CLUJ24 TV
VIDEO. Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Park, la Clujăreală: Jazz-ul părea un gen muzical care să UNIFICE toate comunitățile

I-a plăcut dintotdeauna să se plimbe prin parc și s-asculte jazz. Așa că și-a făcut propriul festival, „Jazz in the Park”… Alin Vaida a fost invitat la „Clujăreala” lui Marius Aciu, unde a vorbit despre jazz, provocări și împliniri.
„Festivalul nu a început de la genul muzical. Am început de mult timp, prin 2012, alături de echipa de atunci. Voiam să facem un festival, eram foarte mult, cumva, orientați spre a face ceva în comunitate. Era o perioadă în care banii, sponsorii, lucrurile astea erau toate la București. Nimeni nu prea investea în altă parte, în afară de capitală. Și am zis, noi nu o să reușim să obținem banii, să plătim un nume mare din vreo industrie ca să atragem public. Așa că trebuie să atragem publicul altfel.
VIDEO. Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Park, la Clujăreală: Jazz-ul părea un gen muzical care să UNIFICE toate comunitățile
Am pus ochii pe parcul central atunci, care era proaspăt renovat și arăta foarte bine. Nu fusese folosit de foarte mult timp la vreun eveniment, dar găsisem poze în arhiva orașului, cu tot felul de evenimente din perioada interbelică, chestii burgheze, așa, lumea la fanfară în parc, din astea… Era foarte interesant. Mi s-a părut o coloană sonoră foarte bună pentru parcul central, jazz-ul. Mai mult de atâta, jazz-ul părea un gen muzical care să unifice toate comunitățile, fiindcă nu-i al nimănui. Și atunci poate fi al tuturor.
Eu cred că potențial există și îl vedem și noi cum creștem. Noi când ne-am apucat festival, pe atunci Clujul își pregătea candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană. Și s-a făcut atunci, mi-am amintit că s-a făcut un fel de studiu de piață în Cluj, barometrul al consumului cultural. Și era o întrebare care așa zicea, ce gen muzical preferați? Și puteai să bifezi oricâte când răspundeai la întrebarea aia. Iar în rezultate erau postate toate genurile muzicale care făceau măcar 1% din totalul răspunsurilor. Jazz-ul nu era acolo. Iar acum când s-a făcut, cred că ultima dată în 2021, dacă nu mă înșel, s-a repetat o astfel de cercetare de piață și jazz-ul era în primele 5 sau 6, dacă nu mă înșel. Deci deja a crescut și se vede un pic chestia asta.
„Oferim publicului o experiență pe care nu o trăiește în mod normal”
Este o linie fină între cultură și divertisment și de multe ori ele sunt întrepătrund și noi asta facem, un fel de culture-tainment, dacă vrei să zicem așa. Mi se pare responsabilitatea organizatorului să joace un rol de curator, să recomandăm ceva publicului. Că intrăm într-un cerc vicios în care dacă toată lumea dă lucrurile care se consumă, o să ajungem să avem doar același lucru pe piața noastră de evenimente.
Niciodată nu am zis ‘jazz in the park este un eveniment dedicat fanilor genului muzical’, nici pe departe. Jazz in the Park este un eveniment pe care noi încercăm să-l dăm publicului larg, încercăm să-l poziționăm ca un eveniment de mase, doar că oferim publicului o experiență pe care nu o trăiește în mod normal. Și ăsta e de fapt farmecul, nu trebuie să asculți jazz, nu trebuie să fie în lista ta de preferințe, dar merită să-l încerci măcar o dată pe an.
Eu cred că ce-am învățat din jazz și din lucratul ăsta cu jazz anii ăștia e că cea mai mare greșeală pe care o putem face este să zicem că noi ascultăm un gen muzical. Farmecul în viața asta e să consumi de toate și să descoperi oricât de multe lucruri, pentru că nu știi de fapt ce ți se potrivește cel mai bine. Pe lângă asta, noi ne schimbăm, nu? Suntem într-un fel în decada 20 de ani, în decada 30, în decada 40… Ți se schimbă gusturile și interesele și e păcat să nu știi cât mai multe lucruri. Asta mi se pare. Am descoperit foarte multe lucruri despre jazz și jazzul întrepătrunde de fapt în multe genuri muzicale.
„Până la urmă, jazzul e artă”
Jazzul poate să fie mult mai elitist. Mie mi se pare că europenii, după ce au adus jazzul și jazzul a pătruns mult mai tare în cultură europeană, l-au academicat un pic. Asta e clar. A intrat prin conservatoare în ziua de astăzi. Sunt foarte puțini muzicieni de jazz care nu au secția de jazz absolvită sau în curs de absolvire. E clar o un gen care are nevoie de școală. Dar, în același timp, ca s-o asculți, nu e cazul. Ideea e să fie un pic deschis.
Dar de ce mi se pare mie că jazzul poate că exclude sau provoacă într-un mod diferit un pic publicul larg e că, până la urmă, jazzul e artă. Toată muzica e o artă. Și manelele de care vorbeam și muzica electronică, totul e o artă. Dar ce înseamnă arta? Arta e o formă de exprimare a unor oameni care te îmbie să simți ceva. Te provoacă să găsești ceva în tine, să găsești o doză de empatie cu autorul și te lasă să o interpretezi cum vrei tu.
Jazzul, hai să zicem, te provoacă la niște lucruri un pic mai sensibile. Poate te provoacă să te gândești la, băi, e bine ce fac eu în viață? Sau, oare am luat decizia bună atunci? Sau, oare nu mai bine făceam asta? Și te scoate fundalul sonor pentru întrebări meditative. Poate sunt niște sentimente. Nu tot timpul suntem pregătiți de meditație. Nu tot timpul suntem pregătiți să confruntăm unele chestii în noi. Și atunci eviți lucrurile care te provoacă să gândești un pic mai mult. Sau nu neapărat le eviți, îți alegi când le asculti. Și de-aia e poate un pic mai dificil de procesat jazzul. Dar din punctul ăsta de vedere, dacă reușești, el poate să devină terapie”, a spus, printre altele, Alin Vaida.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
ATENȚIE. Restricții de circulație rutieră și pietonală de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor. Lucrări până în septembrie

Compania Delgaz Grid anunță că va începe, de luni, lucrări de modernizare a circa 2 kilometri din rețeaua de gaze naturale de pe strada Clinicilor din municipiul Cluj-Napoca și estimează că lucrările vor fi finalizate în prima parte a lunii septembrie, inclusiv refacerea integrală a carosabilului.
”Delgaz Grid va derula începând de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii de modernizare a sistemului de distribuție a gazelor naturale din municipiu.
Proiectul presupune lucrări complexe de înlocuire a câte 1 km din conductele stradale de presiune redusă, respectiv de presiune medie.
Investiţia are ca scop creșterea siguranței în alimentarea cu gaze naturale și îmbunătățirea serviciului de distribuție pentru locuitorii din Cluj Napoca și are durata de execuție de două luni și jumătate, cu termen de finalizare în prima parte a lunii septembrie.
Restricții până în septembrie
Pentru a face posibilă realizarea acestui proiect, va fi necesară restricționarea circulaţiei rutiere și a celei pietonale în zona lucrărilor, în funcţie de tronsonul la care se lucrează. Lucrările vor fi executate în timpul zilei, până seara, dar vor fi situații când este posibil să intervenim și pe timpul nopții.
Delgaz Grid colaborează cu autorităţile locale şi depune toate eforturile pentru a reduce la minimum disconfortul generat de aceste lucrări de investiţii”, transmite Delgaz Grid.
Dacă se simte miros de gaz
Compania regretă disconfortul creat și le mulțumim clienților, locuitorilor și autorităților locale din Cluj-Napoca pentru înțelegerea și sprijinul acordat pentru desfășurarea acestor lucrări care au ca scop final îmbunătățirea serviciului de distribuție a gazelor naturale pentru clujeni.
În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.
De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,8 miliarde de euro.

Prețul biletelor
Adulți – 40 lei
Copii – 25 lei
Seniori – 25 lei
Tarif după ora 17 – luni – joi – adulți – 25 lei
Tarif după ora 17 luni – luni – joi – copii, seniori – 18 lei
Abonament adulți 7 zile – 250 lei
Abonament copii și seniori 7 zile – 150 lei
Tarif șezlong – 15 lei
Copiii sub 3 ani vor intra gratuit.
Potrivit regulamentului de vizitare si acces seniorii vor prezenta actul de identitate pentru a putea beneficia de reducerea de seniori.
Se considera senior persoanele care au implinit varsta de 65 ani. Copiii vor prezenta certificatul de naștere/pașaportul/carnetul de elev sau orice alt document care le atestă vârsta.
EVENIMENT
Marius Lulea, AUR: România fără Guvern, vid total de conducere! Țara e blocată, iar românii vor plăti prețul haosului politic

România a intrat oficial într-un vid instituțional periculos. Astăzi se încheie perioada legală de 45 de zile în care Guvernul putea funcționa în regim de interimat. De azi, țara nu mai are nici Guvern, nici premier, nici vreo autoritate legitimă care să ia decizii pentru români.
În timp ce România se scufundă în incertitudine, PNL, PSD, USR și UDMR își negociază în continuare funcțiile și beneficiile, în spatele ușilor închise. Niciunul dintre aceste partide așa-zis „pro-europene” nu este interesat de stabilitatea națională sau de viața de zi cu zi a românilor.
Mai grav, Nicușor Dan REFUZĂ să desemneze un nou premier, deși suntem în plină criză administrativă, socială și economică. Preferă să tragă de timp pentru a-și păstra influența asupra negocierilor și a împărțelii de putere, spune Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.
Ce înseamnă asta pentru români?
- Nu mai există Guvern valid, nici interimar, nici plin. România este condusă de… nimeni.
- Facturile la energie vor exploda, iar nimeni nu poate interveni.
- Prețurile la alimente vor crește.
- Orice decizie strategică este blocată, nu pot fi emise ordonanțe, nu pot fi luate măsuri economice sau sociale urgente.
- România este paralizată administrativ, într-un moment în care populația are nevoie de sprijin și protecție.
Această stare de abandon instituțional reprezintă un pericol direct pentru securitatea economică și socială a țării. Riscăm să vedem haos în instituțiile publice, blocaj în plata salariilor sau pensiilor, pierderi de încredere pe plan internațional, tensiuni sociale și proteste spontane.
Trebuie să revenim la votul cetățenilor! Alegerile anticipate sunt singura soluție acum.
Continuarea acestei mascarade ne aruncă în haos și instabilitate. Intrăm în criză cu fiecare zi de blocaj politic, iar singura cale de ieșire este revenirea la cetățeni pentru a debloca situația.
România nu mai poate fi guvernată din culise. Românii au nevoie de decizii, nu de bâlci politic. Cine tace acum devine complice.
EVENIMENT
Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, reales în conducerea Airports Council International – regiunea Europa

David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și președinte al Asociației Aeroporturilor din România, a fost reales pentru un nou mandat de 3 ani în Board-ul Airports Council International (ACI) Europe.
Alegerile au avut loc în cadrul Congresului Anual și Adunării Generale ACI Europe, desfășurate la Atena, Grecia, în perioada 18-20 iunie.
David Ciceo, reales în conducerea ACI Europa
Pentru poziția din Board-ul ACI Europe, David Ciceo a concurat cu Gediminas Almantas, președintele Lithuanian Airports, și Adam Sanocki, membru al Board-ului pentru Strategii și Marketing al Polish Airports.
Realegerea lui David Ciceo în conducerea principalei asociații a aeroporturilor din Europa reprezintă o realizare importantă pentru aviația civilă din România. Aceasta recunoaște eforturile depuse la nivel național și internațional, împreună cu întreaga echipă, pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Cluj.
La sfârșitul anului 2021, Aeroportul Internațional Cluj a fost desemnat, în premieră pentru România, cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri anual, devenind un reper internațional.
Un aeroport regional de referință
Aeroportul Internațional Cluj este cel mai mare aeroport regional din România și a atins în 2024 un trafic de 3,3 milioane de pasageri. Acesta reprezintă un exemplu de bune practici pe plan internațional pentru aeroporturile regionale.
„Sunt onorat să fiu reales în Consiliul de administrație al ACI EUROPE. Competiția a fost puternică în acest an și doresc să mulțumesc comunității aeroporturilor europene pentru încrederea și sprijinul lor. Aștept cu nerăbdare să colaborăm pentru realizarea obiectivelor ACI Europe și pentru a promova interesele aeroporturilor europene”, a declarat David Ciceo, director general Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.
Despre ACI Europe
ACI Europe este una dintre cele mai importante organizații din industria aviației civile, reprezentând peste 600 de aeroporturi din 55 de țări europene, cu un trafic cumulat de aproximativ 2,5 miliarde de pasageri. Consiliul de conducere al ACI Europe reunește reprezentanții celor mai importante aeroporturi din Europa și se ocupă de elaborarea politicilor pentru dezvoltarea industriei aviatice la nivel continental.