzul circulă în regim normal, cu program prelungit de seară. Pentru zilele de 7 și 8 iunie, autobuzul circulă din 30 în 30 de minute începând cu ora 15:00. Ultimul autobuz pleacă din stația de la Mihai Viteazul Est la 00:00. Vom avea și retur din festival pentru orele 23:15, 23:45, 00:30.
- Autobuzele 26,27,30,41,44 – Toate opresc în cartierul Grigorescu (stația Alexandru Vlahuță), iar de acolo în 7-10 minute, pe jos, se ajunge la Parcul Etnografic.
- Taxi – Vor putea staționa în fața Parcului Etnografic doar cât coboară pasagerii.
- Trotinetă electrică – Cu mențiunea că vor trebui parcate astfel încât să nu încurce accesul în Parcul Etnografic.
- Mașină personală – Vă recomandăm să NU veniți cu mașina, dar dacă totuși veniți cu mașina, puteți folosi parcarea de la Tetarom, din vecinătatea Parcului Etnografic (str. Someș). Este gratuită, cu un număr limitat de 500 locuri. Pe durata festivalului, este permisă folosirea oricăror locuri de parcare, cu excepția celor expres marcate ca fiind rezervate.
Aleea Parcului Etnografic va fi ÎNCHISĂ traficului în perioada 6 – 8 iunie. Va fi permisă trecerea cu mașina tuturor riveranilor și locatarilor de pe strada Uliului, în baza acreditării auto pe care o puteți ridica de la containerul de acreditare din fața parcului.
Despre Jazz in the Park
Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 500 de concerte de jazz cu artişti internaționali şi este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen.
În 2019, Jazz in the Park a câştigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (şi implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeaşi categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.
Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni şi comunități prin evenimente culturale. Calendarul din 2025 cuprinde:
- Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 6-8 iunie
- Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 19-21 septembrie
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Incendiu de casă într-un sat clujean. Intervin patru autospeciale de pompieri ale ISU

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin și a Punctului de Lucru Florești intervin vineri pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Alunișu, comuna Sâncraiu.
”La fața locului au ajuns patru autospeciale pentru stingerea incendiilor, unde au găsit o casă și o anexă cuprinse în totalitate de flăcări. Totodată, focul era extins și acoperișul casei învecinate.
Echipajele operative au acționat pentru limitarea și lichidarea focarelor incendiului, reușind să împiedice propagarea acestora mai departe de limitele în care au fost găsite”, arată ISU Cluj.
Până în prezent nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar pompierii acționează în continuare pentru identificarea și stingerea focarelor ascunse.
EVENIMENT
Percheziții la persoane suspectate că au furat dintr-un magazin. Bunuri de 20.000 lei și un autoturism, ridicate de polițiști

Polițiștii din Dej, percheziții în județul Bistrița-Năsăud în cadrul unui dosar de tâlhărie comisă într-un magazin din Cuzdrioara. Polițiștii au ridicat bunuri în valoare de 20.000 de lei și un autoturism folosit în comiterea faptei.
În data de 19 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dej, cu sprijinul Secției 5 Poliție Rurală, au efectuat 3 percheziții domiciliare în județul Bistrița-Năsăud într-un dosar penal ce vizează infracțiunea de tâlhărie, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.
Percheziții la persoane suspectate că au furat dintr-un magazin
În fapt, data de 14 iunie a.c., patru persoane cu vârste cuprinse între 23 și 35 de ani, ar fi pătruns într-un magazin din localitatea Cuzdrioara, de unde ar fi sustras mai multe produse în valoare de aproximativ 3.000 lei.
La ieșirea din incinta magazinului, acestea au fost surprinse de un angajat al societății comerciale, care ar fi încercat să le oprească, reușind să recupereze o parte din bunuri.
Ulterior, trei dintre persoane au devenit recalcitrante și ar fi agresat persoana în cauză.
În contextul perchezițiilor au fost identificate și ridicate bunuri ce ar proveni din comiterea de infracțiuni, în valoare estimată 20.000 lei, precum și un autoturism utilizat de suspecți la comiterea faptei, estimat la 12.500 lei, asupra căruia s-a dispus instituirea sechestrului asigurător.
La propunerea organelor de poliție, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej a dispus reținerea pentru două dintre persoanele în cauză și aplicarea măsurii controlului judiciar față de una dintre persoanele implicate pentru 60 de zile, urmând a fi prezentate instanței.
EVENIMENT
Tânăr din Sălaj, ARESTAT în cazul fetei de 13 ani din Dej, violată de mai mulți bărbați. Printre agresori s-au aflat și minori

Polițiștii clujeni au reținut un tânăr de 23 de ani, din județul Sălaj, în cazul scandalos al fetei de 13 ani violată de mai mulți bărbați.
11 tineri erau cercetați pănă acum după ce au violat-o pe minora din Dej, iar cel puțin unul dintre ei este minor.
Tânăr din Sălaj, arestat în cazul fetei de 13 ani violată de mai mulți bărbați
“În cursul zilei 16 iunie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dej, aflându-se în continuarea cercetărilor privind infracțiunea de viol săvârșit asupra unui minor, au dispus măsura reținerii față de un tânăr de 23 de ani, din județul Sălaj”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
În cursul zilei de 17 iunie, acesta a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej, care a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.
În prezent, au mai transmis polițiștii clujeni, cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale.
Caz scandalos la Dej
În urmă cu două luni, 11 tineri, între care și minori, unul de doar 15 ani, au fost reținuți după ce au violat-o pe fata din Dej. Șapte dintre ei au fost atunci arestați preventiv, iar patru au fost puși sub control judiciar.
Din cercetări a reieșit faptul că, în cursul anului 2025, o minor ar fi întreținut raporturi sexuale cu mai multe persoane de sex masculin, cu vârste curpinse între 15 și 30 de ani.
EDUCATIE
Mădălina Rafa, eleva din Dej cu cea mai mare medie la BAC din județul Cluj. E sportivă de performanță și vrea să devină medic

Mădălina Rafa, absolventa șefă de promoție a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Dej, este eleva cu cea mai mare medie la Bacalaureat din județul Cluj în sesiunea din iunie 2025.
Mădălina Rafa a obținut cea mai mare medie la Bacalaureat în județul Cluj – 9.98, cu 10 la matematică și chimie și 9.95 la limba română. Mai mult, tânăra a absolvit Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej șefă de promoție, cu 10 pe linie în toți cei patru ani de studii.
Reușita ei e o dovadă că performanța nu ține de dimensiunea orașului în care înveți, ci de perseverență, susținere și pasiune.
„Cred că pregătirea pentru Bacalaureat nu începe doar în clasa a XII-a, ci de când pășim în liceu. Pentru mine, a contat cel mai mult faptul că nu am lăsat grada jos nici în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, ci mi-am fondat o formație stabilă pe care am putut construi ușor toate informațiile care mi-au fost necesare pentru clasa a XII-a și pentru Bacalaureat”, a declarat ea pentru Cluj24.
Sportivă de performanță
Pe lângă rezultatele academice de excepție, Mădălina este și sportivă de performanță, practicând dansul sportiv. În ciuda programului încărcat, a reușit să mențină un echilibru între școală și sport, fără să apeleze la meditații pentru Bacalaureat.
„Cred că a contat foarte mult ajutorul colectivului de profesori ai Colegiului Național «Andrei Mureșanu» din Dej, care m-au susținut atât pe plan școlar, cât și pe plan extrașcolar, înțelegând că practic un sport de performanță și ajutându-mă mereu când am avut nevoie”, a explicat Mădălina.
„Poți face performanță oriunde”
Mădălina este convinsă că orașul în care înveți nu determină succesul la examene sau în viață. Ea spune că determinarea și susținerea profesorilor fac diferența.
„Cred că învățământul din orașele mici poate cu ușurință să egaleze învățământul din orașele mai mari, cred că aici contează determinarea elevilor și a profesorilor și nu neapărat orașul în care s-au născut. Cred că dacă îți dorești cu adevărat să faci performanță școlară, poți să o faci oriunde, mai ales când ai noroc, cum am avut eu, de niște profesori care își cunosc foarte bine materiile și reușesc să ne îndrume pe toți în cel mai bun mod posibil”, a mai arătat tânăra.
Visul ei e să devină medic
Mădălina spune că nu a luat meditații pentru Bacalaureat, ci doar pentru admiterea la Medicină, visul ei fiind să devină medic.
„Nu am luat meditații pentru bacalaureat, am luat pentru admiterea la Facultatea de Medicină, la biologie și chimie. Materia de chimie se suprapune puțin cu cea pentru Bacalaureat și mi-am ales probă din chimie organică. Consider că nu este neapărat să iei meditații ca să iei notă mare la Bacalaureat. M-am descurcat mai mult decât ok cu ce am făcut la școală”, a afirmat absolventa de liceu.
Mădălina se pregătește acum pentru admiterea la Facultatea de Medicină a UMF Cluj-Napoca, în iulie.